2019-02-14 100 瀏覽
喺九龍區生活嘅我對九龍塘區相當熟悉,想食貴價餐廳嘅可以選擇又一城內的餐廳,想平食嘅可以去Food Court,或者行多幾步路到石峽尾,月底冇錢要食頹飯又可以去City U Canteen,雖然餐廳唔夠旺角般集中,但係想唔同要求嘅,你都可以喺九龍塘周邊啱你嘅餐廳,解決肚餓嘅難題。不過一直都留下一個問題,就係九龍塘冇糖水舖,想食個甜品真係有點難度。 J.S. Foodies嘅開張好似將呢個問題解決了,建於又一城嘅當然是一些稍有名氣嘅店舖。唔講唔知J.S. Foodies 喺日本都幾受歡迎架,過江龍喎,喺香港點會唔多人排隊呀?不過因為我地食飽飯先嚟,過晒D Peak Hours,所以好快就可以入座。J.S. Foodies 有埋Dinner,不過最吸引我地既都係佢嘅甜品。 朋友原來一直都未有機會食銅鑼灣嘅Flippers,不過而家有機會啦,因為J.S. Foodies都有得點,我哋揀咗知原味嘅Flippers Pancake,空氣感十足,非常鬆軟,蛋味香濃,極度滿足呀!以後想食Flippers Pancake唔洗再刻意要過海啦!J.S. Foodies 一樣好食! 然後就係幾乎每枱都會點嘅法

然後就係幾乎每枱都會點嘅法式焦糖班戟,同啱啱食嘅Flippers Pancake 帶來唔同嘅口感,喺普通Pancake上加一份焦糖脆脆,食落去甜甜地,平時食得耐Pancake就會有一份膩感,但今次有焦糖脆脆喺表面又唔覺得咁膩,加上有生果(士多啤梨同香蕉)中和一下,真係值得一試呀!

下次食飽可以食個Pancake先返屋企呀,終於令九龍塘中意食甜品嘅人帶來Pancake,真係一大樂事!不過提提係9:30pm last order, 想食嘅都唔好太遲呀!
2019-02-14 318 瀏覽
和朋友一行二人於晚上六時半入座,排隊的人暫不算多,被安排到高枱位置。由於餐廳主打甜點,因此雖然是在吃晚餐,但卻點了兩份甜食一份咸食,包括法式焦糖班戟、原味班戟、蕃茄海鮮意粉、薄荷朱古力咖啡、蘋果汁。沒有特別要求任何食物「後上」,所以兩款班戟先來,急不及待吃起原味班戟來,嚐了第一口已經喜歡上了!蛋味濃、軟鬆非常且不會覺得裡面像未熟透、忌廉不膩、不過份甜。再吃朋友點的法式焦糖班戟,也覺好吃,總結是我愛我的,她愛她的。至於蕃茄海鮮意粉也有驚喜,一向不愛天使麵的我也覺得麵條出色,配以香濃蕃茄汁及海鮮,讚!而且觀察過其他食客點的咸食,發覺每碟的份量也多,能吃得飽飽離開!

法式焦糖班戟
原味班戟
2019-01-28
法式焦糖班戟
原味班戟
2019-02-14 170 瀏覽
我6點左右去到,門口未見有人龍,原來店舖係I.T 既其中一角。我入到去就睇下menu 先。有pancake,亦都有burger, pasta.我地order 左kiseki pancake 同 chocolate banana pancake.Kiseki pancakePancake 仲熱,好好食好易入口,配上strawberry 好match.Chocolate banana pancake呢個經典味道一定要試下,pancake 食落口都好淋。最後叫左杯jasmine milk tea唔甜,不過唔會encore.

我入到去就睇下menu 先。

有pancake,亦都有burger, pasta.

