2024-03-19 52 瀏覽
見到OpenRice評價咁好去試吓 點知兩杯咖啡都只係得六成滿 凍嘅咖啡冰都冇 熱咖啡又唔夠熱 凍咖啡又唔夠凍 飲管又無 熱嘅咖啡拉花都冇 仲特登去 非常失望 OpenRice第一間就出現呢間仲以為好好 極度不推薦
Lara
外賣自取
2024-03-18 40 瀏覽
🥰 start a GOOD DAY#香噴噴嘅烘焙味 🥯#陣陣誘人嘅咖啡味 ☕#愉快輕鬆嘅音樂 🎼 1️⃣意大利三文治🥪🔸牛油果🥑賞心悅目😍,成熟情度剛好,口感 creamy,面頭仲有mixed seasonings,配 肉質柔軟嘅Parma Ham🥓 一齊食,味道好 match。🔸包外脆內軟,內搽有 cream cheese,配上蕃茄🍅 十分鮮甜,唔會有草青味,而生菜🥬都好新鮮,整體味道豐富及有層次感👍🏻2️⃣Dirty ☕鍾意佢由上到下都好有層次,睇落好治癒。飲落去由濃到淡😋,溫度由熱到凍👍🏻,呢個咖啡味好啱我🥰食物有 heart女職員友善環境舒適休閒
🥰 start a GOOD DAY

早餐
  • 意大利三文治
  • dirty
2024-01-25 116 瀏覽
今日約左朋友一齊去cafe chill 下,平時好少行開置樂呢邊,今次就專程去發掘下呢頭嘅特色小店。今次去嘅呢間其實都幾多人推薦過,係行精品咖啡店路線。 舖頭雖然唔係好大,但格局令我坐得舒服,唔會逼夾。裝修就行簡約清新風,成個vibe 係幾chill,好啱約朋友黎傾吓偈或者帶部電腦嚟做吓嘢。今次就嗌左兩杯嘢飲同埋兩份食物。順帶一提,呢度嘅Staff都好友善同sincere。*經典意大利朱古力☕️超級濃郁,口感極Creamy,同平時出邊普通飲到嘅熱朱古力一啲都唔同,rich同滑好多👍🏿有驚喜*京都抹茶鮮奶🍵抹茶味出,唔會過甜又或者有種好假嘅抹茶糖漿味,加埋有心思嘅拉花,睇得又飲得。*煙三文魚沙律菜貝果🥯貝果有咬口,亦都做到有少少外脆內軟嘅感覺。加埋煙三文魚沙律菜嘅配搭,食落好夾,好食。*日式碎蛋沙律三文治🥪一擺上枱面,極大份,兩個女仔一齊食都好夠飽。個麵包係口吐絲,好鬆軟唔會話好硬好乾,而入邊嘅碎蛋沙律調味都啱啱,好食落好清新同健康。整體嚟講,我覺得呢間Cafe係高質嘅,亦都值得再回頭到訪試下佢其他嘢。

*經典意大利朱古力☕️

*京都抹茶鮮奶🍵

*煙三文魚沙律菜貝果🥯

*日式碎蛋沙律三文治🥪

2024-01-15 119 瀏覽
呢間小店位於屯門置樂花園,開張應該有差不多一年終於搵個機會去試吓。座位不多大約有10幾個座位,由幾個年輕人做主理。食物選擇有意粉及三文治及蛋糕,今次我order了海膽汁雞翼意粉,croissant,一杯焙茶鮮奶咖啡和一杯Flat white。意粉做得很出色,濃郁的海膽龍蝦汁,掛在每一條意粉上,味道剛好 ,賣相精緻 。最近愛上了學焙茶鮮奶咖啡,但不是每間Cafe都有,這間店有我當然點了一杯試吓 。焙茶味很濃郁,沒有被奶味蓋過,恰到好處 。至於Flat white,味道很濃郁,我個人比我喜歡喝熱咖啡,這裏的咖啡溫度很夠熱👍🏻難得在屯門置樂有這些休閒小店我定必會再幫襯❤️

