L'AMOUR

男友話好耐冇同我去旅行,所以今日準備咗一日大埔小旅行俾我。第一站去呢間L’amour法式餐廳食午餐。餐廳燈光好暗,深紅色牆身,黑色餐桌,加上金黃色吊燈同大酒櫃。氣氛好高貴,有情調。估唔到男友咁sweet。Lunch set有齊前菜,餐湯,主菜,甜品同餐飲。呢道每一碟菜式都好精緻,好似藝術品。餐飲:白酒食法國菜當然要配返杯美酒。Lunch set可選生啤或紅白酒。呢杯白酒加咗乾冰,有大量白色煙霧酒內飄出,好有氣派。前菜:波特酒釀葡萄.法式鵝肝凍呢個菜式都係第一次食。質感有啲似薯蓉,但再smooth啲,味道就比原塊鵝肝味道更濃郁。葡萄甜得來帶點甘味,同鵝肝出奇地夾。餐湯飲到好香菇味。 新鮮整好嘅蒜蓉包烘到好香脆。主菜:慢煮西班牙黑毛豬鞍.焦糖蘋果慢煮烹調絕對有質素保證。豬鞍肉質好淋,肉汁完全被鎖起,每切一下肉汁都會從肉裡流出。微微炭燒味再加上鹽嘅簡單調味,已經好好味。焦糖蘋果唔會太淋,保留到蘋果本身脆口感,甜甜的。另外其他配菜都好用心。甜品:美女與野獸個名完全估唔到係咩甜品,男友見我咁有興趣就點黎試。意想不到係一件唯美藝術品,一開透明玻璃蓋就有大量白煙飄出,甜品雕琢成玫瑰形狀,非常靚。終於

餐飲:白酒

前菜:波特酒釀葡萄.法式鵝肝凍

餐湯
飲到好香菇味。 新鮮整好嘅蒜蓉包烘到好香脆。

主菜:慢煮西班牙黑毛豬鞍.焦糖蘋果

甜品:美女與野獸
個名完全估唔到係咩甜品,男友見我咁有興趣就點黎試。意想不到係一件唯美藝術品,一開透明玻璃蓋就有大量白煙飄出,甜品雕琢成玫瑰形狀,非常靚。終於明白點解叫美女與野獸。味道好似中式糕點。

小食(1):牛油烤焗美國甜薯薯條
呢個並非一般薯條,係用美國蕃薯做咁薯條。甜甜地,雖然用牛油焗但一啲都唔油膩,夠乾身,焗到好脆。唔需要配茄汁或者其他醬汁都夠哂味。

小食(2):烤加拿大海膽多士
海膽配多士,呢個食法真係好奢侈,好令人回味。海膽份量一啲都唔少,厚厚的,好鮮甜,完全冇怪味。配埋香脆多士好好食。

Cocktails: Cinderella
如果酒量唔好建議點呢杯。呢杯果汁為主,有輕量酒精。而且賣相都好靚,好吸引。

呢餐好滿足。另外值得一讚上菜速度拿捏得好好。 適逢當日係放假日,我同男友都以慢活心態享用午餐。基本上邊傾邊食,食完一道菜隔一陣先再上另一道菜,可以好專心慢慢品嚐每一道菜,好relax。
2021-06-01
午餐
2021-06-05 82 瀏覽
真係估唔到大埔都有好嘢食!呢間餐廳係一間好有心思嘅餐廳,取名裝修都別具一格。玻璃門一閂埋就會變色,望唔到出面,餐廳立時成為我哋嘅小天地。美食係一間餐廳嘅靈魂。Set dinner裏面嘅前菜,我哋揀咗波特酒釀葡萄、法式鵝肝凍。呢道菜色香味俱全,完全打開咗我嘅味蕾!餐湯好味,麵香脆可口。主菜我自己要咗個慢煮西班牙黑毛豬鞍,焦糖蘋果,賣相味道都比想像中好!朋友最識食,佢揀咗傳統法式鵝肝牛柳,見佢好專注咁食唔停就知道好正,下次我都要揀呢道菜!成個餐分量好足,食埋個甜品就啱啱好,飽而不膩。下次慶祝都會返嚟再食過!
真係估唔到大埔都有好嘢食!

