2022-05-22 253 瀏覽
曾經光顧過尖沙咀的Lab Eat, 知道喺旺角開咗新分店 當然來朝聖一下, 裝修非常工業風,當晚7點去到都已近滿座。店員介紹我們室外座位,當晚天色ok, 又有微風,所以選擇了較有空間感的坐室外。香檸牛油果三文魚漬前菜三文魚,精緻的份量加上色彩豐富的食用花很美美,令人增添咗食慾餐牌選擇種類都唔小,前菜,主菜,小食有之外,牛嘅種類蠻特別的, 牛腹,牛腰,牛板翼, 牛冧上蓋。我地揀左牛板翼5成熟,一啖已經食到超級牛味!肉質柔嫩 ,肉汁滲滿整個口腔,再加埋特製阿根廷醬汁,而配菜係薯蓉和什菇底,搭配得很完美。四川擔擔溫泉蛋卡邦尼意粉用上製造擔擔麵的醬汁來泡製這道意粉,有微微的四川麻辣同時又吃得到卡邦尼的味道,很特別。兩杯cocktail新抱茶中式的名字,用上富有中式的敬茶杯,驟眼看係紅棗茶,似紅棗嘅係Raspberry,有水蜜桃,而english tea令到整杯更似紅棗茶。熱帶陽光主角菠蘿汁,熱情果,調配出來的顏值令人彷如沐浴在熱帶的悠閒午後陽光之中。

兩杯cocktail
新抱茶
熱帶陽光

2022-05-22 69 瀏覽
⭐前菜香檸牛油果三文魚漬味道ok 香檸味唔突出原本以為會好清新 勝在三文魚都夠新鮮 上面有塊鮮百合 假魚子醬點綴 靚左高級左⭐主菜四川擔擔溫泉蛋卡邦尼意粉第一次試到咁既味 估唔到又幾夾👍🏻唔算好辣 反而甜甜地重花生醬麻醬味頂級牛板翼扒 9oz (+HK$48)上到枱真medium 牛味重基本功 肉質嫩 唔會嚡 ⭐甜品邪惡冰火布朗尼配自家製雪糕無得輸組合 鐵板熱上 冰火加分👍🏻懷舊糖蔥餅拿破崙呢個不得了💯好食過啲Main拿破崙酥脆 一層椰香十足奶油 一層糖蔥餅 味道層次感都好好😋超鐘意Restaurant Week dinning city menu $298 per person ⭐StarterSalmon avocado ceviche⭐MainSichuan carbonara wih onsen tamagoU.S.A. Prime grain-fed chuck flap tail (+HK$48)⭐DessertHot chocolate brownie, caramel sauce, gelatoHK sugar crackers Napoleon#懷舊糖蔥餅拿破崙 #拿

⭐前菜

⭐主菜

第一次試到咁既味 估唔到又幾夾👍🏻
唔算好辣 反而甜甜地重花生醬麻醬味

頂級牛板翼扒 9oz

頂級牛板翼扒 9oz (+HK$48)
上到枱真medium 牛味重

Salmon avocado ceviche

⭐Main

⭐Dessert

HK sugar crackers Napoleon

#懷舊糖蔥餅拿破崙 #拿破崙 #旺角美食 #旺角 #豉油街 #hongkong #food #foodporn #socialenvy #yummy #amazing #instafood #dinner #eating #852#delicious
頂級牛板翼扒 9oz
2022-05-21 76 瀏覽
Lunch time 旺角揾食見到 Lab Eat Bistro 就入去試下,環境都幾舒適,啱哂同朋友慢慢食慢慢傾。🥰我哋 order左是日廚師精選牛扒及澳洲縠飼精選牛扒2個set,配涷檸檬茶及 upgrade 特飲懷舊3.6黑牛,甜品係朱古力霧絲蛋糕。😍今日廚師精選牛扒係美國穀飼牛肩肉,牛味十分香濃有咬口,點埋特製醬汁食絕對一流。😋澳洲縠飼精選牛扒就好juicy,切落去好柔軟而且超厚身好抵食,配菜及炸薯條同樣新鮮好味。😋好耐冇飲過黑牛,雪糕加可樂,正!😍 甜品朱古力霧絲值得一讚,既creamy又有濃郁的朱古力味。😋

