餐廳: Lamees
資訊:

2024-07-03 332 瀏覽
平時好少會食到中東菜,咁岩朋友話有人推介呢間餐廳,就邀請我去試下。餐廳嘅裝潢充滿異國風情,非常有情調,好似去咗中東旅行咁; 環境雖然唔係好大,但係都坐得好舒服。餐廳嘅菜式非常有特色,特別係可以食到用動物內臟而製嘅料理,有興趣嘅不妨去試下,其他餐廳都未必食到。 🐑 Lamb Testicle 因為平時餐廳好少會食到羊蛋蛋,朋友就建議叫黎試下,佢嘅味道無想像中咁強烈,唔會有好大陣羊騷味,口感軟嫩,感覺好似食緊蛋白。 🐑 Chorizo Lamb Sausage第一次食西班牙羊肉腸,佢嘅醬汁非常特別,係用零酒精嘅紅酒汁製成,而配料方面,以洋蔥同車厘茄為主; 隨餐仲有附送彼得包,可以夾埋羊肉腸同其他配料一齊食。 🐙 Octopus八爪魚先用鹽水慢煮,最後加入檸檬、橄欖,蒜片一齊炒香;八爪魚煮得非常入味,肉質都頗軟身易咬,都食得出鮮味,一啲都唔韌。 🐔 Chicken Shish Tawook個菜式非常吸睛,雞肉串燒放咗喺個好精緻嘅木盒上面;經過炭燒嘅雞肉串燒,一拎上檯就已經聞到好香嘅炭香味,雞肉雖然得兩串,但份量非常多;望落好似有啲乾,但內裡充滿肉汁,可以配埋佢嘅特調醬汁一齊食。 🍨 Kana

🐑 Lamb Testicle

🐑 Chorizo Lamb Sausage

🐙 Octopus

🐔 Chicken Shish Tawook

🍨 Kanafen
呢個係中東嘅傳統甜品,經過烤焗後,上層灑滿開心果,外層係鬆脆酥皮碎,內裡包住香甜的芝士內餡,再加上玫瑰水調味,味道都頗香甜,但愈食愈滋味。
2024-07-03 267 瀏覽
今晚約咗朋友嚟土瓜灣食生日飯, 朋友話想食啲特別嘅嘢, 最後上網就搵到呢間食中東菜嘅餐廳。我哋六點入到去,係第一個客人, 入面嘅裝飾好特別,似中東嘅氣氛, 牆身好似我去約旦嘅Petra ,亦有唔同既裝飾,鈎番好耐之前既回憶。用qr code 睇meue每樣菜色都細心介紹,我地研究左一陣Hallumi cheese 用鐵板煎中東咸芝士,芝士好特別,食落去 軟綿綿,但又有少少 煙煙靭靭,再有芝士既味道,配上秘製既 醬汁,食落去好得意Chorizo-lamb sausage 香煎西班牙羊肉香腸配零酒精紅酒汁如果唔係,都唔知原來係用紅酒汁煎,好香,羊肉香腸充滿羊既味道,以前去旅行食都無呢度煮得咁正!!Kibdeh-Chicken liver香煎法國雞肝配紅石榴汁呢個又係另一個口味,外面雖然同羊肉香腸差不多,但個汁完全不同。另外叫兩份pita bread配個汁一齊食,好正,個包熱熱地,少少脆,就好似去 印度食咖哩要加薄餅一樣,唔可以少。Dry aged lamb chop乾式熟成澳洲羊架伴 火箭菜紅洋蔥沙律和 薄荷青瓜醬我真係好鍾意食羊~呢個羊架肉味十足,唔會好羶。羊架外層燒到少少金黃輕焦,入面

用qr code 睇meue
每樣菜色都細心介紹,我地研究左一陣

Hallumi cheese

Chorizo-lamb sausage
香煎西班牙羊肉香腸配零酒精紅酒汁

Kibdeh-Chicken liver
香煎法國雞肝配紅石榴汁

另外叫兩份pita bread

Dry aged lamb chop
乾式熟成澳洲羊架伴 火箭菜紅洋蔥沙律和 薄荷青瓜醬
我真係好鍾意食羊~呢個羊架肉味十足,唔會好羶。羊架外層燒到少少金黃輕焦,入面肉質仲好粉嫩,直接拎起羊骨嚟食真係好爽。
食肉都食到好滿充,所以沙律食唔到咁多,再配個青瓜醬,唔會咁濟。

