這間扎根在印度素菜餐廳,原來已經有50多年歷史;而且在世界各地包括美國、英國、葡萄牙、加拿大等都設有分店。餐廳爲處的萬事昌廣場不算難找,但由於是樓上餐廳難免有點難注意到。推門而進,餐廳裝潢寬闊簡潔,中庭有幅掛滿色彩繽紛的廚具裝飾物,把餐廳分隔成兩邊。每張桌都放有支裝礦泉水,好像有聽過關於這個的説法:因爲印度水源不乾净,一般高級餐廳都會提供支裝礦泉水給客人,猜是這個緣故所以把餐廳也把這個文化帶到香港,但這水當然要收費。如果不想飲用支裝礦泉水,也可以直接叫店員提供tap water。這道Paneer Tikka(2 types)中文譯名是印度粘土烤蘑菇串燒,Paneer是指印度乳酪或是芝士。這道素菜其實是把芝士拿去炸,再加上各種香料製成,芝士香濃,香料味道濃鬱細長。Bhaigan Masala 是加入Eggplant 的curry。咖喱汁加入了芝士使整體口感更加濃稠,色香味也更有提升。對於不太吃辣的我來説,這個咖喱的辣度也挺嗆口。印度咖喱就必須配上naan來吃,這次點的是butter naan,點著咖喱來吃更有滋味。壓軸的有Gobi Manchurian dry,這是一道將椰菜花包裹炸粉來
推門而進,餐廳裝潢寬闊簡潔,
中庭有幅掛滿色彩繽紛的廚具裝飾物,把餐廳分隔成兩邊。
Paneer Tikka(2 types)

Bhaigan Masala
Gobi Manchurian dry
壓軸的有Gobi Manchurian dry,這是一道將椰菜花包裹炸粉來炸,再裹上醬汁和一點點蔥花,其實味道有點和我們平常吃的一道廣東菜,但味道非常討好和惹味。Gobi Manchurian有dry 與gravy 可選,店員推薦我們選dry。雖然說是dry,但事實是帶醬汁,口感濕潤,這與我們既定印象中對dry的定義有少少分別,這道菜非常富有驚喜,非常推薦大家嘗試!

整體而言,Kailash與香港大部分同等價位的印度餐廳相比,Kailash的擺碟與味道都更勝一籌,味道稍微有遷就香港人的口味微調得沒有那麼濃烈。吃完之後有種打破了我們對印度菜的既定印象。
2020-05-19
Paneer Tikka(2 types)
Bhaigan Masala
Gobi Manchurian dry
2020-05-20 59 瀏覽
一時興起想食下特色菜,search下search下就搵到呢間喺K11附近嘅印度素菜餐廳。入到餐廳見到濃濃嘅民族色彩,中間放置咗好多好有特色而色彩繽紛嘅廚具。第一次叫印度菜,就咁睇原本份menu太眼花繚亂,睇唔明啲菜式,好彩餐廳好貼心附上有中文翻譯嘅menu👍🏻好多菜式都有奶酪同辣椒,我哋兩個人叫咗少少野食,都幾飽肚。印度粘土烤蘑菇串燒 ($95)微辣,兩粒蘑菇中間釀咗有啲似芝士加蛋黃嘅混合物,雖然細細件但都幾飽肚。另附上薄荷酸辣醬(?),配埋釀蘑菇啱啱好中和咗膩味,值得加分👍🏻奶酪番茄馬薩拉 ($85)好多人推薦嘅一道菜,忍唔住就叫嚟試下。見到好紅以為蕃茄味一定好重,入口有種好上癮嘅感覺,配上印度特式香料非常惹味。入面仲有一舊舊奶酪,就咁食係有少少膩,配埋馬薩拉口感會更好。烤餅 Naan ($25)揀咗牛油味,上菜時仲熱辣辣,蘸下馬薩拉一齊食好正,就算唔蘸醬分開食都好食😋

好多菜式都有奶酪同辣椒,我哋兩個人叫咗少少野食,都幾飽肚。

印度粘土烤蘑菇串燒 ($95)

奶酪番茄馬薩拉 ($85)

