2017-03-18 1198 瀏覽
過開黎觀塘上堂之前已經BOOK 定時間怕到中午好多人食LUNCH 近觀塘地鐵站行幾分鐘就到的工廈,附近更連接大型商場APM 上完堂食完lunch 之後仲可以shopping 工廈位置非常之方便 而衛生情況真的非常乾淨 午餐有8款選擇由HK$68至HK$158 價錢有中等有貴 每個Set Lunch 已包配蔬菜/有機糙米飯 即磨咖啡/茶/特飲 加一服務費 入到店裡地方環境都很舒適 簡簡單單的擺設、牆上的設備 最重要是冷氣舒適 每張枱都放上法式麵包條,口感脆口卜卜聲 侍應有禮地送上餐前小食2件 今日湯餐有蘑菇湯 用了多種不同的蘑菇碎粒打碎,每一下入口都是滿滿蘑菇 香濃細滑可口,是一道很典型的義大利既湯 味道鮮美,營養豐富又健康 田園沙律 沙律菜好爽甜加上黑醋汁更配合,味道清新 放上面有前士薄片數片 楓糖芥辣美國豬柳 HK$88 賣相好靚好在高級餐廳水準,豬柳想像不到入口夠腍身 每一片都厚身而肉味夠鮮甜,點上特製醬汁 入口香氣四溢滋味無窮 配上雜菜,有多種不同雜菜 為腸胃清一清 海蝦蒜片欖油天使麵 HK$78 蝦肉天使麵,天使麵口感爽軟,蝦肉有4隻都幾大隻好爽
近觀塘地鐵站行幾分鐘就到的工廈,附近更連接大型商場APM
上完堂食完lunch 之後仲可以shopping

每個Set Lunch 已包配蔬菜/有機糙米飯
即磨咖啡/茶/特飲

加一服務費

入到店裡地方環境都很舒適
簡簡單單的擺設、牆上的設備
最重要是冷氣舒適

每張枱都放上法式麵包條,口感脆口卜卜聲

侍應有禮地送上餐前小食2件

今日湯餐有蘑菇湯

用了多種不同的蘑菇碎粒打碎,每一下入口都是滿滿蘑菇
香濃細滑可口,是一道很典型的義大利既湯

味道鮮美,營養豐富又健康

田園沙律

沙律菜好爽甜加上黑醋汁更配合,味道清新
放上面有前士薄片數片

楓糖芥辣美國豬柳 HK$88

賣相好靚好在高級餐廳水準,豬柳想像不到入口夠腍身
每一片都厚身而肉味夠鮮甜,點上特製醬汁
入口香氣四溢滋味無窮

配上雜菜,有多種不同雜菜
為腸胃清一清

海蝦蒜片欖油天使麵 HK$78

蝦肉天使麵,天使麵口感爽軟,蝦肉有4隻都幾大隻好爽口
有少少辣椒絲但都不覺辣,天使麵吸收醬汁味道夠野味

呢度中午1點前結賬或2點後入座仲有全單8折優惠

這裡所有店員很有禮貌
2個人中午結賬150蚊
2017-03-13
2017-03-09 1286 瀏覽
因為小編係呢度附近返工,經過朋友嘅介紹,小編就連同兩位友人,今日一齊來呢度嘆番個午餐。來之前其實都做過啲資料蒐集,知道呢間餐廳位於工廈,而價錢以午餐來講亦都算係比較中上級, 所以相對嘅期望都比較高。呢間餐廳位於呢個工廈嘅13樓,其實一出lift,都好容易就睇到呢間餐廳嘅位置,依家去到門口位,其實都會感覺到呢間餐廳嘅高級設計,但係又會配合到身處喺工廠大廈嘅你。(sorry打橫咗張相)一坐低睇睇個Menu ,主要其實都係食lunch黎,價錢由$68至$158不等。小編同一位有人咁岩都係揀咗H餐,而另一位就揀咗F餐。係佢個set lunch未黎之前,侍應就先俾咗一個前菜小食我哋,佢係芝士提子餅乾,就好似一個welcome food咁樣,先比客人清一清個口。而隔離果三條餅條,相信就係比客人配以飲湯用嘅。個湯黎到啦,今日個湯系肉桂南瓜湯。佢嘅味道唔錯唔會太濃烈,唔會太鹹,相反佢個南瓜味就比較重,肉桂味道略微,但係成個感覺飲落都好舒服,好開胃。第一個主菜嚟啦!呢個就係另一位友人叫嘅F餐,佢係香燒羊肩!友人都分享左少少比我試,其實可以話係我偷左佢少少嚟食😂第一啖食落去,就已經食到羊既果陣羶味,但係又

