2021-12-22 91 瀏覽
星期日搭車唔使錢 去咗遠D嘅荔枝角睇戲兼食飯間餐廳起D2對面工廈嘅一間宮廷風嘅餐廳去到門口 睇緊食咩嘅同時 一路有人入去 於是我地都入去再睇入到去都差唔多full house咁滯 唔book都可能要等位餐廳裝潢典雅 夜晚燈光偏暗 幾有氣氛唔講咁多 我就叫咗炸魚薯條 兩樣都做到外脆內軟 幾好食 重有啲沙律菜點綴下都幾有心思之後到日式味噌豬鞍本身想都叫牛扒 不過呢排食得牛扒多 轉下豬 呢個十分有驚喜呢道菜拌碟都幾豐富 首先有樣應該叫千層薯仔蛋 ? 唔識叫 因為係一層薯仔一層蛋再面頭係芝士去焗 跟住係甘荀泥 兩樣都好好食 同埋幾特別豬鞍啱啱熟 火後控制得好 肉質好爽 唔會鞋十十 味噌味反而唔係好覺 但有少少甜 面頭啲鰹魚花 受熱郁郁下 好睇又好食 好值得叫跟住係香辣先蜆全蛋闊麵 呢個又係驚喜蜆就煮到開口拎開用蜆嘅湯水加入麵去煮都算幾辣 但係辣得黎過癮 啲辣唔會係口停留好耐 而且啲麵好掛汁 條條都味道鮮濃 越食越想食 如果多啲就好喇蜆就反而變咗配角 因為啲味去哂汁度 蜆味就薄咗好多 但都好食最後係榛子朱古力pan cake 好有心機嘅擺枱 pan cake夾住啲香蕉 榛子朱古力醬唔會好甜 唔係
星期日搭車唔使錢 去咗遠D嘅荔枝角睇戲兼食飯

跟住係甘荀泥 兩樣都好好食 同埋幾特別

跟住係香辣先蜆全蛋闊麵 呢個又係驚喜

蜆就煮到開口拎開用蜆嘅湯水加入麵去煮

最後係榛子朱古力pan cake

好有心機嘅擺枱 pan cake夾住啲香蕉 榛子朱古力醬唔會好甜 唔係好好甜嘅我都幾中意食呢個pan cake

最後要讚下職員 佢地好勤力 樓面成日幫人加水 廚房水吧都好似心機砌靚啲食物先拎出黎 又睇得又食得 啱哂中意打卡嘅女士們

提外話 隔離左右都幾多係姊妹們一班人 同情侶黎食 因為都真係幾啱打卡同埋好有情調
2021-12-20 96 瀏覽
去完D2 Place行完市集,晚餐就選擇咗位於億利工廠大廈嘅INN西餐廳🍽好耐之前已經試過午餐,超滿意~今日一於睇吓晚市係咪同樣高質先😋!一出電梯門,左邊就係餐廳,位置超易搵📍好好彩都去到仲有少量位置,唔洗等就有位啦!📍裝修簡單得嚟有格調,岩哂情侶拍拖又或三五知己聚會✨Menu轉咗聖誕版本,玩味十足👻🌶香辣鮮蜆配意式欖油全蛋闊麵有驚喜嘅一道主菜!食落少辣,有好重嘅蒜香🧄超惹味!全蛋闊麵有嚼勁,大蜆新鮮彈牙每啖都食得出係心機之作❤️🥩香煎鵝肝伴燒焗澳洲牛柳配紅酒燒汁(8oz) 煎鵝肝外層酥脆,滑腴肥嫩,入口即溶,邪惡度滿分😈!而牛柳肉質滑嫩多汁,熟度七成左右就啱啱好,配以咸香紅酒燒汁,特別滋味😋飲品方面喊咗Ice Mocha🍫漸層效果幾打卡able🤩不過略嫌咖啡唔夠香☕️建議可以試吓Soda類❄️🍰Tiramisù份量適中,奶油夾層濃郁幼滑;面層灑滿可可粉,咖啡味香濃之餘,口感更富層次👍🏻
好耐之前已經試過午餐,超滿意~
今日一於睇吓晚市係咪同樣高質先😋!

