2020-02-03 71 瀏覽
今日跟左同事去尖吵咀食晚餐,佢話有一間樓上咖啡店,名叫Layback Cafe & Bar,地方雖然不大,但食物唔錯,好多食客都好喜歡嘅擺設和店員熱情的招待,氣氛非常好,而且還有室內外選擇。CHlLL小食拚盤:有紫薯餅、炸天婦羅蝦、菠蘿釀雞翼、炸一口芝士,即叫即炸,炸物炸得金黃酥脆,不會油膩,紫薯餅,外脆內軟糯,味道甜美。其他都很香口,送酒類飲品最適合。爆芝炸魚漢堡配薯條:漢堡包鬆軟,炸魚香脆,芝士爆多,加埋新鮮蕃茄和沙律菜,十分惹味。即炸薯條也很香脆可口!
2020-01-15
2020-01-30 47 瀏覽
今晚同朋友喺尖沙咀行街,經過加連威老道,上網search下有啲咩好食,見到有間西餐廳喺樓上cafe嚟嘅,見幾抵食所以就去試下啦。Cafe又好warm嘅感覺!! 而且員工嘅服務態度都幾好。我就叫咗個辣肉腸pizza, 有粟米,辣肉腸,香葉,還可以做到cheese拉絲嘅效果熱辣辣即叫即整餅皮香脆嘅好食"自家製南瓜汁天婦羅蝦什菌意大利飯, 好香好滑嘅南瓜汁配上意大利飯 我有層次,有什菇, 炸天婦羅做 topping, 一啲都唔會有膩嘅感覺! 仲越食越想食添,正呀
Cafe又好warm嘅感覺!! 而且員工嘅服務態度都幾好。
熱辣辣即叫即整餅皮香脆嘅好食"
2020-01-10 82 瀏覽
無意中在網絡搜尋這間香港人小店 直接walk-in了場內環境有風格 令人輕鬆的氣氛不是太餓 點了兩個小食及意粉先到的是芝士煙肉焗有機大蘑菇 芝士焦香得恰到好處 切開時留出蘑菇汁 大蘑菇質感厚實 加入煙肉提味豐富了口感👍🏻👍🏻再來是香蒜白酒露荀日本和牛粒燴扁意粉意粉質感較軟 但每一口意粉都有著濃濃的蒜味 重口味迷最愛 和牛粒不會被蒜味蓋過 一口接一口 馬上就吃完最後來的是媽媽蒜香雞翼 蒜味醬汁包著雞翼 上面還有蔥、蒜、芫荽但醬汁過咸 要不停灌啤酒這家餐廳出餐時間比較長 廚房布簾有「唔好催」字句 要耐心等候 食物都比較重口味 適合佐酒下次都會再來 支持香港人小店芝士煙肉焗有機大蘑菇 $68香蒜白酒露荀日本和牛粒燴扁意粉 $138媽媽蒜香雞翼 $88
無意中在網絡搜尋這間香港人小店 直接walk-in了

