2023-08-28 54 瀏覽
[尖沙咀]Kailash Parbat.Paneer Tikka Lababdar 食剩指數:0/100印度乳酪配上醬汁醬汁由番茄、香料製成乳酪有烤至熟透帶點彈性呢個菜同Naan好夾.Masala Cheese Naan食剩指數:0/100印度烤餅真係好香好軟熟加左香料Masala同Cheese搭配其他多醬汁菜式一流.Bombay Vada Pav食剩指數:0/100呢個係一種源自印度既街頭小吃中間既香辣馬鈴薯團炸至金黃酥脆薯混合左辣椒、薑、大蒜等其他香料包就係小圓麵包當佢印度burger咁食都唔錯.Veg Hakka Noodles食剩指數:0/100呢個炒麵幾中國風味用左洋蔥、蘿蔔、彩椒等炒有少少似淡色既豉油皇炒麵.Exotic vegetable in hot garlic食剩指數:10/100以大蒜為基礎辣味調味料同西蘭花、彩椒、粟米筍等炒埋一齊真係幾辣!!!店員建議配Hakka Noodles食唔食得辣真係要睇清楚!.Mango Lassi 食剩指數:0/100芒果唔會太酸酸甜平衡好好好香芒果味.Pistachio Milkshake食剩指數:0/100開心果奶昔仲有一球開心
[尖沙咀]Kailash Parbat
Paneer Tikka Lababdar
印度乳酪配上醬汁
醬汁由番茄、香料製成
乳酪有烤至熟透
搭配其他多醬汁菜式一流
Bombay Vada Pav
呢個係一種源自印度既街頭小吃
中間既香辣馬鈴薯團炸至金黃酥脆
薯混合左辣椒、薑、大蒜等其他香料
包就係小圓麵包
當佢印度burger咁食都唔錯
Veg Hakka Noodles
呢個炒麵幾中國風味
用左洋蔥、蘿蔔、彩椒等炒
有少少似淡色既豉油皇炒麵
食剩指數:10/100
以大蒜為基礎辣味調味料
同西蘭花、彩椒、粟米筍等炒埋一齊
真係幾辣!!!
店員建議配Hakka Noodles食
唔食得辣真係要睇清楚!
Mango Lassi
芒果唔會太酸
酸甜平衡好好
好香芒果味
Pistachio Milkshake
開心果奶昔
仲有一球開心果雪糕
非常香甜
第三次食了~kailash parbet依然在我的top3素食&印度餐廳之列,佢仲喺世界各地都有分店。星期五晚黎到接近全場爆滿,香港人、印度人、外國人都有。今次試左唔少新菜式,一如既往地令人忘記了自己其實食緊素,醬汁味道濃郁,配菜配搭得宜,繼續大力推薦!𖦹 saag paneer $119我次次食印度野都一定會嗌既菠菜芝士,以Cottage cheese及新鮮菠菜蓉製成,點naan or 撈飯一樣掂。𖦹 stuffed paratha $55比較少食有餡既naan,口感豐富!𖦹 burnt garlic fried rice $79飯粒炒至乾身煙韌,加上香脆既炸蒜勁香口。𖦹 pattice cheese grilled sandwich $89以馬鈴薯餡餅、芝士作內餡,三文治烤至酥脆,一咬落去有啲流心效果。𖦹 crispy vegetable $95一上枱以為係炸雞LOL,甜辣醬配脆蔬菜超開胃。𖦹 chai tea $39好友的最愛~佢表示得呢度既chai tea最唔甜,非常適合佢既口味。𖦹 mango lassi $54香濃幼滑既芒果奶昔帶微微香料味。

𖦹 saag paneer $119

𖦹 stuffed paratha $55

比較少食有餡既naan,口感豐富!

𖦹 burnt garlic fried rice $79

飯粒炒至乾身煙韌,加上香脆既炸蒜勁香口。

𖦹 crispy vegetable $95

一上枱以為係炸雞LOL,甜辣醬配脆蔬菜超開胃。

𖦹 chai tea $39

𖦹 mango lassi $54

香濃幼滑既芒果奶昔帶微微香料味。

2023-08-22 64 瀏覽
其實本身對於印度菜沒有特別喜歡,但是,週末想換一換口味,沒想到素食做的都很出眾,尤其是前菜,酸甜酥脆,以及餅,也是有濃濃的芝士香氣,不過排名第一的菜品 我覺得普通,只有四塊乳酪竟然要100多,價格有點高。味道也不算特別好,另外看到隔壁幾桌印度人都點的充氣餅,我本身也覺得普通!另外芝士蘑菇不好吃👎
店內環境色彩繽紛,令人心情愉快掛有不同顏色廚具同掛畫作裝飾而且闊落寛敞,坐得舒服主打印度素食,食物選擇都好多除咗香港人幫襯外,仲有不少印度人添!✾ Palak Patta Chaat $79炸菠菜葉口感酥脆香口配搭乳酪、甜辣醬、紅豆榴粒粒同幼身脆脆等口感豐富,清爽開胃✾ Chole Bhatura $105呢款係印度早餐黎嫁油炸包上枱時脹卜卜,好似一個球口感鬆軟且帶點Q彈,可以沾埋鷹嘴豆馬薩拉且有洋蔥、檸檬、醃青辣椒作調味✾ Veg Manchurian Dry/Gravy $94用上鑊鏟仔裝住,十分得意炸椰菜花表面沾滿濃郁大蒜醬油入口外微脆內較綿且帶絲絲椰菜花相當惹味,食唔停口❤️✾ Masala Cheese Naan $49上次到訪時食咗蒜蓉味,今次試試芝士口味Naan內滿滿車打芝士,入口煙韌有咬口✾ Paneer Tikka Lababdar $119咖喱濃稠濃郁,以牛油蕃茄作底入口香辣中帶點蕃茄酸甜而奶酪粒綿密,有啲似豆腐口感✾ Virgin Mojito $65有五款口味可以選擇,肥妹就揀左薄荷入口帶濃濃薄荷清爽感好啱咁熱天氣同食味道較重時飲❤️✾ Cold Co
店內環境色彩繽紛,令人心情愉快
掛有不同顏色廚具同掛畫作裝飾
而且闊落寛敞,坐得舒服
主打印度素食,食物選擇都好多
除咗香港人幫襯外,仲有不少印度人添!