難得在屯門置樂有這些休閒小店我定必會再幫襯❤️
2023-12-15
2023-11-11 166 瀏覽
🌟Japanese Lobster Pottage Pasta 🍝(招牌日式海老汁意粉)🔹Wow!果然係招牌意粉!意粉入口 海老味超濃,非常掛汁。雞槌(drumsticks)🍗外層 好 crunchy,裏面肉質 好嫩滑。🔹好有心思!今期係雞槌🍗,上一期係蝦🦐,每期係唔同的,好期待下次去食究竟係咩呢😜🌟Lotus Biscoff Cheese Cake🍰🔹top 嘅焦糖面層口感好幼滑,配埋成個芝士蛋糕食,味道好夾,口感輕巧,配咖啡最啱! 整體味道冇想像中咁甜😊🌟Dirty🔹一見視覺上已好療癒。先飲一啖,品嚐香濃而溫暖嘅咖啡味道,然後係凍奶。多重視覺、溫度、味道嘅享受❗地方 唔大,但係座位唔會擠逼。設計 文青、簡約,感覺休閑、舒服。職員態度 友善殷勤。
(招牌日式海老汁意粉)
🔹Wow!果然係招牌意粉!
🔹好有心思!

🌟Lotus Biscoff Cheese Cake🍰

🌟Dirty

地方 唔大,但係座位唔會擠逼。
設計 文青、簡約,感覺休閑、舒服。
職員態度 友善殷勤。

2023-10-22 129 瀏覽
估唔到置樂附近都有高質cafe,見網上評語唔差,所以去試下,飲下咖啡,又有熱食,竟然有驚喜添。去到咁岩二人枱full晒,得返兩張bar枱,諗住都係飲杯咖啡,食少少輕食,冇所謂啦,照坐。我地兩個人,叫左Espresso Tonic,Cafe latte,松露炒蛋bagel,蘑菇雞肉批。杯Espresso Tonic好有驚喜,之前飲過幾間cafe,今次係最好飲!Tonic唔會搶左咖啡味,平衡得好好,同埋好夠凍。Cafe latte一般水準,都知道唔會有太大差落。松露炒蛋bagel,好香松露味,蛋夠滑,不過bagel略嫌硬左啲,唔夠口感。蘑菇雞肉批個饀好正,夠豐富,批皮夠脆口,不過甜左啲。下次去開置樂既街坊,可以黎試下,價錢親民,食物質素中上。
估唔到置樂附近都有高質cafe

下次去開置樂既街坊,可以黎試下,價錢親民,食物質素中上。
蘑菇雞肉批
Espresso Tonic
Cafe latte
Truffle scrambled egg bagel
2023-10-16 595 瀏覽
週末是很想躺平的心情,修修煩惱絲調整思緒,以咖啡讓自己抖擻精神。Kaleido依然是那初相識的咖啡小店,純白無印風格,座位不多。每每週末來到,客人不多倒也挺安靜。平日較鍾情Latte,今次選澳式Flat White($38),能嚐出兩者分別,Nutty基底顯得更醇香濃厚,奶泡綿滑畀Latte更順口,當然是對店方出品有信心,才作新的嘗試。由於是這區唯一較舒適的咖啡店,另一家白羊咖啡只數外帶,如此文迪便收起三心兩意,是偶爾會到訪的咖啡店。

Flat White

2023-10-14
下午茶
Flat White
2023-08-26 290 瀏覽
在屯門置樂小區的一間咖啡店,經常都會去光顧,因為附近有咪錶泊車位非常方便。這間小店外觀簡潔讓人覺得舒服輕鬆,內裏坐位雖然不太多,門口有高腳枱櫈別具心思的設計。我大多在閒日前往,客人不太多,在店內用餐感覺非常寧靜舒服。最喜愛他們的黑松露bagel,配上精美的咖啡或抹茶飲品,有時趕時間也會買外賣。他們多種三文治和咖啡也非常美味,很有特色。這間小店是我口袋裏的早午餐店必選之一。最近他們也加了早午餐和意粉類的餐點,下次有機會一定要試試。

