2016-09-15 406 瀏覽
朋友一直哄著要帶我去吃全城最好的薄餅,真是使我十分期待呢~店子鄰近上環地鐵出口,一出行幾步就到了!裝潢設計新穎,配上色彩繽紛的凳,帶出一絲型格又時尚的感覺。 Really Best pizza in town?餐牌十分簡潔,主要有Starters、Pasta等選擇,另配有素食之選、魚和海鮮,以迎合大眾的口味;但原來店子出名的是意大利正宗pizza,酒牌的選擇也十分多種類,難怪讓朋友這麼著迷。Salad 沙律點了廚師推介的,碗的容量好大,沙律份量自然都十足,而且蔬菜吃落好脆、好新鮮!Chef special  $92Mixed salad, cherry tomato, olive and bell peppers, egg and cheese 鋪面有好多粒新鮮又紅豔的小蕃茄,吃落十分醒胃!將蛋切成片狀,底下鋪了海量火箭菜,還吃到三色椒粒,口感更豐富滋味。加入芝士,吃落帶點咸香味道,想不到單是沙律已經如此滋味!Gorgonzola cheese and apple $150另加toppings  大約$15-40Pizza 果然是皮薄餡靚,第一次食餅底如此超薄的薄餅,但又不失香脆的口感
朋友一直哄著要帶我去吃全城最好的薄餅,真是使我十分期待呢~

店子鄰近上環地鐵出口,一出行幾步就到了!
裝潢設計新穎,配上色彩繽紛的凳,帶出一絲型格又時尚的感覺。

Really Best pizza in town?
餐牌十分簡潔,主要有Starters、Pasta等選擇,

另配有素食之選、魚和海鮮,以迎合大眾的口味;
但原來店子出名的是意大利正宗pizza,

酒牌的選擇也十分多種類,難怪讓朋友這麼著迷。
Salad 沙律點了廚師推介的,碗的容量好大,

沙律份量自然都十足,而且蔬菜吃落好脆、好新鮮!
Chef special  $92

鋪面有好多粒新鮮又紅豔的小蕃茄,吃落十分醒胃!

將蛋切成片狀,底下鋪了海量火箭菜,

還吃到三色椒粒,口感更豐富滋味。

加入芝士,吃落帶點咸香味道,想不到單是沙律已經如此滋味!

另加toppings  大約$15-40
Pizza 果然是皮薄餡靚,第一次食餅底如此超薄的薄餅,

但又不失香脆的口感,好特別呀!

蘋果切片吃落好軟,夾雜了Mozzarella cheese咸香,

真是想不到如此薄的薄餅可以吃到如此豐富的口感!

批中央有較多芝士,我都忍不住吃了好多件~
這個是正常size 12'吋,但我覺得一個女生都可以獨自KO!!

巨pie 是20'吋呢,下次可以考慮點一客這個薄餅與3-4個朋友一齊share!!

薄底不會好乾,相反吃到有滋潤的口感!

在這個薄餅都看得出廚師的細心,

皆因不是隨便撒上配料就算,

而是每塊薄餅鋪面都有蘋果乾!
Cocktails  All $88

下次happy hour一於再來!飲品buy one get one free!!
Cosmopolitan

Lemon, vodka, triple sec, lime juice and cranberry juice
每次去飲野都會揀選甜的特飲,加入了金巴利汁和檸檬汁,

果汁味偏重,又帶有一絲絲酒的苦澀,尤其適合不太飲得既女生喔!

如果不夠喉,可以考慮點一客甜品作總結~
  • Chef special salad
  • Gorgonzola cheese and apple
2016-09-14 264 瀏覽
First time to be here for the pizzzzas! It was lucky that I could try out 2 different flavours in one pizza. So I ordered the Half T-Rex (mozz x tomato x ham x sausages x spicy salame) & Half Jacomax (mozz x tomato x grounded beef x peppers x eggs) $160. The base were tomato sauce so that they can bake together.I would prefer the t-Rex since the taste is more intense and more flavours! For the Porcini risotto w/ red wine sauce $158, it was a bit pricy but yet the texture is very rich, the most r