意粉質感較軟 但每一口意粉都有著濃濃的蒜味
重口味迷最愛 和牛粒不會被蒜味蓋過
一口接一口 馬上就吃完

最後來的是媽媽蒜香雞翼

蒜味醬汁包著雞翼 上面還有蔥、蒜、芫荽
但醬汁過咸 要不停灌啤酒

2020-01-07
  • 香蒜白酒露荀日本和牛粒燴扁意粉
  • 芝士煙肉焗有機大蘑菇
2020-01-07 1969 瀏覽
現在我和朋友的週末節目,就是到處找一些貼地的小餐廳支持一下。今次找到的,就是位於尖沙咀的一間樓上Cafe & Bar,叫做「Layback Cafe & Bar」。週末時候,當然都要找個空檔時間「layback」一下,放鬆自己。我們一早預訂了星期六晚上6點,只見這間貼地Cafe 很受歡迎,6點後陸陸續續有食客過來支持,如果沒事先booking 的話,有機會就要等等了。餐廳有室內、室外座位供應,我們早到的關係就選擇坐室內,好像感覺比較好。Cafe 室內的擺設一向都非常精美,Layback 亦不例外。Cafe 主打的當然是飲品,我和朋友先各點一份主菜,加飲品的話可以有減$10 的優惠,所以我們就可以有一款主菜、一杯飲品的配搭。💕 1. 明太子炸軟殼蟹忌廉扁意粉因為朋友想吃炸軟殼蟹的關係,我們先點了一份以軟殼蟹為主角的明太子意粉。炸軟殼蟹一共有三隻,兩人的話可以開心share 一下,而且份量剛剛好。而且,明太子忌廉的咪道亦非常強濃,如果不想太鹹的話,建議可以叫少鹹。💕 2. 英式炸魚配黑松露薯條很久都未食過 fish & chips,我就揸主意點這份來share。炸魚薯條再配上茄汁和沙律醬是
💕 1. 明太子炸軟殼蟹忌廉扁意粉
💕 2. 英式炸魚配黑松露薯條
很久都未食過 fish & chips,我就揸主意點這份來share。炸魚薯條再配上茄汁和沙律醬是英式經典,黑松露薯條的份量亦是非常充足,薯條根本就是二人份量。而炸魚就好像帶點黑胡椒的味道,鹹脆的炸魚再沾上沙律醬會更加好味,如果炸魚的份量相對增大一點就會更加好。
英式炸魚配黑松露薯條
💕 3. 愛爾蘭咖啡
作為Cafe,當然要試下他們的coffee。同時,因為Layback 是 Cafe & Bar的關係,那我當然想飲一下酒,而這杯愛爾蘭咖啡就是合咖啡和酒精一身。熱的咖啡酒是非常好飲的,這杯愛爾蘭咖啡的味道既有香濃咖啡味,亦帶有烈酒味,topping 額外加上cream,熱咖啡酒配上忌廉的第一口味道,正正就是整杯的精華。加上熱飲的關係,更能將其香濃味帶出,咖啡類首推。
愛爾蘭咖啡
💕 4. 蘋果蜜桃鮮打綠茶
朋友就想飲一些鮮甜果茶,就選了蘋果和蜜桃作為主題。我嚐了一口,果然是鮮打,因為能夠飲出生果的那種鮮味,而且飲到尾會有很多果蓉,感覺非常之fresh。
蘋果蜜桃鮮打綠茶
這間貼地的Cafe,果然不錯,不過記住要book 位,才可以放心layback 一下。
2020-01-04
英式炸魚配黑松露薯條
愛爾蘭咖啡
蘋果蜜桃鮮打綠茶
2020-01-02 89 瀏覽
...依排最重要嘅事當然係要支持小店啦!所以就去咗尖沙咀的Layback Cafe & Bar支持下~這間樓上Cafe有室內室外,兩邊的環境也是走溫暖路線。微黃燈光,也有不少聖誕裝飾。室外有一日式榻榻米,聽聞要預早留位。.香蒜白酒露荀日本和牛粒燴扁意粉 $138 蒜味雖然好出,但唔會蓋過和牛味。添加左露荀令到原本重口味嘅意粉加添左一份清新感。和牛好香牛味,先煎封之後再快炒,令到牛粒唔會過熟,保持鮮嫩。.意大利辣肉腸長薄餅 $108餅底烤得微脆,上面配上大量芝士,並且加上辣肉腸,令到口感更加豐富。二芝士味中和返辣肉腸嘅辣味,令到全個薄餅變得微辣,更容易入口。

