2021-09-10 87 瀏覽
看到openrice好评颇多,海鲜迷一直想试试。可能是期望过大,现场感觉实质不及预期,价钱颇贵,而质素也只是一般般,没有outstanding,coctail味道也不喜欢,太甜。
<Cheat day> Angus and bacon Hamburger 🍔 今日忍吳住要出街啦!食翻個漢堡飽先得,個餐轉薯條同甜品。啲薯條真係熱辣辣嫁,辣親我個咀仔🥺. Finally I leave my place for lunch gathering. Hamburger, and bacon?! What not!!!! Is that tasty? Not so....haha....but gathering is the key.
2021-09-06 143 瀏覽
今晚慶祝結婚週年紀念日,早一日就已經在Openrice訂位就有單點餐牌75折優惠,6點半準時到餐廳,不洗等位直接入座,可能時間早人數唔多,餐廳環境有情調,感覺舒服,坐下先黎一份面包配黑醋和橄欖油我們選擇了單點食物沒有叫套餐,頭盤點了一個熱溶芝士沙律這個熱溶芝士沙律是用一大舊芝士燒溶在沙灘上桌後才挖一大片芝士落沙灘面,芝士味道濃郁帶咸,薯仔好好味帶甜,比平時食的薯仔味道不同。之後點了一個鵪鶉腿這個味道有點似火雞,肉質鮮嫩,好味。主食點了一個熟成西班牙黑毛豬鞍7成熟,份量足夠,肉質鮮嫩,味道香濃,配菜有2大舊薯仔和3粒瓜。飲品點了3杯cocktail 味道都不錯

餐廳環境有情調,感覺舒服,
坐下先黎一份面包配黑醋和橄欖油

我們選擇了單點食物沒有叫套餐,
頭盤點了一個熱溶芝士沙律

之後點了一個鵪鶉腿

這個味道有點似火雞,肉質鮮嫩,好味。

飲品點了3杯cocktail 味道都不錯

用餐優惠
優惠券
  • 瑞士傳統熱溶芝士配新薯及火腿
2021-09-02 89 瀏覽
每次這個朋友約會我也會帶我去一個好嘅餐廳,因為話食點好東西可以快樂些,是真的。今次揀咗個田螺,因為太耐冇食,黑松露味都幾夠,田螺肉彈牙,估唔到個小食都咁吸引,之後好期待個主菜。叫咗意粉,海膽同埋黑松露簡直係絕配,好 creamy 好香,意粉好有彈性,最後留係口腔嘅只有黑松露香氣。最後緊係要個甜品食下,因為哩個frd 話甜嘢可以令自己開心啲。雪糕真係每次都怕太重雪味,不過哩個 gelato 係唔會嘅。好 fresh 嘅飲品 可以清新個口腔。

好 fresh 嘅飲品 可以清新個口腔。

2021-08-29 191 瀏覽
在身上游走的雙手不自禁的快樂黑暗中的歡愉在燈開了的一刻結束大家也重返現實世界也有點夜了 送你歸家好嘛?沒有甚麼好不好是我知道這是客套說話在尖沙咀漫無目的地走到佐敦在附近的暗角中發現了這餐廳你沒看錯他是在暗角即是轉角位用上暖色調的招牌霓虹燈黃澄澄卻不刺眼甫進內發現大多也是情侶所以2人位4人位也不少長枱是比較好分坐位首先先來點麵包普通的開胃小菜當然要點個吞拿魚海膽三文魚籽吞拿魚肉鮮嫩帶點魚脂,海膽色澤橘黃,口感豐腴,甘甜味美,三文魚籽鮮甜,每粒也是飽滿的,充滿咸香味。再來個海膽黑松露扁意粉黑松露香氣從侍應放下碟的一刻就飄逸在空氣中,那奶酪感也不是一般的黏稠著意粉,是每一條意粉也掛滿醬汁,入口就是濃郁的海膽和黑松露味,熱騰騰意粉裹著海膽。這意粉每一口也不會冷卻掉已失去彈牙口感。不如要個羊架啦好嘛羊架粉嫩,肉嫩多汁,易嚼開,不會乾柴,連配菜也很多,畫碟是個三角形,有點特別。原來這樣就完了,你看看時間已經夠鐘了,要轉埸了。飲返杯好嘛?你剛才那杯mock-tail 應該不夠你吧,乳酸也不夠你買醉,不如我們去諾士佛台好嗎?就是在旁,行幾步便是,我帶你去吧。。。
在身上游走的雙手

