2019-02-23 214 瀏覽
朋友話平時食飯黎黎去去都係果d, 想要食下d 特別野wor, 我搞笑咁話去食印度野lor, 點知佢竟然附和😂😂近近地喺尖沙咀萬事昌廣場搵到呢間Kailash Parbat作為印度餐廳, 入到黎坐低比佢d 室內裝修吸引左, 可能本身冇咩期望掛🙈濃滑蕃茄湯 - $40呢度只係半份, 因為叫左一份, 侍應好貼心咁喺廚房已經分好做2碗了👍有 cream 味有酸忌廉味, 蕃茄味反而唔係好濃, d 麵包吸晒d 湯咁食都幾正👍印度特式拼盤 - $80我拼盤既concept 係乜都有d, 分開一件件咁, 呢個特式拼盤就要你撈埋一齊食, 有d 番石榴粒, 酸奶酸忌廉, 加埋炸好左既咖哩印度米, 個味道好特別唔識形容😂印度粘土烤蘑菇串燒 - $95呢個個賣相幾討好, 一粒粒蘑菇入面都釀左d 特式印度辣醬, 有好濃既香葉味, 食到少少蘑菇味咖哩薯仔包 - $75果一兜咖哩薯仔係精華所在, 濃濃既印度咖哩味撲鼻而來, 搽一大pat 落個麵包度好鬼正😋薯仔餡餅 - $45外皮焗得都算香脆, 有d 咖哩薯仔做餡

濃滑蕃茄湯

濃滑蕃茄湯 - $40

印度特式拼盤 - $80

印度粘土烤蘑菇串燒

印度粘土烤蘑菇串燒 - $95

咖哩薯仔包 - $75

薯仔餡餅

薯仔餡餅 - $45

外皮焗得都算香脆, 有d 咖哩薯仔做餡

濃滑蕃茄湯
印度粘土烤蘑菇串燒
薯仔餡餅
2019-02-22 126 瀏覽
尖沙咀食肆林立,朋友介紹有一間食素既印度菜幾地道,於是今日收工就一齊去試下!可能因為平日,好好彩地一去到就有位坐,但餐廳都坐左近半成人,見到有印度Local 都會去食。餐廳好光猛, 每個位都好闊落,幾適合大伙人食飯既地方。於是睇餐牌揀下有咩食啦! 本人十分喜歡印度菜,可惜唔食得辣, 所以都揀左D 唔辣既菜。雖然係食素既餐廳,但係都有好多種類!有一頁係印度特色街頭小食,另一頁係特調野飲,唔剩只得Mango Lassi 揀,幾有心思。睇到個餐牌先知Kailash Parbat 係一間連鎖店,係美國,澳洲,加拿大都有分店,有成65年歷史。我地兩個人揀左 咖喱薯仔包(奶酪),蒜香薄餅(Garlic Naan), 印度粘土烤蘑菇素燒(DO RUCHA KHUMB), 同圓脆餅(PANI PURI)。圓脆餅係常溫,所以落左order 之後好快就送到上黎, 待應好有心咁教我地點樣食(應該係見到我地個樣好迷茫)首先擺圓脆餅上碟,之後先落甜汁(細杯裝,深啡色),再落酸汁 (大杯裝),然後一口咬入口(如果唔係D 汁會流出黎)。對於我的確係一個地道既新嘗試,又出奇地幾好食。 脆餅入面係小小辣既薯蓉,D薯仔醃

餐廳好光猛, 每個位都好闊落,幾適合大伙人食飯既地方。

對於我的確係一個地道既新嘗試,又出奇地幾好食。
圓脆餅
脆餅入面係小小辣既薯蓉,D薯仔醃都幾好味之餘,唔食得辣既我都接受到,而且同酸汁同甜汁夾埋一齊都好match, 唔會食落熱氣。

然後就上咖喱薯仔包(奶酪),對我黎講個餐包先係重點,拎上手仲係暖既,而且非常軟熟,廚師會加上少少牛油一齊烘,好有牛油香味。再夾埋咖喱一齊食, 令到牛油再昇華,要讚一讚餐廳對麵包選材同處理都幾專業。
咖哩薯仔包(奶酪)
咖喱自己都可以單獨食,薯仔係一早混左入咖喱入面,食得出食咖喱好似食緊薯仔蓉咁,再加埋芝士,真係好夾

食食下待應建議我連埋附上既紫洋蔥一齊食,我加左幾塊,更加有爽既咬口 ,都唔錯喎!

