餐廳: Lamees
資訊:

2024-05-23 690 瀏覽
今晚約左朋友係土瓜灣拎手信, 佢話好有興趣試下呢間係北帝街既地中海餐廳, 呢到提供不少中東菜式, 菜式亦多樣化。餐廳環境裝修好有中東色彩,座位舒適, 仲播放好好聽既中東歌曲, 猶如置身於地中海國家的餐廳, 諗起我地以前去地中海旅行的relax感覺。*Hummos Har - $95香辣鷹嘴豆泥加左橄欖油配上熱烘烘軟熟的彼得包, 食落辣辣地又好順滑,好有層次, 越食越想食, 好味~*Lamb Testicle - $160呢個係羊蛋蛋, 好特別, 第一次見餐廳入面有得食呢種傳統的頭盤, 食落texture似帶子, 口感軟綿, 味道溫和~*Whole Chicken - $380烤全雞伴雜菜, 每隻約1.5公斤, 雜菜包括有紅蘿蔔, 香菇, 蕃茄仔, 薯仔, 紫蔥頭, 雞隻係斬件上, 份量都好多, 烤得很香~*Bozza - $65雲尼拿雪糕卷外鋪滿很多開心果果碎,食落有咬口, 配合埋冰凍雪糕, 好夾, 唔會太甜

*Hummos Har - $95

Hummos Har
Lamb Testicle
Whole Chicken
2024-05-14 51 瀏覽
🌟Chorizo Lamb Sausage🌟配上2件Pit Bread, 羊腸意外地食,腸衣好爽脆易咬斷🌟Truffle Mushroom Flat Bread🌟餅底烘得好脆口,小小塊好滋味🌟Dead Sea Rice🌟材料十分簡單,用上腰果與提子乾,味道甜甜,配香米簡單清香。🌟Lamb Shish Kebab🌟賣相勁吸引,成個炭爐上的😮免治羊肉串、雜菜、薯仔各2份,份量十分足夠。菜式配有辣醬同白芝麻2隻口味,食完辣刺激完可以蘸番白芝麻醬中和番味覺。🌟Cake El Tamir🌟🔹️蜜棗蛋糕配雲呢拿雪糕中東名產唔少得棗類,上面仲有lotus黑糖脆餅,好sweet💕➡️菜式都有約旦主廚主理,夠哂地道,本地人食落又夠exotic 📝香港少有中東菜式,而家呢間餐廳夠哂地道,裝修設計都好有中東feel,值得一試呀~
🌟Chorizo Lamb Sausage🌟

🌟Truffle Mushroom Flat Bread🌟
餅底烘得好脆口,小小塊好滋味

🌟Dead Sea Rice🌟
材料十分簡單,用上腰果與提子乾,味道甜甜,配香米簡單清香。

🌟Lamb Shish Kebab🌟
賣相勁吸引,成個炭爐上的😮
免治羊肉串、雜菜、薯仔各2份,份量十分足夠。

🌟Cake El Tamir🌟
🔹️蜜棗蛋糕配雲呢拿雪糕

今天要介紹呢間餐廳位於土瓜灣,是一家中東菜餐廳。餐廳主廚來自約旦,而且經驗豐富曾為領事館、酒店等來賓準備晚宴,亦受過電視節目訪問,可見主廚既實力同從訪問內容聽到廚師對煮食既熱愛。餐廳坐位唔算多所以想試中東菜就最好打電話訂位。Chorizo香煎西班牙羊肉香腸佐零酒精紅酒汁 $110香腸份量唔算多,香腸經煎過後外皮煎得脆口而散出羊的香氣食落不會氈。配上零酒精紅酒汁,香料烹調洋蔥小蕃茄同橄欖油等,層次豐富同令菜色更加香。3款經典蘸醬拼盤 $160拼盤包左彼得包同3款經典醬分別有烤茄子蓉,經典鷹嘴豆泥同黑松露鷹嘴。彼得包本身係冇味,係要將大量蘸醬配彼得包一齊食。 三款蘸醬都好細滑好香。黑松露鷹嘴好重黑松露味,而烤茄子蓉就有一啲混左D香草、石榴粒、紅椒粒、橄欖油,食落冇咁膩。免治羊肉串 $260有兩串免治羊肉串舛用木製烤爐上。串燒外皮燒得焦脆,食落有少少氈,仲配搭有兩款醬汁,分別係辣醬同蒜蓉醬。另外仲有一申疏菜串燒,有洋蔥、車厘茄、青椒等。最驚喜好食既係中東包上面烤到好香的薯仔粒,燒得好食。Kanafeh $105係第一次試呢一款係好經典嘅中東甜品。由店員講解外層係酥皮碎同濾上開心果碎,外層煎到

