2021-07-24 186 瀏覽
屯門青山公路沿線,似乎是一個咖啡小店的兵家必爭之地。不過,在我的實際觀察上,他們都是自成一角,各有各主題性格咖啡店。這一天,獨個兒在置樂附近買東西,就決定先來這一間我留意在已有一段時間的小小咖啡店《Kaleido Coffee》。一入到此咖啡店,就有一種悠閒的感覺帶給我。坐到入咖啡店最深處,在店內回望街景。以一個悠閒及寧靜的空間來與車水馬龍同間中會塞死車的馬路來做對比,分別好大。能在喧嘩的街市附近找來一個寧靜的小角落,頓時會令人心情大好。這兒有咖啡飲,也有小食配搭的。當日我點了一個 Chicken Pie。點下後,店員立即為我把這一個批焗香。第一啖咬入口,已經感覺到外層酥皮的牛油香。內心,是奶油同雞肉,雞肉是完整一粒粒的,亦因為充滿了 cream,直接令吃入口的味道感受,更香。當日我點了一杯 Americano。純正的一杯美式黑咖啡,令我深深體會到咖啡的香味同甘香味。此咖啡比較濃,但濃味中帶出的是甘香。慢慢飲,咖啡的甘香味會殘留在口腔中,令我感覺很幸福美滿。地方雖小,但整個環境同氣氛會令你感覺好舒服。再加上有好多咖啡,我亦吃到好吃的批。最後想說,係呢度大家會搵到好舒服的地方,同好好飲的
地方雖小,但整個環境同氣氛會令你感覺好舒服。再加上有好多咖啡,我亦吃到好吃的批。最後想說,係呢度大家會搵到好舒服的地方,同好好飲的咖啡。
$50 (其他)
2021-07-22 119 瀏覽
呢間係我經常去嘅咖啡店真心推介呢間嘅咖啡絕對係水準之上,對奶啡愛好者黎講更是有驚喜,即使是奶啡,都能飲到豆的香味在前段,之後就是奶的甜味,兩者平衡得很好。一句總結 舒服
呢間係我經常去嘅咖啡店
真心推介
一句總結 舒服
9 0 後 的 味 蕾.咁啱去屯門做嘢,開工前一定要對自己好啲,嘆番杯咖啡,誤打亂撞俾我搵到間對咖啡好有研究同熱誠既coffee shop。.咖啡店以純白為主題,裝修簡單舒適.📸️Cold brew 👍🏻力推 $58挑選左最高級別嘅莫札特咖啡豆,呢種豆喺市面上唔容易搵到, 咖啡師仲要親自炒,再經過多次嘅份量調配,冷凍泡釀二十四小時,超多工序。.未飲先聞有一陣酒香味,飲入口一陣清香甜味,感覺唔似一般咖啡苦澀,而係由果香mix酒香,好特別,第一次飲到呢種感覺嘅咖啡。.📸️Americano (fruity) $36有fruity/nutty俾你揀,友人初嘗咖啡,呢杯濃度適合初嘗者,酸苦搭配得宜,唔會過分強烈,容易入口。.📸️Hand drip (Hondarus) $80言談間咖啡師介紹hand drip既咖啡比較偏酸,而佢知道我鍾意飲濃烈少少,就介紹咗呢款,見到咖啡師用磅量度食靚嘅咖啡豆,再放入機磨粉,再用精美嘅水壺沖泡,過程好療癒。飲入口好乾淨好純嘅感覺,飲到佢帶有果香,但係酸度又唔會太強,可以好順滑咁飲入口,飲完之後口腔會停留一種甘甘嘅味。.我發覺我戀上呢一種咖啡豆,要買包返去試吓🤣.點解
9 0 後 的 味 蕾

咖啡店以純白為主題,裝修簡單舒適
📸️Cold brew 👍🏻力推 $58

📸️Americano (fruity) $36

📸️Hand drip (Hondarus) $80

我發覺我戀上呢一種咖啡豆,要買包返去試吓🤣
點解我話呢間咖啡店有heart,因為店主言談間有講過除咗挑選一啲好機器,佢哋連水都有測試酸鹼度,每一杯嘅配方都係經過多次嘅試驗,花咗好多心機。
支持本土小店!

