L'AMOUR

2021-08-06 106 瀏覽
今日黎試試大埔隱世分子料理法國菜餐廳,一嚟到門口就已經感受到隱世氣氛。門口撳門鐘由侍應開門(好有食私房菜嘅感覺)一開門門口磨砂玻璃會變成透明,好有設計感。閂埋門就會變返磨砂玻璃,私隱度都好高,餐廳裝修都好有格調,中間掛水晶吊燈,吧枱都好吸睛,所以成餐飯都食得好有情調。 1️⃣ cocktail(無酒精)🥃🍸sexy on tree:面頭係可食用泡泡,好夢幻感覺🦄。最適合鍾意打卡嘅你同我🤳🏼,入口甜甜地。🍹bubble bee:分層調色特別好靚,果味重, 仲有少少果肉啊, 飲落鮮果甜味同酸味交雜味道 。2️⃣蟹肉他他🦀蟹肉好新鮮,配埋底嘅紅菜頭食,好夾。但沙律醬略微多左dd,同埋芒果酸左少少(唔知係咪刻意呢?!)3️⃣法式香料烤龍蝦海鮮薏米飯🦞擺盤心機。龍蝦同帶子煮到岩岩好! 龍蝦汁煮薏米飯口感好特別(但個人都係鍾意食意大利飯😂) 4️⃣烤紐西蘭羊架🐑燒羊架唔羶又不失羊肉味,7成熟肉質仲好鮮嫩,但呢個價位同份量個人覺得小貴左d。

1️⃣ cocktail(無酒精)🥃

2️⃣蟹肉他他🦀

3️⃣法式香料烤龍蝦海鮮薏米飯🦞

4️⃣烤紐西蘭羊架🐑

2021-08-04 75 瀏覽
本身要去大美督玩,無奈天氣不似預期,唯有去食啲好嘢安撫下心靈,於是就黎呢間fine dining。🦢 波特酒釀葡萄·法式鵝肝凍 $0鵝肝凍味道鹹香,口感creamy,好似mousse,提子非常清甜多汁,一鹹一甜嘅配搭唔錯,有層次。🥣 是日餐湯 $0有椰菜花同埋煙肉,忌廉味十足,質感濃稠,另外配一大片蒜蓉包,外脆內軟,幾香口,點住湯食有另一番滋味~🍝 海膽扁意粉 (set) $378Presentation好靚,見到大大舊海膽鋪係面頭。食落除咗有好正但唔膩嘅cream sauce之外,海膽味更係香濃,幾足料👍🏻 仲有蘿蔔同西芹切粒,健康~ 扁意粉口感彈牙,有驚喜~🐂 威靈頓牛柳 $398係預先切開兩半,見到好靚嘅粉嫩色🥰 牛柳嘅肉質有咬口,外層嘅酥皮幾香,中間夾層都好豐富,有蘑菇、煙肉。另外仲有兩條紅蘿蔔🥕同埋薯蓉,幾高質~🍨 鮮果·蛋糕·雪糕 $0Presentation又係好有心思。鮮果有芒果、紅莓,酸酸地幾fresh。蛋糕同雪糕都係朱古力味,其中雪糕仲有朱古力碎🍫 不得不提有檸檬味macaron,勁好食,好多layers,口感軟軟地帶少少脆。仲有比較硬嘅糖~🍷 House Red

🦢 波特酒釀葡萄·法式鵝肝凍 $0

🥣 是日餐湯 $0

🍝 海膽扁意粉 (set) $378

🐂 威靈頓牛柳 $398

🍨 鮮果·蛋糕·雪糕 $0

🍷 House Red Wine (glass) $58
🥂 House White Wine (glass) $58
紅酒質地順滑,有層次;白酒就fruity清爽。兩者同主菜都幾match~

