2021-03-17 49 瀏覽
唔係成日出開觀塘,估唔到開左間又大又靚嘅cafe,舖頭就係two harbour square入面,地理位置方便。店內裝修行精緻開揚路線,地方闊落,坐得舒服!鮭魚牛油果香草三文治三文魚好新鮮,份量都幾大,加埋厚厚嘅牛油果香草醬,入面仲有一粒粒牛油果,口感豐富,食落好清新。面包用左麥包,仲要有烘低十分脆口。All Day Breakfast All day真係一日嘅能量來源,脆皮腸煎得好香口,肉感油香十足,肉腸口感偏紮實,好有肉味,出面嘅脆皮好脆一d都唔un,配埋流心蛋汁食,十分滿足。好中意佢沙律落左少少黑醋調味,酸酸尾尾好開胃!Fruity咖啡 & 非洲寶石💎咖啡upgrade jor,飲落好香果味,一d都唔劫口。非洲寶石係莓果茶黎,飲落甜甜地。煙肉迷迭香芝士scone & 冧酒提子scone &朱古力酥最后順手買埋幾個scone留返做聽日早餐。最推介冧酒提子,用焗爐焗返,外脆內軟,有淡淡的冧酒味,唔太甜。

鮭魚牛油果香草三文治

All Day Breakfast

Fruity咖啡 & 非洲寶石💎

2021-03-15 57 瀏覽
一直都有光顧桔梗,前兩日終於去左觀塘偉業街姊妹分店朝聖。餐廳環境非常舒適,充滿空間感,位與位之間好寬敞,樓底又夠高,出面露天嘅位置仲係pet friendly,真係好適合一班朋友喺度relax同埋傾下計。一坐低侍應就遞上兩款佢哋自家製嘅麵包,一款係橄欖,另一款係麥包,配上香草牛油醬,麵包控表示好滿足☺️主食方面,我地叫咗一個花雕雞風味奶油雞肉燉飯,估唔到花雕雞呢個中菜可以配埋西式risotto嘅煮法,而兩個味道竟然好夾得嚟,雞扒輕輕咁樣煎熟,夠嫩滑,而risotto有顆粒感,sauce有淡淡酒香...另外再叫左台灣風味牛肉千層麵,帶有微微香辣,兩個主菜做法都有創意,令人喜出望外! 飲品方面有好多選擇,除左咖啡,仲有酒飲。不過我地好鍾意桔梗既milkshake,所以點左日日燕麥同芒果燕麥奶搖,兩杯都好refresh,無artificial 味。見到cake menu咁多口味相當興奮,但點知7:00已經全部賣哂!!!下次一定要早啲嚟試甜品。不過not on menu有一個甜點叫「今晚睡不着」,其實係Tiramisu,我地照叫左黎試。軟滑Mascarpone cheese好香好輕盈,而手指餅亦
一直都有光顧桔梗,前兩日終於去左觀塘偉業街姊妹分店朝聖。

見到cake menu咁多口味相當興奮,但點知7:00已經全部賣哂!!!下次一定要早啲嚟試甜品。不過not on menu有一個甜點叫「今晚睡不着」,其實係Tiramisu,我地照叫左黎試。軟滑Mascarpone cheese好香好輕盈,而手指餅亦唔會被咖啡酒浸到過濕,食埋甜品大滿足,應該唔會睡不著😆

💛黃店推介💛桔梗姊妹店開到觀塘📍空間好寬敞,室外位置好適合打卡,不過當日就坐唔到室外,入面坐得都幾舒服😌·<台北燉牛肉> ʜᴋᴅ 98賣相不似我預期,以為係一舊舊嘅牛肉,原來係一片片🐂不過味道真係好出色🤩牛肉唔係廉價貨色,牛味幾濃而且好嫩,仲有唔少肉碎撈埋食🥰醬汁濃稠度都可以掛上意粉,加咗花椒油變得麻麻辣辣十分惹味🤤意粉份量多到已經係1.5人份咁🙈食完超滿足💕·<牛肉·培根·烤肉醬> ʜᴋᴅ 98Open sandwich 上鋪滿牛肉片,煙肉片包住一粒溫泉蛋🥚牛肉唔韌,第一啖食就覺得味道好熟悉🤨諗咗一陣先醒起同lays barbecue 味薯片一樣,甜甜地好好食😝厚切Sourdough比手掌大,保持到脆度所以唔會太難切,濃味醬汁會有少少蓋過咗sourdough本身嘅香味🤏🏻·<莓莓乳酪燕麥奶搖> ʜᴋᴅ 48<草莓香蕉麥奶搖> ʜᴋᴅ 48前者莓味重啲🍓酸酸地又唔會太甜😉後者蕉味為主,少咗酸味,甜度好似都比較低啲啲🤏🏻·餐廳晚市會由chill café 化身bar,有酒精飲品供應,當日仲見到有shisha🌬食物質素唔錯,不
<台北燉牛肉> ʜᴋᴅ 98

