2017-07-13 123 瀏覽
今晚黎慶祝週年紀念..上openrice 見到呢間餐廳既野食都好精緻..所以專登book位過黎一試..係工廈入面..都幾神秘..但入到黎裝修好靚..環境好舒服..連d椅都係沙發甘..會坐到唔捨得走..我地叫左個二人餐..前菜已經嘩一聲..出晒煙..淨係個賣相已經好吸引..有柚子沙律.好開胃..慢煮鮑魚..勁大隻好爽..北海道刺身帶子..帶子本身好新鮮..輕煎到好香..羅勒白酒牛酒煮鮮藍青口...酒味唔會好濃..青口夠新鮮..個湯煮出黎好鮮甜..唔會好油..令人飲完一啖又一啖..黑松露野菌濃湯..野菌磨到好蓉..只會食到好細粒既野菌..但個湯夠濃郁..烤虎蝦海膽醬扁意粉..意粉煮得岩岩好..食落係彈牙的..虎蝦勁大隻好爽口.證明好新鮮..第一次食海膽醬..有d似臘腸味..好特別..但都好好食..自家製黑蒜醬油烤慢煮三文魚柳..平時我唔太食煎三文魚..因為好怕腥..但呢一個一黎個外表好吸引..二黎加左黑蒜醬油..完全蓋左魚既腥味..三文魚又夠滑..差唔多比我食晒成塊..最後仲配埋脆皮心太軟做甜品..簡直係完美既句號..今晚呢餐真係好高質素..估唔到工廈都有呢種美食

2017-07-13
慶祝紀念
紀念日
  • 心太軟
  • 自家製黑蒜醬油烤慢煮三文魚柳
2017-07-13 157 瀏覽
朋友在觀塘區工作, 他知道我 enjoy eating, 也心愛藝術與色彩,  所以今天晚飯, 特別在  i kitchen 訂了檯.i kitchen  位置在 APM 後面的巧明街工廈.   近地鐵, 交通方便.   餐廳分主廳及电視房,    主廳裝修好獨特,  電光藍色燈光,   配合黑色石牆/鏡,  黑色傢具, 整間餐廳帶有濃厚藝術感,   天花掛著黑/白花葉形不規則吊飾, 摩登時尚!!   大型的沙發座椅, 坐得舒服.設有大型酒吧,  喜歡飲酒朋友, 可選擇吧座.  黑板上推介, 星期六, 日 12PM ~ 3PM   有 特式   Brunch.店員招呼有禮, 我們兩人被安排在主廳的方桌, 餐具美觀.餐牌上的資料好吸引, 有前菜, 小食多款, 適合愛飲酒朋友.湯, 主菜食品也豐富, 另加$48 還可以轉套餐, 包頭盤, 湯, 甜品, 餐飲, 方便 + 超值 !!我們兩人齊點了套餐,  主菜有不少選擇, 牛柳, 海鮮, 意粉.................價錢合理.我們分別揀選了酥皮焗伊利比亞極黑豬肉眼釀青蘋果, 和 塞內加爾海捕大虎蝦伴鮮果沙律, 各一份, 大家分享:
設有大型酒吧,  喜歡飲酒朋友, 可選擇吧座.
店員招呼有禮, 我們兩人被安排在主廳的方桌, 餐具美觀.
湯, 主菜食品也豐富, 另加$48 可以轉套餐, 包頭盤, 湯, 甜品, 餐飲, 方便 + 超值 !!