普通的開胃小菜

當然要點個吞拿魚海膽三文魚籽

再來個海膽黑松露扁意粉

不如要個羊架啦好嘛

原來這樣就完了,你看看時間已經夠鐘了,要轉埸了。

2021-08-23 170 瀏覽
要數高質西餐黃店,Lab Eat可算係幾受歡迎,平日夜晚都坐滿左客人~我同朋友點左個二人晚餐~🦪 頭盤|新鮮生蠔4隻|新鮮唔腥,用檸檬汁更能提鮮味😄🥬 |輕煎半熟北海道帶子配菠菜蓉|帶子外皮香脆,中心鮮嫩~菠菜蓉鮮綠好特別,當醬汁點黎食~🍲|牛肝菌湯、法式洋蔥湯|牛肝菌湯好香濃,飲落順滑洋蔥湯用上大量洋蔥煮,好香甜~🍝|西班牙紅蝦及海膽意粉配奧西特拉鱘魚籽醬|紅蝦蝦頭特別甘香,肉身都好爽口,意粉吸晒紅蝦鮮味好入味,牛柳法國鵝肝,又滑又甘香🍰|廚師每日精選甜品Tiramisu|本來我唔太好Tiramisu,但佢唔算好甜,都幾香滑,加埋雲尼拿雪糕點綴又幾好食喎~
要數高質西餐黃店,
Lab Eat可算係幾受歡迎,
平日夜晚都坐滿左客人~
我同朋友點左個二人晚餐~

🦪 頭盤|新鮮生蠔4隻|
新鮮唔腥,用檸檬汁更能提鮮味😄

🥬 |輕煎半熟北海道帶子配菠菜蓉|
帶子外皮香脆,中心鮮嫩~
菠菜蓉鮮綠好特別,當醬汁點黎食~

🍲|牛肝菌湯、法式洋蔥湯|
牛肝菌湯好香濃,飲落順滑
洋蔥湯用上大量洋蔥煮,好香甜~

🍝|西班牙紅蝦及海膽意粉配奧西特拉鱘魚籽醬|
紅蝦蝦頭特別甘香,肉身都好爽口,
意粉吸晒紅蝦鮮味好入味,

牛柳法國鵝肝,又滑又甘香

🍰|廚師每日精選甜品Tiramisu|
本來我唔太好Tiramisu,
但佢唔算好甜,都幾香滑,
加埋雲尼拿雪糕點綴又幾好食喎~

• 法國生蠔
  • 西班牙紅蝦及海膽意粉配魚子醬
  • 輕煎半熟北海道帶子配菠菜蓉
2021-08-22 195 瀏覽
已經係第二次嚟呢間餐廳用餐,餐廳環境好有格調,環境偏暗,但氣氛充足。當日係星期五晚同幾個朋友晚餐聚會,基本上每一款嘢食都好好味!!!果然係一分價錢一分貨。全部食材都新鮮加食落有驚喜呢個生蠔platter有兩款唔同產地 ,印象中好似係一款法國一款紐西蘭,兩款味道鮮甜creamy又多肉,每人3隻都唔夠食,不過作為頭盤來講非常好因為之後嗰啲仲好食呢款黑松露海膽意粉又係好出色,黑松露味好出,海膽鮮甜,呢個配搭非常好,加上意粉本身轉硬度適中,撈勻一齊食味道又係無可挑剔跟住呢個八爪魚燴飯味道都好好,佢上面有一條好大條嘅八爪魚腳,而且擺盤非常精美,都係超水準之作,但對比之下我覺得海膽意粉略勝一籌,但如果一班人想試唔同嘅我覺得叫你個燴飯都非常值得跟住呢個M5肉眼扒都真係冇得彈,食開牛扒嘅大家都知道嗰個熟成程度好重要,我哋order咗5成熟,上到嚟真係啱啱好唔會過熟,肉味濃郁,仲有浸炭燒嘅香味👍🏼👍🏼價錢係貴啲但都值得嘅,同埋呢塊都幾大塊就算share嚟食都覺得夠食真係好少何有間餐廳由頭盤去到甜品都令我咁驚喜,不過以上呢啲全部都係單點我印象中佢哋好似係冇晚市嘅套餐,呢款係佢哋朱古力嘅甜品platter,

