2023-08-04 45 瀏覽
精緻意日omakase✨ 餐廳主打廚師發辨 只提供tasting menu 菜式均糅合日本及意大利料理 餐廳嘅Omakase Counter 只有十個座位 可以一直欣賞chef製作美食 呢到嘅service更能媲美五星級酒店嘅fine dining☺️====9 Course Omakase Tasting Menu $1580/person====᪥ Amuse Bouche᪥ Cherry Tomatoes Pickles᪥ Hamachi Carpaccio 鮮美嘅油甘魚再加上Caviar及柚子粒以提升鮮味᪥ Mazara del Vallo Red Prawn Carpaccio 西西里紅蝦加以血橙、檸檬、西柚汁及wasabi脆片 味道較為濃郁᪥ Slow-cooked Fassona Tenderloin Tartare 由最底層爽脆嘅椰菜花、中間chewy嘅慢煮Fassona Tenderloin、頂層嘅Caviar Ossietra組成 口感豐富 再以金箔作裝飾 賣相極度精美 ✨᪥ Uni Crystal bread Crystal bread以水、澱粉、kuzu製成 口感

====
====

᪥ Amuse Bouche
᪥ Cherry Tomatoes Pickles

᪥ Hamachi Carpaccio
鮮美嘅油甘魚再加上Caviar及柚子粒以提升鮮味

᪥ Uni Crystal bread
Crystal bread以水、澱粉、kuzu製成 口感酥脆 更有空心感覺 味道淡淡的所以配搭鮮美甘甜嘅海膽就最好不過😋 尾端亦加咗Caviar

᪥ Hokkaido Scallop
慢煮北海道帶子並灸燒至面層金黃 再加上大量來自意大利Alba嘅黑松露 帶子肉質十分細緻

᪥ Blue Lobster

᪥ Kuromame Wagyu A5
和牛大概係rare level 入口直接即化並能感受和牛油香🥺 並以意大利嘅Porcini作side

᪥ Macha Tiramisù
Tiramisù特別之處用上梅酒作base 令味道更為fruity
2023-07-27 52 瀏覽
店內有兩房8人一房和5人一房開胃小菜係两款小撻1)布拉塔奶酪泡沫、青豌豆、傳統香醋、高山香草餡餅🧀青豌豆用黑醋調味。芝士質地異常柔軟清新。2)Cherry Tomatoes Pickles  櫻桃番茄泡菜🍅用糖醋醃的蕃茄仔,配上木魚片丶薄荷葉。3)Mazara del Vallo 紅蝦生牛肉片 • 阿馬爾菲檸檬 • 紅橙 • 葡萄柚 - 芥末片🦐配上葡萄汁、紅橙汁嘅西西里紅蝦清新的橙香味,冇蓋過鮮甜嘅蝦肉。4)慢煮韃靼法索納里脊肉 • 魚子醬 Oscietra • 花椰菜🐮慢煮牛肉,肉質嫩滑,味道酸酸甜甜的。配清脆嘅椰菜花碎口感清爽。5)水晶麵包•Uni•魚子醬Sevruga🐟油甘魚片配上咸香嘅魚子醬,再加上柚子味嘅油脂珠珠,水果口味好清新。6)奧海道扇貝•Guanciale•阿爾巴黑松露北海道帶的鮮甜,上面嘅黑松露,增添層次。7)藍龍蝦 • 甜椒 • Passito di Pantelleria🦞法國藍龍蝦 ,口感好彈牙。8)黑豆和牛 A5 • 牛肝菌 • 法索納骨髓🐮西冷A5和牛入口即溶。9)底層水晶一樣半透明盒子,舖上海膽、魚子,醬汁棷菜花打成好香滑。9)甜品Macha Tira
店內有兩房
8人一房和5人一房

開胃小菜係两款小撻
1)布拉塔奶酪泡沫、青豌豆、傳統香醋、高山香草餡餅
🧀青豌豆用黑醋調味。芝士質地異常柔軟清新。
2)Cherry Tomatoes Pickles
櫻桃番茄泡菜
🍅用糖醋醃的蕃茄仔,配上木魚片丶薄荷葉。

清新的橙香味,冇蓋過鮮甜嘅蝦肉。

5)水晶麵包•Uni•魚子醬Sevruga

6)奧海道扇貝•Guanciale•阿爾巴黑松露
北海道帶的鮮甜,上面嘅黑松露,增添層次。

🦞法國藍龍蝦 ,口感好彈牙。

8)黑豆和牛 A5 • 牛肝菌 • 法索納骨髓
🐮西冷A5和牛入口即溶。

9)甜品
Macha Tiramisù 馬哈提拉米蘇
入口有綿滑口感,中間夾心嘅做一片甜脆脆。
檸檬雪巴配酒
味道酸酸,酒味濃。
IO Italian Omakase- 意日式Omakase今日介紹一間位於中環區嘅西餐廳,主打意日式料理,形式是近年來非常受歡迎嘅Omakase,平時食到嘅都係日式,今日係走高級路線嘅意日式。Italian Omakase 9 Course Tasting Menu $1580/位Amuse Bouche Burrata Foam, Green Peas, Traditional Balsamic Vinegar, Alpine Herbs Tarte, Cherry Tomatoes Pickles青豆加上芝士泡沫嘅小撻;另外係煙燻車厘茄加上木魚碎同魚子醬嘅脆撻,幾開胃嘅前菜。Hamachi Carpaccio, Caviar Oscietra, Yuzu Sphere新鮮肥美嘅油甘魚,配上魚子醬同埋柚子爆珠,味道相當清新。Mazara del Vallo Red Prawn Carpaccio, Amalfi lemon, Red Orange, Grapefruit, Wasabi Chips彈牙鮮味既西西里紅蝦既他他加上血橙、檸檬同提子調配成嘅醬汁再配上Wasabi脆片。Sl

