2018-06-16 1239 瀏覽
最愛牛扒,下週生日,老公專門帶我來到同事推薦的法式牛扒店。這間店名是法語,La Vache就是牛🐂的意思。最特別的是菜單只有一款牛扒套餐,沒其他選擇,像是告訴你,來這裡當然要吃牛扒呀。套餐包括麵包配黃油。一個沙拉,沙拉比較普通。主角牛扒這是三人份的牛扒,左邊是well medium, 右邊是medium。牛肉確實很嫩,牛味十足呀除了牛扒,還有無限的薯條🍟最後還有一道甜品🍮整體來講牛扒確實沒讓人失望,服務員也都非常熱情,一個個過來逗寶寶玩,所以寶寶也好開心唯一扣分的就是位置實在離地鐵太遠了,帶寶寶去soho 區真是太累了😂
最愛牛扒,下週生日,老公專門帶我來到同事推薦的法式牛扒店。

套餐包括麵包配黃油。
麵包黃油

一個沙拉,沙拉比較普通。
沙拉

主角牛扒

牛扒

除了牛扒,還有無限的薯條🍟
牛扒薯條

麵包黃油
牛扒薯條
蛋糕
2018-06-14 649 瀏覽
黎之前一定要book 位,話哂都中環Soho區黎講價錢比較實惠既一間餐廳入鋪坐底佢會問我地排要幾成熟,因為佢間鋪只有一種排(rib eye set)好快就上面包(法包黎既所以有點硬)送既沙律(菜好新鮮好Fresh )如果一碟唔夠食可以加$20多一碟Rib-eye 5成熟(都真係好生下,煎到好香肉汁鎖住係入面)Rib-eye 7成熟(有蘑菇醬同芥茉醬)試完5成再食7成熟,個人覺得7成會好食d可以無限加既薯條(新鮮炸出黎,上枱仲熱辣辣好好食)
好快就上面包(法包黎既所以有點硬)

送既沙律(菜好新鮮好Fresh
)如果一碟唔夠食可以加$20多一碟

Rib-eye 5成熟(都真係好生下,煎到好香
肉汁鎖住係入面

可以無限加既薯條(新鮮炸出黎,上枱仲熱辣辣好好食

2018-06-13 1002 瀏覽
都唔知點解,硬係要風大雨大先至出嚟聚餐。不過好彩今日我地早左2分鐘行到過嚟,因為我哋啱啱行到餐廳嗰陣時有一陣超大雨。我有啲同事就係遲咗幾分鐘過嚟,連衫都濕晒。其實我哋個team都嚟咗呢度食晏好幾次,就算唔係 full house,都只係剩返一兩張枱。可能因為落雨嘅關係,所以餐廳冇乜人。唔知係咪因為太耐冇黎,定係記錯價錢,我心目中佢一個set只不過係大概HK$250,一見到要HK$318,都俾佢嚇咗一跳。呢間餐廳嘅特色,就係個餐牌冇得揀,只有一個set lunch,冇其他㗎啦。反而飲品就有好多可以選擇。首先嚟咗個合桃牛油生菜,合桃有少少咬口,牛油生菜加埋沙律醬非常軟滑。好味!再嚟餐廳個主角,牛扒。但係由於我掛住傾計,所以唔記得咗影就開始咗食。唔好意思。我哋有啲同事叫咗medium 有啲叫咗medium rare。7件牛扒分開兩碟上,medium 一碟,medium rare一碟。但係由於我哋食medium/medium rare 嘅人唔係坐埋一齊,所以我哋要掉位。雖然佢都有提議幫我哋掉左牛扒嘅位置,但係我哋都係覺得我哋掉位方便啲。牛扒食落去幾林,但係唔會係醃咗啲肉嗰種肉質。值得一題就係啲