陸續上菜既係印度粘土烤蘑菇素燒,一開頭覺得係有點貴,要$85, 但係上菜後覺得都幾考功夫,入面要釀入芝士,蘑菇上面釀掃層汁,同埋要保持蘑菇濕潤。 而我地都覺的烤得好juicy, 配上薄荷汁,食落好fresh。
印度粘土烤蘑菇素燒

最後上蒜香薄餅,雖然待應有建議加唔加其他咖喱菜做sauce ,但我始終覺得就咁食係最好食,蒜香薄餅都好大份, 加上牛油,烤得好香,Naan 發得好,唔會太多空氣, 好味到食完都唔係好夠喉。
Garlic Naan
食完幾碟,就算食素都飽得7788, 可惜胃口太細,仲有好多地道菜仲未食,下次再繼續encore!

Remarks: 枱上兩支水係要錢的,大既$25, 細既$15.
圓脆餅
咖哩薯仔包(奶酪)
印度粘土烤蘑菇素燒
Garlic Naan
2019-02-20 79 瀏覽
趁放假同朋友來尖沙咀行街買野,順便食埋晚餐,見到呢間樓上印度菜正宗,夠傳統,便入來食下。餐廳環境寬落舒適,乾淨光猛,都有不少香港人同印度人來食。濃滑蕃茄湯,$40,熱辣辣,蕃茄味鮮甜濃厚,香味散發,伴有炸麵包塊,入口爽脆。印度特式拼盤,$80,賣相特別,裝在一部單車的碗上,多款小食浸在乳酷中,食法特別,有扁豆餃子,炸脆餅等。印度粘土烤蘑菇串燒,$95, 味道濃郁香辣,軟稔入味,咬下多汁嫩滑。芝士餡餅,即制熱辣辣,口感煙韌,份量大,夾住香濃芝士餡,味道好夾。咖啡薯仔包,$75,咖哩味道正宗,落足香料,偏辣,配上香熟軟滑的麵包一齊食,味道好夾。
餐廳環境寬落舒適,乾淨光猛,都有不少香港人同印度人來食。

2019-02-20 1778 瀏覽
朋友介紹這間印度餐廳佢話我一定好鍾意因為環境非常舒服🤣我真係好鍾意餐廳嘅佈置好colorful,好relax,同埋有fusion嘅味道位置非常寬闊,兩人食都會比張四人枱播放抒情音樂,唔會好大聲所以好推介希望傾計和relax嘅人幫襯👍🏻店員都非常友善,也會推介餸菜😘餐牌中英對照Order 菜式冇難度👍🏻其實原來依間餐廳係國際性,可以加盟!所以菜式都多元化,結合不同國家嘅味道☝🏻咖喱薯仔配印度麵包咖喱都傾向辣辣地好重蕃茄味配埋洋蔥和麵包真係好食!因為唔夠喉😆所以再叫咗蔬菜薄餅,繼續點咖喱醬食👍🏻值得一讚,所有菜式擺盤都非常雅緻提升味覺☝🏻雜菜薄餅熱辣辣,餅面有好香嘅牛油味☝🏻烤印度蘑菇串燒蘑菇入面應該有乳酪同薯仔非常容易入口,好味同埋係唔辣嘅,可以食多啲👍🏻✨☝🏻印度煮椰菜(東方fusion)係用個熨斗作為擺盆,真係好有趣👍🏻這碟味道較濃,醬汁偏向中式味道可以適合重口味嘅人🤣
朋友介紹這間印度餐廳
佢話我一定好鍾意
因為環境非常舒服🤣

我真係好鍾意餐廳嘅佈置
好colorful,好relax,同埋有fusion嘅味道
位置非常寬闊,兩人食都會比張四人枱
播放抒情音樂,唔會好大聲
所以好推介希望傾計和relax嘅人幫襯👍🏻
店員都非常友善,也會推介餸菜😘

餐牌中英對照
Order 菜式冇難度👍🏻
其實原來依間餐廳係國際性,可以加盟!
所以菜式都多元化,結合不同國家嘅味道

☝🏻咖喱薯仔配印度麵包
咖喱都傾向辣辣地
好重蕃茄味
配埋洋蔥和麵包真係好食!
因為唔夠喉😆
所以再叫咗蔬菜薄餅,繼續點咖喱醬食👍🏻
值得一讚,所有菜式擺盤都非常雅緻
提升味覺