一出電梯門,左邊就係餐廳,位置超易搵📍
好好彩都去到仲有少量位置,唔洗等就有位啦!

📍裝修簡單得嚟有格調,岩哂情侶拍拖又或三五知己聚會✨

Menu轉咗聖誕版本,玩味十足👻

🌶香辣鮮蜆配意式欖油全蛋闊麵
有驚喜嘅一道主菜!
食落少辣,有好重嘅蒜香🧄超惹味!
全蛋闊麵有嚼勁,大蜆新鮮彈牙
每啖都食得出係心機之作❤️

🥩香煎鵝肝伴燒焗澳洲牛柳配紅酒燒汁(8oz)
煎鵝肝外層酥脆,滑腴肥嫩,入口即溶,邪惡度滿分😈!

建議可以試吓Soda類❄️

🍰Tiramisù份量適中,奶油夾層濃郁幼滑;
面層灑滿可可粉,咖啡味香濃之餘,口感更富層次👍🏻

Bookmark左依間餐廳好耐,係一間好出名既宮廷式西餐廳,於是趁住去開荔枝角,順面食埋。原來佢位置同程班長都係同一幢,依頭果然好多選擇。一入到去就見到燈光柔和,入面好多花花草草,再加上白石枱同藤椅,真係好似係森林入面咁,再加上一啲玻璃燈,都真係好有古典宮廷味,女士必喜!臨近Christmas食野,menu都轉左聖誕造型,好可愛!但食物應該同openrice d menu一樣。食物方面有main(飯、意粉、扒)、甜品同小食,仲有啲特飲。我地叫左炸魚薯條、香蒜鮮蜆全蛋寬麵、日式味噌豬𩣑架,最後緊係唔小得甜品,榛子香蕉班戟。食物都需要一段時間烹調,一邊傾計一邊等,不經不覺就黎左食物。先係一個炸魚薯條,份量都幾大,可以兩個人食!原本驚打卡cafe份量少,但原來唔係。塊炸魚有手掌咁長,炸物食落都幾鬆脆,仲配有黑醋沙律菜中和返啲油膩感。之後就有焗豬𩣑架,一上碟果陣已經好香噴噴,豬𩣑上面有層啲味噌,然後有鰹魚花,豬𩣑面煎到脆脆地,食落去外脆,肉質嫩。豬𩣑底仲有層甘筍蓉同蔬菜,側邊仲有個焗芝士千層薯仔蛋,side dish都做得好有心思,同埋都好食的。香蒜鮮蜆全蛋寬麵份量略少,但係蜆份量OK,有陣酒

日式味噌豬𩣑架

香蒜鮮蜆全蛋寬麵份量略少,但係蜆份量OK,有陣酒味同海水味,無落牛油,食落無沙收貨。寬麵調味唔錯,有橄欖油香同辣味,佢比起一般意粉,落乾辣椒,佢用左新鮮辣椒,更惹味,食得辣既人會好鍾意。
香蒜鮮蜆全蛋寬麵

最後,就食埋即制pancake,熱暖既pancake皮包住香蕉同Nutella醬,再加忌廉,好滿足。
香蕉榛子醬班戟

值得一讚職員,雖然無叫飲品,但不停幫手加水,對答有禮,值得收加一🤣

總結,依間打卡cafe都唔係虛有其表,可以滿足女士打卡之餘,仲可以滿足口腹之慾👍🏿👍🏿
香蕉榛子醬班戟
2021-12-19 124 瀏覽
餐廳以白色為主調🏛帶有歐陸風情,店內擺滿綠色植物,環境感覺舒服自然。 加拿大豬肉眼配金巴車厘子醬份量十足,大件厚身,外面煎得香脆,肉質軟腍鬆化,車厘子醬味道略嫌無味 澳洲草飼西冷扒8安士配薯菜.燒汁 (7成熟)牛味不算特出,但煎得剛剛好,裡面呈粉嫩因為油脂分布比較少,所以食起來有點乾 這裡的薯蓉質感幼滑,相比主菜反而較為出色