Staff服務態度幾好,環境高級而舒服,有下次💯
2021-08-03 83 瀏覽
品嗜一個精緻午膳,開懷暢飲一番,心情即刻靚晒😘😘Dream $133夢幻鮮艷色彩,由伏特加Vodka加入蘋果汁🍹再攪拌混和就大功告成,風味十足,又好喝又吸睛👀的cocktail😘😘Old Fashioned $95古典是一杯用搗棒混合方糖和苦酒, 加入威士忌🥃橘子點綴的雞尾酒,不同嘅甜度口感厚度,配搭出獨一無二的風格😘😘波特酒釀葡萄·法式鵝肝凍酒香嘅葡萄,酸酸甜甜,加上味道濃郁,入口即化鵝肝凍,胃口大增😋Soup of the DayCreamy蘑菇濃湯,伴上焗得香脆法式多士,好好味😋Main course:慢煮西班牙黑毛豬鞍、焦糖蘋果$398Grilled 黑毛豬鞍juicy 伴碟薯蓉及焦糖蘋果剛剛恰到好處😍蒜片辣椒蟹肉扁意粉🍝$178蒜香,辣椒🌶️,蟹肉配上煙靭適中的扁意粉🍝再以顏色鮮艷畫花上碟,真色香味俱全😍😍Dessert甜品🍮Fresh Fruit ,Ice cream ,almond ,mango擺碟像畫一樣😍
品嗜一個精緻午膳,開懷暢飲一番,心情即刻靚晒😘😘

Dream $133
Old Fashioned $95

波特酒釀葡萄·法式鵝肝凍

Soup of the Day
Creamy蘑菇濃湯,伴上焗得香脆法式多士,好好味😋

Main course:
慢煮西班牙黑毛豬鞍、焦糖蘋果$398

蒜片辣椒蟹肉扁意粉🍝$178

Dessert甜品🍮
擺碟像畫一樣😍

2021-07-28
2021-07-28 62 瀏覽
去左一間好Chill的酒吧個門口係一個好大的屏幕都關左門 就會自動有色 等室內的客人有足夠的私隱度🔅puppy love一上枱就好靚好吸引超適合打卡😍穿左果下 好刺激味道方面 係提子味 都吾錯酒味吾重 好岩女士🔅慢煮西班牙黑毛豬鞍.焦糖蘋果黑毛豬鞍煮得好出色煮到岩岩好熟表面又煎得好香肉汁保留到 吾會乾 肉質亦都好嫩🔅法式西鰽鱸.椰菜花蓉.紅腰豆整個菜都好似藝術品咁擺得好靚 好岩打卡味道方面都係幾出色魚肉煎得剛好 仍然好滑魚皮煎得香脆

去左一間好Chill的酒吧

魚皮煎得香脆
2021-07-26
  • 慢煮西班牙黑毛豬鞍配焦糖蘋果
2021-07-28 112 瀏覽
呢間餐廳裝修華麗,食物賣相非常適合打卡,價位喺大埔係好貴。全因朋友有喜事,所以先一齊去食晏,全心食餐好嘢!經openrice訂咗位,滿懷高興入座,平日嘅中午時段,居然已經有兩枱客,有一枱帶住2個細路,為我哋成餐飯添上唔少「熱鬧」氣氛…大家都係食set lunch,我揀咗:- 前菜:鵝肝凍- 主茶:慢煮黑毛豬鞍- 甜品:腸仔煎蛋(+$28)- 飲品:白酒全部食物賣相絕佳,我杯白酒係煙霧瀰漫咁上枱,吸引埋另一枱幾位女士嘅目光,齊齊叫番杯白酒。可惜,幾樣食物就只有賣相,味道好一般。我哋4個一致同意食物味道只係普通水平,同期望食好嘢好大差距。最差嘅係朋友加咗$48嘅甜品美女與野獸(玫瑰花圖案那碟),充分表現咩叫「好睇唔好食」,味道非常麻麻,朋友食咗兩啖就算…另外值得一提係服務,當日得一個後生仔waiter,生手到不得了。佢態度上無大問題,但係就會上菜時唔跟餐具、又或者唔睇方向咁將菜式隨意上枱,啲擺盤圖案上下倒轉咁上都得,我哋完全O晒咀… 而且我明明有出席,埋單時又攞埋訂位優惠,間餐廳都話我哋no show,真係完全無試過有餐廳處理得咁混亂。呢餐4-course午餐折扣後每人大概$360,都唔算

大家都係食set lunch,我揀咗:
- 前菜:鵝肝凍
- 主茶:慢煮黑毛豬鞍
- 甜品:腸仔煎蛋(+$28)
- 飲品:白酒

呢餐4-course午餐折扣後每人大概$360,都唔算貴嘅,不過完全係食環境、食物賣相而唔係食物本身。我哋覺得試過一次就夠晒嘞,唔試亦無損失!