• Cold  brew
  • Hand  drip  (Honduras)
2021-07-08 206 瀏覽
見open rice既咖啡相幾吸引,於是約埋啲朋友仔專登由港島到搭車入屯門來黎打個卡。去之前見到google得2.7粒星星評分,話老闆staff態度差又會鬧人又盛。心諗應該唔會有咩問題掛,未領教過都唔知原來啲comment係真😅🙄🙄尤其個老闆的自我中心態度,啲客黎幫襯好似得罪佢咁。同班fd山長水遠由港島入去屯門,簡直ruin my day。👎🏻👎🏻👎🏻相都費是post,都唔是做生意的😮‍💨

尤其個老闆的自我中心態度,啲客黎幫襯好似得罪佢咁。

相都費是post,都唔是做生意的😮‍💨
2021-07-07 109 瀏覽
今日同朋友行開置樂竟然比我發現咗一間隱世cafe因為佢附近既環境都係民居而且交通唔算特別方便所以係呢到發現到有間咁風格簡約既cafe好驚喜於是我同朋友決定試一試等咗大約十幾分鐘就可以入去了!!好好彩!我地叫咗兩杯野飲咖啡既味道完全係我既心水💛唔會太重既咖啡味但飲起上嚟都會聞到咖啡既香味~另外我地仲叫咗個muffin非常好食!!口感鬆軟而且有濃烈既朱古力味!!另外cafe既環境雖然唔算好大但都唔好會擁擠枱同枱之間有足夠既距離整體嚟講都坐得好舒服之後放假會再去幫襯💛
今日同朋友行開置樂
竟然比我發現咗一間隱世cafe
因為佢附近既環境都係民居
而且交通唔算特別方便
所以係呢到發現到有間咁風格簡約既cafe好驚喜
於是我同朋友決定試一試
等咗大約十幾分鐘就可以入去了!!好好彩!
我地叫咗兩杯野飲
咖啡既味道完全係我既心水💛
唔會太重既咖啡味
但飲起上嚟都會聞到咖啡既香味~
另外我地仲叫咗個muffin
非常好食!!口感鬆軟而且有濃烈既朱古力味!!
另外cafe既環境雖然唔算好大
但都唔好會擁擠
枱同枱之間有足夠既距離
整體嚟講都坐得好舒服
之後放假會再去幫襯💛
2021-07-06 109 瀏覽
成日好嚮往外國咖啡小店,依家屯門都開咗唔少特色咖啡廳,Kaleido Coffee係其中一間。以簡約色調為裝修,入到去就好舒適,適合同同事去談心,趕走Tuesday Blue(?)。作為light dinner,飲品點咗Dirty,食物就點Chicken & mushroom pie。Dirty係espresso+凍鮮奶,漸變打卡一流。店員上菜時,好細心講話唔好搞勻,咁樣可以更加嘗試到層次。入口順滑,先飲到咖啡嘅nutty味,之後係鮮奶。Chicken & mushroom pie 🥧。餡料creamy同豐富,每啖都有蘑菇同埋雞肉。批底厚度適中,富有牛油味。同事點咗Cold brew同croissant。Cold brew fruity,有回甘味,令忙碌一日嘅人醒一醒神。同事對Ham and cheese croissant大好評,脆口軟熟,最正係芝士有微微拉絲效果。

Dirty  (Front)