加拿大豬肉眼配金巴車厘子醬

澳洲草飼西冷扒8安士配薯菜.燒汁 (7成熟)
牛味不算特出,但煎得剛剛好,裡面呈粉嫩
因為油脂分布比較少,所以食起來有點乾

這裡的薯蓉質感幼滑,相比主菜反而較為出色
2021-12-16 122 瀏覽
今晚收工,約左中同食飯,順便行下D2 place,上網搵到呢間餐廳。其實之前都幫襯過九龍灣分店,食過都唔錯,而且人流都唔少。今次我地直接walkin,好彩又有位,都幾乎座無虛席。餐廳環境好舒服感覺,布置了好多竹🎋,令人好放鬆,雖然啲台都比較密,但係都有膠板隔開,採取了足夠保護措施。而且,台與台之間有竹隔開,其實都唔會覺得傾計怕隔離台聽到,可以放心暢所欲言。晚餐環境偏暗,略有情調,相信日頭會好光猛,啱曬喜歡打卡的姊妹們。香煎鵝肝伴燒澳洲牛柳配🍷燒汁 鵝肝入口即溶,口感柔滑,只不過有啲肥膩,如果加埋果醬就完美了。來到主角牛柳出場,大大塊,食落一啲都韌。食🐮最怕就係過熟,導致肉質好鞋。我地今次選擇了5成熟,咁先保持肉質鮮嫩多汁。肉質軟綿綿,切開仲有少少紅色,對我來講啱啱好。牛柳肉質鮮嫩,而且帶點酒香,令人回味無窮。香辣鮮蜆配全蛋闊麵 食蜆類最忌唔新鮮,處理不當會有沙,今次食落就完全無呢個問題。蜆好新鮮,加了白酒🍶,鮮味更為突出。獻汁少少辣,可以辟走腥味,增強了佢本身嘅鮮甜。🍝口感幾特別,質地煙韌而且有重蛋味,比起普通意粉更加好食。 Tiramisu 西餐點可以無甜品🍮,食埋呢個甜品就為呢餐飯

香煎鵝肝伴燒澳洲牛柳配🍷燒汁

香辣鮮蜆配全蛋闊麵
🍝口感幾特別,質地煙韌而且有重蛋味,比起普通意粉更加好食。

Tiramisu
西餐點可以無甜品🍮,食埋呢個甜品就為呢餐飯畫上完美句號。濃郁嘅咖啡加上🍫粉,口感細膩又飽滿,係老少咸宜嘅甜品

Mocha

總括來講,餐廳環境舒適,食物質素唔錯,價錢公道,我會再幫襯。
2021-12-13 185 瀏覽
原來係D2附近有間咁靚啱晒打卡嘅cafe!!荔枝角地鐵站一出就係,超方便!!係門口已經放好哂聖誕樹,裝飾好🤣好靚!!!星期日見6點左右啲人開始入座,突然間坐到full house🤣奶油大蝦菠菜麵 $118都幾好食😋有蝦4隻,個Sauce又唔會好油膩!意粉又唔好淋,好好食咼!!配料有煙肉,菇,波菜,都豐富㗎!!佢擺碟啱哂打卡!日式味噌澳洲豬胺架 $198佢仲有好多薯蓉,有好多木魚放係面,竟然係另一種味道😙好新奇!!豬鞍質素超高,唔會好肥亦唔會好硬!個汁先係重點,點落去,正呀!!!中和咗個肥嘅感覺🥰最後到甜點!!見佢都係signature food 之一,當然要試下!!!蘋果玉桂crepe $68 +$10要咗雪糕藍莓crepes $68我個人比較喜歡蘋果肉桂,成個層次好唔同!🥰酸得黎有啲焦糖醬,中和番!而且蘋果一粒一粒煮過再夾肉桂,簡直係一絕❤️