Kiseki pancake

Chocolate banana pancake
呢個經典味道一定要試下,pancake 食落口都好淋。

最後叫左杯jasmine milk tea
唔甜,不過唔會encore.
2019-01-14
2019-02-14 121 瀏覽
日本品牌 J.S. FOODIES 12月登陸到港,仲有FLIPPER'S的招牌梳乎厘班戟可以食,平日下午3點左右唔太多人排隊,等咗20分鐘左右就入得喇,不過假期就難講啲。今次揀咗個生果梳乎厘,是即叫即製的,需要等約20分鐘。個班戟上配料有士多啤梨,藍莓,香蕉同忌廉,佢地個班戟都幾鬆軟而且有蛋香味,入口即溶,賣相飽滿,忌廉打得好好,質感都幾滑又唔太甜,有奶味。生果方面都OK餐廳環境方面整潔,服務良好,整體感覺唔錯。班戟迷唔好錯過喔!
日本品牌 J.S. FOODIES 12月登陸到港,
仲有FLIPPER'S的招牌梳乎厘班戟可以食,

今次揀咗個生果梳乎厘,是即叫即製的,需要等約20分鐘。
個班戟上配料有士多啤梨,藍莓,香蕉同忌廉,
佢地個班戟都幾鬆軟而且有蛋香味,入口即溶,賣相飽滿,
忌廉打得好好,質感都幾滑又唔太甜,有奶味。
生果方面都OK

餐廳環境方面整潔,服務良好,整體感覺唔錯。
班戟迷唔好錯過喔!
2019-01-28
20 分鐘 (堂食)
2019-02-14 162 瀏覽
日本大熱既Pancake店Flippers 12月登陸左又一城 到依家2月中都仲好多人排隊😱 但我相信等待係值得既🤩✨.輕工業風裝潢 比人感覺時尚得黎又乾淨舒服 店員亦親切有禮貌 仲好細心一人一個布籃比人放袋🥰 美中不足係無二人枱 以長枱為主 傾計無咩私隱😢.< 🥞 Kiseki Pancake HKD99 >Flipper’s人氣pancake無令人失望 同旺角街頭果d完全無得比😭Pancake望落脹卜卜 但果種軟綿綿加埋香滑既忌廉一齊放入口即溶既感覺 我覺得出面排幾耐隊都值🤩.< 🍔 Becan Egg Burger HKD129 >仲以為burger一定好heavy 但軟又脆既包加埋甜甜地既洋蔥令成個burger有d似豬排包 夾係中間既肉亦好淋 好味太膩 / 薯條賣相普通 食落好味唔太乾.< 🍛 Tandoori Chicken with Rice HKD129 >碟入面所有野都好食🤩 咖哩又甜又辣 唔係正宗日本咖哩 但好開胃 雞肉唔乾又入味 / 伴碟沙律用左甜甜地既汁 同個咖哩好襯.< Frappe Chocoolate

< 🥞 Kiseki Pancake HKD99 >

< 🍔 Becan Egg Burger HKD129 >

< Frappe Chocoolate Mocha HKD39 /
Frappe Cookie HKD39 >
香滑既沙冰入面有咬口 足料唔會飲到最尾得返無味既冰 整體口感甜而不膩

2019-02-13
用餐優惠
試食活動
  • 原味班戟
2019-02-13 243 瀏覽
J.S foodie佢系hysan’s flipper嘅姊妹間 雖然我就無試過因爲佢開左咁耐都日日排長龍 今次佢姊妹店開 我就梗係要去下啦 我2點鐘去到都吾算太多人 所以大家吾想排長龍嘅就去試下啦 蕃茄海鮮意粉尼佢蕃茄系用左天使麵同真蕃茄 佢裡面系有一粒粒嘅蕃茄 系一啲都吾酸☺️佢都幾足料有兩粒大帶子一隻大蝦同幾粒青口 如果一個人食就岩岩好 吾會太飽 咁你個肚就有位食甜品soufflé pancake尼到緊系就要試下soufflé pancake啦我尼個pancake有士多啤梨 藍莓同香蕉再加cream 佢個pancake系超有蛋香味 入口即溶 食得出打空氣入pancake 既份量岩岩好 先可以做到呢個效果 我最欣賞就系佢個cream 吾會太甜夾落個pancake到岩岩好 而且食落好滑 呢個pancake真系好好食 我之後會再黎食vanilla latte先講賣相好吸引 打卡一流 而佢個latte超香vanilla味 如果大家飲咖啡怕苦就可以試尼個 因為佢都系偏甜 岩晒怕咖啡陣苦澀味既朋友去試Pour Coffe 尼個系手沖咖啡 佢有3隻吾同嘅豆比你揀 我就揀左巴西豆 飲落超級超級香 飲
J.S foodie

soufflé pancake

vanilla latte

Pour Coffe
尼個系手沖咖啡 佢有3隻吾同嘅豆比你揀 我就揀左巴西豆 飲落超級超級香 飲之前食埋粒杏仁再飲 味道就perfect啦 鐘意嘆咖啡嘅朋友就一定要試下呢杯 因為出面好少有咁質素既手沖咖啡