Amuse Bouche

新鮮肥美嘅油甘魚,配上魚子醬同埋柚子爆珠,味道相當清新。

Slow cooked Fassona Tenderloin Tartare, Caviar Ossietra, Cauliflower
面層係鹹香嘅魚子醬加上金箔,中層係慢煮過嘅牛里脊肉,底層係爽脆嘅椰菜花碎,三層一拼吃時,口感非常有層次,味道亦豐富。

Hokkaido Scallop, Guanciale, Alba Black Truffle
厚身嘅北海道刺身帶子,再用豬面頰肉包著,經火槍微微燒香後,即場將黑松露磨成絲,鮮味得很。

Crystal Bread, Uni, Caviar Servruga
非常特別嘅一道菜式,份量超多嘅鮮甜海膽和魚子醬,加上透明嘅水晶麵包,水晶麵包係利用生粉水整成,食起上嚟有脆片嘅感覺,非常有分子料理既風格。

Blue Lobster, Bell Pepper, Passito di Pantelleria
主菜係法國嘅藍龍蝦,輕輕火炙,加上龍蝦醬汁,鮮美彈牙,醬汁更加是用龍蝦蝦頭、蝦殼熬製形成,鮮味更加昇華。

Kuromame Wagyu A5, Porcini, Fassona Bone Marrow
另外主菜就係A5級既和牛,油脂豐滿,輕輕一燒油香四溢,入口即化,配上牛骨髓嘅醬汁同埋非常有意大利特色嘅牛肝菌做配菜,中和左和牛嘅肥膩。

IO Sakura & Mach’s Tiramisu
主要用左櫻花糖漿、抹茶粉,有別於一般有用到咖啡酒、咖啡製成既意大利嘅提拉米蘇,以日式嘅方法呈現,非常有特色。
2023-07-20 58 瀏覽
Amuse Bouche餐前小吃有2款,青豆撻入面有青豆蓉同醃蠶豆,配搭新鮮酸酸地幾開胃。另一個就係煙燻鱔Wasabi Cracker,煙燻鱔嘅油脂豐富,煙燻味濃郁,加上少少刺激味蕾嘅Wasabi,整體感覺refreshing。Hamachi, Blood Orange, Sicilian Lemon油甘魚肉質細嫩,魚味清鮮,配上酸甜嘅佛手柑Jelly同咸香嘅意大利魚子醬,係油甘魚甘香嘅魚油味之上再添層次。Red Prawn, Gazpacho凍湯部分用咗紅椒、蕃茄同西瓜嘅混合,飲落清新為咗襯托出西西里紅蝦嘅蝦味,好濃郁,食落鮮甜,口感爽彈,而且師傅加入咗用蝦頭熬製而成嘅蝦油精華,鮮味提升。Hokkaido Scallop, Daikon, Oyster Leaf北海道刺身級的帶子,厚身又鮮甜,配飾係一啲好特別的食物,如:青檸粒、蠔味的花,似關東煮醬汁的泡沫,混合一齊食,嚐到海鮮的鮮和甜。Langoustine, Caviar, zucchini小龍蝦肉質緊實有彈性,配菜用咗翠玉瓜粒,再加上香檳同菠菜熬製而成嘅醬汁,以意大利魚子醬作點綴。Sea Urchin, Cauliflower,

Red Prawn, Gazpacho

Langoustine, Caviar, zucchini

海膽壽司就成日食,但配透明的「飯」,真係第一次食。其實佢係Cristal Bread,酥脆的口感配入口即溶的海膽。食到最後一啖,仲有一粒粒好似三文魚籽的柚子味粒粒,可以refresh一下口腔準備食下道菜。

Blue Lobster, Bisque, Seaweed
法國藍龍蝦,香港好少食到。好大嚿肉。嫩滑,細膩而甜美。龍蝦汁仲集合了西西里紅蝦、藍龍蝦頭等熬製,令到龍蝦味突出!配菜仲有不同部分的葱造成粉末、用牛油炒香,帶出唔同口感。

Wagyu, Pumpkin, Mushroom
A5和牛,油花又多又美,柔軟、juicy。配菜係butternut squash,超甜的南瓜,口感creamy,唔似普通的南瓜硬邦邦。