奶油大蝦菠菜麵 $118

日式味噌澳洲豬胺架 $198

蘋果玉桂crepe $68 +$10要咗雪糕
藍莓crepes $68
  • 奶油大蝦嫩菠菜煙肉忌廉意粉
2021-12-13 128 瀏覽
好耐冇嚟荔枝角嘅工廠大廈食嘢,今次就嚟做朋友介紹嘅呢間INN- I’m not nothing!呢間有幾間分店,觀塘荔枝角九龍灣元朗都有分店,今次就試試荔枝角呢間!呢度員工服務都好好,好樂意介紹嘢食俾我聽!令到有選擇困難症嘅我哋,都可以快啲揀到想食嘅嘢!先揀左沙律先啦,鴨胸沙律!鴨胸份量雖然唔太多,但係個味道都幾好食!香蒜辣味鮮蜆寬面,呢點都幾抵食,有六至八隻嘅蜆喺面上邊,新星軒就冇特別做大大嘅調味,完全冇海鮮唔新鮮嘅口感,所以都幾好食!接住落嚟就係澳洲豬鞍架!呢一碟係最有驚喜!豬鞍真係好好食,個醬又唔會太咸!肉質又夠淋身!最後叫埋甜品,tiramisu同埋朱古力班戟!甜品就普普通通,normal質素!都還可以嘅!
2021-12-02 310 瀏覽
好耐冇同老公撐枱腳,今次就搵咗一間工廠大廈嘅Cafe,聽講佢嘅餐牌好鬼馬,話晒公主嘅樣,但係醜化晒佢哋嘅美貌,好盞鬼好搞笑,睇見都覺得好有趣。頭盤梗係要揀個沙律先啦,鴨胸紅石榴車厘子醬沙律!賣相擺出嚟都得好靚,鴨胸嘅味道好好食,好少可食沙律會陪配紅石榴!都幾特別!先可以開胃再食主菜都幾好!跟住就食香烤焗日式味噌澳洲豬鞍架!超。級。好。食!好淋身!調味剛好!唔會太咸!而薯蓉都煮得好好食!好香牛油味!好滑好creamy!一流呀!香蒜辣味鮮蜆全蛋寬面,真係有大大隻蜆佈係寬面上面呀!完全唔洗調味都覺得好鮮味!而蛋麵麵質比較硬身,幾有𡁻口渦!最後再叫埋兩個甜品,一個tiramisu,另一個係榛子朱古力班戟!兩個甜品都好食嘅!但我會覺得咸點會更加更加帶到驚喜!真係出色!
every weekend, there are so many booths and activities and markets etc. being held at d2 place. This made Lai chi kok definitely a better place for youngsters to visit and explore, however, which also made lai chi kok too crowded and hard to find a place for lunch.Recommended by my friend, we found this cozy and less crowded restaurant INSIDE the industrial building just next to d2 place. The interior is good, price is cheap, and the staff’s services are good.and their cutlery also have their na

and their cutlery also have their name on it!!

We ordered 8. Wagyu beef mushroom onion cheese burger with french fries - $108

super super nice!! their friench fries and burger💯

and 9. Roasted pork ribeye with grilled pineapple and gravy

wanna say that when i posted this on online social media ny friends asked if its a foie gras😂

with a chocolate banana smoothie
and lychee oolong
tea for just a total of $300 for two. Very good price for a decent lunch like this, will definitely come again.
嚟荔枝角做嘢,午飯時候,真係唔知去邊度食野。於是,上openrice搵吓,發現呢間餐廳就係附近間工廠大廈,而且都有好評,所以,咪上去試吓囉。Lift口一出就見到餐廳門口,唔需要搵喺邊。👍👍👍餐廳主要歐陸風格,白色為主,牆上掛上壁畫,見到裝修有d似曾相識感覺,才想起好耐之前幫襯過佢地在九龍灣間分店。今次我地隨意點左2個午餐。首先嚟嘅係粟米湯,將粟米打成蓉,然後煮成湯,口感一流。十分香滑,呢個係一個好開始。洋蔥野菌芝士和牛漢堡配薯條,薯條香口,和牛配洋蔥野菌一絕,野菌抄後姑味特濃,提升整個漢堡味道。烤菠蘿。焗加拿大豬肉眼配燒汁,一眼見到咁厚豬肉眼,心想會不會很老很硬呢…誰知兩面煎香之餘,裡面仍能保持軟身,體現到廚師真功夫。呢個價錢,有咁大塊肉眼,我覺得算抵食。朱古力白蕉奶昔,略嫌朱古力味淡了一點,如果更濃更好。士多啤梨藍莓奶昔,這個還可,藍莓味相對較出。尚算好飲。總觀而言,以呢個價錢來說,水準已是不錯了。

