去到中環酒吧區食串燒🍢餐廳以武士做主題 💙藍色牆身配上金色裝飾成個感覺都幾𝗰𝗵𝗶𝗹𝗹✨ 4月做緊優惠,星期6晚市正價餐點有88折 定價唔平,一貫中環價,食物正常水平但又未有好大記憶點 .📍和牛他他($98) 𝗪𝗮𝗴𝘆𝘂 𝗧𝗮𝗿𝘁𝗮𝗿𝗲口感軟嫩,不過似係冇調過味,好可惜🥹 .📍千壽金磚玉子($78)𝗚𝗼𝗹𝗱𝗲𝗻 𝗧𝗼𝗳𝘂 豆腐外脆內軟配上甜麵豉,味道清新,但唔算好特別 .📍自家制月見免治雞肉軟骨($48) 𝗠𝗶𝗻𝗰𝗲𝗱 𝗖𝗵𝗶𝗰𝗸𝗲𝗻 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗝𝗼𝗶𝗻𝘁 𝗦𝗼𝗳𝘁 𝗕𝗼𝗻𝗲 加咗雞軟骨增加咬口,沾上蛋漿食🐣發揮正常 .📍厚切牛脷芯($78) 𝗕𝗲𝗲𝗳 𝗧𝗼𝗻𝗴𝘂𝗲 𝗖𝗲𝗻𝘁𝗿𝗲 𝗖𝘂𝘁 牛舌厚身🐃,外面燒到焦香,入口爽嫩,配埋芥末醬唔錯👍🏻! .📍紫菜芝士年糕($58 )⭐️推薦 𝗖𝗵𝗲𝗲𝘀𝗲 𝗠𝗼𝗰𝗵𝗶 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗦𝗲𝗮𝘄𝗲𝗲𝗱 年糕口感軟糯又有芝士香🧀,加上紫菜同醬油好好食❣️! . 📍海膽天婦羅($168 )⭐️推薦 𝗦𝗲𝗮 𝗨𝗿𝗰𝗵𝗶𝗻 𝗧𝗲𝗺𝗽𝘂𝗿𝗮 紫菜包住2件海膽再拎去炸🧡,外皮香脆食落啖啖海膽,雖然未去到有甜味不過都食到海膽嘅鮮🌊,係奢華嘅幸福感! .📍煙薰沖繩黑豚肉($

去到中環酒吧區食串燒🍢餐廳以武士做主題
💙藍色牆身配上金色裝飾成個感覺都幾𝗰𝗵𝗶𝗹𝗹✨
4月做緊優惠,星期6晚市正價餐點有88折
定價唔平,一貫中環價,食物正常水平但又未有好大記憶點
📍和牛他他($98)
𝗪𝗮𝗴𝘆𝘂 𝗧𝗮𝗿𝘁𝗮𝗿𝗲
口感軟嫩,不過似係冇調過味,好可惜🥹

📍千壽金磚玉子($78)
𝗚𝗼𝗹𝗱𝗲𝗻 𝗧𝗼𝗳𝘂
豆腐外脆內軟配上甜麵豉,味道清新,但唔算好特別

📍自家制月見免治雞肉軟骨($48)
加咗雞軟骨增加咬口,沾上蛋漿食🐣發揮正常

📍厚切牛脷芯($78)
𝗕𝗲𝗲𝗳 𝗧𝗼𝗻𝗴𝘂𝗲 𝗖𝗲𝗻𝘁𝗿𝗲 𝗖𝘂𝘁
牛舌厚身🐃,外面燒到焦香,入口爽嫩,配埋芥末醬唔錯👍🏻!

📍紫菜芝士年糕($58 )⭐️推薦
𝗖𝗵𝗲𝗲𝘀𝗲 𝗠𝗼𝗰𝗵𝗶 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗦𝗲𝗮𝘄𝗲𝗲𝗱
年糕口感軟糯又有芝士香🧀,加上紫菜同醬油好好食❣️!

📍海膽天婦羅($168 )⭐️推薦
𝗦𝗲𝗮 𝗨𝗿𝗰𝗵𝗶𝗻 𝗧𝗲𝗺𝗽𝘂𝗿𝗮

📍煙薰沖繩黑豚肉($108 )⭐️推薦
𝗦𝗺𝗼𝗸𝗲𝗱 𝗞𝗮𝗴𝗼𝘀𝗵𝗶𝗺𝗮 𝗣𝗼𝗿𝗸
豚肉好有咬口,似係食緊燒豬手🐷,半肥瘦入口甘香🤤,仲有陣濃郁嘅煙熏味,係最佳嘅下酒菜。

📍雞皮紫蘇蝦卷($48)
𝗣𝗿𝗮𝘄𝗻 𝗪𝗿𝗮𝗽𝗽𝗲𝗱 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗖𝗵𝗶𝗰𝗸𝗲𝗻 𝗦𝗸𝗶𝗻 𝗮𝗻𝗱 𝗣𝗲𝗿𝗶𝗹𝗹𝗮
用紫蘇葉同雞皮包住蝦肉,雞皮燒到香脆又甘香🐥,加埋蝦肉同紫蘇葉獨特嘅香味,唔錯!