呢間餐廳嘅特色,就係個餐牌冇得揀,只有一個set lunch,冇其他㗎啦。反而飲品就有好多可以選擇。首先嚟咗個合桃牛油生菜,合桃有少少咬口,牛油生菜加埋沙律醬非常軟滑。好味!再嚟餐廳個主角,牛扒。但係由於我掛住傾計,所以唔記得咗影就開始咗食。唔好意思。我哋有啲同事叫咗medium 有啲叫咗medium rare。7件牛扒分開兩碟上,medium 一碟,medium rare一碟。但係由於我哋食medium/medium rare 嘅人唔係坐埋一齊,所以我哋要掉位。雖然佢都有提議幫我哋掉左牛扒嘅位置,但係我哋都係覺得我哋掉位方便啲。牛扒食落去幾林,但係唔會係醃咗啲肉嗰種肉質。值得一題就係啲牛扒一定要點佢嗰啲秘製醬汁,絕對係有將牛扒嘅味道提升左一大步。可以咁講,以一個唔係咁貴嘅價錢來講,呢度牛扒可以話係top notch quality,絕對係值得我俾五星嘅食物。

我有個同事覺得佢個塊medium牛扒太過生,侍應主動走過來話幫佢煮返熟啲。

法國餐廳裏面嘅薯條,當然係比較幼身嘅 French fries。雖然我唔係食咗好多薯條,不過薯條絕對任食㗎,如果你唔夠飽可以叫佢俾多啲你!

最後係個甜品,係杏仁餅。可能對甜品冇乜期望同埋見佢個樣硬硬地,又竟然有驚喜,味道唔差,杏仁味唔會太濃,加埋啲cream一齊食,唔錯。

最後講下餐廳嘅佈置,餐廳內有好多畫畫左喺場上面,而畫嘅內容我一啲法國嘅建築物為主。加上餐牌同埋枱面嗰張紙都有一啲手畫圖案,我都幾鍾意呢一種嘅裝飾。店內仲有一啲特色嘅燈同埋有好多梳化,令到佢有一啲法式小店嘅感覺。

總結
- 可能因為落雨,餐廳冇乜人
- set lunch 好似加左價,不過加左價我都覺得係值得
- 推介: 合桃牛油生菜、牛扒、牛扒秘製醬汁
- 雖然侍應話幫我哋掉左牛扒嘅位置,我哋都係決定掉位去就啲牛扒
- 同事覺得塊牛扒太過生,侍應幫佢煮返熟啲
- French fries 係任食㗎
- 杏仁餅出奇地好食
- 用咗好多手畫嘅畫來做佈置,包括牆身,餐牌同枱面嘅紙,加上一啲特色嘅燈同梳化,令到有一啲法式小店嘅感覺
合桃牛油生菜
任食薯條
杏仁餅
  • 秘製牛扒醬
2018-06-13 352 瀏覽
朋友旅行歸來,便相約好友們一起食飯。一位好友就提議試試這間餐廳。餐廳燈光幽暗,所以以下食物相片也會比較暗。這間餐廳每日只有套餐,價值定為318加一。酒水需要另行購買。沒錯,是酒以及水也要另行購買。一瓶水也要58元,所以,建議開瓶紅酒算了。在法式餐廳嘛,紅酒又點可以少咗佢。西餐當然有餐包。牛油被覆蓋,應該是以免黏塵。而且牛油剛好處於溶點,方便均勻塗抹麵包。配上香滑牛油嘅麵包,真好吃。前菜當然不少得沙律,生菜配上合桃,竟然不差。在上主菜前,竟然先上了一個爐。一問之下,才知道這是用於保溫牛扒。聽店員說,餐廳嘅牛扒最適合medium rare,看起來的確幾吸引。 牛扒一上桌,服務員先為我們夾上一塊牛扒和一些薯條。牛扒煎得剛好,而且肉嫩。配上秘制醬汁簡直一流。如果沒有保溫,牛扒冷也可能會非常騷。因為這牛肉味道非常重。同時這保溫方法,也保存了牛扒剛上桌時嘅質疑。薯條是剛炸好的,所以香脆可口,不過要小心非常熱。值得一提嘅喺餐廳音樂非常噪。經過我一番留意, 可能喺專比情侶傾計。音樂太噪,情侶要貼近傾計,而且所說的不會過被隔黎枱聽到。總括而言,餐廳食物質素和環境也不錯。如果是情侶去,更好。