✾ Palak Patta Chaat $79
炸菠菜葉口感酥脆香口
配搭乳酪、甜辣醬、紅豆榴粒粒同幼身脆脆等
口感豐富,清爽開胃

✾ Chole Bhatura $105
呢款係印度早餐黎嫁
油炸包上枱時脹卜卜,好似一個球
口感鬆軟且帶點Q彈,可以沾埋鷹嘴豆馬薩拉
且有洋蔥、檸檬、醃青辣椒作調味

用上鑊鏟仔裝住,十分得意
炸椰菜花表面沾滿濃郁大蒜醬油
入口外微脆內較綿且帶絲絲椰菜花
相當惹味,食唔停口❤️

✾ Masala Cheese Naan $49
上次到訪時食咗蒜蓉味,今次試試芝士口味
Naan內滿滿車打芝士,入口煙韌有咬口

✾ Paneer Tikka Lababdar $119
咖喱濃稠濃郁,以牛油蕃茄作底
入口香辣中帶點蕃茄酸甜
而奶酪粒綿密,有啲似豆腐口感

✾ Virgin Mojito $65
有五款口味可以選擇,肥妹就揀左薄荷
入口帶濃濃薄荷清爽感
好啱咁熱天氣同食味道較重時飲❤️
✾ Cold Coffee with Ice Cream $65
朋友仔見到呢款即刻要點,因為有雪糕🤣
雪糕幼滑帶奶香,加埋凍咖啡一齊食
入口香甜帶點咖啡微微苦澀味
2023-08-21 49 瀏覽
經常食日、韓、泰菜…但近迷上了印度素菜,就去咗尖沙咀 Kailash Parbat 試試🤩✦ Cheese Stuffed Mushroom 白烤芝士蘑菇配印度薄荷醬每粒蘑菇盛載滿滿的芝士,有微微拉絲效果可沾些少薄荷醬一齊食,別有一番風味✦ Palak Patta Chaat 炸菠菜葉口感就好似食緊墨西哥脆片非常脆身,配搭印度多款香料,甜甜辣辣的✦ Saag Paneer With Garlic Naan 菠菜奶酪咖喱配蒜香印度薄餅味道帶點香辣,醬汁濃郁,沾連埋薄餅一齊食就剛剛好✦ KP Special Biryani 印度炒飯配薄脆片炒飯粒粒分明,炒得好乾身,份量非常足✦ Mango Milkshake甜度適中,仲可以解辣🤣✦ Pistachio Milkshake 味道好清新!

✦ Cheese Stuffed Mushroom
白烤芝士蘑菇配印度薄荷醬
每粒蘑菇盛載滿滿的芝士,有微微拉絲效果
可沾些少薄荷醬一齊食,別有一番風味

✦ Palak Patta Chaat
炸菠菜葉口感就好似食緊墨西哥脆片
非常脆身,配搭印度多款香料,甜甜辣辣的

菠菜奶酪咖喱配蒜香印度薄餅
味道帶點香辣,醬汁濃郁,沾連埋薄餅一齊食就剛剛好

✦ KP Special Biryani
印度炒飯配薄脆片
炒飯粒粒分明,炒得好乾身,份量非常足

✦ Mango Milkshake
甜度適中,仲可以解辣🤣

✦ Pistachio Milkshake
味道好清新!
2023-08-18 495 瀏覽
Kailash Parbat係一間位於尖沙咀,主打印度素食嘅餐廳~ 今次係我地第一次食印度素食,佢地嘅野食都好surprise全部都好好食😍✅Paneer Three Pepper 係用中式醬汁將cottage cheese同三色椒一齊整~ cottage cheese 望落好似雞粒咁但食落好似豆乾~ 呢道菜用中式醬汁一齊炒好惹味~🥰✅Bambaiya Dahi Puri 係一個香脆波波入面放住粒粒薯仔同甜酸醬,上面就放在yogurt~ 外層脆脆地而入面軟腍腍,面頭放咗啲香料同配料,令地個口感都偏向脆卜卜~ 😉✅Chole Bhatura 係鷹咀豆咖哩配煎餅,個餅係都係用cottage cheese 整成,食落唔會太膩之餘同鷹咀豆咖哩好夾~✅Mushroom Baby Corn Kadai 呢款咖喱係用蘑菇同粟米整成,辣味剛剛好唔會太辣,而且仲帶有香濃嘅椰汁味都幾惹味,用黎配大蒜烤餅就最啱啦~🤩✅芒果奶昔同朱古力奶昔味道都係偏甜,但我地都係比較鍾意朱古力嗰杯多啲~ 因為入面有雪糕,味道唔錯~ 😜