2021-06-04 65 瀏覽
裝修幾靚、野飲幾靚。但味道非常一般,性價比極低,杯puppy love 勁似飲咳藥水。 海膽好腥,音樂9唔撘8,試過就算唔會再幫襯,附近有大把更多更好嘅嘢食,都係玩gimmick
裝修幾靚、野飲幾靚。
2021-06-04
  • 慢煮西班牙黑毛豬鞍.焦糖蘋果
  • 牛油烤焗美國甜薯薯條
2021-06-04 73 瀏覽
入開大埔做嘢,難得住大埔嘅朋友早收工,就順勢約個靚飯局,朋友話近太和個頭有間西餐好出名,多街城街里幫襯,地頭蟲叫到,就恭敬不如從命。門口好神秘,大大個LM字,要襟鐘仔先有得入,餐廳配上勁大盞水晶燈,配埋一幅金光閃閃嘅牆,佈滿酒類,就知今日要叫杯飲下,待應有禮貌, 好快手就可以入座。有d 餓,直接叫兩個set dinner,再慢慢傾下計餐牌上前菜係份子料理為主,前菜有蝶豆花木魚清湯配鯛魚刺身,上碟時湯係淡紫色,待應將一支檸檬汁擠入湯,化學反應下,湯即時變成粉紅色🤪 鯛魚鮮甜,木魚湯亦帶清新味道!另一個前菜係波特酒釀葡萄,法式鵝肝醬,提子經過酒釀,自帶酒精香氣,將提子甜味帶出,配埋甘白鵝肝醬,將甜度平衡番。估唔到非市區都有咁精緻嘅前菜。 牛肝菌湯非常出色,菌味濃郁之餘,廚師用心將牛肝菌片加入,湯綿滑之餘,口感亦更豐富!主菜挑選咗海膽扁意粉和慢煮西班牙黑毛豬鞍•焦糖蘋果。海膽扁意粉用上一整件新鮮海膽做Topping,意粉入面亦有海膽,輕輕一撈,意粉掛上湯汁和海膽,鮮甜之餘,亦有咬口。特別一讚,意粉無煮到過熟,少少硬身,更帶咬口。另一道主菜則是以慢煮為主調,再兩面煎,經慢煮嘅豬鞍唔鞋口,連著油

主菜挑選咗海膽扁意粉和慢煮西班牙黑毛豬鞍•焦糖蘋果。

另一道主菜則是以慢煮為主調,再兩面煎,經慢煮嘅豬鞍唔鞋口,連著油脂的部分非常滑,好juicy, 切細後再加埋焦糖蘋果,甜甜地中和肉嘅膩,再加埋薯蓉同青蘋果蓉,整道菜都好得。

隨餐叫左紅酒和Mojito 細細品嘗。最後甜品附上水果配朱古力雪糕和馬卡龍,個胃表示好C伏~
雖然餐廳坐落係非人流多地段,但晚膳期間都好多人幫襯,出色嘅出品相信絕對係L'Amour 多客嘅原因。
今次嚟到位於大埔嘅𝐋'𝐀𝐌𝐎𝐔𝐑✨係一間高質嘅法國餐廳😋裏面嘅裝修都非常華麗!係一間有情調而且幾好味嘅餐廳🌟感覺就係一間𝐟𝐢𝐧𝐞 𝐝𝐢𝐧𝐢𝐧𝐠嘅餐廳🍴餐廳以酒紅色做主調 中間掛住一盞水晶燈 而且望住高身嘅酒櫃 再配合浪漫嘅燈光 好適合周年紀念或者慶祝活動!——————————————————❶ 慢煮西班牙黑毛豬鞍 • 焦糖蘋果 $𝟐𝟓𝟖大約一隻手嘅大細🖐🏻而且都有一定嘅厚度🤣!就咁睇外皮煎得香脆 聞到好香嘅豬肉味 食落去非常軟淋!火候控制得啱啱好!加上肉脂分布平均 肉味香濃 而且多肉汁 唔使點任何醬汁都已經好好食😋焦糖蘋果每塊都係薄薄地一片 鹹鹹地甜甜地😋味道好得意!底部有薯蓉 質感好香滑!❷ 蒜片辣椒蟹肉扁意粉 $𝟏𝟕𝟖食落味道唔算辣 而且配料非常足夠!啖啖都有蟹肉 而且蒜香味重 意粉質感就偏硬🌟食到最底有啲多油!不過整體都幾滿意😋❸ 𝐑𝐨𝐬𝐞 $𝟏𝟏𝟖非常打卡𝐚𝐛𝐥𝐞嘅𝐜𝐨𝐜𝐤𝐭𝐚𝐢𝐥 !上面有一大個夢幻嘅泡泡 而下面係漸變嘅粉紅色😍飲落係玫瑰味加𝐆𝐢𝐧!😍味道甜甜地!啱晒唔係好飲酒嘅女仔😋個人覺得都幾易入口✨ ➍ 𝐇𝐨𝐮𝐬𝐞 𝐖𝐡𝐢𝐭𝐞 $𝟓𝟖 (𝐆𝐥𝐚𝐬𝐬)一黎到覺得幾新奇🌟喺
——————————————————

