2018-06-10 232 瀏覽
心血來潮,想同女朋友食PIZZA再去影下壁畫,就決定去上環食個LUNCH先!口味超過20種,薄餅即叫即製真心想試下。睇下個MENU...真係多到揀唔到...個內在環境都OK既...有D BAR FEEL。1.德國麥啤煮藍青口 ($139)Starter黎講好大份,有一整盤滿滿嘅青口!呢個青口用左麥啤去煮,好特別!啤酒滲哂落青口入面,而青口仲保留住原先的鮮味,青口配啤酒味原來都幾match架。2.T-Rex (暴龍Pizza) 13” ($150)食肉獸必點。入面有莎樂美腸、火腿、香腸,仲有唔少嘅mozz芝士。薄餅即叫即製,會見到個廚師係open kitchen度整pizza架!見廚師手勢熟練,搓幾下麵糰又轉幾下,唔洗幾分鐘就變左做圓形,再快手鋪上材料,幾下就已經推左個pizza入焗爐,望佢整已經好期待個pizza。 一出爐,個pizza香噴噴,熱辣辣!餅底夠薄身脆口,配料十足,口感非常豐富,好食到一塊接一塊,一陣就已經食哂個pizza!呢度環境好chill,氣氛好好,有大量唔同種類嘅手工啤可以揀,夜晚可以相約朋友黎飲酒食PIZZA,盡情傾計呀!

口味超過20種,薄餅即叫即製
真心想試下。

睇下個MENU...真係多到揀唔到...

個內在環境都OK既...有D BAR FEEL。

1.德國麥啤煮藍青口 ($139)

2.T-Rex (暴龍Pizza) 13” ($150)

2018-06-09
2018-06-02 304 瀏覽
🍕🍕藍芝士蘋果+jacomax special🍕🍕一直鐘意藍芝士嘅咸香 屬風乾芝士易入口的一種 都係第一次食pizza版本😆係非常非常驚喜同難忘💓💓別看薄薄一層芝士 香氣已經十足 獨特咸香配上香甜帶汁的蘋果片🍎不油不膩 正中我正餐都想食微微甜食嘅胃口😚.Jacomax special 特別在有免治牛肉粒 半熟蛋同mozzarella🐣牛肉粒挺香不乾 半熟蛋意想不到地為pizza加了很多分 中和了茄醬同牛肉的味道 更溫和了👍而且令pizza更濕潤👍芝士亦很足 非常拉芝😈.Pizza屬薄餅底 底下焗得帶點黑孔 切件尖尖亦帶筆挺 厚度均衡 證明焗得剛好👏👏這個值錢超抵食😍😍.同場有不少外國上班一族來啊😎😎
🍕🍕藍芝士蘋果+jacomax special🍕🍕
係非常非常驚喜同難忘💓💓
同場有不少外國上班一族來啊😎😎

2018-06-02 199 瀏覽
朋友想吃CHEESY的食物今晚就相約他於上環永樂街來拜訪這家友人推薦的西餐廳店內播放著節奏輕快的音樂頓時令人精神放經鬆安坐後就先點頭盤菜式有雞翼和三款德國腸三種德國腸各有風味各有特色尤以白腸最得我歡心雞翼是用黑椒烤製非常惹味另外點了蟹肉意粉作主菜蟹肉份量很多味道鮮美與意粉一起食用味道很夾薄餅就點了T-REX暴龍薄餅鬆脆餅皮上鋪上厚厚的水牛芝士配料有辣肉腸及沙樂美腸等餐廳更強調使用新鮮蕃茄醬味道也調較得剛剛好是全晚的最得我歡心的一道菜
朋友想吃CHEESY的食物
2018-05-31
雞翼
蟹肉意粉
2018-05-22 3063 瀏覽
人越大,越覺得港式pizza 連鎖店的pizza 很不濟,薄餅比麵包更像麵包似的。要食就要食正宗意大利式的!是晚跟好友到上環一家由意藉廚師主理的pizza 店,品嚐來自意大利的味道。Jacomax公司批($160/ 13")(Mozz/ tomato/ grounded beef/ bell peppera/egg)採用天然發酵的Pizza, 口感真的跟一般薄餅連鎖店的。外圈非常香脆,咬落去會發出𠺝𠺝聲。而內裡則好柔軟和濕潤。第一次食pizza 有加雞蛋,雞蛋呈半熟狀態,蛋汁配合薄餅,好好吃。另外還有Mozzarella cheese, 免治牛肉,三色椒等配料,令pizza 顏色五彩繽紛。芝士有少少牽絲的效果,煙韌!免治牛肉有牛肉香,而餅底的茄醬味酸中帶甜,味道天然。整體味道相當融和,有別於一般港式pizza 店的pizza, 只有濃烈味精的感覺。13" pizza 有八件,三至四人分吃就最適合不過。但見到鄰座的外國人,一個人一口氣吃了一個,就知道有一定的水準吧!卡邦尼意大利粉 ($110)意粉煮得剛剛好,口感彈牙。意粉汁醬是由店方自家調製,不用罐裝預製醬汁。醬汁好rich, 好濃稠,
Jacomax公司批($160/ 13")