For the Porcini risotto w/ red wine sauce $158, it was a bit pricy but yet the texture is very rich, the most richness risotto I ever had! It was so tempting that I couldn't stop eating this haha! But at the same time, it was so heavy
Overall, they were too much for 2 persons, I guess it will better to share among 4!
2016-09-14 372 瀏覽
一間不難找又味道不錯的 pizza,就是等友人放工的好地方!友人不知何時放工,我只好先點著一杯飲品,一個人先沈澱一下一天忙碌工作過後的心情,間中這樣的沈思就是聆聽自己內心聲音的好時候!Jacomax Sunrise酸酸甜甜的beverage,解渴又開胃!Smoked Salmon Salad煙三文魚沙律,下層是新鮮沙律菜、蕃茄,配上意大利黑醋及橄欖油,味道很醒神開胃,大大碗,適合兩口子一起分享!Blue Mussel in Weiss Beer大大隻藍青口,每隻都頗肥美,入口有濃濃的酒香,飽滿又爽口。伴碟還有兩片麵包,還可以用來沾一點湯,整體這個藍青口的份量都不少唷!Jacomax Pizza看到 Jacomax 的pizza 係即叫即製的所以點了Jacomax Pizza,饀料有Mozzarella、蕃茄、三色椒、碎牛肉、中間還有一隻雞蛋,饀料很豐富!Pizza 邊非常脆口,雖然pizza 很多饀料,但吃了一塊很都不會覺得太膩!

Jacomax Sunrise

酸酸甜甜的beverage,解渴又開胃!
Smoked Salmon Salad

• BlueMusselinWeissBeer
  • JacomaxSunrise
  • SmokedSalmonSalad
2016-09-13 684 瀏覽
卡米拉都不太喜歡酒吧,或是有酒吧元素的餐廳,因為通常都是強勁的背景音樂加上顧客們的傾談的聲音,真是吵到一個點。不過Jacomax除了酒吧外,還主打薄餅。既然來到酒吧,不會只點橙汁吧!我點了是日精選Lindemas Faro ($50),單憑它的法文名字難猜不到是什麼。其實它是帶出酸甜梅子香的黑糖啤酒,去掉了平日啤酒的重口味。 不過酸的啤酒不是人人可以接受得來,是好是壞就見仁見智。食物方面,是晚我們點了Jacomax Pizza ($160)、蕃茄蒜蓉多士 ($58)及黑胡椒烤雞翼 ($54)。「薄餅樂園開心地,出奇老鼠錫晒你!」有多少食友還能記起八十年代出奇老鼠薄餅樂園嗎?還記得爸爸媽媽說帶卡米拉到出奇老鼠薄餅樂園,我總會開心上半天。可惜隨著時間的逝去,它還是被時代巨輪沖走了!Jacomax的薄餅口感和出奇老鼠薄餅樂園近似,比PizzaHut的厚批薄及軟身,也比PizzaExpress的厚。我們點的Jacomax Pizza ($160)是牛肉燈籠椒蕃茄芝士薄餅,材料包括香草牛肉、燈籠椒、蛋、意大利蕃茄及水牛芝士。上枱時薄餅達至燙口程度,香氣令人垂涎三尺,芝士的拉絲度也不錯。香草牛肉是
既然來到酒吧,不會只點橙汁吧!
Lindemas Faro
「薄餅樂園開心地,出奇老鼠錫晒