烤餅 Naan ($25)
2020-05-17 143 瀏覽
好耐冇食過印度野,所以今日去左尖沙咀一間印度野試下。咁呢間野佢係食素既,感覺都幾international下,世界唔同地方都有佢既分店。環境都唔錯,唔會隔得好逼。舖面都幾大下,有d位置佢地都冇開放到。Menu佢會比英文你,中文menu佢地有限,所以可能要主動問佢地先有。咁野食我地就點左呢幾樣。唔食辣既話要留意,基本上佢樣樣野食都辣,係多同少既分別。呢個係菠菜奶酪,咁我本身都鍾意食菠菜,咁佢都整得幾好食,食落去幾有驚喜,都係平時食唔到既味道。個人本身好鍾意食印度米,因為長得黎食落去係好爽口。咁我地叫左呢個素印度香飯。佢有唔同既香料,應該有薄荷,如果唔鍾意薄荷味可以考慮叫其他。仲有叫左呢個芝士素串燒,呢個應該係4個之中最辣既,望落去都幾吸引,份量都唔少!同埋呢個係蘑菇串燒,都幾好食,感覺比較開胃。整體黎講味道都唔錯,不過食物都比較辣同埋溜,所以如果想食清淡既未必好啱食。

舖面都幾大下,有d位置佢地都冇開放到。

同埋呢個係蘑菇串燒,都幾好食,感覺比較開胃。

2020-05-16 79 瀏覽
The broccoli, potato, and tomato stew and skewered mushrooms with cheese are really tasty and exactly the flavourful but not too heavy dinner I was looking for. Ordered plain naan and salted lassi to go with the food and couldn’t be happier with the combo. Somewhat more expensive than the other Indian restaurants we like in TST but still reasonable given the big, bright space and great service. We will be back! ❤️
2020-05-15 97 瀏覽
想試好耐嘅餐廳😋終於試到喇!!!yeah🥳佢出名係印度菜,仲要係素食嘅!有時吃一餐素食可以令自己感覺環保啲,同健康啲!!佢都好易搵,地鐵站行大概5分鐘左右就到~佢裝修好有印度風味,好多唔同嘅顏色,令人心情好開心🥳自然胃口都好啲😛枱與枱之間都超過1.5米,好安全!佢個餐牌好體貼香港人嘅需要,有中英配對,仲加埋圖🤩不過其實都吾係好清楚係咩🤣所以都要佢地介紹!!hahaha staff are realllly friendly n willing to help 💕芒果印度奶昔!!同平時飲開嘅吾同~佢有多小小香草味,不過好清新,配重口味嘅野係perfect Match!!!!!😎Pani puri 第一次食!!好得意🤣佢有兩個汁比你加埋一齊吃!!由於我哋第一次食唔識得點樣去處理,個店員好有禮貌禁教我地示範我地睇🤣入面係薯仔粒,好好吃,酸酸甜甜🤩好醒胃!奶酪蕃茄馬薩拉💗好新奇嘅味道,我個人覺得個味有少少似indo麵🤣🤣但係好addictive!!!!超好吃!佢中間好多粒Indo cheese!原來都唔算好重芝士味,好易上口嘅!同tofu類似🤣薯仔餡餅同芝士烤餅🤩薯仔嗰個真係好好食😋啲薯仔係處

Pani puri

奶酪蕃茄馬薩拉💗

薯仔餡餅同芝士烤餅🤩
薯仔嗰個真係好好食😋啲薯仔係處理過落咗啲香料嘅,所以好正有味道!上嘅時候熱辣辣💗

印度素飯🤣
印度米真係好有咬口,佢落咗薑黃,所以好似吃咖哩禁🤣好吃嘅!!
Overall黎講,佢係好有特色同鮮有嘅我覺得好好食嘅印度菜💕highly recommend
2020-03-10 270 瀏覽
是日齋戒。但又好想食濃味野,上網搵唔係素食西餐就係中餐。所以見到有印度素食即時想試叫咗個蘑菇串燒,一上枱已經覺得好香🤤2粒蘑菇中間夾住應該係奶酪。然後叫咗個蕃茄奶酪加烤包味道有少少少辣。2個人食一塊烤包係唔夠......所以我哋叫多咗一個有馬薩拉既餡餅,佢有洋蔥或馬薩拉選擇,食得印度餐緊係試下地道味道。上網睇先知係一種辛辣既調味料。另外再叫咗一個炸椰菜🤤有得揀乾或者肉汁,我揀咗乾!!呢碟份量頗多真心極力推介🤤🤤🤤