2023-08-16 302 瀏覽
今晚做一晚印度人同素食主義者呢間餐廳主打係全素入到去都幾多位同感覺好舒服平日人吾多但我地都係網上訂位可享全單85折優惠餐牌全部都係英文但網上睇明明有中英對照的餐牌不過服務員都好好會推介一點同教我地點樣食法😋😋PANI PURICrispy, fried, hollow dough balls stuffed with herbed boiled potatoes, spicy and tangy water and a sweet tamarind sauce. A burst of flavours in your mouth!呢款甜甜地又帶點微辣但食開辣的朋友就應該吾會覺得辣Bombay basket chaat這款要mix 佢甘食法的吾好睇佢係白色甘mix 左之後係淺黃食甘酸酸地的開胃菜KP CHAAT PLATTERDahi Wada, Bhel Puri, Sev Puri and Crispy Corn Basket all on one platter!酸酸地又辣辣地幾特別PANEER TIKKA LABABDARCottage cheese cubes cooked i
今晚做一晚印度人同素食主義者

mix 左之後係淺黃食甘酸酸地的開胃菜

KP CHAAT PLATTER

酸酸地又辣辣地幾特別

PANEER TIKKA LABABDAR

Cottage cheese cubes cooked in a rich and creamy tomato gravy with butter and cashew paste

呢類一定要配薄餅個類食

Manchurian Gravy

MASALA CHEESE NAAN

Naan bread stuffed with spices flavoured cheddar cheese
超多cheese 好漏

MANGO LASSI

A delicious, creamy drink with mango and yogurt

p.s.最吸引人的係佢地食物的香料夠濃
2023-08-16
  • bombay basket chaat
  • Pani Puri
2023-07-23 474 瀏覽
之前同朋友食過呢一間素食印度菜,突然好想再食。於是再約朋友食。餐廳光猛,整齊,座位舒服。餐牌選擇包羅萬有。有好多印度人幫襯。今次叫咗以下嘅食物。CP值高。PANI PURI ($65)印度特色油炸圓脆泡芙脆卜卜的外層,內有香料薯蓉扁豆。另有兩個醬汁,印度特色薄荷水和酸豆醬。STUFFED PARATHA($55)印度薄餅的一種,口感酥脆,煙煙韌韌。有不同的口味供選擇(芝士、蔬菜、薯仔)PANEER MAKHANWALA($105)非常CREAMY 的醬汁薄餅配咖哩汁,正ANCHURIAN($96)外層軟軟的包上椰菜花,非常特別的菜式。Tuk TUK CHIPS ($70)放在一架車上送上來,非常特別。用上原隻的薯仔切片製成,口感軟軟的,外皮脆脆的。Mango Lassi 印度最出名的芒果飲品,但這個較為特別,內有少少的香料。MASALA JEERA CNAAS - MATKENAAL($40)
之前同朋友食過呢一間素食印度菜,突然好想再食。
於是再約朋友食。

餐廳光猛,整齊,座位舒服。

餐牌選擇包羅萬有。有好多印度人幫襯。

今次叫咗以下嘅食物。

CP值高。

PANI PURI ($65)

印度特色油炸圓脆泡芙

脆卜卜的外層,內有香料薯蓉扁豆。
另有兩個醬汁,印度特色薄荷水和酸豆醬。

STUFFED PARATHA($55)

印度薄餅的一種,口感酥脆,煙煙韌韌。
有不同的口味供選擇(芝士、蔬菜、薯仔)

PANEER MAKHANWALA($105)

非常CREAMY 的醬汁

薄餅配咖哩汁,正

ANCHURIAN($96)

外層軟軟的包上椰菜花,非常特別的菜式。

Tuk TUK CHIPS ($70)
放在一架車上送上來,非常特別。
用上原隻的薯仔切片製成,口感軟軟的,外皮脆脆的。

Mango Lassi

印度最出名的芒果飲品,但這個較為特別,內有少少的香料。

2023-07-23
2023-07-22 183 瀏覽
(10分為滿分:🌕)味道:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑🌑Samosa Chaat($85)呢個係印度薯餅,一上枱就好靚,係用電單車造型裝住,一夾起原來係心型既❤️一食頭一啖就似普通薯餅,食中間啲就開始有啲辣既香料味,加埋旁邊個酸酸甜甜既醬,係一個唔錯既前菜😃Veg Manchurian Dry/Gravy($94)呢個係因為覺得佢個名好搞笑,完全唔知係咩黎就叫左😂😂黎到係用個鑊鏟裝住,一碟好似鎮江骨咁,但其實原來係炸左既椰菜花,好得意🤣🤣🤣🤣不過係會愈食愈辣😧Paneer Makhanwala($119)去食印度菜一定會食咖哩,但個人黎講就鍾意食奶油味重既咖哩多啲😛所以就叫左呢款試試,呢個入口順滑,奶油味夠,又完全咖辣,值得推介🤓🤓Veg Pulao($70)因為食咖哩,就叫左個飯黎撈,因為怕唔夠飽😂😂印度米係長條形,瘦瘦長長,同平時我地食個啲唔同,我炒出黎係黃色,但我地解構唔到啲黃色係咩味,但係加埋咖哩就好夾☺️☺️Mango milkshake ($55)Pistachio milkshake($65)天氣咁熱一定要叫杯凍野飲下,其實本身係想叫Mango Lassi,但唔小心叫錯左mango mi
(10分為滿分:🌕)
味道:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑🌑

