2019-07-21 83 瀏覽
最近喜歡到觀塘覓食,今天是好姊妹生日,知道她一向喜歡西餐,於是預訂了觀塘公司附近的這間餐廳,OpenRice 上這餐廳的評分很也高呢!大概晚上八時已經滿座了,一試覺得質素頗佳。餐廳位於巧明街工廈中,裝潢有情調浪漫氣氛濃厚,寧靜舒服的感覺適合朋友或情侶前來用餐聚會。任何主菜加 $58可轉做套餐,餐湯、前菜、甜品、餐飲,價錢優惠吸引。《甘筍湯》清新甜美。《忌廉海鮮撻》頭盤已經開始有驚喜,賣相精緻得像甜品。海鮮撻皮脆香口,食落啖啖足料有海鮮,忌廉增加 creamy 口感。《澳洲穀飼M6和牛肉眼 伴玫瑰岩鹽》$298店長熱情推介我點了一客和牛,這麼高質素的肉眼扒,極濃郁的牛肉香味,medium 我覺得是最美味的熟度選擇,切開仍然看到粉嫩的肉色,肉質細緻綿密,入口即溶,肉和脂肪分配得完美均勻,一點也不會膩, 伴玫瑰岩鹽可以說是錦上添花。《甜品》芝士蛋糕,甜美綿密細緻。甜品之後再享受一杯咖啡,感覺良好。好姊妹讚美這生日飯的安排很完滿呢!下次可再來,十分推薦。

《甘筍湯》清新甜美。

《忌廉海鮮撻》

《澳洲穀飼M6和牛肉眼 伴玫瑰岩鹽》$298

甜品》芝士蛋糕,甜美綿密細緻。
甜品之後再享受一杯咖啡,感覺良好。

好姊妹讚美這生日飯的安排很完滿呢!下次可再來,十分推薦。
慶祝紀念
生日
  • 《澳洲穀飼M6和牛肉眼 伴玫瑰岩鹽》
2019-07-17 168 瀏覽
今晚約了舊同學食晚飯,因為她在觀塘上班,所以帶了我到附近工廈晚餐,這間餐廳環境確實不錯,坐位舒適而且清靜,最適合傾計聚舊。除了餐廳環境外,食物賣相亦非常精緻。主菜點了厚切美國安格斯肉眼安格斯肉眼扒真的非常厚,煎得很香,肉質非常腍。只要order主菜,就可以加$58轉套餐(頭盤、餐湯、飲品和甜品)頭盤係海膽忌廉海鮮撻撻皮有濃郁的蛋味,食落啖啖都有海鮮。廚師餐湯今晚的餐湯南瓜湯,南瓜味超濃郁,非常creamy。荔枝草莓綠茶荔枝配草莓有非常夏天的感覺,感覺清新,味道不會太甜。榛子蛋糕甜品份量不多,但係我最愛的榛子味。

主菜點了厚切美國安格斯肉眼
厚切美國安格斯肉眼

安格斯肉眼扒真的非常厚,煎得很香,肉質非常腍。

頭盤係海膽忌廉海鮮撻
海膽忌廉海鮮撻

撻皮有濃郁的蛋味,食落啖啖都有海鮮。

廚師餐湯
廚師餐湯

今晚的餐湯南瓜湯,南瓜味超濃郁,非常creamy。

荔枝草莓綠茶
荔枝草莓綠茶

荔枝配草莓有非常夏天的感覺,感覺清新,味道不會太甜。

榛子蛋糕

甜品份量不多,但係我最愛的榛子味。
2019-07-15
厚切美國安格斯肉眼
2019-07-15 63 瀏覽
岩岩放工,一個人去左食晚餐。呢間餐廳位於APM對面嘅工廈2樓,一出門口轉左就係啦。餐廳叫I kitchen,但入面嘅menu顯示K2 kitchen,原來係同一間。見到menu有歐洲優質手工啤酒 - 波蘭寧,每支$33,下次同朋友聚舊,不妨一試。環境都算寬敞,坐sofa位都幾舒服。香煎美國黑豚豬肉眼,意大利黑醋醬 $156 美國黑豚豬肉眼非常厚身,雖然厚身,但肉質Juicy,証明廚師沒有overcooked,而且食落有口感。以上主菜類可以$38 加點輕煎刺身帶子,帶子煎得金黃香口,同刺身食完全兩回事。其實可以$58轉套餐,包頭盤,廚師餐湯,是日甜品及餐茶,或者可以$68加配厚切鵝肝。整體食物質素都唔差,工廈餐廳黎講水準唔錯👍🏻