📍鰻魚脆脆($98 )⭐️推薦
𝗘𝗲𝗹 𝗦𝘁𝗶𝗰𝗸𝘀
解鎖鰻魚新食法🌟! 做法似鰻魚天婦羅🔥,香脆嘅外層加上脆脆粒同七味粉,鰻魚肥美入口軟滑🐟,好有趣😬!
📍和牛味噌朴葉燒($228)
𝗛𝗼𝗯𝗮 𝗠𝗶𝘀𝗼 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗪𝗮𝗴𝘆𝘂
一客有6片和牛🥩,配上麵豉醬味道超濃郁,味道冇咩驚喜加上不過份量唔多,價錢太進取🥹

📍安爇虎士佐錦無濾濄純米吟釀300𝗺𝗹 ($338)
𝗔𝗸𝗶 𝗧𝗼𝘀𝗮 𝗡𝗶𝘀𝗵𝗶𝗸𝗶 𝗝𝘂𝗻𝗺𝗮𝗶 𝗚𝗶𝗻𝗷𝗼 300𝗺𝗹
嚟得中環嘅酒吧區,當然有唔同嘅酒俾大家選擇,呢間嘅純米吟釀都幾出名🍶

今晚朋友約左車車食串燒, 揀左位於中環士丹頓街嘅KATANA, 餐廳環境幾大, 裝潢型格時尚, 以達摩做主題, 岩哂一班朋友聚會! 食物種類繁多, 而且好多特色食物, 價格合理, CP值幾高! ⭐柚子虎皮漬原來虎皮漬係雞皮嚟😆食落口感爽爽脆脆, 加上柚子嘅微酸, 清新又開胃⭐千壽金磚玉子外脆內軟嘅炸豆腐, 配上惹味醬汁令人一試難忘⭐煙燻沖繩黑豚肉未食已經聞到陣陣嘅煙燻香, 黑豚肉半肥半瘦, 爽彈有口感 ⭐Chicken ComboE個COMBO完全係全部都係車車想食嘅野嚟, 入面分別有一串柚子胡椒雞上脾肉/汁燒雞上脾肉/雞蠔肉, 食落口感軟嫩多汁, 啖啖雞油香, 配上柚子胡椒清新開胃, 用汁燒則惹味非常, 雞蠔肉係雞大腿附近嘅兩塊小而圓嘅黑肉, 肉質特別軟嫩而且多汁, 外皮薄薄帶脆超好味!⭐自家製免冶雞肉軟骨免治雞肉之中, 混入左刴碎嘅雞軟骨, 外層微焦香脆, 啖啖肉有咬口, 裡面雞肉爽嫩多汁, 沾上蛋液,將層次感提昇⭐鹽燒肩胛里肌⭐翠玉瓜⭐雞軟骨⭐盬燒小扒串⭐鰻魚脆脆外層香脆可口, 裡面包住軟嫩嘅鰻魚, 佐酒一流⭐和牛味噌葉燒用上小火爐即席燒, ,香氣撲鼻, 牛肉柔嫩鮮味⭐日本蘋果雪

⭐柚子虎皮漬

⭐千壽金磚玉子
外脆內軟嘅炸豆腐, 配上惹味醬汁令人一試難忘

⭐煙燻沖繩黑豚肉
未食已經聞到陣陣嘅煙燻香, 黑豚肉半肥半瘦, 爽彈有口感

⭐Chicken Combo

⭐自家製免冶雞肉軟骨

⭐鹽燒肩胛里肌
⭐翠玉瓜
⭐雞軟骨
⭐盬燒小扒串

⭐鰻魚脆脆
外層香脆可口, 裡面包住軟嫩嘅鰻魚, 佐酒一流

⭐和牛味噌葉燒
用上小火爐即席燒, ,香氣撲鼻, 牛肉柔嫩鮮味

⭐日本蘋果雪葩
食飽飽食埋個雪葩就岩岩好啦, 蘋果味相當突出, ,酸酸甜甜, 清新解膩
2023-03-21
沿住中環扶手電梯上去士丹頓街,除左見到香噴噴既Bakehouse,對面仲有間日本餐廳「KATANA by SAKEH 」。呢間餐廳用武士做主題,KATANA有武士刀既意思,牆上亦畫左好多達摩,感覺好型格🖤餐廳的燈光偏暗,私隱度幾高。呢到週末都有lunch set🍱包前菜、沙律、味噌湯。我地一人叫左一set再加左幾款串燒,質素都唔錯👍🏻主食要左西京燒銀鱈魚飯同網燒沖繩豚肉蓋飯。銀鱈魚西京燒醃得幾入味,肉質幾嫩滑帶點魚油香味🐟而網燒沖繩豚肉幾有驚喜,豚肉肥瘦均勻🐖肉質細嫩且啲脂肪,口感十分軟嫩,加上落左啲燒汁,啲飯鋪左啲紫菜,撈埋一齊食都幾好食!另外串燒款式都幾多,我地揀左雞腎、雞軟骨🐥簡單用鹽做調味;自家製免治雞肉軟骨棒,口感好好,沾上日本醬油生雞蛋,特別滑溜惹味😋燒紫菜芝士年糕,咬落煙原來中間有芝士,食得好滋味。🔸雞腎、雞軟骨🔸自家制月見免治雞肉軟骨🔸紫菜芝士年糕🔸西京燒銀鱈魚飯🔸網燒沖繩豚肉蓋飯📍#KATANA by SAKEH (#中環美食)中環士丹頓街8號地舖