香蒜白酒露荀日本和牛粒燴扁意粉 $138

意大利辣肉腸長薄餅 $108

2020-01-02 79 瀏覽
今晚約左一大班frd聚約左係tst樓上cafe間cafe好細間但特別之處係佢有個戶外平台可以坐埋我地就俾安排坐出去啦~其實係旺區平台都有d驚樓上幫d菜加料尤其夜麻麻黑麻麻~所以建議大家朝早tea time lunch time至坐出去🤣🤣義大利肉醬長pizza($108)er⋯普通味未令到我有記憶點黑松露野菌長pizza($108)黑松露味5太濃pizza底有d硬⋯四川黑糖雞翼($88)四川我以為辣辣地但又5係太辣啵😂😂😂黑糖又冇甜味名不符實ge菜式但值得一讚係餐廳留意到我地人數5夠分送多左俾我地每人有一隻人情味100分😂😂😂煙三文魚蟹籽卡邦尼扁意粉($128)非常普通~d汁有d水⋯冇咩味~炸軟殻蟹沙律🥗($128)份量好少完全5值價錢⋯媽媽蒜香雞翼($88)5入味啊d雞翼🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️真係叫媽媽啦🙈🙈黑松露雜菌芝士義大利飯($128)哎呀d汁又係太「希」啦~其實加多d芝士會濃味d香d芝士焗青口($128)正常~但5會想encore⋯d質素似似地旺角樓上cafe水平5算好味但又未到難食⋯但小食價錢我覺得有d貴⋯可能lunch or tea黎會抵d!~🤪
今晚約左一大班frd聚
約左係tst樓上cafe
間cafe好細間
但特別之處係佢有個戶外平台
可以坐埋

我地就俾安排坐出去啦~
其實係旺區平台都有d驚樓上幫d菜加料
尤其夜麻麻黑麻麻~

義大利肉醬長pizza($108)
er⋯普通味
未令到我有記憶點

黑松露野菌長pizza($108)
黑松露味5太濃
pizza底有d硬⋯
四川黑糖雞翼($88)
四川我以為辣辣地
但又5係太辣啵😂😂😂
黑糖又冇甜味
名不符實ge菜式
但值得一讚係餐廳留意到我地人數5夠分
送多左俾我地每人有一隻
人情味100分😂😂😂
煙三文魚蟹籽卡邦尼扁意粉($128)
非常普通~
d汁有d水⋯
冇咩味~

炸軟殻蟹沙律🥗($128)
份量好少
完全5值價錢⋯

媽媽蒜香雞翼($88)
5入味啊d雞翼🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️
真係叫媽媽啦🙈🙈
黑松露雜菌芝士義大利飯($128)
哎呀d汁又係太「希」啦~
其實加多d芝士會濃味d香d