<牛肉·培根·烤肉醬> ʜᴋᴅ 98

<莓莓乳酪燕麥奶搖> ʜᴋᴅ 48
<草莓香蕉麥奶搖> ʜᴋᴅ 48

食物質素唔錯,不過會有加一收費,價錢就稍高咗啲👻
2021-03-14 87 瀏覽
上次去過牛頭角Lagom之後念念不忘,得知Lagom 觀塘店開左之後即刻去感受下啦 😀位於偉業街最新商業中心全店空間感大,室外設有shisha 區,日間來的話,室外透射太陽光份外舒適😉有甜品及麵包corner餐前送上麵包盤,新鮮鬆軟😋全天候QR code自助點餐,方便快捷晚餐選擇有不同Fushion今次點了1. 波特菇松露酒漬藍莓奶油燉飯 及 2. 花雕雞風味奶油雞肉燉飯。2款各有特色,好像不同的異國風情,又好像吃意大利飯的感覺,加上帶有中式材料mix and match 🤩環境很舒適,喝著非洲寶石茶,與友人談天說地非常合適呢🥰#lagom #lagomkaffe

位於偉業街最新商業中心

甜品及麵包corner

餐前送上麵包盤,新鮮鬆軟😋

全天候QR code自助點餐,方便快捷

晚餐選擇有不同Fushion

今次點了
1. 波特菇松露酒漬藍莓奶油燉飯

及 2. 花雕雞風味奶油雞肉燉飯。

環境很舒適,喝著非洲寶石茶,與友人談天說地非常合適呢🥰

#lagom
#lagomkaffe
2021-03-06
1 分鐘 (堂食)
2021-03-13 80 瀏覽
☕️ 食品:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 🤵🏻 服務:👍🏻👍🏻👍🏻🛋 環境:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻唔知大家有冇試過有時出去食嘢,或多或少都感受到間餐廳有無heart ❤️,係我心目中要包括美食、環境、服務嚟個三重奏 🎼 先至稱得上係有heart。前排我就試咗間有「三重奏」嘅Cafe喇~ 😆 Lagom係台語「樂感」嘅意思,希望大家食完有快樂嘅感覺 😍 餐廳位於牛頭角商廈內,地方有少少隔涉,但勝在地方夠大、人氣又勁 😬 今次我只係試咗兩款推介,有機會下次一定要試埋主食意粉/飯呢~💋 煙肉。迷迭香。芝士scone ($25)其實我對scone都真係有啲要求,而呢個scone既香脆,又帶住煙肉咸咸香香嘅味道,真係食到豎起手指公 👍🏻 驚喜位係佢用一隻相對heavy嘅忌廉代替平時常見嘅clotted cream,配起上嚟又有另一番風味 😋💋 焦糖蘋果。伯爵茶麻糬。檸檬 ($138)主菜叫咗呢個窩夫,即叫即做熱辣辣上檯,香脆窩夫裡面有層煙煙韌靭嘅伯爵茶麻糬,雙重口感,雙重滋味 😋 仲可以配埋伯爵茶忌廉或者焦糖蘋果果醬一齊食,味道昇華 ↗️ 而檸檬雪葩就略嫌甜咗少少💋 拿鐵鮮奶咖啡 ($34)呢杯我無飲到,據可靠人士消息
☕️ 食品:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
🤵🏻 服務:👍🏻👍🏻👍🏻
🛋 環境:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

💋 煙肉。迷迭香。芝士scone ($25)

💋 焦糖蘋果。伯爵茶麻糬。檸檬 ($138)