Bozza
最後叫左個甜品,畫上完美句號。
阿拉伯乳香膠雲呢拿 雪糕配開心果碎
好特別既雪糕,原來唔係一杯上,係把雪糕整成一個圓形,再加開心果碎,食落有淡淡既開心果味同雲呢拿雪糕。

呢度坐得好舒服,位同位有一定既距離,而且張枱夠大,舒服既地方。

向來都喜歡支持小店,今日就試試朋友推介嘅土瓜灣地中海菜呢日係平日夜晚,舖頭居然差不多滿座👍🏻人流之多令我對呢餐更加期待~餐廳的燈光柔和,加上背景音樂,令人入到去有一種放鬆的感覺,亦別有一番情調而食物方面亦令人眼前一亮古法自家製有機奶酪球 Lebaneh Ball 賣相好特別好精緻🤩 用玻璃瓶放入幾個唔同顏色的奶酪球,有原味、薄荷、芝麻、紅椒粉,每粒都散發住獨特的味道。奶酪球放嚮彼得包上一齊入口,味道更佳香煎法國雞心佐紅石榴汁 French Chicken Heart平時除咗常見嘅鵝肝,少有西餐菜式有內臟。以前食雞心主要都係家裡做節蒸雞時一拼將雞的內臟清蒸。而呢個法式香煎煮法,比家裡清蒸嘅做法口感更煙靭。雞心配上香草、洋蔥、蒜蓉,味道很香。呢道菜都有配上彼得包,可以中和返雞心嘅濃味。少見內臟出現嚮西餐menu 上,估唔到西餐的雞心可以整得咁好食!黑松露野菌包Truffle Mushroom Flat Bread賣相細細件很精緻,黑松露好香,包底好脆口土耳其式牛肉香腸意粉 Sojuk Bucatini依道菜以意粉配上蕃茄醬和香草,加上土耳其牛肉腸製成意粉整得彈牙之餘,每條意粉都吸收左濃郁的
向來都喜歡支持小店,今日就試試朋友推介嘅土瓜灣地中海菜
呢日係平日夜晚,舖頭居然差不多滿座👍🏻
人流之多令我對呢餐更加期待~
而食物方面亦令人眼前一亮

古法自家製有機奶酪球 Lebaneh Ball

賣相細細件很精緻,黑松露好香,包底好脆口

土耳其式牛肉香腸意粉 Sojuk Bucatini
依道菜以意粉配上蕃茄醬和香草,加上土耳其牛肉腸製成
意粉整得彈牙之餘,每條意粉都吸收左濃郁的蕃茄醬味道,再加上香草和辣椒吊味,香濃惹味又開胃
而土耳其牛肉腸令我印象深刻,牛肉腸在進入我口腔的一刻,釋放出濃郁的牛味和香味,令人回味

蜜棗蛋糕伴雲呢嗱雪糕和脆餅 Cake El Tamir
中東名物蜜棗配上雪糕,做形漂亮,見倒都流口水!
香滑的雪糕加上蜜棗蛋糕,為今日的美食之旅劃上完美句號

2024-05-16
2024-06-28 213 瀏覽
好耐無返土瓜灣今日突然好想食中東菜所以同屋企人黎左食今次叫幾個唔同野食我都覺得幾好味- Lebaneh Ball 最愛的前菜,佢地芝士好好味,搭配醬汁好開胃,我阿媽最鍾意食e個- French Chicken Heart 好少雞心做到咁好味,裡面有埋洋蔥撈埋一齊好惹味,e個我最鍾意- Lamb Testicle 平時其實好少見羊睪丸食,估唔到咁好味- Zatar 百里香芝麻薄餅份量好多,好適合share一道菜,強烈建議大家搭配雞心一齊食,會更好味d- 主菜:Rabbit Leg 兔仔脾配中東小米好飽肚最後甜品Bozza 有埋開心果好好食,食完唔夠喉,忍唔住又encore多一份
好耐無返土瓜灣
今日突然好想食中東菜
所以同屋企人黎左食