Samosa Chaat($85)

Veg Manchurian Dry/Gravy($94)

Paneer Makhanwala($119)

Veg Pulao($70)

Mango milkshake ($55)
Pistachio milkshake($65)
天氣咁熱一定要叫杯凍野飲下,其實本身係想叫Mango Lassi,但唔小心叫錯左mango milkshake😂😂不過都唔怕,個味其實都好似mango lassi,我地見到佢會係冰櫃到拎雪糕出黎打個Milkshake,覺得有開心果雪糕好特別😛😛味道黎講係幾好味既,但如果唔太食甜既人可能會覺得稍甜,但印度人應該本身都係食得比較甜,所以呢2杯都係偏向佢地平時既口味🤣🤣

價錢:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌗🌑🌑🌑
因為我之前都未食過正宗既印度菜🇮🇳所以其實都唔知正常價錢係大概幾多,所以冇咩概念🤣🤣但佢既份量黎講都唔少,啲飯同咖哩我地最後都飽到食唔曬🙈價錢唔算話最平但其實都同平時出去其他餐廳食差不多,但就可以試下啲特式既印度菜😛😛

交通:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑
呢間印度餐廳係寶勒巷入面既萬事昌廣場,即係其實係嘉寶漢堡附近,平時經過可能會ignore左呢棟野,但呢棟大廈本身都有其他餐廳,下次都可以去試下其他餐廳😃

環境:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌗🌑🌑
入到去啲裝修勁靚,光猛得黎又乾淨,位置超闊落,有好多大枱,我估可能印度人本身都鍾意一家人/一大班人去食野,仲有好多裝飾可以比人影下相打下卡😍

性價比:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌖🌑🌑🌑
印度菜比人既感覺都主要係咖哩,但呢到既菜式係超級多,睇menu都要慢慢睇下有咩好食😂😂同埋佢有咖少都係素食黎,所以就算有朋友食素食都可以揀呢間餐廳gathering,而家鋪面都幾靚,職員雖然唔太識中文但都好友善🥰🥰
2023-07-21 79 瀏覽
印度菜食得多,素菜都食唔少,印度素菜又真係第一次食,打開餐牌樣樣都唔知咩黎但食完又覺得樣樣都唔錯,下次可以再試下其他菜式🍄Mushroom Tikka ($99)呢道係蘑菇串燒,佢肯定係用各種香料同調味料醃製過,一定好香好味。加埋新鮮薄荷醬一齊食,更加加分🧀Cheese Butter Masala ($119)好吸引呢個芝士牛油咖喱!芝士既鹹香加埋masala既惹味。令味道更上一層樓。🧄Garlic Naan ($45)食Masala一定要配埋Naan,蒜蓉同燒餅嘅組合聽到已經想食,Naan焗到外脆內軟,點Masala一齊食就更加完善🍚KP Special Biryani ($99)裡面有唔同嘅蔬菜同豆腐干,再加上香料嘅,一上枱已經香氣四溢🍔Borivali Ki Dabeli ($70)漢堡包裡面有薯蓉、花生、甜羅望子醬等等既材料組合埋一齊,係一道色香味俱全嘅街頭小吃🍸VRGIN Mojito($65)由薄荷、生薑、玫瑰同羅望子等等既材料加梳打水製成,味道清新🥛Mango Lassi($59)由芒果同乳酪打成,芒果味好濃郁,食左咁多重口味野,飲返杯就岩哂

🍄Mushroom Tikka ($99)

🧀Cheese Butter Masala ($119)

🧄Garlic Naan ($45)

🍚KP Special Biryani ($99)
裡面有唔同嘅蔬菜同豆腐干,再加上香料嘅,一上枱已經香氣四溢

🍔Borivali Ki Dabeli ($70)

