2021-12-06 85 瀏覽
Massive bistro for celebrations🎄Located in the heart of Mong Kok, this modern rustic steakhouse is the perfect spot for a jolly Christmas gathering 🎅🏼𝒜𝓅𝓅𝑒𝓉𝒾𝓏𝑒𝓇𝓈〘 Chorizo Clams with White Wine Broth 辣肉腸白酒煮蜆 〙Fresh, fleshy clams matched with Spanish chorizo makes this dish fully packed with flavour.〘 Spam toast with Scrambled Egg 特色迷你餐蛋治 〙Unamused by the title? Don't be fooled by its deceptively simple name - this starter is a modern and elegant take on spam toast that's both delicious and igable

𝒜𝓅𝓅𝑒𝓉𝒾𝓏𝑒𝓇𝓈
Unamused by the title? Don't be fooled by its deceptively simple name - this starter is a modern and elegant take on spam toast that's both delicious and igable - it's even got truffle flakes on top!

𝑀𝒶𝒾𝓃𝓈
〘 USA Prime Grain-fed bottom sirloin Flap 美國天然頂級穀飼牛腰扒 8oz 〙
On the list of big-hitting mains, this 8-ounce sirloin taken from the obliques is immensely tender, wonderfully juicy and pink on the inside.
〘 Whole-baked catch of the day with Thai-styled Dipping Sauce 原條烤魚配特製泰式醬汁 〙
It's not all pastas and pizzas at the bistro, and this freshly baked catch paired with the most piquant herb sauce proves its Asian dishes are done just as well.
〘 Sweet Potato Fries 番薯薯條 〙
〘 Truffle French Fries 松露薯條 〙

𝒟𝑒𝓈𝓈𝑒𝓇𝓉𝓈 & 𝒟𝓇𝒾𝓃𝓀𝓈
〘 Crème Brûlée 法式焦糖燉蛋 〙
First thing you notice? Surely the ethereal, enchanting mist that encircles the dish - a truly unique spin on the classic crème brûlée.

〘 Bistro Punch 〙
〘 Lychee Lemonade 〙

📍Lab Eat Bistro
旺角豉油街36-42號榮高大廈地下-2樓
2021-12-06 60 瀏覽
今天來旺角嚐嚐寧靜雅緻的西餐廳Lab Eat Bistro。這裏的裝飾有西方十九世紀風格,地方寬敞,坐得舒適。我們選了午市套餐,就是湯/甜品+主菜+飲品。“牛肝菌忌廉意大利粉”,很濃郁的奶油味,牛肝菌炒得很香,意粉又爽口。有一些意想不到,雖然是素,但依然美味。“廚師精選牛扒”,牛扒外面煎得微焦,很香口,裏面鮮嫩多汁,豐富牛肉味。配菜有青豆角和炸薯條,青豆角鮮甜爽脆,炸薯條又脆卜卜。餐湯(椰菜花雜菜湯),口味清新。甜品(Tiramisu),味道也不失色。“沖繩黑糖咖啡”,有微微焦香的味道,與咖啡味道相輔相成。“玫瑰花意大利咖啡”,有獨特的玫瑰花香味,味道很特別。這環境舒適,味道不錯,價錢實惠。

