2023-09-19
IO Italian Omakase (中環)📍中環德己立街21號The Plaza 2樓💭🤔平時一聽到OMAKASE就一定會聯想到日式🎌💡✨有冇諗過意大利菜都可以做到 OMAKASE 呢🇮🇹🇮🇹IO Italian Omakase 整體感覺就好神秘🪄🧙♂️而又Exclusive~🎩🪭💃👯♂️🪩餐廳裝修都係走輕奢路線,亦都保持左Omakase 傳統吧枱嘅格局~👩❤️👨整個氛圍都好適合情侶約會,或者係慶祝生日食飯!🎂🎉同場咁啱當晚都有兩位食客慶祝生日~所以氣氛好好!💓💓⚜️9 Course Omakase Menu $1580 pp⚜️🔆Amuse Bouche🔹Burrata cheese 打成泡沫, 混合法邊豆同意大利黑醋做成嘅撻, 而底層用咗脆脆薄片做個撻🔹Vinegar, Alpine herbs TarteCherry Tomatoes Pickles 另一款撻用咗糖醋車厘茄, 配合埋一啲高山草本植 herbs。糖醋車厘茄好甜又多汁,係一道好開胃嘅小食~🔆French Hamachi Yellowtail Carpaccio • Caviar Oscietra • Yuzu S
📍中環德己立街21號The Plaza 2樓
💭🤔平時一聽到OMAKASE就一定會聯想到日式🎌
💡✨有冇諗過意大利菜都可以做到 OMAKASE 呢🇮🇹
所以氣氛好好!💓💓
🔆Amuse Bouche
🔹Vinegar, Alpine herbs Tarte
Cherry Tomatoes Pickles
法國油甘魚配上Oscietra魚子醬, 旁邊仲有柚子份子珠珠。
我自己覺得主角係魚子醬,呢種魚子醬有獨特嘅堅果香味,又帶有少少回甘~
加上柚子珠珠一咬之下散發嘅柚子汁,令到油甘魚carpaccio 嘅味道更加鮮甜
西西里紅蝦carpaccio 配以橙汁西柚汁做調味
每啖配埋Wasabi 脆脆一齊食,更加帶出豐富層次感
呢個菜式上枱時係好驚艷,總共分咗3層,面頭鋪滿一層厚厚嘅Oscietra魚子醬!
中層有慢煮生牛肉他他,而底層就係椰菜花蓉
一匙到底將3層放入口果種滿足感真係好難形容~
呢合海膽菜式可以話係全晚最難忘,亦都係最有味蕾衝擊嘅一道菜!
最面一層係加拿大海膽~中間夾住有海膽醬,當中係由椰菜花加薯仔打成嘅cream 狀
而底層就係Crystal bread, 用日本粉葛加粟粉焗成,薄薄一片底座,可以輕鬆拎起口感脆脆
建議用手當壽司咁食,風味一流!
豬面肉卷住加拿大扇貝,再經過灸燒處理迫出油香!
燒香過嘅咸香味帶出帶子鮮甜!
席前磨新鮮summer truffle!陣陣香味撲鼻!
因為Summer Truffle 較為淡口,所以唔會搶味。
食之前記得要聞下佢嘅香氣!
慢煮每日新鮮空運到港嘅法國藍龍蝦,伴碟有黑醋炒紅黃椒!
師傅利用之前嘅紅蝦頭,再加龍蝦頭製成龍蝦汁作調味!質感爽彈又鮮甜!
日本A5 和牛加入牛肝菌同牛骨髓汁,做到入口即溶效果!
最後甜品係日式抹茶Tiramisu
特別之處係加入咗日本梅酒,再以綠茶粉代替咖啡粉!
西日混合嘅創新甜品!