今次叫幾個唔同野食
我都覺得幾好味
- Lebaneh Ball

- French Chicken Heart
好少雞心做到咁好味,裡面有埋洋蔥
撈埋一齊好惹味,e個我最鍾意

- Lamb Testicle
平時其實好少見羊睪丸食,估唔到咁好味

- Zatar 百里香芝麻薄餅

- 主菜:Rabbit Leg
兔仔脾配中東小米
好飽肚

最後甜品
Bozza
有埋開心果好好食,食完唔夠喉,忍唔住又encore多一份
2024-06-25
初嚐地中海菜🤭穩陣起見 揀間評價好啲嘅🤣呢間喺土瓜灣都算出名 地方唔大但裝修好別緻 帶少少木系嘅文青氣息.我哋試咗幾款菜式都冇話覺得有咩特別好食 直到佢哋嘅甜品出場媽媽👩🏻話好有驚喜😳而史努比都覺得確實系好食 決定講咗甜品先🤭👍🏿Kanafeh $105睇完個名系咪都唔知咩嚟呢🤣史努比都睇到呆晒 靠相揀😂外面薄薄一層酥皮炸到好鬆脆同平時西式pastry嗰種酥皮完全唔同口感食落好似炸脆米咁一粒粒嘅但痴埋咗 系咪應該叫炸脆餅?🙈帶適量嘅甜味 唔會過分甜望落雖然好油 但食落又唔會話好greasy喎🥰中間包住芝士 雖然寫系甜芝士 但都帶少少嘅鹹味 軟糯而且拉到下絲🤪外酥脆內軟糯 估佢唔到同外層嘅酥皮咁夾😆On top加咗開心果碎 但開心果味就食唔出啦當佢系decoration算🤣Overall好食就得啦~味道: 8/10性價比: 7/10👌🏿Baba Ghanooj $85呢個系一個dip sauce嚟~ 中文寫烤茄子蓉但食落完全估佢唔到系茄子🤣Mix咗好多唔同配料 有燈龍椒番茜石榴等等 口感都唔差 但主要都系食到帶少少乳酪嘅酸 上面淋咗啲欖欖油 which is史努比唔系咁鍾意嘅一樣嘢😅不
初嚐地中海菜🤭穩陣起見 揀間評價好啲嘅🤣

軟糯而且拉到下絲🤪
外酥脆內軟糯 估佢唔到同外層嘅酥皮咁夾😆
On top加咗開心果碎 但開心果味就食唔出啦
當佢系decoration算🤣
Overall好食就得啦~
味道: 8/10
性價比: 7/10

👌🏿Baba Ghanooj $85
呢個系一個dip sauce嚟~ 中文寫烤茄子蓉
但食落完全估佢唔到系茄子🤣
Mix咗好多唔同配料 有燈龍椒番茜石榴等等
口感都唔差 但主要都系食到帶少少乳酪嘅酸
不過mix埋咗之後都唔會話好明顯嘅~
配搭幾塊pita bread 有烘過所以外面都有少少嘅脆口

媽媽👩🏻話唔鍾意佢用番茜去調味
嗰陣香料味好出 但史努比又ok呢隻香料喎🙈
不過略嫌佢醬料太多
啖啖都醬…唔系史努比鍾意嘅沙律🥴
如果少翻啲醬會好啲~
味道: 6.5/10
性價比: 6/10
Tahini

👍🏿French Chicken Heart $120
有雞心同雞肝可以選擇
史努比唔太鍾意食內臟 但雞心都叫可以接受嘅~
相反媽媽👩🏻系個好鍾意食內臟嘅人😂

👍🏿Lamb Rigatoni $220
羊肉粗管通粉
通粗依然keep到有少少咬口 唔會煮到淋晒👍🏿
大量嘅pasta sauce食落一啲都唔會dry😂
食到蕃茄嘅酸味 整體都系偏酸嘅~
本身好怕食羊會陣羶味好勁
點知又冇喎 可能因為比佢個pasta sauce冚咗🤣
羊肉淋得嚟唔系好肥嘅羊肉😚
有羊味但唔會好羶 唔錯~
另外仲有大量嘅薯仔 燈籠椒等

