2019-06-02 68 瀏覽
今天中午,想和老公吃一個悠閒的午餐。所以上OpenRice找一下觀塘區有什麼好吃,因為聽說很多平民價的大廚級美食餐廳都在觀塘區的工廈內,最後找到很多好評的 I kitchen。我們點了兩個set lunch,一個是紐西蘭西蘭扒配松露汁,一個是日本豚肉斧頭豬扒。餐湯是薯仔湯,好香濃,而且賣相很漂亮。紐西蘭怕我點了七成熟,切下去鬆鬆軟軟的,口感也不錯,外皮還有點脆。伴碟十分漂亮,好精緻,而且是健康的伴菜。日本斧頭豬扒好大件,很厚身,煮至全熟但一點也不覺靭,而且肉質多汁鮮味。套餐還奉送沙律,餐茶和甜品,加上環境優雅,我們坐到大約下午三點左右。在餐廳內安安靜靜的玩玩手機,看看股市,很寫意。

餐湯是薯仔湯,好香濃,而且賣相很漂亮。

2019-05-30
慶祝紀念
紀念日
  • 厚切美國安格斯肉眼
2019-05-31 3323 瀏覽
上次嚟食下午茶已經畀佢嘅鵝肝吸引住,環境好寧靜慢慢享受兩粒鐘係一個好地方呢?而且侍應生話晚餐比較多選擇,所以今日就嚟食個晚餐。✨✨✨✨帶子黑松露意粉和香草牛油焗比目魚。帶子好新鮮入口唔係爽㗎! 黑松露意粉就係鍾意佢嗰陣味還有蘑菇配埋。比目魚皮脆肉汁好似蒸魚嗰種口感食法。我哋都升級轉咗套餐添, 因為好豐富呀!除咗有頭盤沙律仲有甜品飲品㖭。😁升級有班馬火腿溫泉蛋,入口有冰凍感覺反而比蘆筍吸引住因為好新鮮呀!海蝦鮮果沙律,沙律醬好味道生果又新鮮。叫咗兩個湯,一個係紅菜頭湯和大蒜薯仔蜆湯!新鮮紅菜頭磨成蓉,再配埋廚師特製配料熱辣辣擺上枱非常吸引,味道又濃郁,鮮菜營養又豐富, 廚師別具心思👍,呢個湯真係唔簡單呀!大蒜薯仔蜆湯也不錯呢!很特別因為薯蓉再配埋蜆肉細細粒,一入口就覺得好想繼續飲落去,薯蓉嗰種濃味釋放喺個口裏面好特別呀!兩個湯好good👍👍當然唔少得嘅係厚切鵝肝啦! 鵝肝雖然細細塊配埋下面菠蘿又係一絕,鵝肝不用點任何醬料已經好鮮味,味道不是腥味㗎!還有虎蝦添,虎蝦雖然大隻,但味道一般✨✨✨✨紅菜頭湯和大蒜薯蓉蜆肉湯好鮮味及濃沃兩個都 good good新鮮全部都是生果沙律還有兩隻蝦一咬落
✨✨✨✨
帶子黑松露意粉和香草牛油焗比目魚。
比目魚皮脆肉汁好似蒸魚嗰種口感食法。

海蝦鮮果沙律,沙律醬好味道生果又新鮮。

還有虎蝦添,虎蝦雖然大隻,但味道一般

✨✨✨✨

蝦就一般😁

甜品都別具心思 廚師一流

2019-05-30
2019-05-30 61 瀏覽
好耐無去過觀塘食飯,之前係openrice search 到 I Kitchen, 一直都想試,今晚終於約到朋友去食。餐廳係一幢工廠大廈入邊,樓下無宣傳,但都唔算難揾。我地7:00pm左右去到,餐廳差唔多坐滿人。餐廳有個bar 枱,我地被安排坐近梳化,可以睇到街景。食物選擇多,價錢都算中等偏平,我揀左帶子黑松露肩意粉 ($128)~可以加$58轉set 就有頭盤、餐湯、餐飲同甜品,不過我無加,就咁叫多一杯凍朱古力 ($20)~帶子黑松露扁意粉︰意粉份量適中,汁有黑松露同洋蔥粒,好香口。帶子煎得好香,大粒,爽口,鮮甜。加埋10%都係$160, 我覺得算抵食。

