2019-03-14 41 瀏覽
香港比較小西班牙餐廳,通常都好貴,呢間好平民,食既野又地道而且好正宗,好似去左轉旅行咁。餐廳要上一樓,都好易搵,晚餐時間吾洗等位,地方好大,十分RELAX,又有高台,裝修都吾錯,好CHILL,有D小燈泡,有FEEL。食西班牙野TAPAS走吾甩!!!首先叫左杯sangria,因為兩隻都想試.叫左一紅一白Wagyu beef and foie gras air baguette  ($35per piece)店員會係你面前燒熟個薄薄和牛,牛下面有個空氣麵包,入面係有好RICH既鵝肝,好好食呢。空氣麵包好脆,推介切食!!!“Bravas” crispy confit potatoes ,spicy paprika sauce ($35)係一個炸薯仔粒,上面有辣既醬。個醬幾特別,比較CREAMYGarlic and chili prawns細細碟,好重蒜味,又好多炸蒜比我地食。個麵包都係整到又熱又脆比我地,好味。Wagyu short rib($270)因為我地得2個人,叫左個NOT SO HUNGRY SIZE。和牛好軟,個汁係甜甜地。十分入味,牛吾太肥,但又好淋。有驚喜,SIDE DISH

係一個炸薯仔粒,上面有辣既醬。個醬幾特別,比較CREAMY
Garlic and chili prawns
Wagyu short rib($270)
因為我地得2個人,叫左個NOT SO HUNGRY SIZE。和牛好軟,個汁係甜甜地。十分入味,牛吾太肥,但又好淋。有驚喜,SIDE DISH有D炸甜薯條。
Squid ink paella($338)
食西班牙野一定要食既PAELLA,今次叫左墨魚汁海鮮飯,佢焗得岩岩好,飯既質地吾會太硬,飯入面都有墨魚粒同有D蕃茄,不過2個人食就比較大碟,店員都好好地幫你分好。
Churros with chocolate
甜品吾洗諗一定係叫CHURROS,最地道既小吃。CHURROS即刻炸起仲有D肉桂粉係面,你可以以點雪糕加朱古力。
2019-03-13 230 瀏覽
上個星期日去左食西班牙brunch,餐廳喺正西營盤地鐵站隔離。餐廳嘅裝飾好色彩繽紛,加上店員都好friendly,感覺好cheerful。Virgin Sangria 因為唔飲酒,所以點左杯橙汁為主嘅sangria,酸酸甜甜好開胃。Mix Spanish cold cuts有salami, ham,cheese同蕃茄多士。Tuna tartar with avocado and toast呑拿魚口感軟滑,配上creamy嘅牛油果同薄脆多士,成為我今餐嘅favourite dish。Fried Padron peppers啲椒係唔辣嘅,味道好似冇魚肉嘅煎釀三寶。Traditional spicy potatoes好香口嘅薯仔粒,配creamy辣汁。Garlic and chili prawns好重蒜香,配多士食啱哂。Bikini本身個set包肉丸,但係因為朋友唔食牛肉,所以幫我地轉左。三文治係焗得好香脆,中間有芝士、黑松露醬同ham,bite size一啖食哂好滿足。以下係可以任食嘅部分,不過已經好飽,同個人認為味道一般,所以都冇再叫。Mixed seafood and chicken