Panna Cotta, Black Sesame
平時食開雲呢拿味,毫無特別,呢到變成芝麻味奶涷,濃度似食緊芝麻糊咁,風味很佳
鋪天蓋地嘅網上廣告, 知道成中有新高級餐廳, 有機會即刻上去試. 朋友生日, 原本有考慮 VEA, 所以早一個月已訂位. 最終選呢間一齊去試新嘢. 食飯日子係星期六夜晚, 星期四上午喺openrice撳下撳下, 竟然發現我嘅訂座被cancel. 即刻打電話畀佢哋問點解, 一個非常之重印度口音嘅女仔接電話. 話因為昨晚聯絡唔到我. 於是我再三同佢確認話係生日飯, 一定會嚟, 於是佢也重新確定禮拜六晚餐時訂位冇問題. 以為事情告一個段落, 點知禮拜六, 2個鐘頭前再撳openrice, 竟發現訂枱再次cancelled. 簡直震驚兼慌張, 立即打電話去, 又係同一個重印度口音嘅女仔話因為打電話搵我唔到確認. 我簡直火起三丈高! 😡😡😡 首先3日前已經喺電話真人對話確認咗, 佢要我確認幾多次?? 而且聯絡唔到我就cancel我張枱? 星期五晚七點半食緊飯, 夜晚九點半再打嚟, 睇緊戲接唔到電話有幾出奇?仲要係一個5808嘅餐廳電話, 鬼知係你確認訂枱咩! 你咁驚訂枱放飛機, 你不如收訂金! 唔係即日cancel人張枱, 而冇通知! 問佢有冇whatsapp聯繫, 又話冇. 今時今日仲用電郵為

你咁驚訂枱放飛機, 你不如收訂金! 唔係即日cancel人張枱, 而冇通知! 問佢有冇whatsapp聯繫, 又話冇. 今時今日仲用電郵為主要聯絡訂枱, 你不如用書信聯絡啦!

星期六同呢個印度女事聯絡嘅時候, 佢嘅態度亦唔係好. 完全冇道歉, 仲話 (if I want to come, I can) 如果我想去可以去. 而家全香港得你一間餐廳可以去? 我非去不可嗎? 乜嘢叫做if I want to come? 客人去餐廳食飯係一種享受, 約埋朋友一齊更加係一個承諾. 完全沒有承擔的餐飲服務, 竟然喺中環走高檔路線, 真係嘥氣. 如果唔改善嘅話唔會做得好耐!

結果:聯絡 VEA, 非常人性及明白事理哋立即幫我處理, 最後開開心心去嗰度食完飯, 果然係米星餐廳!
中環精緻意日廚師發辦Omakase同好耐冇見既好朋友約飯局,提前預訂了位於中環的意日餐廳IO Italian Omakase. 是次用餐體驗近完美👏🏻,無論是食物的擺盤和氣氛服務也是很棒,餐廳參考日式廚師發板嘅吧檯設計,由Chef主理,主廚會同我地互動😀,介紹每一道菜及原材料❤️🥰晚餐由9-course 組成Amuse Bouche一個係青豆撻,裡面有青豆,洋蔥,食落帶焦糖味,再配芫茜味嘅香咪,都幾清新;另一個係芥辣脆片,煙燻咗嘅魚肉,令兩道前菜各有特色Hamachi, Blood Orange, Sicilian Lemon日本空運既油甘魚,加咗檸檬,果汁,佛手柑提鮮,上面配上魚子醬,賣相及入口都不錯,魚子醬配魚生帶出左油甘魚既油香🥰Red Prawn, Gazpacho西西利紅蝦,配red pepper,食落微辣,再配上橄欖油,及蝦造脆片增加口感👐🏻 西瓜同番茄做成嘅意大利凍湯,我都係第一次試🫢Hokkaido Scallop, Daikon, Oyster Leaf北海道帶子,大根,及上面有蠔既咪道 的oyster flower, 以牛油果打成的分子料理,帶子外面燒到微香,好味👏🏻
中環精緻意日廚師發辦Omakase

晚餐由9-course 組成

Red Prawn, Gazpacho

北海道帶子,大根,及上面有蠔既咪道 的oyster flower, 以牛油果打成的分子料理,帶子外面燒到微香,好味👏🏻😋

Langoustine, Caviar, zucchini
北海道海膽,底下葛粉 製成的crystal bread, 海膽上由主廚自製的柚子爆珠,令海膽鮮味更突出😝

Blue Lobster, Bisque, Seaweed
法國藍龍蝦🦞,已經係今日第2道蝦,配咗baby leek, 肉質非常彈牙,醬汁用左龍蝦頭,海螯蝦頭🤩同紅蝦頭煮成醬汁真係非常濃郁。

Wagyu, Pumpkin, Mushroom
頂級嘅日本A5和牛配上紅酒汁,我都係第一次食,油脂分佈真係好平均,入口好香,真係大滿足,切開係完美嘅粉紅色,配上南瓜蓉,南瓜粒及醋醃菇,酸酸地減少A5和牛嘅油膩感🧐

Panna Cotta, Black Sesame
最後一道甜品,黑芝麻意式奶凍味較甜,配偏酸嘅 Raspberry foam,平衡的甜酸,口感非常順滑
2023-07-12 63 瀏覽
IO Italian Omakase 📍中環德己立街21號The Plaza 2樓 九道菜 $1,580/位 🍴用餐時間19:30-22:00餐廳座位以bar枱形式設計 格調高雅 分左右兩翼 共15個座位 (10+5)入座時 餐廳會提供welcome drink 🥂及開水 另外亦有紅白酒及雞尾酒可以order 第一道 - Amuse Bouche🫲🏻青豆撻配搭煙燻魚肉芥辣脆片-青豆撻材料有醃製過嘅蠶豆微酸 撻皮薄脆 入口醒胃-配搭煙燻魚肉芥辣脆片材料有煙燻魚帶點咸味同脆片夾埋一齊食 真有新意第二道 - Hamachi, Blood Orange🍊, Sicilian Lemon油甘魚刺身 🫲🏻-配上用血橙同佛手柑制成嘅果汁做Gel 再配搭意大利魚子醬 每啖都充斥甘甜鮮味 呢個配搭簡直係fresh呀第三道 - Red Prawn, Gazpacho西西里紅蝦他他🫲🏻-配上橄欖油同蝦頭低溫慢煮嘅蝦油,用蝦油香煎脆片加上西瓜, 紅椒同蕃茄🍅煮成嘅凍湯, 蝦肉爽口幼滑 混入凍湯配搭得宜 加埋脆片充滿啖啖蝦油香味 真係將西西里紅蝦烹調到極致第四道 – Hokkaido Scall
IO Italian Omakase
📍中環德己立街21號The Plaza 2樓