所以試過就算 下次都系唔食中東菜啦😂
但如果大家想試下特別異國風情菜式
呢間系個幾好嘅選擇
食到甜品嗰環真系有少少surprised🤭
加上環境靚 服務都唔錯~
都可以一試嘅🤣
服務: 7.3/10
衛生: 8/10
抵食: 6.4/10
2024-06-25 164 瀏覽
Lamees真誠待人,就如他對待你的食物一樣,為了你的健康,Lamees選用的肉類都是以天然、無激素為主。更加以清真認證食品和多樣化的菜式而聞名。餐廳簡單溫馨。帶有異國情懷的裝飾。感受一種來自異國的風情。//(羊肉串)绝对会让你垂涎欲滴。它由多汁的免治羊肉和彩椒.洋蔥,車厘茄组成.烤薯仔及兩片脆卜卜嘅薄餅,組成一副美麗圖畫。色香味俱全。//ORGANIC BLUE MUSSELSolive oil, garlic and Italian parsley 500g / 235有機藍青口 簡單以橄欖油、海鹽、檸檬烹調出鮮味。大蒜.牛油和香草+新鮮肥美青口。金黃青口肉脹卜卜.青口的鮮甜與蒜蓉的香氣相互融合,讓人回味無窮//KIBDEH - CHICKEN LIVER/ HEARTpan fried French chicken liver with pomegranate sauce 120香煎法國雞肝佐紅石榴汁將雞肝煎炒至外酥內嫩,並加入香料和調味料。口感細膩且味道濃郁。非常野味。//Kanafeh $105黃金焦脆的外形+開心果粒粒最上面的一層酥脆成金黃色.而裡面的起司又軟又黏。趁熱食用
更加以清真認證食品和多樣化的菜式而聞名。
餐廳簡單溫馨。帶有異國情懷的裝飾。感受一種來自異國的風情。

//(羊肉串)
绝对会让你垂涎欲滴。
它由多汁的免治羊肉和彩椒.洋蔥,車厘茄组成.
烤薯仔及兩片脆卜卜嘅薄餅,組成一副美麗圖畫。色香味俱全。

//ORGANIC BLUE MUSSELS
有機藍青口 簡單以橄欖油、海鹽、檸檬烹調出鮮味。

香煎法國雞肝佐紅石榴汁

//Kanafeh $105
黃金焦脆的外形+開心果粒粒

最上面的一層酥脆成金黃色.而裡面的起司又軟又黏。趁熱食用時,口感特別美味,形成鬆脆和奶油質地的完美平衡.內部椰絲脆脆嘅質感,嘎吱聲中融化在口中。
2024-06-25 152 瀏覽
Bookmark左呢間餐廳好耐,終於有機會試吓,環境裝修都非常有特色Classic Trio Dip 分別有經典鷹嘴豆泥、烤茄子蓉、黑松露鷹嘴豆泥,三款各有特色,個人覺得最出色都係經典鷹嘴豆泥,豆味濃口感好幼滑順口,把鷹嘴豆泥抹在pita bread 上 ,非常之match~~KIBDEH Chicken Liver廚師將雞肝、洋蔥、紅石榴汁等煎至香脆,上菜時已經好香,雞肝唔會有內臟奇怪既味道,味道帶少少酸,幾開胃~Organic Blue Mussel最推薦呢款有機藍青口,簡單以橄欖油、海鹽、蒜蓉、香草烹調,藍青口味道鮮甜飽滿,而且份量十足,唔錯!!ARNAB - Rabbit Leg with rice第一次食兔髀,兔髀口感質地似雞肉,配上簿荷蕃茄汁,味道帶少少酸,再配上幼長既印度米,幾特別幾有特色~
Bookmark左呢間餐廳好耐
,終於有機會試吓,環境裝修都非常有特色

Classic Trio Dip
個人覺得最出色都係經典鷹嘴豆泥,豆味濃口感好幼滑順口

KIBDEH Chicken Liver
廚師將雞肝、洋蔥、紅石榴汁等煎至香脆,
上菜時已經好香,雞肝唔會有內臟奇怪既味道,味道帶少少酸
,幾開胃~

ARNAB - Rabbit Leg with rice
第一次食兔髀,兔髀口感質地似雞肉,
配上簿荷蕃茄汁,
味道帶少少酸,再配上幼長既印度米,幾特別幾有特色~