脆蝦沙律烘三文治
脆蝦沙律烘三文治
2023-07-27 285 瀏覽
之前經過已經好想過嚟試吓,佢哋招牌logo好靚☺️設計有心思,今日中午去嘅時候爆曬場,睇嚟呢間Cafe係呢區口碑唔錯。焙茶鮮奶 $51本身都好鍾意焙茶嗰種香味,飲落有奶香,底部仲有少少焙茶粉😗茶味香。嘢飲冇額外加糖已經好好味,可以放心飲!鮮蝦沙律三文治$32餡料好多好豐富,沙律除咗有蝦之外,仲有粟米同少少黑椒調味幾香口。真係好多蝦,每一粒都晶瑩剔透,整得好靚。三文治係即時烘所以食嘅時候脆脆地,成份三文治好大份。食咗一半同埋飲埋杯嘢已經好飽,所以剩低一半打包返屋企做下午茶☺️

焙茶鮮奶 $51

鮮蝦沙律三文治$32
2023-07-14 223 瀏覽
今日去等緊做facial前,見到隔離就有間好靚靚既cafe,諗住反正都係等,不如就嘆住啡咁慢慢等啦☕️果然係無選擇錯,又俾我揾到間高質Cafe🥪仲食到好豐富既厚吐司🍞 。🐒日式碎蛋沙律三文治💰$30👉🏻Flat White+$25👉🏻soy milk+$5呢間咖啡店係好簡單,但反而俾到我一種好舒服既感覺🐚白色嘅空間令我特別放鬆,而當日都有唔少人係嗌外賣翻去🥡而當日去到店員都有介紹下佢地既豆,我就揀左nutty既豆🌰中意dark roast少少苦啲既豆另外佢地呢個set都好抵,因為份三文治勁厚😍而個餡亦夠cover件toast😋每啖都好滿足

🐒日式碎蛋沙律三文治💰$30
👉🏻Flat White+$25
👉🏻soy milk+$5

2023-06-23 244 瀏覽
今日端午節 一大清早做完yoga 去左附近食早餐 呢間cafe平時行置樂都有經過 難得今天放假得閒 自己一個去飲杯咖啡chill一下Shrimp Salad Sandwich 蝦沙律三文治$32做完yoga好肚餓呀 點左個三文治黎食 份量好足夠 料都十分足 d蝦沙律多到爆出黎 講番個蝦沙律 好夾 好多蝦同粟米 好好味 好推介 Dirty 髒髒咖啡$45今日實在太熱喇 想飲番杯凍ge咖啡 所以揀左Dirty 而我自己本身都好鍾意飲Dirty 呢杯整得好好  飲到個層次感 呢度ge環境簡約又舒服 店員又好nice 咖啡同三文治都高質 推介推介 下次想試下其他咖啡同三文治 見都d蛋糕/scone/雞批都好吸引好好食咁 下次一定會帶埋朋友再黎試試先 難得屋企附近有咁高質ge cafe

Dirty 髒髒咖啡$45

2023-05-01 385 瀏覽
🧁如果數係屯門可以靜靜地一個人spend an quiet afternoon 嘅coffee shop其實唔多,呢間可以算係為數不多中最好嘅一間🍧山埋門為後外面嘅俗事都唔再重要,一個人發呆飲咖啡好好差番電🍘舖頭比較細所以座位比較密,不過黎嘅人都通常係一兩個人細細聲講野所以唔會好困擾☕️咖啡正常發費,要讚係舖頭用環保飲品要加分!✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨

☕️咖啡正常發費,要讚係舖頭用環保飲品要加分!