2021-07-25 50 瀏覽
確實好隱世嘅原因係難搵少少,無諗過係住宅樓下可以有間高級餐廳😆😆,佢間野係內街的,好喇入主題,講下啲食物先😂我食嘅係lunch set黎,頭盤就一般般嘅老實,但特別嘅,主菜叫左海膽意粉,係算好食👍👍因為呢個夏天我都食左好多間高質西餐,呢間嘅海膽意粉算唔錯,絕對無洗腳水味😂因為劣質少少嘅真係會有臭腳味咖😂😂唔知點解,但呢間係無嘅,仲有試左佢嘅黑毛豬都好好食,唔錯👍👍lunch set有甜品同紅白酒,唔飲酒可以轉汽水咖🥰而且有全單75折賣單2個set連加一都係660蚊,價錢算抵,頭盤,餐湯,主菜,甜品,紅酒5樣野都係330一個人,法式lunch嘅計唔貴😋🥰👍
lunch set
lunch set
2021-07-22 91 瀏覽
剛剛搬來大埔,周圍去發掘下附近有咩美食見到呢間餐廳好評不絕,襯放假就約朋友去試下!食完後同朋友一致好評,餐廳不論在環境、氣氛、食物質素都非常有水準!係大埔入面都幾令人impressed 的一間餐廳!如果下次有朋友約gathering都會考慮再返嚟呢度飲嘢!餐廳雖然唔大,但係就好有私隱度、坐得好舒服,餐枱距離唔會太近,而且玻璃門一關上門之後會變磨砂,出面睇唔到入面,三五知己要來傾密計就最啱嚟到酒吧餐廳梗係要叫返杯酒,剛好見到隔離枱飲一杯好靚嘅Cocktail,問一問店員點左同一杯呢杯Cocktail叫Rainbow🌈 淨係望外觀已經唔捨得飲,味道亦係好易入口,好啱女仔朋友叫咗一杯叫做Rose heavens garden,上枱時仲有乾冰襯托,又係一杯好靚嘅作品,我是飲咗一啖,好香玫瑰味,朋友都好滿意食物方面我哋叫咗一個set dinner,包括前菜、餐湯、主菜同甜品前菜係波特酒釀葡萄加法國鵝肝凍,提子有濃濃酒味,清新味道配埋香濃鵝肝醬,好夾好味餐湯質素都唔錯我哋揀咗主菜海膽扁意粉,海膽份量出奇地多!幾乎每一啖都會有原粒海膽,加埋濃厚醬汁食落好creamy,幾有驚喜!在另外叫多一個主菜係慢
剛剛搬來大埔,周圍去發掘下附近有咩美食