☝🏻雜菜薄餅
熱辣辣,餅面有好香嘅牛油味

☝🏻烤印度蘑菇串燒
蘑菇入面應該有乳酪同薯仔
非常容易入口,好味
同埋係唔辣嘅,可以食多啲👍🏻✨

☝🏻印度煮椰菜(東方fusion)
係用個熨斗作為擺盆,真係好有趣👍🏻
這碟味道較濃,醬汁偏向中式
味道可以
適合重口味嘅人🤣

2019-02-19
  • 烤薄餅
  • 咖喱薯仔
2019-02-19 65 瀏覽
香港依個美食天堂, 咩國家既食物都有, 但我地主要都係食中日韓西泰菜多!今次搞搞新意思! 試下印度菜! 冇咩特別? 咁不如試印度素食啦!搵到依間野既原因係因為我去左寶勒巷食炸大腸, 見到傳單發現幾得意, 就去試試!之前都跟朋友試過一次去尖沙咀另一間印度素食, 依間感覺上光鮮企理好多~點既野食唔多, 但每樣都好新奇, 所以都講下吧!1. KP CHAAT PLATTER - 印度特色街頭拼盤 ($135): 如果人多既話, 推薦大家點一盤試下! 味道唔可以話差, 但就真係可能唔太岩香港人口味, 因為好多野都係偏甜! 但又真係食得出好印度feel, 好甜而且帶辣, 再加d酸忌廉, 好特別! 每樣試一件覺得好得意, 但食多過一件就覺得有d漏啦~2. DO RUKHA KHUMB - 印度粘土烤蘑菇串燒 ($95): 唔知係未翻譯問題(店員話遲D會轉中文餐牌), 定真係叫粘土呢?我地好鐘意既一碟! 蘑菇大大粒, 釀左D真係幾粘土feel既芝士, 隻芝士味配落蘑菇度好夾,好味3. CHOLE BHATURAS ($85) - 搵唔到中文其實係一種特別既印度薄餅配D扁咀豆咖哩一齊食! 扁咀豆咖哩份

點既野食唔多, 但每樣都好新奇, 所以都講下吧!

其實係一種特別既印度薄餅配D扁咀豆咖哩一齊食! 扁咀豆咖哩份量勁多! 辣度又岩岩好~~而印度薄餅就成個波咁, 好香好脆, 我勁鐘意!!!
4. NAMKEEN PINK PERU ($49) - 蕃石榴汁, 酸酸甜甜咁, 連埋杯邊既辣椒鹽一齊飲, 又幾好味! 但要快D飲哂, 因為暖左之後我覺得偏甜左D~
整體野食唔錯, 但要識揀D岩胃口既野! 而且服務超好, 感覺好舒服, 侍應又NICE, 香港好少餐廳做到依個feel~值得一讚!
2019-02-17 1010 瀏覽
星期五晚外出用膳,餐廳人頭湧湧是常態;年近歲晚,人潮更集中在中式餐廳。所以,這晚上來個非主流選擇,走到寶勒巷>>>Kailash Parbat<<<吃印度菜。這間是連鎖餐廳,在美國、加拿大、英國和澳洲等地亦有分店,質素有一定保證。畢竟具國外經營分店經驗,相信餐廳設計餐單時,會按當地人口味作出調節,所以令我樂於一試。 餐廳夠光猛但亦不失情調,也有一點印度色彩繽紛的風味,國際化之餘亦帶出印度風感覺。當中最讚的是空間感一流,座位及餐檯均非常寬敞。 餐牌以中文撰寫,無需擔心未能理解自己在吃什麼。侍應英文非常流利,餐牌上飲食選項亦印有英文,不懂得讀食物名稱,也可指指點點落單。 咖哩薯仔包(奶酪)(HKD85),香味富層次,咖哩香而不辣,配以鬆軟印度牛油包,一流享受。若意猶未盡,可再追加麵包(HKD25/兩件)。 孟買圓脆餅(HKD70)擺碟賣相奪目,本來平凡的一個小碗,放在小單車上,立即變得很有風味。內裡不單有圓脆餅,還有炸米、鷹嘴豆、薯仔、洋蔥及生芒果粒等等,伴以青辣椒酸辣醬、大蒜及羅望子醬,一口能夠嚐到甜、酸、辣,非常特別;除了圓脆餅,