餐廳燈光幽暗,所以以下食物相片也會比較暗。

前菜當然不少得沙律,生菜配上合桃,竟然不差。

薯條是剛炸好的,所以香脆可口,不過要小心非常熱。

總括而言,餐廳食物質素和環境也不錯。如果是情侶去,更好。
2018-06-02
2018-06-04 680 瀏覽
最近聽朋友介紹這間法式牛扒餐廳蠻有趣的,因此生日飯就選了在這裡用餐。我們四人未能訂座,七點來到要待大約一小時才能用餐,於是我們先到其他酒吧坐坐,等餐廳來電通知我們入座。這裡的麵包一般,卻是牛油吸引了我。牛油是無鹽的,吃下去感覺水水的,但淡淡的牛油香頃刻才慢慢滲出來,令人想吃更多。😋我的牛扒選了medium rare,友人們則是rare及medium,結果一致認為medium rare比較美味。選擇rare的話口感較韌,不太容易咬開。而medium的話則是未能保持肉香。相比起來,medium rare則比較juicy,更能突出牛肉的香味。個人很喜歡黃醬,味道香淡,充滿蛋香。吃牛扒配這個醬立即減去油膩感。另外,薯條用上新鮮的油來炸,卻一點都不油膩。真的太好食,令人即使很飽仍然不斷添加薯條。很喜歡這裡的環境,裝潢懷舊,而且播著一些老歌(雖然有時太大聲),令人忘卻處身香港。不得不提的是侍者的服務很好,很細心和體貼。當我們用完正餐,就看見有侍者推著甜品車「叫賣」。他仔細地介紹了每一道甜品,最後我們選了兩款,他更應友人要求為蛋糕插上爉燭,為我慶祝生日。甜品是檸檬撻及士多啤梨撻。檸檬撻的餅底造得較好

甜品是檸檬撻及士多啤梨撻。檸檬撻的餅底造得較好,不過略嫌檸檬的涵料太少,吃起來不夠過癮。

士多啤梨撻可能雪得太長時間,餅底很硬。最吸引的是忌廉,淡淡的味道充滿雲呢拿香,非常好吃。

• 薯條
2018-05-29 17641 瀏覽
哥哥話想食下牛扒我地就揀左La Vache對上一次黎已經係三四年前 過左咁耐睇下仲係咪咁好食先五個人以上可以book檯 咁我地當然上網book左先啦嚟到唔洗等即刻入得呢度淨係得一個Rib Eye set 你只需要揀幾成熟就得啦一坐低佢先上一籃法包 我覺得個包偏硬而且唔熱 麻麻地落好order冇幾耐就上左沙律呢度既沙律落左Olive oil同埋Vinegard菜超新鮮 失落覺得好鮮甜係我近期食過覺得最好食既沙律如果食晚一碟唔夠喉 可以加$20要多一碟既等左一陣 牛扒終於登場啦呢度既薯條係任食既佢每過一陣都會有waitress問你洗唔洗加薯條 d薯條仲要係新鮮出爐建議你一次唔好加太多 咁就可以keep住食到熱辣辣既薯條啦牛扒叫左medium rare 佢都煮得我好滿意牛扒肥瘦適中 唔算太淋牛味同油香味兩者互相配合 食到好滿足覺得呢度既牛扒keep住質素都係唔錯既可能就係得一個餐先可以keep住做得咁好我地仲叫左支紅酒紅酒配牛扒 簡直係一大享受啊食曬牛扒之後waitress會推架甜品車出黎問有冇甜品需要見到款款甜品都好靚好吸引真係好難決定最後我地叫左四款甜品share一齊食Strawberr
哥哥話想食下牛扒我地就揀左La Vache

