KABOOM

2022-12-30 69 瀏覽
同朋友嚟食weekend lunch,呢度有180度落地玻璃,採光好充足,天氣非常好景觀清晰可見,嚟到先知原來呢間餐廳係主打東南亞fusion菜式,難怪裝修都有啲渡假風,邊食lunch邊曬吓太陽心情都好啲~🔘Hand Cut Tuna Tartare吞拿魚切碎配搭有少少辣味嘅醬汁,再加牛油果同芒果點綴,清新開胃!!🔘Egg Autte有蛋香嘅法式多士,鬆軟口感,呢個前菜感覺幾fusion!! 🔘A La Plancha Sole Fillet龍脷幾滑身,容易入口,配菜有茄子薯仔等蔬菜,幾鍾意白咖喱汁口味偏甜!! 🔘Stone Grilled Lemongrass Pork Chop 厚身豬扒食落唔鞋口都燒得幾靚,配搭秋葵、沙律菜,點埋泰式醬汁更有風味!! 🔘Ice Lemon Tea 🔘Ice MochaMocha都唔使另外加錢~*睇相outdoor位置好靚景觀好開掦,問咗店員原來四點後先開放~

🔘Hand Cut Tuna Tartare

🔘Egg Autte
有蛋香嘅法式多士,鬆軟口感,呢個前菜感覺幾fusion!!

🔘A La Plancha Sole Fillet

🔘Ice Lemon Tea
🔘Ice Mocha
Mocha都唔使另外加錢~

餐廳好有格調 餐椅用上藤椅最近仲佈置左好多聖誕吊飾 燈光昏暗就算坐室內都望到維港海景 環境好chill好有氣氛 好適合同伴侶或朋友前來同朋友過左個愉快晚上🔻Single Bone Chicken Wings $88單骨雞翼有3款口味: 鹹蛋黃 / 香草 / CajunCajun食落係帶點辣味香料粉 辣辣地咁好惹味另一款鋪上大量鹹蛋黃碎 好邪惡🔻Deep Sea Tacos $118賣相好精緻 餡料好好食有蝦肉同三文魚籽 外面用上好香脆嘅taco夾住感覺好fresh 係一道好開胃嘅appetizer 🔻Tom Yum Gong Risotto with Seafood Galore $258海鮮相當豐富 有軟殻蟹、大蝦同帶子帶子好大粒 非常之彈牙冬陰公risotto味道唔錯 好泰式feel 伴碟仲有幾片炸到好脆嘅蓮藕 口感豐富🔻Chargrilled Beef Strips with Roasted Vegetables $308叫左medium嘅炭燒牛扒 坑紋燒到好靚肉味香濃 肉質嫩滑 伴碟嘅烤蔬菜都好好味🔻Damn Pissed Off $128呢款signature cocktai
餐廳好有格調 餐椅用上藤椅

🔻Deep Sea Tacos $118
賣相好精緻 餡料好好食
有蝦肉同三文魚籽 外面用上好香脆嘅taco夾住
感覺好fresh 係一道好開胃嘅appetizer

海鮮相當豐富 有軟殻蟹、大蝦同帶子
帶子好大粒 非常之彈牙
冬陰公risotto味道唔錯 好泰式feel
伴碟仲有幾片炸到好脆嘅蓮藕 口感豐富

叫左medium嘅炭燒牛扒 坑紋燒到好靚
肉味香濃 肉質嫩滑 伴碟嘅烤蔬菜都好好味

🔻Damn Pissed Off $128
呢款signature cocktail夠哂特別 見到好多枱都有點
係一個裝滿左泡泡嘅浴缸🛁 造型滿分💯
入面其實係Vodka加入熱情果同薑味菠蘿汁
味道偏重果味 容易入口