香煎美國黑豚豬肉眼,意大利黑醋醬

輕煎刺身帶子

整體食物質素都唔差,工廈餐廳黎講水準唔錯👍🏻
香煎美國黑豚豬肉眼,意大利黑醋醬
輕煎刺身帶子
2019-07-14 66 瀏覽
今天男友生日,知道他喜歡吃西餐,於是選了這間餐廳,上網得知這餐廳的評分很高,所以便來一試。餐廳位於觀塘工業大廈,但出奇的是,餐廳沒有工敞區那份喧嘩,反而多了份西餐廳的寧靜,給人舒服寧靜的感覺,非常適合朋友或情侶前來。Main course 叫了一碟黑松露意粉,得知加$58可轉做套餐,多了一份湯,前菜和甜品,真是非常優惠吸引。 黑松露意粉有極濃黑松露味,配上帶子,直接非常鮮甜美味。下次再來可再試,極度推薦。另外也叫了一份豬豚腩肉,腩肉和脂肪分配得非常完美,吃落一點也不肥膩,好味得來也適合女士食用,完全不會覺得肥膩難入口。舒適的環境配上美味的食物,這生日飯安排得很成功呢!

舒適的環境配上美味的食物,這生日飯安排得很成功呢!
2019-07-13 67 瀏覽
今天happy Friday,原本約了老死前來這餐廳進食,但被人放了飛機,唯有自己一個前來。這餐廳雖在工業區中,但餐廳環境氣氛和食物質素,一點也不覺自己置身在工業區中。自己叫了一份芝麻雞翼,三文魚牛油梨Pizza,一份鵝肝和一支可樂。雖然自己一個,但被人放飛機,唯有發洩在吃這方面!芝麻雞翼非常香口,肉質也非常嫩滑,而且非常熱,吃得時候要小心。鵝肝比想像中大塊,而且也很美肥,一啖落口,滿滿的鵝肝油,非常滿足。再者,鵝肝底下有片菠蘿,連同鵝肝一同進口,非常fresh。至於Pizza方面,pizza佈滿三文魚,而且配上滿滿牛油果,非常fresh美味,男士女士一定喜歡。最後一大啖可樂,errrr.......!今天所有不快都通通忘掉了。

2019-07-12 52 瀏覽
觀塘咁多工廈西餐點都要試下佢,約左fd黎呢間I kitchen 入面裝修都幾雅致點完lunch set 冇耐就上左餐湯沙律,個湯望落好高級😂個沙律都好fresh之後個安格斯牛就上左喇,塊牛排份量驚人,好厚肉,仲有碗菜同令伴碟,好有心思💕個牛叫左七成,啱啱好,肉質鮮嫩,配埋個汁食好惹味丫☺️另外個海蝦南瓜咖哩飯都上左喇,佢係好creamy既質感,飯粒軟腍,係我中意食既口感☺️佢咖哩味好香好出,南瓜味拼埋去有d比咖哩搶左,唔中意食南瓜既人都可以試下佢最後個desserts 都上左喇,係oreo cheeses cake黎,佢畫左朵花係碟度,好令丫💕見到都開心d最後埋單食左每人118咋,仲要兩點入座有九折,真心超值丫💕🤗
入面裝修都幾雅致