芝士焗青口($128)
正常~
但5會想encore⋯
d質素似似地旺角樓上cafe水平
5算好味但又未到難食⋯
但小食價錢我覺得有d貴⋯
可能lunch or tea黎會抵d!~🤪
呢間黃店會畫碟、俾地方手足休息💛「牛油果軟殼蟹漢堡配薯條🥯($138)」估唔到佢漢堡居然係芝士bagel😍鹹香嘅芝士配上酸甜開胃嘅沙律醬同埋香酥嘅軟殼蟹🦀味道同埋口感都好豐富 如果牛油果🥑多d同熟d就完美😭「煙三文魚卡邦尼扁意粉🍝($128)」用料好足 有成6、7片大大塊煙三文魚 蟹子都有好多但意粉質地淋身 唔係🐰小編杯茶🙈「抹茶紅豆蛋糕🍵($52)」抹茶部份做得幾濃 但下層嘅cream略甜 個pepe碟係小編指定要畫嘅 即刻加哂分🤪同場多謝 陪小編懲罰黃店💛🤤注意⚠️:講明隱世 路痴們要預左有d難揾🐷-Reminder⚠️:This restaurant is secluded🐷-💰:$130 - $180(+10%)📍:尖沙咀加連威老道41號C-D嘉威大厦4樓B室 Flat B, 4/F, C-D Ka Wai Building, 41 Granville Road, Tsim Sha Tsu性價比CP value:🤤🤤🤤⚪️⚪️飽肚fullness:🤤🤤🤤🤤🤤味道taste:🤤🤤🤤⚪️⚪️環境environment:🤤🤤🤤🤤🤤(田園feel🐸🌱林俊傑係到打過卡💖)服務service:🤤🤤⚪️⚪️
注意⚠️:講明隱世 路痴們要預左有d難揾🐷
💰:$130 - $180(+10%)
性價比CP value:🤤🤤🤤⚪️⚪️
飽肚fullness:🤤🤤🤤🤤🤤
味道taste:🤤🤤🤤⚪️⚪️
服務service:🤤🤤⚪️⚪️⚪️(當日食嘅時間比較趕)
Score:70/100
  • 牛油果軟殼蟹漢堡配薯條
  • All  day  breakfast
  • All Day Breakfast
  • 自家製南瓜汁天婦羅蝦什菌意大利飯
2019-12-27 79 瀏覽
最近朋友生日,係電話APP訂餐廳時見到呢間評分好高既CAFE,餐廳地點頗方便。本來以為只有指定食品經APP訂座先有半價優惠,經店員確認原來所有餐牌上食物或套餐都有優惠,非常抵食!我們二人點了自家製南瓜汁天婦羅蝦什菌意大利飯,煙三文魚蟹籽卡邦尼扁意粉,小食拼盤,餐湯,夏日麼麼茶。是日餐湯西洋菜湯,份量很多足以兩人共用,濃稠沒有渣,唯西洋菜味不明顯。南瓜汁意大利飯軟硬度適中,,南瓜汁濃郁,賣相不錯,即炸天婦羅蝦都幾大隻且新鮮。意粉軟硬剛好,好多蟹籽,煙三文魚大概有5大塊,而且三文魚味道不會過咸,非常足料。小食拼盤,有炸紫薯餅,炸蝦,炸芝士,炸蠔,味道一般,建議三至四人或以上先點。至於飲品,我們只點了一個夏日麼麼茶一齊分享都足夠,暖暖地冬天都岩飲,花茶帶點蜜桃味,味道都幾襯,不會太甜。雖然只係假日既下午茶,所有份量同平時正餐一樣大份及足料,一人點一份主菜都夠飽。整體食物質素及味道都幾好,值得推介的餐廳!
2019-12-27 2267 瀏覽
聖誕節同男朋友訂了這間西餐廳,一早就在OP訂了,支持香港人小店!環境有室內室外選擇,但因為太多人訂位所以一早安排了室內的,感覺都好好;可愛細緻的設計、擺設有心思;服務態度好,雖然慢一點,但還是用心及有禮的態度!聖誕節set dinner, 包了前菜、西湯、主菜、甜品、飲品。前菜:南非磯煮鮑魚配鮑魚肝醬南非鮑魚煮得好腍好入味,鮑魚肝醬好濃郁;配上新鮮沙律菜,醬汁配有豉油及芥末醬,特別開胃餐湯:西蘭花忌廉濃湯伴金元貝西蘭花打碎了變成蓉好香滑,金元貝好有口感好硬身好新鮮,好香好味又唔咸主菜:檸檬牛油汁香煎娜威三文魚扒好大塊2條娜威三文魚,外脆卜卜內軟滑唔乾,煎得好好,檸檬牛油汁好香唔會太油;配上燒蔬菜瓜類,比較腍身,露筍可以爽返點,都幾健康美國頂級肉眼牛排10安士伴紅酒燒汁男朋友點了5成,剛好中間肉紅外熟,有點筋位,但都大塊可口,配上甜甜的紅酒燒汁好夾,也有配菜,但也是腍了點甜品:迷你聖誕樹配雪糕朱古力蛋糕好正,不會太甜;雪糕夠凍,好似是杏仁味

前菜:

檸檬牛油汁配娜威三文魚

甜品
迷你聖誕樹配雪糕
迷你聖誕樹配雪糕

朱古力蛋糕好正,不會太甜;雪糕夠凍,好似是杏仁味
Rose  mocha
西蘭花蓉湯配金元貝
檸檬牛油汁配娜威三文魚
  • 磯煮鮑魚
  • 檸檬牛油汁配香煎娜威三文魚
今日放假嘅時候,去咗一間JJ去過嘅咖啡店。佢係一個大廈裏面嘅4樓,咖啡廳有露台,露台有唔同嘅地方比人哋放鬆,環境優美。佢呢度有埋香港嘅手工啤,鍾意下午茶飲啤酒嘅朋友,可以到來一試。我哋有三個人,其中一個叫左黑糖鮮奶咖啡,佢嘅黑糖味唔會令人覺得好甜,反而淡淡嘅黑糖,配合香濃絲滑嘅咖啡,令人飲得好寫意。應該可以成為「港女嘅至愛」。呢間咖啡店嘅蛋糕全部都係自家製,一啲都唔馬虎,啲朱古力外層,配上啫喱夾心,每一啖食嘅時候,配上朱古力醬,同埋忌廉,每一啖嘅口感都好特別。呢杯玫瑰鮮奶咖啡,每一啖嘅咖啡都有玫瑰花香,感覺就好似將花茶配上承香濃咖啡,一杯自家創作嘅Fusion Coffee。呢一杯牛油果沙冰咖啡,真係非常特別,佢係用牛油果沙冰,配上熱嘅咖啡,兩者一凍一熱交融得非常之好,如果你平時冇飲過類似嘅質感,你一定要一試。呢杯係一杯鮮奶咖啡,特登要影出嚟,就係欣賞佢呢個杯嘅設計,咖啡同奶巧妙地分開,飲嘅人可以自己選擇,可以一次過將佢撈勻又得,上面咖啡一啖,下面奶再一啖,分開咁樣飲,又得。連飲一杯咖啡都可以好自主。最後一定要提嘅係佢個混合左明太子煮嘅意粉,佢呢碟意粉,嘅配料,用咗好少嘅油去煮,而明太