叫咗個蘑菇串燒,一上枱已經覺得好香🤤
2粒蘑菇中間夾住應該係奶酪。
然後叫咗個蕃茄奶酪加烤包
味道有少少少辣。
上網睇先知係一種辛辣既調味料。

真心極力推介🤤🤤🤤
2020-03-09 188 瀏覽
The cauliflower & gravy dish blew my mind. Highly recommend the tamarind zinc (drink). Took the paneer tomato curry home as left overs for tomorrow’s lunch and it was even more delicious. Owners gave us free facemasks as we left which was super cute 😭
2020-03-06
  • Paneer  Tikka  Lababdar
  • 印度粘土烤蘑菇串燒
2020-03-03 330 瀏覽
友人愛吃不同國家的食物,之前都食過印度菜,但今次更特別,我們選擇了印度素食 這裡環境氣氛都很舒服,外國人也來吃。原來有很多分店在不同的國家 素食種類不算多,我們點了「印度粘土烤蘑菇串燒」、「奶酪蕃茄馬薩拉」,當然唔少得 "naan"。印度粘土烤蘑菇串燒,蘑菇沾上醬汁,香濃美味 奶酪蕃茄馬薩拉,這個加埋 naan 一齊食 但有少少辣!naan,雖然 plain,但熱辣辣,香口,好好味 因食了辣的食物,所以點了「鮮青檸水」,原來有甜味、咸味及混合選擇。我選了甜味,但又不太甜,OK!
友人愛吃不同國家的食物,之前都食過印度菜,
但今次更特別,我們選擇了印度素食

這裡環境氣氛都很舒服,外國人也來吃。
原來有很多分店在不同的國家

素食種類不算多,我們點了「印度粘土烤蘑菇串燒」、
「奶酪蕃茄馬薩拉」,當然唔少得 "naan"。

印度粘土烤蘑菇串燒
印度粘土烤蘑菇串燒,蘑菇沾上醬汁,香濃美味

奶酪蕃茄馬薩拉
奶酪蕃茄馬薩拉,這個加埋 naan 一齊食

但有少少辣!

naan
naan,雖然 plain,但熱辣辣,香口,好好味

鮮青檸水
因食了辣的食物,所以點了「鮮青檸水」,
原來有甜味、咸味及混合選擇。
我選了甜味,但又不太甜,OK!
題外話/補充資料: 沒想到印度素食口感都很豐富,少少食物都可以食得飽!
印度粘土烤蘑菇串燒
naan
2020-02-24 119 瀏覽
先總結: 樣樣都好好味,好有特色,視覺與味覺不一,但都係一個字“好”下面呢個就係喺menu 內Indo Chinese裏面嘅肉汁印度炸椰菜,估唔到係印度餐廳食到有中式味既菜餚。中餐既涵一定係肉,但印度菜就係椰菜,完全感覺良好,唔係啖啖肉,而係啖啖椰菜,非常健康。印度烤包不少得,今次我仲用上面個肉汁黎點,非常嘢味。又跟平時點的醬料有不一樣既食法……正所謂: 自己食物自己配。😋下面呢個係奶酪馬薩拉。好味在用cottage cheese整再加咗辣既香料,仲係用粘土烤爐燒的。口感獨特。愛cheese愛辣既食朋友一定要試。讚下面係街頭特色拼盤: 集甜、酸、脆於一身,超好味你可以叫佢哋提議最受歡迎几款比你,staff好nice好有耐性介紹佢哋既印度食物。呢個印度奶昔mango lassi同其他印度餐廳唔同,因為佢加有cumin喺裏面, 額外既香草味好有特色,而且仲有咀嚼感。店內裝修都几新派,靚㗎!
先總結:
樣樣都好好味,好有特色,視覺與味覺不一,但都係一個字“好”