🍸VRGIN Mojito($65)
由薄荷、生薑、玫瑰同羅望子等等既材料加梳打水製成,味道清新

🥛Mango Lassi($59)
大型連鎖印度菜餐廳 ❤︎︎ 之前試過𝐴𝑛𝑗𝑎𝑝𝑝𝑎𝑟 𝐶ℎ𝑒𝑡𝑡𝑖𝑛𝑎𝑑 已經覺得超棒!⃞這次來吃就在上一層的素食店𝐾𝑎𝑖𝑙𝑎𝑠ℎ 𝑃𝑎𝑟𝑏𝑎𝑡超期待,果然沒讓我失望,正宗且價錢親民 ❣︎環境餐廳裝修有些中東的感覺🤣 不像印度餐廳,有梳化位挺打卡的。餐牌種類太多,不能盡影!餐牌只有英文,亦非所有食物有圖,如不太肯定,可請店員幫忙推廣 𝐽𝑒𝑒𝑟𝑎 𝐻𝑎𝑟𝑖 𝑀𝑖𝑟𝑐ℎ 𝐿𝑎𝑐ℎ𝑎 𝑃𝑎𝑟𝑎𝑡ℎ𝑎 $𝟹𝟻𝑃𝑎𝑟𝑎𝑡ℎ𝑎是未經發酵的餅,餅皮上塗有奶油,口感像是抓餅不厚,用全麥做,在平面鍋上烘烤,之後再油煎,是把酥油層層疊疊折起做到酥皮效果,吃上去彈牙有嚼勁!͜͡!͜͡!͜͡原味沾咖哩一流,𝐽𝑒𝑒𝑟𝑎 𝐻𝑎𝑟𝑖 𝑀𝑖𝑟𝑐ℎ 𝐿𝑎𝑐ℎ𝑎 𝑃𝑎𝑟𝑎𝑡ℎ𝑎是加了孜然粉和青辣椒粉口味。 𝑀𝑎𝑠𝑎𝑙𝑎 𝑃𝑎𝑝𝑎𝑑 $𝟹𝟻 另一款𝑀𝑎𝑠𝑎𝑙𝑎 𝑃𝑎𝑝𝑎𝑑 ,𝑀𝑎𝑠𝑎𝑙𝑎意思是綜合香料,常用的材料包含小豆蔻、肉桂、孜然、黑胡椒、白胡椒、肉桂、丁香……等等,而𝑃𝑎𝑝𝑎𝑑 是一片薄脆的餅,𝑀𝑎𝑠𝑎𝑙𝑎 𝑃𝑎𝑝𝑎𝑑吃上去微辣,作小吃很好。 𝐶𝑟𝑖𝑠𝑝𝑦 𝐶𝑜𝑟𝑛 𝐵𝑎𝑠𝑘𝑒𝑡 $𝟽𝟿 像一款撻,撻裏面裝滿了甜玉米、石榴、洋蔥粒和番茄

餐廳裝修有些中東的感覺🤣 不像印度餐廳,有梳化位挺打卡的。

餐牌

𝑀𝑎𝑠𝑎𝑙𝑎 𝑃𝑎𝑝𝑎𝑑 $𝟹𝟻
𝑀𝑎𝑠𝑎𝑙𝑎 𝑃𝑎𝑝𝑎𝑑

𝐶𝑟𝑖𝑠𝑝𝑦 𝐶𝑜𝑟𝑛 𝐵𝑎𝑠𝑘𝑒𝑡 $𝟽𝟿
𝐶𝑟𝑖𝑠𝑝𝑦 𝐶𝑜𝑟𝑛 𝐵𝑎𝑠𝑘𝑒𝑡

像一款撻,撻裏面裝滿了甜玉米、石榴、洋蔥粒和番茄,上面再鋪了辣醬汁,很惹味!̲!̲!̲

𝑃𝑎𝑛𝑒𝑒𝑟 𝑇ℎ𝑟𝑒𝑒 𝑃𝑒𝑝𝑝𝑒𝑟 $𝟷𝟶𝟻
𝑃𝑎𝑛𝑒𝑒𝑟 𝑇ℎ𝑟𝑒𝑒 𝑃𝑒𝑝𝑝𝑒𝑟

𝑃𝑎𝑛𝑒𝑒𝑟 𝑇ℎ𝑟𝑒𝑒 𝑃𝑒𝑝𝑝𝑒𝑟 外型超像港式菠蘿咕嚕肉◉‿◉,用了𝐶𝑜𝑡𝑡𝑎𝑔𝑒 𝐶ℎ𝑒𝑒𝑠𝑒 代替咕嚕肉,做成三角形狀,吃上去口感柔軟濕潤,奶香溫和, 又有點像豆腐,份量多,超飽肚,加上三色彩椒,很有港式味道。

𝑃𝑎𝑛𝑒𝑒𝑟 𝑀𝑎𝑘ℎ𝑎𝑛𝑤𝑎𝑙𝑎 $𝟷𝟷𝟿
𝑃𝑎𝑛𝑒𝑒𝑟 𝑀𝑎𝑘ℎ𝑎𝑛𝑤𝑎𝑙𝑎
𝑃𝑎𝑛𝑒𝑒𝑟 𝑀𝑎𝑘ℎ𝑎𝑛𝑤𝑎𝑙𝑎

𝑃𝑎𝑛𝑒𝑒𝑟 𝑀𝑎𝑘ℎ𝑎𝑛𝑤𝑎𝑙𝑎 看上去像咖哩,實際上用番茄和𝐶𝑎𝑠ℎ𝑒𝑤 𝐺𝑟𝑎𝑣𝑦烹煮,吃上吃甜甜的,可配 𝑃𝑎𝑟𝑎𝑡ℎ𝑎吃,同樣加入粒狀的𝐶𝑜𝑡𝑡𝑎𝑔𝑒 𝐶ℎ𝑒𝑒𝑠𝑒。