2024-06-18
2024-06-23 105 瀏覽
當晚7點未到已經8成滿,7點半已經滿座,可見餐廳受歡迎程度。以下菜式都好特別。🍞Spicy trio 白色的包熱辣辣上桌,質感有點像pizza。搭配三個蘸醬:香辣鷹嘴豆泥,墨西哥辣椒雜果仁醬,煙熏甜椒香辣雜果仁醬。我和朋友最愛香辣的雜果仁醬,非常惹味。其餘兩款比較濃味,每人三塊很快就吃完!🐔法國雞肝雞肝營養豐富,咬落有汁又彈牙。裏面有拌菜洋葱,食落比較清爽。🐔Chicken shish towook這個菜式非常養眼,木盒加上烟熏,很適合打卡。炭燒雞肉肉質鮮嫩多汁 ,單獨食或者點醬汁都有另一番風味。🥟Katayef第一次食呢種外型似餃子甜品,又幾好味。甜而不膩,非常值得一試。

🍞Spicy trio
🐔法國雞肝
🐔Chicken shish towook
這個菜式非常養眼,木盒加上烟熏,很適合打卡。
炭燒雞肉肉質鮮嫩多汁 ,單獨食或者點醬汁都有另一番風味。
🥟Katayef
2024-06-05
早幾日,大佬帶我去土瓜灣初嚐地中海菜,餐廳位於宋王臺站D出口,步行大約8分鐘,尚算便利。餐廳座位雖少,但仍分了室內區、戶外區,方便吸煙顧客🚬。餐廳用上大量色彩斑斕,而且富有民族特色的裝飾品,仿似置身於中東地區。 ⦁Spicy Trio $170分別有香辣鷹嘴豆泥、墨西哥辣椒雜果仁醬、煙燻甜椒香辣雜果仁醬,搭配口感煙韌的彼得包(Pita Bread)。醬汁味道偏辣,最辣的是鷹嘴豆泥,而我最喜愛的是煙燻甜椒🫑口味。 ⦁Lamb Testicle $160難得可以食上傳統約旦家常頭盤┅羊睪丸,出於好奇的我們,想羊蛋蛋是什麼味道,就點了一份。如果有食過「白子」「雞子」的大家,我可以講口感介乎兩者之間,亦沒有強烈味道。 ⦁Kibdeh Chicken Liver $120雞肝搭配紅石榴汁、洋蔥🧅等,雞肝質感粉嫩,味道香濃! ⦁Octopus Linguine $195簡簡單單的意粉內,用了口感軟腍的西班牙八爪魚🐙,配上西西里檸檬,味道清爽。 ⦁Kanafeh $105此菜式是經典中東甜品,外層鬆脆酥皮碎內裡包著甜芝士🧀,最外層亦灑滿開心果碎,口感類似椰撻餡料,份外惹味! ⦁Bozza $65

⦁Spicy Trio $170

⦁Lamb Testicle $160

⦁Kibdeh Chicken Liver $120
雞肝搭配紅石榴汁、洋蔥🧅等,雞肝質感粉嫩,味道香濃!

⦁Octopus Linguine $195

⦁Kanafeh $105

⦁Bozza $65
阿拉伯乳香膠雲呢嗱雪糕配開心果碎,可以搭配Kanafeh🍰一齊食,增加層次感!
Spicy Trio

Pita Bread
Kibdeh Chicken Liver
Lamb Testicle
2024-05-28 64 瀏覽
今日就同朋友去咗Lamees食飯餐廳主打地中海菜, 裝修好有特色Trio Dips分別有經典鷹嘴豆泥, 烤茄子蓉, 黑松露鷹嘴豆泥三款唔同既經典蘸醬鷹嘴豆泥加咗橄欖油好creamy 滑身, 烤茄子蓉加入燈籠椒, 意大利番茜等味道香甜, 口感豐富; 黑松露鷹嘴豆泥既黑松露味都好香濃Chorizo - lamb sausage羊肉香腸帶少少鹹香味, 用咗零酒精既紅酒汁煮, 香腸咬落香脆, 無咩羊羶味,另配2件Pita Bread , 輕輕烤過, 咬落軟熟Kibdeh - Chicken Liver香煎法國雞肝整體好香口, 雞肝大大舊, 煎香左非常完整, 無咩內臟嘅腥味Arnab- Rabbit Leg 法國野兔脾用咗橄欖油, 小洋蔥, 蒜蓉同香料焗製,將肉汁鎖住同時好入味, 肉質有啲似雞肉, 米飯飯粒比較長身, 質感比較爽口, 配搭薄荷蕃茄醬, 幾有特色Kanafeh係經典中東甜品, 外皮既酥皮好鬆脆, 面頭好多開心果醉, 入面放左好多甜芝士, 口感好似比較煙靭嘅椰絲, 非常獨特
今日就同朋友去咗Lamees食飯
餐廳主打地中海菜, 裝修好有特色