餐廳係一幢工廠大廈入邊,樓下無宣傳,但都唔算難揾。
我地7:00pm左右去到,餐廳差唔多坐滿人。
餐廳有個bar 枱,我地被安排坐近梳化,可以睇到街景。

可以加$58轉set 就有頭盤、餐湯、餐飲同甜品
不過我無加,就咁叫多一杯凍朱古力 ($20)~

帶子黑松露扁意粉︰
意粉份量適中,汁有黑松露同洋蔥粒,好香口。
帶子煎得好香,大粒,爽口,鮮甜。

加埋10%都係$160, 我覺得算抵食。
2019-05-29 64 瀏覽
2019/5/29 兩公婆到九龍東辦事,也順便搵食撐枱腳。網上找到一間叫 i-kitchen,是觀塘工業大廈內的西式餐廳,又即管試試。顧客不多,但上菜的速度非常慢。叫了青口,食材非常普通。醬汁也不夠熱。南瓜湯、扁意粉和主菜紙包焗香草比目魚都算到位,二百多元的一個餐也應該有相應的水平。驚喜的竟是最後的甜品:雪糕蘋果批,上菜的設計有心思,蘋果批外酥內熱,可算是如意收場。
2019/5/29 兩公婆到九龍東辦事,也順便搵食撐枱腳。
2019-05-29
  • 雪糕蘋果批
2019-05-23 79 瀏覽
今次是第二次來I Kitchen 食lunch,上次來印象非常好,今日真的食過翻尋味啊和朋友一來到,便立刻坐下,研究完一輪餐牌後,叫了香煎三文魚,及日本白豚豬架,跟餐還有沙律/餐湯、甜品及餐飲。夏日炎炎,食沙律消下暑先,味道好fresh三文魚煎得好香,魚皮很脆,配菜擺得好靚,很有美感日本白豚豬架肉質鮮嫩,很有口感,廚師烤得恰到好處,好正吖可選配白飯、意粉或菜甜品是芝士蛋糕,bite size,很香芝士味,味道不甜,大滿足吖餐飲揀了朱古力伯爵茶也不錯午市套餐款式多樣化

夏日炎炎,食沙律消下暑先,味道好fresh
三文魚煎得好香,魚皮很脆,配菜擺得好靚,很有美感
日本白豚豬架肉質鮮嫩,很有口感,廚師烤得恰到好處,好正吖
可選配白飯、意粉或菜
餐飲揀了朱古力
伯爵茶也不錯
午市套餐款式多樣化
2019-05-22
午餐
2019-05-22 46 瀏覽
一向都好少去觀塘,今日收工去搵朋友食飯,才發現觀塘原來都有美食之地。先黎凍鮮奶朱古力,濃濃朱古力加上一層厚厚鮮奶,唔會太甜,不錯!之後小食叫左一口炸芝士,有茄汁同沙律醬可以選擇,芝士多到充滿整粒炸芝士,每一粒都脹卜卜,而且外脆內熱,令人食唔停口!主食我選擇左鵝肝伴安格斯牛柳,擺盤一流,厚厚的牛柳食落一d都唔韌,而且牛味十足!特別是塊鵝肝,又大又厚,而且煎得外面脆脆的,恰到好處!最後當然唔少得甜品,我選擇左脆皮朱古力心太軟,很美!

特別是塊鵝肝,又大又厚,而且煎得外面脆脆的,恰到好處!

最後當然唔少得甜品,我選擇左脆皮朱古力心太軟,很美!
2019-05-15
2019-05-22 70 瀏覽
同事一直說這家餐廳挺好的,決定今日晏就來試一下。餐廳環境舒適,光線充足,我們坐在近窗的梳化位,非常舒服。午餐價錢包湯和甜品,挺划算的。牛乳煮魚柳 $118 |西餐廳煮的魚扒很少會煮得不乾,但這個魚柳肉中有魚汁,肉質滑溜,整塊魚柳也很厚,配上了吸盡牛乳汁的西蘭花和雲耳,很好吃。牛乳汁煮得很好,沒有很厚很稠,不會像忌廉汁或白汁很漏的感覺,喜歡吃清一點的人會很喜歡!紐西蘭西冷扒配松露汁 $108 |端上來大大塊牛扒,香味也撲鼻而來~肉質香軟,特別是脂肪位,又香又軟。配上松露汁令味道更加香,加點鹽像日式燒牛般也很好味!配菜選了蔬菜🥬,有蘿蔔、西蘭花、粟米心等,種類很多!感覺這裡所有材料都很新鮮而且菜式配搭也很用心!
送磨菇湯
送甜品