Jacomax的薄餅口感和出奇老鼠薄餅樂園近似,比PizzaHut的厚批薄及軟身,也比PizzaExpress的厚。我們點的Jacomax Pizza ($160)是牛肉燈籠椒蕃茄芝士薄餅,材料包括香草牛肉、燈籠椒、蛋、意大利蕃茄及水牛芝士。上枱時薄餅達至燙口程度,香氣令人垂涎三尺,芝士的拉絲度也不錯。香草牛肉是小粒狀頗為惹味,與其他材料也很匹配。當中比較特別的用上蛋白凝固、蛋黃呈液狀的糖心蛋。餅底厚薄合適也不油膩。當然要找到和出奇老鼠薄餅樂園一模一樣的味道是沒可能的。可能小時侯接觸的食物不多,至今,出奇老鼠的薄餅味道還是無可取代的美麗畫面。
Jacomax Pizza
蕃茄蒜蓉多士同樣熱度十分高,咬下去十分脆,也有小量生菜伴碟。
蕃茄蒜蓉多士
平日吃到的大多是蜜糖烤雞翼,黑胡椒烤雞翼是比較少見。黑胡椒烤雞翼質感嫩滑,雞皮咬下去脆口,可是雞翼的脂肪較多。
黑胡椒烤雞翼
總括而言,Jacomax店內燈光昏暗,作為歡樂時光是不錯的選擇。以吃薄餅而言,燈光就似乎不合適。不過食物質素也不錯,是一間可以一試的店子。
2016-08-22
蕃茄蒜蓉多士
2016-09-12 464 瀏覽
近年流行手工啤酒,本來並不熱愛啤酒的我亦好奇嚐過不少,但始終不喜歡甘苦味,如果可以揀,果味更濃的比利時樽裝啤反而更合心意。位於上環地鐡站的 Jacomax 路過多次,知道她有大量比利時啤酒,周日懶洋洋的中午,正好來個薄餅飲杯啤。店舖沒有甚麼裝潢,只是擺設有些特色,身為愛狗人士,這副小狗們在賭桌上玩樂的油畫自然吸引了我的注目。除了用餐桌椅,佔位不少的是酒吧及做pizza的廚桌。看餐牌,小店對自己的出品甚有信心,寫上這些話,既然有best beer & best pizza,我們就沒有來錯。Belgium Sweet Fruit Beer Lindemann餐牌上有說明,酵製兩年方成,帶酸味的果啤,男女皆宜。選了兩杯我最喜歡的口味,Rasberry & Blueberry。自然可口的果酸,蓋過了啤酒的甘苦味,正合我口味,滿足。多年沒有看著廚師做pizza,今天有興致看看,剛好見到做我們的。據解說,這兒只用天然烤素做餅,客人可以吃得安心。Jacomax Pizza招牌 pizza,topping 是番茄、碎牛肉、青椒、芝士及最吸引我的蛋一只,蛋其實是寶,在中西食品上,適合加上,能增添潤滑
除了用餐桌椅,佔位不少的是酒吧及做pizza的廚桌。

餐牌上有說明,酵製兩年方成,帶酸味的果啤,男女皆宜。
Lindemann - Blueberry favor
Lindemann - Rasberry favor

自然可口的果酸,蓋過了啤酒的甘苦味,正合我口味,滿足。
據解說,這兒只用天然烤素做餅,客人可以吃得安心。

Jacomax Pizza
招牌 pizza,topping 是番茄、碎牛肉、青椒、芝士及最吸引我的蛋一只,蛋其實是寶,在中西食品上,適合加上,能增添潤滑及口感。
Jacomax Pizza
發揮在 pizza 上,效果亦相當好,而且跟其他配料一向合作無間,
Jacomax Pizza
pizza 餅底亦薄亦脆,材料豐富,非常美味。
而且配備三款辣椒醬料,中外口味皆有,符合客人口味,我認為,加一些辣椒粉最合味道。

Jacopo Gelato
最後吃杯雙球雪糕,開心果及雲呢拿朱古力粒口味各一,滑溜濃郁,好不滿足。

服務環境中規中矩,周日下午悠閒舒適,不失為一好落腳之處。
2016-08-07
Lindemann - Blueberry favor
Lindemann - Rasberry favor
Jacomax Pizza
上環呢間pizza店Jacomax係我屋企附近至愛嘅餐廳之一,所以經常黎食~今次黎先叫一份小食烤雞中翼,肉質嫩滑juicy,十分惹味~點解鍾意黎呢間食pizza,因為呢度個pizza好正宗傳統皮薄香脆,叫咗個我最愛嘅夏威夷pizza~ 熱辣辣嘅pizza送上枱到,餅底薄而且脆但又能保持麵包嘅口感~ 好多餡料,味道好香而且有口感,一口氣連續食咗三片,好好味,推介!!點少得甜品,今次個Gelato係Pistacchio開心果味,味道好香濃,而且質地幼滑細密,好鍾意呢到嘅開心果味雪糕,超級推介!!最後飲品Mojito,自從飲過一次就上癮了,清新爽口味道怡人,解渴好飲!!呢間餐廳服務好好,食物有水準,係我經常encore之選!!題外話:呢條街好多勁pokemon捉,係度捉過好多比卡超,仲有雷超同啓暴龍~