Strawberry Tart 餅底超好味
厚厚既餅底好脆而且好有牛油香味
士多啤梨雖然唔甜但未至於好酸
Strawberry  Tart

Paris Brest係waitress介紹既話係signature嚟
呢個真係好有驚喜 成個paste有好多榛子粒喺上面 成個pastry食落有超香同濃既Hazelnut味 好正👍🏼
Paris  Brest

雖然價格偏高但佢好大份
而且味道真係好有驚喜 叫嚟share嚟食就剛剛好
不過呢度環境偏嘈 傾計要大聲d
2018-05-19 1160 瀏覽
呢間法式扒房只賣一款牛扒餐 大家只需要揀牛扒的生熟程度😋 圖中左邊Medium 右邊Medium Rare 💰💰每位$318💰💰 (尖沙咀店暫時好似$298)  套餐包餐包 前菜 同仼食薯條😍 有機蔬菜合桃沙律 配搭住法式芥末油醋汁好開胃😋 到USDA Prime肉眼扒重頭戲 重達10安士😍 用海鹽和胡椒簡單調味 食落咸咸地 肉質細嫩 好味!😍 仲有火係碟底燒住保溫!🔥 我地食到一半就吹熄 廢事熟曬😂 都suggest 叫Medium rare 黃色個醬好好食!!!!!!!!!😚  不過我最中意都係薯條哈哈😂🍟 一人食左三大碟 睇落普通炸薯條 但熱辣辣 好脆口 食落就食唔停🤤 @Foodie_eatlife- -📍 La Vache! (中環店) 中環蘇豪卑利街48號地下 尖沙咀赫德道12號地下
呢間法式扒房只賣一款牛扒餐
大家只需要揀牛扒的生熟程度😋
圖中左邊Medium 右邊Medium Rare
💰💰每位$318💰💰
(尖沙咀店暫時好似$298)

套餐包餐包 前菜 同仼食薯條😍
都suggest 叫Medium rare

黃色個醬好好食!!!!!!!!!😚

不過我最中意都係薯條哈哈😂🍟
@Foodie_eatlife
- -📍 La Vache! (中環店)
中環蘇豪卑利街48號地下
尖沙咀赫德道12號地下
2018-04-30
10 分鐘 (堂食)
紀念日
2018-05-04 1619 瀏覽
原來我為左食,都可以去得好盡下,事關我又為左lee間餐廳等左兩個鐘頭!個門口好似酒吧!入面店員全部講英文,不過好nice。連客大多數都係abc…等咁耐,都只係坐吧枱。係食之前,總係有一籃子麵包俾你先,但好啱,等左咁耐好肚餓,麵包新鮮脆口。沙律菜又新鮮又脆,仲有合桃唔益又脆。一份要medium rare(係店員推介),一份要medium,結果冇介紹錯,medium rare個塊雖有血水,不過牛味重,嫩,冇筋。薯條可以令我地食完再refill,牛油香,炸得脆。

沙律菜又新鮮又脆,仲有合桃唔益又脆。

薯條可以令我地食完再refill,牛油香,炸得脆。
120 分鐘 (堂食)
2018-04-23 1686 瀏覽
禮拜一係男友既大日子,所以千挑萬選左間佢好鐘意既法國扒房La Vache!. 位於中環卑利街,門口有一隻霓虹燈牛牛,係夜晚漆黑既街上特別顯眼. 內部格局優雅有情調,好適合節日慶祝. 一坐低先order 野飲,各款酒,mocktail 都有得簡.因為唔想醉到聽日返唔到工,我地都係叫左果汁飲😂.前菜有2款,面包同沙律. 沙律酸酸地好易入口,果仁亦好有咬口,食完好開胃!今日既重頭戲出場啦!黎扒房梗係要据扒. 順帶一提呢度只有一款set dinner (steak)提供,但可以簡唔同熟度. 我地簡左median rare 同medium.前者juicy多汁,後者多d烤肉味😋而我都好鐘意呢度既薯條,幼幼長長新鮮油炸,最重要係可以任食. 最後係特式推車上簡左個朱古力蛋糕,送蛋糕時仲邊播歌同侍應們邊唱生日歌慶祝,男友都笑到見牙唔見眼😄.