第一個主菜嚟啦!呢個就係另一位友人叫嘅F餐,佢係香燒羊肩!友人都分享左少少比我試,其實可以話係我偷左佢少少嚟食😂第一啖食落去,就已經食到羊既果陣羶味,但係又唔會太重,連平時唔多食羊嘅我都覺得好好味。所以覺得呢個餐分分鐘仲好食過我自己叫嘅嗰個添!
不過當我自己嗰個嚟到嘅時候,完全打消左呢個年頭,因為小編叫嘅呢個就係香煎鵝肝伴牛柳!其實呢個餐一上枱嘅時候,就已經聞到震震嘅鵝肝燒香味。先講呢份餐嘅鋪排,真係完全有高級西式餐廳嘅感覺,完全唔覺自己身處係工廈嘅一間餐廳,淨係呢份感覺都已經值咗呢個價錢嘅一半。

你見到圖中嘅左邊,其實係伴菜黎,雖然得果兩三舊,但係成樣嘢個感覺真係好友鋪排。講返個主菜,小編第一啖當然就係試一試個案先。經過香煎嘅鵝肝,真係好唔同,佢嘅味道相當濃郁,放落個口度都已經即刻溶左,當你食增資嘅時候,佢鵝肝嘅油一路慢慢湧出來,佢呢個鵝肝真係做得好成功。

而呢個鵝肝嘅大小亦都唔會好細,如果只係講呢件鵝肝係呢個餐上面,佢嘅性價比係真係超高。所以佢喺Menu入邊都係最貴嘅價錢,都係正確嘅。

而鵝肝下面嘅牛柳都唔錯,小編就揀咗五成熟,又係做得唔錯,佢嘅肉質軟硬適中,五成熟嘅佢一放落口咬,入邊嘅肉汁亦都隨之支出嚟,真係不得了!其實本身都驚有啲唔夠食,因為其實佢嘅份量唔太大,但個餐另外都配有一碗飯,所以係一定夠食嘅。
終於食完個一百分嘅主菜。真係不得了。而最後就到今日嘅是日精選甜品,佢係檸檬士多啤梨蛋糕,細細舊,清香嘅味道,令到你就先食完一個比較濃厚嘅主菜亦都唔會覺得太多,所以係唔錯嘅。
而最後小編係餐飲方便亦都揀咗伯爵紅茶作為今餐嘅尾聲,已經驚喜地方係餐廳喺伯爵紅茶嘅選材方面就用左 Twinings 嘅茶包,因為小編都知道呢間野嘅茶係高質素,價錢亦都相對唔平,所以真係覺得有驚喜,同時加強左小編認同喺餐廳選材方面嘅質素同肯定。

總括而言,食物嘅高質素,配合餐廳嘅環境,同埋餐廳侍應嘅高服務質素,真係好似係啲大商場嘅高級餐廳度進餐禁!

如果大家去開呢頭,又想試吓係工廠大廈食一個唔錯,比較高質素嘅午餐,你間餐廳絕對值得一試!
午餐
2017-03-08 2085 瀏覽
今日LUNCH嚟呢到試食, 早一日訂咗位, 訂咗1:15PM 去到就可以入座啦, 餐廳座位唔算多, 因為個場都唔算好大, 但去到仲有幾張吉枱未有人座, 每枱都要放法式麵包條, 一坐低侍應就放低碟餐前小食, 芒果粒配芝士加餅乾, 午餐有八款揀, $68至$158, 價錢有平有貴, 但個餐包湯/沙律, 再送甜品同餐飲, 雖然要另加一服務, 但今日埋單竟然有8折優惠餐前小食- 芒果粒配芝士加餅乾餐前小食 - 法式麵包條, 好脆身田園沙律 - 蔬菜好新鮮, 配以黑醋汁好好味, 仲有薄片芝士添香煎鯛魚柳配柚子香草醬 - 賣相不錯, 呢個餐可以配飯或蔬菜, 呢款就叫做蔬菜, 賣相有點兒那個, 鯛魚柳好香濃既柚子, 魚肉質嫩而家無骨, 吃得非常爽快, 真係好過之前食過某間既鯛魚, 呢到取勝燒美國豬梅肉配依文士汁 - 賣相可以, 呢個餐配咗白飯, 有兩件豬扒, 肉質好軟熟輕煎日本刺身帶子蘆筍南瓜意大利飯 - 賣相不錯, 帶子好鮮甜, 外層係輕輕煎熱過, 但內裡係半生既帶子, 蘆筍好清甜爽口, 南瓜蓉意大利飯味道好配合, 再加上有薄片芝士同溶咗既芝士, 食晒成碟都好飽肚, 呢個餐只係$78, 咁既價錢真
餐前小食- 芒果粒配芝士加餅乾
餐前小食 - 法式麵包條, 好脆身
輕煎日本刺身帶子蘆筍南瓜意大利飯 - 賣相不錯, 帶子好鮮甜, 外層係輕輕煎熱過, 但內裡係半生既帶子, 蘆筍好清甜爽口, 南瓜蓉意大利飯味道好配合, 再加上有薄片芝士同溶咗既芝士, 食晒成碟都好飽肚, 呢個餐只係$78, 咁既價錢真係算平, 加上味道唔差
是日甜品
凍鮮奶朱古力 - 濃濃既朱古力
凍檸茶凍檸蜜 - 檸檬夠新鮮, 茶同檸蜜都調配得好好, 好飲