今次我地隨意點左2個午餐。

朱古力白蕉奶昔,略嫌朱古力味淡了一點,如果更濃更好。

士多啤梨藍莓奶昔,這個還可,藍莓味相對較出。尚算好飲。

總觀而言,以呢個價錢來說,水準已是不錯了。

2021-11-24 185 瀏覽
INN - I’m Not Nothing💫荔枝角D2 Place對面工廈有間ig-able cafe! 環境靚 食物質素都好好 前菜、主菜同甜品都岀色💕Cafe唔算好大間 隔聲差啲 會有啲嘈 不過食物值得一試👍🏻豬扒好juicy同入味 而且好淋 唔會好乾 加埋芥末醬味道更有所提升🐷配菜方面有薯蓉、薯仔蛋同baby carrot🥕好有蛋香 水果新鮮 配埋cream係絕配🥰而且班戟入面夾住Nutella榛子醬 大滿足💕🤍
INN - I’m Not Nothing💫

香烤焗日式味噌澳洲豬鞍架

榛子朱古力醬、士多啤梨、香蕉法式班戟

2021-11-20
香烤焗日式味噌澳洲豬鞍架
榛子朱古力醬、士多啤梨、香蕉法式班戟
  • 榛子朱古力醬 、士多啤梨、香蕉法式班戟
2021-11-20 206 瀏覽
今日我哋去咗一間最近好興嘅打卡Cafe 喺IG成日都見到所以就想來試吓🥰一入到嚟就覺得呢度嘅裝修真係好靚 佢啲枱櫈好復古 牆身掛咗好多畫 真係好啱影相 📸️我哋係星期日嘅晏晝去嘅 佢有一系列唔同嘅lunch set 而且仲會配埋$28以下嘅餐飲 如果想轉特飲都只需要半價😍首先上嚟嘅餐湯 係忌廉南瓜湯 佢有陣薑味 非常之咁特別😆我哋叫咗一個香煎帆立貝意式茄醬意大利飯 $108 佢有兩隻好大隻嘅帆立貝 煎得好香 意大利飯嘅蕃茄味好濃郁 食得出佢係用新鮮嘅蕃茄整 意大利飯軟硬程度啱啱好👍🏻我哋另外仲叫咗個烤菠蘿焗加拿大豬肉眼配燒汁 $138 菠蘿好甜有燒得啱啱好 豬肉眼肉質鮮嫩多肉 又大份 配埋個燒汁真係好夾🤤餐飲我哋加錢轉左士多啤梨藍莓奶昔 飲落好新鮮另一杯就揀咗蔓越莓玫瑰綠茶

首先上嚟嘅餐湯 係忌廉南瓜湯 佢有陣薑味 非常之咁特別😆

餐飲我哋加錢轉左士多啤梨藍莓奶昔 飲落好新鮮

另一杯就揀咗蔓越莓玫瑰綠茶
2021-11-19 181 瀏覽
昨晚同妹妹慶祝生日,個場都不錯,服務員態度熱誠,另外今期餐廳送魚枊薯條或草莓pancakes😍😍,食物方面,每樣擺設講究及好靚,#墨魚汁帶子意大利飯:帶子煮得剛剛好,意大利飯每粒都有墨汁包住,粒粒都煙靭⋯⋯正呀😍,#大蝦意大利粉:蝦仁好大隻同爽口,意大利煮得適中,好味😌,#牛油果多士:多士淋了,牛油果配wasabi,味道特別,但本人麻麻地,#藍莓士多啤梨奶昔,推加正👍
2021-11-15 176 瀏覽
🌿INN - I’m Not Nothing☕️忙咗成日一定要食肉😵‍💫好彩荔枝角工廈有好多餐廳,上堂前可以有充足嘅時間食😋INN嘅裝潢用咗好多綠色植物🪴一入到去已經覺得好舒服😌.🥩芝士煙肉焗大啡菇伴澳洲草飼肉眼扒8oz$208係我好鍾意嘅大啡菇😍 咬落超多汁😚 仲加咗好多芝士🧀好治癒🥰肉眼扒煎得好香,切開會見到啲肉係鮮嫩嘅粉紅色😎牛味都夠濃,不錯👍🏻🎃 是日餐湯(南瓜湯)$28因為食完塊扒已經好飽,我就冇再額外食甜品(不然crepes和芭菲都很吸引🙈)只是簡單添了餐湯,想不到這個不錯👀餐湯也有植物形狀拉花,超可愛😆而且南瓜湯喝著很甜,口感也creamy😋.
🌿INN - I’m Not Nothing☕️