卡邦尼意大利粉 ($110)
意粉煮得剛剛好,口感彈牙。
意粉汁醬是由店方自家調製,不用罐裝預製醬汁。醬汁好rich, 好濃稠,充滿蛋汁及芝士的香氣,亦有點點黑椒味。每條意粉都沾上醬汁,好滋味。另加入煙肉及乾芝士,令意粉更添香口。
叫了杯橙汁解解渴,但只是果x 先生的貨色。嗜酒的朋友可點酒類飲品,因為有勁多選擇。

2018-05-14
  • Jacomax公司批
身處上環工作,最捧的就是一落到辦公室樓下,滿街都是食肆,不過如果說到吃 Pizza 的話, Pizzeria Jacomax 就會是我們第一個會考慮的餐廳,全因為他們的食材質素及新鮮製作!平時午餐的飯腳今天只有我跟業餘做健身教練的M同事,老友鬼鬼的兩個麻甩佬想大吃特吃,Pizza 一定係最好的選擇!究竟兩個麻甩佬,食量可以有幾驚人?點了一個 Set for 2,然後再來加一個 13" Pizza 應該就剛剛好了吧!二人餐我們選了暴龍Pizza (T-REX)!脆烤雞翼拼香腸兩款不同口味的香腸並加上烤得脆身的雞翼,作為吃pizza前的小食相當錯呢!T-REX Pizza (暴龍) 12’’Pizza 的芝士拉絲效果永遠是這樣邪惡!暴龍這個名字也有夠霸氣,這個餅底夠薄身,芝士及辣肉腸的用料十足,咬下去餡嫰而餅底脆,非常Match!!Napoli Pizza 13''拿坡里 Pizza 的咸香味真的有夠突出,moss cheese加上蕃茄,仲有Anchovies的魚鮮味,入口好刺激味蕾,啖啖都是滋味的享受!加多兩罐 Ginger Ale,完全係一個超滿足的午餐!!

T-REX Pizza (暴龍) 12’’

Napoli Pizza 13''
加多兩罐 Ginger Ale,完全係一個超滿足的午餐!!
2018-05-15
1 分鐘 (堂食)
  • 脆烤雞翼拼香腸
  • T-REX Pizza
  • Napoli Pizza
2018-05-17 321 瀏覽
同事仔生日,想食得輕鬆D,去左jacomax 食個pizza ,lumch set 都唔貴,4人set $438有4個lunch set ,1 人到8人都有,夠全面我地3個人叫左個4人set Chef salad 有恰蛋,沙律,蕃茄仔,三色椒salame platter 意大利肉腸薄薄地一片同蒜蓉包一齊食無得彈蒜蓉包香軟鬆脆,好香蒜蓉味Matriciana penne 香辣煙肉蕃茄長通粉小小辣,好惹味,蕃茄清清地再搭煙肉好有口感Prosciutto & Funghi pizza 有磨菇,芝士,火腿,批底好香軟熟pizza 好大件,價性比甚高
lumch set 都唔貴,4人set $438