Rainbow

呢杯Cocktail叫Rainbow🌈
淨係望外觀已經唔捨得飲,味道亦係好易入口,好啱女仔

Rose  heaven  garden

餐湯質素都唔錯

在另外叫多一個主菜係慢煮西班牙黑毛豬鞍,豬鞍超嫩!超有肉汁!呢度啲食物水準真心唔錯,同朋友都一路食一路讚👍🏼

Set dinner最後仲有個甜品, 令到今餐非常完美
Rainbow
Rose  heaven  garden
2021-07-21 61 瀏覽
今日約左個朋友放工後去食飯傾下計,我話我想飲d酒, 哈哈唔係淨係男人, 2個女人傾心事都鍾意摸下酒杯底,我朋友住附近, 佢話之前同老公都食過呢間餐廳, 環境好岩傾計又有酒飲,所以推介去果度食, 真好! 最鍾意去有口碑既餐廳! 餐廳門口寫住好大隻既LM兩個字母,都幾易認,另外佢地門口放左部鋼琴,感覺幾有feel! 入到去店裡面, 唔算大但感覺好舒服, 個酒櫃牆好靚! 想飲酒, 第一時間梗係睇下張drink menu先都好多選擇喎!!我本身想叫杯cocktail, 但因為我地都會叫正餐, 諗諗下都係叫杯紅酒襯返,我朋友就叫左杯apple cider~cheers!!! 野食方面, 睇完menu我地最後叫左一個小食, 一個主菜同一個飯小食:牛油烤焗美國甜薯薯條 個薯條好驚喜, 甜甜地, 上枱時又熱又脆, 好味!!主菜:慢煮西班牙黑毛豬鞍, 焦糖蘋果 呢個都好有水準!! 個豬超好味!一d都唔鞋, 煮得岩岩好, 調味都做得好好!襯紅酒一流!!飯:法式香料烤龍蝦海鮮薏米飯 龍蝦烤得岩岩好! 龍蝦汁好味! 同埋佢地用薏米飯好有口感, 同意大利飯感覺好唔同! 同埋見佢地d擺盤都感覺到佢地做食物好有心機
今日約左個朋友放工後去食飯傾下計,
我話我想飲d酒, 哈哈

入到去店裡面, 唔算大但感覺好舒服, 個酒櫃牆好靚!

想飲酒, 第一時間梗係睇下張drink menu先
都好多選擇喎!!

小食:牛油烤焗美國甜薯薯條

個薯條好驚喜, 甜甜地, 上枱時又熱又脆, 好味!!

主菜:慢煮西班牙黑毛豬鞍, 焦糖蘋果

飯:法式香料烤龍蝦海鮮薏米飯

龍蝦烤得岩岩好! 龍蝦汁好味! 同埋佢地用薏米飯好有口感, 同意大利飯感覺好唔同! 同埋見佢地d擺盤都感覺到佢地做食物好有心機!

整體黎講, 我一路食, 一路同朋友講, d野食真係好好味!!

就咁睇佢好似主打係酒吧, 都會諗食物未必咁有水準, 但真係超乎意料之外!

如果有人問我大埔西餐之選我一定會推介呢間隱世餐廳俾佢!
2021-07-21 64 瀏覽
今日同朋友去咗太和嘅L’amour,餐廳門面係望唔到入面,要撳鐘職員幫手開門,餐廳嘅環境都好舒適坐得好舒服。同朋友叫咗美式炸番薯條,小食來講過吓口癮都唔錯,加咗好多羅勒,令到佢嘅香味多咗一層。然後有叫生蠔兩隻,都好新鮮有淡淡的海水香,有檸檬同埋蕃茄配料。煮食就叫咗一個辣椒蟹肉扁意粉,比想像之中辣意粉入面都有辣椒粒,扁意粉嘅口感唔錯,食落好惹味。另外有嗌豬鞍配焦糖蘋果,肥瘦均勻,好有豬香,焦糖蘋果亦可以解膩,伴碟有少少薯蓉同埋青蘋果醬,都唔錯。飲品嗌左一杯Blue Hawaii同dream, dream面頭有啲可以食用嘅肥皂泡,最適合鍾意打卡嘅朋友,而口味亦女性向一啲. Blue Hawaii 係店員推薦我嘅,口味唔會太甜得來又有少少酒味,都幾抵飲。
2021-07-18 64 瀏覽
大埔區真係美食雲集,掃街cafe茶記樣樣都有🤣今次就試試新野黎到哩間主打fushion高級法國菜嘅餐廳~餐廳幾隱蔽下,因為門口完全遮蔽街外係睇唔到餐廳入面,私隱度好高!入面裝潢都幾高級,我同朋友都坐得好舒服😉忌廉加拿大海膽扁意粉 $258海膽幾新鮮無怪味,食落有啲甘甘地🤪忌廉雖然相對淡,但反而食到好香橄欖油味,食曬都唔會太膩,係好食嘅😋不過份量較細😣 法式西鰽鱸・椰菜花蓉・紅腰豆 $258哩碟正☺️魚皮煎到好脆,肉質好嫩滑但略為鬆散好難夾,食到我無曬儀態😂椰菜花蓉打到好滑,口感似淡淡地嘅薯蓉🥰份量都幾多架有兩塊魚扒👍 House White Wine $58食魚嗌白酒幾夾,餐酒唔會搶左主菜嘅味☺️不過我唔識品酒所以就唔自暴其短喇😂不過收得咁嘅價錢,服務可以再好啲🙂個waitress有啲西面🌚