我們選了午市套餐,就是湯/甜品+主菜+飲品。

餐湯(椰菜花雜菜湯),口味清新。

甜品(Tiramisu),味道也不失色。

“沖繩黑糖咖啡”,有微微焦香的味道,與咖啡味道相輔相成。

“玫瑰花意大利咖啡”,有獨特的玫瑰花香味,味道很特別。

這環境舒適,味道不錯,價錢實惠。
星期日約咗朋友喺旺角行街,打算物色黎緊慶祝聖誕既禮物。我地行左幾個鐘之後都覺得好攰,於是諗住搵間Cafe坐低休息下。我地喺旺角同油麻地交界,見到一間新開嘅Cafe,餐廳樓高三層,而且menu睇落幾吸引,好快就拍板決定入去試菜。店員帶咗我地去餐廳二樓,店舖裝修簡潔明亮,整間餐廳給人一種寬敞舒適嘅感覺。由於我地喺兩點半前到達,所以可以享用餐廳提供嘅 brunch set 😍 除左weekend brunch set menu之外,食客仲可以單點佢地嘅regular menu。另外,仲有一頁兩面嘅飲品餐牌,除咗咖啡、奶茶等經典飲品之外,餐廳仲提供各種不同嘅花茶,好適合養生人士飲用。餐桌上早已放好一隻小碟,旁邊有刀、叉同匙羹,仲有一張印住餐廳名稱「Lab Eat Bristro」嘅紙巾。All day breakfast $138我點左一個All day breakfast嘅brunch set,餐飲就點左一杯士多啤梨荔枝綠茶🍵。All day breakfast 以一個熱烘烘嘅煎pan 呈上,堯富特色。當中食材包括香滑黑松露炒蛋、香煎蘑菇、煙三文魚、煙肉🥓、烤香腸、茄汁豆🥫同埋烘到脆卜卜嘅厚

All day breakfast $138

All day breakfast 以一個熱烘烘嘅煎pan 呈上,堯富特色。當中食材包括香滑黑松露炒蛋、香煎蘑菇、煙三文魚、煙肉🥓、烤香腸、茄汁豆🥫同埋烘到脆卜卜嘅厚多士🥪。

All day breakfast 每一種食材都好新鮮,令我地最驚喜嘅係香氣濃郁嘅黑松露炒蛋🍄🍳同埋香脆既蒜蓉厚多士🔥🧄🍞。

當然煙三文魚、煙肉同香腸都非常出色,係名副其實嘅色香味俱全 👍🏼

Steak & Eggs $168

朋友點左 Steak & eggs 同埋一杯烘焙榛子咖啡。呢道菜係餐廳其中一道大熱菜式,牛排果然係好多人既至愛~😋 我地點左medium well,切開牛排見到剛好粉嫩既顏色 😍

精選牛扒肉質細嫩,微帶嫩筋。不但油脂分佈均勻,而且嫩中帶腴,肉汁四溢。朋友話嚼起黎滿口肉感,絕對滿足到牛扒控嘅要求。再食埋半熟雙蛋同埋小薯茄,完全係味覺享受!🥩🍅🥔🍳

Strawberry Lychee Green Tea 🍓🍵

呢杯士多啤梨荔枝綠茶充滿士多啤梨嘅香氣,但飲落以綠茶味為主,一啲都唔甜,清新可口。

Roasted Hazelnut coffee 🌰☕️

朋友點嘅烘焙榛子咖啡造型精緻,面頭鋪滿一層香滑細軟嘅花狀奶油。我地都覺得咖啡充滿榛子嘅香氣,亦帶有一點點苦澀味,兩者十分合襯。

最後埋單大概350蚊~總括而言,餐廳環境舒適之餘,食物質素亦都令人滿意👍🏼 此外店員嘅服務態度親切,佢地好貼心咁經常為我地加茶水,我同朋友都食得好滿足。
2021-11-14
  • All  day  breakfast
  • Steak  &  eggs
2021-12-04 2695 瀏覽
星期日最好既節目就係行街街同食好西咁旺角D個咁熱門既行點地點, 我地都成日周圍咁搵食今次就係豉油街既Lab Eat Bistro入面主要行工業風,環境寬敞而樓底高, 令人坐得舒服All Day Breakfast-$138 D度既All Day Breakfast都幾豐富, 首先食個沙律菜, 佢係有陳醋的, 酸酸地令人幾開胃, 跟住就開始食菇, 應該係用牛油炒得, 都炒得幾香, 再食炒蛋, 佢係有好重既黑松露味, 正! 而多士都整都好香口, 食完好有大滿足既感覺, 週日就係要呢種感覺!牛扒與蛋-$168友人就叫左D個咁有故事色彩既牛扒與蛋, 估唔到午餐既牛扒都幾好味, 算幾厚身, 煎得岩岩好, 而且有少少肥膏痴住更突顯香味, 而蛋係太陽蛋黎, 配埋薯條一齊食都幾寫意餐飲餐係有跟埋飲, 友人叫左凍朱古力, 凍飲唔洗加錢, 都幾好, 而我就叫左花茶, 竟然有花茶唔洗加錢仲有得REFILL, 有D喜出望外總結, 食物, 環境, 地點都唔錯, 之後行街又好方便, 我地度過左一個好開心的下午!
星期日最好既節目就係行街街同食好西
咁旺角D個咁熱門既行點地點, 我地都成日周圍咁搵食
今次就係豉油街既Lab Eat Bistro