頭盤送來了:    洛神花鮮蝦凍
好浪漫的洛神花果凍,  用透明盛器, 玫瑰花似的颜色的洛神花果凍, 上面有兩隻大蝦, 金黃菊花加綠葉, 還有些金箔, 好美 !
店員好細心, 給我們兩隻碟.  大蝦各人分一隻,  己剝了蝦殼, 容易入口.
洛神花含有豐富的花青素 ,  可解熱, 是一道很開胃的夏日前菜,  配合鮮嫩蝦肉, 入口特佳 !   酸酸甜甜, 十分開胃.
另一個頭盤:  辣風腸薯仔蛋餅
大大個白色盛器,  茄紅色大 M圖案, 很有霸氣, 令我們眼前一亮,
再以綠色火箭菜伴碟, 車厘茄, 蛋白及紅色辣風腸鋪面,  色彩艶麗.
下層的薯仔蛋餅, 烹調時間剛好,  內有煙肉, 薯仔粒, 洋蔥, 紅椒等, 牛油味濃, 入口滋味.
餐外另加兩個小食:
白酒牛油煮馬拉蜆 $118-
上檯賣相加分,  白色盛器繪上啡綠色圖案, 未嚐蜆肉, 已覺吸引.
馬拉蜆肉大粒, 用白酒和牛油烹調,  盡嚐蜆肉鮮味和純香的白酒, 蜆肉吃光, 朋友一點酒也飲清。
另一個小食
黑魚籽雪梨伴帶子 $88-
長長的白色盛器, 上載 4大粒肥美大帶子, 墊著雪梨砌片, 有如4朵玫瑰花,  頂上放了黑魚籽,  Nice !!
每人分享兩個帶子, 帶子輕煎, 外面煎封, 內裡軟棉鮮甜, 伴著清甜的雪梨同食, 夠爽口, 黑魚籽卜卜脆,  添滋味.
廚師餐湯 :    紫薯忌廉湯,
紫薯清甜濃郁,  加上忌廉, 口感滑而甜,  配上麵包條, 一齊吃, 好滿意.
雜菜蕃茄濃湯     蕃茄有茄紅素, 有益 . 少酸甜, 雜菜有咬口, 不錯.
主菜上檯了 ~~
塞內加爾海捕大虎蝦鮮果沙律 $298-,
好特式的設計, 像云裡霧裡,  彩色繽紛, 使我們精神為之一振 !

橙紅色的大虎蝦臥在綠色竹葉上, 很搶眼, 大虎蝦用芝士燒焗, 成金黃色, 勁香口,  蝦大而肉厚,  蝦香又爽彈, 真的頂瓜瓜.
綠色竹葉下, 是爽脆蔬菜沙律, 帶些酸甜沙律醬, 夏日健康主菜首選.

廚師用心地把生果切好, 一環蜜瓜, 哈蜜瓜, 西瓜, 菠蘿, 層層疊, 並伴有火龍果, 提子, 好睇好食, 顏色美絕.
另一道主菜~
酥皮焗伊利比亞極黑豬肉眼青蘋果   $238-
擺設美麗像幅畫.    碟上的配菜擺設好奪目.  設計細緻, 值得欣賞.
 黑豬肉眼酥大大個, 上檯很熱,  酥皮勁鬆脆,  切開內裡的黑豬肉眼, 煎得香, 肉味芳香且少脂肪, 調味好, 入口質嫩稔滑, 點些醬好好味.
金黃色的是南瓜蓉, 綠色是荳蓉, 紫色是薯蓉,  橙紅色的是辣椒蓉,  顏色漂亮,  設計有特式.
跟餐送的甜品:   慕士蛋糕
要讚讚廚師的畫功了得,   士多啤梨慕士蛋糕, 上層軟滑又香濃, 餅底也可口.  吃飽了多款美食,  我們點了熱檸檬茶和熱檸檬水,  檸檬香氣重, 好消滯啊.
總結:
食材新鮮, 烹調佳, 價錢老实, 好滿意.
侍應的服務態度很好, 會留意替我們換碟及加水,   值得稱讚.