忙咗成日一定要食肉😵‍💫
好彩荔枝角工廈有好多餐廳,上堂前可以有充足嘅時間食😋
INN嘅裝潢用咗好多綠色植物🪴一入到去已經覺得好舒服😌

🥩芝士煙肉焗大啡菇伴澳洲草飼肉眼扒8oz$208

🎃 是日餐湯(南瓜湯)$28
餐湯也有植物形狀拉花,超可愛😆
而且南瓜湯喝著很甜,口感也creamy😋

2021-11-02
2021-11-15 144 瀏覽
荔枝角一向出名多工廈美食,有時都唔知揀邊間好西食。Picky的我今晚想再食in I am nothing~ 荔枝角分店嘅位置其實都易搵,喺Dd2 place對面嘅億利工業大廈(同程班長同一棟)。一入到去好似去咗歐美宮殿咁,雖然地方冇九龍灣分店咁大,不過啲燈飾、植物同埋枱與枱間保留咗適當距離,感覺都係幾舒服嘅。i n n嘅壁畫同menu都係惡搞版嘅公主、王子、野獸。插畫幾Fun丫!今晚叫咗:芝士焗波士頓龍蝦配露筍龍蝦汁意大利飯($178)risotto一上碟已經有好香濃嘅芝士味。龍蝦醬汁配阿根廷紅椒同露筍,令到每啖飯索曬香甜嘅醬汁。意大利飯有咬口,龍蝦size大概同一隻手掌差唔多。算不得上好大隻,不過芝士烤焗咗之後,超級香濃。配埋爽滑彈牙既龍蝦肉,仲有龍蝦膏添~十分滋味,好想食多幾隻呀。芝士煙肉焗大啡菇伴澳洲草飼肉眼扒8安士 ($208)肉眼扒上碟覺得好豐富呀。下邊有薯條墊底,薯條都夠香脆,配埋蒜蓉汁,仲正。薯條本身調味比較重,有少許咸。大啡菇加芝士煙肉,再拎去焗就實冇得輸啦。芝士仲食到有cream cheese味道,嘩超級肥 XD 但係令到好食到再爆燈!肉眼扒ok,外層焦脆,有牛肉味。

今晚叫咗:芝士焗波士頓龍蝦配露筍龍蝦汁意大利飯($178)

芝士煙肉焗大啡菇伴澳洲草飼肉眼扒8安士 ($208)

肉眼扒上碟覺得好豐富呀。下邊有薯條墊底,薯條都夠香脆,配埋蒜蓉汁,仲正。薯條本身調味比較重,有少許咸。大啡菇加芝士煙肉,再拎去焗就實冇得輸啦。芝士仲食到有cream cheese味道,嘩超級肥 XD 但係令到好食到再爆燈!肉眼扒ok,外層焦脆,有牛肉味。我哋叫咗五成熟,但略嫌有啲overcooked。如果唔係更加軟熟。下次可以嗌三成,應該會再好食啲。

玉桂蘋果班戟($68)加+$10配雲呢拿雪糕

蘋果肉桂嘅香味,100 %合拍度。加埋熱辣辣嘅可麗餅,九個讚。仲有一個讚,係要配埋雲呢拿雪糕:P一啖食落肚,甜品面頭再灑咗啲杏仁碎同蘋果醬,係好完美嘅結尾。

2021-10-28