九道菜 $1,580/位 🍴用餐時間19:30-22:00

第一道 - Amuse Bouche🫲🏻
青豆撻配搭煙燻魚肉芥辣脆片
-青豆撻材料有醃製過嘅蠶豆微酸 撻皮薄脆 入口醒胃

-配上用血橙同佛手柑制成嘅果汁做Gel 再配搭意大利魚子醬
每啖都充斥甘甜鮮味 呢個配搭簡直係fresh呀

-配上橄欖油同蝦頭低溫慢煮嘅蝦油,用蝦油香煎脆片

第四道 – Hokkaido Scallop, Daikon, Oyster Leaf北海道帶子🫲🏻
-配奶白色泡沬 (泡沬由日本蘿蔔制成)
帶子上面嘅配搭都好有心思 除左有手指青檸 仲有Oyster Leaf 仲有日本白蘿蔔粒
主廚話Oyster Leaf食後會感受到有蠔味 果然
慢慢咬落就有淡淡蠔味滲出來 感覺新奇 真係創意無限

第五道 - Langoustine, Caviar, zucchini意大利海螯蝦🦐🥖配魚子醬 🫲🏻
-小胡瓜粒托底 加上champagne sauce 主廚用佢來劃左半邊心型
之後再倒香濱汁 另一邊個心型😍慢慢就透咗出嚟 簡直係雙重享受呀

第六道 - Sea Urchin, Cauliflower, Potato, Yuzu北海道海膽🫲🏻
-配上crystal bread (水晶麵包係用葛粉做) 中間係椰菜花泥同薯仔泥,海膽上面鋪咗少少柚子波波 一大排海膽放入口 滿足度爆燈💡呀 crystal bread口感獨特

第七道 - Blue Lobster, Bisque, Seaweed法國藍龍蝦🫲🏻
-薯菜部分用咗baby leek (bb大蔥),白色部分炒香,綠色部分就乾左之後再磨粉,配上蝦汁 龍蝦肉🦞配埋炒過嘅大蔥同蝦汁 爽口彈牙 簡直係絕配

第八道 - Wagyu, Pumpkin, Mushroom日本A5和牛(西冷位置) 配紅酒汁 🫲🏻
-仲有牛油炒過嘅南瓜粒 同南瓜蓉 有兩種唔同口感混入醃製咗嘅菇菌微酸中和返和牛嘅口感食落香口 入口細嫩 南瓜蓉香甜軟滑

第九道 - PannaCotta, Black Sesame 意式鮮奶油布丁🫲🏻
灰黑色布丁上面襯上鮮橙紅色嘅Raspberry foam 顏色對比強烈 酸酸地嘅泡沫同濃滑黑芝麻布丁 味道出奇地夾

今餐真係大開眼界 👀原來一道菜可以夾雜咁多元素同配搭 真心佩服主廚嘅心思 🫶🏻喜歡細意品嚐高質食物嘅 千萬唔好錯過
2023-07-11
  • A5日本和牛
好友生日,Book咗中環呢間餐廳慶祝一下深色嘅裝潢顯得神秘有格調日意嘅Fusion菜式,每碟都好精緻食材配搭經過精心設計除咗有Welcome Drink掃一掃QR Code仲可以揀選其實酒精飲品✨ Amuse Bouche左邊係wasabi脆片,加上鱔魚另一個Tart舖上青豆,有點酸酸嘅味道口感豐富嘅開胃前菜✨ Hamachi, Blood Orange, Sicilian Lemon油甘魚刺身,鮮甜肥美配上魚子醬 仲有血橙 .佛手柑 同食用花瓣圍邊點綴美味精緻✨ Red Prawn, Gazpacho西西里紅蝦用低溫慢煮做成他他再用蝦油煎成薄脆✨ Hokkaido Scallop, Daikon, Oyster Leaf北海道帶子.口感爽彈上面加上酸酸地嘅青檸粒粒白蘿蔔蓉打成嘅泡沫粒粒食落有點似關東煮✨ Langoustine, Caviar, zucchini深海小龍蝦 加上魚籽醬底層係新鮮爽口嘅青瓜粒醬汁味道同小龍蝦好夾拼砌得精緻嘅一道菜式✨ Sea Urchin, Cauliflower, Potato, Yuzu有驚喜嘅菜式"海膽水晶包"超鮮甜嘅海膽配上柚子波波下面用葛粉