此餐廳每道菜式, 都設計了美輪美奐的伴碟圖案,  客人可以 邊食邊欣賞,  圖案用不同色彩的醬汁, 廚師極有才華, 和藝術細胞,  以今時今日繁忙的廚房工作, 仍不忘設計組合,  值得回味再來
  • 白酒牛油煮馬拉蜆
  • 黑魚籽雪梨伴帶子
  • 酥皮焗極黑豬肉眼
  • 海捕大虎蝦鮮果沙律
2017-07-05 1143 瀏覽
雖然不是第一次到廠廈用餐,但若不是多得友人安排,真是不太知門路。廠廈覓食確是一種風氣,亦是一個好地方,因為環境、質素、收費總是給人不少驚喜。在這裡,菜式有很多選擇,由頭盤、小吃、湯品、意粉 / 意大利飯、主菜、甜品、飲品,均一應俱全,凡惠顧主餐牌中的意粉、意大利飯、主菜,可以加$48變為套餐,即多了頭盤、餐湯、甜品及餐飲,十分划算。我們幾個先想以一道沙律作起首,「蜜糖檸檬鮮果沙律」($78)是一道外觀漂亮的沙律菜式,將多種新鮮生果擺設得極齊,再下了蜜糖檸檬汁,生果吃下時清甜上有點清新酸香,卻又有股甜蜜蜜的味道湧現,讓人感到十分開胃。今回不吃意大利飯了,而是選上「烤虎蝦珍珠帶子海膽醬天使麵」($148),賣相很精緻,將海膽加入天使麵中,令天使麵的味道產生微妙變化,再者,天使麵亦有份韌勁,沒有過腍的情況,最心思是輕煎過而做得脆口;珍珠帶子絕對是大配角,但烤虎蝦實在味美,爽口鮮甜。主菜類我們選了兩客,一道是牛仔肋骨,另一道就是「自家製黑蒜醬烤慢煮三文魚柳」($158), 黑蒜醬配三文魚柳是很新鮮的組合,近年黑蒜也很流行,因為其健康值高。三文魚慢煮下基本已熟,再烤一烤真是外脆內嫩,黑蒜其實都頗
「蜜糖檸檬鮮果沙律
;珍珠帶子絕對是大配角,但烤虎蝦實在味美,爽口鮮甜。
烤虎蝦珍珠帶子海膽醬天使麵
,黑蒜其實都頗強烈,但也夾到啊!
自家製黑蒜醬烤慢煮三文魚柳
另一道主菜是店長推介,「低溫慢煮美國牛仔肋骨」($200)上桌時的賣相已萬分吸引,最欣賞是牛仔肋骨已被切成小件,分享起來時方便得很,伴菜種類多且擺設得很有藝術感。牛仔肋肉軟腍而富肉香,沾燒汁伴吃,讓味覺有一流的享受
低溫慢煮美國牛仔肋骨
到廠廈吃飯已不是一件陌生事,今晚又遇上另一「卧虎藏龍」,值得再來。
2017-07-02 288 瀏覽
本來沒有太大的期望,心想跟其他的工廈餐廳應該差不多。意想不到每一道菜都很好味,而且裝飾得像藝術品。二人晚餐內的每一道菜都很出色,青口很鮮,豚肉香口,甜品心太軟不算太甜,外脆內軟,晚市套餐有一道酥皮磨菇牛柳,牛柳很嫩,酥皮香,伴碟像幅畫。另一道是三文魚,有䓤及香菜,個人不太喜歡,但家人說好吃。單點的主菜也可升級做套餐,。另外點了托托蜆,用香檳煮,超及好吃!大大隻蜆肉,很大的驚喜!我們是慶祝生日,帶了個蛋糕去,也沒收切餅費,值回票價之選!

晚市套餐有一道酥皮磨菇牛柳,牛柳很嫩,酥皮香,伴碟像幅畫。
另一道是三文魚,有䓤及香菜,個人不太喜歡,但家人說好吃。
單點的主菜也可升級做套餐,

我們是慶祝生日,帶了個蛋糕去,也沒收切餅費,

值回票價之選!

二人晚餐前菜
二人餐豚肉
酥皮磨菇牛柳
心太軟
選擇困難復發,完全諗唔到食乜嘢,就唯有又過嚟食,今次唔再散叫而係二人套餐 呢間餐廳算喺觀塘區[性價比]高嘅一間,價錢合理,味道不錯,連腌臢女友都唔會反對嘅一間,值得推薦
2017-06-27
2017-06-26 149 瀏覽
琴晚約朋友係觀塘食飯,我就提議話食cafe, 因為冇乜cafe係星期日開,所以都花咗啲時間去玩!朋友見到呢間有好多好評,所以上咗嚟試吓。跟餐嘢飲,雖然佢話可以refill,但係只限打星飲品,我哋呢兩杯就唔係嘅!一杯係special drink: 蘋果梳打,個人覺得冇乜味。另一杯ice mocha,朱古力味好濃,正!日式咖喱牛肉蛋包飯($78)朋友話咖喱份量比較少,咖喱係日本咖喱,甜甜地幾好食,牛肉收埋咗喺蛋包飯入邊,份量都算多肥牛漢堡配薯條($78)薯條上來嘅時候已經吾太脆,應該唔係即炸,所以薯條真係普通,同埋個人唔太鍾意咁幼嘅薯條,個包真係好好食,系脆既,證明有煎過,肥牛普通,同普通喺屋企打邊爐嗰啲冇分別,但係比較un

日式咖喱牛肉蛋包飯($78)