個牛叫左七成,啱啱好,肉質鮮嫩,配埋個汁食好惹味丫☺️

2019-07-07 74 瀏覽
已經嚟過好幾次嘅 I Kitchen😊地方雖然不算大,但環境真的很舒服和寧靜,好鍾意享受呢種舒服感覺,慢慢食慢慢說說笑笑,當然最重要是食材新鮮和服務細心啦!👍每次嚟都安排一個窗口卡位,真係好似變咗私家位咁。哈哈!😆廚師推介靚湯和沙律雜菜😊😊今日想食🐟便選了松子仁醬烤三文魚柳$108可能三文魚比較厚身,不夠香口味,如果再煎耐少少或者會更加香口呢!😁😁香煎美國極黑豬肉眼配意大利黑醋粒$153嘩!呢嚿黑毛豬肉,個樣已經好吸引,而且好厚身肥美,睇得出廚師放咗唔小心機喺嚿肉到,👍😁好出色呀!煎得好香!好香!而且上面仲有啲一粒一粒意大利黑醋放響肉上面, 切開一小塊一小塊再加一粒配埋一齊食,食味大增呀!成個口腔味蕾都充滿著呢種香口味。正👍👍最後還有兩杯甜品綠茶雪糕🍨🍨完美了❤

每次嚟都安排一個窗口卡位,真係好似變咗私家位咁。哈哈!😆
廚師推介靚湯和沙律雜菜😊😊
今日想食🐟便選了松子仁醬烤三文魚柳$108

香煎美國極黑豬肉眼配意大利黑醋粒$153

最後還有兩杯甜品綠茶雪糕🍨🍨完美了❤

2019-07-03 112 瀏覽
放假最好的活動是覓食,而很多工廠大廈都有很多優質食店,i kitchen便是其中之一。位置雖然在工廠大廈內,但鄰近港鐵站,交通很方便。踏進店內職員很快便招待,而且很有禮貌,服務態度很好。店內的裝修是半酒吧+半咖啡店的形式,識合不同喜好的客人。午市套餐會有一主菜另加一沙律或餐湯(二選一)還有一杯餐飲及甜品,配搭很豐富選了餐湯及香煎紐西蘭肉眼扒配燒汁,我選擇了三成熟,肉味很鮮而且很多肉汁,配菜可選擇白飯或炒雜菜最後上埋個甜品,芝士蛋糕,今餐很滿足。

位置雖然在工廠大廈內,但鄰近港鐵站,交通很方便。

最後上埋個甜品,芝士蛋糕,今餐很滿足。
2019-06-28
2019-07-02 92 瀏覽
放工同朋友去左觀塘工廈中既 i kitchen 食晚飯, 平日 lunch time 就食得多喇, 晚餐就第一次 去到餐廳, 我地已經急不及待睇餐牌, 最後點了兩個 main courses, 加 58蚊轉套餐 (有餐湯, 頭盤, 飲品同跟餐甜品 先黎餐湯 - 椰菜花薯仔湯濃濃薯仔味, 感覺岩岩好, 推介喜歡薯仔既朋友 頭盤 - 海蝦海鮮撻 海鮮撻上有一層層的泡泡, 賣相好吸引, 有高級餐廳情調. 食材由鮮蝦同蛋組成, 鮮蝦同蛋組合不錯, 美中不足既係不夠熱, 只是暖暖的 Main course - 比目魚伴蕃茄沙沙 起初以為只有一件比目魚, 上菜時見到有兩件 (份量不少), 而且放置得很精緻, 有點似藝術品, 仲有旁邊既伴菜, 有 3, 4件左右, 看起來真的幾吸睛 講返主菜比目魚, 兩件比目魚都煎得香香的, 肉質肥美、口感甘甜. 喜歡煎炸的我當然食到津津有味 跟餐甜品 - Cheese cake 正立方體的一件細細的 Cheese cake, 檸檬味的,食落都幾清新,不錯吧跟餐餐飲 - 凍檸茶 沒有特別 食完細細的 Cheese cake 後, 作為甜品控的我當然仲未夠喉, 後加了

先黎餐湯 - 椰菜花薯仔湯
濃濃薯仔味, 感覺岩岩好, 推介喜歡薯仔既朋友

頭盤 - 海蝦海鮮撻
海鮮撻上有一層層的泡泡, 賣相好吸引, 有高級餐廳情調.