好友生日,Book咗中環呢間餐廳慶祝一下

深色嘅裝潢顯得神秘有格調
日意嘅Fusion菜式,每碟都好精緻
食材配搭經過精心設計

除咗有Welcome Drink
掃一掃QR Code仲可以揀選其實酒精飲品

✨ Amuse Bouche
左邊係wasabi脆片,加上鱔魚
另一個Tart舖上青豆,
有點酸酸嘅味道
口感豐富嘅開胃前菜

油甘魚刺身,鮮甜肥美
配上魚子醬
仲有血橙 .佛手柑 同食用花瓣圍邊點綴
美味精緻

✨ Red Prawn, Gazpacho
西西里紅蝦

深海小龍蝦 加上魚籽醬
底層係新鮮爽口嘅青瓜粒
醬汁味道同小龍蝦好夾
拼砌得精緻嘅一道菜式

有驚喜嘅菜式"海膽水晶包"
超鮮甜嘅海膽配上柚子波波

下面用葛粉漿
焗到乾身脆卜卜變透明
壽司般嘅外表,卻帶著薯片咁脆口
味道鮮甜好清新

✨ Blue Lobster, Bisque, seaweed
藍龍蝦新鮮爽口
淋上蝦汁,係用剛才食過所有蝦煮成
味道好香濃

✨ Wagyu. Pumpkin. Mushroom
日本A5和牛配上幼滑嘅南瓜蓉
牛油炒香嘅南瓜粒
仲有爽滑嘅菇,可中和解膩
令人非常回味嘅菜式

✨ Panna Cotta, Black Sesame
香濃黑芝麻味道嘅panna cotta
面層加吱上Respberry mousse
酸酸甜甜
為今個晚餐劃上完美嘅句號

2023-07-11
慶祝紀念
生日
2023-07-07 67 瀏覽
I personally have tried many good restaurants in town, but i have to say this is really not worth the price. I do not recommend this.
2023-07-07 287 瀏覽
相信大家食Omakase廚師發板,一定會諗起日本料理, 其實呢一個精神一樣可以應用喺唔同國家嘅菜式😌 今日我就深深感體驗到意大利菜融合日本菜嘅Omakase有幾正🤩呢間位於中環既IO Italian Omakase,晚餐由9個course組成,每一道菜都好有特色,非常精彩👏餐廳參考咗日式廚師發板嘅吧檯設計,由Executive Chef主理, 每一次最多招呼10位客人, 當日座無虛席,主廚都會同客人互動,氣氛好好,用餐輕鬆👏 🌟Amuse Bouche有兩個開胃小食,第一個係青豆撻,裡面係青豆puree, 仲有炒過既洋蔥,會帶點焦糖味,上面仲有用醋醃製過嘅蠶豆,再配埋芫茜味嘅香草,非常清新👍 另一個係芥辣脆片,配上煙燻咗嘅魚肉,好味🤤兩個前菜都各有特色👏🌟Hamachi, Blood Orange, Sicilian Lemon新鮮嘅油甘魚, 加咗少少果汁提鮮,另外仲有用檸檬同佛手柑做嘅gel,上面配上意大利魚子醬, 賣相已經冇得彈🤩魚子醬配魚生真係一個唔錯嘅選擇👍🌟Red Prawn, Gazpacho西西里紅蝦配檸檬醋,再配上橄欖油同蝦頭提煉出嚟嘅蝦油,仲有用蝦造既脆片增加口感👏

🌟Amuse Bouche

🌟Red Prawn, Gazpacho
西西里紅蝦配檸檬醋,再配上橄欖油同蝦頭提煉出嚟嘅蝦油,仲有用蝦造既脆片增加口感👏 其實味道已經冇得彈,主廚仲加埋由西瓜同番茄做成嘅意大利凍湯,成件事即刻升華咗去第二個層次,簡直係完美嘅配搭🤩

🌟Hokkadio Scallop, Daikon, Oyster Leaf
北海道帶子配上日本蘿蔔打出嚟嘅泡泡汁,下面有關東煮蘿蔔粒,食到兩樣食材嘅甜味,帶子上面嗰一塊係Oyster Leaf,真係有蠔嘅味道🤩慢慢品嚐,所有食材嘅味道都感覺到,好有趣😆

🤩Langoustine, Caviar, zucchini
意大利海螯蝦,上面配咗魚子醬,配襯香檳醬汁,加上綠色嘅香草油,賣相成個心型幾靚🥰 蝦嘅生熟度我好滿意,同醬汁係絕配, 加埋少少小胡瓜粒,balance返個口感同味道🤩

🌟Sea Urchin, Cauliflower, Potato, Yuzu
呢個賣相真係冇得輸,中間透明嘅係crystal bread, 口感脆脆地, 海膽來自北海道, 好鮮甜,中間係椰菜花同埋薯仔嘅puree,海膽上面有主廚自製柚子爆珠,除咗增加口感之餘,柚子更加令海膽鮮味更突出,呢個一定要打卡呀😍

🌟Blue Lobster, Bisque, Seaweed
法國藍龍蝦一直都被譽為夢幻食材,配咗baby leek,即係細版嘅大蔥,大蔥白色嘅部分炒香, 綠色嘅部分就風乾磨粉,令葱味更加濃郁,上面加上海苔增加鮮味,真係好香🥰 醬汁非常濃郁,用左龍蝦頭,海螯蝦頭同紅蝦頭一齊煮醬汁,冇得彈😎 而且,藍龍蝦熟度非常好,係一道完美嘅菜式。 主廚處理蝦類食物真係好出色,三道菜都非常滿意🥰