Trio Dips
鷹嘴豆泥加咗橄欖油好creamy 滑身,

Chorizo - lamb sausage

Kibdeh - Chicken Liver

Arnab- Rabbit Leg

1K
2024-05-27 56 瀏覽
呢日放工之後同屋企人去咗土瓜灣呢間地中海菜餐廳食dinner,餐廳嘅裝修風格都好有異國風情,令人好似去咗旅行咁。1️⃣Lebaneh Ball,好吸引嘅前菜~即係牛奶球,鹹味嘅牛奶球幾特別,將佢放入麵包一齊食,口感豐富。2️⃣ French Chicken Heart,雞心既口感幾好,醬汁亦都調配得好好味。3️⃣ Chorizo Lamb Sausage羊肉腸都好香好惹味。4️⃣雞肉串,大大舊既雞肉,好滿足啊,仲有烤其他配菜,好豐富。5️⃣Kanafeh呢款甜品,係焗芝士加上開心果碎,估唔到都唔會好膩,味道亦都唔錯。

1️⃣Lebaneh Ball,好吸引嘅前菜~

3️⃣ Chorizo Lamb Sausage
羊肉腸都好香好惹味。

tahini🥗依款沙律有雞胸肉絲、青瓜、生菜 、車厘茄,白芝麻醬、意大利番茜同埋黑椒撈勻晒個沙律,開胃程度係以一啖接一啖🍽falafel🫓炸雜豆仁餅嘅口感有少少似薯波,都係出面炸到好香脆,中間就比較綿身,唔同嘅係佢再加上香料,不論係直接食,定係配埋餅一齊食都係咁惹味可口!french chicken heart🍳法國雞心好爽口,而且冇內臟有時會有嘅臊味👍lamb kebab 🍖上枱嗰時出晒煙又好香,免治羊肉混合埋香草好好食😋katayef🥟之前食過依款中東熱香餅,外脆內軟好好食,一件包住肉桂核桃,肉桂嘅香氣非常突出,一件包住芝士,因為係新鮮熱辣整出嚟,所以做到少少拉絲嘅效果,而且相對冇咁甜,比較切合大眾口味~
2024-05-26 52 瀏覽
個場都full~~book位就穩陣,上菜都快,抵讚!環境好chill,打卡都幾好~~1️⃣Garlic and Cumin 蒜蓉孜然打頭陣~!好香的蒜蓉孜然味~令人胃口大開!😆2️⃣Chorizo - lamb sausage然後就叫咗~香煎西班牙羊肉香腸佐零酒精紅酒汁~呢個都幾特別!配埋蕃茄酸酸地好正~份量岩岩好!🥰3️⃣Arnab - Rabbit Leg呢個係以法國野兔脾,加橄欖油、小洋蔥和蒜蓉和香料焗製,伴薄荷蕃茄汁配上中東小米,勁豐富!之前係香港都無食過兔脾,特登叫黎試試!都幾嫩仲要價錢都合理❤️4️⃣Kanafeh呢個係我最愛~!好特別!係經典中東甜品~~外層鬆脆酥皮碎,內裡包著甜芝士!超滿足~~