下面係街頭特色拼盤: 集甜、酸、脆於一身,超好味

店內裝修都几新派,靚㗎!
2020-02-24 93 瀏覽
依間印度餐廳之前我已經有聽朋友講過,今次終於有機會黎食!有時成得多中菜、日本野,都想食啲唔同口味啲嘅野食。印度野都值得食下!首先叫咗個奶酪蕃茄🍅粟米🌽湯,$45一碗,幾特別,夠熱,好飲!然後就有杯印度芒果奶昔$49,如果食到飲品入面果隻香料嘅朋友一定會好中意!因為佢啲奶昔沖得好fresh!係新鮮嘅芒果🥭😜然後印度野必食嘅就佢嘅傳統素咖喱🍛!再加特幾塊特色芝士餡餅,洗乾淨手之後可以用手食,沾啲咖喱汁再將薄餅擺入口,正!最令人驚喜係佢個特色薯蓉咖喱角$80,完全同酒樓果啲咖喱角唔同,兩樣野!但係辣辣地,好開胃,我都幾中意食最後仲有依個印度奶酪🧀️包,個包本身麵好鬆軟,唔會硬!入面啲芝士亦都同西方超級市場買到果啲cheese唔同!值得一食!

2020-01-17
2 分鐘 (堂食)
2020-02-11 82 瀏覽
呢間位於尖沙咀嘅印度素食餐廳裝潢非常新派別緻,比人一種充滿活力嘅感覺,完全顛覆咗我對印度餐廳固有嘅印像。餐廳好貼心,餐牌上有提供中文翻譯,唔駛擔心會睇唔明。揀咗一大輪之後終於決定到食啲咩:-印度薄餅$20+奶酪菠菜$85薄餅香口,配埋用菠菜茸整成嘅咖喱,非常之夾芝士素串燒$94配特製醬汁,香濃惹味,餡料特別,富有印度風味素印度香飯$75乾身,米飯粒粒分明,鍾意嘅話可以配埋乳酸,酸酸甜甜,正好中和番香飯嘅辣度粉紅秘魯$49佢係一杯番石榴無酒精雞尾酒,顏色鮮艷奪目,酸酸辣辣,別具特色青島啤酒$30啤酒咁啱做緊discount, 幾抵飲。

印度薄餅$20+奶酪菠菜$85
薄餅香口,配埋用菠菜茸整成嘅咖喱,非常之夾

芝士素串燒$94
配特製醬汁,香濃惹味,餡料特別,富有印度風味

素印度香飯$75

粉紅秘魯$49

青島啤酒$30
啤酒咁啱做緊discount, 幾抵飲。
2020-02-11 78 瀏覽
尖沙咀咩都有得食,今次同朋友決定去試下印度野一入去見到入面個場好大,有人book左半邊場搞緊party咁而且入面裝修得好靚,好有特色,適合一家大細一齊黎menu都有好多選擇,真系花多眼亂,咩都想試下有d應該系正宗印度野,睇完個名都唔知系咩黎不過最搞野系佢有東方菜色,迎合番香港人既口味咁就叫左個印度芝士,有兩隻味印度芝士冇咁膩,而且比較硬實食落有d似 豆腐乾咁既質感而我就比較鐘意食白色既之後仲叫左份芝士波菜菠菜醬勁正,配埋芝士食一流!!為左唔浪費個醬,我地仲叫左一份大蒜烤餅一份已經好大份,而且好鬆軟,好香點埋個醬食真系冇得輸飲品就叫左杯 青檸水 同芒果奶昔青檸好清新,食完飲番杯可以清一清個味蕾因為今次人少少,好多野想食都叫唔到下次要叫多幾個fd一齊去食先爽
尖沙咀咩都有得食,今次同朋友決定去試下印度野