孟買圓脆餅(HKD70)擺碟賣相奪目,本來平凡的一個小碗,放在小單車上,立即變得很有風味。內裡不單有圓脆餅,還有炸米、鷹嘴豆、薯仔、洋蔥及生芒果粒等等,伴以青辣椒酸辣醬、大蒜及羅望子醬,一口能夠嚐到甜、酸、辣,非常特別;除了圓脆餅,全部食材均被切做細顆粒,口感獨特。

甜品玫瑰糖漿炸奶球兩件(HKD50)。據侍應介紹,炸奶球需預先處理,甚費功夫。炸奶球本身沒啥味道,重點要蘸玫瑰糖漿,方會為食客帶來甜到溜的感覺。

這款印度式炸奶球與中式餐廳提供的炸鮮奶不盡相同,口感比較豐富,有點像椰撻的感覺,是嶄新的享受。

孟買半杯茶(HKD35) 以經典馬薩拉茶配印度香料和草藥,少許近似香港的奶茶,但濃厚茶香並非能在港式茶餐廳找得著的味道。加入適量砂糖,提升甜度,味道更豐富。
2019-02-16 93 瀏覽
講左食物先,叫左個小食kp chatt platter, 入面有四樣野雖然個樣好似,但每款都有小小不同,有一款係有米通蕃茄辣嘅;有一款係有餅乾係底有薯仔;仲有一款係有個花邊模仔嘅皮再加有粟米,呢三款都好好味! $135 抵丫 最後一款係白色乳酪係包上面,但口感偏淋就麻麻地。唔記得講仲有呢個醬可以點,深色啲係甜,點啲小食勁好味,淺黃色果個係酸嫁,仲有綠色嘅係辣! 仲有叫左蕃茄芝士,入面有五舊cottage cheese , 其實啲芝士係好似豆腐嘅口感,唔咸,但每人食兩舊已經好滯,整體都好夾好好味,一定要叫烤餅點個醬黎食。舊芝士係咁嫁咬開之後我地叫左兩款烤餅食:一個係大蒜烤餅,勁有蒜味$30,另一個係芝士烤餅$40,呢個見到佢入面有勁多芝士,都好好味! 仲有叫左mango lassi, 口感好杰身,入面仲有一粒粒嘅野咬下,味道好特別! $49 最後講埋環境,裝修勁靚! 坐得超舒服,waitress 態度又勁好! 唯一美中不足係水要俾錢買,大枝要$25,細枝要$15,我地冇要,最後埋單$375。

最後一款係白色乳酪係包上面,但口感偏淋就麻麻地。

舊芝士係咁嫁咬開之後

2019-02-15
  • Kp  Chaat  Platter
2019-02-15 68 瀏覽
朋友話食印度野,好啊!上網揀咗一間比較high ranking 去試,一心諗住點個咖喱雞或牛配印度薄餅,原來呢間係食素既印度餐廳,打開Menu ,如果冇圖都唔知係乜,最後點左個咖喱係由黑豆和扁豆再加入牛油和奶油煮既,餸牛油同蒜蓉薄餅食,唔算辣,配薄餅係好食,蒜蓉薄餅比較香,啲侍應仲不停叫我地用手食,用手食🤣其實印度仲有咩名菜? ·
2019-02-10 67 瀏覽
因為朋友推薦所以跟佢試下印度菜🙈第一次係香港試正宗印度野一入到去見到好多印度local係到食緊野 而waiter都係local所以等位既時候就更加期待好彩唔洗等好耐 就已經可以安排入坐😍Paneer Tikka $95呢碟因爲見好多香港人都推介 所以我同朋友都叫左佢其實係印度式既奶酪 分別用綠辣醬同紅辣醬醃製 食落其實完全唔辣不過我唔係好食得出有咩分別只係覺得其中一隻個味濃少少連埋旁邊既蔬菜一齊食更正😍入面既質感比我想像中硬 似平時食開既豆腐不過個味都好出既 配埋個醬融合得好好 會食上癮😛Paneer Tikka Lababdar $85Stuffed Paratha $45然後就當然叫左個馬薩拉同餡餅啦呢款係奶酪番茄馬薩拉 入面都加左幾舊頭先食完既奶酪😆好醬好濃食得出加左好多材料入去煮 配埋個餡餅真係一流個餅其實有四隻味:薯仔、印度芝士、芝士、雜菜而我地當然選擇左印度芝士特別d食落其實唔係好食得出 可能因為加左d醬落去但起碼個芝士唔會令個餅太漏整體上都係唔錯既👍🏻Bambaiya Dahi Puri $75最後再叫多左碟圓脆餅因為我地太睇少我地個胃 所以最後翻叫翻本身都想食既前菜一上
因為朋友推薦所以跟佢試下印度菜🙈