𝐾𝑃 𝑆𝑝𝑒𝑐𝑖𝑎𝑙 𝐵𝑖𝑟𝑦𝑎𝑛𝑖 $𝟿𝟿
𝐾𝑃 𝑆𝑝𝑒𝑐𝑖𝑎𝑙 𝐵𝑖𝑟𝑦𝑎𝑛𝑖

𝐾𝑃 𝑆𝑝𝑒𝑐𝑖𝑎𝑙 𝐵𝑖𝑟𝑦𝑎𝑛𝑖 用了幾種雜錦蔬菜和𝐶𝑜𝑡𝑡𝑎𝑔𝑒 𝐶ℎ𝑒𝑒𝑠𝑒,用香料印度香米,再撒上洋蔥,要米氣的你不能錯過ᕕ( ᐛ )ᕗ

𝑃𝑖𝑠𝑡𝑎𝑐ℎ𝑖𝑜 𝑀𝑖𝑙𝑘𝑠ℎ𝑎𝑘𝑒 $𝟼𝟻 and 𝑀𝑎𝑛𝑔𝑜 𝑀𝑖𝑙𝑘𝑠ℎ𝑎𝑘𝑒 $𝟻𝟻
𝑃𝑖𝑠𝑡𝑎𝑐ℎ𝑖𝑜 𝑀𝑖𝑙𝑘𝑠ℎ𝑎𝑘𝑒 and 𝑀𝑎𝑛𝑔𝑜 𝑀𝑖𝑙𝑘𝑠ℎ𝑎𝑘𝑒

𝑀𝑖𝑙𝑘𝑠ℎ𝑎𝑘𝑒真材實料,上桌時雪糕還未溶化,𝑃𝑖𝑠𝑡𝑎𝑐ℎ𝑖𝑜比較重奶味,開心果味較輕,𝑀𝑎𝑛𝑔𝑜更合我口味。
𝑀𝑎𝑠𝑎𝑙𝑎 𝑃𝑎𝑝𝑎𝑑
𝐶𝑟𝑖𝑠𝑝𝑦 𝐶𝑜𝑟𝑛 𝐵𝑎𝑠𝑘𝑒𝑡
𝑃𝑎𝑛𝑒𝑒𝑟 𝑇ℎ𝑟𝑒𝑒 𝑃𝑒𝑝𝑝𝑒𝑟
𝐾𝑃 𝑆𝑝𝑒𝑐𝑖𝑎𝑙 𝐵𝑖𝑟𝑦𝑎𝑛𝑖
𝓀𝒶𝒾𝓁𝒶𝓈𝒽 𝒫𝒶𝓇𝒷𝒶𝓉素食·印度菜🇮🇳今次分享呢一間印度素食餐廳!同朋友都係初嘗印度菜。全球多個國家都有分店的~全部食物賣相都超級吸引,味道有驚喜,啲菜式都好特別!餐廳地方寛敞,裝修得好有格調,環境舒適。好適合同一家人同埋朋友聚會~鍾意食齋嘅值得一試🩷(❗️餐廳員工全部都係外國人,要用英文溝通的❗️)·《ᴄʜᴇᴇꜱᴇ ꜱᴛᴜꜰꜰᴇᴅ ᴍᴜꜱʜʀᴏᴏᴍ》$110 🔅9/10烤蘑菇同三色椒中間夾雜住香濃嘅芝士醬~呢一道菜幾有驚喜,咁多款入面最鍾意係呢款菜式😆蘑菇芝士三色椒配搭得幾好。一咬落去蘑菇汁嘅香味同濃郁嘅芝士醬味融合埋,而三色椒再中和返個味道食落無咁漏。如果想再fresh啲可以點啲薄荷醬一齊食,個醬味道好清新,有少少青瓜+薄荷+草青味😂不過我自己覺得就咁食已經好好食🩷·《ᴘᴀɴᴇᴇʀ ᴛʜʀᴇᴇ ᴘᴇᴘᴘᴇʀ》$105 🔅7/10擺盆好特別,賣相同咕嚕肉一樣😂但其實佢係用茅屋芝士做嘅,再配埋啲三色椒同甜辣醬炒。食落就冇咩芝士味,口感柔軟濕潤似硬豆腐。相對咁多款菜式入邊呢款就冇咁濃味冇咁多香料味。🌟加分位係呢道菜會比較健康。茅屋芝士嘅脂肪同碳水化合物含量低,高蛋白質、鈣質同維他命 B
𝓀𝒶𝒾𝓁𝒶𝓈𝒽 𝒫𝒶𝓇𝒷𝒶𝓉素食·印度菜🇮🇳

(❗️餐廳員工全部都係外國人,要用英文溝通的❗️)

🌟加分位係呢道菜會比較健康。茅屋芝士嘅脂肪同碳水化合物含量低,高蛋白質、鈣質同維他命 B12🌟

· 《ᴋᴘ ꜱᴘᴇᴄɪᴀʟ ʙɪʀʏᴀɴɪ》$99 🔅7.5/10
用印度米做嘅炒飯。入面有青椒、青豆、茅屋芝士同焦脆嘅洋蔥,再用五香印度粉炒的,米飯幼細長身,粒粒分明。上面插咗塊脆餅令賣相提升之餘增加口感。呢碟炒飯就比較重印度香料味,係最重口味嘅一道菜式,所以配埋佢嗰啲乳酪醬一齊食就無咁重味。

·《ᴄʜᴏʟᴇ ʙʜᴀᴛᴜʀᴀ》$105 🔅8/10
係佢哋嘅招牌菜式🌟鷹嘴豆咖喱配印度油炸麥餅🫓 仲配埋洋蔥檸檬同醃青辣椒。鷹嘴豆淋身口感似薯仔,另外印度咖哩重香料味,配埋個包食都唔錯。