而且入面裝修得好靚,好有特色,適合一家大細一齊黎

menu都有好多選擇,真系花多眼亂,咩都想試下
有d應該系正宗印度野,睇完個名都唔知系咩黎
不過最搞野系佢有東方菜色,迎合番香港人既口味

咁就叫左個印度芝士,有兩隻味
印度芝士冇咁膩,而且比較硬實
食落有d似 豆腐乾咁既質感
而我就比較鐘意食白色既

之後仲叫左份芝士波菜
菠菜醬勁正,配埋芝士食一流!!
為左唔浪費個醬,我地仲叫左一份大蒜烤餅

一份已經好大份,而且好鬆軟,好香
點埋個醬食真系冇得輸

飲品就叫左杯 青檸水 同芒果奶昔
青檸好清新,食完飲番杯可以清一清個味蕾

因為今次人少少,好多野想食都叫唔到
下次要叫多幾個fd一齊去食先爽
我頗喜歡吃印度菜 ,雖然對印度菜認識不算深,但久不久就會有癮起上去吃印度菜。這間在openrice裏面看到食物相片, 挺不錯的樣子, 就沒多比 較之下就去吃了 。沒意識到 原來是一間印度素菜餐廳。也好啊!第一次嚟, 選擇得有點不小心, 全部都是含芝士的食物,烤芝士啦、芝士粒咖哩啦,連烤餅都是芝士味!🤦‍♀️好吃是好吃,但吃得多很漏。那是自己選得不好,整体食物幾好吃,調味一流,夠香味。價錢方面,比一般印度餐廳貴,不過裝潢很不錯,少見的新穎,坐得很舒服。

那是自己選得不好,整体食物幾好吃,調味一流,夠香味。

• 奶酪番茄馬薩拉
今晚黎左尖沙咀食呢件印度菜,呢間嘢係國際性連鎖,美國、英國、加拿大都有!一上黎已經覺得呢度與別不同,完全無印度獨有嘅味,而且裝修非常有心思,有啲網紅打卡店feel,中間用左廚具做裝飾,好新派!食物份量都偏大份,同埋因為係素菜餐廳,食物以澱粉為主,好容易就好飽,所以點菜要留意。Veg Cheesy Sheekh 芝士素串燒 $85呢個係蔬菜同薯仔蓉做嘅條,原本以為有芝士夾係入面有cheesy感覺,但原來味道比較似素咖哩角入面啲餡,外面就灑有芝士粉。Saag Paneer 奶酪菠菜 $85菠菜夠曬健康,用黎整素咖哩汁。入面有一粒粒素肉,就係奶酪,口感似硬身嘅豆腐,食落都幾滿足架。Naan 烤餅 $25要左奶油烤餅,都幾大塊,每人一半已經幾夠飽。Veg Dum Biryani 素印度香飯 $75我地以為烤餅唔大,就叫埋個飯,點知真係食唔曬!個炒飯係用左都同啲奶酪去炒,跟個乳酪汁,汁入面有好多蔬菜粒添。Pink Peru $49, Tsing Tao $30飲品方面呢度嘅啤酒絕對跑贏呢一帶,$30支,好抵!有好幾款耳熟能詳嘅揀架,朋友就揀左青島。我要左呢個粉紅秘魯,番石榴味道甜中帶辣!杯邊嘅粉

Veg Cheesy Sheekh 芝士素串燒 $85
芝士素串燒

Saag Paneer 奶酪菠菜 $85
菠菜夠曬健康,用黎整素咖哩汁。
奶酪菠菜

Naan 烤餅 $25
要左奶油烤餅,都幾大塊,每人一半已經幾夠飽。

Veg Dum Biryani 素印度香飯 $75
我地以為烤餅唔大,就叫埋個飯,點知真係食唔曬!
素印度香飯

Pink Peru $49, Tsing Tao $30

我要左呢個粉紅秘魯,番石榴味道甜中帶辣!杯邊嘅粉都係辣椒黎,飲落真係幾刺激!

呢度嘅侍應都係講英文嘅,不過餐牌就有中文翻譯,所以放心,手指指都會點到菜嘅!
2020-02-07
奶酪菠菜
素印度香飯
2020-01-30 124 瀏覽
意想不到嘅超好味😍依家咁嘅時勢鋪頭冇乜人食飯店員都好Nice嘅唔使驚唔識嘅英文因為佢係會俾個中文菜單㗎樣樣野都好好食基本都可以試吓希望佢哋做得住支持下佢哋啦!
意想不到嘅超好味😍

依家咁嘅時勢鋪頭冇乜人食飯