有4個lunch set ,1 人到8人都有,夠全面

我地3個人叫左個4人set

Chef salad
有恰蛋,沙律,蕃茄仔,三色椒

salame platter 意大利肉腸
薄薄地一片同蒜蓉包一齊食無得彈

蒜蓉包香軟鬆脆,好香蒜蓉味

Matriciana penne 香辣煙肉蕃茄長通粉
小小辣,好惹味,蕃茄清清地再搭煙肉好有口感

Prosciutto & Funghi pizza
有磨菇,芝士,火腿,批底好香軟熟
pizza 好大件,價性比甚高
2018-05-17 1308 瀏覽
今日偷偷射左一日波, 做得咁辛苦真係好想同老公一齊好好咁休息番一日. 今日大家都自然醒後就好CHILL 咁去左上環搵野食, 我地去左一間平時都好多人又等唔到位既餐廳, 可能已經係過左LUNCH TIME所以我地可以任坐又唔洗趕住走,可以享受一日既慢活. 餐廳既MENU 好COLOURFUL~ 好多唔同種類既野食呀! PIZZA都超過20唔同既配搭同款式. 真係好花多眼亂呀~先先我地叫左個蟹肉菠蘿沙律, 因為我食唔到olive oil 所以所有SAUCE 都另上. 唔落SAUCE都好好味, 因為蟹肉好鮮又帶點咸而菠蘿又甜甜酸酸令到個味道好豐富. 又唔會好寡!之後叫左個LASAGNA配上一杯冰凍既日本鹽梅BEER.LASAGNA 拉晒芝細細碟超足料呀. 一層肉醬一層麵仲要有大量既芝士... 好滿足! 再飲番啖冰凍BEER, 真係好高既享受.之後再上左一個2味既PIZZA (Apple Blue cheese 同埋 T-rex!!!) 我超鐘意APPLE + BLUE CHEESE PIZZA呀!!! 薄薄熱烘烘的PIZZA上面有一片片的蘋果, 蘋果既甜甜地再加埋BLUE CHEESE既咸咸

之後再上左一個2味既PIZZA (Apple Blue cheese 同埋 T-rex!!!) 我超鐘意APPLE + BLUE CHEESE PIZZA呀!!! 薄薄熱烘烘的PIZZA上面有一片片的蘋果, 蘋果既甜甜地再加埋BLUE CHEESE既咸咸地呢個味道好特別同埋真係好好好好味呀!!! T-REX 都好好味不過我真係大愛蘋果個邊!! 老公就鐘意T-REX~ 所以我地一人一邊食晒!!!仲有一個黑椒雞翼, 味道好野味! 有黑椒既香不過又唔會好辣, 好味好味~
其實都已經好飽嫁啦, 不過又想叫個COLD CUT 黎送下BEER 同埋傾下計, 呢個COLD CUT PLATTER 都好多唔同既選擇. 小小帶咸送酒好一流. 咁樣既一個悠悠閒的下午配上美食同啤酒真係非常寫意.
2018-05-15
  • Apple and Blue Cheese Pizza
2018-05-16 206 瀏覽
返新工返左一個星期,約左同事一齊食飯,因為上環食lunch 比較平同多選擇,大家一齊由中環行15分鐘到上環食lunch jacomax 好近地鐘站,係出口隔離,裏面有D似酒店裝修汽水夠凍grilled chicken wings $56-5 pcs好香黑椒味,雞翼用烤,所以又唔油Blue mussel in weiss beer $139好新鮮,第一次試用啤酒煮青口好香麥啤酒味,青口好鮮味,又滑好特別,值得推介Prosciutto & Funghi pizza 好多磨菇同火腿,批底好香好好味芝士又多,啖啖磨菇同火腿食完之後再慢慢行返公司~
返新工返左一個星期,約左同事一齊食飯,

jacomax 好近地鐘站,係出口隔離,

裏面有D似酒店裝修
汽水夠凍
好香黑椒味,雞翼用烤,所以又唔油

好新鮮,第一次試用啤酒煮青口
好香麥啤酒味,青口好鮮味,又滑
好特別,值得推介

Prosciutto & Funghi pizza
好多磨菇同火腿,批底好香好好味
芝士又多,啖啖磨菇同火腿
食完之後再慢慢行返公司~
2018-05-13 263 瀏覽
這間pizza店我是第二黎食,上次是食晚餐,今次是食中午,我的印象這間的手拉薄餅很好食,中午又想食薄餅,所以同同事來到這店。原來中午套餐有分一人、二人、四人同八人套餐,見到款式多多的 Menu ,有少少花多眼亂,兩人食又唔想諗咁多就叫個二人套餐($238),我這個位可以睇到廚師製作手拉薄餅的過程,由於中午時分都幾多人,所以廚師都幾忙~先來了一個彩虹沙律,平時蔬菜水果唔多食,這個就啱了,這個的底是沙律菜、車厘茄、雞蛋、紅腰豆、黃椒和紅椒再加上沙律醋,很健康,甜甜的酸酸的,都很豐富。見到隔離枱的蒜蓉包($58),覺得很吸引,於是我也叫了一碟,一碟有五塊,熱辣辣、焗得脆卜卜,食落去都好香口。我們揀了燈籠腸火箭菜松露飄香pizza,這個Pizza真的沒有改錯名,Pizza的外貌雖然是很簡單,但松露味的確很香,薄餅質地香脆,芝士和火箭菜的味道很夾,所以都唔錯~最後飲品就叫了兩款都是薑啤。整體來講,這個餐都算係抵食!