Virgin Sangria

Mix Spanish cold cuts
有salami, ham,cheese同蕃茄多士。

Fried Padron peppers
啲椒係唔辣嘅,味道好似冇魚肉嘅煎釀三寶。

Traditional spicy potatoes
好香口嘅薯仔粒,配creamy辣汁。

Garlic and chili prawns
好重蒜香,配多士食啱哂。

Bikini

Mixed seafood and chicken paella

Crispy suckling pig with broccoli and pork sauce

Churros with chocolate sauce and vanilla ice cream
因為唔好肉桂味,所以淨係試左少少,炸得外脆內軟。雪糕好似雪得太耐,中間有幾塊碎冰。
2019-03-13 119 瀏覽
週末去了西營盤的La Paloma吃 Brunch。餐廳在西浦一樓,升降機位置很低調,殊不知上到去就看到濃厚西班牙風情的餐廳,色彩繽紛活潑,到處都有鴿子的擺設十分可愛,充滿西班牙的隨意率性,整個環境令人極為放鬆哩下單後先來兩杯清爽的Sangria,帶著誘人的血紅色澤,充滿豐盛的水果甜香,是一款很易入口的果酒邊嚐美酒邊來享用點小食吧~Brunch Menu 內的 Tapas 有6款之多,全部都是西班牙的特色小食。Tartare De Atun 吞拿魚他他很香滑,伴香脆多士和牛油果醬吃口感一流。Padrónes 小青椒看似很辣但其實是完全不辣,加了粗海鹽來煎很香口,味道討喜佐酒一流。Mixed Spanish Cold Cut 是冷盤來的,有芝士、風乾火腿、莎樂美腸、番茄多士和橄欖和Pickles等等,很豐富的一個拼盤Patatas Bravas 香辣炸薯粒,澆上濃稠醬汁很惹味。而Gambas Al Ajillo 香辣蒜蝦也是經典菜之一,香氣撲鼻,將浸在橄欖油與蒜泥中的蝦子夾著麵包吃,好吃唷Albondigas 是加上蕃茄醬汁的西班牙肉丸,圓滾滾很Juicy主菜是All you can e

主菜是All you can eat的Paella Mixta和Cochinillo。用平底大圓鑊盛著的西班牙海鮮飯賣相不錯,蔬菜、肉類、海鮮都有,米粒煙韌彈牙,口感層次豐富。

Cochinillo 烤乳豬是這裡的招牌,皮酥肉嫩,肥瘦適中,輕輕一咬就分開

Churros有驚喜,新鮮炸起每條都是熱燙燙脆卜卜,沾上冰凍雪糕和巧克力醬,甜香酥軟不會很甜膩,滋味的異國甜食!

這裡食物非常岀色,餐廳氣氛熱情奔放,星期日下午還有西班牙歌舞表演,充滿西班牙風情,很讚!
  • Churros
  • Cochinillo
  • Tartare De Atun
  • Paella Mixta
2019-03-12 127 瀏覽
為做律師的好姊妹慶祝生日當然要挑選特別的餐廳。據知她日韓菜就食唔少,卻未試過西班牙菜,我就特別在西營盤這間特色西班牙菜餐廳,La Paloma訂位。整間餐廳的設計色彩繽紛,💃💃配搭上歡樂悠然的民族音樂,令人猶如置身巴塞隆納的熱情風情畫中,心情都放鬆下來。😏😏😏餐廳職員很貼心,幫我們換了幾次碟,又勤快加水。點了以下:Air Baguette(空心法包)配搭Tapas💗侍應建議One Bite去體貼呢道菜。侍應用火槍將半熟牛肉炙熟,肉質嫩滑剛好無Overdone!一口咬開咬超鬆脆嘅Air bagutte,💗外層脆卜卜嘅脆餅,裡層有甘香濃郁嘅鵝肝慕斯湧入口中。加上嫩牛肉,肉嫩,鬆脆,滑溜,多重口感完美大衝擊。😍😍😍汁煮豬肋骨配炸青椒蕃薯條。💗豬肋骨上的肉切成一件件牛扒狀它甘香的油脂入口即溶,開頭我以為食緊滑嫩大骨眼扒😂😂😂Bravas 酥炸薯塊💗蒜蓉汁紅蝦配法包💗平時蒜蓉法包味道,齋蒜味普通啦~今次,用大鮮紅蝦配搭蒜蓉汁配法包。識食,梗係要瘋狂將法包醮滿鮮蝦汁啦😋😋西班牙墨魚汁海鮮飯💗聽講,呢個飯係用一個大平底鑊和五個火圈的爐烹煮,熱力分佈好平均,1句講晒,唔會一d飯腍一d飯硬,粒粒飯都好飽
為做律師的好姊妹慶祝生日
當然要挑選特別的餐廳。
據知她日韓菜就食唔少,卻未試過西班牙菜,
我就特別在西營盤
這間特色西班牙菜餐廳,La Paloma訂位。

整間餐廳的設計色彩繽紛,💃💃
配搭上歡樂悠然的民族音樂,
令人猶如置身巴塞隆納的熱情風情畫中,
心情都放鬆下來。😏😏😏

餐廳職員很貼心,幫我們換了幾次碟,
又勤快加水。

點了以下:
Air Baguette(空心法包)配搭Tapas💗
侍應建議One Bite去體貼呢道菜。
侍應用火槍將半熟牛肉炙熟,
肉質嫩滑剛好無Overdone!