總結 : 無諗過平價野食物質素都好好, 我覺得價錢合理, 起碼食物質素高, 下次會再去幫襯
2017-03-08
2017-03-07 246 瀏覽
餐牌的設計和同一座大廈的另一間餐廳一樣,估計是姊妹店。*法式精緻小點餅乾配芝士紅提,甜甜地又帶點芝士味,頗特別。*是日餐湯是日餐湯是玉桂南瓜湯。湯很夠熱,而且湯底夠稠;是用南瓜打成,有很香南瓜味。*香煎鵝肝伴牛柳($158)鵝肝肥美,充滿脂肪味。牛柳五成熟,掌握得剛好;肉質很淋又多汁;牛肉味濃,比起吃肉眼少了一點肥膩感。配飯,但飯不算太多,一個女生都可以食完完整一個餐。*是日精選甜品檸檬味的mousse蛋糕,質感幼滑,但個人覺得偏甜了一點。
餐牌的設計和同一座大廈的另一間餐廳一樣,估計是姊妹店。
*法式精緻小點餅乾配芝士紅提,甜甜地又帶點芝士味,頗特別。
法式精緻小點
*是日餐湯是日餐湯是玉桂南瓜湯。

湯很夠熱,而且湯底夠稠;

是用南瓜打成,有很香南瓜味。
玉桂南瓜湯
*香煎鵝肝伴牛柳($158)鵝肝肥美,充滿脂肪味。
香煎鵝肝伴牛柳
牛柳五成熟,掌握得剛好;
肉質很淋又多汁;
牛肉味濃,比起吃肉眼少了一點肥膩感。
香煎鵝肝伴牛柳
配飯,但飯不算太多,一個女生都可以食完完整一個餐。

*是日精選甜品檸檬味的mousse蛋糕,質感幼滑,

但個人覺得偏甜了一點。
是日精選甜品
是日精選甜品
2017-03-06
玉桂南瓜湯
香煎鵝肝伴牛柳
朋友喺觀塘返工,難得閒日放假,梗係搵朋友食午餐。觀塘出名樓上cafe多,真係要日日捐窿捐罅搵食,發掘好東西食好西。朋友喺度返工,介紹我去呢間西餐廳“ k2 kitchen”食午餐, 好彩佢可以彈性時間食午餐, 我哋1:30左右上到去, 剛剛係 午餐 peak hour嘅水尾,啲人開始走, 如果唔係相信都係多人到冇位坐要等位。呢度嘅環境其實比較傾向有情調, 個人覺得 喺度食晚餐環境氣氛一流, 喺度食午餐同朋友舒舒服服咁傾下偈慢慢食都幾好。入到去已經見到每個座位整整齊齊set好曬食具, 前菜小食長餅乾條同埋蟹柳牛油果醬拌咸餅乾。好欣賞佢個蟹柳牛油果醬咸餅乾, 三種食物味道好夾但又唔會互相搶味,你可以食到蟹柳嘅清甜,牛油果嘅香滑同埋咸餅乾嘅鹹香。午餐菜單有 A -H 畀你揀, 最後叫咗個C餐馬來風味彩椒海鮮意大利飯同G 餐黑松露野菌芝士焗波士頓龍蝦(半隻)。單睇前菜小食就已經覺得佢好有誠意,呢度個餐湯係紅菜頭湯,真係好特別好健康 。紅菜頭湯都幾好味,而且好足料,每一啖都係粒粒嘅紅菜頭粒,湯入面加咗小小忌廉令到成個湯嘅口感更加creamy滑溜。彩椒海鮮意大利飯,每隻蝦好大隻同晶瑩剔透, 意大利
,真係要日日捐窿捐罅搵食,發掘好東西食好西
單睇前菜小食就已經覺得佢好有誠意,呢度個餐湯係紅菜頭湯
,真係好特別好健康 。
彩椒海鮮意大利飯,每隻蝦好大隻同晶瑩剔透, 意大利飯食得出用咗香料嚟煮,食得出係馬來西亞風味
而且裏面有好多洋蔥粒同彩椒粒,食落去好爽脆,因為每一啖都“索索聲”,我覺得呢個好好味,而我個朋友就大愛呢個飯
!!!
至於個黑松露野菌芝士焗波士頓龍蝦呢

