今日約佐朋友去尖沙咀行街,所以就搵佐間樓上cafe傾下計。.餐廳主要有主食,沙律,小食同甜品提供。自家製南瓜汁天婦羅蝦什菌意大利飯 $128一黎到見到南瓜🎃汁多到要湧出黎咁濟,好邪惡😍食落真係好creamy仲有雜菌做配搭,天婦羅蝦炸到金黃色,食落唔會太多炸粉好脆口🙆🏼‍♀️ .媽媽蒜香雞翼 $88出於好奇心所以嗌佐黎試,食落感覺好似烤雞,好重蒜香味好入味,而且唔會話好難咬😚 睇得好滋味~.炸粗切薯條🍟配黑松露沙律醬 $78好大碟😍 岩晒多人gathering既時候嗌~ 而且個醬好重黑松露味😚 食得多真係會上引,店員仲好細心有提供埋茄汁比我地點🙆🏼‍♀️ 唔洗得一個味咁厭👍🏻
今日約佐朋友去尖沙咀行街,所以就搵佐間樓上cafe傾下計。
餐廳主要有主食,沙律,小食同甜品提供。
自家製南瓜汁天婦羅蝦什菌意大利飯 $128
自家製南瓜汁天婦羅蝦什菌意大利飯

媽媽蒜香雞翼 $88
媽媽蒜香雞翼

炸粗切薯條🍟配黑松露沙律醬 $78
炸粗切薯條🍟配黑松露沙律醬

2019-08-21 71 瀏覽
朋友生日🎂知道她很喜歡林俊傑JJ,就同她黎呢間Layback Cafe & Bar 因為JJ之前黎過呢間餐廳仲打過卡喔!餐廳內既裝修好靚,是以櫻花🌸為主題有室外和室內,作為怕熱的小孩就坐返室內吧芝炸魚漢堡配薯條 $128 🍔🍟我決定今日放縱一下自己,呢個餐好邪惡吓😈又有芝士又有炸魚又有薯條🍟薯條新鮮炸出黎喔!哇....哇....哇...啲芝士係多到流曬出來呀~~個麵包唔係並時食開既漢堡包,係用左bagel🥯所以好清楚見到爆芝既狀況🤤炸魚好大舊,炸粉唔會好厚。而且入係仲有蕃茄、洋蔥、沙律菜中和番🍃黑松露什菌忌廉芝士意大利飯 $128另一朋友就叫左呢個飯...黑松露味香噴噴呀~~面頭有塊溶了的芝士,正!忌廉芝士很濃,飯不會很硬。飲品有多選擇我就叫左呢杯Oreo 朱古力朱古力沙冰很高仲有cream 同2粒Oreo 係上面,好吸引~好大杯又唔會好甜朋友就養生很多叫了花茶

餐廳內既裝修好靚,是以櫻花🌸為主題

有室外和室內,作為怕熱的小孩就坐返室內吧

芝炸魚漢堡配薯條 $128 🍔🍟

薯條新鮮炸出黎喔!

黑松露什菌忌廉芝士意大利飯 $128
另一朋友就叫左呢個飯...

飲品有多選擇
我就叫左呢杯Oreo 朱古力

又唔會好甜

朋友就養生很多
叫了花茶

2019-08-20 119 瀏覽
餐廳分為室內及室外室內位置不多 大概五張四人檯這天剛好有最後一張室內的桌子 不用在外面吹熱風點了兩個主菜及兩杯飲品 都味道普普麵包不夠鬆軟 薯條也很薯通 像m記薯條的味道 沒有薯味全靠醬汁、牛油果和軟殼蟹支撐這道菜 配合得當 如果轉另一種麵包就更好了這個意大利飯半生不熟 不喜歡這種口感 可能我一向都沒有嘗過正宗的意大利飯吧 不清楚哪種才是原始的而且從圖中都能看見 它的醬汁並非收乾入飯粒中 而是像稠稠的繪飯一樣 所以是非常膩口 吃兩口就不想再吃了 p.s. 那個是炸蝦不是天婦羅蝦吧?兩杯飲品都不值得3 40蚊這個價錢第一杯牛奶剛上桌 我打開相機才幾秒 那些氣泡已經沒了兩口的份量 所以整頓飯 都不知道份量到底有沒有至少半杯 也只有淡淡的抹茶粉味道 並非跟牛奶融為一體第二杯賣相很讚 整座山一樣宏偉可明明是沙冰 喝著倒是冰跟冰 朱古力跟朱古力 值得一讚是朱古力很濃 p.s. Oreo 只有頂上的一塊 還是漏氣的 所以不用選Oreo 可以省下幾塊錢環境是挺不錯的 室外很有情調 不過食物有待改進
餐廳分為室內及室外

