2021-12-12 44 瀏覽
今次主要因為朋友生日,想揾間好少少,而又坐得舒服嘅舖頭,打開open rice look look先,本身有兩三個選擇比朋友揀,見到呢間Lab Eat Bistro以工業風作主打,都好多人推介,地點又喺旺角豉油街好方便,就試吓啦。一早上網book定位,再remark埋慶祝生日,做定功課先,睇吓相片分享,嘩,甜品賣相好吾錯心諗必試呀基於只得我地兩個人,雖然想叫嘅食物有好多,但能力有限, 所以就嗌咗5款先最想食牛腰扒,賣相都好吸引,肉味濃,7成熟口感唔會太韌,不錯,值得一試。仲嗌咗一口炸雞,er...炸粉多咗D,味道一般,可以skip。好健康嘅紅菜頭沙律,近年十大"超级食物"其中之一,相信優點不用多說,最啱食得多肉嘅時候,中和番個油膩感覺,正。辣肉腸白酒煮蜆,蜆係大蜆size, 肉質鮮甜,加埋少少辣肉腸片,整體個汁調味都令人開胃的。吖,仲有個加錢配嘅黑松露薯條,本身以為只係個黑松露sauce,原來仲有黑松露粉灑喺粗薯上,好好味。最後當然係生日甜品,book位時註明慶祝生日,待應好細心會問返壽星仔/女個名,到時有個生日牌連名送上,仲有1張即影即有相片。(可惜我竟然冇影到個雪糕Brownie

心諗必試呀

最後當然係生日甜品,book位時註明慶祝生日,待應好細心會問返壽星仔/女個名,到時有個生日牌連名送上,仲有1張即影即有相片。(可惜我竟然冇影到個雪糕Brownie 甜品

被炸粉重重包圍咗嘅炸雞

超級食物紅莱頭沙律

值得一試牛腰扒

香噴噴黑松露粗薯

跟嘅蕃茄湯,酸咗少
P

白洒煮大蜆

*真金白銀去食,有果句講果句
2021-12-06
慶祝紀念
生日
  • 牛腰扒
  • 熱鍋上的布朗尼配凍冰冰雪糕
悠閒星期天,都想食番個寧靜嘅Brunch,之前有幫襯過<Lab Eat>,餐廳一向以中高檔水準質素作招來,知道新店<Lab Eat Bistro>同樣人氣高企,便來試下新店。今次開的分店,樓高三層,地方同樣寬敞舒適,走的是型格工業風路線。星期六/日有Brunch Set 供應,有好幾款選擇,套餐會包飲品一杯。<Steak and eggs $168>牛扒與蛋,伴有即炸薯條,用木板盛着上枱。牛扒肉質吾錯,脂肪分佈平均,自選以五成熟上枱,煎得剛剛好,沒有過老,切開仍能見到粉嫩。牛扒入口牛味夠濃,而且仲帶有肉汁,juicy美味。除左牛扒之外,煎蛋的蛋黃是半流心狀態,蛋白軟滑而厚,同樣值得一讚。薯條就是傳統的幼身薯條,香脆好食。<All day breakfast $138>All day breakfast 材料豐富,有煙三文魚、黑松露炒蛋、法蘭克福腸、牛油炒雜菌、茄汁焗豆、法式厚多士同沙律。黑松露炒蛋炒得好香滑,松露味道突出。煙三文魚好大塊,入口非常肥美肉厚。法蘭克福腸煎得好香,味道非常惹味好食。值得一讚嘅係,呢度個Brunc

<Steak and eggs $168>

<All day breakfast $138>
黑松露炒蛋炒得好香滑,松露味道突出。
煙三文魚好大塊,入口非常肥美肉厚。
法蘭克福腸煎得好香,味道非常惹味好食。