💋 拿鐵鮮奶咖啡 ($34)
呢杯我無飲到,據可靠人士消息指:味道吾錯,中規中矩 ☺️
煙肉。迷迭香。芝士scone
60 分鐘 (堂食)
煙肉。迷迭香。芝士scone
我叫左個迷你軟殼蟹三文治同醉雞意大利飯,另外再叫凍朱古力同埋一杯Cocktail。先講最過分嘅軟殼蟹三文治,佢個名叫迷你軟殼蟹三文治,我以為係個蟹好迷你,哇你到我真係嚇咗一跳,笑都唔識笑個包竟然係一塊好細嘅方包切開四舊仔根本食唔飽,味道非常普通跟住到個醉雞飯,首先雞得三舊,仲要好乾冇乜酒味,意大利飯亦都冇乜cream味,淡我唔知食緊啲咩我想講佢每個mAin講緊130-150左右,質素竟然係咁?!但我起度見到好多正評,我真係非常驚訝再到朱古力同雞尾酒朱古力比較少甜味,感覺有少少似淡咗嘅維記朱古力奶,雞尾酒就太細杯啦,可以睇返我影嘅相總括而言,我覺得佢室外嘅環境係唔錯但嘢食方面完全講唔出有水準,我覺得連茶記都仲可能有可取之處,佢呢個質水真係對唔得住佢嘅價錢。我好強烈建議唔好再去

你到我真係嚇咗一跳,笑都唔識笑
個包竟然係一塊好細嘅方包切開四舊仔
根本食唔飽,味道非常普通

再到朱古力同雞尾酒

總括而言,我覺得佢室外嘅環境係唔錯
迷你軟殼蟹三文治
雞意大利飯

2021-03-13
10 分鐘 (堂食)
2021-03-13 70 瀏覽
相信大家對旺角三層高cafe桔梗都唔會陌生,佢嘅姊妹店Lagom Kaffe就選址九龍東,仲一開開兩間添!今晚我就去咗觀塘店,好近觀塘海濱公園,食飽仲可以慢慢行下,過個chill chill地既happy friday~餐廳喺一樓,門口有大大個等候區,亦都可以望到咖啡bar,整體感覺好色彩繽紛,咖啡bar既上方亦有大型poster妝點,其中一張有介紹唔同形容咖啡口感既詞語,好有教學意義xd餐廳用qr code自助落單,比起桔梗去櫃台落單方面,但相對亦收返加一服務費。我地7點半去到,好可惜晚餐menu既台灣牛肉千層麵已經賣晒,我地叫咗個清清地既啡菇燉飯,除咗大啡菇仲有雞脾菇,份量女仔食就啱啱好。另外見人地啲炸物拼盤咁靚我地又跟隊叫咗個炸海鮮拼盤,炸魚超級嫩滑,另外仲有炸魷魚圈同炸蝦,仲好搞笑咁有幾條炸豆角😂😂😂炸漿幾薄,wasabi味既沙律醬亦都幾refreshing,但份量太多,食到最後有啲滯。飲品方面多明尼加朱古力幾香濃,piccolo latte就偏苦,都係hazelnut latte啱我多啲

2021-03-13 67 瀏覽
遊走了人生,以好一段日子,這天因為朋友的介紹前往了觀塘一家新開的餐廳,餐廳主打的就是小品咖啡,而這次我選擇的是一種名為,我兒時十分喜愛的致肥小食黑白配。黑白配 Espresso solo and Piccolo, 懂咖啡的朋友一定知道我在說什麼,兩種不同的咖啡,配搭起來一定有一番新景象。另外,食物方面,鮭魚牛油果香草三文治, 輕型,輕鬆又健康,最喜愛的自家製的麵包, 吃起來就是多了一份手工的味道, 聽起來十分虛無,但這就是一種情懷。