兩杯飲品都不值得3 40蚊這個價錢

第二杯賣相很讚 整座山一樣宏偉

環境是挺不錯的 室外很有情調 不過食物有待改進
2019-08-19 1715 瀏覽
有時兩口子拍拖諗唔到去邊,都會選擇光顧樓上cafe,貪佢環境清靜可以坐低慢慢食野傾計。今次我地就揀左位於尖沙咀的Layback cafe,享受悠閒的周末時光。餐廳主食有意粉、漢堡包同意大利飯等,亦提供多款小食同甜品,加配飲品可享正價減$10優惠。我地兩個都鍾意食海鮮,所以不約而同地揀左有軟殼蟹嘅菜色。📍牛油果軟殼蟹漢堡配薯條 漢堡好厚身,夾住大大隻軟殼蟹,一啖都咬唔哂。面頭麵包經過微微烤焗,脆口鬆軟,中間仲有清新蕃茄同酸酸地嘅醬汁,開胃易入口。主角軟殼蟹的炸漿唔厚,咬落都幾脆口,中間仲見到好多蟹膏,非常足料。📍明太子炸軟殼蟹忌廉扁意粉明太子醬汁濃郁,帶忌廉香,食落唔會覺得膩,炸軟殼蟹依舊大隻又好味。扁意粉闊身的緣故,麵條更容易沾上醬汁,口感濕潤更易入口。📍榛子朱古力朱古力味道香濃,不過唔夠幼滑,近底部飲到比較多粉粒,飲品嘅份量亦都少左啲。📍士多啤梨啤梨鮮打紅茶味道甜甜地帶有陣陣生果清香,紅茶味唔太特出,所以飲落比較似鮮製嘅士多啤梨汁多啲。餐廳有室內同室外兩邊的用餐環境,室內雖然面積比較細,不過座位擺放鬆動,大家都可以舒適地食野傾計。天花板同餐枱上都放了粉色小花作點綴,裝潢佈置上花了不少

📍牛油果軟殼蟹漢堡配薯條

📍明太子炸軟殼蟹忌廉扁意粉

扁意粉闊身的緣故,麵條更容易沾上醬汁,口感濕潤更易入口。

📍榛子朱古力

📍士多啤梨啤梨鮮打紅茶

天花板同餐枱上都放了粉色小花作點綴,裝潢佈置上花了不少心思。

食物味道唔錯而且價錢合理,下次同朋友聚會都會選擇再嚟Layback cafe。
  • 牛油果軟殼蟹漢堡配薯條
  • 明太子炸軟殼蟹忌廉扁意粉
2019-08-19 51 瀏覽
舒適的環境.........☺️ 雅緻的裝修............ 怡人的享受............. 浪漫的氣氛...............❤️❤️❤️❤️假期想有一個浪漫,又有大自然的氣氛,又要舒適的環境,又可以享受美食,非此餐廳莫屬⋯⋯🍷🍸🍹🥂室內及室外的舒適雅緻環境.......😊薄荷咖啡———🍹清新的感覺、涼快喝得舒暢悠然🍹棒子咖啡——🍯棒子香濃、滑溜溜的咖啡🍯三文魚沙律——三文魚肥美,沙律菜新鮮,配上黑醋汁天依無縫的配搭,和心愛的人晚餐吃著碟上一朵玫瑰花🌹,就像心愛的人送你一朵玫瑰花🌹🥰All day breakfast—-又是賣相吸引,再多送你一朵玫瑰🌹花,吃出浪漫氣氛來🥰😛黑毛豬火腿,有著西斑牙的味道、炒蛋嫩滑丶菇🍄鮮甜味美爽口、茄汁豆多士、喎心的All day breakfast 🥪🍽已經絕版歌星黑膠唱片的浪漫...........❤️❤️😊😊🥰🥰😘😘Menu款式多配合環境,大自然的氣氛、柔和的燈光、舒適的音樂,都是人生的一大享受🥂❤️
舒適的環境.........☺️
雅緻的裝修............
怡人的享受.............
浪漫的氣氛...............❤️❤️❤️❤️
室內及室外的舒適雅緻環境.......😊