🔻Mandalay $78
朋友唔想飲酒 店員推介呢杯mocktail 的確唔錯
芒果x菠蘿x檸檬x薑味梳打
清新解渴 味道香甜
( ͡° ͜ʖ ͡°) 𝙺𝙰𝙱𝙾𝙾𝙼 [ @kaboom.hk ]——泰國嘢——❝ 維港夜景渡假𝚏𝚎𝚎𝚕 𝚏𝚞𝚜𝚒𝚘𝚗菜𝙽𝚒𝚌𝚎 𝚟𝚒𝚎𝚠, 𝚗𝚒𝚌𝚎 𝚟𝚒𝚋𝚎𝚜! ❞Rooftop位置望住維港夜景食飯飲嘢真係好正成個vibes好chill 好有渡假feel!!!✿ 𝚃𝚞𝚗𝚊 𝙲𝚞𝚙𝚜 $88吞拿魚他他放咗落杯仔度 好cute重要係bite size 一啖放入口 口感富豐清新作為前菜係唔錯嘅選擇~✿ 𝚃𝚘𝚖 𝚈𝚞𝚖 𝙶𝚘𝚗𝚐 𝚁𝚒𝚜𝚘𝚝𝚝𝚘 $258餐廳出名泰國fusion菜 我哋就試咗冬陰公risotto配料有大蝦、帶子同軟殼蟹 好豐富意大利飯用咗冬陰公味嘅忌廉汁煮少少酸辣得黎又好creamy 好特別好味道~✿ 𝙲𝚑𝚊𝚛𝚐𝚛𝚒𝚕𝚕𝚎𝚍 𝙱𝚎𝚎𝚏 𝚂𝚝𝚛𝚒𝚙𝚜 𝚠/ 𝚁𝚘𝚊𝚜𝚝𝚎𝚍 𝚅𝚎𝚐𝚎𝚝𝚊𝚋𝚕𝚎𝚜 $308牛扒燒得好靚有坑紋我哋叫咗Medium Rare唔想太熟牛扒都算大塊 兩個人share剛好幾有咬口 幾juicy同重肉味~✿ 𝚆𝚘𝚑𝚘𝚘, 𝚆𝚑𝚊𝚝 𝙰 𝙳𝚊𝚢! $128Tequila base配上青檸芒果奇異果酸酸哋 飲落好似有種淡淡香茅味 幾特別✿ 𝙸𝚏 𝙽𝚘𝚝 𝙽𝚘𝚠, 𝚆
——泰國嘢——

❝ 維港夜景渡假𝚏𝚎𝚎𝚕 𝚏𝚞𝚜𝚒𝚘𝚗菜
𝙽𝚒𝚌𝚎 𝚟𝚒𝚎𝚠, 𝚗𝚒𝚌𝚎 𝚟𝚒𝚋𝚎𝚜! ❞

Rooftop位置望住維港夜景食飯飲嘢真係好正
成個vibes好chill 好有渡假feel!!!

✿ 𝚃𝚞𝚗𝚊 𝙲𝚞𝚙𝚜 $88
吞拿魚他他放咗落杯仔度 好cute
重要係bite size 一啖放入口 口感富豐清新
作為前菜係唔錯嘅選擇~

✿ 𝚃𝚘𝚖 𝚈𝚞𝚖 𝙶𝚘𝚗𝚐 𝚁𝚒𝚜𝚘𝚝𝚝𝚘 $258
餐廳出名泰國fusion菜
我哋就試咗冬陰公risotto
配料有大蝦、帶子同軟殼蟹 好豐富
意大利飯用咗冬陰公味嘅忌廉汁煮
少少酸辣得黎又好creamy 好特別好味道~

牛扒燒得好靚有坑紋
我哋叫咗Medium Rare唔想太熟
牛扒都算大塊 兩個人share剛好
幾有咬口 幾juicy同重肉味~

✿ 𝚆𝚘𝚑𝚘𝚘, 𝚆𝚑𝚊𝚝 𝙰 𝙳𝚊𝚢! $128
Tequila base配上青檸芒果奇異果
酸酸哋 飲落好似有種淡淡香茅味 幾特別

✿ 𝙸𝚏 𝙽𝚘𝚝 𝙽𝚘𝚠, 𝚆𝚑𝚎𝚗? $128
綠色嘅cocktails配上孔雀毛裝飾 滿滿渡假感覺
用咗Gin base配青蘋果同微微柚子香
飲落清新酸酸甜甜
最後重帶點斑斕味 好有特色~