Chorizo香煎西班牙羊肉香腸佐零酒精紅酒汁 $110

3款經典蘸醬拼盤 $160

免治羊肉串 $260

Kanafeh $105
係第一次試呢一款係好經典嘅中東甜品。由店員講解外層係酥皮碎同濾上開心果碎,外層煎到酥脆,入面就包住甜芝士,啲芝士食落甜甜地有淡淡芝士味,甜而不膩。

📍Lamees
土瓜灣北帝街145號順輝大廈地下2號舖
港鐵宋皇臺站D出口, 步行約7分鐘
~ Starter ~🏁🏁Organic Blue Mussels ($235)🌊🌊係一大盤滿滿嘅青口啊😀😀 睇返Menu先知原來有成500g嘅青口🏋🏻 食到我好滿足啊💁🏻‍♀️每一隻青口都好大隻😀 好鮮甜啊🍭醬汁就係用牛油 蒜 檸檬 同埋橄欖油整成👨‍🍳 所以入口都好滑 又有好豐富嘅牛油香味啊🤤🤤👃👃Chorizo - Lamb Sausage ($110) 🐑羊肉腸喺香港比較少見 用零酒精紅酒汁煮就更加少見💁🏻‍♂️💁🏻‍♀️羊肉腸會有少少鹹香味🤤🤤 但唔會有羊羶味 連🙋🏻‍♀️唔食羊都接受到啊🐑再配上車厘茄嘅酸酸甜甜🤤🤤 同洋蔥嘅香味 醬汁仲有蒜味添呀 好開胃啊😀😀Mankeesh Flat Bread - Black Truffle and Mushrooms ($120) 🍄🍄一上碟嗰陣已經聞到好香嘅黑松露味👃👃食落去黑松露味好香 但唔會太重 令到成塊餅都好鹹 黑松露同菇都好夾啊😬😬~ Arabic BBQ ~🍖Chicken Shish Tawook ($220) 🐓🐓雞肉結實🐣 熟度啱啱好 唔會過熟 味道方面有香濃香料味 但又唔會過鹹🤤🤤隔離仲有薯仔🥔 外脆內軟 解膩一流🤤加埋辣