肥牛漢堡配薯條($78)
2017-06-24 77 瀏覽
一進這家餐廳,燈光很暗,周圍擺設很有情調,很適合情侶來約會⋯為了配合環境,晚餐特意叫了牛扒,食物色相不錯,配搭也很吸引,只不過味道卻一般般⋯不過真的挺喜歡那裹的環境
2017-06-21 148 瀏覽
想搵間餐廳同個朋友食飯、傾計,前一晚用open rice訂位,request左一個較靜既位置,去到,真係比到個靜靜地既角落位比我地,讚!餐廳細細地,好靜好舒服,適合傾計三個人食,叫左一個set dinner,兩個main course share黎食。set dinnner有個前菜,要左雜菌黑松露蒸蛋,個蛋蒸得好滑,不過D菇既味濃左少少,遮左黑松露味,整體都唔錯。餐湯係鮮蠔湯配一條麵包條,個湯幾creamy,但麵包條唔夠脆叫左個肉眼扒,七成熟,黎到,切開,仲有血,應該連五成熟都冇。同侍應講,好快就換返碟七成熟返黎,冇左個切痕,即係換過件新既比我,唔係拎去翻煎,服務唔錯!帶子黑松露飯,帶子好鮮甜,好重忌廉,個人係幾鐘意既虎蝦天使麵,虎蝦都幾鮮,幾爽口,蝦如果霉左好難食架嘛。天使麵一開始以為係凍左整唔開,原來係煎過,刻意做脆脆地既口感既,幾驚喜甜品係焦糖mousse蛋糕,呢個麻麻,冇乜焦糖味,反而係有D檸檬味呢度咁多樣,真係每隻碟都畫左花,好有心思,對眼同個口一齊享受美食。我諗都幾適合靜靜地慶祝生日或紀念日

雜菌黑松露蒸蛋

鮮蠔湯配麵包條

肉眼扒

帶子黑松露飯,帶子好鮮甜,好重忌廉,個人係幾鐘意既
帶子黑松露意大利飯

虎蝦天使麵
  • 烤帶子黑松露意大利飯
  • 厚切美國安格斯肉眼
2017-06-08 101 瀏覽
今天又是放假的日子,所以睡到自然醒便到屋企附近搵食今日就來到觀塘巧明街冠力工業中心的I kitchen開餐餐廳走的是型格路線看看餐牌,有lunch亦有brunch ,但我和老公今日亦有點肚餓,所以都揀了lunch set!餐前小點有風乾火腿餅乾條,咸咸的,不錯不錯餐湯是椰菜花蓉湯,飲得到粒粒的椰菜花粒粒,感覺幾得意接著便到老公的<波蘭式免治豬肉,雜菜釀有機翠玉瓜。~$88>這個菜式非常健康,半條翠玉瓜是主角,釀滿了混有甜椒粒的豬肉,而醬汁亦充滿著三色椒的天然甜味,菜和肉的比例很好,食下的感覺很舒服之後我的<白酒焗刁草石班柳~$88>更加健康,打開錫紙包,大大塊的石班柳上撒滿了香草和放了一片檸檬,看來調味都是天然的。滑滑的魚柳滲著淡淡的檸檬香氣,感覺非常清新能夠被我稱為健康餐廳,當然不止咁簡單,主菜隨了可以配有機糙米飯外,還非常特別的可以揀蔬菜!這個真的不多餐廳會如此提供,值得一讚喔!蔬菜不是就咁白烚,有少許鹽,蒜和調味,really nice而甜品就是咖啡凍餅,雖然細細件,但咖啡味超濃,正!最後記得,I kitchen6月份的優惠就是讚好了他們在face

今天又是放假的日子,所以睡到自然醒便到屋企附近搵食
今日就來到觀塘巧明街冠力工業中心的I kitchen開餐

餐廳走的是型格路線

餐前小點有風乾火腿餅乾條,咸咸的,不錯不錯

椰菜花蓉湯

餐湯是椰菜花蓉湯,飲得到粒粒的椰菜花粒粒,感覺幾得意

波蘭式免治豬肉,雜菜釀有機翠肉瓜

白酒焗刁草石班柳

咖啡凍餅

甜品就是咖啡凍餅,雖然細細件,但咖啡味超濃,正!