連飲一杯咖啡都可以好自主。

最後一定要提嘅係佢個混合左明太子煮嘅意粉,佢呢碟意粉,嘅配料,用咗好少嘅油去煮,而明太子配上白汁意粉,又係另一番嘅鮮味。

好正嘅體驗。
2019-12-07
下午茶
2019-12-11 143 瀏覽
今日朋友生日 諗住去哩間咁多好評又咁full booking 既餐廳試下黎到坐廚房隔離 個廚房既機器超嘈好騷擾傾計 連傾計既心情都無哂 牆又好多螞蟻佢話full booking 唔比轉位。食物價錢唔貴 百幾蚊碟意粉其實價錢可以,但質素完全仲差過係旺角登打士街啲樓上cafe 質素好難食,食得出啲意粉煮得過淋,意粉同汁既味分得好開完全唔好食 50 蚊質素都比多佢炸軟殼蟹好似食炸粉咁個湯係黑松露磨菇忌廉湯,但完全係一盤黑松露忌廉水好稀...只會黎一次 無下次 亦唔會推介朋友黎
今日朋友生日 諗住去哩間咁多好評
又咁full booking 既餐廳試下
黎到坐廚房隔離 個廚房既機器超嘈
好騷擾傾計 連傾計既心情都無哂

牆又好多螞蟻

佢話full booking 唔比轉位。

食物價錢唔貴 百幾蚊碟意粉
好難食,食得出啲意粉煮得過淋,意粉同汁既味分得好開
完全唔好食 50 蚊質素都比多佢
炸軟殼蟹好似食炸粉咁

個湯係黑松露磨菇忌廉湯,但完全係一盤黑松露忌廉水

好稀...
只會黎一次 無下次 亦唔會推介朋友黎

2019-12-02 116 瀏覽
-牛油果炸軟殼蟹漢堡- 🌟個炸軟殼蟹漢堡一上枱 我已經俾佢個賣相同size吸引住🍔 我覺得一個漢堡包最緊要就係唔可以乾身一定要有啲汁 起初我都會驚軟殼蟹漢堡會唔會好乾 因為佢唔似牛肉漢堡會有肉汁 但係食落有呢個乾嘅感覺 反而仲好fresh 因為鮮蕃茄同秘製沙律醬嘅量好夠 加埋牛油果嘅香🤤👍🏽另外layback用左bagel做個包 咁樣食又係另一重感覺 外實內脆 蟹都好大隻好多肉 突曬出黎 冇返咁上下大個口都一次過食唔到🤣.-黑松露野菌芝士意大利飯-🌟意大利飯面鋪滿濃濃厚厚嘅芝士 仲有啲咸咸的黑松露釣味 飯粒軟熟個汁嘅杰度岩岩好.-南瓜湯- 南瓜味濃郁 每啖都有南瓜蓉同埋甜粟米粒 質感杰杰地 好飲
-牛油果炸軟殼蟹漢堡- 🌟
-黑松露野菌芝士意大利飯-🌟
-南瓜湯-
南瓜味濃郁 每啖都有南瓜蓉同埋甜粟米粒 質感杰杰地 好飲
2019-12-02 140 瀏覽
今日eatmug9 #68今日同一大班朋友食生日飯想搵啲環境唔錯同本土啲嘅餐廳跟住我地就選擇咗依間Layback 環境都唔錯 有播下啲jazz music餐廳有露台位 對住尖沙咀街頭嘢食方面價位唔算貴尖沙咀嚟講都係acceptable牛油果軟殼蟹漢堡配薯條份量都唔少 無論係牛油果定係軟殼蟹嘅size軟殼蟹炸得夠脆之餘 又不失蟹肉味但係略嫌塊麵包皮硬咗少少建議切開三份或者四份會容易食啲呢個係小食拼盤我淨係試到個紫薯餅其他瞬間畀啲朋友搶晒嚟食 畀唔到太多意見lol呢個薯條嘅醬有分黑松露味同另一隻芝士味咁我哋就叫咗黑松露味 呢味絕對推介 好重松露味同啲薯條襯到絕一絕呢一個係四川風味嘅單邊雞翼啲雞睇落去畀 實際嘅數量少但係都算入味 係唔錯嘅
今日eatmug9 #68