入面主要行工業風,環境寬敞而樓底高, 令人坐得舒服

All Day Breakfast-$138

牛扒與蛋-$168

餐飲

午餐
2021-12-02 113 瀏覽
下午經過這間新開的餐廳,人頭湧湧的,既然新開張,一定要去打下卡,內進才知道這是樓高三層,以啡色為主的裝潢,工業風氣息濃烈。全日早餐$138黑松露滑蛋,豬肉腸,茄汁焗豆,蘑菇,煙肉,蕃茄仔,多士,沙律。我哋breakfast食物豐富,食物質素好,滑蛋夠軟滑,配上黑松露片,味道絕配。 豬肉腸厚大的一條,外皮夠脆口。 煙肉煎得非常香脆, 這種香口感,令人停不了口。 沙律也不馬虎,帶點黑醋,非常開胃。牛扒與蛋$168可選擇熟度,我們要求7成熟,牛扒夠厚切,牛肉味濃,肉汁夠juicy,牛質軟嫩,口感不韌,老公大讚剛剛好。 配有雙黃的煎蛋,配菜還有小焗薯和焗蕃茄,夠曬飽肚。

全日早餐$138

牛扒與蛋$168

2021-12-02 102 瀏覽
朋友生日,所以上網搵左幾間餐廳,最後決定呢間既原因係見到啲人話服務唔錯,而且甜品又可以寫字,重會送張即影即有,好似紀念性高啲!見到開胃菜有鵝肝燉蛋,好少見鵝肝同蛋既配搭,覺得幾特別,所以想試一試!佢既外表似焦糖燉蛋,但食落好有驚喜,鵝肝味好重,好甜甜。而且配上多士仔,一齊食冇咁膩,唔錯!另外要左份即磨魚子醬粉蟹皇意粉,意粉煮到岩岩好,新鮮魚子撈埋意粉,帶有淡淡蟹味😋主菜加$30會有餐湯同配菜,我地揀左蕃薯條,因為個人比較鐘意蕃薯條多過薯條,同唔係周圍都有得食,炸到好香脆👍🏼甜品方面,揀左黑白西多士配自家製雪糕,配搭好新奇,黑係黑松露,白係白朱古力,而且係西多士既造法,相當有驚喜。而且生日擺設都好靚,令朋友更驚喜🤣

2021-12-01 100 瀏覽
Weekend同朋友去旺角行街,行街前先醫醫肚。呢間lab eat集團之前食過其他分店都相當出色,今次呢間旺角豉油街分店第一次黎食。Weekend有個brunch menu。都幾多選擇,都唔錯呀。意粉等等、all day breakfast都有。見到餐廳都有兩層,座位數目都多,都坐得幾舒服。睇過menu後,我同朋友點了一份all day breakfast同牛扒與蛋食。飲品方面,我們點選左花茶,lunch 都有花茶飲,感覺都幾chill...而且飲花茶既好處係可以再加水,慢慢飲慢慢嘆。我點了一壺玫瑰茉莉花茶。淡淡的玫瑰跟茉莉花清香,清清地幾fresh...聞起來好醒神好舒服,唔錯唔錯。另一壺點了草莓荔枝綠茶,果味香香的,唔錯呀。呢兩款茶都有淡淡香氣,清清甜甜,飲起來好舒服好醒神。講下主食先。All day breakfast相當好味,入面有豬肉腸、煙三文魚、黑松露炒蛋、磨菇、多士、沙律、煙肉。份量同賣相都好好,而且味道都好正。個黑松露炒蛋好惹味,濃郁既黑松露味配上嫩滑炒蛋。唔錯唔錯。每款野食都好好味。不錯另一款為牛扒與蛋。當然牛扒是主角,牛扒大大塊,肉質好嫩,啖啖肉,又juicy,牛味
Weekend同朋友去旺角行街,行街前先醫醫肚。