1️⃣Garlic and Cumin 蒜蓉孜然
打頭陣~!
好香的蒜蓉孜然味~令人胃口大開!😆

2️⃣Chorizo - lamb sausage
然後就叫咗~香煎西班牙羊肉香腸佐零酒精紅酒汁~
呢個都幾特別!配埋蕃茄酸酸地好正~份量岩岩好!🥰

3️⃣Arnab - Rabbit Leg

之前係香港都無食過兔脾,特登叫黎試試!
都幾嫩仲要價錢都合理❤️

4️⃣Kanafeh

朋友上次話食過中東菜 一直念念不忘 決定今次同我去試間新嘅。土瓜灣唔係我哋常嚟嘅地方 但為咗佢 我哋特登過嚟。今次係我嘅中東菜初體驗,簡直大開眼界😳🔮Fettosh 95 開頭以為係一個普通沙律 都係有啲生菜 青瓜車厘茄 再加啲黑醋調味咁。後尾發覺佢嘅功用非常大 係可以喺肉與比較膩嘅芝士或薯仔之間 取得一個非常好嘅平衡。有助清清個味蕾 再次品嚐到主菜豐富嘅層次和口感👍🔮鷹嘴豆泥拌羊肉 120英國都有食開Hummus 但冇呢度整得咁好味。口感綿密幼滑 豆香超濃 中間嘅羊肉更加畫龍點睛!不會過臊 唔食羊肉嘅朋友都可以試吓 非常推薦😋 利用暖暖的中東包 蘸上鷹嘴豆泥和羊肉一起食 直頭冇得頂呀!🔮鐵板燒中東鹹香芝士 95芝士口感特別 有啲似食百葉豆腐 唔講唔太知係芝士。但配合蕃茄醬 蕃茄汁又唔會好漏~🔮Arabic bbq 雞肉串 220兩串巨型雞肉串 仲一直有碳煙燻着 味蕾和視覺一同享受! 雞肉串有類似沙嗲醬的調味 剛好有串烤甜蔬菜 增加口感層次。最鍾意係中東麵包上的烤薯仔 外脆內綿密 非常惹味忍唔住一嚿接一嚿😳😳🔮蜜棗蛋糕伴雲呢拿雪糕和脆餅 120利用蜜棗的甜味給予蛋糕適當的調味 也給了

🔮Fettosh 95

🔮鷹嘴豆泥拌羊肉 120

🔮鐵板燒中東鹹香芝士 95

🔮Arabic bbq 雞肉串 220

🔮蜜棗蛋糕伴雲呢拿雪糕和脆餅 120
利用蜜棗的甜味給予蛋糕適當的調味 也給了蛋糕濕潤綿稠的口感。一口暖蛋糕 一口凍雪糕 一口焦糖脆餅 組成完美的組合🤌🏻 為呢餐中東菜初體驗畫上完美的。

📍Lamees (土瓜灣)
土瓜灣北帝街145號順輝大廈地下2號舖

Hummos  b  lamb

Hummos  b  lamb
  • Hummosblamb
  • Hummos b lamb
今日約了朋友去到一間位於土瓜灣的一間主打正宗的地中海菜餐廳,感受一下異國風情😊🫶大廚運用了傳統甚至快失傳的煮法去做出每一道菜式,所以每一款食物都會配搭很多特別的香料去製作😻👍🏻餐廳的環境不大,但裝修也很精緻,擠滿了各式擺設,營造出一股復古懷舊的氛圍,給人一種溫馨、舒適的感覺。🌟CHICKEN SHISH TAWOOK 220雞肉串大大兩串又多汁的串燒雞肉,與蔬菜排列整齊,旁邊有兩塊薄餅及秘製炒薯仔,配上乳酪和醬料,擺放在小型燒烤爐上,絕對可以打卡🌟Lebaneh Ball 160古法自家製有機奶酪球大廚用了傳統方式製作,使用有機全脂牛奶,有原味、黑胡椒、紅椒粉、百里香芝麻,配上煙煙韌韌的Pita bread 🍞 芝士控絕不能錯過😍🌟Mankeesh Flat Bread BLACK TRUFFLE AND MUSHROOMS 120黑松露野菌外脆內裏煙韌的Pizza,再加上香濃的黑松露及野菌,切成八小塊,最欣賞就是Pizza底的麵包,吃著煙煙韌韌又香香的包,好幸福🥰🌟Chorizo - lamb sausage 110香煎西班牙羊肉香腸佐零酒精紅酒汁羊肉香腸非常香口又不騷,應該是沒有

🌟CHICKEN SHISH TAWOOK 220
雞肉串

🌟Lebaneh Ball 160
古法自家製有機奶酪球

黑松露野菌

🌟Chorizo - lamb sausage 110
香煎西班牙羊肉香腸佐零酒精紅酒汁
羊肉香腸非常香口又不騷,應該是沒有澱粉的腸,再與香蔥、番茄一起炒,讓香腸更惹味😋一定要配Pita bread 吃喔!

🌟BOZZA 65
阿拉伯乳香膠雲昵嗱雪糕配開心果碎
沒想過在香港也可以吃到traditional Arabic ice-cream😊雪糕外層鋪滿了開心果碎,淡淡雲呢拿香的雪糕配上開心果會產生另一種味道,都很特別
  • 雞肉串