忌廉加拿大海膽扁意粉 $258

法式西鰽鱸・椰菜花蓉・紅腰豆 $258

House White Wine $58

2021-07-05
10 分鐘 (堂食)
2021-07-14 75 瀏覽
朋友生日在網上看見評論不錯大埔少有浪漫而又評分滿高的西餐廳預訂了兩位到達地點餐廳比預期中少不過氣氛滿好服務員態度也不錯點了一份海膽鵝肝 海膽新鮮黑松露薯條 份量少一點不過質素還不錯👍點了一份意大利粉 也份量比較少味道也很好還叫一份牛扒5成熟 肉質鮮嫩 非常有牛肉味推介最後點了兩份甜品 美女與野獸 寫上生日快樂 加上乾冰營造氣氛賣相非常不錯 影相效果是不錯 加上氣氛 餐廳燈光甜品預期不是食的話 用來呃like po相評分是滿高的
朋友生日在網上看見評論不錯
生日
  • 美女與野獸
  • 慢煮西班牙黑毛豬鞍.焦糖蘋果
2021-07-13 68 瀏覽
住大埔既朋友,如果平時鐘意食西餐的話,我會介紹一間叫L Amour, 想搵間靚西餐廳同朋友/伴侶撐檯腳,就最啱不過了。呢間L amour, 環境夠grand, 吾講以為去左中上環的西餐廳一樣,而野食方面都係有一定質素。我同朋友二人來個girls talk, 所以選擇了這家餐廳。我地首先點了一份日本時令生蠔作前菜,是新鮮開殼的,口感同質素都極佳,鍾意食生蠔既朋友,呢度既生蠔絕對信得過。接下來小食就選了巴馬火腿捲火箭菜,水牛芝士。平時真係好少用巴馬火腿來捲火箭菜,通常都係食沙拉先食到。而且水牛芝士也大大塊,三個食材一齊食,豐富了口感層次及刺激埋味蕾,妙極了。最後主食我們點了香煎北海道帶子黑松露薏米飯,這是一道很有心思的菜式,只看碟面用醬汁畫了一束梅花,美極了。兩顆大大粒的帶子遮蓋了飯,帶子煎得剛剛好,而薏米飯更是讓人咬起來口感滿滿,值得一試。這裡的酒類也偏多,很多特色的酒都可以試下,夜少少更是多人來飲嘢居多,大家下次都可以過來飲嘢啊。
2021-06-08
10 分鐘 (堂食)
同老公慶祝生日, 搵到一間氣氛感覺都唔錯嘅餐廳, 重點係近近地係大埔同埋用open rice 訂座有折準時嚟到餐廳,訂枱時有註明係慶祝生日, 想要梳化位, 不過因為未有其他人都好順利坐到梳化位點餐時因為好想食威靈頓牛柳, 所以就選擇左散叫我地叫左個蠔SET , 6隻蠔+2杯1664, 佢係日本時令生蠔, 所以又肥又大隻威靈頓牛柳, 呢個就比較普通, 不過不失, 可能期望太大, 反而蒜片辣椒蟹肉扁意粉有驚喜, 辣辣地幾開胃最後上埋甜品星空, 上菜時嘅乾冰煙效果真係好靚, 不停同佢打咭, 不過除左甜我就食唔到咩味不過當d 煙散去嘅時候, 見到有字寫左喺到, 我同老公講 , 早知叫佢寫happy birthday,  點知個waitress 聽到,話呢個係法文版嘅happy birthday, 真係好窩心
同埋用open rice 訂座有折