一口咬開咬超鬆脆嘅Air bagutte,💗
外層脆卜卜嘅脆餅,
裡層有甘香濃郁嘅鵝肝慕斯湧入口中。
加上嫩牛肉,肉嫩,鬆脆,滑溜,
多重口感完美大衝擊。😍😍😍

汁煮豬肋骨配炸青椒蕃薯條。💗
豬肋骨上的肉切成一件件牛扒狀
它甘香的油脂入口即溶,
開頭我以為食緊滑嫩大骨眼扒😂😂😂

Bravas 酥炸薯塊💗

蒜蓉汁紅蝦配法包💗
平時蒜蓉法包味道,齋蒜味普通啦~
今次,用大鮮紅蝦配搭蒜蓉汁配法包。
識食,梗係要瘋狂將法包醮滿鮮蝦汁啦😋😋

西班牙墨魚汁海鮮飯💗
聽講,呢個飯係用
一個大平底鑊和五個火圈的爐烹煮,
熱力分佈好平均,
1句講晒,唔會一d飯腍一d飯硬,
粒粒飯都好飽滿有有咬口,
將每1粒飯都均勻索滿墨魚汁。
飯上面d海鮮,青口,大蜆仲超新鮮添。😍😍

Churrous💗
傳統方法炸的冬甩條,
附設冰凍雲尼拿雪糕和溫熱朱古力醬。
將熱辣辣脆卜卜嘅的冬甩條
醮上冰凍雪糕,再醮些朱古力醬,
冰極與溫熱嘅雙重享受🤣🤣
2019-02-26 494 瀏覽
話說情人節係其中一個最多食客外出用膳既日子無他既 有好多時呢啲特別日子先會食特別既菜式所以今次我同另一半去既都係一間比較少去既餐廳今次揀左西班牙菜 西班牙既某啲菜式都會聽聞過例如最出名既西班牙式海鮮炒飯等等而今次去呢間本身出名都係食西班炒飯但由於情人節 除非一早訂左 如果唔係就要均一點算情人節套餐了 La paloma 可以解作白鴿 亦都係一首西班牙出名既歌曲 代表左西班牙文化 以情人節餐單去睇 其實都算係物有所值 價錢對得起個餐單 不過甜品就略為遜色第一道係welcome food 不列在餐單上 西班牙除左鬥牛 最出名就係蕃茄 每年8月都有一個蕃茄節而呢個蕃茄香草多士 香口蕃茄味濃 而且加左香草之後 滿口香味 帶動了食慾Crispy fole gras with truffle cream 兩片簿又脆既簿片夾住香煎左既鵝肝 加上松露醬 香口得黎會略帶甜味 估唔到呢種少少甜會更加帶出左鵝肝既香味第一道前菜絕對深刻Iberico ham with smoked eel airbag 西班牙風乾豬肉 大家絕不陌生 基乎個個都會食過今次呢個係西班牙伊比利亞黑毛豬 佢係風乾肉入面比較頂級既一種
話說情人節係其中一個最多食客外出用膳既日子

估唔到呢種少少甜會更加帶出左鵝肝既香味
第一道前菜絕對深刻

西班牙風乾豬肉 大家絕不陌生 基乎個個都會食過
今次呢個係西班牙伊比利亞黑毛豬
佢係風乾肉入面比較頂級既一種 脂肪含量會高少少 充滿甘香 而且會有少許果仁味 加上煙白膳脆片
又估唔到咁夾 油份好似比脆片中和左 香味更濃 但油膩感好低

Kilpatrick style oyster

一個好傳統既英式蠔食法
加入芝士 煙肉同少少混合沙律汁 焗完食得
簡單加上蠔味配搭 呢個都係好多人既「飛佛」
Sexy garlic and chili prawn

作為其中一個主食 較為失色
因為當中提及既大蝦(PRAWN)  比左一個期望我
但當餸菜到枱的時候 發現原來是普通大小的海蝦時
心中不禁有「吓」的一刹  即使烤得如何香口 蝦肉彈牙新鮮
都扣了不少分數 而主角就轉移到蒜泥薯蓉身上
蒜香加上牛油薯蓉 熱辣辣的 當算不錯

Pan fried scallop, "Romesco" sauce, conflt leek and crisp ham

名字就己經導出了整個菜的材料以為煮法
帶子大大粒 生熟剛剛好 不會過火 香煎係最能令到帶子出味的方法
ROMESCO汁 係西班牙傳統醬料 加入不同蔬菜以及果仁
味道可以搭配不同的肉 海鮮以及飯麵 很百搭

Australian Wagyu beef, aparagas tempura and conflt cherry tomatoes

如果喜歡牛的 我相信都會喜歡這塊牛扒
眼看接近熟透的外層 竟然包裹著粉嫩透紅的肉質
澳牛出名的地方在於牛味濃郁 肉質可以一咬即開
但又不失嚼勁 加上燒汁以及一點點黑椒 很可口