2022-05-20 88 瀏覽
嚟到門口,喺上去前有個位可以買cake,但選擇唔多,晏晝四點左右嚟到,上到一樓唔算太多人————————————————————————•黑白配🍞🍨$78 西多士入邊有啲朱古力醬,上面有一球雲呢拿雪糕🍦同馬卡龍,配咗蜜糖醬,西多士熱辣辣加上雪糕,冰火二重奏😂👍🏻•炸魚薯條配自家製他他汁🐟🍟$78 兩塊炸魚份量都唔細+幼身薯條🍟冇特別調味,加上他他汁,味道好夾👍🏻•黑松露雜菌忌廉長通粉🍝$98 份量都唔少,芝士味重,冇乜黑松露味,整體醬汁好濃郁👍🏻•邪惡冰火布朗尼配自家製雪糕🍦$78 用咗熱嘅鐵板燒上,成個甜品係超甜!跟咗朱古力醬都冇用到,螞蟻人必食😅訂枱時remark生日仲送咗生日牌同一張即影即有👍🏻•Dirty-髒髒咖啡☕️ 跟餐唔使加錢,但係見唔到髒髒,只係一杯好敷衍嘅冇味咖啡😅•花茶用咗個茶包,都有5️⃣種味道選擇————————————————————————整體來講,抵食brunch,生日待遇都算唔錯,下午茶來講算幾好,有機會可以試吓招牌牛肉

————————————————————————

Dirty

————————————————————————
黑松露雜菌忌廉長通粉
2022-05-19 65 瀏覽
What a surprisingly romantic Western restaurant in Mong Kok😍十分推介👍🏻The outdoor sight is comfortable 🤩 there is beautiful decoration very. We ordered this Salmon, full of protein. Beautifully decorated 😍Really love the taste . I love fish 🐠 so much We also ordered this steak 🥩 50% raw with wine 🍷 sauce. Love it so much. Juicy ☺️And the meat is thick ! We love the taste so much ❤️💖 Of coz , we won’t miss this signature dish- 鵝肝二重奏😋 very yummy ~ must give it a try as it is so fresh and perfect match w

Of coz , we won’t miss this signature dish- 鵝肝二重奏😋 very yummy ~ must give it a try as it is so fresh and perfect match with the toast !

Finally, we come to this beautiful cake 🍰

It is quite full for 2 ppl 👍🏻 the environment is suitable for dating also 😊 The drink is also nice !
2022-05-19 319 瀏覽
#fafafoodblog西餐 #fafafoodblog旺角🍴西班牙紅蝦薄切 88 蚊🦐雖然佢話薄切 但我估唔到真係切到甘薄 😂蝦味好香濃夠鮮味 而且切薄好有口感 連埋 juicy 欖油同黑醋魚子 酸得黎夠香 同蝦味好 match 🍴特選級牛冧上蓋扒9oz Usa top sirloin cap (culotte steak ) 388 蚊🐂牛腰同 patpat位置 3 成最好味 肉味好香濃而且夠 juicy 配阿根廷香草醬 香草味帶 d香咸 同牛扒 perfect match配菜有雜菇同香濃薯蓉 都好好味加48 蚊松露薯條🥔 薯條幼身香脆有口感 點 d 墨松露醬都好正👍🏻 🍴鬼佬黯然銷魂飯 208 蚊鴨胸叉燒意大利飯🐖意大利飯個 cream整得好香濃 飯粒夠硬身 正👍🏻 鴨胸有兩中件 醃得甜咸適中 啖啖肉 配埋 煎蛋撈飯 名付其實既鬼佬黯然銷魂飯😂 🥤tropical sunshine熱帶陽光 78 蚊 有 tequlia , triple sec , passion fruit puree. Pineapple juice , sprite🥤 yuzu blossom柚子

🍴西班牙紅蝦薄切 88 蚊🦐

🍴特選級牛冧上蓋扒9oz

🍴鬼佬黯然銷魂飯 208 蚊
鴨胸叉燒意大利飯🐖

🥤tropical sunshine熱帶陽光 78 蚊
🥤 yuzu blossom柚子盛放 78 蚊
有 gin , yuzu puree, lime juice . Jasmine tea, egg white, honey,.bitters