Chicken  &  mushroom  pie

Cold  brew

2021-07-06
Dirty  (Front)
Chicken  &  mushroom  pie
Cold  brew
  • dirty
  • Chicken  &  Mushroom  Pie
2021-07-03 97 瀏覽
Dirty$40好味指數:😋😋😋😋😋抵食指數:💲💲💲環境舒適:😌😌😌環境衛生:🧹🧹🧹🧹🧹服務質素:💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️推介原因:黃店。Cafe 以純白色調為主,感覺舒適。Dirty 層次分明,就算我外賣,邊行邊喝,奶和咖啡也不會很快混在一起。奶夠凍,在高溫下,凍得杯很快佈滿倒汗水💦。咖啡夠香,帶點甘味。喜歡外賣膠杯的設計,不用飲管就可喝到咖啡,感覺較環保♻️。另外,cafe 的logo 頗特別,有點似和柄,給人一種日系感覺。
好味指數:😋😋😋😋😋
抵食指數:💲💲💲
環境舒適:😌😌😌
環境衛生:🧹🧹🧹🧹🧹
服務質素:💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️
推介原因:黃店。Cafe 以純白色調為主,感覺舒適。
喜歡外賣膠杯的設計,不用飲管就可喝到咖啡,感覺較環保♻️。
Dirty
趁住放假就去cafe坐下,第一次嚟到屯門嘅Kaleido coffee嘆吓啡。位置都算方便,附近都有唔少巴士站,行一少段路就到達。門面好簡潔,以白色灰色為主,仲有高枱選擇。位置唔多,同一時間容納到10個人左右,細細間,坐得好舒服。仲播住廣東歌,好有親切感。店舖主要提供飲品,都有少量款式嘅食物,蛋糕,牛角包,雞批等等。我就叫左iced cuppacino同一件雞批。先付款,搵個位坐低,店員準備好就會送餐。咖啡同食物都好精緻,咖啡泡沫好細好綿,咖啡都好香濃。雞批溫度剛好,唔會燙口,但有足夠溫度,裏面磨菇雞肉每啖都食到,餡料有咬口,批邊香 ,批面軟熟,賣相亦好吸引。一邊細嘗咖啡同雞批,都有唔少take away嘅客人。悠閒渡過一個早上,十分寫意~

一邊細嘗咖啡同雞批,都有唔少take away嘅客人。
悠閒渡過一個早上,十分寫意~
2021-06-21
2021-06-11 126 瀏覽
Friday night, 食完飯想搵個地方坐低慢慢傾吓偈,Kaleido coffee 係一個唔錯嘅選擇。兩個人,叫咗cold brew whiskey 以及 cold Irish coffee,無錯,有酒飲㗎!味道唔錯,值得再來!

味道唔錯,值得再來!
Cold  brew  whiskey
2021-06-11
Cold  brew  whiskey
2021-06-06 202 瀏覽
😋味道:7.8/10📸打卡:7.5/10🗣服務:8.5/10🏡環境:7.5/10💵人均:$50-80💰性價比:8/10👍🏻推薦度:8/10🏃🏻‍♀️回頭率:30% (太遠了🥺).🐼去到大西北都要搵吓高質嘅Cafe嘅🥰呢間隱世良心小店 裝修設計主要以簡約、黑白灰色調為主 門口仲有兩隻Kaws好可愛!🥳呢度有一大部咖啡機 仲有好多儀器 見到店員認真沖咖啡嘅樣子 雖然我唔太飲咖啡但都feel到呢度嘅咖啡好有質素🤣食物都有驚喜!🤩係有心思嘅小店 值得支持~. (👍🏻為推薦)👍🏻🥧 Chicken and Mushroom Pie $38 (8.4/10) 外皮好鬆脆 一𠝹開就碎咗🤣入面非常足料 好多雞肉同磨菇😍仲勁香牛油味 很不錯的小食🥳👍🏻🍫Chocolate Muffin (8/10) $28翻熱之後外脆內軟 鬆餅有好香濃嘅朱古力味😋仲有好多朱古力粒粒 朱古力嘅甜同苦都好好地展現🥳🍵Matcha Latte $60 (7/10)抹茶同奶balance得幾好😳抹茶味好濃 偏苦唔甜 但奶香都好出 同埋抹茶粉唔太融 有粒粒質感 不過偏貴😮‍💨👍🏻☕️Mocha $43 (7.9/10)朱古力味好濃
😋味道:7.8/10
📸打卡:7.5/10
🗣服務:8.5/10
🏡環境:7.5/10
💵人均:$50-80
💰性價比:8/10
👍🏻推薦度:8/10
🏃🏻‍♀️回頭率:30% (太遠了🥺)

(👍🏻為推薦)