今次黎先叫一份小食烤雞中翼,肉質嫩滑juicy,十分惹味~

呢間餐廳服務好好,食物有水準,係我經常encore之選!!

Chicken Wings
  • Blue Mussel in weiss beer
  • Chicken Wings
  • Hawaii Pizza
2016-09-04 499 瀏覽
朋友响上環做野, 知道呢間PIZZA好食, 今次WEEKEND黎試吓, 座位好寬闊, 我地坐窗邊卡位。見到張咭片好奇問待應, 卡通人物係咪老細, 佢話係,仲好似添, 呢間餐廳啲PIZZA係老闆係意大利的食譜, 再經自己改良為香港人口味, 好有心思, 好新穎, 餐牌仲有好多款野食添,先叫了個推介, 有CREATIVE既PIZZA, 店員冇介紹錯, 係Gorgonzoia Cheese and Apple, 即blue cheese, 初初好驚會羶, 但店員說服後, 真係冇失望, 好特別, 面有好多片新鮮蘋果, 仲起晒波浪, 好靚, 個BLUE CHEESE帶出少許咸味, 剛好! 個餅底好薄, 但有質感, 唔會好乾身。真係恰到好處。之後叫了Blue Mussel in weiss beer sauce, 一大盤, 好有份量, 雖然唔算大隻青口, 但正因為咁, 所以好容易索晒啲汁, 仲有兩塊包, 可以點湯汁食, 好鮮甜味, 再叫了杯即磨CAPPACCINO, 下次真係想夜晚唻試吓呢度既啤酒, 好多款式喎。
Gorgonzoia Cheese and Apple
Blue Mussel in weiss beer
再叫了杯即磨CAPPACCINO,
下次真係想夜晚唻試吓呢度既啤酒, 好多款式喎。
Cappacino
2016-09-04
Gorgonzoia Cheese and Apple
Blue Mussel in weiss beer
SW
2016-09-03 628 瀏覽
Pokemon大熱,要去全香港去捉,亦可以順過去不同的地方食好嘢,今日去到上環,又係時間再訪Jacomax。Smoked Salmon Salad,開飯前,先用沙律醒醒胃先,煙三文魚、沙律菜再配上黑醋,而且份量夠三個人,大家仲想點!Sausages Platter,每兩年去德國出差,德國腸是我必點的,剛好menu上有,我又點會錯過??共有5種不同的腸,真的總有款啱你。Blue Mussel in Weiss Beer,自從上一次試過後,呢道菜已經係不二之選。用啤酒煮過的藍青口,留有淡淡的醇香的啤洒味,還可以帶出青口本身的鮮味。為咗大家可以進一步享受個汁,面包還會捧上的。Lasagna Carne Della Mamma,芝士肉醬千層面,唔係咁易可以遇上。上枱時,表面的芝士還是有泡泡的,濃濃的芝士肉醬配上千層面,真的只怕不再遇上。Jacomax Pizza,今次又係點咗呢款pizza,依舊一隻太陽蛋喺正正中間,配上蕃茄醬,芝士,青椒同免治牛肉,加上薄底,易咬,不用刀叉,狂野一餐。Black Island,大家熟悉的黑牛西方版,咖啡朱古力配上雪糕,連不好咖啡的我,也頂不了誘惑。
2016-08-12
2K
2016-09-03 136 瀏覽
今日放工之後同屋企人去左一直都想試好耐的Jacomax. 點了Carbonara ($110) Bacon with typical egg yolk and cream sauce 醬汁濃厚,蛋香和忌廉味道調教得恰度好處。加上掛汁力高,意粉質感煙韌彈牙,吃上來很滿足! 另外點了一份Pizza Regular size12' T-REX($150) Mozz, tomato, ham, sausages, spicy salame Jacomax招牌pizza豈能不點?點了有推薦符號的T-REX, pizza餅底唔會好厚,食落煙韌可口,麵粉香味濃郁,配上腸仔、火腿等配料非常惹味。 晚上8:00前,cocktail buy 1 get 1 free,一向唔好酒精嘅我都覺得好抵,唔飲真係對唔住自己呀!Tequila Sunrise ($88) Orange juice, vodka, grenadine, cherry 甜甜地,飲落好清新,味道幾似fruit punch. Cosmopolitan ($88) Lemon vodka, triple sec, lime j, cranbe
今日放工之後同屋企人去左一直都想試好耐的Jacomax.