值得一讚嘅係,呢度個Brunch Set可以免費配埋精品咖啡或花茶,感覺非常抵飲。

Expresso Tonic:特濃咖啡加上有汽Tonic,再加入檸檬片,味道非常容易入口,咖啡味道吾算好濃,反而帶有檸檬香,更為特別。

Rose Latte:咖啡同奶入口都好滑,加上特別的清新玫瑰花香,入口帶有清新花香,感覺特別,同樣驚喜。

呢度嘅環境帶有點點休閒感覺,氣氛吾錯,坐得非常舒服,好適合同朋友傾計食飯。

價格來講,由於食物水準質素偏高,所以絶對物有所值,值得再來。

• SteakandEggs
  • AllDayBreakfast
之前已經喺到食過晚餐,今次食brunch都冇令人失望🙌🏼🔖全日早餐💰138呢個All Day Breakfast有黑松露炒蛋、豬肉腸、茄汁豆、蘑菇、煙肉、煙三文魚、沙律同吐司😍個炒蛋又香又滑,仲有陣陣嘅黑松露味☺️好正❤️煙三文魚好重煙燻味添!個吐司都好好味,外脆內軟,面頭仲有啲香草碎㗎🌿其他嘅配料同樣好出色😋💫推薦指數: 9/10🔖牛扒與蛋💰168今次嗌咗七成熟嘅牛扒,感覺啱啱好😚肉質軟腍又有牛味🐮個蛋都處理得好好,流心效果十足🤤食牛扒當然唔少得有埋薯條啦😆滿足!💫推薦指數: 8/10-溫馨提示👉🏼Brunch menu只會喺星期六同日供應👉🏼Brunch配咗咖啡、精品咖啡、茶同花茶
之前已經喺到食過晚餐,今次食brunch都冇令人失望🙌🏼

🔖全日早餐
💰138
💫推薦指數: 9/10

🔖牛扒與蛋
💰168
💫推薦指數: 8/10

溫馨提示
👉🏼Brunch menu只會喺星期六同日供應
👉🏼Brunch配咗咖啡、精品咖啡、茶同花茶
2021-12-11 45 瀏覽
今日去左旺角行波鞋街,發現左呢間樓高兩層既型格新cafe,一於去食返個brunch ,入面裝修以黑色工業風為主,座位都算多同好闊落,岩哂拎住部notebook 嘆下咖啡做下野。我哋兩個人要咗一個all day Breakfast,一個牛扒與蛋。all day breakfast 既佢係配黑松露炒蛋、焗、炒蘑菇、煙肉、豬肉腸、煙三文魚多士同沙律菜。配料非常豐富,尤其佢個炒蛋,濃濃黑松露香,充滿蛋香,夠嫩滑。配搭埋個三文魚多士好完美。另外個牛扒都好肉質細嫩,要咗五成熟,火候恰到好處,太陽蛋亦成留心狀態,好食!嘢飲方面我哋叫左咗一杯櫻花岩鹽咖啡同espresso tonic。推介espresso tonic,好有驚喜,原來兩者好夾,賣相又靚,打卡一流!
相信大家對呢間餐廳都唔太陌生,lab eat位於尖沙咀,故名思意就係實驗,餐廳由幾位高級大廚打辦,將fine dining嘅擺盤同食物帶黎呢度。 lab eat restaurant其中最我驚訝嘅係炸馬頭魚,魚鱗有D蜜集恐懼症之外擺盤又非常精美。 近期喺豉油街開吃間分店,外牆特別搶眼,店舗面積超大,有三層高,以工業風格為主,價錢比較親民。鵝肝燉蛋$ 88見到有鵝肝呢兩隻字,梗係要叫黎定驚,價位中間,燉蛋質感比較水嫩,偏向流質,但又唔似普通焦糖唐燉蛋咁光滑,內裏冰凍。食落鹹中帶香,鵝肝味濃厚,蛋香亦都足夠。 如果脂香感再高D就更正。 上面嘅焦糖片偏向厚實,味道較苦,個人覺得唔洗焦糖皮都得。 配上薄脆多士,增加口感。美國天然頂級穀飴牛腰扒$ 338牛腰肉接近臀部,油花較少,啱哂減肥嘅朋友。 牛肉份量不算多,但貴精不貴多,呢個牛真係幾高質。 一上枱已經見到完美嘅medium rare,食落超級嫩滑,入口即化,唔洗多咬。 面頭有少少脆皮,好少餐廳可以做到。 雖然脂肪少,但肉味濃厚,僅次於牛柳。 配上濃鬱嘅gravy,果然名不虛傳。 真係有菠蘿嘅菠蘿包$ 68菠蘿包大家由細食到大,但有有過真係真