Chocolate  Muffin

🍵Matcha Latte $60 (7/10)
Matcha  Latte

👍🏻☕️Mocha $43 (7.9/10)
朱古力味好濃 對比一般mocha偏甜🙈

Chocolate  Muffin
Matcha  Latte
  • Chicken  &  Mushroom  Pie
唔係間間Coffee Shop都一定飲到Hand Drip手沖咖啡,而今日喺屯門竟然誤打誤撞搵到間咖啡店可以飲到手沖咖啡,而且咖啡選擇都好多♪(´ε` ) 咁難得就緊係要試返杯Hand Drip啦!首先都講下Cafe嘅環境,以灰,白為主調,俾人相當舒適,簡約利落嘅感覺。雖然面積唔大,但都約有5枱坐位而且唔會坐得迫(-_^) 同友人坐咗係近門口嘅位置,仲可以睇到店長手沖咖啡☕️ ▧ Dirty店長貼心提醒唔需要攪勻飲用,飲到shot同奶嘅層次感,推薦^ω^▧ Hand drip - COSTA RICA CANET MOZART手沖咖啡,最令人浸醉既除左喺咖啡本身既味道多變,最令人享受嘅,就喺望住店員,好認真咁磅重,磨豆,悶蒸,注水,再睇住啲咖啡一滴一滴咁提煉出黎,好有滿足感。呢個過程比到我一種好治癒,好relax嘅感覺。講返咖啡本身,咖啡屬於淺培豆,果實喺用蜜處理法處理,所以酸甜感都好豐富,未入口已經聞到果香味。一入口嘅瞬間,果香味充滿口腔,酸性唔會拿喉,入口舒服,層次亦豐富,有著丁點淡淡玫瑰花香。▧ 整體來說,環境舒服寧靜,咖啡選擇多(即使手沖咖啡亦有多種選擇),配上幾塊甜點或是曲奇,

▧ Dirty

▧ 整體來說,環境舒服寧靜,咖啡選擇多(即使手沖咖啡亦有多種選擇),配上幾塊甜點或是曲奇,在這裏小休一回,確是唔錯。
2021-06-02
  • Hand Drip Coffee
2021-05-24 159 瀏覽
屯門📍隱世Chill Chill Cafe☕️中學嘅時候成日去置樂嗰頭行商場 而家已經式微咗好多 亦少咗去嗰頭 今次同朋友特登嚟開依頭 就係附近搵咗間Cafe Chill吓傾吓偈 Matcha Latte $60佢哋嘅抹茶牛奶特別用咗宇治小山園嘅綠茶粉 所以綠茶味好出🍵 但係因為用咗Steamed Milk 所以味道上會較淡 主要係focus係佢嘅綠茶味上面 係唔甜嘅~ White Coffee $40一路都覺得咖啡係要熱飲先可以飲得出佢嘅香 但天氣實在太熱啦🥵所以都係叫咗凍嘅 都飲得出咖啡嘅香醇同少少嘅酸味 有回甘嘅taste✨雖然細細間舖頭 但係keep住都有好多客人嚟買咖啡!可以算係人氣小店🤣 食物:👍🏿👍🏿👍🏿環境:👍🏿👍🏿👍🏿👍🏿價錢:💰💰服務:👍🏿👍🏿👍🏿👍🏿性價比:👍🏿👍🏿👍🏿*滿分:👍🏿👍🏿👍🏿👍🏿👍🏿
屯門📍隱世Chill Chill Cafe☕️