薄荷咖啡———🍹清新的感覺、涼快喝得舒暢悠然🍹
棒子咖啡——🍯棒子香濃、滑溜溜的咖啡🍯

Menu款式多

2019-08-16 48 瀏覽
因為樓上Cafe俾人有種舒適休閒嘅感覺, 所以近排突然愛上, 今日去咗位於尖沙咀加連威老道嘅「Layback cafe & Bar」嘩! 好多櫻花作裝飾, 裝修好靚呀!雖然地方唔算大,但有室外坐位,感覺舒適, 好特色! 我哋叫咗《牛油果軟殼蟹漢堡配薯條》& 《明太子炸軟殼蟹忌廉扁意粉 》開心share ! 飲品係《檸檬蜂蜜》& 《蘋果蜜桃鮮打綠茶》超滿足嘅《牛油果軟殼蟹漢堡配薯條》, 材料豐富, 有大大隻軟殼蟹, 加上清新蕃茄、爽囗洋蔥、沙律菜,層次特出。 用了Bagel做漢堡, 口感飽滿、夾著軟殼蟹, 同大量蔬菜, 仲有牛油果, 好清新,好夾,好好食! 薯條脆卜卜,滋味無窮! 香脆軟殼蟹使人十分陶醉, 《明太子炸軟殼蟹忌廉扁意粉》亦有超厚身嘅香脆的軟殼蟹, 超正! 再加上大大顆明太子, 味道惹味, 有特別鹹香鮮味, 加上非常煙韌意粉,香滑忌廉, 好滿足! 夏天熱炎炎飲番杯《蘋果蜜桃鮮打綠茶》,簡直係夏天恩物,十分清新, 充滿果香, 爽呀!

嘩! 好多櫻花作裝飾, 裝修好靚呀!

雖然地方唔算大,但有室外坐位,感覺舒適, 好特色!

飲品係《檸檬蜂蜜》& 《蘋果蜜桃鮮打綠茶》

薯條脆卜卜,滋味無窮!

2019-08-08 118 瀏覽
我們背對背擁抱無辦法做到就唯有嚟男神去過嘅餐廳坐過嘅位感受吓溫暖啦。呢間樓上cafe室內地方不大,但有個好正嘅露台位,好啱三五知己嚟食飯吹水,今日突登帶朋友朝聖吓係因為JJ呢個雞翼狂推呀,外皮烤到香脆帶蜜糖甜味,一啲苦味都無,雞皮一咬就卜一吓爆開,入面滿滿嘅餡就衝哂出嚟,塞到實的的嘅忌廉磨菇同雞翼香甜味係完全雙劍合璧炸軟殼蟹比我想像中炸得厚身,入口鬆脆,軟殼蟹蟹膏嗰種軟糯口感好豐富,明太子汁都煮得夠濃,扁意粉外層都充滿哂個汁,每一口都好滿足㗎開頭我以爲係支竹籤原來係飲管,係環保竹飲管呀,佢哋啲沙冰勁有誠意,大大杯滿滿的
我們背對背擁抱

無辦法做到就唯有嚟男神去過嘅餐廳坐過嘅位感受吓溫暖啦。

忌廉芝士蘑菇釀雞翼
明太子炸軟殼蟹忌廉扁意粉
開頭我以爲係支竹籤
忌廉芝士蘑菇釀雞翼
明太子炸軟殼蟹忌廉扁意粉
2019-08-04 59 瀏覽
相信大家對於呢間樓上cafe都唔會話太陌生😂之前同朋友已經嚟過一次☺️今次再黎又係同朋友一齊黎傾下計食個下午茶☕️ 呢間cafe有室內和室外,不過因為天氣實在太熱 所以選擇了室內的座位 室外打卡會比較靚😍CHILL小食拼盤 $118賣相好靚架😍有炸天婦羅蝦、紅薯餅、波蘿雞、芝士波波😊雖然全部都係炸物但食落去唔會話太油😀特別係菠蘿雞, 釀左舊菠蘿入去雞入面令到食落去更加清新開胃🍍嘢飲方面就叫咗朱古力沙冰$54 同埋士多啤梨玫瑰🌹鮮打綠茶$52細細杯打卡係勁靚💜另外飲得出玫瑰味 飲落幾清新😊總括來講呢間cafe能夠在尖沙咀鬧市找到點寧靜,係同閏蜜或者朋友談天說地既好地方🥺😊