一上枱已經聞到好香嘅黑松露味,由於我哋另外嗰餐已經叫咗個意大利飯,所以呢個龍蝦嘅伴碟我哋冇選擇要飯,要咗蔬菜。呢個餐最吸引我嘅唔係隻龍蝦 ,因為食龍蝦有個唔好處係又要拆殼又要挑肉比較食得冇咁方便,不過朋友揀咗呢個食都冇辦法啦! 佢最吸引我嘅係佢個黑松露芝士醬,而且連佢伴碟嘅薯蓉都係有黑松露喺裏面㗎
! 其實呢個餐都好抵食,因為黑松露都係唔平嘅,而且隻波士頓龍蝦都幾大隻又啖啖肉,佢個蟹鉗拆咗蟹殼啖啖肉放入口真係好爽
再一次令我覺得呢間餐廳好有誠意嘅係佢最後尾呢個甜品-茉莉花慕士蛋糕。
呢個茉莉花慕斯蛋糕 ,用茉莉花嚟做蛋糕好少見,但佢又做到滿口花香而且花味突出,呢個真係令我好驚喜!
呢個舒服嘅環境以一個令人滿意嘅價錢去食到高質兼貴價嘅食材已經令人好開心,埋單時更令我驚喜嘅係原來佢哋有9折
服務員仲同我哋介紹嚟緊3月有新嘅promotion,嚟食午餐仲有8折優惠添,係仲抵啲添!
成個package呢講,由環境,服務,食物質素,烹調同價錢,整個價比性對我嚟講, 可算「價正物美」。

2017-02-27
2017-02-24 208 瀏覽
係觀塘好少機會遇到間好食又舒服既西餐廳,今日放工經朋友介紹,發現工廠個邊有間樓上鋪食西餐。入到餐廳後,感覺環境佈置得幾有西式風情,寧靜中有些音樂點綴下。幾適合傾計既地方。餐廳清潔衛生,服務員主動又有禮貌,他們推介今日廚師精選既套餐給我。我揀左個香草白酒煮紐西蘭托托蜆意粉套餐。前菜係海鮮沙拉和蟹肉粟米湯。沙拉份量比一般餐廳多,味道足夠,有數隻鮮蝦。蟹肉湯真係真真材實料!😋有不少蟹肉,而且,粟米湯烹得很入味。蜆肉大大隻,啖啖肉,好新鮮,彈牙鮮甜,有4隻真係好滿足。意粉份量也足夠,香濃芝士醬汁,感覺好開胃。最後,套餐包括埋甜品,可惜份量實在太少,但個人都幾欣賞餐廳,幾有心思在每一細節上。d花幾靚,最適合影下靚相😊