2021-03-12 64 瀏覽
早前不斷見到Lagom嘅介紹所以就約埋朋友試一試當日天氣幾舒服, 所以我地決定坐室外因為本人最近嘗試減醣所以就揀左all day breakfast朋友就選擇肉醬意粉個All day breakfast 極豐富, 沙律, 炒菇大量, 香腸, 兩粒煎蛋, 煙肉同酸種包仲有不明名醬XD平時一般般鍾意南瓜.. 但我好欣賞佢地嘅南瓜因為夠哂香甜又夠滑, 麵包都算軟熟我無保護好個醬..當我想再試真啲嘅時候我發現有隻烏蠅仔偷食緊 不過坐得室外都預左..再有機會一定會一眼關7我杯Prana Chai Latte, 淡淡嘅印度香料味, 好舒服朋友話佢個肉醬意粉醬料多味道唔錯我最最最期待就係甜品, 對茶味甜哈完全抗拒唔到尤其係抹茶要左濃抹茶芝士蛋糕.. 但可惜抹茶味唔夠濃蛋糕唔夠軟滑仲有少少出水朋友唔想食甜品就再叫左個薯條佢話薯條本身無咩調味要靠個汁先好食其實主食唔錯, 遲啲可能去埋牛頭角個間試下
早前不斷見到Lagom嘅介紹
所以就約埋朋友試一試
當日天氣幾舒服, 所以我地決定坐室外
朋友就選擇肉醬意粉
平時一般般鍾意南瓜.. 但我好欣賞佢地嘅南瓜
因為夠哂香甜又夠滑, 麵包都算軟熟
不過坐得室外都預左..再有機會一定會一眼關7
朋友話佢個肉醬意粉醬料多味道唔錯
我最最最期待就係甜品, 對茶味甜哈完全抗拒唔到尤其係抹茶
要左濃抹茶芝士蛋糕.. 但可惜抹茶味唔夠濃
蛋糕唔夠軟滑仲有少少出水
朋友唔想食甜品就再叫左個薯條
佢話薯條本身無咩調味要靠個汁先好食
其實主食唔錯, 遲啲可能去埋牛頭角個間試下
2021-02-06
2021-03-11 29 瀏覽
最近見到好多food blog都介紹,今日滿心歡喜咁去試一試。但事實係除咗環境係有feel之外,食物同服務都好差。食物上枱時已經凍哂,我叫咗花鵰雞奶油Risotto, 米仲未熟,個芯仲係硬。同店員講嘅時候,佢無打算改善之餘,只係不斷講係餐廳style,草草了事。Risotto 應該是al dente,但al dente不等如米芯仲未熟好嗎? 另外花鵰雞肉質都好嚡。簡單黎講名過於實,食物質素唔好,服務態度差,亦都唔接受意見。

這日去了朋友推介的觀塘 cafe 食個 late lunch最鍾意這兒環境開揚又唔限時間我們坐近戶外平台位置,大片日光滲進,採光度十足兩個口水多過茶的女人食吓傾吓就坐了兩個幾鐘食物以輕食為主 ... All Day Breakfast、三文治、意粉和沙律等我們點了客奶油花雕酒燉意粉和炸魚薯條 share 食炸魚薯條 HK$88炸魚外層炸漿不太厚,入口香脆不油膩,魚肉嫩滑配上酸酸甜甜帶點辣味的醬汁,特別開胃奶油花雕酒燉意粉 HK$98個配搭好新穎,花雕的酒香減低了奶油的膩口,不會有過濃的酒味之後點了兩杯飲品慢慢嘆 ...儍媽的 ... Flat White $34友人的 ...  Mango Oat Milk Shake HK$48友人胃口非常好,還多點了客甜品 ... 伯爵茶芝士蛋糕 HK$52
最鍾意這兒環境開揚又唔限時間
我們坐近戶外平台位置,大片日光滲進,採光度十足
兩個口水多過茶的女人食吓傾吓就坐了兩個幾鐘
我們點了客奶油花雕酒燉意粉和炸魚薯條 share 食
炸魚薯條 HK$88
炸魚外層炸漿不太厚,入口香脆不油膩,魚肉嫩滑
配上酸酸甜甜帶點辣味的醬汁,特別開胃
奶油花雕酒燉意粉 HK$98
個配搭好新穎,花雕的酒香減低了奶油的膩口,不會有過濃的酒味
之後點了兩杯飲品慢慢嘆 ...