見到餐廳都有兩層,座位數目都多,都坐得幾舒服。
花茶

而且飲花茶既好處係可以再加水,慢慢飲慢慢嘆。
另一壺點了草莓荔枝綠茶,果味香香的,唔錯呀。
呢兩款茶都有淡淡香氣,清清甜甜,飲起來好舒服好醒神。
All  day  breakfast

另一款為牛扒與蛋。
牛扒與蛋

當然牛扒是主角,牛扒大大塊,肉質好嫩,啖啖肉,又juicy,牛味又香濃。入面少少帶嫩紅色,好好味。
煎雙蛋都相當出色,蛋白部分好嫩滑。好好味的煎蛋。
仲有脆脆薯條。真是大滿足。
2021-11-21
花茶
All  day  breakfast
2021-11-30 108 瀏覽
Lab Eat 本身喺尖沙咀同旺角有佢哋嘅姊妹店Lab Eat Bistro就開咗喺豉油街餐廳為咗迎合年輕人嘅口味,用咗近排大熱嘅工業風而且超大超寬躺,就算坐好多人都唔會覺得好侷促鵝肝燉蛋: 從來未食過呢樣嘢,一筆上嚟其實係完全唔會見到鵝肝嘅蹤影,佢係完美咁樣同燉蛋blend埋一齊,口感綿滑,做到一個好好嘅吐司醬鬼馬凱撒沙律: 平時唔係個餐包左沙律,我甚少會自己叫沙律食,但係見到呢個個名咁吸引就叫咗,原來佢係用咗馬拉盞秘製醬汁,成件事都幾新鮮,令平凡嘅沙律都變得惹味美國天然頂級穀飼牛腰扒: 呢個係餐廳最signature嘅一個菜,用咗西冷最尾嘅部份,肉質軟滑,有質感,牛味香濃,就算唔點汁,淨係享受佢嘅牛味,都夠晒滿足,喺成餐最好味嘅一個經典肉醬千層麵: 通常餐廳有千層麵我都會叫黎食,呢度嘅面皮好薄啱啱好,而且入邊嘅肉醬超足料,酸酸甜甜好開胃又好味,最鍾意係佢上面嘅芝士烘到燶燶哋真係有菠蘿嘅菠蘿包: 呢個又係超有驚喜!菠蘿包入邊真係有菠蘿之餘,個包仲要暖暖地夾住雪糕,冰火冰火超好食,如果有生日嘅朋友可以同餐廳講番聲,上枱嗰陣除咗有蠟燭同埋朱古力牌,仲有乾冰冒煙,成件事係超級有儀式感其實我
Lab Eat 本身喺尖沙咀同旺角有
佢哋嘅姊妹店Lab Eat Bistro就開咗喺豉油街
餐廳為咗迎合年輕人嘅口味,用咗近排大熱嘅工業風
而且超大超寬躺,就算坐好多人都唔會覺得好侷促

其實我哋仲有食薯條同埋薯蓉
兩樣都做得唔馬虎,而且仲要係水準之上
平時我最怕飲嘅Cocktail,都調配得好好味
有少少酒精之餘,又易入口,啱晒女仔飲
好建議大家三五知幾過嚟食一餐傾吓計飲吓嘢
2021-11-29 97 瀏覽
曾經食過lab eat,對佢ge水準有返咁上下信心,今次請朋友食飯,就簡佢啦!首先係甜醋慢煮牛面頰牛燉到好淋,配上甜醋好新鮮口感中和左牛肉ge膩鵝肝燉蛋呢個我見其他人推介,係好食但好快飽肚,係幾得意又脆又淋同時又甜咸,新鮮特別但多d人share先好食豬腩肉呢個超好食,脆脆ge外皮包住脂肪一入口即溶ge脂肪但奈何佢份量算多,如果多d人食就好好會再想食!!!黑松露薯條,本身薯條厚身但唔會無味點上黑松露蛋黃醬係呢餐ge揭幕!