我揀左個香草白酒煮紐西蘭托托蜆意粉套餐。
前菜係海鮮沙拉和蟹肉粟米湯。
2017-02-16
2017-02-23 268 瀏覽
搬咗office咁耐都未同大口仔食過lunch,今日佢話嚟呢度試吓喎。Set lunch有多款選擇,由$68至$158不等,包精緻小點、沙律或湯、甜品,而每款主菜都可以配菜或有機糙米飯精緻小點芝士無花果餅乾,第一次咁樣食,芝士味香濃,蓋過咗無花果嘅香,如果可以用新鮮無花果粒就好了,但整體都幾好食!雜菌湯有誠意嘅湯,texture較稀,但每一口都充滿菇粒,口感激好,飲完都唔會覺得好膩照燒加拿大牛小排 ($108)賣相幾好,旁邊唔會求其咁放啲雜菜就算,每款菜下面都有一種獨特嘅醬汁,有紅菜頭汁、南瓜汁及豆汁,誠意十足!西蘭花仲切得好有心思,一柱擎天咁!牛小排嘅內層仲keep到少少粉嫩,肉質細嫩,滿口油香,將每一小塊牛小排塞入飯裡面一齊食,真係正到呢!!!!烤羊扒伴虎蝦 ($158)3大件烤羊扒,有手掌咁大嘅虎蝦烤得香氣撲鼻,厚肉多膏;根據大口仔講,羊扒外層脆卜卜,肉質鬆化又juicy,但可以再羶啲都得,我心諗唔好喇呱已經好羶喇喎!唯一問題係煮得熟咗啲,想食嘅朋友記住落單嗰陣要求煮得生啲喇!朱古力mousse 本身見到係朱古力都唔係幾想食,但見佢細細件咁就試吓啦。朱古力味道唔濃,偏甜多啲,軟綿
精緻小點
芝士無花果餅乾
雜菌湯
照燒加拿大牛小排 ($108)
照燒加拿大牛小排
烤羊扒伴虎蝦 ($158)
烤羊扒伴虎蝦
朱古力mousse
本身見到係朱古力都唔係幾想食,但見佢細細件咁就試吓啦。朱古力味道唔濃,偏甜多啲,軟綿綿嘅口感啱曬我啦
Earl grey tea
係原個茶壺咁上,親切嘅店員又好殷勤咁加水,抵飲!
2017-02-20
5 分鐘 (堂食)
芝士無花果餅乾
烤羊扒伴虎蝦
2017-02-22 217 瀏覽
呢到環境都唔錯,座位寬敞,服務員都好細心客人既需要,係聚會既好地方!沙拉既配搭好新鮮,一黎到既時候已經比佢既賣相吸引住。沙拉裡面既水果好甜都幾多汁,同啲菜加上沙拉醬既味道幾相襯,蝦都好爽口,加上啲泡沫既酸味,酸酸甜甜的味道好開胃,係值得一試既一道菜。蟹肉粟米湯賣相無沙拉咁特別,但係味道都夠濃郁。雖然食到湯裡面有蟹肉好驚喜,但份量可以多啲,飲到係真材實料整出黎既。香煎鵝肝牛柳原來都可以有創意,以三種顏色既醬蓉做裝飾,上面只有三小個蔬菜,可以有多啲菜平衡返營養需要,但簡單都係視覺上既享受,咁樣既佈置實在不錯。牛柳叫左七成熟,唔太生唔太熟,啱啱好,而且脂肪分佈平均,所以唔會太乾或難消化,牛柳也煎得有鮮味。選用鵝肝太多脂肪,雖然煎到外脆內軟既效果,但比較油膩,令你滿口油既感覺唔係咁好,要飲水沖淡下來,鍾意鵝肝既你都可以不妨試試既。最後既就係最期待既甜品,黑松露雪糕。黑松露好香,一聞落松露既香已經撲鼻而來,睇落份量都幾足夠,而且有糖果既配搭,依然有餐廳既創意。食落第一啖有好香黑松露味,同聞到既一樣,好香,但糖果、水果同雪糕一齊食,感覺同食落有啲奇怪,味道都配得好奇怪,突然將成個甜品大大扣分...
最後既就係最期待既甜品,黑松露雪糕。黑松露好香,一聞落松露既香已經撲鼻而來,睇落份量都幾足夠,而且有糖果既配搭,依然有餐廳既創意。食落第一啖有好香黑松露味,同聞到既一樣,好香,但糖果、水果同雪糕一齊食,感覺同食落有啲奇怪,味道都配得好奇怪,突然將成個甜品大大扣分....... 當然,淨係個雪糕係真係唔錯,但其他既配搭較為大膽,同黑松露味道唔配對,失望了......
整個晚餐份量都好足夠,而且價錢都相對划算,餐廳由每道菜既碟上都展示創意同對客人既誠意,視覺上每道菜都好有特色,一定要影相留念,會再黎同值得推薦!
  • 鮮蟹肉粟米茸湯
2017-02-21 314 瀏覽
工廠區的餐廳, 對我來說感覺不是太好, 價錢可與地鋪相比, 但亦抱住一試的心態試試。一入餐廳, 感覺好像cafe一樣, 室內不知為什麼 回音很大, 雖然人不是太多, 但真的很嘈同同事傾計要鬥大聲, 好辛苦!食物方面, 大部份單點食物都可以加48蚊轉餐, 餐就包了頭盤, 湯, 主菜, 甜品和飲品。我們order了以下食物,1. 燒豬仔骨 - 味道一般啦~ 份量都多嘅2. 美國安格斯牛排 - 煎得幾香口, 好淋, 好香牛肉味, 脂肪位比較多, 份量就有點少, 價錢要成2百幾, 就唔係好抵。3. 黑松露意大利飯配煎帶子刺身 - 黑松露比較淡, 意大利飯完全不像樣, 只是珍珠米而已, 帶子算ok4. 龍蝦汁海鮮飯 - 海鮮都算ok 啦~不過不失啦~5. 香煎比目魚(不記得名字) - 香口, 加點檸檬汁不錯6. 餐甜品:朱古力慕絲蛋糕 - 麻麻地啦~都算滑的, 但沒有苦苦的味道, 我不喜歡。服務方面 - 員工不是太醒目, 因同事當日想分享工作, 在所難免會喊, 那些侍應不停走過來收碟, 真想講可否醒目一點呀~等她的情緒好一點再收呀~真係激死人啦~去到最後, 因為那個地方太嘈加上空氣不是太流通,
我們order了以下食物,
1. 燒豬仔骨 - 味道一般啦~ 份量都多嘅
4. 龍蝦汁海鮮飯 - 海鮮都算ok 啦~不過不失啦~
5. 香煎比目魚(不記得名字) - 香口, 加點檸檬汁不錯