~ Starter ~🏁🏁
Organic Blue Mussels ($235)🌊🌊
每一隻青口都好大隻😀 好鮮甜啊🍭

一上碟嗰陣已經聞到好香嘅黑松露味👃👃

~ Arabic BBQ ~🍖
隔離仲有薯仔🥔 外脆內軟 解膩一流🤤
加埋辣醬 蒜蓉醬 夾埋一齊食 好有層次🎚

~ Dessert ~
Bozza ($65)
係一款好特別嘅甜品啊🤤🤤 有阿拉伯乳香膠🤤 再配上雲呢拿雪糕🍦 會有少少似薄荷味
旁邊都有加開心果碎😬
可以一齊食啊💁🏻‍♂️💁🏻‍♀️
2024-04-20 122 瀏覽
今日同朋友嚟到宋王臺站食晚餐,喺同一條街有幾間有特色嘅小店,見到呢間係食地中海菜都幾特別,而且播住好舒服放鬆嘅音樂,所以就入咗嚟,就算係平日夜晚七八點都坐滿晒🤣 隔離坐住一個飲杯酒,自己食個小菜嘅外國人,感覺幾chill🤭Trio Dip (Classic) $160 呢個係蘸醬拼盤,我哋揀咗經典味,分別係經典鷹嘴豆泥、烤茄子蓉、黑松露鷹嘴泥,第一次食鷹嘴泥嘅醬料,原來感覺有啲似薯蓉,中間撈埋橄欖油同埋黑松露,感覺幾夾,整體係creamy,然後放上麵包嘅中間,麵包裏面係幾軟熟😚 整體三款醬料各有千秋,我就最鍾意黑松露鷹嘴泥🤣Desert Rose- Wagyu Beef $340 呢個蘿蔔炆和牛牛尾係令我回味無窮🙈 因為佢嘅牛尾真係炆得好腍,好入味,一整就脫骨,而且牛尾半肥瘦,食到油脂嘅部份真係好滑溜,紅蘿蔔都好甜,佢個醬汁係精華,撈埋落飯度係一流🤭 我中間食到一啲類似紅棗味嘅野,甜甜地,睇翻menu 原來係梅乾,又幾特別😋 同埋佢一開始打咗個生嘅鵪鶉蛋落去,中間會食到一個半生熟嘅蛋😋 中東米飯原來係比較長條型,中間撈咗類似炒麵王嘅麵條,口感會食到一粒粒飯粒,比較煙靭😆 Zucchin

Trio Dip (Classic) $160

Desert Rose- Wagyu Beef $340

Desert Rose- Wagyu  Beef  Tail  Tagine

Zucchini $85

呢個係烤翠玉瓜,可以加上檸檬汁,朋友覺得唔加上檸檬汁都已經好好食,但係我覺得加上檸檬汁,酸酸甜甜特別開胃😚
Zucchini

Kanafeh $105

呢道甜品好特別, 成世女未食過嘅味道🤭 係似中式嘅糕點,口感似椰絲,甜甜地,面上係開心果碎,裏便係甜甜地嘅芝士,外邊係鬆脆酥皮,外脆內軟,煙煙韌韌😋👍 推介大家一試!

2024-03-27
Zucchini
2024-04-19 75 瀏覽
烤茄子蓉配彼得包賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧茄子蓉口感軟滑細膩,既有蒜泥麻醬的濃香,又有橄欖檸檬的清香,味道層次非常豐富。配搭新鮮烘起的彼得包一齊食,地道風味更出眾。雞肉串賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧雞肉串連迷你烤爐一起送上,上枱時依然熱騰騰冒著煙,燻香四溢,非常吸睛誘人。雞肉串火喉控制極佳,外層焦香薄脆,內裡雞肉軟嫩可口,雞味濃郁,再沾上特調醬汁,惹味滿分。隨雞肉串附上蔬菜串、烤麵包和烤薯粒,配搭烤雞肉一齊食,剛好中和雞肉的油膩感,十分理想。阿拉伯乳香膠雲呢嗱雪糕配開心果碎賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧雲呢嗱雪糕味道濃厚,入口每一啖都充滿奶香,當中加添了乳香膠,令口感帶有口香糖一般的嚼感,同時又不失順滑,極具特色尤為特別。雪糕外層佈滿開心果碎,堅果香氣滿溢,食落脆卜卜口感絕佳。環境:🐧🐧🐧🐧🐧 餐廳設計充滿異國風情,採用大量精巧細緻的異國裝飾作點綴,配合柔和的燈光、外國家庭小屋式的裝橫,氣氛浪漫情調十足,約會聊天必選。🐧❣️可透過餐桌上的QR code 查看餐牌,內裡更附有主廚和餐廳的詳細介紹,製作非常用心❣️🐧❣️餐廳設有可外借獨立洗手間❣️🐧❣️服務員送上每一道菜時,都會介紹餐點