另外串燒款式都幾多,我地揀左雞腎、雞軟骨🐥

🔸雞腎、雞軟骨
🔸自家制月見免治雞肉軟骨
🔸紫菜芝士年糕
🔸西京燒銀鱈魚飯
🔸網燒沖繩豚肉蓋飯

📍#KATANA by SAKEH (#中環美食)
中環士丹頓街8號地舖
  • 網燒沖繩豚肉蓋飯
  • 自家製免治雞肉軟骨
2023-04-04 42 瀏覽
依間中環嘅日料餐廳weekend都可以點到午市套餐,丼飯set好豐富,有雞串丼、親子丼等等。今次就揀咗網燒沖繩豚肉蓋飯,豚肉燒得好香油香十足,食落唔柴仲有彈性。配埋大蔥絲同加入咗醬汁嘅香糯珍珠米,唔係飯桶嘅我都食咗好多呢!套餐更含前菜、沙律、餐湯同餐飲。有唔同雞部位嘅串燒,我最愛係雞腎。口感好爽燒得剛剛好,食完即刻encore多一串添!雞胸三角骨係雞胸肉伴隨軟骨,香口之餘帶脆~鹽燒雞上脾肉幾嫩仲有肉汁,調味唔會濃仲食到肉香。當然不可錯過自家制月見免治雞肉,蘸咗蛋液更香濃呢!甜品有幾款果味雪葩,菠蘿味造型最吸引我,酸酸甜甜加埋冰涼口感超爽!

有唔同雞部位嘅串燒,我最愛係雞腎。
當然不可錯過自家制月見免治雞肉,蘸咗蛋液更香濃呢!

2023-04-03 66 瀏覽
難得朋友生日,大家一齊出中環食晚餐,openrice先到佢都有90個😋,應該幾好食。點知所有食物質素都一般,有啲可以用難食黎形容,成餐勁失望,中環都食到咁嘅質素真係幾嬲。好多雞的項目(雞軟骨,雞翼)都有臭味,牛肉正常沒有特別好食,炸物偏淡沒有調味的感覺,牛脷還可以正常發揮。價錢偏貴,食物數量偏少,全部只有一串,而且食物質素沒有成正比。成餐一句講晒 好難食!一定唔會再有下次!Openrice到底90幾個😋係點黎?

好多雞的項目(雞軟骨,雞翼)都有臭味

成餐一句講晒 好難食!一定唔會再有下次!

Openrice到底90幾個😋係點黎?
燒雞翼
菜條
2023-03-30 45 瀏覽
✺ 鰻魚脆脆平時鰻魚通常都係蒲燒,呢度將鰻魚切成條狀再炸成天婦羅,疊到好似層層疊🤣 香脆既彩色米通加埋嫩滑既鰻魚,食落外脆內軟❣️✺ 海膽包海膽包係炸紫菜包海膽,脆脆既紫菜包住鮮甜既海膽,口感豐富💕✺ 和牛他他 和牛他他既和牛表面已經炙燒過🥩 所以唔會太生,加埋清新既醬汁同生洋蔥絲,做開胃菜剛剛好🤤✺ 雞皮紫蘇蝦卷串燒入面最鍾意雞皮紫蘇蝦卷🦐 外層燒到酥脆既雞皮包住彈牙蝦肉,邪惡得黎又香口❣️✺ 荔枝豬肉卷✺ 露筍豬肉卷✺ 燒鳥組合✧ 雞蠔肉 ✧ 汁燒雞上脾肉 ✧ 柚子胡椒雞上脾肉 ✧必點一隻雞得兩舊既雞蠔肉~ 呢個部位係雞脾根部附近🍗 咬落有彈性,軟嫩多汁🤤✺ 燒自家製手工飯團✺ 安藝虎 ✧ 土佐錦 ✧ 無濾過純米吟釀去居酒屋食燒鳥,梗係要叫枝清酒🍶 店員推介既安藝虎帶啲果甜,果然好易入口❣️✺ 日本原隻柚子雪葩最後食埋甜甜酸酸既柚子雪葩🍊 成餐飯就大滿足💕
✺ 鰻魚脆脆

✺ 海膽包
海膽包係炸紫菜包海膽,脆脆既紫菜包住鮮甜既海膽,口感豐富💕
✺ 和牛他他

✺ 燒自家製手工飯團
✺ 安藝虎 ✧ 土佐錦 ✧ 無濾過純米吟釀
✺ 日本原隻柚子雪葩
最後食埋甜甜酸酸既柚子雪葩🍊 成餐飯就大滿足💕
舊年年尾新開嘅串燒居酒屋,中環扶手梯一直上,係正bakehouse對面全白色好易搵。留意番,佢地而家午市同晚市做唔同menu,lunch有定食,不過豬牛串燒同大部分野都無供應架,想試多啲野建議夜晚去~‣ 蒲燒鰻魚飯定食 (午市)‣ 自家製免治雞肉 / 紫菜芝士年糕‣ 雞肝 / 雞軟骨 / 雞腎 / 日本番薯‣ 日本魚糕