真係激死人啦~
去到最後, 因為那個地方太嘈加上空氣不是太流通, 令到我和令一個同事都有點暈眩, 食這餐真是有點難受呀~

但有一樣東西要讚的是, 所有食物都有很多花心機的裝飾, 可以看得出廚師們對此很心機, 完全是呃like之選, 但對於一些對食物有要求的客人來說, 未必會看重。
2017-02-17
2017-02-20 870 瀏覽
觀塘現在都有很多上樓餐廳今次試試在巧明街的 K2 Kitchen一間很用心的餐廳和朋友一坐下,店員就給我們welcome food 中間夾著芝士我們每人點了一個中午套餐不得不讚這個野菌湯很足料,味道很濃又夠哂熱我點的主菜是日本刺身帶子配黑魚,想不到很有水準,所有食材都很新鮮配上應該是白汁的,味道非常撘帶子不腥,很彈口下面的魚也大讚 肉汁豐富上面的黑魚子帶點咸咸的朋友點的是烤半扒伴虎蝦,七成熟,羊扒軟硬適中,很野味,虎蝦點上羊扒的汁,別有一番風味兩個主菜都可跟時菜/飯,我地都點了飯最後當然是甜點啦芒果朱古力慕絲甜甜酸酸, 很開胃整體來說在觀塘工業區有這麼高水準的西餐也令我很驚喜
觀塘現在都有很多上樓餐廳
今次試試在巧明街的 K2 Kitchen

一間很用心的餐廳
和朋友一坐下,店員就給我們welcome food
中間夾著芝士

我們每人點了一個中午套餐
不得不讚這個野菌湯
很足料,味道很濃
又夠哂熱

配上應該是白汁的,味道非常撘

帶子不腥,很彈口
下面的魚也大讚
肉汁豐富
上面的黑魚子帶點咸咸的

兩個主菜都可跟時菜/飯,我地都點了飯
最後當然是甜點啦
芒果朱古力慕絲
甜甜酸酸, 很開胃
整體來說在觀塘工業區有這麼高水準的西餐也令我很驚喜

2017-02-18 1275 瀏覽
放學約左好耐冇見既朋友食lunch 佢住喺觀塘 所以我就入觀塘覓食喇~ 平時真係唔會無啦啦去觀塘 對於我黎講 實在太遠路 入一入去 車費時間都曬埋 😂不過朋友話呢間叫 K2 Kitchen 既餐廳好似係幾受歡迎 好多上班族都會去食lunch~ 咁多人去食 一定有佢既過人之處~😋Set lunch 有多款選擇 我決定食香煎美國極黑豬肉眼排套餐 而朋友都點左牛肝菌意大利雲吞伴蒜香炒雜菜食正餐之前 有兩樣小小既前菜 下面呢個係芝士合桃餅乾 細細塊唔會好膩 芝士味道香濃 兩種食物既配搭唔錯~另外仲有兩條好長好長既餅乾條 好似兩枝鼓棍咁 其實我地都唔知幾時先食條餅 總係覺得就咁食好寡 😅後來朋友就喺佢個餐湯到左之後 一邊似湯一邊食餅乾 😂 呢個係甘筍薑湯 我覺得味道幾特別 紅蘿蔔既味道淡淡地 又有微微薑既香味 飲完幾開胃~仲有一個沙律做前菜 🥗 總係覺得食完沙律好健康~自我感覺良好 😂 沙律係典型既田園沙律 有芝士薄片 同埋有少少醋既味道 個人覺得醋味勁得濟 少左一份清新既感覺終於到期待已久既主菜 意大利雲吞原來係咁既樣 好得意 入面脹卜卜 但出面就好似一粒通心粉既樣~ 上面又有芝士片 下面係蒜