儍媽的 ... Flat White $34

2021-03-03
午餐
  • 炸魚薯條
2021-03-11 125 瀏覽
平日的晚上來到了開業不久的Lagom Kaffee觀塘店,本來還以為人不會多,怎料室內座位也有9成滿。室外區面積大,的確是聊天好地方。和男朋友一起到訪,我們都不太餓,點了一款三文治、一份意大利燉飯、和一杯特飲三文治是軟殼蟹牛油果,賣相跟想像中有點岀入,牛油果也只有一小片,多士也是較小的🥲燉飯索價不便宜,賣相則合格有餘,只是沒想到是忌廉汁,餐牌上沒有注明🥴欣賞帆立貝煎得剛剛好,厚肉,沒雪藏味。中間還放了一隻半熟溫泉蛋,用來撈飯也不錯。但...飯真的還沒熟😭😭😭😭太生太硬,根本吃不下去😭😭飲品是不錯的,但以這個價錢,有更好的選擇😟

飲品是不錯的,但以這個價錢,有更好的選擇😟
2021-03-11 111 瀏覽
終於夜晚都可以堂食喇, 最近來到呢期大熱嘅 Lagom Kaffe Dinner~~一坐低,侍應好快提供餐前麵包盤,上枱時熱辣辣、香噴噴,食落都幾吸引~~由於我唔太肚餓既關係,我點左迷你軟殻蟹牛油果三文治;而朋友點左干貝燻鮭蘆筍燉飯~先講講迷你軟殻蟹牛油果三文治,軟殻蟹係勁脆勁好食,牛油果就有d失望,我以為真係有牛油果,點知原來係牛油果醬~不過好彩個牛油果醬都幾好味,而三文治都幾鬆軟,唔錯!干貝燻鮭蘆筍燉飯 - 帶子半生熟,三文魚好鮮甜肥美,蘆筍份量唔多,而飯就好creamy, 好似risotto咁, 好食!overall 食物上黎快, 質素都ok~下次有機會lunch/tea 黎, 呢度環境好舒服!

由於我唔太肚餓既關係,我點左迷你軟殻蟹牛油果三文治;
而朋友點左干貝燻鮭蘆筍燉飯~

不過好彩個牛油果醬都幾好味,而三文治都幾鬆軟,唔錯!

overall 食物上黎快, 質素都ok~
下次有機會lunch/tea 黎, 呢度環境好舒服!
2021-03-07
2021-03-10 158 瀏覽
本身早咗啲到,然後都有得入座,好開心~因為外面都寫咗冇得walk-in,即係代表當晚都爆咗。唔知入到去同之前blog所影嘅都好唔同,係有戶外嘅area不過佔場地唔多。咁無可厚非,職員解釋到冇booking時講明就好多時full佐~咁我都理解嘅,我係真係冇book到室外, 但係問題係安排我去坐,附近明明勁多空枱,都仲要擺我喺廚房對出個位,我已經當場問到,我係咪冇得轉其他位,真係嬲到爆,環境完全冇可取之處,對住四面牆加個廚房垃圾桶食dinner。咁我就喺度睇啲食物,係咪真係咁好食,望開個menu, 見到有earl grey蛋糕,就同個friend講我地可以試下宜個signature dish... 睇完曬成份menu先至知道要scan QR-code, 仲要個QR code入面個menu同真實嘅menu出入都幾大, 竟然無signature dish... 會唔會有啲過份?咁算啦,我見到個花雕雞飯都幾多人嗌,可能都好食…我食第一啖…risotto feel既飯可以整到唔熟?!好多生米?!仲要花雕雞啲花雕酒未蒸發哂?!苦嘅?!真係食到我成肚氣…我未試過一餐dinner連嗌野飲都唔想嗌…全場睇

我未試過一餐dinner連嗌野飲都唔想嗌…全場睇住個手機搵下一間餐廳同個friend坐下吹下水。人生食過係餐廳最快既dinner, 由入坐開始到埋單…半個鐘…
2021-03-10 125 瀏覽
本身睇到牛頭角同埋觀塘呢一間舖,見到讚好嘅數量有比較大嘅分別,睇到有人俾觀塘分店服務負評。我就以為冇事嘅,畢竟評語都比較少同埋隔左一段時間,點知。。。。。。。戴髮帶果個女侍應!冇錯我係話緊你!明知我地已經等左十分鐘埋單,唔幫我地跟不特只,明明見到我地仲扮若無其事,簡直冗員既極至!門口果個女仔又係,明明book openrice 係有三十分鐘走盞,俾你講到我地遲大到咁,仲黑口黑面,你地d 服務態度好惡劣!至於我地嗌果兩碟飯!一般!唯一唔錯既係酸種面包啦,脆口既,唔加牛油都啪得落口。我地幫襯過桔梗,幫襯過牛頭角lagom,今次質素好大分別,幾失望下。

2021-03-10
10 分鐘 (堂食)