鵝肝燉蛋

鵝肝燉蛋$ 88

美國天然頂級穀飴牛腰扒

美國天然頂級穀飴牛腰扒$ 338

真係有菠蘿嘅菠蘿包$ 68

菠蘿包大家由細食到大,但有有過真係真係有菠蘿吸既菠蘿包? 一打開乾冰四散,好有儀式感。 但點解要用做蒸籠裝著呢?

賣相好精緻,好迷你。 菠蘿包用上burger常見嘅Brioche。 中間有烘過,仲係暖暖地。 食落重牛油香,軟中帶甜,亦有少少麵粉香,係標準嘅Burger bun。 菠蘿皮酥脆,甜而唔膩,唔洗多介紹啦。

真係有菠蘿嘅菠蘿包

中間嘅椰子雪芭口感偏結實,唔會太快溶。 中間夾雜著少許椰絲,椰奶香充足,甜度適中。 中間嘅「lab eat」朱古力竟然非常濃鬱,好dark,呢個微細嘅部分都冇hea你。

下面嘅菠蘿除咗附合主題之外又可以避免雪芭溶咗之後令麵包變濕,整體非常好食。 如果佢嘅Burger都用上呢隻包,我一定會好鐘意

午餐
鵝肝燉蛋
美國天然頂級穀飴牛腰扒
  • 牛腰扒
2021-12-10 85 瀏覽
此為自費食評餐廳需要上樓,環境寬敞舒適,工業風裝修別緻,座位多All Day Breakfast $138份量超足,大大份有炒蛋,煙肉兩大片,煙三文魚兩大片,茄汁焗豆,炒蘑菇,蒜蓉牛油多士,腸一條同沙律菜炒蛋好香好滑,有黑松露同牛乳味煙三文魚味道唔錯,唔會死鹹炒蘑菇夠香夠嫩腸既皮好脆,味道都係唔錯沙律菜配黑醋,菜新鮮牛油多士夠香夠脆,麵包鬆軟韓式椰菜花$48黎到既時候以為係炸雞,個樣好似炸過咁配韓式辣醬好夾,食落去第一啖會以為自己炸肉既皮咁一口炸雞$58配泰式辣醬,呢個係一般水準,炸粉較厚,雞唔係好入味All Day Breakfast 配杯凍Mocha 唔駛額外加錢,而且好大杯整體質素高,係旺角黎講價錢合理,係一個唔錯既聚腳點
此為自費食評
餐廳需要上樓,環境寬敞舒適,工業風裝修別緻,座位多
All Day Breakfast $138
份量超足,大大份
炒蛋好香好滑,有黑松露同牛乳味
煙三文魚味道唔錯,唔會死鹹
炒蘑菇夠香夠嫩
腸既皮好脆,味道都係唔錯
沙律菜配黑醋,菜新鮮
牛油多士夠香夠脆,麵包鬆軟
韓式椰菜花$48
黎到既時候以為係炸雞,個樣好似炸過咁
配韓式辣醬好夾,食落去第一啖會以為自己炸肉既皮咁
一口炸雞$58
配泰式辣醬,呢個係一般水準,炸粉較厚,雞唔係好入味
整體質素高,係旺角黎講價錢合理,係一個唔錯既聚腳點
ALL  DAY  BREAKFAST
生日
ALL  DAY  BREAKFAST
韓式椰菜花
2021-12-10 46 瀏覽
今次嚟到旺角想試試好評如潮的Lab Eat Bistro。好評如潮不是沒有原因的, 除了食物質素, 還有挺多人喜歡這裏的環境有格調而且舒適, 位置亦在旺角的中心非常方便。跟著就到食物質素, 在這個週末早餐與午餐中間的時間這裏有著幾款brunch的供應, 就試了全日早餐 和牛扒與蛋。全日早餐一個性價比頗高的套餐, 包括煙三文魚及黑松露炒蛋 等相對貴價一點的食材。 整體都非常美味新鮮。 特別要一讚是黑松露份量挺多的炒蛋, 黑松露味道香而不會過份濃烈, 依然滲透著雞蛋本身和牛油的香味, 用上濕潤的炒滑蛋方法, 令口感更覺滿足; 丹麥多士本身帶有微甜, 再將表面煎得香脆, 絕對是一個亮點; 炒雜菇同樣經過香料和牛油的調配, 味道非常可口。牛扒與蛋非常吸睛的賣相, 煎得剛好有少少燶邊的煎雙蛋配合挺厚身的牛扒。 煎雙蛋依然流心, 配合脆口的蛋邊, 上臺後不夠10秒已經忍不住把雞蛋全部吃掉。 牛扒看似沒有太大塊, 但都幾厚切, 外層亦煎得金黃,我們選了比較穩陣的七成熟, 但切開依然非常鮮嫩多汁, 沒有多餘的筋也沒有渣, 高質好味。套餐有跟餐飲, 而且可以選擇特飲。 咖啡的質素一如所料非常出色, 反而
今次嚟到旺角想試試好評如潮的Lab Eat Bistro。

