2021-12-03 116 瀏覽
LAB EAT原來不經不覺都已經開業幾年,記得幾年前還跟朋友來吃聖誕大餐~跟朋友都幾年沒見,最近重新聯繫上就再來回味一下當年的感覺~LAB EAT位置比較隱秘,比鄰是嘉諾撒聖瑪利學校, 按這個地標會比較容易找到。而且附近有泊車位,方便駕車人士。LAB EAT的裝潢精緻,牆上亦掛上餐廳品牌的掛畫,作為紀念日或節日的慶祝也十分適合。【Framingham Sauvignon Blanc】職員推薦的Framingham Sauvignon Blanc以果味為主,帶了點點百香果和柚子的香氣。酸度平衡、口感柔和,配海鮮、沙律和白肉都非常契合。【 Melting French Raclette Cheese w/ Potatoes & Smoked Ham】職員會先將芝士烘烤,然後再在席前將軟芝士鋪上沙拉上面,單單是賣相和香味已經十分吸引。芝士份量非常多,有如一張芝士被滿滿的鋪在沙拉菜上。芝士帶有淡淡的乳香,味道不會太過濃膩。伴著火箭菜吃,味道更加清新,而且層次更豐富。【Scallop Carpaccio】Scallop Carpaccio用上珍寶帶子作薄切,配上廚師特調的柚子醬汁,味道略帶甘澀,

【Framingham Sauvignon Blanc】

【Scallop Carpaccio】
Scallop Carpaccio用上珍寶帶子作薄切,配上廚師特調的柚子醬汁,味道略帶甘澀,非常清新開胃。

【Octopus Risotto】
八爪魚意大利飯配上新鮮三文魚籽,魚籽鹹香味濃郁。而意大利飯的賣相精緻,單是意大利飯亦有分成太極兩色,飯面舖上大大條慢煮八爪魚腳,八爪魚肉質結實嫩滑,質地濕潤,不會太韌。

【Iberico Pork】
炭燒伊比利亞黑毛豬鞍架非常厚身,經過大火炭燒烤,火候控制得宜,保留肉嫩且香而不膩,還有淡淡炭火焦香,絕對是encore之選!
2021-11-28 111 瀏覽
今晚入左一間浪漫的餐廳,感覺不錯!餐前的面包暖暖的,入口軟身,新鮮焗製的面包特別開胃。頭盤係《輕煎半熟北海道帶子配菠菜肉》,賣相色彩繽紛,帶子十分厚身,大大件,煎得金黃色,入口外輕脆,內裏好嫩身,鮮味十足,另外有大大粒,透明粒粒魚子,味道好鮮味。在底彩綠色的,竟然是菠菜蓉,估唔到又靚味道又鮮甜又嫩,入口仍保留菠菜肉,有嚼感,好特別。帶子及菠菜的味道又出奇地夾,創意十足!湯係西餐中最緊要嘅一環,牛肝菌湯係不錯的選擇。上面白色的看起來好像一舊雲,原來係忌廉,和牛肝菌湯混合,令湯入口更滑,牛肝菌味道好濃郁,菌味十足,用料充足。西班牙紅蝦意粉配奧西特拉鱘魚子醬,意大利粉好特別,意粉粗粗的,咬落煙刃但又唔太刃,有嚼感但入口又滑滑的。紅蝦大大隻,入口蝦肉鮮嫩,又爽口又彈牙,紅蝦及鱘魚子醬味道滲入意大利粉,鮮味十足!甜品係榛子蛋糕Hazelnut cake 和gelato雪糕,一層層的榛子味道濃郁整成蛋糕,入口不太甜,好味,加埋雲呢拿雪糕,十分配合!
今晚入左一間浪漫的餐廳,感覺不錯!

餐前的面包暖暖的,入口軟身,新鮮焗製的面包特別開胃。

• 牛肝菌湯
2021-11-28 119 瀏覽
Originally didn’t have high expectations for this date but after the dinner it totally surprised me.Location kind of between Jordan and TST MTR station. Therefore walking time of no more than 10 minute were required.Right at the end of the road near the “Korean” street of tst Restaurant was fully book and the vibe was good.Starter were some basic bread and butter with olive oil. Basic.N1 oysterVery fresh, never an oyster person and probably the first oyster I had in a long time.The oyster were p

N1  oyster
N1 oyster
The oyster were pleasant and not so irritated unlike the ones I had long time ago elsewhere.