🥂飲品ᗦ↞︎◃︎ 〜

·《ꜱᴛʀᴀᴡʙᴇʀʀʏ ᴍɪʟᴋꜱʜᴀᴋᴇ 》$55 🔅10/10🌟
同張圖唔樣同嘅😂 不過真係好好飲,本身自己都好鍾意飲士多啤梨奶💕甜度適中,仲有舊草莓雪糕。milkshake 系列嗰啲應該會比較啱香港人口味。

·《ᴍᴀɴɢᴏ ʟᴀꜱꜱɪ》$59 🔅6.5/10
呢一杯係朋友嗌,濃稠嘅芒果乳酪再加啲香料。第一次見嘢飲加香料,幾特別。個人認為接受到,但朋友表示唔太鍾意乳酪有香料味😂好有印度風味嘅一杯飲品~

⋆͛*͛ ͙͛✧*̣̩⋆̩☽⋆゜
整體唔錯!!菜式都好出色~而且食材都偏向健康嘅,令我對印度菜有所改觀🤓值得一試嘅❤️
⋆͛*͛ ͙͛✧*̣̩⋆̩☽⋆゜

味道:🌕🌕🌕🌖🌑
環境:🌕🌕🌕🌕🌕
服務:🌕🌕🌕🌖🌑
衛生:🌕🌕🌕🌕🌑
價錢:🌕🌕🌕🌑🌑
整體:🌕🌕🌕🌕🌑
推介指數:8.5/10

(以上純粹個人意見,可作參考😛,之後會分享多啲食評出嚟~😋💕)
成日覺得食素大多數味道都會偏清淡,所以好少食,呢間印度素菜餐廳完全令我改觀,原來素食都可以好惹味架😋 佢喺全球多個國家都有分店,位於尖沙咀嘅樓上舖,環境設計得有啲似歐陸現代風,掛滿色彩繽紛嘅廚具裝飾,座位好闊落,坐得好舒服,而且感覺乾淨企理,同想像中嘅印度餐廳有啲唔同,好岩一班朋友一齊傾計食飯餐廳主打印度素菜,餐牌選擇包羅萬有,齋睇菜名其實都唔係好知係咩,不過每個菜名下面都會用英文作說明,要睇清哂每樣菜式都花唔少時間,花左成十分鐘先落到單🤣🤣 呢度嘅店員都係外國人,主要用英文溝通,好nice會介紹menu同教我地點樣食,服務👍🏻 客人大多數都係印度人,不過見到都有唔少香港人幫襯,另外每枱都有一枝全新Distilled water,咁就唔怕有衛生問題啦。整體味道不錯,對於初嘗印度菜仲要係素食都覺得幾特別,值得一試!_➤Ragda Dahi Puri $85炸到外皮脆脆嘅空心麵團球,裝住啲薯仔粒、鷹嘴豆、薑黃麵條碎,再淋上酸乳酪同酸酸甜甜嘅醬汁,好開胃!食落有好多唔同嘅層次、口感同味道。溫馨提示,呢個前菜要快啲食,擺得太耐就會淋哂唔脆➤Malai Paneer Tikka $115呢個係素

_
➤Ragda Dahi Puri $85

➤Malai Paneer Tikka $115
呢個係素串燒,用左印度特式油乾奶酪,切成方粒再加埋黃椒青椒,串起烤至微燻,芝士粒無論係外形口感質地都勁似豆腐,幾特別,有淡淡芝士味,味道偏淡,可以配埋清新既薄荷酸辣醬食!

➤Chinese Bhel $70
用單車嘅擺設器皿裝住出場,以中式四川醬汁撈埋炸左既白菜、紅蘿蔔、燈籠椒等素菜,炸到硬硬地、脆卜卜咁,不過幾辣下,輕鬆食三小辣既肌肉熊都食得好掙扎。店員見我地食唔到,好貼心咁拎左個醋汁出泥,酸酸甜甜咁,沾左真係即刻唔辣

➤Mushroom Baby Corn Kadai $99 + Stuffed Paratha(Aloo) $55
嚟到印度餐廳梗係要嗌咖喱,份量幾多,裏面有蘑菇,粟米仔同洋蔥,唔算辣,幾濃郁惹味。啲Paratha烤得幾香,有少少濕潤感,唔乾身,煙韌有嚼勁,仲有啲焗薯係上面,就咁食或者沾咖喱食都好味

➤Chole Bhatura $105
最後係呢碟Signature dish,鹹鹹哋嘅鷹嘴豆咖哩,同兩片大過塊面鬆拋拋既油炸包,中間空心,好似氣球咁膨脹左,食落外酥內軟,唔會好油,包住一齊食好正

➤Pistachio Milkshake $65
比較少見嘅開心果奶昔,有啲似溶左既雪糕咁,香滑濃郁,重奶味,有少少開心果粒,偏甜

➤Bombay Cutting Chai $39
細細杯既印度茶,香料味幾重,真係中意陣香料味先好叫呀!