粉嫩透紅 很JUICY
另一半的皇帝脷也是神服於這個牛排上 表示滿意
澳牛的脂肪比例不是最出色 較為著重牛味以及咬口
不過要提一提 佢個炸露荀都好好味 簿簿一層炸粉 加上清嫩爽脆的露荀 有種不平則鳴的感覺

Traditional Lobster juicy rice

龍蝦都算係西班牙菜既一個SIGNATURE 但佢又唔係西班牙特產
呢個都算係出奇既地方 故勿論如何 見到大大隻龍蝦在碟上
其實係有一種莫名奇妙既高興

龍蝦有手前臂咁長 重量我真係唔識分
我覺得都算係大隻 而且只係加188蚊就有呢個DISH 係高價比
蝦肉彈牙 入味 蝦味都幾重 而且個飯近RISSOTO既煮法
飯中間會硬少少 加上龍蝦濃湯烹調 都頗入味 份量其實幾好 唔會過量

最後當然甜品 賣相幾特別 唔係單一件蛋糕
佢係由不同糖膠 慕絲併砌而成
當然係比你相機食先為主 唔好抱住好好味既期望
再者 西班牙甜品我真係諗唔出有咩係SIGNATURE GOOD既

最重要當然係節日氣氛同畫面行先啦
如果有機會一定要黎試佢既西班牙海鮮飯 應該都會有一定水準同道風味啫
2019-02-14
慶祝紀念
情人節
2019-02-24 113 瀏覽
我好鐘意air baguette(空心法包)做配搭既tapas,因為佢口感輕脆,味道偏淡,可以輕易配襯不同既食材。呢道就配上香滑濃郁既鵝肝慕斯及牛肉。咬開脆口既air bagutte,鵝肝慕斯湧入口中,入口即化,配上半熟牛肉令整道菜式更加昇華。一樣用左air bagutte,但呢款口味截然不同。以海鮮為主調,相對無咁膩更易入口,厚切既煙燻三文魚入口肉質亦較柔嫩,上軟下脆令口感更加豐富。龍蝦肉爽口彈牙,加埋配料食落好清新☘️感覺似平時食既燒大蝦,無咩驚喜🥴。chimichurri主要由新鮮香草、墨西哥辣椒、大蒜、🍋檸檬汁及橄欖油等製成,酸酸辣辣好開胃,仲有淡淡的香草清香,最適合配襯🍗肉類及海鮮。)必點菜式!! 微微粉紅色既牛肉不帶韌筋,嫩滑多汁。沾上Chimichurri一齊食好開胃又無咁油膩。🥔Mashed potato 好creamy,沾D肉汁一齊食,真係會食到停唔到口嫁🤤🎂Birthday Surprise店員好有愛,閒談之中得知我生日,突然送上cheesecake & 一首窩心既生日歌🎶。Cheese cake 奶味濃郁,旁邊伴有red fruit sorbet,十分醒胃。份份都即

龍蝦肉爽口彈牙,加埋配料食落好清新☘️

感覺似平時食既燒大蝦,無咩驚喜🥴。

🎂Birthday Surprise

份份都即叫即炸,岩岩炸好既Churros外脆內軟配雪糕或朱古力sauce,冷冷熱熱入口超正!!
慶祝紀念
生日
2019-02-17 123 瀏覽
自從男朋友第一次介紹食西班牙菜,之後就愛上,尤其係「大wok飯」同ham🤤本身唔中意食肉桂粉嘅野,但試完churros都覺得yum yum!我地之前食過一間好味嘅西班牙野係灣仔,點知唔知幾時執左,所以今年情人節就揾左另一間試下。突然醒起驚要食set menu,有提早打去問可摸以叫À la carte ,佢話得我地先去。點知去到枱枱都係食set🙈好彩一問之下可以叫到我地想食嘅À la carte !海鮮都幾fresh,中意mussels同個sauce,佢個飯真係好大「wok」😂
2019-02-13 152 瀏覽
今晚部門主管請食飯,要慰勞一班同事,在放新年假之前食餐豐富特色的晚餐,我哋揀咗放工後去到西環皇后大道西(La paloma)食西班牙菜, 餐廳設計 好有特色,坐得非常舒服,所以大家食完這餐正宗西班牙美味的晚餐,更係要齊齊多謝主管啦。Suckling pig主菜是西班牙乳豬,乳豬烤到外皮金黃香脆,肉質非常嫩滑,一點也不老,用椰菜苗及菇放係乳豬件下面,吸哂乳豬肉汁的濃郁味,是一道好特別的菜式。Paella Valenciana$388份量十足成3至4人都夠食,用左嫩滑的雞肉、海鮮和配菜,再加入香料,將成碟飯炒到十分有質感。Pulpo a la gallega$140 將八爪魚配上薯仔同醬汁一起烤焗,八爪魚爽口彈牙、薯仔軟綿綿,食起時好有層次感。Curros$70原來這個是甜品,驟眼好似我們中式的油炸鬼,當然不是啦!煙煙靭靭甜甜哋,配上雲呢拿雪糕,又幾好味。