不過個味都好出既 配埋個醬融合得好好 會食上癮😛

Paneer Tikka Lababdar $85

Stuffed Paratha $45

然後就當然叫左個馬薩拉同餡餅啦

個餅其實有四隻味:薯仔、印度芝士、芝士、雜菜
而我地當然選擇左印度芝士特別d

最後再叫多左碟圓脆餅
因為我地太睇少我地個胃 所以最後翻叫翻本身都想食既前菜
一上黎個下勁surprise 成個好presentable
食落呢個冷盆好有驚喜
比想像中好食 d圓脆餅雖然比d醬cover住 但都依然好脆 加埋d酸酸地既醬其實好開胃
佢入面仲有d豆同香料 有少少咬口 唔太漏

Patiyala Lassi $49
最後野飲叫左呢個芒果奶昔
特別之處在於佢入面加左茴香 都幾特別 食落會有淡淡既香味

總括黎講 呢間正宗印度野非常值得一試 個奶酪真係好食 必叫!
2019-02-10 63 瀏覽
我基本上都冇咩食過印度菜,因為成日都怕佢會好重口味,個人又唔特別鐘意佢嘅用嘅香料味,所以都唔太會考慮食。但今次朋友主動提出要試下,話見人地講呢間印度菜唔係好重口味又唔錯所以想試下,就抱住去挑戰下嘅心態試一試。入到黎見到顧客都幾平均,local 同印度人差不多各佔一半,睇黎係又岩香港人又滿足到食開印度野嘅人。冇咩食過印度野嘅我地除左naan 之外就唔知有咩值得食嘅菜式,所以D野食全部都係上openrice 見人地推介咩菜式就叫咩野食完之後先發現我地叫嘅所有野都有奶酪睇黎奶酪係佢地好常用嘅食材?第一個係我見到人地寫嘅開胃菜。首先佢嘅賣相已經好吸引,好有心機咁裝飾。食落酸酸甜甜,相對酸比甜多,係令你忍唔住食完 一啖再一啖。入面嘅內餡都有好多,炸得脆脆地配上醬汁,口感配搭好好。出奇地係佢食落唔會有好漏嘅感覺,唔好比佢外表嚇親~之後就叫左呢個印度粘土烤特色奶酪。見其他人相對係叫蘑菇比較多,不過聽到烤奶酪個名好正咁,所以就忍唔住叫黎試下。佢有種顏色嘅烤奶酪。兩者嘅分別唔算好大,不過相對覺得綠色係清淡少少,香料味冇咁重,感覺清新D。不過其實橙色都唔係真係好重口味,只係顏色比較鮮豔。講左咁多其實我係覺

食完之後先發現我地叫嘅所有野都有奶酪
睇黎奶酪係佢地好常用嘅食材?

佢有種顏色嘅烤奶酪。兩者嘅分別唔算好大,不過相對覺得綠色係清淡少少,香料味冇咁重,感覺清新D。不過其實橙色都唔係真係好重口味,只係顏色比較鮮豔。講左咁多其實我係覺得橙色好食D嘅,因為其實佢主要係表面有味,入面就唔太有味,所以外面嘅味道重少少反而更加好食。呢個奶酪嘅口感同我相像中有D出入,我本身以為佢會好似炸鮮奶咁入面係滑嘅,但佢係比較鞋嘅,如果滑D會更加好~

呢個蕃茄奶酪馬薩拉配印度芝士餡餅係我嘅最愛。

先講芝士餡餅,就咁食已經好正,口感有咬口得黎又唔會好硬,食落有少少餅嘅香味。本身糾結左好多叫普通芝士定印度芝士,但覺得一場黎到都係要試下D特別D嘅,所以就叫左印度芝士。相對見人地嘅相,芝士份量好似少左DD,不過都好夠。芝士食落同平時嘅唔大分別,不過佢嘅芝士香得黎又唔會蓋過左餅本身嘅麥香,非常欣賞!