Home  Kong  &  Enthusiasm

Home Kong (left) Fruit punch (right)
Home Kong is a cocktail created by one of the bartenders there, had a very special meaning before this drink and I would highly recommend everyone trying one.
Strong message behind this drink and the message was shared by the bartender which was very nice.

Raclette  cheese

If you ain’t a cheese person, do not order.
This dish is full of cheese with some meat and veg and potatoes.
Probably a bit too much cheese at the end and if you are concern about your health, you probably shouldn’t order this too.

Spaghetti  pomodoro

Handmade pasta, vegetain-like
Portion was generous and the taste was good.

M5  wagyu  ribeye
M5 wagyu ribeye
The main course of the night.
The steak was very large and just about right for a couple to handle.
Price not the cheapest but money was well spend if you are a beef lovers.

Cappuccino  gelato

Another dessert for the online social media.
Can eat everything on the tray except the cup.
Taste was fair but the camera was happier than us.

2021-11-06
15 分鐘 (堂食)
N1  oyster
Home  Kong  &  Enthusiasm
Spaghetti  pomodoro
M5  wagyu  ribeye
Cappuccino  gelato
2021-11-22 137 瀏覽
餐前先點了杯cocktail這杯cocktail比較像梳打汽水,適合女士們或無飲開酒的人。凱撒沙律份量十足,芝士味道好。白酒煮藍青口新鮮肉大,湯汁吸收了藍青口的鮮味。海膽黑松露是全晚的MVP! 海膽量多完全不在省!鮮甜而沒有腥味,海膽的質素一入口就能分辨,只有高質新鮮的海膽才沒有苦澀味。黑松露醬白汁與意粉這組合不用置疑,每啖意粉都味道濃郁。特別嘗試餐廳推介的炸魚。相信這道炸魚很考工架,魚皮要脆魚肉熟透又不能炸燶。拌碟是用帶有咸香味的魚子醬,爽脆魚子醬夾上炸魚令味道更有層次。最後甜品是cappuccino的gelato雪糕,就完全是把一整杯cappuccino打成雪糕,正好替上一道炸魚解膩。
餐前先點了杯cocktail

凱撒沙律份量十足,芝士味道好。

白酒煮藍青口新鮮肉大,湯汁吸收了藍青口的鮮味。

2021-11-22 2809 瀏覽
今晚在尖沙嘴交收後就順路跟朋友食個晚餐,看到這家「Lab EAT」氣氛不錯,就決定試一試嚕~餐廳非常滿座,建議要及早訂座,環境不錯,樓底高,設有水晶吊燈,氣派十足。【Framngham SB】先點了兩杯白酒,味道較甜,帶濃濃果味,非常易入口,是女仕較喜歡的味道。【Raclette cheese】擺盤精美,沙律菜包括有各種ham、薯仔及火箭菜,職員隨後拿著一大個melting racketeering cheese走過來,將一大坨新鮮的芝士熱騰騰地切出來和倒在沙律菜上,帶有濃濃鹹香的芝士輕易做到拉絲的效果,跟沙律菜一起食味道和口感都直線提升,用來佐白酒亦相當不錯。【Scallop Carpaccio 】同樣擺盤精緻~切得厚薄適中的帶子浸在餐廳調製的醬汁中,醬汁中帶點熱情果味和松露味,味道創新而且清新開胃,海膽亦新鮮鮮甜【Octopus Risotto 】餐廳非常用心地用了龍蝦汁和墨魚汁兩款醬汁煮,墨魚汁非常濃郁惹味,不會太油膩,而且慢煮八爪魚的口感出奇地嫩滑彈牙~加上有魚籽豐富口感,整個risotto調味均衡,完全不油膩。【Iberico Pork 1 pc 】肉質好好,一切開就看到豐富