最後記得,I kitchen6月份的優惠就是讚好了他們在facebook 的午餐menu便即是享有8折優惠,咁抵,千萬要記住喔
2017-06-07
椰菜花蓉湯
波蘭式免治豬肉,雜菜釀有機翠肉瓜
白酒焗刁草石班柳
咖啡凍餅
2017-06-07 103 瀏覽
人人都話去工業區搵好野食,我同老友就去左觀塘一於四周搵食。左找右找最後發現一間位於工業大廈內的西餐廳,一於一試。其實雲雲咁多既工廈,點解會選擇佢,都係因為網絡世界既介紹,哈哈。去到人唔算多,2個人成功入座,地方以黑色為主色,再配合簡約風的裝潢,簡單之餘還份外舒服。跟meun點餐,職員耐心介紹,好抵鑽。最後我們前菜點了一個有機蕃茄伴水牛芝士,一個自家製蟹粉黑松露蒸蛋再貪心地加了一個松露牛油芝士焗蠔。餐湯方面均為椰菜花湯。主食方面點了希靈頓牛柳,低溫煮紐西蘭BB羊仔鞍,香草蝦汁飽魚意大利飯。甜品脆皮朱古力心太軟,焦糖蘋果派併雪糕。飲品方面就是原個菠蘿蘇打。首先上的是有機蕃茄伴水牛芝士及自家製蟹粉黑松露蒸蛋。水牛芝士配蕃茄味道清新,蕃茄既酸甜,更刺激食慾。蒸蛋方面,夠晒滑又香黑松露味,蟹粉唔腥重幾清甜,唔錯。後上既係焗蠔,味道香濃芝士,最重要隻蠔夠大隻,成隻大隻仔咁,一流。到主菜,先來香草蝦汁飽魚意大利飯,好好好食,點好食法,蝦汁唔腥又清甜,鮑魚仔軟硬度岩岩好,意大利飯用真意大利飯唔係珍珠米,好抵贊。職員更好有心思,幫我們分成2份。第2樣到bb半鞍,5成熟,又軟又淋, 半鞍香而不酥。 食物擺

第2樣到bb半鞍,5成熟,又軟又淋, 半鞍香而不酥。 食物擺盤精緻又細心睇落成件藝術品咁。

威靈頓牛柳出奇地驚喜,個樣成份地獄廚神高登藍斯成唔咁。一切落去更出色, 酥皮鬆脆 牛柳內餡粉紅色又冇血流出嚟,驚喜萬分。

甜品到達,心太軟同蘋果派一齊到達。心太軟好香濃朱古力,外脆內流心,出色。最心得我喜愛係因為唔係太甜。蘋果派方面,就普通d,但個外皮都幾脆,心思菜黎,派內唔係蘋果蓉,而係蘋果片。重有一球雪糕跟上,更加吸引。

最後飲品菠蘿蘇打,本身以為只係新鮮菠蘿加蘇打,原來佢係原個上,味道又香菠蘿味,又夠氣。外型賣相又靚,難怪差不多枱枱也會叫。

最後結帳900幾蚊,但咁出色既西餐,唔錯啦。

有機會再黎一定要試其他,我見其他枱叫魚都好吸睛,哈哈,等我呀。
  • 心太軟
2017-06-01 202 瀏覽
最近經常到觀塘见客,食lunch都想舒服d,自從試過一些樓上餐廳後,更會自動搜尋一些有質數的食店去試,今日就試這間I Kitchen。因其食評大多讚好,據說這裡食物有保證之餘,餐廳装修舒服,侍應招呼熱誠,都促使我和朋友想試試。😁😁到了店外,門口雖無特別裝潢,非常簡單,但入到店內氣氛完全不同,典雅装修加上柔和燈光,氣氛一流。而餐檯擺放阔落,沒有壓迫感,最佳gathering地方。👍👍餐具🍴🍽餐牌A~H,有平有贵點餐前,先來頭盤小食,迷你酥皮磨茹撻,一啖食哂,味道香濃,磨茹味香,口感酥軟。😋😋點餐時,侍應小姐非常熱心介绍今日特式餐湯,紫芯甜薯蓉湯,湯濃杰而薯味道濃郁,易入口,非常creamy。還有拉花圖案,滿足口感之餘還帶來視覺享受。😍😍點了兩份set lunch,朋友先來份扒纽西蘭西冷配芥末籽薯茸,西冷九成熟,此西冷比較薄身但也不细塊,煮得剛剛恰當,外面熟透帶有微微燶身,令濃烈牛肉香味帶出來。而此纽西蘭產地肉質鮮嫩,點上少許芥末籽薯茸來食,少了油腻感覺,特別開胃。😋😋😋而我今日想食豬扒,便點了烤鹿兒島極黑豬肉眼配青蘋果茸,廚師用心制作,帶來视覺欣赏。雖然這道菜較遲上檯,但食完都覺得值得花