彩虹沙律

香脆焗蒜蓉包

燈籠腸火箭菜松露飄香

最後飲品就叫了兩款都是薑啤。整體來講,這個餐都算係抵食!
2018-05-10
彩虹沙律
香脆焗蒜蓉包
燈籠腸火箭菜松露飄香
2018-05-09 298 瀏覽
心血來潮想吃意式薄餅,這間Jacomax正正坐落在上環地鐵站出口旁,交通位置十分方便。室內裝修為酒吧格局,可見霓虹燈飾,天花掛著精緻吊燈,想必晚上定有很好氣氛餐廳主要提供意粉和即烤pizza,小食前菜也不乏cold cut和香腸等。我們點了一個意大利燈籠腸火箭菜松露油薄餅和意大利凍肉拼盤一同分享。Pizza餅底酥脆可口,薄如紙般卻不失口感,邊位也脆得可以,是令人不想浪費連薄餅邊也吃光光的程度mozzarella上鋪滿 Mortadella火腿和火箭菜,簡單好味,面頭再澆上松露油作為神來之筆,那股誘人香氣實在令人難以抗拒!Cold cut platter的2款salami和speck火腿水準亦不俗,中間沙律菜新鮮爽嫩,唯一可惜是麵包偏乾。與友人分別喝著青檸梳打和橙汁,在雨後陽光陪伴下享受美食,寫意!

Mortadella Fantasy

Cold cut platter
  • Coldcutplatter
  • MortadellaFantasy
2018-05-08 266 瀏覽
友人於上環工作,相約於Jacomax飯聚。今日雖然下著雨,幸好餐廳很接近港鐵出口,走快幾步就走了。十二時許來到,任選座位。到一時左右,全場滿座。午市有四款套餐,我們點了一份二人餐。脆烤雞翼拼香腸雞翼肉質很嫩滑,香腸外層帶脆,內裏juicy燈籠腸火箭菜松露油飄香pizzaPizza送來時,松露香撲鼻而來。芝士很平均的鋪在薄餅上,正合我口味。餅底是薄身的,所以我們二人也吃得下13寸的pizza。梳打水,另附整杯冰塊;友人認得梳打水是泰國當地飲過的牌子。

十二時許來到,任選座位。到一時左右,全場滿座。

午市有四款套餐,我們點了一份二人餐。

脆烤雞翼拼香腸

雞翼肉質很嫩滑,香腸外層帶脆,內裏juicy

燈籠腸火箭菜松露油飄香pizza

餅底是薄身的,所以我們二人也吃得下13寸的pizza。

梳打水,另附整杯冰塊;友人認得梳打水是泰國當地飲過的牌子。

2018-04-13 731 瀏覽
同舊同事好耐冇見 難得約左佢地食飯就決定去上環試新野Jacomax的位置十分方便 上環站A2出口轉右行兩步就到因為我地總共有五個人 所以叫人左一個四人餐同散叫左一個薄餅同意粉四人餐有一大盤沙律 凍腸 蒜蓉包 蕃茄煙肉長通粉同一個薄餅薄餅我地揀左呢個少見既芝士蘋果薄餅滿滿都係芝士同蘋果 本身諗緊蘋果甜既會唔會唔同薄餅夾 結果好有驚喜原來芝士既鹹配蘋果既甜係可以咁夾 酸甜既蘋果好開胃呢度既份量真係唔少 仲要都好足料 有機會一定會再泥試下其他特色薄餅
同舊同事好耐冇見 難得約左佢地食飯就決定去上環試新野