CHILL小食拼盤 $118

細細杯打卡係勁靚💜另外飲得出玫瑰味 飲落幾清新😊

近排喜愛樓上cafe開餐, 今次揀咗 尖沙咀加連威老道呢間🌸🌸 Layback cafe & Bar🌸🌸這裏給人感覺舒適、休閒,令人輕鬆, 有如置身在台灣小店一樣😌 地方不算大,有室外坐位,幾有特色,還有書籍借閱, 可以一路嘆啡, 一邊翻閱都咪話唔盞 👍🍴香蒜白酒蘆筍日本和牛粒燴扁意粉🍝~ 聞落已經好香, 意粉爽口,牛粒 肉質細嫰, 調味剛剛好……正👍🍴 英式炸魚配黑松露薯條🍟~ 好澎湃,脆漿做得好好,🐟就有少少鬆散,🥔條香脆,食落滿咀松露香氣👍 🍹-蘋果蜜桃鮮打綠茶 -荔枝啤梨鮮打綠茶~估唔到幾清新好飲👍👩‍⚖ 又食得,又hea得,約埋三五知己chill吓,相當愜意㗎😚

🍴香蒜白酒蘆筍日本和牛粒燴扁意粉🍝

2019-08-03
  • 香蒜白酒露荀日本和牛粒燴扁意粉
  • 英式炸魚配黑松露薯條
2019-08-02 49 瀏覽
Layback Cafe 顧名思義就是讓你坐下向後靠,放鬆心情好好休息。就這樣,我和朋友在久等晚餐之時任意地談論著旅行、工作和政治。🐟爆芝炸魚漢堡配薯條 $128 🍔🍟有驚喜!漢堡並非用了漢堡包,而是用了芝士Bagel。清新的蕃茄、紫洋蔥、沙律菜中和了爆多芝士和脆炸魚柳的肥膩!薯條不會太鹹,蘸上番茄醬味道剛好。🦀明太子炸軟殼蟹忌廉扁意粉 $138 🍝四大條炸得香脆的軟殼蟹棒已讓人非常滿足,再加上一大顆明太子放在碟上,由客人自己把明太子混在滿載香滑忌廉的意粉上,感覺與別的餐廳吃到的明太子意粉與別不同,因為自己下手動工,感覺特別好吃。🌹熱玫瑰牛奶咖啡 ☕️🥛冷牛奶咖啡 $44🐄總的來說,食物不錯,環境也讓人放鬆,重點是可以讓你慢慢坐慢慢聊👍🏻

🐟爆芝炸魚漢堡配薯條 $128 🍔🍟

🦀明太子炸軟殼蟹忌廉扁意粉 $138 🍝

🌹熱玫瑰牛奶咖啡 ☕️

🥛冷牛奶咖啡 $44🐄

2019-07-30
2019-08-02 40 瀏覽
聽朋友介紹,前排JJ林俊傑來過,上到黎見到,原來是明星飯堂之一,有不少明星都上過黎食飯,令我十分期待。是日餐湯+玫瑰朱古力奶這個湯是南瓜忌廉為主,入面有些豆和栗米增加口感和味道,十分足料的餐湯另外第一次見朱古力奶都可以玫瑰,試下味道,原來朱古力奶和玫瑰加狂一起 是有荔枝的味道。黑松露什箘忌廉芝士意大利飯未開始食就已經聞到超香的松露味,面上有熱溶了的芝士,休箘只是增加口感和味道,但本身的忌廉已經十分夠味,何況還有芝士和松露,雖然食過很多意大利燴飯,但這碟真的有令我覺得驚喜好吃。牛油果軟殼蟹漢堡配薯條上枱時我以為自己叫的是,超長魚柳漢堡,包中的軟殼蟹超大隻,有時太大,要切開個漢堡,都唔知點樣切,除了軟殼蟹夠份量,包中的牛油果、番茄等等都好新鮮,而且用的不是普通包是bagel,令漢堡的質素大大提升。

是日餐湯+玫瑰朱古力奶

黑松露什箘忌廉芝士意大利飯

2019-08-01 34 瀏覽
約左好耐冇見既朋友食飯,佢好鍾意食西餐,於是搵到間樓上鋪剛好係佢公司附近,在openrice book 位,超簡單。餐廳地方唔大,但勝在裝修好,分開戶外、室內,以園林格調為主,非常舒適。最重要係可以坐好耐,唔會趕人走,我地太多野要互相分享,呢個地方好適合。我地點左忌廉芝士雞翼、香蒜白酒露荀日本和牛粒燴扁意粉、爆芝炸魚漢堡配薯條,飲品跟餐一律減$10,所以我叫左杯荔枝沙冰,好靚,淺粉色,飲落好清甜,絕對唔會過甜。雞翼大推~因為忌廉+芝士餡料分量剛好,唔會因為太多而膩,而且雞肉好滑。炸魚漢堡都好好食,唔會乾,有魚味,薯條係粗薯條,沒有炸過火,配左茄汁,好食~!扁意粉一定要推,香蒜+牛肉+白酒配搭好夾,意粉吸晒蒜香、牛肉同白酒味,而意粉煮得剛剛好,唔會太硬或太軟,仍然有咬口。不過因為廚師只有一個,所以大家係需要耐心等候,因為他們的確沒有亂煮,雖然我等了超過半小時,都是值得。建議大家可以搵一個好多野講既朋友陪同,哈哈~!