餐具
🍴🍽

餐牌A~H,有平有贵
迷你酥皮磨茹撻

紫芯甜薯蓉湯

扒纽西蘭西冷配芥末籽薯茸

烤鹿兒島極黑豬肉眼配青蘋果茸

而我今日想食豬扒,便點了烤鹿兒島極黑豬肉眼配青蘋果茸,廚師用心制作,帶來视覺欣赏。雖然這道菜較遲上檯,但食完都覺得值得花時間等待。這黑豬肉煎得特別脆,肉身厚而肉汁飽滿,啖啖實肉而鬆軟,外脆內多汁,非常juicy。若點了新鲜 青蘋果茸來食,香香甜甜的,味道很fresh,唯一美中不足是太细塊,食完不夠喉。😁😁😁
迷你芝士生果蛋糕

是日精選甜品~迷你芝士生果蛋糕,芝士味不太濃,火龍果清甜,不錯。😋😋

每逢星期六、日,還有All day breakfast,下次試一試先。

值得再讚,這店侍應好有禮貌好細心,工作的熱誠更令我特别欣賞。👍👍👍

2017-06-01
迷你酥皮磨茹撻
紫芯甜薯蓉湯
扒纽西蘭西冷配芥末籽薯茸
烤鹿兒島極黑豬肉眼配青蘋果茸
之前晚上和朋友來吃晚飯,已覺得這餐廳很舒適,寬大的沙發座位坐得非常舒服,很想周末的中午也來吃個悠閒的 brunch, 但openrice 一直都只顯示5:30pm 開始營業。今天在要不是親友相約在 I kitchen 吃brunch ,我根本上不知道這間精緻的餐廳,星期六、日已經有 brunch 了!原來我們一直錯過了這 brunch 的好地方。不要少看這間座落在冠力工業大廈- I kitchen的魅力。雖然沒有在入口處放置宣傳展架或 poster ,但在觀塘區已薄有名氣,今天中午來到,已經幾乎客滿。我們六個大人連兩位BB,預早book 了枱,店員替我們留了一張 U 型大枱。坐得非常闊落之餘, U 型的設計還能增加彼此的互動。這裏的 Brunch 套餐選擇多。all day breakfast ,pasta, 咖喱飯,漢堡,desert 類。。。令人驚喜的是套餐任何時段都八折優惠,人均消費約六七十元,餐飲還無限續杯!怪不得親友說大枱要提前兩三週訂。七款全日早餐 HK 85先有法國飽和牛角包選擇。九款材料中,可以選擇其中五款、七款、或全部九款要齊。除了茄汁頭豆和蕃茄外,我選擇了餘下的七

原來我們一直錯過了這 brunch 的好地方。

坐得非常闊落之餘, U 型的設計還能增加彼此的互動。

這裏的 Brunch 套餐選擇多。

七款全日早餐 HK 85

先有法國飽和牛角包選擇。

九款材料中,可以選擇其中五款、七款、或全部九款要齊。

除了茄汁頭豆和蕃茄外,我選擇了餘下的七款回本的材料,包括:

德國腸、煙腩肉、大傘菌、牛油果茸、煙三文魚、薯餅和溫泉蛋。

煙三文魚、大傘菌是貴價材料,煙三文魚大家都愛吃,不多說。

大傘菌輕煎後,汁多、磨姑味濃。

用心選材,必食之作。

香煎煙腩肉有咸香,夠濃味,男士最愛。

我則用温泉蛋汁,先輕輕洗滌了煙肉的咸肉香,口味更温和。

牛油果成本高,我上週就在超市用16元買了一個回家做沙律,成本都好貴下。選擇呢道I kitchen 既all day ,預左牛油果茸只會有一小匙。

看到才知 I Kitchen all day 的牛油果份量,幾乎用了整個牛油果造成茸。

加了醋汁混合而成,好豪氣。

沒有將價就貨,值得一讚!