2018-04-16 1576 瀏覽
成日聽人講La Vache!好正,可惜同時有book位既限制,晚餐只接受5人或以上既booking。今日終於得嘗所願,book左lunch時間去試下。餐牌唔洗睇,因為La Vache!獨沽一味只有一個牛扒set選擇,客人只需要揀幾多成熟就可以啦!第一樣先黎個沙律開下胃先 之後就係薯條,新鮮熱辣仲可以瘋狂refill,不過要忍住,留肚食主角!2人份量,賣相都幾吸引,medium rare剛剛好。第一舊咩都冇點食左原味先,牛味豐富好juicy,外面嗰層煎得幾香。之後再試下點醬,um... 好食到講唔到野,下次會再黎食

今日終於得嘗所願,book左lunch時間去試下。

第一樣先黎個沙律開下胃先

2人份量,賣相都幾吸引,medium rare剛剛好。

之後再試下點醬,um... 好食到講唔到野,下次會再黎食
2018-04-14
午餐
  • 牛扒
2018-04-08 1221 瀏覽
成日都驚要排好奈所以真係好久唔久先會黎1次今次終於約到朋友仔5個可以出絕招:卜位可惜呢度實在係太受歡迎,表面上卜咗位係唔洗等,其實都係要等等好彩等咗大約10分鐘就入到去講句medium rare就有得食成個餐都好好食好完美唯1既問題就係啲野太好食 自己紀律性又太低搞到次次都試唔到佢地既甜品終於,今次我地憑住6個人既力量,好勇敢咁樣同甜品車姐姐講我地要1份strawberry tart原來啲甜品都真係幾ok希望下次有機會可以再試下其他款式

好彩等咗大約10分鐘就入到去

我地要1份strawberry tart
原來啲甜品都真係幾ok
希望下次有機會可以再試下其他款式
2018-04-05
15 分鐘 (堂食)
2018-04-05 1063 瀏覽
今次唔係我哋第一次嚟啦⋯⋯每一次嚟到依間餐廳氣氛都好好。而且上菜好快,雖然只係食個半鐘但係因為上菜好快..好快就有得食我不嬲都好鍾意食呢度啲沙律加埋一啲合桃碎感覺更加清新,同埋最鍾意就係依度啲薯條,佢炸得好鬆脆,亦都唔會好硬 。主角牛扒真係正呀,而且牛味好重,亦都幾嫰,佢哋真係煮到你要求medium rare 上次我哋ordered 甜品,甜品好得意,佢喺架車仔度任你揀,但係我哋上次食過之後味道麻麻地,得個甜字,所以今次都冇嗌啦佢而家出咗名係尖沙咀嘅開着分店,但係我覺得中環店佢哋都冇失水準值得推薦!

法國牛扒
法國牛扒
  • 牛扒
  • 薯條
  • House wine
今日終於可以試到 好彩係元創坊行兩個街口就到我去到約6:30 可能假期 有8成八座率 入到去安排坐吧枱值得一讚係法飽真係好脆好正因為依度主菜只有牛排 所以落單只需講幾成熟ok叫左兩份 一份五成及一份7成 可惜兩份出黎效果都over cook 好彩冇用火烘住 如果唔係就更乾身不過朱古力蛋糕好正 價錢就要108 如果太飽可以叫一件一齊食我俾三粒星只係for 法飽及甜品服務跟環境都唔差 不過現場音樂就太過大聲其實一次就已經好足夠 價錢合共1100
今日終於可以試到 好彩係元創坊行兩個街口就到
我去到約6:30 可能假期 有8成八座率 入到去安排坐吧枱
值得一讚係法飽真係好脆好正
因為依度主菜只有牛排 所以落單只需講幾成熟ok
我俾三粒星只係for 法飽及甜品
服務跟環境都唔差 不過現場音樂就太過大聲
其實一次就已經好足夠 價錢合共1100