【Framngham SB】

【Raclette cheese】

【Scallop Carpaccio 】

【Octopus Risotto 】

【Iberico Pork 1 pc 】
肉質好好,一切開就看到豐富的肉汁,而且肉味濃,可以配芥末醬食,但簡簡單單以鹽調味更能突出鮮味。底下有一些烤得香脆的薯仔伴菜,吸收了豬鞍的油份更加好味。
【Lemon Gelato】
檸檬意大利雪糕加蘋果水晶餅,檸檬雪糕味道好清新,配搭脆脆的士多啤梨乾一起食,口感及味道都好有層次👍🏻蘋果水晶餅口感跟桂花糕相似,兩者都不會太甜,不錯。

整體來說,食物質素確實不錯,而且看到很多食客因為有生日優惠而來食生日飯,餐廳的甜品都好精美,如果要跟朋友慶祝生日打卡,這家餐廳會是不錯的選擇。
2021-11-10
  • 瑞士傳統熱溶芝士配新薯及火腿
2021-11-20 156 瀏覽
今天來到lab eat 吃西餐,一入到去環境舒適,員工有禮,介紹十分清晰。Caesar Salad份量很多,作為前菜很開胃。White wine blue mussels這個藍青口以白酒湯底配上牛油及蒜茸煮,湯底味道濃郁。青口新鮮鮮甜,配上濃郁的湯底令青口的味道更突出。Sea Urchin Black Truffle Spaghetti 有別於平時的意粉,這個黑松露海膽意粉十分特別。以白汁配上黑松露的醬汁,令意粉味道突出。而海瞻亦很新鮮,不會苦。意粉硬度適中。Fried tilefish w/ caviar這是一道外觀非常特別的一道菜,炸馬頭魚功夫巧究,令魚鱗片片豎起。吃落口感非常脆,我也是第一次吃這麼脆的魚。而魚肉嫩滑,配上咸咸的魚子醬入口很夾。Cappuccino Gelato吃完主菜當然要吃甜品,這個cappuccino gelato 外觀十分有gimmick。來到以為真的是cappuccino,除了杯以外其他也可以吃。cappuccino味亦很出,這道甜品令今晚劃上完美的句號,十分滿足。

Caesar Salad
份量很多,作為前菜很開胃。

White wine blue mussels

Fried tilefish w/ caviar

Cappuccino Gelato
2021-11-20 163 瀏覽
已經嚟食過好幾次,每次都非常欣賞呢度嘅嘢食👍🏻呢度環境非常舒適,員工都彬彬有禮👍🏻嘢食質素每次都保持到,難怪好評滿滿😚今次我哋幾個生日係度慶祝,切餅費收左1️⃣0️⃣0️⃣,大家可以用作小參考🔆不過呢個餐廳記得要book位!個marked price有少少mark up左,用open rice book有7️⃣5️⃣折🤩-🍞海膽多士$458叫左6️⃣件多士,海膽滿滿舖滿烘到脆卜卜嘅多士片上面,鮮甜細滑、入口即融、口感細膩,鍾意食海膽嘅你千祈唔好錯過😋🐚日本帶子刺身薄片及海膽$268⭕️超級推薦⭕️超級推薦⭕️呢個每次都一定必點!刺身級帶子切到剛剛好的厚度,新鮮鮮甜,完全冇雪藏味,加上入口軟滑,而唔係解凍唔好嘅硬硬質地,讚!🐦果木煙燻法國鵪鶉髀$1685️⃣隻烤到好焦香。鵪鶉髀肉質嫩滑,食落有少少似鴨肉同鵝肉嘅混合版。🥩12小時慢煮澳洲M5和牛牛小排$598切開係粉嫩嘅肉,外皮烤的焦香,內裏依舊juicy十分!配有烤薯!但略顯定價太高。🐷28天熟成西班牙黑毛豬鞍$3382️⃣大塊肉質鮮嫩,完全唔會煮得太過火🔥配有炸過嘅蕃薯條🍠🧀熱溶法國流心芝士陪香草烤薯及義大利煙燻火腿$218店家會即蓆將烤香嘅法國流心芝士批係沙律上面🥗超級
🍞海膽多士$458