╰☆* 推介指數:🌕🌕🌕🌕🌑

🤤跟我搵食~請follow: @when_she_bites

✿ ≗≗≗≗≗≗≗≗≗≗ ✿ ≗≗≗≗≗≗≗≗≗≗ ✿ ≗≗≗≗≗≗≗≗≗≗ ✿

#新餐廳 #rooftopbar #chill爆 #尖沙咀 #kaboom #渡假 #cocktail #hkfood #尖沙咀美食 #尖沙咀好去處 #香港餐廳推介 #酒吧餐廳 #露天餐廳 #香港美食
#吃貨 #吃貨女孩 #吃貨日常 #相機食先 #whenshebiteshk
#tstdinner #tstfood #tsteat #tstdrink
#hkfood #hkdinning #hkfoodie #hongkongfood
2022-12-29 104 瀏覽
Weekend 大約三點,客人唔算多,book咗枱好快就可以入座。天台露天座位,望尖沙咀海景的確係幾吸引。不過當日天氣凍又大風故楝坐室內,望住海景食Tea心情都靚D。室內木系裝潢配籐椅,燈光柔和,空間感充足。我哋叫咗個小食拼盤,蝦算大隻比較清淡,勝在夠爽口😋蒜蓉包勁香單骨雞翼夠入味,串燒份量夠,味道唔錯,但兩款都比較焦香,略為有啲乾身。 Hue檸檬加西柚,清新但又唔會太酸。Caloocan 柚子汁蘋果汁mix埋酸酸甜甜,果味較重,有份清香嘅味道,配有食用花,擺得幾靚,色香味俱全。餐廳氣氛輕鬆舒適,有海景相伴,同朋友嚟飲杯嘢輕鬆小聚,的確係唔錯嘅選擇。