全日早餐

牛扒與蛋

套餐有跟餐飲, 而且可以選擇特飲。 咖啡的質素一如所料非常出色, 反而想特別一提是Espresso Tonic, 換言之是有氣啲嘅Espresso, 再配合一些橙的調味, 醒神而且易入口, 不俗。

2021-11-21
2021-12-09 41 瀏覽
可能以耐冇行街, 原來旺角都變左好多。 今日如果唔係朋友約食飯, 都唔知原來旺角都新開左Lab Eat Bistro. 之前都想試, 今日同朋友一齊黎食。門口都好大, 有成3層。 下面有cake賣, 上面先係餐廳。 睇落好舒服。 好彩早左少少黎, 因為一到lunch time, 真係坐滿。 Lunch set幾多野簡, 我地叫左牛扒精選, 同埋fish and chips。 野食都黎得好快, 唔會等好耐。 牛扒煎得好靚, 5成熟剛剛好。 而且夠大塊。 佢竟然煎到外脆內嫩, 火喉同肉汁都控制得好好。 Fish and chips 炸醬唔會太厚, 冇雪味, 而家切開唔會太散。 都幾有水準。 好難得。佢餐有湯或甜品。 這個椰菜花忌廉湯好香濃忌廉, 椰菜花都有味, 最重要夠熱。 好味。Rose jasmine 好香, 值得試。跟餐係cheesecake, 都算ok。 我地仲叫左個Brownie, 好香濃朱古力, 仲要入面有合桃更香。 熱熱既brownie加雪糕真係好正既享受。

Rose jasmine 好香, 值得試。

熱熱既brownie加雪糕真係好正既享受。

2021-12-02
午餐
與朋友經過豉油街發現了這間 Lab Eat Bistro 一間工業風西式餐廳一進店內門口,目光先被款式多變、擺放整體的蛋糕吸引從裝潢至服務態度的質素已讓我期待餐廳的食物水準餐牌食物種類多款,有主食、有特色咖啡外還有花茶可選擇我和朋友分別點了牛扒與蛋和黑松露雜菌忌廉意粉亦已足夠吃飽我們兩個的小鳥胃。🟠牛扒與蛋 $168牛扒點了七成熟,切開後肉質依然粉嫩嫩滑,鎖緊肉汁,亦將半熟蛋的蛋漿流在牛扒上加上有香草碎配搭著令牛扒的口感昇華。🟠黑松露雜菌忌廉意粉 $88喜歡吃黑松露的人一定不能錯過上碟時已聞到濃郁的黑松露和香濃的忌廉雜菌意粉軟硬適中,而每一口意粉都能嚐到醬汁和大量的黑松露雜菌,層次豐富。吃一半的時候配上花茶🟠草莓荔枝綠茶幫助消化,舒緩飽滿的肚子🟠烘焙榛子咖啡甜度適宜不喜歡太甜的朋友可以試試絕對令你感到驚喜
與朋友經過豉油街
發現了這間 Lab Eat Bistro
一間工業風西式餐廳