2019-02-13 276 瀏覽
期待已久,終於襯住平日未開工去會一會佢。三點半左右黎到,竟然都要排隊,千算萬算,計少咗d小朋友都仲未開學🥺坐位有d逼,要三個人逼一張二人檯😕待應收野奇快,已經快到我覺得係屬於無禮貌想趕人走嘅感覺😑我明白想快d翻檯,但俾得呢個價錢,你都晤係想半個鐘掃人走掛😦價錢係貴嘅,個人覺得唔太value for money🤔不過份量尚算比想像多,味道尚可,不過可能期望太高,所以無驚喜🤷🏻‍♂️龍蝦意粉🦞龍蝦肉算多,有d似飲緊麥記龍蝦湯煙三文魚全麥Pancake牛油果係我最愛,pancake嫌太乾身,不過份量係算多嘅😌黑松露薯條係我最愛嘅粗薯條,中規中矩啦以呢個價,仲要排長龍嘅話... sorry,無下次🙊

坐位有d逼,要三個人逼一張二人檯😕

龍蝦意粉🦞
龍蝦肉算多,有d似飲緊麥記龍蝦湯

煙三文魚全麥Pancake
牛油果係我最愛,pancake嫌太乾身,不過份量係算多嘅😌

黑松露薯條
係我最愛嘅粗薯條,中規中矩啦

以呢個價,仲要排長龍嘅話... sorry,無下次🙊
2019-02-11
30 分鐘 (堂食)
下午茶
2019-02-12 255 瀏覽
星期一一點鐘去都好多人等咗大概20分鐘,我叫咗一個完美,一個朱古力香蕉,原味係疏乎厘質地,有嗰種彈下彈下嘅感覺,好有蛋香,空氣感重但又唔會唔知食緊咩。 朱古力香蕉就係普通pancake質地,同樣有蛋香。香蕉面頭有燒過嘅焦糖, 令口感更豐富。兩款嘅cream都唔太甜。我地三個人食兩個已經濟,建議大家唔洗叫咁多。
今日同幾個朋友行完街,你到九龍塘嘅又一城,知道喺i.t 附近開咗一間來頭相當利害嘅Cafe。是來自日本的過江龍,由時裝品牌JOURNAL STANDARD開設的餐飲店,一向都好鍾意呢一個品牌嘅時裝,簡約風得來帶點味道。她家的餐廳也絕對沒有令人失望,主打美國西岸嘅菜式,除咗一般嘅漢堡包之外、仲有意粉,萬眾期待嘅仲有來自人氣班戟店「FLIPPER’S」的人氣班戟。晚上去到,人龍依然不絕。但是等位置也要一個小時以上。用餐的時間大概只有1小時45分鐘。整杯Matcha Latte! 朋友說咖啡也是水準之上呢印度烤雞配白米飯印度咖喱都幾香,而且唔會太辣,烤雞經過印度嘅香料醃製之後好風味,日本米也好煙韌。旁邊的沙律,如果再多少少黑醋嘅話就完美。期間限定的龍蝦pancake原來呢一個期間限定嘅鹹pancake都十分之令人驚喜,龍龍嘅龍蝦汁,鹹鹹香香。配上蛋香十足嘅pancake,好鬆軟,中間都夾咗一啲甜甜地南瓜蓉,令到這個菜式更加飽肚。而且龍蝦肉都好多,質地好彈牙。主角出場之後,點可以冇甜品。最期待是Flipper’s的pancake法式焦糖pancake半碟嘅除咗有士多啤梨、藍梅及香蕉之外,每 塊

整杯Matcha Latte! 朋友說咖啡也是水準之上呢

印度烤雞配白米飯

期間限定的龍蝦pancake

法式焦糖pancake
半碟嘅除咗有士多啤梨、藍梅及香蕉之外,每 塊pancake嘅面頭都粘住焦糖,香脆又甜!
pancake依舊蛋香十足,鬆軟非常。忌廉難有好軟滑,食落去又甜甜地,但係唔至於好漏。