室內木系裝潢配籐椅,燈光柔和,空間感充足。

Hue

檸檬加西柚,清新但又唔會太酸。

Caloocan

提早一個幾月預約 本身非常期待黎打卡 度過一個美好嘅平安夜 預約時同入座時店家都同我地ᴅᴏᴜʙʟᴇ ᴄᴏɴғɪʀᴍ一定一定要𝟾點鐘交檯 所以我地都安排好之後嘅活動 𝟾點交檯 去紅館睇sʜᴏᴡ時間啱啱好 .冇料到餐廳嘅安排會咁糟糕 上唔切菜 令我地全場人係冷風中呆等😶‍🌫️ .6pm入坐/ ~7pm 嘢飲頭湯/ ~7.15pm-7.20pm 前菜/ ~7.40pm 主菜 上主菜個陣因為比較趕時間已經同侍應講可以照上甜品 上甜品都用左差不多半粒鐘 甜品應該要事先準備好 只需簡單擺盤? .~8.10pm 甜品 估計其他檯都催緊 店家攞錯人地檯嘅甜品比我地 莫名其妙“被生日” 甜品上面有個ʜᴀᴘᴘʏ ʙɪʀᴛʜᴅᴀʏ😅 .~8.20pm 拿拿臨埋單走人 見到餐廳ʀᴇᴄᴇᴘᴛɪᴏɴ𨋢口個度逼爆曬人 原因就係因為餐廳上唔切菜 𝟾點鐘第二輪嘅客人只可以企係度等入座🫥 .我地走嘅時候係仲有檯未上主菜同甜品 真係唔知第二輪嘅客人要呆等幾耐先有得入坐🫠 .味道係ᴏᴋ的 除了上菜時菜唔係熱辣辣嘅之外 (唔排除係室外大風導致) 不過咁嘅體驗令人失望 之後都唔會想再幫襯.🐈🎀 ᴛᴀsᴛᴇ: ★★★★☆ ᴠᴀʟᴜᴇ
提早一個幾月預約
𝟾點鐘第二輪嘅客人只可以企係度等入座🫥
我地走嘅時候係仲有檯未上主菜同甜品
真係唔知第二輪嘅客人要呆等幾耐先有得入坐🫠
味道係ᴏᴋ的 除了上菜時菜唔係熱辣辣嘅之外
(唔排除係室外大風導致)
不過咁嘅體驗令人失望 之後都唔會想再幫襯
🐈🎀
ᴛᴀsᴛᴇ: ★★★★☆
ᴠᴀʟᴜᴇ ᴡᴏʀᴛʜ: ★★☆☆☆
🌟ᴋᴀʙᴏᴏᴍ ᴄʜʀɪsᴛᴍᴀs ᴍᴇɴᴜ - $𝟼𝟾𝟾
▪️ᴄᴏᴄᴋᴛᴀɪʟ - ʜᴇʟʟᴏ sɴᴏᴡᴍᴀɴ!
ᴀ ʙʟᴇɴᴅ ᴏғ ɢɪɴ, ᴡʜɪᴛᴇ ᴡɪɴᴇ ᴀɴᴅ ʜᴏᴍᴇᴍᴀᴅᴇ ɢʀᴀᴘᴇ ᴄᴏʀᴅɪᴀʟ ᴡɪᴛʜ ʀᴀsᴘʙᴇʀʀʏ ᴀɴᴅ ᴍᴀʀsʜᴍᴀʟʟᴏᴡ
▫️sᴏᴜᴘ - ᴡɪʟᴅ ғᴏʀᴇsᴛ ᴍᴜsʜʀᴏᴏᴍ & ᴛʀᴜғғʟᴇ sᴏᴜᴘ
ᴛʀᴜғғʟᴇ ᴄʀᴇᴀᴍ ᴀɴᴅ ғʀᴇsʜ ʜᴇʀʙs
▪️sᴛᴀᴛᴇʀ - sᴘɪᴄʏ ᴋᴀʙᴏᴏᴍ sᴛʏʟᴇ ᴛʏᴘʜᴏᴏɴ ᴘʀᴀᴡɴs
ᴛʏᴘʜᴏᴏɴ sʜᴇʟᴛᴇʀ sᴛʏʟᴇ sᴀᴜᴛᴇᴇᴅ ᴘʀᴀᴡɴs, ᴄʀɪsᴘʏ ɢᴀʀʟɪᴄ ᴀɴᴅ sʜᴀʟʟᴏᴛs
▫️ᴍᴀɪɴ - ᴀ ʟᴀ ᴘʟᴀɴᴄʜᴀ ʟᴏʙsᴛᴇʀ ᴛᴀɪʟ ᴘᴀsᴛᴀ
ᴀɢʟɪᴏ ᴇ ᴏʟɪᴏ sǫᴜɪᴅ ɪɴᴋ sᴘᴀɢʜᴇᴛᴛɪ, ᴄʜᴇʀʀʏ ᴛᴏᴍᴀᴛᴏᴇs, ɢʀᴀᴛᴇᴅ sᴀʟᴛᴇᴅ ᴇɢɢ, sᴘɪᴄʏ ᴛᴏᴍᴀᴛᴏ sᴀᴜᴄᴇ
▪️ᴅᴇssᴇʀᴛ - ɪᴛs ᴀ ᴄʜʀɪsᴛᴍᴀs ᴛʀᴇᴇ!
ᴜᴊɪ ᴍᴀᴛᴄʜᴀ ᴍᴏᴜssᴇ, ʀᴇᴅ ʙᴇᴀɴ, ᴍᴀᴛᴄʜᴀ sᴘᴏɴɢᴇ ᴀɴᴅ ᴄʜᴏᴄᴏʟᴀᴛᴇ ʙʀᴏᴡɴɪᴇ
🌟ᴋᴀʙᴏᴏᴍ ᴄʜʀɪsᴛᴍᴀs ᴍᴇɴᴜ - $𝟼𝟾𝟾
▪️ᴄᴏᴄᴋᴛᴀɪʟ - ʜᴇʟʟᴏ sɴᴏᴡᴍᴀɴ!
ᴛʀᴜғғʟᴇ ᴄʀᴇᴀᴍ ᴀɴᴅ ғʀᴇsʜ ʜᴇʀʙs
▪️sᴛᴀʀᴛᴇʀ - ʜᴏᴋᴋᴀɪᴅᴏ sᴄᴀʟʟᴏᴘ sᴛᴜғғᴇᴅ ᴘᴏʀᴛᴏʙᴇʟʟᴏ
ᴄʜᴏʀɪᴢᴏ ᴀɴᴅ sᴄᴀʟʟᴏᴘs ɪɴ ᴘᴏʀᴛᴏʙᴇʟʟᴏ ʙᴀᴋᴇᴅ ᴡɪᴛʜ ᴄʜᴇᴅᴅᴀʀ ᴀɴᴅ ᴍᴏɴᴛᴇʀᴇʏ ᴊᴀᴄᴋ, ᴛᴀᴘᴘᴇᴅ ᴡɪᴛʜ ᴛʜᴀɪs ʙᴀsɪʟ ᴘᴇsᴛᴏ
▫️ᴍᴀɪɴ - ᴡᴀɢʏᴜ ʀɪʙ ᴇʏᴇ sᴛᴇᴀᴋ
sᴘɪᴄᴇ-ʙᴜᴛᴛᴇʀᴇᴅ ᴄᴀʀʀᴏᴛs ᴀɴᴅ ʙʀᴀssɪᴇ sᴘʀᴏᴜᴛs, ᴅᴀᴜᴘʜɪɴᴏɪsᴇ, ᴍᴜʟʟᴇᴅ ᴡɪɴᴇ ɢʀᴀᴠʏ ᴅᴇssᴇᴛ

☺︎ ғᴏʟʟᴏᴡ ᴜs @ragdoll.kjai ғᴏʀ ᴍᴏʀᴇ
ʀᴀɢᴅᴏʟʟ ᴅᴀɪʟʏ𓃠⸝⸝꙳ • ғᴏᴏᴅɪᴇ𓌉◯𓇋 ‎‎‎• ʟɪғᴇsᴛʏʟᴇ⋆♬︎ • ᴛʀᴀᴠᴇʟ*⋆✈︎