‣ 蒲燒鰻魚飯定食 (午市)

‣ 自家製免治雞肉 / 紫菜芝士年糕

‣ 雞肝 / 雞軟骨 / 雞腎 / 日本番薯

‣ 日本魚糕
🦴自家製免治雞肉軟骨 $48每次食串燒必叫🤪 軟骨同雞肉比例適中 口感明顯👍🏻 撈埋生蛋黃食絕配😬.🐔燒鳥盛合 $118分別有雞蠔肉 汁燒雞髀肉 柚子胡椒雞髀肉雞蠔肉食落更juicy🤤 雞髀肉個人就較鍾意柚子胡椒🍊 味道酸酸辣辣.🍤鰻魚脆脆 $98第一次食炸鰻魚 估唔到又幾夾😆中間用上蒲燒鰻魚 配上脆皮外脆內軟😌.🥩和牛味噌朴葉燒 $228上枱後店員幫我哋烹製😙 自己整嘅話好易燒燶🙈和牛色澤粉嫩 肉質軟冧👍🏻味噌味道偏濃 配上洋蔥同草菇🍄食冇咁鹹.🐟西京燒銀鱈魚 $188銀鱈魚肥美 魚油十足🥰.🍚迷你親子丼 $88同平時食嘅親子丼唔同 雞肉係分開煎 雞皮煎得香脆😋 仲保持到肉汁雞蛋滑溜🥚 送飯一流👍🏻
🦴自家製免治雞肉軟骨 $48

銀鱈魚肥美 魚油十足🥰

🍚迷你親子丼 $88
雞蛋滑溜🥚 送飯一流👍🏻
2023-03-25 39 瀏覽
📍KATANA by SAKEH (中環)中環呢間居酒屋裝修偏向西式,但食物頗有日本當地風味。而且唔少菜式都係香港少見,鐘意試新嘢就啱晒!🥢燒鳥組合 (雞蠔、雞上髀肉) $1281️⃣雞蠔肉鹽燒2️⃣雞上髀肉汁燒3️⃣雞上髀肉 柚子胡椒汁燒嘅雞上髀肉會比起柚子胡椒味好食,口感明顯更加軟嫩。但一食雞蠔肉就會覺得雞蠔肉比雞腿肉高太多個層次🤫。更加嫩滑有彈性,鹽燒都勁juicy🤩。🥢豬腸 $32彈牙略帶𡁻勁,醬汁香甜但仍然食到豬腸本身嘅味道同油香。一串完全唔夠食🤫。🥢雞軟骨 $38爽脆鹹香,不過呢個價錢份量有啲少🥲。🥢白菌 $28日式串燒比較少見嘅選擇~燒完依然juicy。🥢海之盛天婦羅 $168每份有一隻虎蝦、一隻蠔、一隻白身魚、兩件帆立貝,比起散叫抵食得多!麵衣薄薄一層,香脆乾爽。虎蝦彈牙鮮甜,好味到想encore🥰。🥢牛湯烏冬 $78厚切牛舌芯煮得夠軟腍。食完天婦羅、串燒覺得湯底清清哋幾好。🥢鯊魚骨梅水晶 $58鯊魚軟骨同梅汁醃過,酸酸哋爽爽哋幾特別。加埋青瓜絲同紫菜幾清爽。🥢茶豆 $48比起一般枝豆更粉更甜。🥢海膽天婦羅 $168香港比較少食到。紫菜包住海膽再炸,外脆內軟,鮮味十足。🥢南非鮑魚
📍KATANA by SAKEH (中環)