🌟Wagyu, Pumpkin, Mushroom
係頂級嘅日本A5和牛😍配上紅酒汁,大約三成熟,切開係完美嘅粉紅色😍 入口即化,油脂香真係令人好滿足😌 南瓜蓉亦都好有驚喜,非常香甜軟滑,另外配菜仲有牛油炒南瓜粒同用醋醃製嘅菇,酸酸地減少咗和牛嘅油膩感👍

🌟Panna Cotta, Black Sesame
意式奶凍平時就食得多,黑芝麻味我真係第一次食🤩 黑芝麻味非常香濃,同奶味完美融合,口感非常順滑👍 不得不提奶凍上嘅Raspberry foam, 真係好聰明嘅做法啊,偏酸嘅Raspberry foam同濃郁嘅奶凍真係絕配😌

餐廳當然有酒水供應,多款紅白酒及清酒俾你配唔同嘅菜式😎 一晚內試到不同嘅main course,非常滿足🥰🥰 今餐賣相同味道係無械可擊,鍾意嘗新嘅朋友一定要試下,真心推介🥰

2023-07-03
2023-07-07 1895 瀏覽
Tapas style omakase bites to accompany my favorite cocktails約咗好友喺中環食晚飯、慶祝佢轉新工仲做得唔錯,剛好果日我早收朋友又未走得住,其實餓餓哋即刻check下附近有咩好地方歇一歇。搵到呢間餐廳幾特別,做意式omakase,5:30~7:00pm有個"Aperitivo Omakase"、可以點啲下酒開胃菜配cocktail或sake,二話不說即刻walk in碰運氣啱啱佢哋有位,今日有食神!Aperitivo OmakaseHamachi Tartare, Orange > 油甘魚他他魚身脆爽有魚油香,配橙粒、芥末草等增添清新味感Eggplant, Parmesan, Tomato Sauce (Mirin, Soy sauce) > 巴馬臣芝士醬面淋上茄汁,底下的意大利茄子用味醂和醬油煮過、味道匹配香濃Meatballs, Tomato Sauce, Bonito> 撥開鮮味的木魚片就是用茄汁煮成的肉丸、肉香四溢Sakura Margarita > 以舌蘭酒為基底混蔓越橘汁、梅酒加青檸,紅

Aperitivo Omakase

Hamachi Tartare, Orange

> 撥開鮮味的木魚片就是用茄汁煮成的肉丸、肉香四溢

Sakura Margarita

> 以舌蘭酒為基底混蔓越橘汁、梅酒加青檸,紅潤色澤奪目,酒精份量不輕

IO Ginger

> 個人喜愛這杯,薑味香辛但不霸道,清爽順喉
IO Ginger
Hamachi Tartare, Orange
Sakura Margarita
慶祝紀念
紀念日
2023-07-05 48 瀏覽
Amuse Bouche~豆撻來的,豆是酸酸地,很開胃;另外是鹹魚Washabi 脆片,鹹魚較有彈性,很有質感,配上washabi 味道,新穎又好味的配搭~油甘魚角切~配上黑魚子及橙肉,味道酸酸甜甜,但又有黑魚子的鹹香味,口感多重衝擊Red Prawn, Gazpacho~中間是番茄西瓜汁,醬汁甜甜的,紅蝦肉再用了自身的蝦頭作醬,令蝦味更突出~Hokkaido Scallop, Daikon, Oyster Leaf ~帶子用了西檸的酸味配帶子,令帶子更清新提鮮,而泡沫則是日本白蘿蔔打成的,底下是用了味淋及鰹魚汁煮的白蘿蔔粒,很入味~Sea Urchin, Cauliflower, Potato, Yuzu~頂上有大量的海膽刺身,很新鮮;旁邊還有柚子波波,甜味令海膽很鮮更可口,中層用了日本葛粉製作取代飯團位置,內裡是空心的,脆卜卜,葛粉底下則加了花椰菜醬、薯仔蓉~Blue Lobster, Bisque, Seaweed~用了BB蒜,軟的部份炸了,硬的部份則磨粉,蒜的頂上還加了紫菜碎,藍龍蝦也用了蝦頭練出來的醬汁再淋上,蝦味非常突出~Langoustine, Caviar, zucch

Langoustine, Caviar, zucchini~醬汁加入了香檳,加熱後基本都已把所有酒精全揮發,只有香味沒有苦味,整體吃起來很creamy,蝦的底部還放了青瓜,令整體感覺即時平衡沒膩感~