我用它用來塗多士。塗完還夠塗炸薯餅。

總括來說,I kitchen all day的 breakfast 比其他餐廳的all day breakfast 用料靚,八折後,分分鐘抵過自己買材料自己整。在家忙半天弄 all day 不如到 I kitchen 坐著慢慢嘆。我們有一半人都叫了這個,真心抵食。

咖喱牛肉荷包蛋HK 78

這個荷包蛋也是忍不住要一讚!

好大好大的荷包蛋,我們笑說比BB的頭還大!

咖哩汁另上,喜歡咖哩的朋友,可自行添加濃度。

用匙羹輕輕𠝹開荷包蛋,馬上看到已調好味的炒飯,炒飯中夾雜大量肥牛!想不到這麼足料!吃得飽飽的!

從 I kitchen 推出 brunch 不久已食客如雲,其用心製作,服務細緻,用料認真,環境舒服,加上價格優惠,是其贏得熟客捧場的原因。

今次,我們一家大小和親友聚餐,不再是傳統的飲茶,而是轉來吃 Brunch,不一樣的體驗,小孩吃過午餐,在悠揚的音樂中睡去,我們這一班大人,則在無限添飲的樂趣中,輕鬆談了1小時,今次真的值回票價了!

簡直值回票價!

2017-05-29 1028 瀏覽
自從上次同我的搵食好夥伴去過牛頭角的廈尋獲靚靚Cafe之後,今晚佢又帶我去一間讓美食升華到藝術級別的工廈餐廳大開眼界,好開心可以見證到有人對食物不單止在味道的層次,亦可以在觀賞的層次都有咁極致的要求!在菜色方面,琳瑯滿目,我哋樣樣都想試,可惜得兩個胃,食得幾多……我就叫咗個set dinner , 食下魚。朋友提議不如試吓個前菜。黑魚子香蔥忌廉北海道帶子:呢個菜式我十分之讚賞!好佩服發明呢度菜的人背後的心思,黑魚子的作為鮮明的前調,繼而食到軟軟的水牛芝士粒, (店員話今天暫時用水牛芝士粒代替忌廉) ,芝士香之下就會咬到鮮爽的帶子,海水味特別濃,其下的青瓜片作為終結,青瓜看似係好清的蔬果,但係青瓜味碰上海鮮其實能夠凸顯出其鮮味,從食材間的味道平衡可見廚師匠心獨運!Set dinner 先上咗個前菜,自家製蟹粉黑松露蒸蛋,其實呢排食出街食嘢,都食到好多有黑松露的菜色,講真,好多時都太過重手,有少少喧賓奪主,但係呢一個蒸蛋份量恰到好處,好好咁樣運用到黑松露的香味,上面仲有細細的蘑菇粒,每口滑滑的蒸蛋除了可以嚐到到蛋香,又幼滑的口感,同時伴著香濃的蘑菇味同黑松露香,高水準。跟餐仲有個諾曼第鮮蠔

朋友提議不如試吓個前菜。黑魚子香蔥忌廉北海道帶子:
呢個菜式我十分之讚賞!好佩服發明呢度菜的人背後的心思,

Set dinner 先上咗個前菜,自家製蟹粉黑松露蒸蛋,

跟餐仲有個諾曼第鮮蠔濃湯:

南極雪花鱸魚柳伴香芒熱情果汁

鱸魚本來就係魚味好濃的,想不到佢哋可以諗得出利用芒果粒同熱情果醬同鱸魚一齊食,鱸魚的魚香原來配上果酸,令到本來香溜的鱸魚肉,加上一種果香清新,這種味道好新奇,好鮮明。

除了主菜中才可以嚐到果香,我仲叫咗一個十分之「澎湃」的飲品:
原個菠蘿梳打,梳打水混了菠蘿汁,十分之開胃,而且這個菠蘿的擺佈已經令人賞心悅目,仲可以食到幾片鮮菠蘿肉,咬落去菠蘿肉的時候,梳打水會從中滲出來到舌頭上,幾刺激。

廚師是畫開國畫的嗎?

每道菜都利用不同色彩的醬汁,畫出美輪美奐的伴碟圖案,有理由令人懷疑廚房內係雇用左美術指導專門負責呢個工作。

最後我們各自叫咗一個甜品作為一個完美的終結,朋友叫了心太軟,我差點尖叫了:「心太軟真係心形的!」

朱古力味十分之香濃,外殼做到少少脆的效果, 個心碎了後,看到裏面溶溶的朱古力慢條斯理地流出來真的叫人心軟…… 熾熱的朱古力漿加上脆脆的心殼,令人怎樣抗拒?