🐚日本帶子刺身薄片及海膽$268

🐦果木煙燻法國鵪鶉髀$168

🥩12小時慢煮澳洲M5和牛牛小排$598

🐷28天熟成西班牙黑毛豬鞍$338
2️⃣大塊肉質鮮嫩,完全唔會煮得太過火🔥配有炸過嘅蕃薯條🍠

🧀熱溶法國流心芝士陪香草烤薯及義大利煙燻火腿$218
店家會即蓆將烤香嘅法國流心芝士批係沙律上面🥗超級吸睛同igable!不過一定一定要即刻食唔係嘅話好快變硬!配有火箭菜、烤薯仔、salami同火腿、蘆筍、番茄🍅再配上少少醃酸菜。

🐙慢煮西班牙八爪魚蟹膏義大利飯$328
⭕️超級推薦⭕️超級推薦⭕️義大利飯先用龍蝦湯熬著成risotto、再配上墨汁rissoto!黑橙相映成趣!慢煮西班牙八爪魚肉質彈牙、有少少鹹香焦香味道🐙配合三文魚籽鮮味即刻提升!唯一挑剔就係蟹膏味唔算太出,但整體味道好豐富!
  • 慢煮西班牙八爪魚蟹膏義大利飯
  • 熱溶法國流心芝士陪香草烤薯及義大利煙燻火腿
  • 28天熟成西班牙黑毛豬鞍
  • Fried Tilefish Fillet with Caviar
  • 日本帶子刺身薄片及海膽
  • 海膽蒜蓉多士
2021-11-20 170 瀏覽
尖沙咀咁多好嘢食左揀右揀決定同朋友去lab eat原因在於食物質素聽講唔錯 而且環境都啱傾偈果然係冇揀錯-頭盤先食咗生蠔生蠔係Dooriel Creek Oyster No.1爽甜充滿海鮮味每人兩隻啱啱好食生蠔梗係要配白酒今次叫咗一杯Home Kong 同mocktail EnthusiasmHome Kong 呢杯酒意味深長係一杯充滿甜酸苦味既白酒睇得出餐廳嘅心機 同埋創造咗呢一杯咁獨特既酒係一杯百感交集 亦都令人難忘嘅味道值得推介俾大家試一試-之後就嚟咗個沙律菜沙律用咗火箭菜同埋唔同嘅火腿再配上大量嘅芝士充滿鹹香味 亦都特別可以試一試-食完前菜就梗係要食牛扒呢塊扒係M5和牛肉眼望落去非常吸引 煎得好香好好味再配上薯角同菜亦都係新鮮炸出嚟夠晒熱辣辣-另一個主菜叫咗意粉手工意粉果然係唔同啲就算呢碟意粉冇肉 但其實都一樣好好味道因為勝在意粉同埋個汁夠特別-最後配上cappuccino 雪糕成個擺碟都好靚好吸引又係打卡之選-果然係冇去錯餐廳餐廳味道好食職員好有禮貌亦都睇得出廚師嘅心機呢間餐廳有好多唔同特別嘅食物下次嚟到都會想再試吓唔同嘅新野充滿驚喜 係一間會再嚟嘅餐廳
尖沙咀咁多好嘢食

呢間餐廳有好多唔同特別嘅食物
下次嚟到都會想再試吓唔同嘅新野
充滿驚喜 係一間會再嚟嘅餐廳
2021-11-20 114 瀏覽
今次係第二次嚟呢一間舖頭食,仲記得上次嘅感覺非常良好,食物質素非常高,希望今次可以延續啦=======================餐廳環境餐廳佈置非常優雅,復古嘅燈飾賠償暗王嘅燈光,非常之有格調,係夜晚同朋友過嚟放鬆吓嘅好地方=======================食物品質餐廳嘅食物質素非常好,亦都非常穩定,今次我係第二次嚟,但一啲都冇令我失望。首先嚟嘅係生蠔,生蠔品質非常好,鮮甜新鮮,作為頭盤我好欣賞之後係今次令我眼界大開嘅菜式,就係芝士沙律,大大塊原裝芝士燒熔咗之後,喺我面前切出嚟流落去沙律上面,呢個體驗冇得頂,加上芝士本身非常有奶香,而且份量極多,我極力推薦呢個菜,一定要試吓!伴隨住前菜嘅,係呢一碟risotto,唔單止個醬汁非常好,佢上面塊菇亦都整得好好 ,好彈牙又好友肉汁。主菜係呢條日本魚,配上側邊嘅魚子醬,非常高級,但同時亦都非常好食。魚鱗炸到一片片的,非常非常趣,加上魚嘅肉質非常彈牙鮮甜,令我樂在其中甜品嘅環節,上次都食過呢一個粟米雪糕,今次想回味多番,就點多次啦。粟米跟鮮奶嘅配搭非常之好,毫無維和咁,喺香港都好難可以試到咁有質素嘅粟米雪糕。==========