Caramel  latte
Caramel  latte
2023-03-18 403 瀏覽
置樂係一個匯集了多元文化既有特式的小店,今日找到一間對於咖啡有要求的精品小店,從店鋪的裝潢黎講就可以睇到,係收銀位已經有一部裝飾用的咖啡機。一日必須要飲一至兩杯咖啡的對,在眾多的咖啡選擇中,我最鐘情的是榛子鮮奶咖啡☕️榛子鮮奶咖啡一上枱已經見到靚靚的心心拉花圖案,影相📸️打卡一流❤️係準備飲個陣已經嗅到榛子🌰味,好香,亦好好飲,尼個價錢既咖啡再加上可以坐係到休息一下,超值。法國瑪德蓮 $38淡黃色的蛋糕係檸檬味,味道好清新朱克力色的蛋糕,大家係咪睇到個隻顏色都以為係朱克力味?食落去先發現原來唔係,伯爵茶味😍😍😍😍好有驚喜不論係邊一隻味道,都係好好味,咖啡師係有幫手焗返熱,所以食個陣表面係會脆脆地,裡面係軟林林,正是外脆內軟😋😋😋放假約埋三五知已聚一聚,尼到絕對好適合青年Chill一chill既好地方👍🏼👍🏼
法國瑪德蓮 $38
淡黃色的蛋糕係檸檬味,味道好清新

2023-02-01 550 瀏覽
最開心就係平日放假,有時間去吓我心水咖啡list內的咖啡店,平日又休閒又寧靜,真係可以好好享受一刻。一早捉埋男朋友去咗呢間白色咖啡店,休閒地嘆杯咖啡,食嗰早餐。座位唔多,共有六枱,裝潢簡約舒適。開放式的製作區,可欣賞咖啡師的手藝。飲品有Black coffee、White coffee、Signature Drink和Non-coffee 系列。除飲品外,還有一些輕食,包括Pastry、Bagel和Dessert,仲有飲品配牛角包套餐。叫咗兩份Pastry和兩杯飲品,先上熱辣辣的食品。雙色火腿芝士牛角包(+$18/原價$38)非常鬆脆,一口落去啲酥皮碎四散,滿滿牛油香,中間夾着鹹香的火腿、已溶化的車打芝士和積克芝士,芝味滿分,好好味!香烤雞肉蘑菇批($38)熱烘烘,批身鬆化,滿滿的內饀有嫩雞肉和爽口蘑菇,味道亦岩岩好,正!男朋友要咗杯熱鮮薑汁鮮奶咖啡($55),餐牌註明採用台灣阿里山竹薑,優質!心形的拉花圖案好清晰,飲咗一半都仲喺好靚!溫度好岩,入口香滑細膩,薑味和咖啡味都香濃,甜度亦岩岩好,好飲!日式焙茶鮮奶轉燕麥奶($48+$5)就選用咗日本丸久小山園焙茶粉,聞到陣陣焙茶香,好嘢嚟
叫咗兩份Pastry和兩杯飲品
兩份Pastry都好味
日式焙茶鮮奶轉燕麥奶
日式焙茶鮮奶轉燕麥奶($48+$5)就選用咗日本丸久小山園焙茶粉,聞到陣陣焙茶香,好嘢嚟!雖然嗰拉花圖案有少少曚,但都好滑,滿有焙茶的甘香,同燕麥奶都好夾,味道唔甜,喜歡!
2023-01-31
$82 (早餐)
2023-01-12 369 瀏覽
下午茶時間一個人,行到一條唔起眼既小巷,又有機會遇到小店cafe 🥰🥰Cafe入面環境的確細細間,但座位setting好舒服,一個人來chill當然揀左個小角落,遠望個個大玻璃門向街,好寫意,店內裝飾好簡單,但好有有美感☺️☺️簡單點左杯飲品- 🍋自家製檸檬梳打特飲我鍾意體驗小店既「自家製」,的確冇令人失望,都係簡單又有美感地上檯~味道好清新,係用左100%新鮮檸檬汁及青檸汁去做,唔係出面既「汽水」味👍🏻👍🏻另外叫左個- 🥧香烤雞肉蘑菇批一焗好既香味極濃,顏色又靚,好鬆脆,就咁用叉已經可以順住d紋切開,裡面既雞肉蘑菇都好足料!熱辣辣又外脆內軟,係我食過最讚既雞批之一😊整體黎講,環境、音樂都好chill,食物、飲品都好有特色,係一個發空好地方,食咁少野,已經坐左成個鐘,真心適合喜歡hea、發呆、發空、慢活既人🥰

簡單點左杯飲品
- 🍋自家製檸檬梳打特飲