#西餐 #雞尾酒 #鴨胸 #煎蛋 #柚子 #薯條 #牛扒 #紅蝦 #意大利飯
Score 平均分 <8/10>
Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#labeatbistro
LAB EAT BISTRO
旺角豉油街36 至42 號榮高大廈地下2 樓
~~~~~~~~~~~~
#fafafoodblog #為食花太郎 #fafafoodblog旺角
=====================
2022-05-19
2022-05-18 219 瀏覽
其實我都係俾佢外面嘅裝修 同埋門口嘅餐牌吸引咗入去試吓🤣 整個用餐體驗都好愉快 因為店員態度友善 而且餐廳嘅環境令人好舒服 彷彿置身外國嘅扒房一樣🍴香檸牛油果三文魚漬呢碟有少少似日式嘅料理 檸檬汁配三文魚同埋牛油果味道清新 作為前菜令我哋好開胃🥑 而且擺盤都好精緻 喺三文魚漬上面又塊小小嘅洋蔥裝住魚子醬鬼佬黯然銷魂飯望個樣好似港式茶餐廳嘅叉燒煎蛋飯 其實佢係鴨胸叉燒配意大利飯 除咗隻煎蛋有港式嘅味道之外 成碟嘢都係西式㗎🤪 每粒意大利飯都比白汁包裹住 鴨胸叉燒用港式BBQ醬醃製而成 食落口肉質軟腍🦆 雖然冇港式叉燒嗰種炭燒味 但係感覺非常新鮮慢煮24小時美國穀飼牛小排係Steak combo嘅主菜 醬汁方面 我地揀咗煙燻海鹽及香草牛油🧈 由於係慢煮牛 仲有好多肉汁係入面👍🏻 而且肉質軟腍 好推介呢碟 底下仲有薯蓉同芥末醬伴碟 牛肉味濃郁 即使唔點香草牛油 都好食😋 黑松露薯條 配菜我地揀咗呢款 炸薯條有好多 配埋黑松露沙律醬真係更加豐富🍟Dirty層次分明 不過就比較重奶味 如果多返少少咖啡味會更加好☕️黑牛呢個係港式經典嚟 冇諗過喺呢間西餐廳都會見到😮 所以就嗌咗嚟飲 底下係可樂加面頭

鬼佬黯然銷魂飯

慢煮24小時美國穀飼牛小排

黑松露薯條

Dirty
層次分明 不過就比較重奶味 如果多返少少咖啡味會更加好☕️

黑牛
呢個係港式經典嚟 冇諗過喺呢間西餐廳都會見到😮 所以就嗌咗嚟飲 底下係可樂加面頭有雲呢拿雪糕 一次過滿足晒我想飲肥仔水又想食雪糕嘅慾望🥳

新抱茶
望個樣好中式🤣 但其實係cocktail嚟㗎 餐牌入面寫得好清楚有啲咩 有Bourbon, peach purée, lime juice, English tea 餐廳非常有創意 用咗紅桑子同荔枝嚟代替中國傳統新抱茶嘅紅棗同埋蓮子😝 望到個樣都覺得好傳統呀

餐廳結合咗傳統又有創新嘅元素好多菜式都係fusion菜 唔喺度度可以食到 所以都好推介大家嚟試吓😌 總結成個用餐體驗都係愉快嘅💛
2022-05-16 88 瀏覽
旺角美食多,今晚想鋸扒,行行吓見到大大個招牌好似有得鋸扒,就想去試吓「甜醋慢煮安格斯牛面肉」點咗個牛面肉,好少地方有得食,我都好似係第一次食,覺得好特別,原來牛面肉係好滑好林,好厚肉,但係佢煮得好Juice,入口好易咬,牛味好濃郁,個醬汁係甜甜酸酸,好特別同埋好開胃,加埋配菜,高質享受 「特選級牛冧上蓋扒」食食緊係食餐牌最貴嗰個,餐牌好細心,有解釋牛冧肉即係連接腰部及腎部位置,油脂分布均勻,肉味香濃,簡直就係完全我想要嘅嘢,果然名副其實係最貴,真係同描述嘅一樣,肉味香濃又好腍好易入口,好厚實,啖啖肉,食得好滋味黑松露薯條頭盤紅菜頭沙律值得一讚係職員服務好好,好有禮貌,果然係中高級餐廳,值得一試

「甜醋慢煮安格斯牛面肉」

「特選級牛冧上蓋扒」

黑松露薯條

頭盤紅菜頭沙律

2022-05-15 72 瀏覽