🥢燒鳥組合 (雞蠔、雞上髀肉) $128
1️⃣雞蠔肉鹽燒2️⃣雞上髀肉汁燒3️⃣雞上髀肉 柚子胡椒

🥢豬腸 $32

🥢雞軟骨 $38
爽脆鹹香,不過呢個價錢份量有啲少🥲。

🥢白菌 $28
日式串燒比較少見嘅選擇~燒完依然juicy。

🥢海之盛天婦羅 $168

🥢牛湯烏冬 $78
厚切牛舌芯煮得夠軟腍。食完天婦羅、串燒覺得湯底清清哋幾好。

🥢鯊魚骨梅水晶 $58

🥢茶豆 $48
比起一般枝豆更粉更甜。

🥢海膽天婦羅 $168
香港比較少食到。紫菜包住海膽再炸,外脆內軟,鮮味十足。

🥢南非鮑魚 $118
燒得啱啱好,彈牙又唔會韌。

🥢野菜天婦羅 $78
睇餐牌係香港少見嘅野菜かき揚げ(雜菜天婦羅?)。可惜嚟到嘅係炸蕃薯、南瓜、冬菇。

🥥椰子雪糕 $98
去泰國旅行成日食。不過呢個更香更濃。

🍶君之井 山廢純米吟釀 300ml $338
味道純淨,偏向辛口。

📍KATANA by SAKEH (中環)
中環士丹頓街8號地舖
2023-03-25 24 瀏覽
中環蘇豪新開咗以日本武士做主題嘅日式居酒屋。全白色嘅門面好顯眼,就喺bakehouse 對面。٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و 🐓燒鳥組合 $128❀ 鹽燒雞蠔肉❀ 汁燒雞上脾肉❀ 柚子胡椒雞上脾肉雞蠔肉嫩滑多汁,用鹽燒食到原汁原味。雞上脾肉分別以汁燒同柚子胡椒燒製,兩者都偏濃味。😛🐣自家製免治雞肉軟骨 $48 | 免治牛肉棒 $58免治雞肉軟骨食得多,免治牛肉棒就第一次食,好有驚喜。😆 免治雞肉軟骨加咗軟骨好有咬口,而牛肉棒就好重牛味,兩款都配蛋汁,口感更加嫩滑。😋🦐雞皮紫蘇蝦卷 $48另一個招牌就係雞皮紫蘇蝦卷,雞皮好脆,包住彈牙嘅鮮蝦好好味。🤤👅厚切牛脷芯 $78一串有三件厚切牛脷芯,厚切食落肉質爽口彈牙,好好食。😆 調味啱啱好,配芥末籽都唔錯。🤎南非鮑魚 $118呢個好啱打卡,店員會喺鮑魚殼底點火,賣相幾靚,鮑魚好爽牙,另外加咗黑椒調味。🐟鰻魚脆脆 $98推介呢款鰻魚脆脆,將鰻魚切開一條條,沾上脆脆再炸,食落好酥脆。😋🧡海膽天婦羅 $168用紫菜包住海膽再炸,好考功夫,海膽keep到鮮甜唔腥,啖啖都食到海膽。😋🍱迷你親子丼 $88食完串燒試下主食,親子丼有驚喜,雞肉燒到啱啱好,雞皮夠脆,肉質嫩

🐓燒鳥組合 $128

🤎南非鮑魚 $118

🐟鰻魚脆脆 $98

🧡海膽天婦羅 $168

🍱迷你親子丼 $88
食完串燒試下主食,親子丼有驚喜,雞肉燒到啱啱好,雞皮夠脆,肉質嫩滑多汁,玉子唔會過熟,推介。🥰

🥥日本雪葩 $98
雪葩有4種口味,我揀咗椰子雪葩,用咗椰子作為容器,外型得意,好香椰子味。(˶ˊᵕˋ˵)

🍶安藝虎 土佐錦 無濾過純米吟醸 300ml $338
鐘意飲嘢可以飲住sake食串燒,呢款純米吟醸標榜無濾過,米味濃郁,入口偏甜。
放工約左朋友去中環飲返杯🍻 係中環SOHO區有間純白門面既舖位好吸睛😍 原來係Sakeh既姊妹店Katana,以日本武士為主題,裝修型格時尚~ 居酒屋好多小食揀,定價親民,串燒都只係幾十蚊,難怪平日未到7pm已經全場爆滿,人氣十足呀❤️‍🔥Katana提供多款日式佐酒小食同串燒🔥 由燒海鮮﹑肉類﹑天婦羅至主食都有。呢度亦有多款啤酒﹑梅酒﹑清酒可以揀✅ 店員熱情好客,可以為你推薦合適既酒,招呼唔錯👍🏻清酒♢ 🍶安藝虎土佐錦(300ml) $338店員介紹呢支酒較易入口,岩女士飲~ 呢支酒係無濾過純米吟釀,入口香醇,後勁有少少辛,整體味道柔和圓潤。前菜♢ 🌸千壽金磚玉子 $78擺盤好靚,日式蘿蔔片整成花花形狀,好有和風感覺~ 豆腐外脆內軟,入口好滑嫩,面層加左香蔥同麵豉醬調味,味道又幾夾~♢ 🐖煙燻沖繩黑豚肉 $108沖繩黑毛豬以天然穀物飼養,肉質結實,油脂分布均勻。豚肉都幾厚切,煙燻過後非常香口,啖啖肉好滋味!串燒♢ 🐓燒鳥組合 $128呢個set抵叫~ 一次過試哂佢既招牌串燒❗️分別有鹽燒雞蠔肉﹑汁燒雞上脾肉﹑柚子胡椒雞上脾肉。雞肉燒得皮脆肉嫩,保持肉汁,唔會鞋口。特別鍾意柚子胡椒既調味,

清酒

♢ 🍶安藝虎土佐錦(300ml) $338

前菜

♢ 🌸千壽金磚玉子 $78

♢ 🐖煙燻沖繩黑豚肉 $108

串燒

♢ 🐓燒鳥組合 $128

呢個set抵叫~ 一次過試哂佢既招牌串燒❗️分別有鹽燒雞蠔肉﹑汁燒雞上脾肉﹑柚子胡椒雞上脾肉。雞肉燒得皮脆肉嫩,保持肉汁,唔會鞋口。特別鍾意柚子胡椒既調味,鹹香中帶點清新感覺,幾惹味!
燒鳥組合