2019-02-08 136 瀏覽
西環地鐵站開通後多左好多特色餐廳.今日黎到試依間超正宗既西班牙餐廳 裝修好靚又好有情調 氣氛好浪漫 好彩有book枱 去到7點鐘已經full哂 叫左個salmon tnt做前菜 三文魚再加黑松露真係好好食~ 食完真係好開胃再叫左必叫既八爪魚配薯蓉pulpo a la gallega 個配搭好夾又好特別~之後主菜叫左個豬手 勁脆又肥美 調味又正 黎到西班牙餐廳點都一定要叫valenciana paella 超香超有口感~同埋超多份量 好飽最後再叫左甜品 churros 配雪糕夾好多~仲有d services 超有禮貌~好友善

之後主菜叫左個豬手 勁脆又肥美 調味又正

最後再叫左甜品 churros 配雪糕夾好多~

仲有d services 超有禮貌~好友善

2019-02-08 119 瀏覽
一個風光明媚的週六下午,識飲識食的朋友帶我來這個位於西環的西班牙餐廳,嘆個靚brunch。餐廳內的顏色鮮豔,令人感受到西班牙人的熱情,心情也開朗些。吞拿魚tartar,賣相精美,味道也不錯,伴有幾塊烘到很脆的多士,一脆一軟,吃完想再吃。幾款cold cut, cheese, olive & 蕃茄法包,我一向不太喜歡cold cut,這碟主是朋友負責吃的,我負責少少cheese &蕃茄法包,味道正常。燒牛肉,那一抺碧綠色醬汁很特別,應該有青椒吧!牛肉燒至全熟,但未至於韌,有口,味道幾好。主角燒乳豬,皮脆肉嫩,肉味濃郁,果然是主打菜式!太好味了!😋最後以 churros 及咖啡作結,十分滿足的一餐!

餐廳內的顏色鮮豔,令人感受到西班牙人的熱情,心情也開朗些。

最後以 churros 及咖啡作結,十分滿足的一餐!

2019-02-06 651 瀏覽
大西北之友這次來到港島西的西班牙餐廳La Paloma,就在西營盤站附近。環境寛敝,裝潢色彩鮮明,以暖色系為主調,跟西班牙的熱情風格很配。有吧枱位方便把酒談歡,亦有沙發雅座供舒適用餐。自從去過馬德里和巴塞隆拿便對西班牙菜念念不忘,今天專誠來一試,先來兩客tapas,即西班牙小食。Salmon TNT $32/pcTNT指trinitrotoluene,即黃色炸藥,形容此tapas的口感。賣相小巧精緻,一大片厚切煙三文魚,配chipotle cream,即煙燻墨西哥辣椒乾加忌廉醬,及醃漬三文魚子。侍應建議我們一口吃掉,口感更佳,果然所言非虛!煙三文魚、chipotle cream及三文魚子在口腔內爆炸,多重口感,味道豐富,非常出色的一道小食! Bacon Con Queso $30/pcBacon Con Queso即西班牙文的bacon and cheese,以一片薄薄的煙肉包著air baguette,即空心法包,口感介乎麵包與餅乾之間, 內有爆漿芝士。跟Salmon TNT一樣,一口吃掉有爆炸的口感,芝士醬跟煙肉鹹香可口,配合酥脆air baguette,味道口感絕佳!$30一小件
有吧枱位方便把酒談歡,亦有沙發雅座供舒適用餐。

Salmon TNT $32/pc

Bacon Con Queso $30/pc
Bacon Con Queso
跟Salmon TNT一樣,一口吃掉有爆炸的口感,芝士醬跟煙肉鹹香可口,配合酥脆air baguette,味道口感絕佳!$30一小件不便宜,但絕對值回票價。