一進店內門口,目光先被款式多變、擺放整體的蛋糕吸引
從裝潢至服務態度的質素已讓我期待餐廳的食物水準

餐牌食物種類多款,有主食、有特色咖啡外
還有花茶可選擇
我和朋友分別點了牛扒與蛋和黑松露雜菌忌廉意粉
亦已足夠吃飽我們兩個的小鳥胃。

🟠牛扒與蛋 $168
牛扒點了七成熟,切開後肉質依然粉嫩嫩滑,鎖緊肉汁,
亦將半熟蛋的蛋漿流在牛扒上
加上有香草碎配搭著令牛扒的口感昇華。

🟠黑松露雜菌忌廉意粉 $88
喜歡吃黑松露的人一定不能錯過
上碟時已聞到濃郁的黑松露和香濃的忌廉雜菌

吃一半的時候配上花茶
🟠草莓荔枝綠茶
幫助消化,舒緩飽滿的肚子

🟠烘焙榛子咖啡
甜度適宜
不喜歡太甜的朋友可以試試
絕對令你感到驚喜
2021-12-08 58 瀏覽
臨近聖誕節,想搵一間餐廳同朋友聚餐 , 決定來到 Lab eat bistro 。 餐廳以工業風格設計 , 打完個卡再入去慢慢食❤挑選了兩杯Cocktails Pinky , 賣相玫瑰紅色澤好吸引 , 味道夠清新🍹Yuzu Blossom , 加入蜂蜜 , 入口香甜嘅柚子味🍸前菜方面 , 我選擇了韓式椰菜花 , 蔬菜配韓式醬汁,食起來口感好香辣惹味🔥鵝肝燉蛋 , 餐廳選用來自法國嘅鵝肝配法式焦糖燉蛋 , 燉蛋香甜滑溜嘅口感 , 令人一試難忘 , 配吐司 好正😍西班牙紅蝦薄切 , 紅蝦片薄再加入欖油魚子同黑醋魚子 , 食起來更加鮮味🦐燉煮美國特選級牛小排 , 係我最愛嘅菜式 , 經過慢煮烹調3小時 , 肉質嫰滑,夠淋身 , 份量夠兩個人share 😋原條烤魚配特製泰式醬汁 , 大大條啖啖肉 , 嫰滑得來保留了魚嘅鮮味 , 加入泰式醬汁夠滋味🤤蕃薯薯條係我鍾意嘅小食 , 入口香脆 , 蕃薯味濃 😊甜品選擇了熱窩上的布朗尼配自家製雪糕 , 香甜細滑嘅朱古力 , 食起來甜而不膩 , 加入軟綿綿嘅雪糕 , 非常適合甜品嘅愛好者 。食完覺得好幸福 , 充滿甜蜜感覺🥰

餐廳以工業風格設計 , 打完個卡再入去慢慢食❤

挑選了兩杯Cocktails

Pinky , 賣相玫瑰紅色澤好吸引 , 味道夠清新🍹

蕃薯薯條係我鍾意嘅小食 , 入口香脆 , 蕃薯味濃 😊

食完覺得好幸福 , 充滿甜蜜感覺🥰

和朋友行完山,去旺角吃返個下午茶😊。餐廳有三層,地方闊落,走工業風。是個和朋友聊聊天、溫書、做自己事或享受悠閑時光的好地方。本身想點炸魚薯條,可惜店員說沒有了。‖ 精選自家製蛋糕 ($38) ‖有多款選擇,我們要了焦糖燉蛋蛋糕。賣相很不錯。蛋糕口感細滑,焦糖燉蛋味香濃,好味😊。‖ 左:Rose Latte,右:Hazelnut Coffee ‖我要了Hazelnut Coffee。上面的cream好幼滑,奶味好香甜。咖啡香甜好飲😊。‖ 牛油果雞肉意大利包 ($58) ‖ciabatta 熱辣辣,烘烤得十分香脆。夾著雞肉、牛油果、生菜和沙律醬,好味😋。
和朋友行完山,去旺角吃返個下午茶😊。