首先係甜醋慢煮牛面頰
牛燉到好淋,配上甜醋好新鮮口感
中和左牛肉ge膩

鵝肝燉蛋
呢個我見其他人推介,係好食
但好快飽肚,係幾得意又脆又淋
同時又甜咸,新鮮特別
但多d人share先好食

豬腩肉
呢個超好食,脆脆ge外皮包住脂肪
一入口即溶ge脂肪
但奈何佢份量算多,如果多d人食就好好
會再想食!!!

黑松露薯條,本身薯條厚身但唔會無味
點上黑松露蛋黃醬係呢餐ge揭幕!

2021-11-28 97 瀏覽
週末鬆一鬆,約朋友食個 brunch,選了位置方便的旺角 Lab Eat Bistro,有三層,地方挺大的。All day breakfast - 以煎 pan 端上有特色又能保溫,黑松露炒蛋香滑、炒磨菇非常香、煙肉脆身、還有煙三文魚、煎腸、焗豆、多士及沙律,十分豐富。Steak and eggs - 牛扒份量不小,中間切開呈嫩紅,剛好七至八成熟,入口濃郁 juicy。雙蛋底部微焦,表面蛋白嫩滑,煎得恰到好處。Brunch set 包飲品,可以選 specialty coffee, 便點了espresso tonic 試試。加了片橙乾在裡面,提升了整杯 espresso tonic 的果香。環境舒適,食物有質素兼價格親民,可再 encore。

All day breakfast -

Steak and eggs -

環境舒適,食物有質素兼價格親民,可再 encore。
午餐
2021-11-27 95 瀏覽
跟朋友行旺角之後去了 Lab Eat Bistro 吃Brunch,餐廳有三層主打食創意料理,走年輕悠閒路線,裝潢行工業風,富藝術感,適合聊天打卡!😘飲品除了茶或啡外還可選特色咖啡或花茶,特色飲品選擇頗多,打卡一流。😉牛肝菌忌廉意大利粉牛肝菌香味撲鼻,滿佈芝士碎,意粉掛汁又不過膩,口感爽口彈牙。😍牛扒與蛋牛扒五成熟,肉質嫩滑多汁,容易切開有咬口。用刀將半生熟太陽蛋切開,蛋漿和牛扒一起吃,蛋汁更帶出牛肉香味,伴碟的蕃茄和薯粒,十分配搭!😍Hazelnut Coffee特色咖啡之一,Hazelnut Coffee 加了香滑忌廉,榛子味濃,口感變得豐富有層次。☺️吃飽後可繼續在附近逛街,Lab Eat Bistro 還有另一間姐妹店是Lab Eat restaurant,同樣位於旺角,決定跟朋友下次去試一試。😙

牛肝菌忌廉意大利粉

Hazelnut Coffee

• 牛扒與蛋
舊同事帶咗小妹嚟哩間剛開一陣子嘅年輕人最新熱點,了解下原來係Lab Eat 新開嘅姐妹店,主打年輕一群,美食價位就更相宜啦👍🏻店內裝潢型格,偏向重工業風,紅磚牆打卡一流📸週末有Brunch set 推介,而且款色都唔算多但勝在鹹點甜點都有齊,仲包餐飲連花茶同特色咖啡都唔使再加錢😆牛扒與蛋手掌咁大塊嘅牛扒煎到7 成熟左右,熟度控制風剛剛好,厚切牛扒牛味適中、周邊微焦糖化但內裏肉質鮮嫩、切開肉汁流晒出嚟,配上太陽蛋嘅蛋黃汁一齊食,簡直絕配😋😋All Day Breakfast哩個all day breakfast 相當豐富,黑松露炒蛋、豬肉腸、煙肉、炒蘑菇、車厘茄、茄汁焗豆、沙律🥗同toast 😋,炒蛋滑嫩、牛油多士香脆可口,加埋其他主菜好滿足餐飲我地試咗櫻花岩鹽咖啡同花茶,熱咖啡雖然無拉花而係加咗一層sweet cream ,冷熱交替,甜苦中和👍🏻👍🏻