♢ 🐓自家製免治雞肉軟骨 $48

居酒屋必備串燒之一,啖啖免治雞肉好綿滑,加左軟骨帶有咀嚼感,配上生蛋黃口感順滑。

♢ 🐄免治牛肉棒 $58

呢款串燒真係好少見~ 唔似雞肉軟骨咁有咬口,每啖都係焦香軟腍腍既牛肉,味道濃郁。

♢ 🐷荔枝豬肉卷 $32

最喜歡既串燒配搭~ 荔枝既清甜可以中和豬肉片既油膩感,味道一流。

♢ 🥗秋葵 $28

汁燒秋葵好香口,口感爽脆。

♢ 🥒翠肉瓜 $28

翠肉瓜燒得岩岩好,唔硬又唔會太腍,保持爽口。

天婦羅

♢ 🎣鰻魚脆脆 $98

賣相好得意,堆到好似層層疊咁,估唔到咁好食!餐廳用彩色米通包住鰻魚,炸到金黃香脆,外脆內軟,推介必點!

♢ 💫海膽天婦羅 $168

最特別既天婦羅,必試!外層炸粉薄脆,入面包左滿滿既海膽,口感細膩,鮮味十足。
海膽天婦羅

主食

♢ 🥩和牛味噌朴葉燒 $228

和牛配朴葉燒都係第一次見~ 原來係日本飛驒地區既鄉土料理,佢地喜愛將食材放係朴葉上燒烤,增加風味🍁 火爐仔好夠火候,燒一陣已經可以享用半生熟既和牛,加埋秘製醬汁真係好好味!仲有少少洋蔥﹑香菇做伴菜。
和牛味噌朴葉燒

甜品

♢ 🍎雪葩 $98

雪葩有多款口味可以揀:蘋果﹑菠蘿﹑水蜜桃等。原個蘋果送上好可愛😍 雪葩係用真材實料既蘋果肉整成,口感綿滑,帶有清甜蘋果味,食左咁多野清一清味蕾就最適合~
蘋果雪葩

• 和牛味噌朴葉燒
  • 海膽天婦羅
  • 鰻魚脆脆
  • 千壽金磚玉子
2023-03-24 82 瀏覽
今晚星期五想同朋友來去chill 下,食下野,所以就去咗中環搵食,之前有聽朋友講中環有間居酒居氣氛唔錯,於是就去試下。來得居酒屋,一定要叫返支sake 來飲先夠盡興。🔸仁井田 自然酒 生酛純米原酒300ml - 米味十足,甜度做得適中。小食🔸鰻魚脆脆 - 香脆的鰻魚表面咬下去發出輕微的“嚓嚓”聲,十分香口,好適合作為下酒小食。🔸海膽 天婦羅 - 海膽包住兩塊紫蘇葉來炸,食落會多了一分香氣,油膩感被紫蘇葉的香味取代並昇華達到了和諧,好夾好正。🔸和牛他他 - 將和牛切片狀做成他他,混合檸檬汁調味,配以酸味開胃的洋葱及䓤花,味道清新細膩。串燒🔸日本生蠔 - 大大隻的日本生蠔,十分鮮甜。🔸南非鮑魚 - 味道濃郁,口感滑溜又不韌口。🔸白鱔($78) - 剛燒好的白鱔,微脆的口感,滿嘴的魚脂,沒有半點腥味🔸自家制免治雞肉軟骨 - 淋上甜燒汁的雞肉柔軟,再沾上蛋黃吃,富有蛋香。🔸免治牛肉棒 - 燒好後的月見免治牛肉棒外層香脆,內裏爽滑,肉質鬆化有咬口。 蘸日本產雞蛋黃一同享用更添濃滑滋味。🔸雞皮紫蘇蝦卷 - 脆脆的雞皮包著大大隻好爽的蝦,紫蘇葉平衡到微脆雞皮嘅油; 三款配搭豐富了層次,同時食到甘香同
來得居酒屋,一定要叫返支sake 來飲先夠盡興。

仁井田 自然酒 生酛純米原酒300ml

小食

和牛他他

串燒

🔸日本生蠔 - 大大隻的日本生蠔,十分鮮甜。
日本生蠔

🔸南非鮑魚 - 味道濃郁,口感滑溜又不韌口。
南非鮑魚

白鱔

免治牛肉棒

🔸雞皮紫蘇蝦卷 - 脆脆的雞皮包著大大隻好爽的蝦,紫蘇葉平衡到微脆雞皮嘅油; 三款配搭豐富了層次,同時食到甘香同鮮甜。
雞皮紫蘇蝦卷

🔸鹽燒牛肩胛裡肌 - 肉質較堅實,富油花且肉質嫩。
🔸鹽燒牛小排 - 筋膜吃起來彈牙可口,與牛肉本身的軟嫩搭配出最佳的口感層次,燒完散發出更加香濃牛肉的香氣,越嚼越香。