Cosmopolitan ($88) Lemon vodka, triple sec, lime j, cranberry 酸酸甜甜,又好開胃。
2016-08-24
不經不覺, 朋友原來己經懷孕了一段日子, 臨盤在即, 當然要把握機會和她吃個飯, 摸摸她大大的肚子~ 找地方食飯時本以為很多避忌, 至少生冷東西不能吧, 但可幸大肚婆全無顧忌, 決與我勇往直前吃到底, 好吧, 我們今餐選了涷飲和薄餅 希望肚內的BB都可以一齊享受到美食~ 終於決定來到上環的Jacomax, 位子超好找, 只是在上環A1出口往左轉, 不出十步就找到了! 對於路痴如我又或唔想行多步既朋友來說, 這間是方便極了!!! 餐廳是酒吧形式, 很開揚坐得很舒服~~ 暗黑的燈火令到本身疲勞的心靈得以開懷! 而且亦要讚一讚這裡的員工很很人 因為本來我們是坐普通坐的, 但是由於我朋友有BB 所以她們很好人的安排我們坐玻璃窗旁的沙發座 而且態度有禮勤快, 給我感覺很好! 至於食物方面, 大約百來元一個意粉又或PIZZA, 以酒吧來說, 價錢合理中等, 而且選擇很多, 以飲品來說, 這裡的手工啤酒相當出名, 只是Drink list都足足有一本menu那麼厚, 下次與朋友談心事又或開懷大嚼,這裡都是一個好好的選擇! 裝修很有特色, 天花板的賽馬克燈很富情調! 大熱天時, 當

摸摸她大大的肚子~

決與我勇往直前吃到底, 好吧, 我們今餐選了涷飲和薄餅

希望肚內的BB都可以一齊享受到美食~

餐廳是酒吧形式, 很開揚坐得很舒服~~

暗黑的燈火令到本身疲勞的心靈得以開懷!

而且亦要讚一讚這裡的員工很很人

因為本來我們是坐普通坐的, 但是由於我朋友有BB

所以她們很好人的安排我們坐玻璃窗旁的沙發座

而且態度有禮勤快, 給我感覺很好!

下次與朋友談心事又或開懷大嚼,這裡都是一個好好的選擇!

裝修很有特色, 天花板的賽馬克燈很富情調!

大熱天時, 當然要快快來個涷飲, 我點的是Jacomax Sunrise, 它是cocktail來的,

喝下去酒味不強, 有陣陣天然菓香味道, 尤其喜歡清新的菠蘿汁味

清甜解渴, 喝一口真的透心涼呢!

朋友是孕婦的闗係, 特別點了Cranberry juice給她, 她說味道酸酸甜甜, 清新甜美的苺汁很開胃,

可以刺激胃口增進食慾呢~

我們二個女生點了pizza和pasta~

pizza要了招牌Jacomax (半邊)和煙三文魚芝士(半邊)

原來這裡可以order 半邊pizza來併合的~那一次過就可以試齊二個口味了!!!

上桌時pizza剛出爐, 香氣四溢, 看來很好味的樣子~

Jacomax pizza 很有驚喜! 以碎牛肉, Mozzarella 芝士和蕃茄來製成, 己經非常美味!

芝士剛出爐拉出來還扯着細絲, 餅底夠脆口, 再添上碎牛肉就更味道一流了!