至於梳乎厘pancake 之前食過幾間自稱梳乎厘pancake 的店,中間是未熟的。不過J.S Foodies係食過咁多間最好,最似日本原創的味道。因為空氣感平衡得好好,蛋香十足,而且生果都好多,好新鮮,仿如去左日本的甜點店一樣。

暫時無假去日本食,惟有食住J.S Foodies頂住過下條癮先。絕對無失望!不過價錢少貴,最好多幾個人去食share食多幾款食物。
2019-02-11 357 瀏覽
女生朋友約吃飯,相約在又一城IT 裏面的 JS Foodies 吃晚餐。下班趕過去的時候,已經有幾十個人排隊,幸好等待大概15分鐘便有位置,相比起其他的Pancake還不算太誇張。 桌上有Pops 可以借來拍照。 我的Green Tea frappucino ($39) 甜度適中,還有淡淡的綠茶苦澀,還插了一塊綠茶Kitkat,可以喝一口再來咬一口綠茶Kitkat。 朋友點了杯Honey Orange Lemonade ($32)  我個人非常推薦煙肉蛋漢堡 ($129)。包本身用牛肉烘得香脆,牛肉非常有嚼勁而且多汁,配搭煙肉的烟熏味,咬一口便肉香滿盈。用刀把蛋黃戳破,讓蛋黃汁緩緩流下,更添滋味與濕潤口感。 龍蝦Pancake ($298),價錢是有點貴。 但是龍蝦的份量非常多,基本上每一啖都食到。Pancake 的蛋香很重,而且就算泡在滿滿龍蝦汁裏,都不會變得過分軟身而至影響口感。
桌上有Pops 可以借來拍照。
2019-02-02
15 分鐘 (堂食)
2019-02-10 441 瀏覽
A weird mix of burgers & pancakes, J.S. Foodies is new on the scene in Hong Kong. The burgers are flavorful & juicy, with a crispy side of fries. I've yet to try the savory pancakes, including the seasonal special lobster pancakes, but the soufflé pancakes were lovely and light. The reason why I haven’t given more stars is because there are still many kinks in operation. Of note, unnecessarily long queues & wait times even during non-peak hours, but multiple empty seats / tables throughout th

The reason why I haven’t given more stars is because there are still many kinks in operation. Of note, unnecessarily long queues & wait times even during non-peak hours, but multiple empty seats / tables throughout the restaurant. On our last visit, we were asked for the number of people in our party 3x by the same staff member within 15 minutes (she was writing this down, how she needed to re-ask everyone in the queue is beyond me). We ended up being seated after a lengthy wait at the same bar table by the window that had been cleared, set & empty for the past 30 minutes.

On the food front, the kitchen appears to be working much faster. For this reason, we usually order dessert pancakes after we finish our meal.
45 分鐘 (堂食)
下午茶
  • 士多啤梨藍莓香蕉班戟
  • Cheeseburger
2019-02-10 447 瀏覽
我....終於食到........起初上網睇到話係過江龍已經想試...但一直冇時間去..見lunar new year放咁多日假...我就黎排一排...其實未排到我已經MARK死左一定要食龍蝦pancake個龍蝦pancake一上到黎已經好吸晴.....有2層pancake加真係成隻龍蝦肉...其實起初都已經係到諗...夾唔夾架..龍蝦加pancake...但冇諗到出黎個效果會咁好...佢令外仲會再比多兜龍蝦湯既汁你....秒殺呀真係...之後見唔好咩都PANCAKE再嗌多左個咖哩雞飯...又係一流...佢個咖哩係正宗日本既咖哩黎架..但無奈個飯好小..唔夠食...哈哈..個雞又係炸過黎既...都係正...之後到甜品喇...真係好好味呀....過江龍真係過江龍.....好重雞蛋味....腍腍地....佢好CREAM唔太甜..又係好鐘意....真係等咁耐係值得架....好想再encore 呀...~
我....終於食到........
起初上網睇到話係過江龍已經想試...
其實未排到我已經MARK死左一定要食龍蝦pancake

佢令外仲會再比多兜龍蝦湯既汁你....秒殺呀真係...

之後見唔好咩都PANCAKE再嗌多左個咖哩雞飯...
又係一流...佢個咖哩係正宗日本既咖哩黎架..
但無奈個飯好小..唔夠食...哈哈..
個雞又係炸過黎既...都係正...