Jacomax的位置十分方便 上環站A2出口轉右行兩步就到

四人餐有一大盤沙律 凍腸 蒜蓉包 蕃茄煙肉長通粉同一個薄餅

薄餅我地揀左呢個少見既芝士蘋果薄餅

原來芝士既鹹配蘋果既甜係可以咁夾 酸甜既蘋果好開胃

2018-04-13
  • Gorgonzola & Apple Pizza
這天約了朋友吃晚飯,她說她公司附近有不少好餐廳,就讓她決定晚飯的地點。她推介了這間主打pizza的餐廳,地點十分便利,就在上環站附近店內氣氛十分輕鬆,左邊有吧枱、右邊是製作pizza的地方。我們被安排坐在pizza廚房的旁邊,剛好可以看到pizza的製作過程,很有趣,也讓我們對pizza有多一份期待這𥚃pizza的口味相當之多,鹹的、甜的都有。多口一問,原來pizza可以雙拼,十分適合我們這種人數不多又三心兩意的人最後我們要了半邊Jacomax加半邊gorgonzola and apple,鹹和甜的口味也可試到。這𥚃另外還有沙拉和意大利麵供應,也有不少酒精飲品,但識飲當然要當然要飲精釀啤酒啦~廚師精選沙律($92):沙律內有各式各樣的沙律菜、車厘茄和橄欖,全部都很新鮮。讓我最驚喜的是上面的芝士,乳香很重雙拼pizza ($160):左邊鋪滿蘋果片的是Gorgonzola and apple,右邊有流心蛋的是Jacomax。批底薄而且帶有靭度,口感很好Jacomax上有三色椒和免治牛肉,帶來豐富口感,蕃茄醬的味道自然不造作,那流心蛋的蛋汁為pizza加添蛋香而甜的那邊pizza更有驚喜,

廚師精選沙律

雙拼pizza

Jacomax

Gorgonzola and apple
而甜的那邊pizza更有驚喜,gorgonzola cheese乳香濃郁,跟蘋果片的酸甜相當配合
我們兩人一片鹹一片甜的隔著吃,吃完整個pizza都不覺膩

精釀啤酒

精釀/手工啤酒($55):第一次飲這個牌子的啤酒。酒樽帶有日本風格,畫有一隻可愛的貓頭鷹
啤酒的口味是Hitachino nest Weizen,感覺清香,入口甘香而不澀
雙拼pizza
Jacomax
Gorgonzola and apple
精釀啤酒
2018-03-14 721 瀏覽
Meeting here for a teacher meeting was perfect. We had use of the tv screen to project our twitter feed for #PudPDAsia and ate snacks and connected over the frieds, the chicken wings and the garlic bread. The fresh lime soda was especially refreshing as it had just the right amount of fizz and the lime juicy was strong and tangy. The food came out fresh and the service was amazingly quick and attentive to us the entire time. The fries were done perfectly with crunchy skin on the outside and seasoning and soft on the inside.

2018-03-13
  • Fresh lime soda
是日係唔使返工一星期後既第一個工作天..老老竇竇真心攰🤦🏻‍♀️放工當然係要同同事兼多年老友去飲返杯補下氣本身淨係諗住飲杯野,所以先黎一枝高濃度既比利時啤酒 - karmeliet tripel 呢枝野真係要小心倒,倒完以為冇泡會上黎但泡泡後勁凌厲,升到一發不可收拾🤦🏻‍♀️ 結果瀉成張枱都係!呢種酒好岩唔鐘意啤酒苦澀味既人仕飲,好易入口,但小心佢既高濃度酒精,唔好飲太快😴坐坐下見肚餓都頂唔順店內pizza香味要叫一個喇!(雖然夜晚仲約左寶食..)賣相好靚,食落唔知又點呢?Parma ham好!好!食!咸香味好正,加埋火箭菜唔會覺得太咸Pizza厚度岩岩好,成件事入口係好juicy!忍唔到口食左五舊...不得了下次要再黎試其他pizza!希望happy hour比利時啤酒都會做買一送一優惠啦><食完想去個廁所但可惜店內冇廁所要去隔離商廈😣
是日係唔使返工一星期後既第一個工作天..
老老竇竇真心攰🤦🏻‍♀️
放工當然係要同同事兼多年老友去飲返杯補下氣

Tripel Karmeliet

Crudo
賣相好靚,食落唔知又點呢?
Parma ham好!好!食!
咸香味好正,加埋火箭菜唔會覺得太咸
Pizza厚度岩岩好,成件事入口係好juicy!
忍唔到口食左五舊...

不得了下次要再黎試其他pizza!
希望happy hour比利時啤酒都會做買一送一優惠啦><

食完想去個廁所但可惜店內冇廁所要去隔離商廈😣