鹽燒牛小排

🔸柚子胡椒雞上脾肉 - 雞上髀很有彈性、肉質緊緻,配上柚子胡椒更惹味。

柚子胡椒雞上脾肉

🔸露筍豬肉卷 - 清脆口感的蘆筍, 捲上高蛋白質的豬肉片; 十分夾。
露筍豬肉卷

🔸厚切牛脷芯 - 肉質軟腍爽口,有濃郁的牛味,越嚼越香。
厚切牛脷芯

🔸豚肉秋葵卷 - 利用豬肉片將秋葵捲起,脆中帶滑的秋葵口感,好特別。
豚肉秋葵卷

🔸豬腸 - 外脆肉軟,有咬勁的口感,但很柔嫩一點也不會韌。
豬腸

露筍豬肉卷
豚肉秋葵卷
豬腸
2023-03-22 29 瀏覽
中環新開日式武士居酒屋𝗡𝗲𝘄 𝗜𝘇𝗮𝗸𝗮𝘆𝗮 𝗕𝗮𝗿 𝗶𝗻 𝗦𝗼𝗵𝗼 𝗖𝗲𝗻𝘁𝗿𝗮𝗹...Recently visited a new izakaya bar in Soho, which offers a lot of yakitori plates 🍡 The white storefront is very eye-catching and exhibits a stark contrast to its dark & moody tone inside that assimilates a bar 🥃 Highly recommend the minced chicken & beef sticks as well as the beef tongue and gooey cheese dumplings 🤤 The Hoba Miso with Wagyu is also a must-try, perfect when paired with their house signature grain sake 🍶✎ 𝙂𝙤𝙡𝙙𝙚𝙣 𝙏𝙤𝙛𝙪千壽金磚玉子✎ 𝙈𝙞𝙣𝙘𝙚𝙙 𝘾𝙝𝙞𝙘
中環新開日式武士居酒屋

✎ 𝙂𝙤𝙡𝙙𝙚𝙣 𝙏𝙤𝙛𝙪
千壽金磚玉子

✎ 𝙈𝙞𝙣𝙘𝙚𝙙 𝘾𝙝𝙞𝙘𝙠𝙚𝙣 𝙬𝙞𝙩𝙝 𝙅𝙤𝙞𝙣𝙩 𝙎𝙤𝙛𝙩 𝘽𝙤𝙣𝙚
自家製免治雞肉軟骨

✎ 𝘾𝙝𝙞𝙘𝙠𝙚𝙣 𝘾𝙤𝙢𝙗𝙤: 𝘾𝙝𝙞𝙘𝙠𝙚𝙣 𝙊𝙮𝙨𝙩𝙚𝙧, 𝘾𝙝𝙞𝙘𝙠𝙚𝙣 𝙏𝙝𝙞𝙜𝙝, 𝙔𝙪𝙯𝙪 𝘾𝙝𝙞𝙘𝙠𝙚𝙣 𝙏𝙝𝙞𝙜𝙝
燒鳥組合:雞蠔肉,汁燒雞上脾肉,汁燒雞上脾肉

✎ 𝙈𝙞𝙣𝙘𝙚𝙙 𝘽𝙚𝙚𝙛

✎ 𝙃𝙤𝙗𝙖 𝙈𝙞𝙨𝙤 𝙬𝙞𝙩𝙝 𝙒𝙖𝙜𝙮𝙪
和牛味噌朴葉燒

✎ 𝙅𝙖𝙥𝙖𝙣𝙚𝙨𝙚 𝙘𝙝𝙚𝙚𝙨𝙚 𝙙𝙪𝙢𝙥𝙡𝙞𝙣𝙜𝙨
燒芝士年糕
📍8 Staunton Street, Soho, Central, Hong Kong
2023-03-19 692 瀏覽
中環呢間居酒屋開左冇耐,即刻又搵日放工黎嘆下美食,由半山扶手電梯搭上黎都係6-7分鐘左右今次都試左唔少串燒,邊飲邊食,度過滿足嘅一晚🌃~~~~~~~~~~~~~~~~~~~💮安藝虎 土佐錦 無濾過純米吟釀🍸 $338帶一點點果香,有少少似蜜瓜嘅味道,入口甘甜,微微辛口,清爽感覺💮千壽金磚玉子 $78雖然佢係前菜,但係個人覺得佢比較似炸物小食🤣玉子做左炸吉列外皮,外脆內嫩,熱辣辣好正💮煙燻沖繩黑豚肉 $108亦都係前菜之一,估唔到係咁好食,豚肉肥瘦均勻,帶濃厚炭火煙燻香氣,可以夾埋青瓜同味增蒜食,有另一番風味💮燒鳥組合 $128組合包左三款串燒:柚子胡椒雞上髀肉 、汁燒雞上髀肉、雞蠔肉雞蠔肉係雞大腿小腿間嘅一個部位,肉質飽滿滑嫩,就好似食蠔一樣咁柔軟,其餘兩款正常發揮💮芥末燒牛小排串$68、鹽燒肩胛里肌 $58兩款都燒得好靚,脆邊!芥末牛小排幾有特色,芥末唔會好攻鼻,反而中和左牛小排嘅油膩,令人想接住食💮白菌 $28、日本銀杏 $32、多春魚 $48蘑菇唔會燒到乾晒,咬落去仲爆晒汁好juicy! 燒銀杏出面應該少見,有啲似蓮子,帶輕微苦味💮紫菜芝士年糕🍘 $42同行朋友都大讚,表面微脆得