Pulpo A La Gallega $140
Pulpo A La Gallega
八爪魚片伴以大小形狀相約的薯仔,配Paprika煙燻紅椒粉及橄欖油,惹味可口。
Pulpo A La Gallega
紅椒粉香而不辣,八爪魚煙韌,薯仔入味,中間的醬汁有點精之效,味道出色。

Paella Valenciana $388
Paella Valenciana
香港人多稱paella為西班牙海鮮飯,其實最原始的paella起源於華倫西亞,材料並沒有海鮮,以肉類為主,包括雞肉及兔肉,配四季豆及雅枝竹等,以迷迭香、番紅花及紅椒粉調味。
這客華倫西亞paella賣相相對平凡,沒seafood paella那樣色彩繽紛,但味道絕不遜色。飯粒分明,口感剛好,有嚼勁而不會太硬,醬汁包裹著每一粒飯,卻不會太濕;這個版本只有雞肉沒有兔肉,香港人不怕吃不慣;雞肉份量十足,大大件,啖啖肉;雖然平底鍋很大,但深度較淺,份量適中,二人吃也不覺膩。

Cochinillo $270/半份
Cochinillo
一端上已經香氣撲鼻,吃下去更感驚喜!從未吃過這般軟熟的乳豬,侍應告知這是慢煮十五小時的成品,難怪肉質嫩滑,相當入味。
Cochinillo
外皮應該是分開製作,香脆可口,不會有一層厚厚的肥膏,油份完美地溶入豬肉中,甘香油潤;醬汁惹味,鹹度適中,配以輕輕煎香的蘑菇及小椰菜,同樣入味。雖然$270只有四件乳豬,但每件都令人回味無窮,一分錢一分貨。

Churros $70
Churros
甜品不能不點馳名的西班牙油條,新鮮炸起,拿上手還是熱騰騰的,每一條都灑滿砂糖,非常邪惡。
Churros
油條外層酥脆,內裡鬆軟,配朱古力醬和雲呢嗱雪糕。在西班牙當地吃churros會配一杯超級濃郁的朱古力醬,簡直像把整塊朱古力溶化而成般濃厚,這客朱古力醬便相對普通;反而雲呢嗱雪糕有驚喜,不像一般貨色,口感幼滑,有粒粒雲呢拿籽,唯溶化速度較快,要吃趁早。正宗西班牙口味的甜點,對香港人來說可能偏甜。

非常滿足的一頓西班牙菜,專誠由大西北來港島西吃也值得,總比去西班牙近得多
。值得一提侍應非常友善!一定會再來,下次要試patatas bravas~

餐牌

2019-02-05 108 瀏覽
係西營盤忙著辦年貨之後,經過見到一間西班牙餐廳,一上到去,星期日原來係食Set 既Brunch,但有特色,都係西班牙菜式Set本身包一杯飲品,如果加錢可以紅白酒任飲,不過我地晏晝都仲有野做,所以先就咁每人叫左杯Red Sangria,紅酒、梳打水做Base配青蘋果及橙,有汽果酒易入口頭盤有6樣野分開3樣3樣上Mix Spanish Gold Guts芝士 + 煙肉 + 蕃茄麵包重點係個蕃茄包,佢地將蕃茄切蓉,橄欖油配脆多士麵包,個蕃茄蓉好清新Tartar De Atun吞拿魚碎加左橄欖油,牛油果醬配多士吞拿魚肉好香多士係薄脆片,加上吞拿魚,牛油果蓉口感清清,唔肥膩Padrones炸青椒本身以為原隻椒會辣,但意想不到佢係唔辣,而且香甜,加上炸左可以成條食哂面有鹽鹹鹹地,好啱送酒Patatas BravasMenu係寫傳統炸辣薯仔微辣,醬汁好creamyAlbondigas漢堡肉丸Gambas Al Ajillo蝦多士,原隻蝦,多士脆口主菜Paella Mixta + CochinilloPaella Mixta西班牙海鮮炒飯店員捧上枱後會幫你再撈下個飯炒飯味道香口,米粒分明有咬口加埋檸檬

頭盤有6樣野分開3樣3樣上

Mix Spanish Gold Guts
芝士 + 煙肉 + 蕃茄麵包
Tartar De Atun
吞拿魚碎加左橄欖油,牛油果醬配多士
吞拿魚肉好香
多士係薄脆片,加上吞拿魚,牛油果蓉
口感清清,唔肥膩
Padrones炸青椒
面有鹽鹹鹹地,好啱送酒

Patatas Bravas
Menu係寫傳統炸辣薯仔
微辣,醬汁好creamy
Albondigas
漢堡肉丸
Gambas Al Ajillo
蝦多士,原隻蝦,多士脆口