❶ 慢煮西班牙黑毛豬鞍 • 焦糖蘋果 $𝟐𝟓𝟖

❷ 蒜片辣椒蟹肉扁意粉 $𝟏𝟕𝟖

❸ 𝐑𝐨𝐬𝐞 $𝟏𝟏𝟖

➍ 𝐇𝐨𝐮𝐬𝐞 𝐖𝐡𝐢𝐭𝐞 $𝟓𝟖 (𝐆𝐥𝐚𝐬𝐬)

一黎到覺得幾新奇🌟喺白酒入面加左乾冰🥂好煙霧離漫咁‍🌬雖然唔太識品評酒🤪但係聞落幾香果味🤣飲落甜甜地 個人覺得幾易入口👍🏻質感都唔會太薄 帶有少少餘韻✨

總括嚟講係一間隱世嘅高質法國餐廳😋呢度嘅裝修華麗 而且服務態度良好!而且每一款食物都用心製作 而食物都有水準 加上擺盤都好靚🌟所以有機會嘅話都不妨試吓✨

2021-06-02 78 瀏覽
成日覺得食Fine Dine都應該係去中上環,估唔到大埔都有😍去到我嘅欣賞佢嘅大門,開既時候見到外圍環境,閂門既時候變返白色,等你唔受外界嘅環境影響,慢慢享受浪漫🌹既Fine Dine! 聽聞呢到主打分子料理x法菜👍慢煮西班牙黑毛豬胺·焦糖蘋果:肉身好多汁、軟嫩、易咬,肉質好好,再配埋焦糖蘋果一齊食,成件事好清新同開胃🥰仲配埋菇片,不錯蟹肉他他、芒果、醋漬甜紅菜頭沙律:本身我唔係好鍾意食紅菜頭,但咁樣整我覺得又幾好味😋蟹肉好足料,芒果都好甜,咁樣嘅配搭好Fresh,醋漬又令紅菜頭帶點酸甜🥰幾surpriseRainbow🍸:淨係見到杯野既外型已經覺得好開心,勁colorful,幾易入口Rose🍸:泡泡既上蓋超級少女心😍呢杯cocktail飲落帶有玫瑰味同埋飲得出有Gin🤗加分加分🌹💗好岩慶祝特別日子

💗好岩慶祝特別日子

2021-05-31 68 瀏覽
前排與老公太和做完嘢,決定喺呢一區覓食一下,尋找一下新嘅餐廳,喺內街見到一間與眾不同,門面十分吸引既L’amour,就決定咗當日的晚餐。環境我絕對會比10分,樓底高,氣溫適中,而且音樂唔會好大聲,十分有格調,另外佢哋仲特登閂埋大門,俾一個寧靜嘅環境食客們。我哋點左兩個set dinner,是日嘅前菜係木魚清湯配上鯛魚刺身,木魚湯還配上了檸檬汁,令到湯底變上粉紅色。喺味道方便係新鮮感,青瓜嘅嫩口,卻沒有一浸草青味。刺身亦帶少許甜味,加起來新穎又好味,是一味非常好嘅前菜。湯係粟米湯配上蒜蓉包,粟米湯甜,唔係似一般罐頭湯的甜味,蒜蓉包薄身,香脆,調味亦做得好均勻,最緊要食落去唔會好硬身。海膽扁意粉為其中一個主菜,意粉硬度適中,濃郁嘅海膽味卻唔會覺得油膩,個人好喜歡廚師善用一半海膽做汁,再將另一半直接放上意粉之上。第二個主菜為法式鵝肝牛柳,鵝肝煎得恰到好處,沒有半點腥味,牛柳大概五成熟,再配上蘑菇及筍,再有茄子及翠玉瓜點綴 。決定點左兩杯Cocktail獎勵吓自己,分別是chi chi 及blue Hawaii, 兩杯都算易入口嘅飲料,適合平時少飲酒嘅人。最後到甜品,配上馬卡龍,朱古力雪糕,蛋