2022-12-29 89 瀏覽
收工後不嬲都鐘意約朋友食飯飲野輕鬆吓,今次又比我哋搵到間好餐廳啦😍 今次安排坐咗喺天台上面,個景色真係好靚呀😆😆停不了嘅影相打卡😍 我下次都要帶啲姊妹嚟影相❤️❤️🔸Crab Bao Bao $118 ▪️其實就係刈包,不過軟殼蟹嘅我就真係第一次食啦🦀 軟殼蟹炸得香脆,佢嘅醬汁都搭配得好好,好味道😋😋🔸GO Big GO KABOOM Roasted Spring Chicken with Surprise Sides $268▪️燒春雞考得好嫩滑,啖啖都係肉😋嘅雞肉厚肉,啖啖肉,配埋旁邊嘅烤蔬菜一齊食👍🏻🔸Chargrilled Beef Strips with Roasted Vegetables and Gravy $308▪️牛扒上面嘅格紋令人覺得非常吸引,要咗5成熟,熟度都剛剛好👌🏻有炭燒嘅香味👍🏻講完食物,以下就係介紹Cocktail嘅時候,我哋今晚一共試咗4杯cocktail,杯杯都有靚又出色🍹佢呢度嘅Cocktail 名字全部都非常特別,亦都會陪上一句quote match 反架,大家睇Menu嘅時候都可以欣賞埋㗎☺️☺️🔸Damn Pissed off! $108'What's d

🔸Crab Bao Bao $118

🔸Damn Pissed off! $108
'What's done cannot be undone. Don't let it affect you any further. But guess what, a shower will always help. You'll see why!"

▪️呢杯係一個浴缸嘅造型,旁邊有一隻小鴨仔😝 真係好鬼得意🤣 佢嘅味道入面有菠蘿汁,熱情果等等,配埋vodka,非常清新😀

🔸No More OT Please! $128
"My pile of work is definitely more than the number of seeds in the pomegranate. Please make it stop!"

▪️佢係一個圓形波波嘅造型,望落去都非常精緻㗎😀飲落去有石榴、番石榴同埋檸檬汁嘅味道,果味好濃郁,非常適合鍾意清甜味道嘅你☺️

🔸Every Day Feels Like A Monday! $108

▪️我真係好明白點解佢係藍色!Blue Monday呀嘛😂😂 用Gin 同Prosecco做基底,藍柑酒添上色彩,仲帶有淡淡嘅日本有子味道,非常易入口😀

🔸 Tonight Is Gonna Be A Good Night!
"Let's kickoff tonight with some vodka and add some prosecco to spice things up further."

▪️呢款則帶有濃烈嘅花香味道,造型相都可以見到杯面鋪滿花花,好有少女嘅氣息☺️☺️

今晚過得非常愉快,同朋友邊傾邊飲,so chill~~⭐️
2022-12-20
📍尖沙咀渡假風泰國菜‼️• 超嫩滑煎三文魚😻 -- KABOOM🥂•Follow @pigfoodiexhk for more food!🐷#pigfoodiexhk_尖沙咀#pigfoodiexhk_泰國菜========================上星期同@breadismyboyfrd 嚟咗呢間位於尖沙咀嘅新派泰國菜餐廳 -- kaboom~餐廳裝修充滿假日風情好chill,仲有outdoor 位置咖😻即使坐indoor位置都可以望到維港靚景🤩今次同朋友就order咗兩個starter,兩個main🥰------------------------------⭐️Deep Sea Tacos $118 (4.5/5)呢個好好食😻taco皮好香脆~內餡嘅蝦仁爽彈,加埋個酸酸辣辣嘅沙律醬非常惹味😍仲有三文魚子好有鹹香!·⭐️5 Spices Roasted Crispy Cauliflower $88 (4.3/5)椰菜花勁大個~口感腍身,加埋醬油同spice嘅調味鹹鹹甜甜幾特別👍💖·⭐️Tom Yum Gong Risotto $258 (4.4/5)面頭有好多海鮮!軟殼蟹香脆、帶子軟

#pigfoodiexhk_尖沙咀
#pigfoodiexhk_泰國菜
========================
⭐️Deep Sea Tacos $118 (4.5/5)

面頭有好多海鮮!軟殼蟹香脆、帶子軟嫩~risotto好creamy,醬汁微辣幾惹味😻
⭐️Pan Seared Salmon Served $238 (4.6/5)

幾有驚喜嘅煎三文魚😍‼️外皮微脆,魚肉煎到半生熟,非常嫩滑,一啲都唔鞋🤩側邊仲有salsa幾清新😍

⭐️Damn Pissed Off $108

賣相勁得意,用咗浴缸做器皿再加咗鴨仔裝飾~材料係用咗volka,passion fruit puree,pineapple juice with ginger flavour調製而成🙈