終於到期待已久既主菜 意大利雲吞原來係咁既樣 好得意 入面脹卜卜 但出面就好似一粒通心粉既樣~ 上面又有芝士片 下面係蒜香雜菜 睇黎K2 Kitchen 好中意用芝士黎調味 芝士控一定好開心
雲吞入面係大量牛肝菌 仲有黑松露既味道 啲菇好爽口彈牙 口感豐富 雲吞皮都幾滑
雜菜既蒜味比我想像中淡 感覺健康啲 冇咁油膩~
呢塊美國極黑豬肉眼排好正 冇諗過係咁腍咁好味 一切開啲肉汁慢慢留出 再加上煎到勁香 完全係味覺既享受 😋 雖然有少部分脂肪 但我覺得好香口 所以冇理到照食 連朋友都覺得幾唔錯☺ 睇下隔離既配菜就可以知道大廚喺炮製呢道菜既時候 應該都花左唔少心思 😍
吞左成塊肉眼排落肚之後 緊係要食返啲蔬菜平衡下~ 同朋友既雜菜差唔多 都係有西蘭花 粟米心、紅蘿蔔同翠肉瓜 呢碟蔬菜完全冇油 似係白灼 再加左少少胡椒粉調味
食完野之後 我地就點左Earl Grey 一人一個茶壺好有feel~ 茶既味道甘甘地 我就係飲茶既時候 食左個條成30 cm 長既餅乾條 一唔飲茶一路食餅 😛
估唔到最後仲有甜品食 呢塊係Chocolate mousse 朱古力既味道唔太濃 反而甜味比較多 岩曬唔中意食得太苦既人 呢舊mousse都幾 creamy
最後埋單百幾蚊 食到咁多野仲要唔洗加一 其實都算抵~ 服務員態度親切 我地食得好悠閒好舒適 ☺
2017-02-17
5 分鐘 (堂食)
2017-02-15 249 瀏覽
是日跟朋友慶祝生日, 朋友提議在觀塘吃西餐, 在openrice看了很多食評, 感覺上這間餐廳應該價格合理而且坐得比較舒服, 就選擇了這間了。首先環境都還可以, 座椅沒有想像中舒適, 而且晚飯時間7點左右都已經滿座, 幸好有Book位因為只有兩個人, 怕叫兩個set會太飽, 所以叫了一個set再加意粉及小吃。Set就叫了芝士焗波士頓龍蝦伴紐西蘭牛柳 , 另外再加一份餃子雞翼及三文魚大蝦菠菜天使麵 。首先上的是跟餐的沙律, 沙律做得很美味, 生果很甜而且菜亦很新鮮, 只是蝦沒有什麼味道, 不過賣相很漂亮, 所以一上菜時朋友已經很興奮然後餃子雞翼就上了, 比想像中好, 雞翼很入味, 而入面的豬肉仍保留肉汁, 配上甜甜的醬汁,非常美味。然後跟餐的湯是蟹肉粟米湯, 粟米味很濃郁, 蟹肉不算太多, 但尚算合格。三文魚大蝦菠菜天使麵 $148 。賣相的確吸引, 但天使麵是煎成一個麵餅, 即使淋上菠菜汁也非常乾身, 而且大蝦的肉質也是偏乾及鬆散, 只有三文魚也不是非常好,只屬合格, 令人失望接著上的是芝士焗波士頓龍蝦伴紐西蘭牛柳 $268。也是令人比較失望的一道菜, 龍蝦味道很淡, 只有芝士的味道,

三文魚大蝦菠菜天使麵 $148 。
接著上的是芝士焗波士頓龍蝦伴紐西蘭牛柳 $268。
也是令人比較失望的一道菜, 龍蝦味道很淡, 只有芝士的味道, 而且牛排感覺上是平價牛, 而且肉質太韌, 朋友更指出:自己煮會仲好味過佢。

跟餐甜品 香芋慕絲
最後甜品都沒有驚喜, 不過賣相很有誠意及味道清清淡淡的, 適合不喜歡吃太甜的人, 但不能令我忘記對主菜的失望
2017-02-02
2017-01-22 2203 瀏覽
是日放假,於是約了舊同事在觀塘區吃午餐聚舊,喜歡新事物的我們當然還是堅持去找還未吃過的餐廳,哈哈!這次我們找到了K2 KITCHEN!因為我比她們早到,到的時候餐廳也還沒有很多人,餐廳內有很多長枱,很適合一大班人來吃飯gathering,而且枱與枱之間很闊落,完全不會有擠迫的感覺,如果不是趕時間的話,一直坐著聊天蠻舒服的田園沙律份量蠻多的,吃完好像已經飽了一半,哈哈!美式醬燒豬肋骨這是我近期吃過算很不錯的豬肋骨很容易就把肉切開,輕輕一拉就可以骨肉分離,很輕鬆的就可以吃到所有肉,完全不會浪費喔!加上酸酸甜甜的醬汁,完全讚香煎紅立魚柳配松露忌廉汁魚柳外層煎得很香,內裡很juicy,而且蠻大一塊的,啖啖肉,爽呀!阿拉斯加蟹肉配檸檬意大利飯本來只吃飯的話會覺得有點膩,可能因為醬汁蠻多,可是擠上檸檬汁的話就可以中和那種膩的感覺,整個變成有一種很清新的感覺,有別於一般意大利飯吃完會濟到不行,哈哈!是日甜品:熱情果芝士蛋糕本人是不太喜歡吃熱情果啦,哈哈!不過朋友們都說還不錯呢~
是日放假,於是約了舊同事在觀塘區吃午餐聚舊,

喜歡新事物的我們當然還是堅持去找還未吃過的餐廳,哈哈!