最後到甜品,配上馬卡龍,朱古力雪糕,蛋糕及水果,擺盤好有格調,甜度適中,為成餐作完美既總結。
2021-05-27 69 瀏覽
L'AMOUR+ 法國菜+ 西式+Fine Dining🏠overall/環境/ 服務:+ 燈光微暗 再配合 好eye catching金黃色嘅酒櫃 道大門關咗之後 出面係完全睇唔到裏面 成個氣氛幾high class 好啱情侶約會+ 個場都幾爆 要book位 0600 去到 一陣就幾乎full house‼️慢煮西班牙黑毛豬鞍 焦糖蘋果 $258好食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️打卡指數:⭐️⭐️⭐️⭐️大份指數:⭐️⭐️⭐️⭐️抵食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️✅ 成隻手掌🖐️咁大嘅豬鞍 大大塊 係幾抵食✅ 慢煮是透過較低溫以較長時間煮熟,食物溫度慢慢 上升,不會出現肉類高溫加熱下纖維收縮的情況,故肉質會 保持軟腍 所以呢度嘅豬鞍唔會韌 又可以保持到肉汁✅ 西班牙黑毛豬主要食橡果 所以肥美 肉味更加非常濃郁‼️ 忌廉加拿大海膽薏米飯 $ 288好食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️打卡指數:⭐️⭐️⭐️⭐️大份指數:⭐️⭐️⭐️⭐️抵食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️✅ 忌廉 同 海膽 兩種creamy 嘅野相輔相成 令到成個飯好好食✅ 海膽質素ok 完全食唔到明礬味 少少甜咁✅ 薏米飯口感好討喜 咬口十足 比起平時出街食果d risotto 更加有彈性 但唔會硬‼️dre

L'AMOUR

‼️dream $118
好食指數:⭐️⭐️⭐️
打卡指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
抵食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️
✅ 為打卡而生嘅一杯酒 有一個大大個好似泡泡嘅野 原來係包住D煙 一整穿佢就會噴煙咁 真係好似dream 咁
✅ 藍綠色嘅酒 冇乜酒味 甜味為主 啱女仔飲多啲

‼️ puppy love $128
打卡指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
✅ puppy love 都係有一個大大泡沫 包住D煙
✅ 同dream 唔同嘅 佢有幾層唔同色嘅糖水 所以要溝一溝先飲
✅ 同dream 一樣係偏甜 少少似提子味汽水 唔飲酒嘅人都易入口

📍大埔大埔太和路15號太和中心地下38號舖
Shop 38, G/F, Tai Wo Centre, 15 Tai Wo Road, Tai Po

⏰ 星期一至日
11:00 - 23:00

☎️ 電話號碼 98884532

📩喜歡我的文章,可以關注我及讚好以作鼓勵
2021-05-26 53 瀏覽
慶祝紀念日梗係要搵返間有情調嘅餐廳啦,所以就揀咗佢啦。👍🏻波特酒釀葡萄.法式鵝肝凍打溶咗嘅鵝肝,搖身一變變成鵝肝醬,十分好滑身,好豐厚。葡萄好爽口清甜,酒味唔會太過濃郁,一食完呢個前菜真係食指大開。👍🏻餐湯是日餐湯,飲得出係紅菜頭加紅蘿蔔打成嘅蔬菜湯(希望試得出係正確既味),質地比較濃稠,餐廳仲特意用忌廉畫咗一個心心。飲落相對淡味但配埋後續嘅主菜就恰到好處。順帶一提,蒜蓉包十分脆口!👍🏻傳統法式鵝肝牛柳果然係招牌菜式,值得一讚!鵝肝外脆內軟,厚厚的一片而且入口即溶,帶有少少焦糖面!牛柳熟成度拿捏得剛好,沒有太多的牛脂但不會鞋口而且肉質粉嫩,並無多餘的血水。👍🏻Dream 打卡一流,少女心大爆發。呢杯飲品但有份子料理嘅元素,面頭的泡泡篤一篤就會化成煙幻(記住要用相機錄片啊~),味道好易入口,酒精含量唔算太乾,甜甜地,絕對可以一試。美中不足嘅係餐廳好焗。而且有好多蚊,所以食嘅時候唔可以話太舒服。
慶祝紀念日梗係要搵返間有情調嘅餐廳啦,所以就揀咗佢啦。