🆗腐乳雞翼 $88醬汁調味得好好😍超強腐乳味,雞翼都炸得好脆,雖然個粉有啲厚,但個醬真係完勝左,佢啲醬分佈係上層,其實食晒上層都無晒啲醬🥹我覺得啲醬分開上會好啲。⚠️火炙赤蝦海膽醬櫻花蝦意大利飯 $228整體上佢真係好有腥味,我食唔出櫻花蝦既味,赤蝦都好腥…..係腥上加腥,所以佢個口味唔係太討好我🫣覺得呢個配搭唔係甘夾。可能我地太過對佢期望太高,所以先有呢種失落感係度。無咩太大驚喜。❤️特選級牛冧上蓋扒 $388必食呢度牛扒🤤佢建議3成熟,我點左紅酒汁同松露薯條,上菜果時都會有埋牛油🧈同海鹽,肉質超嫩😍口感軟軟、牛味濃郁🐮一定要牛扒+牛油+芥辣醬,真係好夾好味!!牛扒下面仲有薯蓉,薯蓉整到好細滑😍功夫做得好好!!松露薯條松露粉都好多,所以都幾重味,薯條係偏幼,佢仲有個松露醬比您點,🆗唔錯。食完真係想再黎鋸多次扒😍😋係幾高質。𝐂𝐚𝐛𝐞𝐫𝐧𝐞𝐭 𝐬𝐚𝐮𝐯𝐢𝐠𝐧𝐨𝐧 紅酒 🍷$58佢甜度唔算好高,一食牛扒配啖紅酒都唔錯,變到有啲甜既。不過就$58一杯都唔可以要求太高既😂🍹有氣檸檬茶我又唔係好覺佢有氣😂😂味道🆗服務都唔錯架,人多都好照顧我地,好快就會收好我地啲碗碗碟碟😂
🆗腐乳雞翼 $88
我覺得啲醬分開上會好啲。

⚠️火炙赤蝦海膽醬櫻花蝦意大利飯 $228

❤️特選級牛冧上蓋扒 $388

𝐂𝐚𝐛𝐞𝐫𝐧𝐞𝐭 𝐬𝐚𝐮𝐯𝐢𝐠𝐧𝐨𝐧 紅酒 🍷$58

🍹有氣檸檬茶
我又唔係好覺佢有氣😂😂味道🆗

• 特選級牛冧上蓋扒
  • 腐乳雞翼
2022-05-15 77 瀏覽
The services quality here is incredibly way below standard. Waiters cannot correctly place orders, cannot deliver right food (delivered 3 times wrong dishes for my stay, with very bad attitude! Food quality is also below standard. Will never ever come again!
2022-05-12 346 瀏覽
事關呢間位於豉油街嘅西餐最近幾出名,忍唔住約朋友放工黎食個飯!餐廳內裏係工業風嘅裝修,例如有啲磚牆,又拼貼左紙皮石,其餘仲有清水模水泥牆同樓梯,我自己好鍾意呢種好raw嘅感覺呀!呢度嘅野食都非常精美!香檸牛油果三文魚漬🥑🐟頭盤清新開胃,三文魚厚砌又夠新鮮火炙赤蝦海膽醬蝦花蝦意大利飯🦐呢個帶有日式風味嘅火炙生蝦,加西式嘅risotto,相信係我食過最無違和感兼超好食嘅fusion菜!仲要係濃厚嘅海膽醬,鮮甜嘅味道非常岩我地口味😍鍾意海膽嘅一定要嗌呢個!頂級牛板翼扒,呢個部位係屬於油花最豐富嘅,食落口感相當冧,肉質好嫩滑!5成熟賣相亦好靚呀side dish有六款野食可以揀,我地加左個蕃薯條,估唔到咁大兜嘅🤣Cocktails啲名好有趣😂見佢唔貴,一人點一款試下,Simple Tea(新抱茶),味道係酸酸的,因為特別加左peach puree同lime juice, 仲放左成粒荔枝同紅莓,加埋個中式茶杯,望落去真係幾似平時紅棗茶咁嘅樣架🤣另一杯叫柚子盛放,同預期一樣好清香嘅柚子味,對比simple tea就冇咁酸嘅,我覺得兩杯都各有特色兩杯都值得試下!overall覺得呢間係我地on li

Cocktails啲名好有趣😂見佢唔貴,一人點一款試下,Simple Tea(新抱茶),味道係酸酸的,因為特別加左peach puree同lime juice, 仲放左成粒荔枝同紅莓,加埋個中式茶杯,望落去真係幾似平時紅棗茶咁嘅樣架🤣另一杯叫柚子盛放,同預期一樣好清香嘅柚子味,對比simple tea就冇咁酸嘅,我覺得兩杯都各有特色兩杯都值得試下!overall覺得呢間係我地on list一定會再encore嘅餐廳!
2022-05-12
2022-05-11 79 瀏覽