之後到甜品喇...
真係好好味呀....過江龍真係過江龍.....
好重雞蛋味....腍腍地....
佢好CREAM唔太甜..又係好鐘意....
真係等咁耐係值得架....
好想再encore 呀...~
咖哩雞飯..
2019-02-08
30 分鐘 (堂食)
咖哩雞飯..
  • pancake
2019-02-10 288 瀏覽
之前一路都好想食flippers,每次去到排隊都好唔爭氣😅,今日機緣巧合下去了又一城既flippers姊妹店,排了大概20分鐘就有位了。相比銅鑼灣店,呢度比較多枱,用餐時間1小時45分鐘,非常鬆動。梳乎里strawberry pancake $119 4/5😍味道尚算不錯,等了一會就來到了。個人還是比較喜歡幸福pancake多啲,不過個cream唔算好甜,不錯。Chocolate Banana Pancake $119 4/5店內另一個吸引眼球的普通(扁身)pancake,煎過的caramelised香蕉好好吃哦😋

2019-02-09 297 瀏覽
上星期咁啱黎開又一城睇戲,見到呢度有間餐廳大排長龍果次咁岩又約咗朋友食飯,見到條長龍就放棄左。今次專登早啲過嚟試試佢今次選擇咗晏晝三點半嚟,排隊大約30分鐘店員安排入座當然,一場嚟到梗係試左佢既Pancake先啦第一眼就睇中左佢地既法式焦糖班戟因為我本人本身大愛熱香餅😆一上枱真係勁香,可能因為用上日本🇯🇵的麵粉班戟吃落口很濕潤,口感重超鬆軟同cream好夾,食落吾會覺得肥膩感而焦糖味做得好好,咬落口有少少脆口焦糖好味到唔捨得停口🤭性價比好高-黑松露炸薯條🍟這是必點小食,薯條熱辣辣即叫即炸❤️熱度滿分🔥成大盤超滿,3-4人個share就岩岩好我地都忍不住要落手食🤚🏻本身薯條都經過調味,就算單獨吃都風味十足,而黑松露醬的香氣慢慢從口腔中滲出-明太子醬海膽意粉本身我對海膽就係冇抗拒力,又金黃又甜美的海膽,食落海膽一點都唔會腥每條意粉沾滿明太子醬汁,醬汁十分creamy,意粉又彈牙,食嘅時候配埋三文魚子,增強左個口感。-飲品我地點左曲奇🍪味既沙冰,而我朋友點左雲呢拿朱古力沙冰。我個杯曲奇味幾香,唔會過甜,頂頭仲有塊Oreo tim而另一杯雲呢拿朱古力沙冰,咖啡味超香濃,雲呢拿唔會過甜搶咗架咖啡味
上星期咁啱黎開又一城睇戲,見到呢度有間餐廳大排長龍
今次選擇咗晏晝三點半嚟,排隊大約30分鐘
店員安排入座

當然,一場嚟到梗係試左佢既Pancake先啦
第一眼就睇中左佢地既法式焦糖班戟
因為我本人本身大愛熱香餅😆
一上枱真係勁香,可能因為用上日本🇯🇵的麵粉
班戟吃落口很濕潤,口感重超鬆軟
同cream好夾,食落吾會覺得肥膩感
而焦糖味做得好好,咬落口有少少脆口焦糖
好味到唔捨得停口🤭性價比好高

黑松露炸薯條🍟
我地都忍不住要落手食🤚🏻

明太子醬海膽意粉

飲品我地點左曲奇🍪味既沙冰,而我朋友點左雲呢拿朱古力沙冰。
我個杯曲奇味幾香,唔會過甜,頂頭仲有塊Oreo tim
而另一杯雲呢拿朱古力沙冰,咖啡味超香濃,雲呢拿唔會過甜搶咗架咖啡味,抵讚
2019-02-09 145 瀏覽
明明餐牌寫住25分鐘 點知送到隻係一分鐘 咁緊佢係咪一早煮定再叮熱咗 所以食落口口感無想像中嘅好 送到一陣時都係微暖 其實冇想像中嘅特別唔值得要排幾粒鐘 仲有價錢有點嫌貴 可能人多所以大部分都係整定但係就唔太滿意而且其實用嘅材料唔貴 價錢定得太高 食過一次就算啦 其實除咗灑少少糖分佢會唔會諗過加其他嘅裝飾 需要改善嘅空間
2019-02-09
60 分鐘 (堂食)