再到呢個蕃茄奶酪馬薩拉,超好味!佢嘅蕃茄味勁出,酸酸甜甜。就算係用黎送飯我都可以食到一大碗飯!入面都有奶酪塊,同串燒嘅差不多,個人覺得點呢個醬嘅奶酪塊更加好食~配埋個naan 簡直係絕配!香料味又唔重~果然食印度野一定要食naan~難怪咁多人推薦要食呢個!
2019-02-10 45 瀏覽
第一次食印度素菜,估唔到別有一番風味!原來食素都可以有甘多唔同嘅口感,一樣食出幾重滋味~🤤印度餐廳嘅menu都特別有風情😆又有好多唔同口味嘅印度包簡~當然唔少得唔同款式嘅咖哩同馬薩拉啦🤤最適合同印度包沾住d咖哩汁黎食👍🏻野飲方面一如既往甘叫左杯芒果奶昔(我至愛❤️,去到邊都要叫番杯~) 呢間餐廳嘅芒果奶昔絕對係我飲過頭三好飲嘅!fresh嘅感覺就好似放左鮮芒果入你個口度甘😆呢個醬帶少少甜,而且mix左印度香料,所以味道就更加濃厚👍🏻沾住餐包食就一流啦蔬菜湯比我想像中咸,但係飲多幾啖竟然習慣左呢個重口味,仲開始越飲越中意呢種味道🤣呢個絕對係餐廳嘅王牌推介!醬汁濃郁,少少甜加咸嘅mixture,重點係當中有幾塊奶酪!咬起上黎配上醬汁嘅融合絕對係對味蕾嘅享受🤤當然唔少得叫番幾塊印度包👍🏻塊塊都脆卜卜😛最後,黎到印度餐廳就一定要叫番個咖哩🤣呢個咖哩算係小辣,唔太食得辣嘅人都可以接受到~而且咖哩汁都十分濃郁,配上印度香料就更加刺激味蕾🤤讚👍🏻最後幫我地食過嘅菜影番張大合照❤️估唔到素菜都可以甘好味!🤡

印度餐廳嘅menu都特別有風情😆

又有好多唔同口味嘅印度包簡~

印度芒果奶昔

印度特色蔬菜湯
奶酥蕃茄馬薩拉
傳統印度素咖哩
2019-02-04 45 瀏覽
作為土生土長嘅香港人,見到印度人嘅機會已經唔多,食印度菜更加係少之又少。 朋友介紹之下第一次食印度菜,今次嘅體驗都幾新鮮。Stuffed paratha $45食印度菜又點少得食佢嘅薄餅,呢個薄餅有既餡薯仔、印度芝士、芝士同埋雜菜三種選擇,雖然唔知印度嘅風味大概係點,但係同一般食開嘅薄餅真係有好大分別,啲芝士味好濃郁同埋好香。Cheesy corn tomato soup $45呢個湯有重料嘅芝士,鍾意芝士嘅一定要試!雖然材料唔係特別獨特,但芝士同個湯就配合得非常好,飲落去有啲似夏威夷pizza嘅風味,非常吸引!Tikki chaat $80呢個拼盤就有薯角、乳酪、青椒同埋香料。食落去就好似加咗薯片嘅乳酪咁,酸酸甜甜幾開胃。而且仲有幾款將比你自己配搭,適合各人嘅口味。Bengali rasmalai $60呢個貌似係一杯雪糕,其實係羊奶溝芝士。羊奶非常之香同清新,係一流嘅甜品!

Stuffed paratha $45

Cheesy corn tomato soup $45

Tikki chaat $80

Bengali rasmalai $60
2019-02-01 47 瀏覽
前排睇咗套印度戲,對印度的野食都好有興趣,今晚決定食印度菜。上到餐廳,感覺同平時的「典型」印度餐廳好唔同。地方裝修好靚,有印度特式的飯壺做掛飾,靚得㴝又好特別。枱與枱之間算隔得開,坐得好舒服。個晚有幾枱都係印度人食睇餐牌先知係環球連鎖,印度最多地方有。香港好似得呢間(我諗,好似係)原本睇緊個英文menu, 後來個staff俾本中文menu我地,插圖好有印度特色,同埋中文易明好多正當我地苦惱緊食咩,staff好有禮貌問我地洗唔洗推薦!so sweet! 我一心諗住食炸圓脆餅!(因為套戲主角係好鐘意食,我都想知幾好味!)食個陣要加薄荷水同羅望子醬,加幾多隨意。外皮脆脆,幾好味!焗磨菇,中間夾咗芝士,口感好好。忍唔住連續食咗勁多舊奶酪蕃茄馬薩拉 Paneer Tikka Lababdar, 配Garlic Naan(質地有少少似包,我個人鐘意呢隻多過脆餅)個馬薩拉叫咗少辣,味道好有層次,又有香料味,好好送餅。下次想試正常辣。飲品叫咗mango lassi 同拉茶。拉茶有驚喜!好滑,茶味濃,又有香料味!值得推薦!佢地有hi tea Menu,好多選擇,可以試好多款!
個晚有幾枱都係印度人食