All Day Breakfast

2021-11-25 75 瀏覽
一上到去企左系度成3分鐘冇人理,見冇職員approach我,唔緊要既忙嘛我明既☺️咪自己approach佢地之後終於有人理下我啦,但佢話呢度得咁多位叫我自己周圍坐,眼見淨番既全部都系二人枱😅,但我本身book左3個人食晚飯,跟住我就同個staff講但我個枱有三個人,佢就話:下 咁要等下咖啦 指左一指隔離坐緊三個女仔既4人枱 你要等下佢地啦,之後就走左,有得我自己企左系度☺️,心諗個枱啲客人連野食都未叫,你叫我等幾時同系邊度等。咁既服務態度真系我見過既最好既☺️ 最後太嬲連食都唔想食。
最後太嬲連食都唔想食。

2021-11-25 2935 瀏覽
週末最佳節目,當然是相約朋友逛街食好野。朋友介紹這間「Lab Eat Bistro」西餐廳,真係極開心。走入餐廳內已被他們的工業風裝潢吸引住,很想在各處打咭。但肚子不停叫囂,還是先點東西食。時間剛好讓我們點到 Brunch Manu 內的五款餐點,有咸有甜,真想一次過點齊。朋友實行緊生酮飲食,還是點一些小澱粉質食物吧!All day breakfast 鐵鍋子內併合了八款食材,包括有黑松露炒滑蛋、香腸、煙肉、車厘茄、蘑菇、茄汁豆、沙律菜和多士,顏色豐富,令人食慾大增。食材方面十分新鮮,黑松露炒滑蛋,濃香蛋味配上黑松露的清香,絕配!車厘茄甜蜜多汁,再配上新鮮沙律菜,又健康又美味。Black sugar coffee香濃咖啡加入黑糖來調配,多了一份焦香味,再加上頂部忌廉,又香又滑。Steak and Eggs 顧名思義當然有牛扒和雞蛋,牛排大大件,肉汁豐滿,兩邊都煎得焦香,我嫌過熟了一點,但對朋友來說就剛好。還有兩隻煎蛋,蛋黃味濃,蛋白又滑。一份充滿蛋白質的午餐,給我們帶來一天的能量。Strawberry Lachee Green Tea茶葉放入茶壺內浸泡片刻後,釋出了香氣和茶味,盛載茶杯

走入餐廳內已被他們的工業風裝潢吸引住,很想在各處打咭。

Strawberry Lachee Green Tea
茶葉放入茶壺內浸泡片刻後,釋出了香氣和茶味,盛載茶杯內,聞到淡淡的荔枝及士多啤梨果香,再嘗一口綠茶,清新餘韻留在口腔內, 真是一個完美的配搭。
Strawberry Lachee Green Tea

總括來講,這餐廳環境寬敞舒適,食物質素甚佳,三五知己什麼時候來餐聚,相信都會有個好的體驗。
2021-11-25 110 瀏覽
之前試過Lab Eat嘅其他餐廳都覺得唔錯,今次放假就黎呢間試吓個Brunch個set包埋飲品,都幾抵食👍🏻呢間有三層甘大,地方闊落,環境都唔錯全日早餐$138有黑松露炒蛋,炒蘑菇,煙三文魚,煙肉,豬肉腸,茄汁豆,沙律同埋牛油多士我最鍾意個炒蛋同多士,炒蛋好香黑松露味,口感香滑,放上外脆內軟嘅多士一齊食,so yummy 😋 牛扒與蛋$168第一次見呢個組合,個煎雙蛋又整得幾好食,蛋黃仲係流心💕牛扒叫左7成熟,食落唔會太韌,而且塊扒又唔算好薄,肉味香濃餐飲叫左烘焙榛子咖啡➕藍花皇室伯爵紅茶咖啡有香濃嘅榛子味,好飲❤️伯爵紅茶嘅顏色及味道同平時飲開果啲差唔多

全日早餐$138

牛扒與蛋$168
第一次見呢個組合,個煎雙蛋又整得幾好食,蛋黃仲係流心💕
牛扒叫左7成熟,食落唔會太韌,而且塊扒又唔算好薄,肉味香濃

餐飲叫左烘焙榛子咖啡➕藍花皇室伯爵紅茶
咖啡有香濃嘅榛子味,好飲❤️

伯爵紅茶嘅顏色及味道同平時飲開果啲差唔多