⭐️If Not Now, When? $108

呢杯係用咗gin、酸蘋果汁、柚子汁同埋班蘭製成,飲落幾香班蘭味,唔會好嗆~
整體嚟講食物都唔錯,特別推薦tacos同埋煎三文魚!餐廳環境都好chill,店員服務友善😍👍想試嘅朋友仔建議要book位先呀🥰
賣相:4/5
前往方法:尖東站H出口
  • Deep Sea Tacos
  • Tom Yum Gong Risotto
2022-12-28 57 瀏覽
【約會/紀念日餐廳之選】今次同朋友去咗位於尖沙咀嘅rooftop 餐廳 Kaboom。雖然睇相好多人都坐室外,但其實坐室內都有好有情調!望住個維港景色超正😍 尤其係呢個天氣就更加適合👍🏻食物選擇都夠多,而且份量唔會好細😂 男仔嚟食都夠飽!而且擺盤都好打卡able🤓👍🏻 其中推薦Taco必點~ 仲有唔少得啲特色cocktails, 坐吧枱仲可以望住Bartender調酒🍸🍹我哋平日夜晚都full house, 嚟緊年尾想去就記得要先book 位啦!下次再嚟希望可以坐下室外位置
【約會/紀念日餐廳之選】

2022-12-28 51 瀏覽
💫 GO BIG GO KABOOM Roasted Spring Chicken with Surprise Sides原隻燒春雞,色澤均勻,外脆內嫩又夠哂熱,外皮夠薄又香,雞肉夠厚,全部起哂骨除咗翼尖部份,入口啖啖肉,好juicy。💫 Chargrilled Beef Strips with Roasted Vegetables and Gravy五成熟剛剛好,肉質軟腍,有牛肉味,油脂感亦唔會太重,烤牛扒將肉汁鎖住,好juicy💫 Crab Bao Bao(soft shell crab, jalapeno, house slaw in gua bao)大大隻軟殼螌,炸至金黃酥脆,夾在口感鬆軟既刈包裡面,配上椰菜絲墨西歌辣醬,好惹味。💫 KABOOM Sharing Platter (chicken wings, cocktail shrimps, skewers, edamame and baguette with dips)用滕籃盛裝小食,好有峇里島風情feel, 小食款式多,有脆口法包,枝豆,串燒…. 特別喜歡酒香大蝦,味道清新又彈牙。💫 Jambi (lemon

💫 Crab Bao Bao

💫 KABOOM Sharing Platter

💫 Jambi
(lemon juice, apple juice, soda with cucumber flavour)

💫 Mandalay
(Mango puree, pineapple juice , lemon juice, soda with ginger flavour)
2022-12-27 30 瀏覽
✨Sharing Platter (2-3 persons) 💰218💫評分: 7.2/10📝好豐富嘅拼盤,串燒啖啖肉火喉啱啱好,點沙嗲醬惹味,雞翼脆口可以點另一個自製嘅千島醬、枝豆微辣送酒一流、蒜蓉包蒜味十足、雞尾酒蝦好彈牙,有3大隻好refreshing,成個拼盤打卡一流✨Go Big Go Kaboom with Surprise Sides💰268💫評分: 7.1/10📝 烤春雞嘅雞肉厚肉,啖啖肉,帶啲煙燻同香草味,Surprise Sides 有烤到焦香嘅蔬菜,可以健康減膩!✨Chargrilled Beef Strips with Roasted Vegetables and Gravy 💰308💫評分: 7.1/10📝牛扒會印咗格子嘅烤紋,帶啲炭燒味,叫咗5成熟牛扒,外層微焦,配埋椰菜花蕃茄等配菜一齊食,再有汁on side可以點!✨Damn Pissed off!💰108💫評分: 8/10📝"What's done cannot be undone. Don't let it affect you any further. But guess what, a showe

💫評分: 7.2/10

💫評分: 7.1/10

💫評分: 7.1/10

✨Damn Pissed off!💰108
💫評分: 8/10
📝"What's done cannot be undone. Don't let it affect you any further. But guess what, a shower will always help. You'll see why!"
鍾意佢每杯cocktail都會配一句quote match番,呢款薑味菠蘿汁,熱情果果泥配vodka,酸酸甜甜,最特別係浴缸🛁超多泡沫、玫瑰花瓣🌹加埋mini嘅B Duck好打卡,飲住呢杯cocktail可以好似浸浴咁有放鬆嘅感覺

✨Every Day Feels Like A Monday! 💰108
💫評分: 7.8/10
📝"Monday blue hits again? Or has it become weekdays blue? Try to cure it with this blue drink."
星期一對打工仔當然係Blue Monday!晶瑩通透嘅藍色甜酒令到杯嘢嘅colour好靚,配gin同prosecco,mix埋青蘋果味嘅日本柚子汁,有幾片青蘋果🍏做裝飾之餘可以食埋!