上面還加了一隻剛熟的雞疍, 點點疍汁濕潤了薄餅, 咬下去更香更脆口

YUMMY!

而煙三文魚芝士pizza就是水準之作, 薄餅上面鋪滿了煙三文魚, 咬下去一點不腥,

充滿三文魚的鮮和甘香, 再併着新鮮熱辣的Mozzarella 芝士, 夠香又惹味!

也點了牛肝菌白汁長通粉~ 這個真的好好好好味!!!!

不要以為沒什麼配料就味道單調, 其實一點也不是! 單是牛肝菌本身己夠味了!

牛肝菌本身味道濃郁, 散發着一股清新的菌味道, 長通粉夠彈性,

沾上美味的牛肝菌汁, 惹味又令人想一吃再吃!

埋單HKD 437, 每位約廿百餘元, 以晚飯來說, 價位合理可以接受~

Jacomax 上環永樂街38-42號東成商業大廈地下C舖 T: 2851 4688
2016-08-31
1 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
紀念日
  • 牛肝菌白汁長通粉
  • JACOMAX PIZZA
我的好友知道我是薄餅控,就帶我來呢間佢食過覺得幾好的店,試下 呢度嘅pizza~ 星期天的早上這裏比較人少, 只得我們一台客有點包場的感覺, 如果唔係我個friend話呢度都幾幾好食, 我會以為是無客幫襯囉! 既然係專程嚟食pizza嘅, 乜都唔好傾叫返過嚟食下先! 我就最鍾意食有好多芝士嘅pizza啦, 但係又唔食得火腿喎, 所以揾勻成個餐牌, 得呢款係比較啱心水, 但係其實叫嘅時候我都有啲擔心芝士同蘋果嘅配搭會唔會好奇怪呢?! 出到嚟嘅會唔會成個蘋果批咁呢?! 個pizza都好大個下, 足足有十二吋 !又估佢唔到,佢會將個蘋果切到咁薄! 這樣打橫原個鋪在個pizza個面到, 賣相就真係奇怪左啲, 但係食落又好好食喎! 首先個pizza薄批得來有少少厚度, 脆得嚟又唔會太硬, 加上芝士味香濃, 個蘋果有少少果香而不會太搶風頭, 竟然是一個有火花的配搭!不錯不錯! 竟然咁大個pizza我哋兩條女食曬! 叫咗杯 raspberry drink嚟飲, 一時冇為意原來係啤酒嚟喎! 平時我係唔飲啤酒尤其事咁早, 咁既然叫咗就飲啦! 不過原來佢嗰個酒精含量都係得4%左右, 酒精含量低, 好適合

叫咗杯 raspberry drink嚟飲, 一時冇為意原來係啤酒嚟喎! 平時我係唔飲啤酒尤其事咁早, 咁既然叫咗就飲啦! 不過原來佢嗰個酒精含量都係得4%左右, 酒精含量低, 好適合我呢啲叫做過下酒癮嘅女仔ka~ 而且味道和果汁非常相似, 唔講係啤酒其實以真係以為飲緊果汁, 甜甜地而且苺味濃郁, 連我這個平常不愛喝啤酒的也覺得很好飲!

呢度嘅雞翼都整得好好食, 就是簡簡單單的黑椒雞翼, 沒有多餘的花款, 味道就是很香, 很有媽媽的手藝的感覺, 家庭feel,令人覺得很好吃~

有時嘆下beer食件puzza,生活就是如此簡單寫意~
2016-08-31 212 瀏覽
星期日中午的中上環區人流非常少,與友人找間餐廳吃個午餐,地點選擇了Jackmax。離地鐵站只有一分錢路程,中午的人客不多。師傅製作薄餅中。雙拼薄餅。藍芝士+蘋果片和暴龍。藍芝士咸香非常滋味,蘋果片帶點清甜清香,味道完全不膩口,香甜蘋果香加上豐富芝士,甜中帶點咸香,果然驚喜。暴龍由三種肉類加芝士製成,肉香豐富入口咸香,芝士和茄醬味道突出,肉類之選。肉醬千層麵。濃濃的芝士份量非常多,芝士咸香黏口,肉碎份量也不少口感豐富,一層層麵粉夾有滿滿的芝士和肉碎,入口軟腍滋味。
師傅製作薄餅中。
雙拼薄餅。