味道:🐧🐧🐧🐧🐧

雪糕外層佈滿開心果碎,堅果香氣滿溢,食落脆卜卜口感絕佳。

環境:🐧🐧🐧🐧🐧

🐧❣️餐廳設有可外借獨立洗手間❣️

🐧❣️服務員送上每一道菜時,都會介紹餐點和建議最佳食法,非常有心❣️

🐧❤️結語:雞肉串華麗又美味,必點佳品❣️
2024-04-19 43 瀏覽
💯 Recently, my friend and I had the privilege of dining at the renowned Lamees, a Mediterranean / Middle Eastern culinary gem nestled in the vibrant neighborhood of To Kwa Wan. It comes as no surprise that this establishment is in high demand, with its popularity soaring among food enthusiasts. Make sure to reserve a table in advance to secure your spot at this highly sought-after restaurant. ✨🍽️Here's a rundown of the dishes we ordered:1️⃣ Garlic Cumin Flat Bread ($85) - 蒜蓉孜然 This aromatic flatbre

This aromatic flatbread, infused with garlic and cumin, was a perfect start to our meal. Its fragrant flavors and soft texture were a delightful combination. 🌿🍞

2️⃣ Octopus ($150) - 嫩煮西班牙八爪魚佐蒜蓉 、檸檬 、橄欖
This dish transported us to the shores of Spain with its unique preparation. The octopus was slow-braised in sea water and finished in a hot pan with lemon, garlic, olive oil, and olives. The result was a tender and flavorsome delight. 🐙🍋🌶️

3️⃣ Zucchini ($85) - 蒜蓉檸檬烤翠肉瓜
Grilled to perfection with olive oil, garlic, and lemon, the zucchini offered a refreshing and light accompaniment to our meal. Its subtle flavors complemented the other dishes beautifully. 🥒🍋🍅

4️⃣ Desert Rose - Wagyu Beef Tail Tagine Rice ($340) - 古法製作摩洛哥煲仔燉煮和牛尾、紅蘿蔔、杏仁 和梅乾配中東米飯或小米
This Moroccan-inspired dish was a true masterpiece. The braised wagyu beef tail, cooked with carrots, almonds, and prunes, was rich and tender. Served with Middle Eastern rice or millet, it was a symphony of flavors that delighted our palates. 🌹🥩🍚

5️⃣ Kanafeh ($105) - 經典中東甜品外層鬆脆酥皮碎內裡包著甜芝士
To end our meal on a sweet note, we indulged in the signature Kanafeh. This Middle Eastern dessert was a divine treat. Oven-baked shredded filo pastry enveloped a luscious cheese curd filling, complemented by the delicate flavors of rose syrup. It was truly addictive and left us wanting more. 🧀🥐🌹

💰 The total bill for our delightful dining experience, including a 10% service charge, amounted to $842.
2024-03-28
2024-04-17 37 瀏覽
經典鷹嘴豆泥配彼得包係去中東國家滿有回憶的美食🤤🤤獨特的豆香、順滑的豆泥,配上熱烘烘鬆脆的彼得包,食完會想再食🥳 仲有得食的惹味羊肉腸配上彼得包👍🏻最驚喜係白芝麻醬焗鱸魚配薯仔塊🥔上菜時已經好吸睛,大大條鱸魚🐟外皮焗得好香脆,肉質鮮甜嫩滑,配上酸甜芝麻醬,非常清新美味👍🏻👍🏻本身好愛甜,餐廳的薄荷檸檬沙冰好正🍸非常解渴清新,朋友點的牛油果奶昔也是一個不錯的選擇,非常香濃有質感。呢間餐廳幾有feel🥰🥰柔和的燈光,木製的家具,播住歌,與同朋友相聚談心的好去處🫶🏻