2018-03-25 1005 瀏覽
星期日中環有好多食店都唔開門,搵食搵到呢頭竟然見到呢間餐廳要排隊就八卦睇下。原來係Blacksheep Group 旗下嘅餐廳,咁就覺得可以試下。其實所謂嘅排隊都係等一兩張枱(我地七點左右到)都唔駛一陣就有枱喇。成間餐廳都係食一樣嘅嘢食所以只有drink menu,你可以選擇cocktail, mocktail, beer, wines, 用餐時間限咗要一個鐘,anyway 都試下啦。見到drink menu 有兩款唔常見嘅法國啤(一支lager 一支Pale ale) 我地就點咗呢款。不過不失幾清新嘅。先上係法包baguette, 外脆內軟幾好味。之後就係green salad with walnuts, 簡單嘢never wrong 嘅,之後就係主食牛排喇,我地都係要medium rare, 但兩塊排嘅熟度明顯唔同,呢度要扣分,畢竟佢只有一個menu, 專做呢個menu,我expect 唔應該有咁嘅差異,我地一塊係medium rare 一塊係medium 囉。另外上牛排時會有個蠟燭台熱住,我個人覺得有些多餘,因為牛排熱住就會容易over cook.食扒時會有薯條襯埋,你鍾意食可以

,anyway 都試下啦。

食扒時會有薯條襯埋,你鍾意食可以再refill , 薯條揸得幾新鮮乾身冇乜油幾好。但我個人鍾意粗薯條多D. 不過炸得夠乾身嘅薯條都好食所以我都食晒。其實塊排真係唔錯,medium rare 果件好有肉味又夠juicy, 食得出用牛肉蘑菇汁煮過,食嘅時候有個芝士醬汁代替Mustard source, 我覺得好夾,但另一件因爲變咗medium, 肉質乾身咗好多,所以對比之下冇咁好食。

最後你可以加錢食甜品,佢嘅甜品好大件,兩個人share 一件就剛剛好喇。佢會推一架甜品車仔出嚟,有六款甜品可以選擇,我地選咗佢個signature, 但我聽咗個waitress 講咗兩次都真係聽唔到呢款叫乜名😂,是但啦。
黎到係一個doughnut款夾左一層厚厚嘅榛子醬,好味但好「留」所以半件剛剛好。
埋單時原來件甜品要$108,當個餐都係$298時,件甜品其實算貴,但share 一半就ok la. 飲埋啤酒每人大約$500
2018-03-25
2018-03-15 1279 瀏覽
First time I have been here and waiting time is one hour . But definitely value for money. Steak was great with unlimited refill in fries and a salad and bread ahead of it. Honestly I’m not a big eater and after a salad and some bread I was already 30% full. I wanted my steak medium and my friends ordered medium well and medium rare lol. All of us were happy and the steak was cooked as we demanded. It was juicy and the texture of the meat was good. Not too fat and tender. Atmosphere was a bit he
But definitely value for money. Steak was great with unlimited refill in fries and a salad and bread ahead of it. Honestly I’m not a big eater and after a salad and some bread I was already 30% full. I wanted my steak medium and my friends ordered medium well and medium rare lol. All of us were happy and the steak was cooked as we demanded. It was juicy and the texture of the meat was good. Not too fat and tender. Atmosphere was a bit hectic and loud but other than that and the waiting time nothing to complain. Steak which is the only thing they serve was great. Considering the price great value for money.
Steak

Overall rating: recommend if you love steak and don’t mind waiting and want value for money. Will go again but will try to visit the TST new shop and hope the quality is just as good and don’t need to wait that long. They should really consider letting people book.
2017-12-18
60 分鐘 (堂食)
生日
Steak