Oyster  platter  12  pcs

Sea  urchin    Black  truffle  spaghetti

Octopus    Risotto

M5  Wagyu  Rib  eye

真係好少何有間餐廳由頭盤去到甜品都令我咁驚喜,不過以上呢啲全部都係單點我印象中佢哋好似係冇晚市嘅套餐,呢款係佢哋朱古力嘅甜品platter,佢有一舊朱古力蛋糕一個朱古力心太軟同埋朱古力雪糕,雖然朱古力味好濃郁,但食得出全部都係精心之作,就算嗰時已經好飽都仲想繼續食落去,呢個真係建議大家點!!我本身冇特別好朱古力,但呢個真係好好食!
Chocolate  dessert  platter

最後人均埋單都要七百幾蚊,雖然係貴啲但係值得嘅!
Oyster  platter  12  pcs
Octopus    Risotto
Chocolate  dessert  platter
2021-08-22 119 瀏覽
是晚與好友慶祝生日,一於食豪d,選了為於尖沙咀金巴利道的優質西餐廳,樓底高全落地玻璃又有梳化位,感覺很舒服寫意。餐牌選擇眾多,店員介紹了幾款特色菜。果木煙燻法國鵪鶉髀以蘋果木烤製,煙燻果香味濃郁芳香,鵪鶉髀啖啖肉鹹香嫩滑,更有五隻這麼多,前菜已這麼有驚喜了。海膽多士兩大塊,法國麵包輕輕烤脆,上面放了比麵包還要大的海膽份量🤩 Creamy鮮甜感覺良好。慢煮西班牙八爪魚蟹膏意大利飯豐富味美,意大利飯軟黏入味,八爪魚有如手掌般大條,切成粗粒上枱煙韌彈牙,伴以三文魚籽及蕃茄仔,口感豐富。Fried Tilefish Fillet with Caviar,廚師把魚塊弄得脆香的,連魚鱗也一條條豎起,非常有氣派,魚肉成功保留了魚汁,入口滑溜調味適中,一脆一嫩衝擊了味蕾。花下更放有脆片及魚子醬,鹹鮮味濃,一口一啖魚子,完全是尊貴的享受。意大利咖啡雪糕及焦糖榛子玩味十足,賣相超級可愛。你見到的所有植物盤都能食用,泥土為黑芝麻,葉子是薄荷葉,橙色盤是朱古力,快快一口吃掉吧!意大利咖啡雪糕本以為雪糕一款,原來面層的泡沫神還原了Cappuccino的泡沫狀態,相當有創意。餐廳更提供多款特飲,調酒師又會了解顧客
餐廳更提供多款特飲,調酒師又會了解顧客需要再特別調配,很專貴及細心的服務啊!Hopeful 由乳酸、菠蘿汁、青檸汁及梳打調製而成,酸酸甜甜的沒有酒精成份,內裡有多粒菠蘿肉,上層有蝴蝶及花花作點綴,很美很美。
而Present 是咖啡特飲,一大粒熊仔咖啡冰坐在咖啡上,可愛別緻,不禁立即打卡🤩 齊啡醇香解喝,而旁邊的透明細壺仔由咖啡甜酒、Bailey及Vodka等混合而成,建議逐少逐少的慢慢加進冰咖啡中,以細味各種味覺享受。服務員非常專業及友善,完全滿意整晚的用餐體驗。