呢一個係四川風味嘅單邊雞翼
啲雞睇落去畀 實際嘅數量少
但係都算入味 係唔錯嘅

2019-11-21
10 分鐘 (堂食)
2019-11-27 136 瀏覽
上網揾同frd食飯嘅地方嘅時候留意到呢間樓上cafe好似幾靚咁😌 決定去試下 小編7點半左右上到去都仲幾空 可能係樓上cafe比較隱蔽🤣 鋪頭有分室內同室外,室內就偏日系風格,室外完全係打卡位🤣 小編同朋友就被安排到室外嘅上一層,要盤腿坐🌝 靠住cushion同朋友傾計係超級chill!嘢食方面我哋就嗌咗兩個main,分別係英式炸魚配黑松露薯條同埋爆芝炸魚漢堡配薯條🤤嗌完先發覺好熱氣啊😂 可能因為鋪頭比較細 上菜嘅速度有啲慢😢但係等係值得㗎! 炸魚脆卜卜得嚟佢嘅炸皮都會鹹鹹哋,點埋啲他他醬一流🤤黑松露薯條又唔會太重味,而漢堡嘅上層包係芝士脆皮包,好特別😳另外我哋仲嗌咗兩杯smoothie,分別係榛子同焦糖朱古力🤪 就咁睇落去無乜分別,但一飲係飲得出榛子同焦糖味🤤沙杯加埋面頭少少cream一齊簡直係享受🤭跟main嗌仲可以減10蚊🤣去完翻屋企先發現原來呢間cafe 林俊傑都有去過😳 係JJ fans嘅朋友仔不妨去打下卡🤣 環境靚之餘嘢食都幾有水準🌝 夜晚仲有feel,啱曬同朋友傾計傾一晚😎

2019-11-26 183 瀏覽
睇門面已經知道呢間樓上cafe有幾黃了💛入到去,雖然位置唔多,店員帶我哋出小露台坐,幾有feel又幾chill🥰食物方面都中規中矩唔差😌同行四個人嗌咗兜薯條同小食拼盤share👅拼盤有:紫薯餅,炸天婦羅蝦,菠蘿釀雞翼,炸一口芝士,全部都即叫即炸好香口😛然後我哋嗌咗2碟Main dishes share😙1️⃣香蒜白酒蘆筍日本和牛粒燴扁意粉和牛粒好淋好嫩口,扁意粉好滑👅💦2️⃣明太子炸軟殼蟹意粉坊間食嘅軟殼蟹多數都真係得嗰殼無乜肉,但呢個真係啖啖肉🥺👅💦整體嚟講,環境同食物質素都幾不錯😙
睇門面已經知道呢間樓上cafe有幾黃了💛

食物方面都中規中矩唔差😌

同行四個人嗌咗兜薯條同小食拼盤share👅
Chill小食拼盤

然後我哋嗌咗2碟Main dishes share😙
香蒜白酒蘆筍日本和牛粒燴扁意粉

1️⃣香蒜白酒蘆筍日本和牛粒燴扁意粉
和牛粒好淋好嫩口,扁意粉好滑👅💦

2️⃣明太子炸軟殼蟹意粉

整體嚟講,環境同食物質素都幾不錯😙

Chill小食拼盤
香蒜白酒蘆筍日本和牛粒燴扁意粉