2019-08-01
2019-08-01 39 瀏覽
主菜脂肪層不厚,膩感不重,肉質軟腍。平日在德國餐廳吃的鹹豬手通常都醃得相當重味,但此豬手的調味相對輕盈,自然肉香較容易顯現出來。伴上的蜜糖芥末汁味道調較亦做得相當好,以此提味有畫龍點睛之效。意大利麵,兩只大蝦足有七至八寸長,用料新鮮,肉質結實。面上的香草牛油汁香而不膩,亦是值得加分之處。至於扁意粉,入口滑溜,繼而見嚼勁,加上龍蝦汁份量味道剛好,整碟意粉做得頗為美味!甜品檸檬芝士餅來自意大利,雖然細滑感不算突出,但甜中帶酸的清新檸味頗適合作為豐盛大餐後的小甜點。在芝士餅的一旁放了幾粒焦糖脆脆,甜脆感十足,筆者相當滿意。整體來說,餐廳的食物質素較預期佳,由頭盤、主菜以至主食甜品皆美味可口,加上定價合理,值得造訪一試!
2019-07-30 33 瀏覽
呢間Cafe以為好隱蔽,點知上到去非常熱鬧😮地方唔算大,不過有室外位置。如果天氣無咁熱,日頭坐室外,幾chill😆-🔹Chill小食拼盤($118)有4款小食。有炸一口芝士,有4小口,熱辣辣食仲可以拉到絲添🧀有炸蝦天婦羅,佢呢款應該就咁叫炸蝦🍤menu上寫菠蘿釀雞翼,但菠蘿消失了,好彩雞翼又炸得幾好味辣辣地咁~另外炸紫薯餅都幾好,紫薯味濃又甜甜地🍠-🔹忌廉芝士磨菇雞翼($68)事後唔夠飽再叫,呢個雞翼好食,推介!😋入面釀左大大粒菇,芝士又唔會太漏,仲流心!雞翼炸得香口,建議食呢個好過拼盤😝-🔹明太子軟殼蟹意粉($138)明太子醬非常夠,沾滿每一條意粉。味道唔錯,意粉偏淋身,軟殼蟹好大份,炸得脆口🦀▫️跟餐(+$25)有個是日餐湯,當日係南瓜粟米湯🎃飲落個味道好似中式家常湯咁,幾搞笑~▫️跟餐飲品-$10,我地叫左位薄荷朱古力沙冰。呢杯沙冰高質,味道好之餘,沙冰打得夠碎,唔會有冰塊👍🏻
🔹Chill小食拼盤($118)
另外炸紫薯餅都幾好,紫薯味濃又甜甜地🍠
🔹忌廉芝士磨菇雞翼($68)
事後唔夠飽再叫,呢個雞翼好食,推介!😋
🔹明太子軟殼蟹意粉($138)
2019-07-27 112 瀏覽
今次係第一次黎到依間叫Layback Cafe & Bar既樓上Cafe,其實就係因為想同朋友邊食邊傾又睇中依間Cafe優雅,而且充滿花朵既室內環境,可惜因為室內滿座既關係,今次只能坐到室外,幸好入座時係夜晚,天氣未至於侷促。今次同朋友們點左三樣主食第一樣係香蒜白酒露荀日本和牛粒燴扁意粉,白酒味唔算太重,但混合香蒜味道,卻剛剛好,而且和牛肉汁豐富亦不會過熟,扁意粉亦都煙靭彈牙。第二樣係黑松露什菌忌廉芝士意大利飯,依個意大利飯口感豐富,新鮮既黑松露味搭上忌廉芝士既濃郁,令到依個賣相吸引既意大利飯味道也是一流。第三樣係牛油果軟殼蟹漢堡配薯條,牛油果配搭軟殼蟹實屬正常菜色,牛油果既Creamy和清新令本來較重蟹味和熱氣既軟殼蟹更易入口,反而驚喜係漢堡包皮相當鬆軟,唔會令人有放棄唔食面包皮既念頭。
今次同朋友們點左三樣主食
香蒜白酒露荀日本和牛粒燴扁意粉