西班牙黑毛豬~配上牛油炒南瓜蓉,質感很細膩,旁邊還有已醃酸了的菇粒及芥末味的香草,令黑毛豬的騷及肥膩感減到最低~

Panna Cotta, Black Sesame~頂層採用了新鮮紅莓醬,下層則是香濃的芝麻糕,酸酸甜甜超正~
2023-07-03 43 瀏覽
大概一個月食一餐好既獎勵自己應該都唔過分,最近就去左中環一間新開主打意日fusion Omakase高級餐廳【IO Italian Omakase】試下佢既dinner,晚餐得一款tasting menu,不過厨師會按照你有無食物過敏而再會另作安排。同行朋友本身就對蝦過敏,所以有幾道菜色係唔同。 Amuse Bouche:青豆tart配anchovy、pickle、蠶豆、檸檬汁,完全唔會有青豆既草青味,酸酸地好開味。 白鱔魚wasabi加米脆脆,白鱔魚唔會有魚腥味,加左wasabi好特別 Hamachi, Blood Orange, Sicilian Lemon:油甘魚刺身加上佛手柑汁同jelly,非常甘甜,refreshing,再配上義大利caviar,好鮮味 Red Prawn, Gazpacho:用西瓜番茄整成既西班牙凍湯,再加上蝦頭蝦油、紅蝦非常鮮甜,而且西瓜番茄凍湯好refreshing。 Artichoke:加上青豆蓉,非常特別,好少地方有得食Artichoke。 Hokkaido Scallop, Daikon, Oyster Leaf:北海道刺身級帶子配大根汁
Hokkaido Scallop, Daikon, Oyster Leaf:北海道刺身級帶子配大根汁、關東煮大根再加手指青檸。帶子非常厚肉,關東煮大根喜出望外。呢個個人好推薦。
Langoustine, Caviar, Zucchini:冰島龍蝦、搭配微酸汁,可以突出冰島龍蝦既鮮甜。
Octopus:醬汁係一樣,本身因爲八爪魚無乜味,所以加左D汁反而好特別。
Sea Urchin, Cauliflower, Potato, Yuzu :用葛粉之後風乾而成既Crystal bed 配上海膽同柚子粒粒,而下面放上椰菜花同薯蓉。海膽分量好多,無苦味,好鮮甜。葛粉Crystal bed 有少少似薯片。柚子粒粒微酸,非常refreshing。
Blue Lobster, Bisque, Seaweed :龍蝦肉爽脆鮮甜、加上龍蝦頭煮既醬汁,非常濃。Baby leak 白色部分用牛油炒香,而綠色部分風乾,香味十足。
Duck Breast:鴨胸用慢煮方式調理,非常嫩滑入味,都係加上Baby leak 白色部分。
Wagyu, pumpkin, mushroom:A5和牛加上紅酒gravy,可以中和油膩感,而酸酸甜甜既 butternut squash同牛肉都非常match
Panna Cotta, Black Sesame:黑芝麻奶凍加Raspberry foam,奶味非常濃、而Raspberry foam偏酸,可能減少膩感。
2023-07-02 34 瀏覽
適逢閨蜜生日,有朋友介紹這間意大利和日本的佳餚融合在一起的美食。放工後,和閨蜜就一起品嚐這間高級餐廳。裏面環境裝修都高貴優雅,吧枱的座位設計能夠讓我們欣賞到廚師製作調理的過程。Italian tasting Menu: $1580 + 10% service chargeAmuse Bouche非常開胃的前菜,使用醃製過的蠶豆和蔬菜製成,口感非常清新開胃,哈片做底,配搭芥末醬和青蔥,層次感非常豐富。Hamachi, blood orange, Sicilian Lemon薄切的油甘魚,由佛手柑和血橙將製成的啫喱,配上意大利的魚子醬。啫喱的酸味和魚子醬的鹹味形成強烈的對比,而細聲你的檸檬汁又可以提升油甘魚的鮮味,層次感非常的豐富。Red Prawn Gazpacho這個西西里紅蝦刺身非常鮮甜,味道鮮甜,特別由蝦油製成的香脆,再配上自家製西瓜汁所製作的西班牙東湯,西瓜味的味道非常濃郁,突顯西西里蝦肉的清爽味道。Hokkaido Scallop, Daikon, Oyster Leaf有我最愛的北海道刺身帶子,帶子用火槍灼燒,北海道的帶子非常厚肉,能夠保留裏面的鮮味,還有配上牛油,非常入味。