餐廳環境

食物品質

首先嚟嘅係生蠔,生蠔品質非常好,鮮甜新鮮,作為頭盤我好欣賞

服務及衞生
餐廳店員非常有禮貌呀。每一樣相都會詳細咁樣解釋,又會問我哋有冇其他需要,係高級餐廳嘅表現

總評
值得一試嘅餐廳!

2021-11-17 108 瀏覽
朋友出國翻黎,梗係要出黎約下飯啦。實驗室環境唔錯,樓底好高,仲有盞好大噶水晶燈,檯面點埋燭光,夠曬溫馨。例牌叫完嘢食,麵包先到,飽皮好脆,但個人會更中意落啲牛油,會無甘dry。仲叫左兩杯cocktail,味道帶有豐富噶果香,造型都令人賞心悅目。我地叫左紅菜頭牛油果沙律,勁大份,感覺兩個女仔食距都夠曬,材料豐富。牛油果、蘆筍、薯仔、番茄仔等等,食落味道酸酸甜甜,好開胃。主食我地叫左八爪魚義大利飯,味道好得!八爪魚新鮮有咬口,仲有少少鹹香添,搭配埋義大利飯,一樣好大份,但係食落唔膩,勁滿足。之後係香煎羊架,表皮少少焦,燒到有格仔紋,切開熟度達標,肉質嫩,好juice,無膻味,個人感覺都無得輸。檸檬義大利雪糕檸檬味好夠,食落感覺好新鮮。另外三件個底食落似係馬蹄糕,面上裝飾本來以為係朱古力,原來並唔係,一齊食都好好味。最後提一下服務質素,店員服務好好,輕車熟路甘,滿分啦!
朋友出國翻黎,梗係要出黎約下飯啦。

最後提一下服務質素,店員服務好好,輕車熟路甘,滿分啦!
2021-11-16 113 瀏覽
同事放假,調過去尖沙咀分店做替工。放工一個人去咗金巴利道呢間Lab Eat Restaurant & Bar開餐!打開餐牌,圖片好colourful,美食、餐飲都幾有特色,相當吸引!咁有特色嘅餐廳,當然點返個特色美食啦!🍹 Lavender先來杯粉紫色嘅特飲,入口香甜中帶微酸,氣味清新自然,有種夢幻優雅感覺!🥠Urchin Toast新鮮海膽配上烘香嘅多士,鹹香脆口又滑劣劣!🐟Fried Tilefish Fillet with Caviar主角出場啦,伴碟顏色鮮艷,棄用薯菜而改用意米都係第一次食。魚塊連魚鱗一起上,第一個感覺有啲怪誕,魚鱗真係食得?原來又幾特別嘅,金黃脆卜卜好似薯片,而魚肉就嫩滑,雖然賣相不討好,但係好味嘅!

咁有特色嘅餐廳,當然點返個特色美食啦!
🍹 Lavender
🥠Urchin Toast
新鮮海膽配上烘香嘅多士,鹹香脆口又滑劣劣!