2024-03-18
2024-04-17 34 瀏覽
平時好少過黎土瓜灣 但朋友誠意推介gathering黎呢間中東菜👍🏻 餐廳裝修有啲異國風 環境好homey同舒服 好一班朋友黎食飯傾計💬.|Fettosh好豐富既清新沙律🥗 每樣食材都好新鮮 車厘茄好甜~ 當中最鐘意係青瓜!青瓜唔係薄片 而係厚切 一舊舊咁 超級爽口又fresh🤭.|Baba Ghanooj 烤茄子蓉每份dip都會配彼得包 一次點好多醬就最正😌 茄子蓉入面有燈籠椒 好香🫑 連個包都好好食 最貼心係個包係熱 而且好軟熟😋.|Grandma prawns Rice藏紅花虎蝦伴紅椒熏飯份量好多 可以幾個朋友share🤭 虎蝦隻隻都好大隻 好足料🦐 飯粒濕潤 飯底有紅椒同薑黃 所以好香又入味👍🏻
|Fettosh
|Baba Ghanooj 烤茄子蓉
每份dip都會配彼得包 一次點好多醬就最正😌
份量好多 可以幾個朋友share🤭
2024-04-17 54 瀏覽
早兩日約左為食仔出去搵食,黎到宋王臺站搵隱世美食,輾轉入左黎呢間中東菜試下#經典鷹嘴豆醬-識我既朋友都知道我唔太鍾意食麵包,但呢個配彼得包既鷹嘴豆醬有驚喜喎,本身彼得包比較乾,所以非常掛醬,鷹嘴豆醬有加咗橄欖油,食落好creamy好滑,口味就少少甜甜地,係我呢世仔未食過既美味#香煎西班牙羊肉香腸佐零酒精紅酒汁-羊肉腸無羊既羶味,反而食到羊肉既甜味,腸衣卜卜脆,要黎襯彼得包夾住食幾得意,夾埋d洋蔥配料食就唔會乾#香煎法國雞肝-雞肝大大塊煎出黎唔會散,同埋無內臟d腥臭味,整道菜可算得係香濃可口,仲有彼得包可以繼續點鷹嘴豆醬食,下次可以試埋雞心🤤🤤#死海特色素炒飯-睇餐牌介紹,呢個炒飯應該係廚師自創,飯用既係中東既長米,偏硬,廚師加入已經炒至偏軟既腰果,杏仁粒等等材料,仲有粉絲,口感豐富#Kanafeh-最後叫左個甜品,酥皮包住甜芝士絲,初初以為係椰絲,因為好似,但呢個咬落煙韌d,雖然話係甜品,但其實唔算好甜,幾適合香港人既口味

呢間餐廳我已經bookmark左好耐咁啱有朋友講起佢未試過地中海菜 於是就帶佢去試下🤭睇番餐廳簡介 先知原來大廚來頭不少😳黎自約旦嘅大廚Chef Tarek曾經喺半島酒店、深灣遊艇俱樂部、君悅酒店等地方任職亦曾經為多個國家嘅領事館預備私人晚宴更有訪港嘅中東貴族指名要Chef Tareke為佢地下廚!🙌🏻🫓Classic Trio Dips Platter ($160)可以一次過試哂3款蘸醬🤪包括有:經典鷹嘴豆泥、烤茄子蓉、黑松露鷹嘴豆泥配撘蘸醬嘅彼得包可以好似袋仔咁裝住啲醬☺️鷹嘴豆泥好綿滑 加上sumac同橄欖油 經典又好味朋友就中意黑松露鷹嘴豆泥 每啖都有好香嘅黑松露味我就最中意烤茄子蓉 以炭烤意大利茄子加埋甜椒、意大利蕃茜、番石榴籽、橄欖油製成食落好有層次感好好味!😋🐏Baid Ganam - Lamb Testicle ($160)店員同我地推介嘅時候我地都猶豫左一陣到依家都唔知哪來嘅勇氣驅使我地點呢道菜🤣但係絕對無後悔!👍🏻煎過嘅羊睪丸食落有少少似雞肉配撘上蒜頭、檸檬、蕃茜、橄欖油 意外地好味!😆🍕 Black truffle and mushrooms flat bread
呢間餐廳我已經bookmark左好耐
咁啱有朋友講起佢未試過地中海菜 於是就帶佢去試下🤭