Red Prawn Gazpacho

Langoustine, Caviar, Zucchini

紐西蘭蝦肉配上粒粒青瓜,再配上自家製奶油香薰醬,蝦肉的肉質口感亂畫,味道酸酸甜甜的,非常特別。

Sea Urchin, Cauiflower, Potato, Yuzu

這個廚師介紹底部是用透明的水晶麵包,賣相非常吸引,咬落香脆,二表面在鋪上海膽,海膽非常鮮甜,海膽的表面再加上柚子爆珠,味道非常有層次感。

Blue Lobster, Bisque, Seaweed

法國龍蝦的啖啖肉,令我難忘,非常彈牙,咬落去非常煙人,再配上濃郁的龍蝦汁,非常好食。

Wagyu Pumpkin Mushroom

黃牛非常鮮嫩,啖啖肉,黃牛的脂肪亦非常均勻,配上特製的醬汁,非常美味,還有非常好食的南瓜蓉,非常甘甜。

Panne Cotta Black Seasame

最後一道甜品,是黑芝麻奶凍,不會太甜,拉動非常香滑,芝麻味亦非常濃郁,再配上紅桑子,味道的配搭非常好。

#ioitalian #中環美食 #omakase #中環 #finedining #日本菜 #廚師發辦 #意大利菜 #foodie #hkfoodie
2023-06-26 50 瀏覽
黎到中環蘭桂坊一嘗Omakase!究竟有咩咁特別?餐廳係意日共萃,將意大利🇮🇹同日本🇯🇵嘅佳餚融合一齊呈現出嚟👀以精心挑選嘅食材、精緻既攞碟、舒服既環境,俾大家品嚐每一道菜❤️♥ 𝕀𝕆 𝕀𝕥𝕒𝕝𝕚𝕒𝕟 𝕆𝕞𝕒𝕜𝕒𝕤𝕖 $𝟙𝟝𝟠𝟘🫓𝘼𝙢𝙪𝙨𝙚 𝘽𝙤𝙪𝙘𝙝𝙚分別有兩款嘅開胃菜,青豆tart配上芫荽草仔,wasabi脆片配上蠶豆加醋漬醬,十分開位🐟𝙃𝙖𝙢𝙖𝙘𝙝𝙞. 𝘽𝙡𝙤𝙤𝙙 𝙊𝙧𝙖𝙣𝙜𝙚. 𝙎𝙞𝙘𝙞𝙡𝙞𝙖𝙣 𝙇𝙚𝙢𝙤𝙣油甘魚薄片,面頭以西西里既血橙同柚子打成既果gel、鹹香既魚子醬作點綴,油甘魚厚切肥美,配上果gel另有新鮮好fresh既感覺,味蕾有多層次嘅體驗✨🦐𝙍𝙚𝙙 𝙋𝙧𝙖𝙬𝙣. 𝙂𝙖𝙯𝙥𝙖𝙘𝙝𝙤西西里紅蝦他他,新鮮嘅紅蝦刺身味道鮮甜,面頭作裝飾既脆片用左蝦油黎煎額外香甜,中間淋上西瓜凍湯,鮮味濃郁又清爽🐚𝙃𝙤𝙠𝙠𝙖𝙞𝙙𝙤 𝙎𝙘𝙖𝙡𝙡𝙤𝙥. 𝘿𝙖𝙞𝙠𝙤𝙣. 𝙊𝙫𝙨𝙩𝙚𝙧 𝙇𝙚𝙖𝙛北海道帶子兩面都煎香,簡單以finger lime同oster leaf配料作調味,已經能夠帶出帶子嘅鮮甜😍 好特別嘅賣相帶子伴有泡沫,遮蓋以豉油同堅魚汁醃製嘅白蘿蔔🦐𝙇𝙖𝙣𝙜𝙤𝙪𝙨𝙩𝙞𝙣𝙚. 𝘾𝙖𝙫𝙞𝙖𝙧.

黎到中環蘭桂坊一嘗Omakase!究竟有咩咁特別?

♥ 𝕀𝕆 𝕀𝕥𝕒𝕝𝕚𝕒𝕟 𝕆𝕞𝕒𝕜𝕒𝕤𝕖 $𝟙𝟝𝟠𝟘

🫓𝘼𝙢𝙪𝙨𝙚 𝘽𝙤𝙪𝙘𝙝𝙚

🦐𝙍𝙚𝙙 𝙋𝙧𝙖𝙬𝙣. 𝙂𝙖𝙯𝙥𝙖𝙘𝙝𝙤

🦐𝙇𝙖𝙣𝙜𝙤𝙪𝙨𝙩𝙞𝙣𝙚. 𝘾𝙖𝙫𝙞𝙖𝙧. 𝙯𝙪𝙘𝙘𝙝𝙞𝙣𝙞
紐西蘭鰲蝦配上意大利青瓜加上香檳醬,成個組合好match,鰲蝦點上帶牛油香味嘅醬汁,夾着青瓜粒一齊食份外清新

🍣𝙎𝙚𝙖 𝙐𝙧𝙘𝙝𝙞𝙣. 𝘾𝙖𝙪𝙡𝙞𝙛𝙡𝙤𝙬𝙚𝙧. 𝙋𝙤𝙩𝙖𝙩𝙤. 𝙔𝙪𝙯𝙪
用咗北海道馬糞海膽嘅黃膽好新鮮勁鮮甜!底部嘅Crystal bread非常吸睛👀係用粉葛開漿焗變脆同透明認真有心思✨ 海膽面頭鋪左椰菜花碎由甘美既海膽食到柚子醬果邊真係回味無窮🤤🤤🤤

🦞𝘽𝙡𝙪𝙚 𝙇𝙤𝙗𝙨𝙩𝙚𝙧. 𝘽𝙞𝙨𝙦𝙪𝙚. 𝙎𝙚𝙖𝙬𝙚𝙚𝙙
法國藍龍蝦煮到3分熟,口感爽口彈牙,肉質鮮美。廚師係上枱前,仲輕輕灸燒龍蝦表面,濃郁鮮甜。配菜仲好有心思,真係一試難忘!

🥩𝙒𝙖𝙜𝙫𝙪. 𝙋𝙪𝙢𝙥𝙠𝙞𝙣. 𝙈𝙪𝙨𝙝𝙧𝙤𝙤𝙢
最後Main係A5和牛,和牛淋上紅酒汁最合適不過,口感十分軟腍油香十足有入口即瀜既感覺,伴碟有軟綿且甜身嘅南瓜蓉同用蠔油炒過嘅南瓜粒,面頭伴隨mustard leaf 同松茸,更能帶一點清新‼️

🍮𝙋𝙖𝙣𝙣𝙖 𝘾𝙤𝙩𝙩𝙖. 𝘽𝙡𝙖𝙘𝙠 𝙎𝙚𝙨𝙖𝙢𝙚
黑芝麻意式奶凍牛奶味濃郁伴隨着淡淡黑芝麻香味,面頭配上Raspberries 嘅忌廉感覺酸甜嘅配搭好清新而且消膩感👍