點餐時因為好想食威靈頓牛柳, 所以就選擇左散叫

時令日本生蠔set
威靈頓牛柳
蒜片辣椒蟹肉扁意粉
星空
題外話/補充資料: 餐廳除左環境好好, 私隱度極工, 侍應好有禮貌, 整體感覺真係好好
2021-07-05
慶祝紀念
生日
時令日本生蠔set
蒜片辣椒蟹肉扁意粉
  • 生蠔
2021-07-05 55 瀏覽
今日難得放假,特登入咗去太和搵friend食lunch。咁耐冇見梗係要食豪啲啦^^呢間距離太和站10分鐘路程嘅法國餐廳設計非常典雅,店內空間寬敞,燈光混搭自然日光舒服得嚟帶返丁點情調,坐得悠然自在。因為我哋兩個都唔算太肚餓,就咁吖咗兩個main course share嚟食,另外點咗兩杯酒。如果想食個proper啲嘅lunch,呢度都有幾款lunch set,包埋前菜/沙律、餐湯、主菜、甜品、餐飲,價錢都係四五百咁上下,其實抵食好多。至於我哋食嘅第一款主菜就係法式西鰽鱸.椰菜花蓉.紅腰豆($258)。可以見到啲魚大大塊,肉質嫩滑鮮香,最外層就處理到略略帶脆,食落感覺好舒服。椰菜花蓉煮得十分軟綿,咬落去好似喺幼沙海灘上散步一樣既暖又愜意。第二碟就係忌廉加拿大海膽扁意粉($258)。睇相都見到海膽畀得非常足料,亦有幾種切粒蔬菜作點綴,口感豐富新鮮。本應爽身嘅扁意粉配上濃稠嘅忌廉唔會太重味,兩者配搭得相當和諧。餐酒我哋叫咗兩杯。House White($58)同埋Dream($133)呢兩杯打卡一流嘅酒。兩杯都可以望住啲煙由酒杯慢慢飄散出嚟嘅迷幻感,尤其係Dream呢杯cocktail,睇住

餐酒我哋叫咗兩杯。House White($58)同埋Dream($133)呢兩杯打卡一流嘅酒。兩杯都可以望住啲煙由酒杯慢慢飄散出嚟嘅迷幻感,尤其係Dream呢杯cocktail,睇住嗰個泡泡要爆唔爆,最後親手戳破嗰種爽感真係療癒到不得了!

兩碟主菜加埋酒,$800有找,加埋呢個精緻嘅環境、可以打卡嘅食物,算係一個幾好嘅午餐選擇!
2021-07-05 38 瀏覽
門口望落已經好有神秘感,本身白色嘅玻璃門,開咗入到去會變成透明,內進要按門鐘,私隱度高。⭐️鯛魚刺身原本淺紫色的蝶豆花木魚清湯,上枱後再加入檸檬汁變為淺粉紅色,襯托住白紅色嘅鯛魚片,十分優雅。⭐️香煎北海道帶子黑松露薏米飯 帶子上鋪着黑松露蓉,另有芝士襯托,並以薏米飯作base,尤其特別特別,比起平時嘅risotto 更有口感。⭐傳統法式鵝肝牛柳牛樓唔算好大件,但勝在煎得啱啱好,肉質軟淋多汁,鵝肝就唔算好大件,叫做過吓癮。⭐️Rosé 應該係每個女仔嚟到都會心心眼嘅cocktail,酒上有個氣沒,但易爆,影相要快,飲落清香嘅荔枝味喺後巷滾動,但酒嘅濃度唔低,所以後勁十足。⭐️美女與野獸呢個都係喺人哋Instagram見到,很吸睛,入邊裝有目apple wood smoke,好似beauty & the beast 入邊嗰朵仲係玻璃瓶入邊嘅玫瑰花,拎⼀⼁擰開後好fancy。

⭐️鯛魚刺身

⭐️香煎北海道帶子黑松露薏米飯