👍🏻波特酒釀葡萄.法式鵝肝凍

👍🏻餐湯

👍🏻傳統法式鵝肝牛柳

👍🏻Dream

2021-05-26 65 瀏覽
位於一間大埔嘅高級餐廳入邊嘅裝修風格好高貴出邊仲有部鋼琴我同朋友食嗰陣時咁岩有個客人喺出邊彈琴即刻變咗好有feel連杯飲品都靚過人雖然我哋食lunch但係都叫咗酒飲朋友叫咗Mojito 佢話都幾好飲喎跟住我叫咗個海膽三文治海膽超級好食真係超級好食$198-3片係值得嘅之後仲叫咗個黑松露帶子意大利飯真係好好食係高質👍🏻👍🏻👍🏻一分錢一分貨仲有連隻碟都會畫花真係高級先有咁嘅質素估唔到大埔竟然有間咁高質嘅餐廳🍴正
位於一間大埔嘅高級餐廳

仲有連隻碟都會畫花
真係高級先有咁嘅質素

估唔到大埔竟然有間咁高質嘅餐廳🍴正
2021-05-26 67 瀏覽
波特酒釀葡萄.法式鵝肝凍不是一片片鵝肝,而是creamy濃郁嘅鵝肝,食落好香好滑!配合葡萄,簡直絕配!環境清靜又乾淨,座位舒適,裝修很有風格,播住經典英文曲,浪漫寫意是日餐湯:紅菜頭忌廉湯配蒜蓉麵包蒜蓉麵包又薄又脆青青嘅紅菜頭配忌廉,好味Pink Lady 賣相滿分!一個波波係杯上,十分吸睛!飲前要整爆佢,或者自己爆😆冇酒精Mocktail, 清清甜甜,讚!Blue Angel 酸酸甜甜,清新青檸味,淡淡的薄荷香,好醒胃!慢煮西班牙黑毛豬安.焦糖蘋果慢煮嘅黑毛豬非常軟,但同時亦有咬口!感覺有少少辣辣地,再配青蘋果醬,非常惹味!伴碟嘅有燒茄子夾住青瓜,感覺清新!仲有切成一片片既焦糖蘋果,好味!墊係黑毛豬底下有香香嘅薯蓉,索晒黑毛豬嘅汁。呢個好值得試既一道菜色!海膽扁意粉海膽非常有鮮味!扁意粉軟硬適中,配洋蔥芝士忌廉,意粉入面仲有海膽,非常特別嘅一道菜式!鮮果。蛋糕。雪糕香濃朱古力雪糕,入面仲有朱古力粒。超級好味又鬆軟既咖啡味馬卡龍,另外一粒係榛子馬卡龍水果有香甜嘅芒果粒,仲有好甜既紅桑子,好軟熟嘅香橙蛋糕
波特酒釀葡萄.法式鵝肝凍

是日餐湯:紅菜頭忌廉湯配蒜蓉麵包

蒜蓉麵包又薄又脆
青青嘅紅菜頭配忌廉,好味

慢煮西班牙黑毛豬安.焦糖蘋果

海膽扁意粉

鮮果。蛋糕。雪糕
香濃朱古力雪糕,入面仲有朱古力粒。

超級好味又鬆軟既咖啡味馬卡龍,另外一粒係榛子馬卡龍

水果有香甜嘅芒果粒,仲有好甜既紅桑子,好軟熟嘅香橙蛋糕
2021-05-26
在大埔一間好高水準嘅Bar & restaurant L’amour 🌸1664 blanc fish and chips combo 魚柳炸得外脆而且入面好鮮嫩,配上黑松露和薯條,配兩杯1664,真係超爽呀🌸Soup of the day is Pumpkin Lobster Soup龍蝦嘅鮮味配上南瓜嘅甜味,十分Creamy🌸sous vide pork rack with caramel豬扒肉質嫩滑細緻,可見廚師嘅高質🌸fresh fruit ice cream Macaron甜品淨係擺盆咁靚已經甜到入心🌸crab tar tar , mango , vinegar 蟹肉嘅海水味無得頂,好新鮮🌸foie gras & grape with port wine睇見到心花怒放,食落回味無窮
在大埔一間好高水準嘅Bar & restaurant
L’amour