睇番餐廳簡介 先知原來大廚來頭不少😳
亦曾經為多個國家嘅領事館預備私人晚宴

可以一次過試哂3款蘸醬🤪
包括有:經典鷹嘴豆泥、烤茄子蓉、黑松露鷹嘴豆泥
配撘蘸醬嘅彼得包可以好似袋仔咁裝住啲醬☺️

鷹嘴豆泥好綿滑 加上sumac同橄欖油 經典又好味
朋友就中意黑松露鷹嘴豆泥 每啖都有好香嘅黑松露味

我就最中意烤茄子蓉
以炭烤意大利茄子加埋甜椒、意大利蕃茜、番石榴籽、橄欖油製成
食落好有層次感好好味!😋

店員同我地推介嘅時候我地都猶豫左一陣
到依家都唔知哪來嘅勇氣驅使我地點呢道菜🤣
但係絕對無後悔!👍🏻
煎過嘅羊睪丸食落有少少似雞肉
配撘上蒜頭、檸檬、蕃茜、橄欖油 意外地好味!😆

Baid Ganam

🍕 Black truffle and mushrooms flat bread ($120)
Flat bread烤得好香脆
配料有炒香左嘅磨菇同洋蔥
黑松露味道都幾突出😌

🐟 Samkeh - Whole sea bass ($480)
地中海鱸魚一上菜已經好香 魚皮焗得焦脆🥰
魚肉焗得幾好 唔會好乾
薯仔同洋蔥都好淋好入味
我十分中意佢個白芝麻醬 好creamy好正 同鱸魚亦好夾❤️

Samkeh

🍦Bozza ($65)
阿拉伯乳香膠雲呢拿雪糕鋪滿開心果碎
係一款好傅統嘅中東甜品

Baid Ganam
Samkeh
  • Blacktruffleandmushroomsflatbread
  • BaidGanam
  • ClassicTrioDipsPlatter
2024-04-11 32 瀏覽
朋友推介土瓜灣有間食中東嘅餐廳佢話個廚師真係中東人廚藝十分地道同正宗一齊去試下❤️Kanafge個甜品上邊有好多開心果入邊有好多芝士一絲絲甜甜地好特別 ❤️ 鷹嘴豆來拌羊肉鷹嘴豆泥個味道好特別,配羊肉好夾用包半食十分滋味好欣賞呢一道菜❤️肉燥炒飯肉燥炒飯除咗飯之外仲有米粉同炒麵口感好有層次而且配咗中東嘅特別香料令個炒飯更加生色不少❤️黑松野菌薄餅黑松露野菌薄餅一食落去好有黑松露味而且好脆口每塊嘅尺寸啱啱好唔會食完好飽肚可以有空間食其他嘢❤️香煎雞肝伴紅石榴汁而雞肝嘅味道好似鵝肝咁好香配上特別既嘅汁更加發揮到雞肝既味道雞肝嘅濃味配上麵包就中和到💁‍♀️Lamees (土瓜灣)👣土瓜灣北帝街145號順輝大廈地下2號舖
朋友推介土瓜灣
有間食中東嘅餐廳
佢話個廚師真係中東人
廚藝十分地道同正宗
一齊去試下