小編來到Lab Eat,其主打新派法式美食,以fusion形式烹調食材,菜式賣相精緻,滿足食客嘅視覺同味覺享受☺️ 餐廳燈光昏暗,以木、燈串、掛畫裝飾為主,餐廳氣氛較為浪漫💕前菜有White Wine Blue Mussels 白酒煮澳洲藍青口😋 青口新鮮香甜肉質嫩滑,吸收滿滿嘅湯汁,帶有酒香同香草味道🌿另一款前菜是Baked French Escargot with Black Truffle,法式焗黑松露田螺😊 配上濃郁香草同黑松露醬,略帶咸香,田螺肉質亦很爽彈。翠綠色的香草薯蓉加上可食用的花朵及紫薯脆片,感覺就好似一幅草園藝術品一樣😂下一道是視覺衝擊嘅菜式 Melting French Raclette Cheese with Potatoes & Smoked Ham 熱溶法國流心芝士配香草烤薯及意大利煙火腿🍖🧀這個流心芝士是即叫即製的。侍應拿著一大塊芝士即場在客人面前把芝士溶掉,然後用刀「批」在主食上面😍 滿滿的芝士香味,配搭火箭菜、烤薯等食材味道協調,但配上火腿感覺偏鹹😅主菜是Australian M5 Wagyu Rib Eye Steak(400g),澳洲M5和牛肉眼(4

主菜是Australian M5 Wagyu Rib Eye Steak(400g),澳洲M5和牛肉眼(400克),5成熟入口卻肉嫩中帶點肥美, 肉汁超豐富,值得一讚嘅係食落無渣,嚼起來滿口牛肉香,加只需少許海鹽調味已非常美味了,配菜嘅焗蕃茄同小西蘭花真係好食🥦 提供冷知識💡小西蘭花原來是西蘭花和芥蘭混種而生的另一蔬菜品種,型纖幼修長,比普通西蘭花更加清甜及美味,長莖部份水份充足,非常幼嫩爽脆。含豐富維他命及磺物質😎

甜品推介Homemade Hokkaido Sweet Corn Gelato 北海道粟米雪糕及海綿蛋糕🌽,造型模仿栗米條一粒粒既形狀,夠晒可愛😆 雪糕好香粟米味,紫薯蛋糕都好鬆軟,兩者配搭有驚喜☺️

甜品Italian Lemon Gelato & Apple Gelatin檸檬意大利雪糕配蘋果水晶批🍋🍎雪糕吃起來清新可口,而且唔會太甜,加上焦糖味蛋白脆脆,口感更加豐富😌 鋪在底下的是口感類似馬蹄糕嘅蘋果水晶批,味道清新自然😋

🍽:白酒煮澳洲藍青口;法式焗黑松露田螺;熱溶法國流心芝士配香草烤薯及意大利煙火腿;澳洲M5和牛肉眼(400克);北海道粟米雪糕及海綿蛋糕;檸檬意大利雪糕配蘋果水晶批
👅好味指數:7.25/10;7.25/10;7/10;7.5/10;7.5/10;7.0/10
💰消費:HK$228;HK$148;HK$188;HK$598;HK$128;HK138
📍 地址:LAB EAT Restaurant & Bar (金巴利道) (尖沙咀)
尖沙咀金巴利道87-89號僑豐大厦地下1-2號舖
🈹推介優惠: N/A
2021-11-15 183 瀏覽
紀念日想搵間好既西餐廳食晚飯,見呢度好受歡迎一於訂枱試下。餐廳入面有好吸睛既bar枱位同水晶吊燈,幾有情調咁。叫左二人套餐,一人一杯香檳,配埋幾隻即開生蠔,接著就上左個煙燻沙甸魚前菜,連埋上面用醋醃過既魚籽同番茄粒一齊食,幾特別既配搭。之後既煎半熟北海道帶子配菠菜蓉擺盤好靚,未食先影個相打卡~帶子煎到半熟,保持到鮮甜外,口感亦好柔軟。牛肝菌湯都落足料,飲得出滿滿既菌菇顆粒感。最期待既主角終於出現了~澳洲M5和牛牛柳,最邪惡既係上面既鴨肝,一啖食晒鴨肝個份油香同和牛既肉汁,完美配搭!飽左七成之後仲有個西班牙紅蝦意粉,將紅蝦蝦頭油撈落意粉度,真係幾飽都可以清晒去。最後甜品竟然仲有大大舊朱古力蛋糕,幾乎食唔晒,好在有個甜品胃~整體食物都有中上水平,唯獨係覺得呢個價位既餐廳,服務須素可以改進得更好。