龍蝦嘅鮮味配上南瓜嘅甜味,十分Creamy

豬扒肉質嫩滑細緻,可見廚師嘅高質

甜品淨係擺盆咁靚已經甜到入心

蟹肉嘅海水味無得頂,好新鮮

睇見到心花怒放,食落回味無窮
2021-05-24 43 瀏覽
-新界人想食Fine Dining應該諗住要去翻九龍先有得食,原來唔係嫁,係太和都有間法國餐廳「L’AMOUR」,由資深法國菜廚師團隊負責,唔使專登搭車出去都有高質素享受。餐廳中庭懸掛著特大水晶吊燈,後面有吧台同好大個酒架,環境裝修好精緻,好適合情侶來撐枱腳。🥂-今日去試吓食Set Lunch,包前菜、主菜、甜品同餐酒。前菜有兩款選擇,第一款係波特酒釀葡萄.法式鵝肝凍,用時令日本葡萄去皮浸酒,配上每天新鮮製作鵝肝慕絲,口感幼滑,味道不會很膩,葡萄好清甜。另一款係蝶豆花木魚清湯配鯛魚刺身,顏色好靚,刺身好新鮮配埋青瓜片,兩道前菜都帶出一種鮮甜嘅味道。😋-主菜揀咗海膽扁意粉同慢煮西班牙黑毛豬鞍配焦糖蘋果。海膽扁意粉有好多海膽,好足料,條條意粉都沾滿醬汁又彈牙,勁滿足!黑毛豬鞍脂肪分佈好平均,厚肉得嚟好多肉汁,無羶味️,伴碟都好特別,焦糖蘋果有助解膩。甜品都好正,馬卡龍超好食!🥰-味道評分▶️🌕🌕🌕🌕🌗 (4.5)抵食評分▶️🌕🌕🌕🌕🌑 (4)回購評分▶️🌕🌕🌕🌕🌗 (4.5)-➡️ L'AMOUR (大埔)📍 大埔大埔太和路15號太和中心地下38號舖-

味道評分▶️🌕🌕🌕🌕🌗 (4.5)
抵食評分▶️🌕🌕🌕🌕🌑 (4)
回購評分▶️🌕🌕🌕🌕🌗 (4.5)
➡️ L'AMOUR (大埔)
📍 大埔大埔太和路15號太和中心地下38號舖
2021-05-22 66 瀏覽
忙碌生活就係需要有 #驚喜 💕著靚少少俾彼此 #儀式感 😘😘按預訂時間入座…一踏入餐廳已經覺得入咗另一個維度咁✨好有feel✨. 時間尚早天未黑飲4.5%嘅Apple Cider好啦(見隔離枱嘅signature cocktail好夢幻😍真心打卡一流)我哋兩條友未肚餓又志在談心💋💋就摸住杯底點一個set dinner分享啦!!先上咗前菜💜波特酒釀葡萄x法式鵝肝凍💜淨係睇已經覺得好似藝術品咁精緻!!清新青葡萄滲住淡淡酒香!加埋濃郁嘅creamy鵝肝凍!每食一啖都令味蕾歡呼幸福🥰🥰跟住上💜Soup of the day💜是日係淋上咗香滑忌廉嘅松露蘑菇湯!但重點係伴住上嘅超脆高質蒜蓉包😋😋緊接住嘅係主菜💜慢煮西班牙黑毛豬鞍x焦糖蘋果💜擺盤靚兼份量好足!黑毛豬成塊好厚身但食落肉質又唔會太乾太韌👌加埋已成薄片嘅焦糖爽脆蘋果食!剛剛好中和番肉食嘅油脂感❤️最後嚟埋個甜品作結!! 💜鮮果x蛋糕x雪糕💜係香芋x雲尼拿雪糕+新鮮紅桑子芒果!!最得Be歡心當然係件心愛嘅馬卡龍😍😍濃濃檸檬清香且入囗鬆化又唔過甜!!. 食完出番人間已經天都黑埋!!有時👩‍❤️‍👨浪漫吓都唔錯呀!!渡過咗個滿滿情調嘅美好傍晚❤️

太和好少靚嘅西餐廳 今次第二次嚟食啦 餐廳外面有個鋼琴 原來真係可以彈㗎上次試咗佢個set dinner今次散叫 一定要睇吓佢道門好得意 閂門嘅時候係白色 開門嘅時候係透明 私隱度好高蒜片辣椒蟹肉扁意粉 好多蟹肉絲呀 辣辣地好開胃 不過唔食辣嘅人就小心啦 法式香料烤龍蝦海鮮薏米飯 一上枱好香嘅味漂出嚟 龍蝦尾已經剝咗殼 原來個殼係裝飾 仲有厚切帶子 平時意大利米就食得多 全薏米飯都係第一次試 口感好特別 好彈牙仲叫咗兩杯Cocktail Blue margarita Singapore sling 飲得快都有d 暈暈地🤣🤣 酒吧又要打咗針先入得 同朋友食個飯順便飲杯酒都好

上次試咗佢個set dinner今次散叫

仲叫咗兩杯Cocktail