食個陣要加薄荷水同羅望子醬,加幾多隨意。外皮脆脆,幾好味!

焗磨菇,中間夾咗芝士,口感好好。忍唔住連續食咗勁多舊

飲品叫咗mango lassi 同拉茶。
拉茶有驚喜!好滑,茶味濃,又有香料味!值得推薦!

佢地有hi tea Menu,好多選擇,可以試好多款!
2019-02-01
  • Paneer  Tikka  Lababdar
2019-02-01 39 瀏覽
今晚去了一間印度素食餐廳Kailash Parbat.一進門就比它的佈置所吸引,餐廳中掛了很多煲、鑊、飯壺等幾特別。印度烤蘑菇串燒,名就話係串燒其實係冇竹籤穿着的,係用兩粒蘑菇夾着我認為是蛋黃的東西在中間,味道一流!蘑菇質感爽脆帶有微辣配合蛋黃的香十分之夾。薯仔咖哩角味道複雜,酸甜辣集於一身,十分美味。奶酪蕃茄馬薩拉,很多枱都有點,食到香草咖哩中加有蕃茄很開胃烤餅質感外脆內軟熟不是死硬骨骨的那款包,如果效餅不夠可令該order多1分烤餅伴咖哩,我們吃不晒的咖喱還可把包拿回家吃。友善的侍應還教我們正確食法,首先潷一湯羹咖哩加上一件奶酪後放在印度烤餅上一起放落口。豐富味蕾!最後我還點了一樽印度芒果奶昔,好好味!下次約多幾個朋友就可以叫多款食物,整體而言食物非常有水準如果喜歡作新嚐試就可以嚟呢間印度素食餐廳試一試😉
今晚去了一間印度素食餐廳Kailash Parbat.

薯仔咖哩角味道複雜,酸甜辣集於一身,十分美味。

2019-01-29 69 瀏覽
係尖沙咀行開街寶勒行好多印度中東餐廳未試過就決定試下啦一入去環境好靚好有印度風情但同時又好modern原來呢間野係全球都好多分店Menu成本旅遊書咁好靚啊!第一道菜叫左印度薯蓉咖哩角好多醬汁 但同咖哩角好夾店員好有耐性介紹每組汁印度咖哩角同港式唔同佢係一大舊三角錐體咁外表香脆 薯蓉香軟襯埋甜酸醬汁好夾第二道叫左烤蘑菇一上菜已經好香香料味原來釀左蛋黃入菇入面香菇烤完仍然好多汁好彈牙加上蛋黃軟滑好特別第三道叫左奶酪蕃茄馬薩拉(?)配上馬薩拉芝士烤餅奶酪大大舊好好食!好cheesy咖哩唔係好辣但非常好食我地太飽食唔哂好味到要打包拎返屋企送麵包烤餅係有芝士餡 冇咩特別 但都好食 煙un 仲有杯芒果奶昔呢杯野好多層次好有驚喜芒果甜甜酸酸 仲食到一粒粒香草好大陣茴香味 真係好特別食物整體非常高質價錢都偏貴 份量雖不多 但好飽肚推薦👍🏻
係尖沙咀行開街
寶勒行好多印度中東餐廳
未試過就決定試下啦
一入去環境好靚
好有印度風情
但同時又好modern
原來呢間野係全球都好多分店
Menu成本旅遊書咁好靚啊!

第一道菜叫左印度薯蓉咖哩角

一上菜已經好香香料味
原來釀左蛋黃入菇入面
香菇烤完仍然好多汁好彈牙
加上蛋黃軟滑好特別

第三道叫左奶酪蕃茄馬薩拉(?)
配上馬薩拉芝士烤餅
奶酪大大舊好好食!好cheesy