今次都試左唔少串燒,邊飲邊食,度過滿足嘅一晚🌃

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

💮安藝虎 土佐錦 無濾過純米吟釀🍸 $338

💮千壽金磚玉子 $78

💮煙燻沖繩黑豚肉 $108

💮燒鳥組合 $128
組合包左三款串燒:柚子胡椒雞上髀肉 、汁燒雞上髀肉、雞蠔肉

💮芥末燒牛小排串$68、鹽燒肩胛里肌 $58

💮白菌 $28、日本銀杏 $32、多春魚 $48

💮紫菜芝士年糕🍘 $42
同行朋友都大讚,表面微脆得黎年糕超軟糯🤩湯圓口感又唔會黏口👍🏻👍🏻

💮鰻魚脆脆$98
推介🌟有顆粒脆口感,魚肉軟嫩,唔蘸蛋黃醬已經夠味,非常特別

💮牛湯茶漬飯 $78
湯飯size迷你,上面有兩片厚牛舌,牛骨湯底清澈,味道濃郁,加上幾片大蔥,味道非常之夾

💮和牛味增朴葉燒 $228
之前都未試過呢種鄉土料理,朴葉有一種獨特香氣。牛肉有6切,醬汁調味唔錯,微甜,配搭大蔥食同米飯食風味十足✨

💮日本原隻水果雪葩🍍 $98
有椰子、菠蘿、蘋果同檸檬揀,黎到原來成個菠蘿仔都塞滿晒菠蘿沙冰,清甜幼滑,絕對冇假果汁味,其實好好奇原隻蘋果會係點🤣

日本原隻水果雪葩
日本原隻水果雪葩
和牛味噌朴葉燒 $228職員會幫手燒,薄燒和牛入口即溶,肉嫩肥美,係呢度必試嘅菜式燒鳥組合 $128有三串串燒:鹽燒雞蠔肉、汁燒雞上脾肉同柚子胡椒雞上脾肉。呢個組合好抵食,雞蠔肉一隻雞只有一串,有彈性又油脂豐富。雞上脾肉啖啖肉,兩種口味,兩種享受露筍豬肉卷 $38好簡單嘅配搭,但好味到想encore鹽燒牛肩胛裡肌 $58燒得啱啱好,牛味好濃,沾芥末醬食,更加好味荔枝豬肉卷 $32呢度嘅豬肉卷就係有種講唔出嘅好味,加咗荔枝就清新啲雞皮紫蘇蝦卷 $48焦脆嘅雞皮包住彈牙嘅蝦肉,好花心思嘅串燒芥末燒牛小排串 $68牛小排燒得好juicy,加埋wasabi,味道有啲衝擊,但係係夾嘅煙薰沖繩黑豚肉 $108食落去其實有啲似港式叉燒,煙薰完肉汁保持到之餘,更添一份香口牛脷天婦羅 $98呢個天婦羅好有驚喜,牛脷係厚切,炸出嚟口感有啲似米通紫菜芝士年糕 $58表面甜甜哋,咬落去煙煙韌韌,中間嘅芝士熱辣辣,正牛湯烏冬 $78牛湯好濃,烏冬滑滑爽口迷你(辛口) 明太子伴玉子蓋飯 $88玉子超滑,好fluffy嘅感覺,加左明太子,味道豐富啲初陣 純米大吟釀 300ml $388好重米香,比一般米酒甘甜,更易
和牛味噌朴葉燒 $228
職員會幫手燒,薄燒和牛入口即溶,肉嫩肥美,係呢度必試嘅菜式

燒鳥組合 $128

露筍豬肉卷 $38
好簡單嘅配搭,但好味到想encore

鹽燒牛肩胛裡肌 $58
燒得啱啱好,牛味好濃,沾芥末醬食,更加好味

荔枝豬肉卷 $32
呢度嘅豬肉卷就係有種講唔出嘅好味,加咗荔枝就清新啲

雞皮紫蘇蝦卷 $48
焦脆嘅雞皮包住彈牙嘅蝦肉,好花心思嘅串燒

芥末燒牛小排串 $68

煙薰沖繩黑豚肉 $108

牛脷天婦羅 $98
呢個天婦羅好有驚喜,牛脷係厚切,炸出嚟口感有啲似米通

紫菜芝士年糕 $58
表面甜甜哋,咬落去煙煙韌韌,中間嘅芝士熱辣辣,正

牛湯烏冬 $78
牛湯好濃,烏冬滑滑爽口

迷你(辛口) 明太子伴玉子蓋飯 $88
玉子超滑,好fluffy嘅感覺,加左明太子,味道豐富啲

初陣 純米大吟釀 300ml $388
好重米香,比一般米酒甘甜,更易入口

餐廳位於中環蘇豪,裝修型格時尚,都幾啱一班friend放工嚟chill下😎
  • 和牛味噌朴葉燒
  • 露筍豬肉卷