香檳配生蠔
煙燻沙甸魚配醋漬魚籽

半熟北海道帶子配菠菜蓉

牛肝菌湯都落足料,飲得出滿滿既菌菇顆粒感。
牛肝菌湯

半熟北海道帶子配菠菜蓉
澳洲M5和牛牛柳伴鴨肝
西班牙紅蝦意粉
2021-11-14 101 瀏覽
朋友生日,所以搵咗間較為高級噶餐廳慶祝一下。餐廳裝修都好唔錯,環境比較舒適,檯面會點上燭光,都好浪漫下如果餐廳位於高層,精緻更好絕對滿分啊)。店員服務及時,到位,好有禮貌。我地叫左紅菜頭牛油果沙律,上黎都好大一份,配料好豐富。牛油果啱好夠熟,蘆筍好新鮮嫩口,食落味道少少酸甜,個人感覺味道稍微淡咗少少,整體感覺還OK。前菜我地叫左酒煮藍青口,青口煮得好入味,肉質鮮嫩肥美,仲有少少咸水味添,值得一贊。主菜就系煎羊架,因為怕膻味,所以我地揀咗全熟。上到黎都好驚豔下,羊架表面焦香,遠遠都聞到香味,切開肉質好嫩,好juice,一啲都唔覺得祡,最難得仲無膻味,有水準。檸檬義大利雪糕勁有檸檬味,但系個人感覺稍微甜咗少少,可能要蓋住檸檬噶酸味,整體感覺尚可。佳餚豈能無酒?Tressure好得意,海豚仔好有少女心,飲落感覺好新鮮,椰汁味濃郁,好香口。Home Kong泡泡好細膩,入口稍微帶苦味,其後少少酸酸甜甜,尾調仲有少少回甘,餐前都好開胃。後來調酒師仲過黎講下調酒心得,原來別有深意,系一份屬於調酒師的浪漫。
朋友生日,所以搵咗間較為高級噶餐廳慶祝一下。

2021-11-14 93 瀏覽
我今日去尖沙咀行街,尖沙咀附近好多嘢食,經常都會同老婆去食西餐,因為我比較鍾意啲又浪漫格調比較好嘅餐廳,今日老婆好醒目帶咗嚟食呢間LAB EAT restaurant & Bar地點位於金巴利道87號,位置就喺佐敦,尖沙咀中間非常方便,去到餐廳門口見到裝修非常之有格調而且係好浪漫,入到去職員好有禮貌招呼,每張枱上面都有支蠟燭暗暗地但係有一點光,🥰好似同老婆啱啱拍拖咁,🤪覺得十分之浪漫,淨係個環境已經可以比5粒星Urchin Toast 海膽多士好正,多士烤到好香脆,😍配上啲新鮮嘅海膽,令到海膽嘅鮮味更加突出🤩French Quail Leg 法式鵪鶉,鵪鶉調味得好好,🥳入口肉質非常嫩滑,有少少煙燻嘅味道,又唔會油膩,😙而且份量都幾多,平時出去好少食到呢款食物,好滿意😜M5 Wagyu Rib Eye 呢個一定係重點推介,一塊厚厚嘅和牛😎煮到七成熟,職員一拎到過嚟已經聞到好香嘅牛肉味,入口即溶,肉質鬆化,🤩根本唔需要任何調味,因為本身牛肉已經好靚味道好香,😋如果想令到牛肉味更加突出,旁邊有少少海鹽沾小小😌可以令到個牛肉味道更加突出Strawberry Shaker 一杯好香士多啤梨味嘅
我今日去尖沙咀行街,
尖沙咀附近好多嘢食,
經常都會同老婆去食西餐,
因為我比較鍾意啲又浪漫格調比較好嘅餐廳,
地點位於金巴利道87號,位置就喺佐敦,尖沙咀中間
非常方便,去到餐廳門口見到裝修非常之有格調而且係好浪漫,
入到去職員好有禮貌招呼,
每張枱上面都有支蠟燭

Strawberry Shaker 一杯好香士多啤梨味嘅Cocktail,😁最上一層嘅奶泡沫好香好厚,帶少少Baileys同 vodka 嘅味道 好易入口,😁好耐未試過飲杯咁好味Cocktail,望到已經非常吸引😊夠晒特別
呢餐西餐真係非常之滿意,☺️環境真係舒適浪漫,店員態度又好,😚最重要食物嘅質素十分之高,所以想推介比其他人