餐廳有三層,地方闊落,走工業風。
是個和朋友聊聊天、溫書、做自己事或享受悠閑時光的好地方。

本身想點炸魚薯條,可惜店員說沒有了。

‖ 精選自家製蛋糕 ($38) ‖

有多款選擇,我們要了焦糖燉蛋蛋糕。

賣相很不錯。蛋糕口感細滑,焦糖燉蛋味香濃,好味😊。

‖ 牛油果雞肉意大利包 ($58) ‖

2021-12-08 45 瀏覽
點樣食推介✨💛鬧市難得空間寬敞座位充足嘅西餐廳(⊙ω⊙)💛💛旺角黃店💛Lab Eat Bistro 地址:旺角豉油街36-42號榮高大廈地下-2樓🍖Steak and eggs $168 (7.3/10)依間lab eat嘅分店定價上比其他分店親民(⊙ω⊙),假日brunch嘅定價都係$68-$168,仲包杯野飲,重點係座位夠曬多,唔洗等位入座又冇限時,可以同朋友或者屋企人慢慢坐係度嘆返個brunch先再去行街睇戲再食飯🤣🤣講返d食物~我嗌左medium,就咁睇個橫切面夠曬粉嫩,熟度方面做得唔錯,同埋百零蚊嘅牛扒就唔會要求太多(⊙ω⊙),只要夠juicy同夠牛味已經覺得唔錯,咁依塊扒係做到嘅,不過重口味人生覺得調味略嫌淡左d,但只要問店員拎樽鹽就解決左依個問題🤣,拌碟嘅薯條都夠脆,再加埋煎雙蛋就好飽足🤰🍖All Day Breakfast $138 (7.5/10)佢地嘅ADB都唔錯,我最鍾意係佢個黑松露炒滑蛋,黑松露味算重蛋都偏滑,仲要份量夠曬多😂,蘑菇都炒得幾好食,又係勝在份量多😗,個包又烘得香口,bacon煎到超脆,係個茄汁豆係凍嘅稍微扣左d分,定茄汁豆suppose係要食凍嘅?
點樣食推介✨

💛鬧市難得空間寬敞座位充足嘅西餐廳(⊙ω⊙)💛
💛旺角黃店💛

Lab Eat Bistro
地址:旺角豉油街36-42號榮高大廈地下-2樓

🍖Steak and eggs $168 (7.3/10)

佢地嘅ADB都唔錯,我最鍾意係佢個黑松露炒滑蛋,黑松露味算重蛋都偏滑,仲要份量夠曬多😂,蘑菇都炒得幾好食,又係勝在份量多😗,個包又烘得香口,bacon煎到超脆,係個茄汁豆係凍嘅稍微扣左d分,定茄汁豆suppose係要食凍嘅?😗真係要ADB expert先解答到🤣🤣

🍖Earl Grey
Blue Flower (7.3/10)
我估唔到跟餐送嘅花茶係咁大壺🤣🤣,佢真係for你慢慢咁坐係度hea住飲,杯野earl grey味都重嘅,解膩一流

回頭指數: 🍧🍧🍧 (滿分:🍧🍧🍧🍧🍧)