❤️Kanafge
甜品上邊有好多開心果入邊有好多芝士一絲絲甜甜地好特別

❤️ 鷹嘴豆來拌羊肉
鷹嘴豆泥個味道好特別,
配羊肉好夾

唔會食完好飽肚
可以有空間食其他嘢

❤️香煎雞肝伴紅石榴汁
雞肝嘅濃味配上麵包就中和到

💁‍♀️Lamees (土瓜灣)
👣土瓜灣北帝街145號順輝大廈地下2號舖
阿公見到OP寫附近有呢間中東菜就入嚟試下🤪呢度店面唔算大不過入嚟就好chill嘅感覺一直播住一D西班牙嘅音樂裝修都係以類似土耳其嘅風格泥土黃色為主身 再配特色石板同圖案感覺就係置身當地阿公點咗普遍會見到嘅鷹嘴豆醬配包仔😆鷹嘴豆醬再搭配一D羊肉特顯咗一陣油香同埋豆香蒜蓉青口係小米粒青口😁一口一粒食得好爽☺️意粉係蒜香意粉阿公誤會咗以為會有少少肉碎不會係無嘅😆 好啱素食者帶有辣味 刺激得嚟又唔會辣好耐嗰種呢到感覺同阿公之前試嘅中東餐館有D唔同再留意下餐廳入面嘅電視係播住廚師老闆嘅訪問原來老闆係約旦人佢疫情stay咗喺香港難免有思鄉 於是就自己做出家鄉菜而且餐廳都想將中東飲食同文化帶到香港真係好用心經營🥰差D唔記得講最難忘係個甜品食落好清甜 仲有拉絲阿公上網Search原來係土耳其芝士餅大家一定要試呢個😁
阿公見到OP寫附近有呢間中東菜

食落好清甜 仲有拉絲
阿公上網Search原來係土耳其芝士餅
大家一定要試呢個😁
2024-03-30 40 瀏覽
Knafeh(又稱Künefe或Kanafeh)是一道傳統的地中海美食,它是一種由酥皮、奶酪和甜蜜的糖漿組成的甜品。不同的地區有不同的變體和烹飪方法。比較出名既做法為在大烤盤底部鋪上混合酥油的杜蘭小麥或細麵絲,接著灑上切碎的納布魯斯白色起士,待烤到底層麵皮金黃酥脆,再淋上糖漿。糖漿通常是由橙花水和玫瑰水調製而成的,以賦予它獨特的香氣和甜味。一般最面會灑上碎堅果,例如開心果或核桃,以增加口感和風味。今次係第一次食這款甜品,由特色調製糖漿嘅甜味,白色起士小黏既口感,同新奇既味道,覺得非常新奇,我覺得未食過真係要試。我仲試了其它前菜如八爪魚魚類似Pizza嘅flat bread。前者配汁玩得好出色下一站,酸鹹甜加蒜香,係好好味。後者黑松露加脆薄餅,都做得好細緻,值得推薦。Lamees (土瓜灣)土瓜灣北帝街145號順輝大廈地下2號舖

一般最面會灑上碎堅果,例如開心果或核桃,以增加口感和風味。

Lamees (土瓜灣)
土瓜灣北帝街145號順輝大廈地下2號舖
2024-03-28 52 瀏覽
原來九龍城都有地中海菜,而且仲好有特色又好食!我首先叫在一份雞肝同羊肉腸,兩個小食都會配一份麵包。而且仲會有鐵板去保持溫度!用麵包再配搭上佢地嘅醬汁,再配上少少檸檬汁,味道好夾!個人特別鍾意佢地嘅羊肉腸,雖然係羊肉,但幾乎無羊騷味,反而滿滿洋蔥味,個人都幾鐘意~另外我仲叫左蜆,煮得非常之入味,而且份量好大一桶咁多可以食得好爽。當然唔少叫一份煮食我哋叫咗一份蕃茄意粉係全數嘅雖然係全數但係好好食非常之建議大家試吓最後梗係要返一份甜品啦,叫咗一份雪糕外層仲包咗好多嘅果仁粒,味道唔會太甜,連埋果仁一齊食嘅話非常之夾。佢地仲有羊睪丸依啲特色食材!有機會就再試!
原來九龍城都有地中海菜,而且仲好有特色又好食!

佢地仲有羊睪丸依啲特色食材!有機會就再試!