Main course - 比目魚伴蕃茄沙沙

跟餐甜品 - Cheese cake

跟餐餐飲 - 凍檸茶
沒有特別

食完細細的 Cheese cake 後, 作為甜品控的我當然仲未夠喉, 後加了朱古力黑炭球頂頂隱
一大球冰凍的朱古力雪糕, 外面包圍著朱古力粉.....睇得又食得, 又可為夏天消消暑, 值得推介

2019-06-30 99 瀏覽
跟友人也是在觀塘工作,所以近近地在觀塘找個晚餐地方,點選了西餐。我們叫了一個set , main course +$ upgrade 有湯及甜點。主菜我叫了一個焗芝士龍蝦 ,賣相挺不錯,份量也頗大。湯很creamy , 有一枝麪包條mix together 口感很好。 我們另外點了一客芝麻雞翼小食,很脆口,值得推薦。友人主菜的steak, 很嫩身,軟綿綿的。份量絕對一個人未必可以吃得完。最後的甜點,十分別緻的cheese cake 。
2019-06-05
2019-06-29 99 瀏覽
與男朋友在此慶祝生日,需單點一個甜品,方可免費寫字。本身預訂左日本生果雪葩,但之後話無貨,唯有叫心太軟,幅畫都畫得幾唔錯。訂左六點,早左半個鐘去到都有位坐,但之後walk in 既人都無位了。想叫豬肋骨,無貨。所以叫左七成熟既肉眼,味道還可以。松露醬炸薯條,呢個幾好食!焗生蠔都唔錯,不過無驚喜。再叫左個帶子黑松露意粉,好油😰唔太建議叫呢個。碟底有成5mm厚咁多既油。嘟枱面個barcode,download個apps有得送芒果冰沙👍👍飲落還可以。買左個蛋糕上去但唔需要儲餅費,值得一讚!整體黎講,呢餐滿意。人均消費:$250-300。用openrice apps訂枱有85折。

2019-06-28
慶祝紀念
生日
用餐優惠
優惠券
  • 炸薯條
2019-06-25 83 瀏覽
今晚太太訂了位,話帶我去工厦食牛扒。觀塘港鐵站一出就到APM,串過商場就出到工厦區。餐廳環境微暗,氣氛都好好。一心來食牛扒,order了七成熟厚切美國安格斯肉眼扒。先飲濃郁餐湯,今日是椰菜花湯。頭盤有忌廉海鮮撻,感覺好像先食甜品。撻皮脆又香口,啖啖都有海鮮,甜甜地足料。牛扒是七成熟,切開牛扒中心有小小粉紅,肉質嫩口,我較為喜歡配介辣醬。頭盤個撻好味,所以甜品就轉了自家製蕉糖蘋果批。批皮好香,好鬆脆,又不是太甜太大件,好好。食完甜野,嘆番杯伯爵茶,感覺好好。