謎底終於解開,原來原個鮮果雪葩伴鮮雜果都係圍繞着菠蘿的,好冰凍好refreshing
2017-05-28
  • 南極雪花鱸魚柳伴香芒熱情果汁
餐廳設計以簡約為主,裏面燈光暗暗地,而且食飯嘅人都唔會太嘈,幾安靜, 好舒服。頭盤點了個傳統嘅,厚切鵝肝伴焦糖蘋果黑醋$88。賣相好靚,鵝肝真係好厚。先試蘋果,外皮有層薄薄嘅焦糖,蘋果輕輕煎過吾會太熟剛好,到鵝肝了,外面睇落好似好熱甘但裡面係涼涼地,鵝肝味好香,外面有層薄薄脆粉,煎得剛剛好。吾流,仲想叫多個輪到個湯,叫左個馬賽海鮮湯$68,好多蜆同青口,湯底係我想湯底有好濃嘅海鮮味,裏面仲有啲魚粒同雜菜,十分豐富,唔錯。到主菜,叫咗個虎蝦帶子海膽醬天使麵$148.侍應推介佢話買相唔錯,同埋幾特別所以叫咗個試吓。泥到真係唔捨得食因為佢砌到成幅畫咁靚。裏面有啲珍珠帶子,兩隻好新鮮嘅虎蝦喺上邊同好裏面有啲珍珠帶子,兩隻好新鮮嘅虎蝦係上邊,下面係林左海膽醬而且剪過嘅天使麵。俯下好新鮮好彈牙,帶子同天使麵但有淡淡的海膽味唔錯。跟住仲叫咗一個原個菠蘿梳打。賣相都好靚,應該放咗乾冰喺裏面,因為好多泡泡係啲梳打都湧上來,個梳打唔係好甜,啲菠蘿說都變咗冰酸酸地凍凍地好開胃。最後甜品,叫咗一個朱古力黑炭球$58. 畫左一個好靚嘅圖案喺度好有心思。呢個甜品其實係一個說動左嘅類似雪糕嘅物體。外面係朱古力粉中間

最後甜品,叫咗一個朱古力黑炭球$58. 畫左一個好靚嘅圖案喺度好有心思。呢個甜品其實係一個說動左嘅類似雪糕嘅物體。外面係朱古力粉中間係朱古力雪糕裏面白色嘅有好香嘅冧酒味。雪糕唔係太甜亦都唔會好流啱啱好。食完都唔覺得好流

會再泥試

2017-05-21
  • 厚切鵝肝焦糖蘋果伴黑醋汁
  • 朱古力黑炭球
2017-05-18 184 瀏覽
返觀塘既好處就係,附近有各式各樣既工廈餐廳可供選擇,復活假前一日,就同同事揀左呢間型格餐廳慶祝(?)一下一入門口已經被藍色燈光圍,感覺好cyber,似間pub當然佢真係有bar台for晚上小酌一杯的我地各自叫一個set,睇番餐牌,一set有齊咁多野個價錢絕對唔貴前菜好精緻田園沙律,D菜有D硬紅酒燴牛尾$98孜然檸檬醬烤紐西蘭羊架 $158擺設好特別,有幾款醬汁選擇,又可以順便伴碟羊架一上枱就聞到好香,啖啖都有濃濃既孜然粉, 配合檸檬醬好夾好開胃,羊肉厚得嚟唔靭,仲有適量肥肉配一碟小蔬菜

返觀塘既好處就係,附近有各式各樣既工廈餐廳可供選擇,
復活假前一日,就同同事揀左呢間型格餐廳慶祝(?)一下
一入門口已經被藍色燈光圍,感覺好cyber,似間pub
當然佢真係有bar台for晚上小酌一杯的

前菜好精緻

田園沙律,D菜有D硬
紅酒燴牛尾$98

孜然檸檬醬烤紐西蘭羊架 $158

擺設好特別,有幾款醬汁選擇,又可以順便伴碟
羊架一上枱就聞到好香,啖啖都有濃濃既孜然粉,
配合檸檬醬好夾好開胃,羊肉厚得嚟唔靭,仲有適量肥肉

配一碟小蔬菜