• Present
  • Fried Tilefish Fillet with Caviar
  • 果木煙燻法國鵪鶉髀
2021-08-14 166 瀏覽
行尖沙咀經過Lab Eat想試同耐 今晚終於book到位全場滿座 好受歡迎同朋友選擇左二人晚餐包括每人兩杯紅白酒新鮮生蠔 4 隻頭盤煙燻意大利沙甸魚配香醋魚子酸汁同魚肉好夾 而且好開胃輕煎半熟北海道帶子配菠菜蓉帶子煎得岩岩好 唔會過老 仲好彈牙鮮嫩菠菜蓉好青綠 口感好似薯蓉牛肝菌湯法式洋蔥湯 各一我兩個都試過 個人鐘意洋葱湯多d比較香甜同埋有好多洋葱碎吸收哂湯精華 非常好主菜澳洲M5和牛牛柳配法國鵝肝西班牙紅蝦海膽意粉奧西特拉鱘魚子醬牛柳極之極之嫩身!!入口即溶入面微紅 生熟度控制得岩岩好最後食埋廚師每日精選甜品TIRAMISU大滿足

行尖沙咀經過Lab Eat

最後食埋廚師每日精選甜品
TIRAMISU
大滿足

2021-08-13 254 瀏覽
28天熟成西班牙黑毛豬鞍(300g) $388估唔到呢個黑毛豬鞍有兩大件,我同朋友share一人一件碟先預熱保持溫度,豬鞍煎得剛好唔會over, 沿著𠝹開之坑紋切比較易切細件入口有心思🥰拌碟有少少海鹽、芥辣任君選擇🙂肉質鮮嫩,juicy😋焗智利白鱈魚柳(200g) $398視覺效果唔錯⋯⋯顏色配搭得宜,魚肉滑嫩真係食多兩件都唔怕😃2人套餐都唔錯內裏環境優雅,地點較僻靜🙂用左50% off 優惠,超值!不過時段要早5點食到7點要交枱😃
28天熟成西班牙黑毛豬鞍(300g) $388

估唔到呢個黑毛豬鞍有兩大件,
我同朋友share一人一件
碟先預熱保持溫度,豬鞍煎得剛好
唔會over, 沿著𠝹開之坑紋切比較易切細件入口
有心思🥰
拌碟有少少海鹽、芥辣任君選擇🙂
肉質鮮嫩,juicy😋

焗智利白鱈魚柳(200g) $398
視覺效果唔錯⋯⋯顏色配搭得宜,魚肉滑嫩
真係食多兩件都唔怕😃

2人套餐都唔錯

內裏環境優雅,地點較僻靜🙂

用左50% off 優惠,超值!
不過時段要早5點食到7點要交枱😃
2021-08-12
2021-08-10 160 瀏覽
朋友揀左呢到食飯,唔講唔知呢到有間西餐廳,有d隔涉。餐包咬落好香蕃茄味,蘸黑醋同橄欖油食一流👍!Porcini Mushroom Soup泡沫口感,菇味超香濃!❗️重點推介🌽Homemade Hokkaido Sweet Corn Gelato 造型可愛,真係做到一粒粒既形狀🤩,第一次食呢隻味,食落真係好濃粟米味🤣!雪糕上面有輕輕火炙過,有淡淡既左口魚味咁,下面既蛋糕都好鬆軟,成件事好有驚喜!訂定枱有折!
朋友揀左呢到食飯,唔講唔知呢到有間西餐廳,有d隔涉。

餐包
咬落好香蕃茄味,蘸黑醋同橄欖油食一流👍!

Porcini Mushroom Soup
泡沫口感,菇味超香濃!

❗️重點推介

訂定枱有折!
  • Homemade Hokkaido Sweet Corn Gelato
2021-08-06 128 瀏覽
Food is nice but the potion is too small and the choices are quite limited. The signature dessert chocolate platter is fascinating bit too expensive (over $300). Service is excellent. Overall, I won’t visit this restaurant again unless I’m not hungry or I have nowhere to spend my money.We spent over $1400 for 2 kids and 2 adults for 3 main courses and 1 dessert only.