𝕂𝔸𝔹𝕆𝕆𝕄
📍尖沙咀北京道12A號太子集團中心20樓
(尖沙咀/尖東🚇H出口行2分鐘就到)

💫評分: 7.6/10
💬適合同朋友食飯吹水飲嘢,呢間餐廳酒吧唔係開咗好耐人氣已經超高企,天台位望住靚景好chill💯,記得早啲book位可以request坐rooftop嘅sofa位🥳,連staff嘅衣着都好泰國🤣,真心似去咗東南亞旅行🧳,坐室內係樓下都有一番風味!

🏃🏻‍♀️再訪?🅈🄴🅂,嗰景真係好正,鍾意個vibe,多啲人嚟會想試埋佢另一個signature starter crab bao bao 同埋deep sea tacos

#尖沙咀 #尖沙咀美食 #尖沙咀bar #KABOOM #followforfollow #foodieblog #instadaily #foodporn #hkfoodblog #discoverhk #tagsforlike #happyhour #tstbar #hkbar #hkbars #hongkongbar #bar #燒春雞 #西式 #酒吧 #牛扒 #cocktails #cocktail #小店 #支持小店 #hkbar #hkbars #香港美食 #美食
2022-12-27 47 瀏覽
臨近冬至 屋企人又好怕食中餐同人逼所以巧緣係openrice見到呢間餐廳 又訂到枱 就去試下我地一共7個人去食 一去到店員就俾左間細房俾我地 房入面除左我地一家人 就只有隔離一張枱 所以整體環境好舒服 又唔會好嘈 可以傾到計而且裝修好簡潔 坐落大廈既暖高層配埋個夜景真係幾有氣氛👏🏻我地叫左幾樣小食 主菜一齊share食串燒分別叫左豬同雞 個沙嗲汁好好味 好香濃 濃度亦都恰到好處 唔太稀 但係又唔會太杰再叫左deep sea taco,啲蝦好足料,配埋啲魚子,一放入口好fresh既感覺冬陰公risotto 酸酸辣辣 幾有特色 好開胃,帶子煎得岩岩好,蝦亦都彈牙,唔會感覺霉叫左個zucchini noodle 個口感幾特別,一齊食麵同翠玉瓜,爽爽脆脆咁,不過佢就唔算中碟,我地咁多人,每人只能分到一少口🤪另外都叫左個比較大路既野菌risotto,無特別,穩陣既菜式,想試特色野既話可以留肚食其他😂主菜方面 我地叫左三文魚,牛,同燒春雞😋三文魚皮煎到好脆身,魚身都無煮過頭,配左酸酸甜甜既salsa幾特別,都好開胃,老人家鐘意食魚都讚好食😋個牛扒就真係有啲失望,無牛味,同埋比較un,賣相就幾好既最
臨近冬至 屋企人又好怕食中餐同人逼
所以巧緣係openrice見到呢間餐廳 又訂到枱 就去試下

我地叫左幾樣小食 主菜一齊share食

主菜方面 我地叫左三文魚,牛,同燒春雞😋

個牛扒就真係有啲失望,無牛味,同埋比較un,賣相就幾好既

最後係燒春雞,一上枱既時候,大家一致反應,嘩咁燶既!不過佢內有乾坤,估唔到佢肉質嫩滑,連雞胸部位都唔「鞋」口,有驚喜啊!

我地食左咁多野 最後埋單2千幾,食埋環境,值得一試👍🏻👍🏻
2022-12-18
2022-12-26 50 瀏覽
呢間餐廳不知所謂 食物質素差 店員隻手勁污糟都仲掂哂刀叉 服務態度完全勁冇禮貌 唔識食嘅人先會來食 一定唔會再黎一間完全冇體驗又好難食嘅餐廳 仲cheap過食茶餐廳冰室 已永久blacklisted 🤬🤬🤬
訂咗廿四號八點兩位,比咗六百蚊訂。八點去到樓下大排長龍,等到八點三先去到電梯大堂,個講英文嘅職員叫樓下廿幾個都係訂咗八點嘅人喺樓下等,話翻枱要等上一轉D人走,15分鐘左右會帶我哋上去。結果佢消失咗,留下所有訂咗八點嘅客人喺樓下等到九點鬆d, 忍唔住全部上去準備起哄。上到去又係兩個英語小姐receptionist,好似機械人咁不斷重覆同一堆說話,叫我地等一等會盡快安排。我樓下排隊時已經算前,但不幸變咗最後入座。個receptionist其間廣播式四次同一翻癈話,最終九點八先俾我上面rooftop枱我,足足比人罸企企咗100分鐘🤬🤬🤬上到去,竟然比我我見到好多空位,估計係留比十點booking 嘅客,咁點解唔早啲安排我地上去至少坐陣先。湯同前菜大概廿分鐘先出,但主菜坐到十點九仲未到,大佬我book 8 點㗎,從來冇人過嚟正式道歉!服務唔計,樓上冇暖爐,食物慢之餘仲要係凍。補充,廁所得一個男女共用,好污糟。總結來講係我人生之中平安夜最差嘅一餐,估計亦係佢呢一世最差嘅一次體驗,勸大家唔好去比佢啲相呃咗。