今天和朋友吃lunch, 原來旺角有一間很有情調二價格合理的餐廳,平均一個set lunch的價錢是80至$100多元餐廳裝修很有情調,入內便有工業風的樓梯,空間感十足,還有木系喎紅磚牆裝飾。厚切雞扒牛油果漢堡配薯條 $88Chicken burger with fries Mashed avocado sour cream雞扒非常厚身,炸過的雞扒表面香脆,但肉質仍然Juicy, 咬下去啖啖肉!牛油果醬可減油膩,薯條非常香脆,外脆內軟。澳洲殼精選牛扒 $168Chef selected Aug grain fed steak牛扒非常厚身,剛剛好熟成五成熟,牛肉味香濃,薯蓉香口滑身。椰糖 mousse cake這個cake不會過分甜,有點像焦糖燉蛋的味道,mousse非常輕軟綿綿。

厚切雞扒牛油果漢堡配薯條 $88
Chicken burger with fries
Mashed avocado sour cream

澳洲殼精選牛扒 $168
牛扒非常厚身,剛剛好熟成五成熟,牛肉味香濃,薯蓉香口滑身。

椰糖 mousse cake
2022-05-10 58 瀏覽
今次同朋友經這豉油街嘅時候,發現左呢間以工業風設計嘅西式餐廳。門面亦俾攞放整齊嘅蛋糕吸引,所以決定份黎食野喇🤣- 黑松露雜菌忌廉意粉 $88店員上碟嘅時候已經聞到好香濃嘅黑松露同忌廉雜菌,而且每一啖都食到醬汁同大量嘅黑松露雜菌,層次好豐富呀😋。- 烘榛子咖啡🥃 唔鍾意太甜嘅朋友仔可以試一試,絕對會令你有驚喜架😝!店舖menu 有推薦$168牛扒與蛋,朋友點左7成熟,同時佢亦將半熟蛋嘅蛋漿流去牛扒上面,再加埋香草令口感昇華。

- 黑松露雜菌忌廉意粉 $88

- 烘榛子咖啡🥃
唔鍾意太甜嘅朋友仔可以試一試,絕對會令你有驚喜架😝!

2022-04-20
  • All Day Breakfast
  • 牛扒與蛋
  • Salted Sakura Coffee
2022-05-08 66 瀏覽
呢間餐廳係Lab eat restaurant & bar嘅姐妹店裝修好簡潔 係工業風嘅佈局好有格調👍🏻👍🏻.🌟美國頂級穀飼牛腰扒 $328呢個比較失望首先呢個價錢嘅扒比較細份而且出晒血水又冇牛味🤦‍♀️不推薦🙅‍♀️.🌟西班牙海鮮飯 (2人份)$328海鮮飯好足料💕有帶子 蝦 🦐 魷魚🦑飯粒爽晒海鮮精華飯粒軟硬適中👍🏻但份量都唔係2人份😅. 🌟即磨魚子醬蟹黃意粉 $248魚子醬好有鮮味蟹黃好creamy意粉都好掛汁👍🏻👍🏻但蟹黃醬偏淡 冇咩蟹味🙈而且木魚搶晒蟹皇味
裝修好簡潔

但蟹黃醬偏淡 冇咩蟹味🙈
而且木魚搶晒蟹皇味
  • 牛腰扒
2022-05-07 60 瀏覽
很開果邊買鞋經過見到門面黑蚊蚊就睇吓咩嚟留下都有簡單介紹食d 咩又有位就試下佢咩料好彩有卡位坐其他位置都唔太差旺角好難有座得舒服嘅地方食野上到去原來唔止得一層係有二層我地睇完menu 後叫咗二個main 女人食飯點少得甜品😬早二日食完牛所以見到佢有個豬鞍就試下另外叫咗個飯男人真係唔食飯唔得🤣#法式豬鞍扒(見到佢係自家制蘋果醬👍🏻😋)真係好配合唔覺豬鞍油膩仲好開胃個豬鞍煎得啱啱好見佢少許粉紅色好juicy😋#鬼佬黯然銷魂飯👍🏻好攪笑佢係"鴨胸"口感整到好似叉燒好似慢熟咁好腍完全食唔出係鴨胸意大利飯煮得啱啱好個汁好好味#懷舊糖蔥餅拿破倫 😋用咗懷舊小食係中間幾特別好得意有兒時味道側邊朱古力牌下個有舊白色野原來係椰子雪糕好香椰子味佢d 燈反射影到好閃爍爍🤣
很開果邊買鞋經過
所以見到佢有個豬鞍就試下
另外叫咗個飯
男人真係唔食飯唔得🤣

#法式豬鞍扒
(見到佢係自家制蘋果醬👍🏻😋)
真係好配合唔覺豬鞍油膩仲好開胃
個豬鞍煎得啱啱好見佢少許粉紅色
好juicy😋

#鬼佬黯然銷魂飯👍🏻
好攪笑佢係"鴨胸"
口感整到好似叉燒
好似慢熟咁好腍