主菜Paella Mixta + Cochinillo

Paella Mixta
西班牙海鮮炒飯
店員捧上枱後會幫你再撈下個飯
炒飯味道香口,米粒分明有咬口
加埋檸檬汁個飯更好食

乳豬,夠肥美,皮脆

最後係甜品
傳統西班牙小食
Churros配雲呢拿雪糕及朱古力醬
餅上有糖,沾雪糕好食,唔會過甜

餐後仲有現場西班牙舞蹈表演
氣氛好熱鬧💃🏽👍🏼
2019-02-04 244 瀏覽
2019年1月29日。晴。西營盤。話說當年大學係讀西班牙文嘅,但係一直苦冇練習機會,已經荒廢得七七八八呢日就同幾個朋友嚟呢間西班牙餐廳,重拾西班牙風情~餐廳位置有啲隱蔽,認住樓下間便利店,入口喺便利店嘅側邊入口嘅地板係懷舊嘅花瓷磚,好靚~~~雖然未食,但係瞬間已經對餐廳好感大增!餐廳喺一樓上到去就見到色彩繽紛嘅海報,成件事果然好西班牙~另外睇到呢張海報驚為天人!Happy Hour(即係逢星期日至四6點至8點)嗌杯嘢飲(仲要最平只係$45)就可以享用montadito放題~~~Montadito係小食咁解,類似finger food,sandwich咁抵到爛呀!!!有機會一定要嚟試~餐廳環境舒適闊落~幾有情調喎~餐牌貫徹返西班牙顏色,橙橙紅紅咁~La Paloma喺西班牙文即係雀仔咁解朋友食過,所以由佢發板點餸~Red Sangria,$90聽店員介紹原來有得揀White Sangria不過平時好少飲白酒溝嘅Sangria,都係試返紅啦~入面生果有橙(連皮)、青蘋果,仲有唔記得咗。。。飲完個酒仲食埋啲生果,所以對連皮橙印象好深!苦澀得來又好甜,好味~Salmon TNT,$32一粒我哋
2019年1月29日。晴。西營盤。
呢日就同幾個朋友嚟呢間西班牙餐廳,重拾西班牙風情~
餐廳位置有啲隱蔽,認住樓下間便利店,入口喺便利店嘅側邊

餐廳喺一樓
上到去就見到色彩繽紛嘅海報,成件事果然好西班牙~
另外睇到呢張海報驚為天人!
Happy Hour(即係逢星期日至四6點至8點)
抵到爛呀!!!
有機會一定要嚟試~
餐廳環境舒適闊落~幾有情調喎~
餐牌貫徹返西班牙顏色,橙橙紅紅咁~
La Paloma喺西班牙文即係雀仔咁解
朋友食過,所以由佢發板點餸~
Red Sangria
Red Sangria,$90
聽店員介紹原來有得揀White Sangria
不過平時好少飲白酒溝嘅Sangria,都係試返紅啦~
入面生果有橙(連皮)、青蘋果,仲有唔記得咗。。。
飲完個酒仲食埋啲生果,所以對連皮橙印象好深!
苦澀得來又好甜,好味~
Salmon TNT,$32一粒
我哋嗌咗三款tapas,呢個係其中一款~
上面係煙三文魚,下面嘅脆餅外型有啲似fortune cookie
咬開不得了呀!係chipotle cream,味道係sour cream咁,但入面加入咗墨西哥chipotle辣椒
好香口~
Bacon Con Queso,$30一粒
呢款tapa都係脆餅嘅樣~
外面裹咗塊煙肉,裏面就係芝士~
一啖擺落口,芝士喺口入面爆發,勁好味~
Pulpo A La Gallega,$140
呢款tapa分兩層,上層係八爪魚,下層係薯仔
店員介紹八爪魚來自西班牙西部嘅Cadiz,Cadiz係個海港城市,面對大西洋~
景色優美之餘,海鮮都好出名
八爪魚柔嫩,完全唔會韌,口感就好似食緊棉花糖咁~
下層嘅薯仔都煮到腍晒,配合返八爪魚鮮嫩嘅感覺~