2022-12-24
90 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
平安夜
👩🏻‍🤝‍👨🏼最近見男友返工辛苦,專登預訂左尖沙咀一間勁chill 嘅東南亞菜慰勞下佢❣️餐廳係尖沙咀巿中心,有室內同室外地方,室外可以食shisha 同吹涼風🌀不過我地去果日好凍,所以都係坐室內,溫笠笠隔窗欣賞住維港美景🌃❥ KABOOM Sharing Platter $218 呢個小食拼盤好大份,夠2-3人享用💓最有驚喜嘅係枝豆,味道香辣開胃,佐酒適合🍸雞肉串肉粒大大粒,肉質滑溜,咖喱味幾香✨單骨雞翼好香脆,肉汁juicy 😋冷盤蝦刺身🦐大隻爽口薄切法包比肚餓嘅男友食哂😂❥ Crab Bao Bao🦀 $118用中式刈包包住原隻軟殼蟹,🦀軟殼蟹好大隻,口感香脆而冇油膩感,咬落有好多蟹肉同肉汁刈包裡面加入酸瓜同墨西哥辣椒🌶️等香料,夾軟殼蟹一齊食,口感外軟內脆,幾滋味❥ Roasted Spring Chicken, Surprise Sides $268 🐓呢隻春雞幾大隻,香草味特別濃郁🌿除了雞翼部分,其餘都已預先起骨,食落啖啖肉雞肉嫩滑,肉汁同香草味混合一齊幾有驚喜💓❥ Chargrilled Beef Strips, Roasted Vegetables $308 Medium程

❥ KABOOM Sharing Platter $218
呢個小食拼盤好大份,夠2-3人享用💓
最有驚喜嘅係枝豆,味道香辣開胃,佐酒適合🍸
雞肉串肉粒大大粒,肉質滑溜,咖喱味幾香✨

單骨雞翼好香脆,肉汁juicy 😋
冷盤蝦刺身🦐大隻爽口
薄切法包比肚餓嘅男友食哂😂

❥ Crab Bao Bao🦀 $118

🐓呢隻春雞幾大隻,香草味特別濃郁🌿
除了雞翼部分,其餘都已預先起骨,食落啖啖肉
雞肉嫩滑,肉汁同香草味混合一齊幾有驚喜💓

Medium程度牛排🥩,牛味香濃,有菱型格紋💠

牛排厚度十足,切開仍然見到鮮嫩嘅牛肉,咬開有嚼勁,當中冇筋位,配醬汁一齊食更香👍🏻

❥ Damn Pissed Off🐥 $128
外型勁cute 嘅cocktail ,有鴨仔沖涼嘅意境🐥🛁
Cocktail以Whisky🥃、大吉嶺奶茶、熱情果汁、菠蘿汁等調製而成,味道香甜,酒味都幾出,好打卡able

❥ Mandalay $78
冇酒精嘅mocktail 🧉,椰子造型嘅杯勁chill
裡面有椰子汁🥥、菠蘿🍍果汁等,具東南亞風味
上面有大冰塊,飲極都咁凍,爽!
2022-12-25 56 瀏覽
果然係過咗一個好難忘嘅聖誕,啲嘢食真係好難食,我諗除咗個甜品正常其他都唔好食,真係衰啲講句「俾錢食個境」🫠前菜有塊好似午餐肉咁嘅嘢,但係佢勁鹹!然後個湯勁淡味跟住主菜,個牛扒竟然每一啖都食到燒燶嘅味道!真係唔會再去第二次!除非你唔介意食物質素純粹打卡如果唔係唔建議去….🫠
前菜有塊好似午餐肉咁嘅嘢,但係佢勁鹹!
然後個湯勁淡味
除非你唔介意食物質素純粹打卡