2021-08-02 241 瀏覽
同朋友慶祝生日,想搵間靚啲嘅餐廳好好地傾吓計chill下!一嚟到,我哋聽Staff嘅介紹叫咗杯blaster cocktails!個樣真係超級靚,一上到黎即刻要打卡,個氣泡過30秒就會爆,用相機一直部捉住呢個奇蹟嘅魔用相機一直捕捉住呢個神奇嘅Moment!1. 果木煙燻法國鵪鶉髀呢個喺其他餐廳真係好少見,所以我哋就決定要試下!鵪鶉髀好嫰滑,識落仲好有果木香味,真係好特別!2. 牛肝菌濃湯一直都好鍾意菌類嘅湯,聞落已經好香,牛肝菌味道好濃,同個湯好夾,好creamy! 3. 炭燒羊架個羊架真係色香味俱全,一上枱個presentation已經好靚,好似一幅畫咁!一切開,羊架仲係粉紅色嘅,超級嫩滑,羊味又重,又唔會酥!
同朋友慶祝生日,想搵間靚啲嘅餐廳好好地傾吓計chill下!

1. 果木煙燻法國鵪鶉髀

2. 牛肝菌濃湯

3. 炭燒羊架
2021-07-27 186 瀏覽
今日同朋友放工之後去尖沙咀食晚飯食餐好嘅~Lab Eat主打實驗創新嘅美食既餐廳 鋪頭內嘅裝潢同枱凳都係深色木系設計 比人一種溫暖嘅感覺~加埋落地大玻璃同華麗嘅燈飾真係好有情調White Wine Blue Mussels青口新鮮香甜 每一個都幾大粒~ 青口吸收咗滿滿嘅湯汁 仲帶淡淡嘅酒香同香草香氣 啱曬作為開胃菜Octopus Risotto呢道菜式我比較少食~Risotto好creamy 味道濃郁入面有好多八爪魚粒 啖啖肉上面有一條好肥美嘅八爪魚腳 口感彈牙有咬口仲有魚籽可以撈埋一齊食 一咬就有淡淡嘅海水味 口感好特別~Present我地仲叫咗杯cocktail~ 一個熊仔造型嘅咖啡冰浮係個杯到~造型好可愛 呢杯cocktail 加咗Kahlua咖啡酒 仲有baileys酒比你隨喜好加入調味充滿奶油同甜甜嘅味道 好岩女仔飲~對呢間餐廳嘅環境同食物都好滿意~下次會再encore!
今日同朋友放工之後去尖沙咀食晚飯食餐好嘅~
Lab Eat主打實驗創新嘅美食既餐廳
鋪頭內嘅裝潢同枱凳都係深色木系設計 比人一種溫暖嘅感覺~
加埋落地大玻璃同華麗嘅燈飾真係好有情調

White Wine Blue Mussels
啱曬作為開胃菜

Octopus Risotto
呢道菜式我比較少食~Risotto好creamy 味道濃郁
入面有好多八爪魚粒 啖啖肉
上面有一條好肥美嘅八爪魚腳 口感彈牙有咬口
仲有魚籽可以撈埋一齊食 一咬就有淡淡嘅海水味 口感好特別~

Present
我地仲叫咗杯cocktail~
一個熊仔造型嘅咖啡冰浮係個杯到~
造型好可愛
充滿奶油同甜甜嘅味道 好岩女仔飲~

對呢間餐廳嘅環境同食物都好滿意~下次會再encore!
2021-07-25 189 瀏覽
今日同朋友聚聚,選了尖沙咀Lab Eat Restaurant & Bar晚餐!由於太多選擇,所以我地選了兩個Set Dinner!新鮮生蠔(4隻):生蠔算很大很肥美,而且食落好鮮甜,好creamy.法式洋蔥湯: 洋蔥湯面鋪有一片大大塊的芝士,配上焦糖色暖暖又香甜的湯,很甜又入味。芝士可以拉絲,趙落超有口感。澳洲M5和牛牛柳及法國鵝肝:鵝肝鋪在和牛面,很厚又香口,入口即溶而且咬落去很多汁,不會油膩,回味無窮。和牛牛柳煎熟得恰到好處,和牛牛柳肉質很優質!西班牙紅蝦及海膽意粉配魚子醬:意粉面鋪上很多魚子醬,又有一隻超大的紅蝦,蝦頭充滿膏,簡直是精華所在,很美味!而海膽汁亦沾滿意粉,配上魚子醬,味道很夾,是絕配!

2021-07-19