Cochinillo,$270
Cochinillo係西班牙古城Segovia嘅名物
製作原理同中式烤乳豬差唔多,所以外皮都係以香脆為之靚~
但係啲肉呢就唔會追求醃到好鹹,盡量做到肉質嫩滑,原汁原味~
呢道烤豬做得非常好
除咗肉之外,配料都唔錯~
有Brussels sprout,即係細粒椰菜仔,同埋蘑菇
兩樣配料吸收晒啲肉汁,變得比平時好食好多倍!
Paella Valenciana,$388
食得西班牙菜又點少得西班牙炒飯呢~~~
呢個炒飯用咗雞肉煮,所以同普通西班牙海鮮炒飯唔同,味道會更濃郁~
另外店員仲向我哋強力推薦將蒜味沙律醬撈埋個飯一齊食~
一試就知冇介紹錯!勁正!
蒜味沙律醬將個炒飯嘅味道昇華~令炒飯更濕潤又更綿滑~
來到要試下呀!
Churros,$70
甜品係Churros,俗稱西班牙油炸鬼~
無論配雲呢拿雪糕定係朱古力醬都係咁好味~~~
大愛~~
2019-01-29
5 分鐘 (堂食)
Red Sangria
2019-02-04 77 瀏覽
唔係朋友介紹都唔知西營盤原來有一間食西班牙野嘅餐廳,我哋呢啲西環街坊又有好嘢食,真係開心,餐廳喺西營盤站一出行5分鐘就到非常方便餐廳價錢屬於中上,食西班牙菜我最鍾意飲Sangrita,以往都係飲紅酒,今次試下白酒,估唔到仲更加容易入口,好好味。我哋問吓侍應有乜嘢送酒係最好,佢推介左呢兩款小食俾我哋,一款係炸芝士,另一款係煙三文魚,兩款食物都好有特色,一啖一口,做前菜就最適合我地再點左一款係八爪魚咀,味道好惹味,每一粒墨魚下面仲有一舊薯仔,好香牛油味,一邊飲酒一邊傾計,食呢個小食就最啱啦主菜嚟啦,黎呢度最主要目的就係朋友話呢度嘅乳豬好好味,分量唔多不過一上枱已經聞到震震香味,外皮好脆,肉質非常嫩滑,真係好香好好味,入面仲有一啲椰菜苗同菇做配菜,同樣好味又有特色以往都係食西班牙海鮮炒飯,今次試吓呢個特色西班牙飯,入面有青豆同埋有雞肉,有好多香料一齊聞到已經覺得好香,西班牙飯唔會太林,有咬口先係夠正宗,最犀利係十分之大盤,有我前臂咁大盤,初頭真係嚇一嚇到我,不過我哋兩個女仔食量都唔細所以一樣可以K.O.晒佢食到最尾甜品又點少得呢,梗係食埋佢,先可以嘅為呢一餐作完美嘅結局,下次一定要試埋其他嘢

食到最尾甜品又點少得呢,梗係食埋佢,先可以嘅為呢一餐作完美嘅結局,下次一定要試埋其他嘢。
2019-02-02 71 瀏覽
La Paloma西班牙菜去一間西班牙餐廳,最緊要食得放開😁享受美食美酒頭盤當然整幾碟Tapas🙂, bacon chess baguettes,有bacon 系面,內裏裹滿goat cheese,一咬落去,系個口都爆cheese,口爆一流😁2nd tapas 系煙三文魚脆餅,配埋chipotle cream,脆同糯嘅口感一次過享受到,夫復何求🤤3rd tapas系pulpo a la gallega,姐系八爪魚佐焗薯,octopus粒系topping,配上seasoned 左焗薯,正👍到Main course,嗌左suckling pig,姐系西班牙烤乳豬,呢個真系無!得!輸!👏皮吾止脆丫!仲要系薄😉,肉系焗到一撕就甩,完全無晒肉嘅纖維,阿婆食都得🤘整多碟西班牙炒飯, paella ,呢個對肥雞黎講就正正常堂🤣甜品嗌個Churros served with vanilla ice cream and chocolate source. Churros系即叫即炸,淋上 朱古力醬,配埋凍冰冰香草雪糕,梗值系冰火二重天嘅景界😍Fat chick went to a Spanish rest
La Paloma
西班牙菜

去一間西班牙餐廳,最緊要食得放開😁享受美食美酒

Fat chick went to a Spanish restaurant last night😉 and having a fabulous note with good food and environment. We ordered three tapas. Goat cheese with bacon baguettes😊 explode in your month , smoked salmon tart cracked on top of your tongue😄 and octopus ball severed with baked potato, nothing can beat this fking combination , right?😁
For the main course, suckling pig with crispy skin and tender meat which melt in month immediately.🤗 Spanish fired rice with bean, Vegas, and chicken breast, great seasoning. Fabulous.😎
O..Don't forget to get a sagaria to enjoy your companies 😉

2019-01-29