好坐指數: 🧎🏻‍♀🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️ (滿分:🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️)
2021-12-07 84 瀏覽
lab eat bistro今次黎比起上次多人左好多,上㰲全場都係得兩三張枱,今次係全場full house,證明呢度嘅野食真係唔錯。全日早餐呢個all day breakfast 包左黒松露炒蛋,豬肉腸,茄汁豆,炒雜菇,煙肉,煙三文魚,多士仲有沙律菜。黒松露炒蛋黑松露味幾濃,而且都幾滑,整個早餐味道都不過不失,唯一少少嘅唔好就係煙肉煎得太乾。牛扒與蛋就有廚師精選嘅牛扒,兩隻太陽蛋再加新鮮即炸嘅薯條,而廚師精選嘅牛扒我地簡左7成熟,微粉紅嘅牛扒嫩而不韌,牛味都幾濃,太陽蛋同薯條味道就冇咩特別,但特別一提嘅係太陽蛋賣相好靚。
lab eat bistro
全日早餐

2021-12-07 61 瀏覽
I passed this place last time I visited Mong Kok and wanted to try it so I finally tried it!! This restaurant is super duper spacious, it has three storeys!!! I love the interior too, very dark, woody and black (however this does make taking pics extremely hard!!! Bc there’s shadows 😭). Anyways, the staff and service there is pretty nice too. Since it’s so big, we got seated pretty much right away. We went on a Sunday so we ordered 1) all day breakfast and 2) steak and eggs from their brunch menu. For drinks, we both went with the hot strawberry lychee green tea. The food was pretty good, I mean look at that huge all day breakfast, it’s super filling! It’s got toast, sausage, bacon, truffle eggs, beans, salmon, mushrooms and salad. The steak and fries were good too, but I think it could use a side of salad or vegetables to make it even better! The tea was very refreshing and nice in a cool weather!! I loved how we could smell the strawberry too, really nice! 😍
2021-12-07 76 瀏覽
【#肥波西餐系列】🎈星期日係要休息一下,享受一個豐富嘅brunch係一個唔錯嘅選擇💛今次我地去左係旺角 Lab Eat Bistro食佢地嘅All-day breakfast 同Beef🍳呢間係尖沙咀人氣黃店Lab Eat Restaurant & Bar嘅姊妹店,旺角店有兩層,裝修偏向工業風,好有特色好靚💛 🎈星期六日佢地嘅brunch menu都有好幾款選擇,我地今次就叫左:🥢All-day breakfast 🍳 個set食物種類都幾多,有豬肉腸,煙三文魚,黑松露炒蛋,炒雜菌等等。煙三文魚唔會過咸;豬肉腸煎得好香表皮脆脆地,連平時鍾意雞肉腸多過豬肉腸嘅我都偷左幾啖食😋黑松露炒蛋係有水準之作,黑松露好香炒蛋好滑,好creamy🍳🥢Steak and Egg🥩Steak叫左七成熟,其實應該叫5成都ok,因為上檯都係會熟多少少。呢個牛扒肉味好濃,煎得好香,切開依然見到裡面嘅肉keep住粉嫩嘅顏色,塊扒雖然有少少筋位,但咬落口唔會好靭,筋位亦容易咬得開,讚👍🏻煎蛋係咸蛋超人蛋😆係肥成最喜愛嘅煎蛋,佢就話煎得岩岩好💛☕️飲品方面我地揀左櫻花岩鹽咖啡同Espresso Tonic。今次係我第一
【#肥波西餐系列】

🥢All-day breakfast 🍳

🥢Steak and Egg🥩

今次係我第一次試espresso tonic,平時好少飲咖啡嘅我竟然一試就愛上,tonic water同咖啡嘅比例調得岩岩好,中和左espresso 嘅甘苦味,但又保留住咖啡嘅香氣,杯面有塊糖漬橙,浸落去又會有另一番味道☕️ 櫻花岩鹽咖啡做型好靚,好似有朶玫瑰🌹係咖啡面上面咁,飲落口好滑,很不錯👍🏻

🎈今次個brunch整體感覺都好好,食物同飲品質素都幾高,店員服務態度都幾唔錯,事緣係因為肥成遲到(陪老婆都夠膽遲到😒),店員都主動提出佢杯咖啡遲啲先上,唔好令到啲冰溶晒🧊加哂分👍🏻👍🏻👍🏻臨走見到佢有好多cake款,好想試呀~~

📍Lab Eat Bistro
📍旺角豉油街36-42號榮高大廈地下-2樓