藍芝士+蘋果片和暴龍。

肉醬千層麵。

2016-08-28
午餐
2016-08-31 149 瀏覽
天氣熱得不得了,下午在上環辦完事走入一家 pizza 店休息,順便點了份健康沙律充飢。蟹肉菠蘿沙律,每份$128,初時覺得有啲貴,原來好大碟。用膠碗載著,菠蘿蟹肉生菜車厘茄未混合,清楚見到菠蘿及蟹肉份量唔少,自己攪混食,因為有蟹肉,味道唔差,因為有菠蘿,酸酸地幾開胃,適合夏天食。呢道有個大酒吧,好多不同啤酒款,但下午唔敢飲,都係飲杯咖啡提提神好,用機沖嘅,無咪點。

蟹肉菠蘿沙律,每份$128,初時覺得有啲貴,原來好大碟。
2016-08-31 110 瀏覽
今晚我倆又做對無飯夫婦,不吃飯,吃Pizza! 這間店位於上環地鐡口則,勝在夠方便。可能是假日吧,不太多人,店內的裝修時尚,有不同特式的坐椅,我們被安排坐窗口卡位,坐得舒服。 店內的一角還有公園的長椅,很特別。 先點了杯Mojito,賣相不俗,但第一啖飲下,有點苦,而且梳打水味很重,不過放了一會再飲,青檸旳味道會較出,味帶點甜。 啤酒煮藍青口,啤酒味濃,白汁的味道調得很好,青口的肉質略嫌少不夠滑身,有點overcook。旁邊兩片法飽用來點汁一流,但為何不加點蒜蓉再烘脆呢?就只差一點點,make a difference! Jacomax Pizza,餡料為牛肉,蕃茄芝士及青紅椒,上面再放了一隻蛋,看似普通,但味道一點也不普通,牛肉惹味,加上mozzarella cheese,無得輸,加上蛋味,原來味道是可以那麽夾。 估不到這裡有驚喜!可encore~

店內的一角還有公園的長椅,很特別。

估不到這裡有驚喜!可encore~
2016-08-31 613 瀏覽
趁著老闆當日上大陸,我建議同事一起去 Jacomax 食 pizza! 這裡酒吧西餐廳格局,中午時段,店內開揚光猛!供應:沙律、薄餅、意粉、咖啡、果汁、啤酒...我們看過餐牌後,Lunch set 1人餐~6人餐由 $128 起,相對比散叫抵食得多!夏威夷薄餅 lunch set $128由店子開業,我就幫襯,聘請意大利師傅弄製薄餅,正宗意大利風味!水準依然!令人百試不厭!富有麥香!配料是菠蘿粒及意式火腿,酸甜熱帶風情的口味!很適合大家胃口!轉汽水/ 咖啡或茶 轉特飲 +$40Cranberry juice $45酸甜冰涼透心不錯喝!Jacomax surprised $52同事點的特飲漸變色的賣相既艷麗又吸引!Crab meat and pineapple salad $128一大兜蟹肉菠蘿沙律,充滿配料, 好足料! 蟹肉及菠蘿又夾味! 清新開胃!

這裡酒吧西餐廳格局,中午時段,店內開揚光猛!
供應:沙律、薄餅、意粉、咖啡、果汁、啤酒...
我們看過餐牌後,Lunch set 1人餐~6人餐

由 $128 起,相對比散叫抵食得多!
夏威夷薄餅 lunch set $128

夏威夷薄餅
轉汽水/ 咖啡或茶

轉特飲 +$40

Cranberry juice $45
酸甜冰涼透心不錯喝!
Cranberry juice
Jacomax surprised $52

同事點的特飲漸變色的賣相既艷麗又吸引!

一大兜蟹肉菠蘿沙律,充滿配料,
好足料!
蟹肉及菠蘿又夾味!
清新開胃!
Crab meat and pineapple salad