服務:👍🏿👍🏿👍🏿👍🏿
性價比:👍🏿👍🏿👍🏿
*滿分:👍🏿👍🏿👍🏿👍🏿👍🏿

2021-05-19 114 瀏覽
#黃色經濟圈#yelloweconomiccircleKaleido Coffee (屯門)屯門青山公路351號彩華花園地下21號舖(置樂)🤩招牌Lotuscookie#屯門cafe🍪Lotus cookie✔️朱古力棉花糖整成嘅cookie✔️鍾意佢嗰種微暖溶溶地嘅棉花糖✔️唔會太甜,食落去係一種超幸福嘅感覺✔️好好食!-Tuen Mun Coffee shop-Recommended: Lotus cookie!!!-Melted marshmallow with chocolate~ what the best cookie is made of-Drinks: Chocolate and matcha latte~ not recommended🤭飲品方面叫咗朱古力$55 同埋抹茶latte🤫少遺憾兩種飲品都偏淡 (可能熱飲會好啲,叫左少冰都感覺溝多咗水🤡🤡✔️matcha latte飲得出茶粉係靚,不過溝得太淡,令到回甘味唔出,亦都冇抹茶嗰種香味✔️朱古力上面有層泡,但係飲唔到嗰種濃郁嘅味道,有啲茶餐廳朱古力嘅感覺🥲 老實講係有啲失望嘅...😙不過既然佢係出名咖啡,下次大家去梗係試佢杯啡
#黃色經濟圈
#yelloweconomiccircle

Kaleido Coffee (屯門)
屯門青山公路351號彩華花園地下21號舖(置樂)

🤩招牌Lotuscookie
#屯門cafe

🍪Lotus cookie
✔️朱古力棉花糖整成嘅cookie
✔️鍾意佢嗰種微暖溶溶地嘅棉花糖
✔️唔會太甜,食落去係一種超幸福嘅感覺
✔️好好食!
-Tuen Mun Coffee shop
-Recommended: Lotus cookie!!!

🤭飲品方面叫咗朱古力$55 同埋抹茶latte

😙不過既然佢係出名咖啡,下次大家去梗係試佢杯啡

❤️Lotus cookie點都要試!

Igable: 8.5/10
Taste: 7/10(drinks), 8.5/10(cookie)
Worth revisiting: 6/10 (but surely will buy cookies from the shop!)
2021-04-29 190 瀏覽
走到這裡遇上了牛角包。很好吃因為很香很鬆軟;很好看因為脹卜卜。這裡好吃的不只牛角包,還有蘑菇雞批。香噴噴的來到我面前,call me fei jai。搬家第四個月起,家裡的牛仔褲都變得好逼好逼。(放飛自我mode我買新的了)這裡好適合人類靜思,看著生命之花。不一樣的血肉之軀在痛苦快樂面前,我們都是平起平坐。老實說Matcha Latte很濃,有點苦但我真的很喜歡吃牛角包和雞批。🤍是屯門牛的童年回憶-置樂花園。我會再來的。

這裡好吃的不只牛角包,還有蘑菇雞批。
香噴噴的來到我面前,call me fei jai。
搬家第四個月起,家裡的牛仔褲都變得好逼好逼。
(放飛自我mode我買新的了)

這裡好適合人類靜思,看著生命之花。
不一樣的血肉之軀在痛苦快樂面前,
我們都是平起平坐。

老實說Matcha Latte很濃,有點苦
但我真的很喜歡吃牛角包和雞批。🤍

是屯門牛的童年回憶-置樂花園。
我會再來的。
2021-04-26 149 瀏覽
係屯門想揾一個用心沖咖啡嘅咖啡店係少之又少今日經過置樂,行過見到呢間咖啡店 Kaleido Coffee 店舖外形簡潔舒服,全白色嘅裝修,得10個客人位置Food Menu 都有Cheesecake, Croissant, Cookies 同埋Chicken & mushroom pieDrink Menu 就有各種咖啡,例如: Espresso, Mocha, Cold Brew and Dirty Coffee 等等今日我哋叫左一杯Ice Mocha, Hot Matcha Latte 同Chicken and Mushroom PieIce Mocha 同Hot Matcha Latte都好重咖啡味,重香味同濃度高!好適合下午茶☕️ 或者朝早起身歎杯咖啡再開工 Chicken and Mushroom Pie 係熱辣辣上枱,餡料係忌廉蘑菇雞肉,外皮好脆老闆都好好人 我好欣賞呢間店舖係用心沖每一杯咖嘛俾客人,中意歎咖啡嘅人就要去屯門歎一歎啦
係屯門想揾一個用心沖咖啡嘅咖啡店係少之又少

店舖外形簡潔舒服,全白色嘅裝修,得10個客人位置