食完甜野,嘆番杯伯爵茶,感覺好好。

2019-06-17
2019-06-25 80 瀏覽
放工去觀塘同朋友食飯,好多工廈都有樓上餐廳,就上去搵食🤣突然落雨,近近地就去呢間餐廳食啦上到去,環境都幾舒適望望menu, 我們都決定加錢轉set(包餐湯、頭盤同甜品)最後我們分別點了個黑松露鮮帶子意粉、白酒牛油焗比目魚配蕃茄沙沙落完單,好快上廚師餐湯,個湯濃而不咸,好重薯仔味,有些綿綿的口味,好喝!頭盤是忌廉海鮮撻,蝦上有些檸檬泡泡,很特別啊!白酒牛油比目魚賣相不錯,上面佈滿了蕃茄醬汁,酸酸甜甜的,很開胃,而比目魚肉好鮮好滑,沾了少許牛油,味道更好😋黑松露帶子意粉好香,好重的黑松露味道,幾乎整個意粉都沾上了黑松露忌廉汁,同菇菌粒伴在一起很襯很好味,帶子有三粒,好鮮甜好味👍🏻是日甜品是檸檬餅,上碟賣相好靚,迷你的甜品好精緻,很香的檸檬味女生們當然是甜品控,看見隔離的甜品吸引,我們又想吃🤭 最後又點了朱古力黑炭球同自家製焦糖蘋果批😆 點完都覺得有點過份🙈 但女仔當然喜歡吃甜品,就算飽都吃得下🤣原來朱古力黑炭球是雪糕球,裡面有些cream同酒心味,外面灑滿了朱古力粉,雪糕有nuts,好有咬口😌 好味道,又好靚!焦糖蘋果批是即製的,焗得好靚,外面是脆脆的焦糖,裡面有薄薄的蘋果片,帶些微微的甜
放工去觀塘同朋友食飯,好多工廈都有樓上餐廳,就上去搵食🤣
突然落雨,近近地就去呢間餐廳食啦
上到去,環境都幾舒適
望望menu, 我們都決定加錢轉set(包餐湯、頭盤同甜品
頭盤是忌廉海鮮撻,蝦上有些檸檬泡泡,很特別啊!
女生們當然是甜品控,看見隔離的甜品吸引,我們又想吃🤭
焦糖蘋果批是即製的,焗得好靚,外面是脆脆的焦糖,裡面有薄薄的蘋果片,帶些微微的甜酸味道,個人覺得好味😋 原來蘋果批還伴有一球雲尼拿雪糕同忌廉🤩 又有雪糕食,好精緻的製作,真的很好啊👍🏻
今晚意想不到的晚餐,賣相有心思,很飽很滿足😄
2019-06-22 4272 瀏覽
這晚約了朋友吃飯,來到門口覺得內部的裝修設計很熟悉,有點像之前去過的一家餐廳,誰知看到餐廳之後答案揭曉了😂沒想到同一座大廈有兩間差不多的餐廳,不過沒關係,之前吃過的印象中是好吃的。《餐湯》餐湯是野菌湯,很香很濃的野菌味,口感方面可以咬到一些已被打碎的野菌,還有一條很長的餅乾條。《頭盤》這個是海膽忌廉海鮮撻,撻皮是曲奇皮來的,裏面裝有一些海鮮包括蝦,珍珠帶子等等,上面著了一層泡沫,味道帶點酸酸的,撻的旁邊配了少量沙律菜。《芝麻雞翼》我很喜歡吃雞翼,上面加了芝麻,香香的,外面炸得脆脆,肉質滑。《炸薯條,松露醬》松露炸薯條經常都吃,一般都是粗粗的那種,但這個是很幼的,好像怎吃都吃不完😂《焗原隻波士頓龍蝦,芝士海膽醬》還沒吃已經聞到很香的味道,面層的芝士海膽醬很香,肉質彈牙,還有很多膏。除了味道,視覺上亦考慮到,擺盤很花心思。《厚切美國黑安格斯肉眼》我點了七成熟,切開還有點紅紅的。肉質腍,有一點點筋,不沾醬也好吃。《甜品》到甜品時間,是慕絲蛋糕,中間夾住冧酒提子。

《餐湯》
餐湯

《頭盤》
頭盤-海膽忌廉海鮮撻

《芝麻雞翼》
芝麻雞翼

《炸薯條,松露醬》

炸薯條,松露醬

《焗原隻波士頓龍蝦,芝士海膽醬》
焗原隻波士頓龍蝦,芝士海膽醬

《厚切美國黑安格斯肉眼》

甜品
甜品時間,是慕絲蛋糕,中間夾住冧酒提子。

餐湯
頭盤-海膽忌廉海鮮撻
芝麻雞翼
焗原隻波士頓龍蝦,芝士海膽醬
  • 海膽忌廉海鮮撻
  • 黑松露野菌茸湯
  • 厚切美國安格斯肉眼
2019-06-21 78 瀏覽
上週末跟女朋友吃了一間位於觀塘工廠大廈的西餐廳,距離地鐵站不遠非常方便,餐廳地方闊落環境清靜,適合情侶二人或三五知己食飯聊天。點餐時侍應態度良好非常有禮貌,我們先點了牛油白酒煮大蜆,味道肉質鮮美,另外小食有雞翼和魷魚圈,皮脆肉嫩但不會太油膩,火候時間控制得很好,主餐我點了帶子黑松露意粉,帶子外層輕煎肉質鮮甜,意粉硬道適中,有咬口之餘不會太硬,另外一份主餐是牛排七成熟,肉味濃郁生熟程度亦很好。最後食完甜品雪糕,真的十分飽滿,食物質素好價錢亦合理。
最後食完甜品雪糕,真的十分飽滿,食物質素好價錢亦合理。