這次我們找到了K2 KITCHEN!
因為我比她們早到,到的時候餐廳也還沒有很多人,

餐廳內有很多長枱,很適合一大班人來吃飯gathering,

而且枱與枱之間很闊落,完全不會有擠迫的感覺,

如果不是趕時間的話,一直坐著聊天蠻舒服的
田園沙律

份量蠻多的,吃完好像已經飽了一半,哈哈!

這是我近期吃過算很不錯的豬肋骨

很容易就把肉切開,輕輕一拉就可以骨肉分離,

很輕鬆的就可以吃到所有肉,完全不會浪費喔!

加上酸酸甜甜的醬汁,完全讚
香煎紅立魚柳配松露忌廉汁

魚柳外層煎得很香,內裡很juicy,

而且蠻大一塊的,啖啖肉,爽呀!
阿拉斯加蟹肉配檸檬意大利飯

本來只吃飯的話會覺得有點膩,可能因為醬汁蠻多,

可是擠上檸檬汁的話就可以中和那種膩的感覺,

整個變成有一種很清新的感覺,

有別於一般意大利飯吃完會濟到不行,哈哈!
是日甜品:熱情果芝士蛋糕

本人是不太喜歡吃熱情果啦,哈哈!

不過朋友們都說還不錯呢~
2017-01-22 1457 瀏覽
公司係觀塘區,朋友放假特登出黎搵食,所以食返餐好少少。Openrice見到呢間餐廳環境好似唔錯,食物價錢又不太貴,所以黎一試。十二點放Lunch,黎到唔多人,但坐坐下差唔多到一點的時候,差唔多爆。呢到食物由$60-150 不等,最貴係牛扒 $158。Set Lunch 已包飲品、小點前菜、沙律/湯、甜品,Cafe黎講都算抵。原來一點前離座仲有9折。跟餐沙律,味道正常,但沒什麼特別。跟餐前菜,青瓜士多啤梨鵝肝,清清地酸酸地幾開謂,食完佢開始肚餓。阿拉斯加蟹肉檸檬意大利飯  $78個飯整得好好,好軟熟,夠Creamy,好夠味,加埋檸檬酸酸地幾特別,但蟹肉唔夠多。美式醬燒豬肋骨 $88呢個可選跟蔬菜/飯,因為想食得清D,揀左跟菜。個燒豬好重燒汁味,淡淡都好濃味,甜甜地,整得夠嫩,完全骨肉分離,好易食得到。香煎紅立魚柳松露忌廉汁  $108煎魚都係可以選跟菜/飯。個忌廉汁同黑松露好夾,但個人覺得味道唔太夠,個魚都唔夠滑,味道普通。最後跟餐甜品沒什麼特別。
公司係觀塘區,朋友放假特登出黎搵食,所以食返餐好少少。

呢到食物由$60-150 不等,最貴係牛扒 $158。

原來一點前離座仲有9折。
跟餐沙律
跟餐沙律,味道正常,但沒什麼特別。
跟餐小食
阿拉斯加蟹肉檸檬意大利飯
阿拉斯加蟹肉檸檬意大利飯  $78

個飯整得好好,好軟熟,夠Creamy,好夠味,

加埋檸檬酸酸地幾特別,但蟹肉唔夠多。
美式醬燒豬肋骨 $88

呢個可選跟蔬菜/飯,因為想食得清D,揀左跟菜。

香煎紅立魚柳松露忌廉汁
香煎紅立魚柳松露忌廉汁  $108

煎魚都係可以選跟菜/飯。

跟餐甜品
最後跟餐甜品沒什麼特別。
跟餐小食
阿拉斯加蟹肉檸檬意大利飯
美式醬燒豬肋骨
照燒澳洲和牛肩 Yaki Aust Wagyu Shoulder $108 Very succulent and tender beef! Executed perfectly! However the side garnish weren't really compatible with the main dish. The purple potato and pumpkin purée itself was flavour-wise, but just doesn't match the mains. 香煎紅立魚柳 松露忌廉汁 Pan fried Red Snapper, Truffle Cream Sauce $108 Fish was tender and fried pleasantly! The texture was on spot and so was the truffle cream sauce that lay beautifully on top. Again the garnish didnt go really well with the mains but

Fish was tender and fried pleasantly! The texture was on spot and so was the truffle cream sauce that lay beautifully on top. Again the garnish didnt go really well with the mains but overall we were satisfied with the dish. The service was worthmentioningly good, professional staffs attentive to customers needs. Satisfying dining experience!

Marks: (8.5/10)
2017-01-02
  • 照燒澳洲和牛肩