_
🍽味道指數:★★★★★
📷環境指數:★★★★☆
🛎服務指數:★★★★☆
💰抵食指數:★★★★☆
😋推薦指數:★★★★★

📍Kaliash Parbat
2023-07-09
餐廳燈火通明,設計優雅,座位舒適。中間掛滿廚具擺設,別具一格。這裏提供的是印度素菜,雖然是素食,但仍保留了濃烈的印度風味,是一間有水準的餐廳。🔅PANI PURI把醬汁(酸、辣)倒在裏面,然後一手拿起放進口,外脆內軟,味道香濃而富層次。🔅Paneer Tikka不論是外形還是口感都和豆腐相似,實際上是印度芝士。皮脆餡軟,蘸上薄荷醬,除了味道更豐富,也有助清熱。🔅Stuffed paratha印度餅的一種,口感酥脆,彈牙有嚼勁。配上不同醬汁(芝士、蔬菜、薯仔等),能吃出不同風味。🔅Vanila milkshake甜美解渴,雲呢拿的香氣十分濃郁,口感有點像溶掉的雪糕。另一款是PINK PERU味道又酸、又辣、又甜,十分特別。

🔅PANI PURI

🔅Paneer Tikka

🔅Stuffed paratha

🔅Vanila milkshake
甜美解渴,雲呢拿的香氣十分濃郁,口感有點像溶掉的雪糕。

另一款是PINK PERU
味道又酸、又辣、又甜,十分特別。
📍𝗞𝗮𝗶𝗹𝗮𝘀𝗵 𝗣𝗮𝗿𝗯𝗮𝘁 (尖沙咀) 上次喺尖沙咀食完印度菜之後,發現樓上原來仲有一間印度菜餐廳 - 🇮🇳𝗞𝗮𝗶𝗹𝗮𝘀𝗵 𝗣𝗮𝗿𝗯𝗮𝘁。平時都好少食素,因為怕味道會好清淡,而呢間餐廳正正主打印度素菜,🤩完全打破咗我對素菜嘅睇法,原來都可以好香好惹味!𝑰𝑻𝑬𝑴𝑺 𝑶𝑹𝑫𝑬𝑹𝑬𝑫:▪️𝐒𝐞𝐯 𝐏𝐮𝐫𝐢 ($79)係一款幾有特色嘅印度小食~ 圓脆餅嘅餡料有薯仔粒、蕃茄、鷹嘴豆蓉、洋蔥等,而面頭有滿滿嘅印度王子麵,🥰口感層次超豐富,加上醬汁甜甜酸酸咁,好特別!▪️𝐏𝐚𝐧𝐞𝐞𝐫 𝐓𝐡𝐫𝐞𝐞 𝐏𝐞𝐩𝐩𝐞𝐫 ($105)呢款係印度茅屋芝士🧀嚟嘅,第一次食覺得口感好特別,好似硬豆腐咁。醬汁酸甜開胃,但芝士味唔算好突出,慢慢食先會食到淡淡芝士香~ ▪️𝐁𝐡𝐢𝐧𝐝𝐢 𝐀𝐥𝐨𝐨 𝐌𝐢𝐫𝐜𝐡 𝐌𝐚𝐬𝐚𝐥𝐚 ($99)呢款素菜咖喱主要有薯仔粒、秋葵同青辣椒,🥘香料味好豐富,食落唔算太辣~ 秋葵口感清爽,而薯仔粒好腍身,同咖喱係絕配!▪️𝐍𝐚𝐚𝐧 ($35)同樣點咗我最愛嘅印度烤餅去點咖喱食~ 😚烤餅外層酥脆,內裏則好鬆軟,而且唔會好油!▪️𝐋𝐨𝐤𝐡𝐚𝐧𝐝𝐰𝐚𝐥𝐚 𝐅𝐫𝐚𝐧𝐤𝐢𝐞 ($85)好型型咁用上紅色電單車載着
📍𝗞𝗮𝗶𝗹𝗮𝘀𝗵 𝗣𝗮𝗿𝗯𝗮𝘁 (尖沙咀)

𝑰𝑻𝑬𝑴𝑺 𝑶𝑹𝑫𝑬𝑹𝑬𝑫:
▪️𝐒𝐞𝐯 𝐏𝐮𝐫𝐢 ($79)

▪️𝐏𝐚𝐧𝐞𝐞𝐫 𝐓𝐡𝐫𝐞𝐞 𝐏𝐞𝐩𝐩𝐞𝐫 ($105)

▪️𝐍𝐚𝐚𝐧 ($35)

▪️𝐋𝐨𝐤𝐡𝐚𝐧𝐝𝐰𝐚𝐥𝐚 𝐅𝐫𝐚𝐧𝐤𝐢𝐞 ($85)
好型型咁用上紅色電單車載着上枱~ 呢個係類似印度版本嘅wrap🌯,入面有薯蓉、椰菜絲、紅蘿蔔絲等配料,醬汁都幾辣下~

▪️𝐌𝐚𝐧𝐠𝐨 𝐋𝐚𝐬𝐬𝐢 ($59)
食印度嘢一定唔少得飲芒果奶昔~ 💛芒果味道香濃,口感濃稠。

▪️𝐅𝐫𝐞𝐬𝐡 𝐌𝐚𝐧𝐠𝐨 𝐉𝐮𝐢𝐜𝐞 ($50)
🥭芒果味道香甜,好清新解渴!

𝑨𝑫𝑫𝑹𝑬𝑺𝑺:
📍尖沙咀寶勒巷3號萬事昌廣場3樓302室
Room 302, 3/F, Multifield Plaza, 3 Prat Ave, Tsim Sha Tsui