2021-06-06
男友話好耐冇同我去旅行,所以今日準備咗一日大埔小旅行俾我。第一站去呢間L’amour法式餐廳食午餐。餐廳燈光好暗,深紅色牆身,黑色餐桌,加上金黃色吊燈同大酒櫃。氣氛好高貴,有情調。估唔到男友咁sweet。Lunch set有齊前菜,餐湯,主菜,甜品同餐飲。呢道每一碟菜式都好精緻,好似藝術品。餐飲:白酒食法國菜當然要配返杯美酒。Lunch set可選生啤或紅白酒。呢杯白酒加咗乾冰,有大量白色煙霧酒內飄出,好有氣派。前菜:波特酒釀葡萄.法式鵝肝凍呢個菜式都係第一次食。質感有啲似薯蓉,但再smooth啲,味道就比原塊鵝肝味道更濃郁。葡萄甜得來帶點甘味,同鵝肝出奇地夾。餐湯飲到好香菇味。 新鮮整好嘅蒜蓉包烘到好香脆。主菜:慢煮西班牙黑毛豬鞍.焦糖蘋果慢煮烹調絕對有質素保證。豬鞍肉質好淋,肉汁完全被鎖起,每切一下肉汁都會從肉裡流出。微微炭燒味再加上鹽嘅簡單調味,已經好好味。焦糖蘋果唔會太淋,保留到蘋果本身脆口感,甜甜的。另外其他配菜都好用心。甜品:美女與野獸個名完全估唔到係咩甜品,男友見我咁有興趣就點黎試。意想不到係一件唯美藝術品,一開透明玻璃蓋就有大量白煙飄出,甜品雕琢成玫瑰形狀,非常靚。終於
餐飲:白酒
前菜:波特酒釀葡萄.法式鵝肝凍
餐湯
飲到好香菇味。 新鮮整好嘅蒜蓉包烘到好香脆。
主菜:慢煮西班牙黑毛豬鞍.焦糖蘋果
甜品:美女與野獸
個名完全估唔到係咩甜品,男友見我咁有興趣就點黎試。意想不到係一件唯美藝術品,一開透明玻璃蓋就有大量白煙飄出,甜品雕琢成玫瑰形狀,非常靚。終於明白點解叫美女與野獸。味道好似中式糕點。
小食(1):牛油烤焗美國甜薯薯條
呢個並非一般薯條,係用美國蕃薯做咁薯條。甜甜地,雖然用牛油焗但一啲都唔油膩,夠乾身,焗到好脆。唔需要配茄汁或者其他醬汁都夠哂味。
小食(2):烤加拿大海膽多士
海膽配多士,呢個食法真係好奢侈,好令人回味。海膽份量一啲都唔少,厚厚的,好鮮甜,完全冇怪味。配埋香脆多士好好食。
Cocktails: Cinderella
如果酒量唔好建議點呢杯。呢杯果汁為主,有輕量酒精。而且賣相都好靚,好吸引。
呢餐好滿足。另外值得一讚上菜速度拿捏得好好。 適逢當日係放假日,我同男友都以慢活心態享用午餐。基本上邊傾邊食,食完一道菜隔一陣先再上另一道菜,可以好專心慢慢品嚐每一道菜,好relax。