牛乳煮魚柳 $118 |

紐西蘭西冷扒配松露汁 $108 |

2019-05-16 76 瀏覽
當朋友提出想來吃晚飯時, 看食評介紹相片感覺自己好像經已來過, 不知道是真, 還是因為這裡的裝潢很似夢境 店員介紹黑板經常都會有不同款式的菜色出場我們就點了一份晚餐和其中一款試試!!!晚餐有齊前菜、湯和主菜前菜由朋友決定, 選了上面這個溫泉蛋火腿配蘆筍這個款搭我們都是第一次吃, 感覺很新鮮, 半熟蛋跟火腿一起的口感好特別!廚師餐湯: 濃濃厚厚的這是我們特別點選的白酒煮蜆!首先蜆 超級大隻 也沒有沙然後汁 酒香 味也濃 超好吃的!!!主菜點了牛柳 沒有煮得過乾 牛味也重!我們還加了輕煎帶子 整個晚餐都令我們很滿足!

店員介紹黑板經常都會有不同款式的菜色出場
我們就點了一份晚餐和其中一款試試!!!

晚餐有齊前菜、湯和主菜
前菜由朋友決定, 選了上面這個溫泉蛋火腿配蘆筍

廚師餐湯: 濃濃厚厚的

這是我們特別點選的白酒煮蜆!
首先蜆 超級大隻 也沒有沙
然後汁 酒香 味也濃 超好吃的!!!

主菜點了牛柳 沒有煮得過乾 牛味也重!

我們還加了輕煎帶子
整個晚餐都令我們很滿足!

2019-05-08
2019-05-07 130 瀏覽
今天要到官塘區辦事,到達時將到午餐時間,於是提早在附近先找地方吃飯。朋友帶我來到工廈內的I Kitchen,想不到工廈內隱藏著這個麽多美食。餐廳裝潢簡約,大大的落地玻璃感覺開揚。午市時間有不少區內白領用餐。這裡提供午市西式套餐,包括是日餐湯、主食、甜點和餐飲一杯。紅菜頭湯這道餐湯值得一讚,既健康又清甜,美味可口。俄式香烤大虎蝦配飯香氣撲鼻, 非常吸睛,三只大虎蝦加上翠肉瓜,再沾上俄式鮮茄醬汁, 十分香甜。烤肉汁燒美國肉眼牛扒一向喜歡吃牛扒,今次要了七成熟,肉質多汁嫩滑,真心不錯,難怪目測差不多每桌都有客人點了這個套餐。店員服務態度很好,待我們吃完主菜後便問我們是否想現時上甜點。甜點是巧克力慕絲,幼滑微甜,最啱口味。
這裡提供午市西式套餐,包括是日餐湯、主食、甜點和餐飲一杯。
紅菜頭湯
這道餐湯值得一讚,既健康又清甜,美味可口

俄式香烤大虎蝦配飯
香氣撲鼻, 非常吸睛
,三只大虎蝦加上翠肉瓜,再沾上俄式鮮茄醬汁, 十分香甜
烤肉汁燒美國肉眼牛扒
店員服務態度很好,待我們吃完主菜後便問我們是否想現時上甜點
。甜點是巧克力慕絲,幼滑微甜,最啱口味
2019-04-29
2019-04-20 100 瀏覽
這餐是部門午餐👩🏻‍💻上司請客😀所以我就挑了這間挺有格調的西餐廳了!同事們一致認為我挑得挺不錯的😃我覺得這裏的環境很不錯👍🏻也不會很嘈,大家都可以很舒服地聊天!午餐有各種肉類選擇,看得出店家有用心編排的!無論是蝦雞羊魚牛豬,還是素食的選擇都有!每個餐都配有餐湯飲品和甜品的,是很完整的一個餐!這天的餐湯是薯蓉湯,本來我就很喜歡飲薯蓉湯的,味道和口感都不錯👍🏻羅勒醬燒三文魚柳 $108煎得剛剛好,魚肉嫩滑,魚皮夠香口!味道也夠!紐西蘭牛柳$118(但當天轉了肉眼扒)份量十足的一塊扒😌很厚切啖啖肉!牛扒夠入味!醬汁也調的不錯👍🏻跟餐的甜品有驚喜喔!是檸檬芝士餅,不會太甜很清新的口味!畫的心心也很有心思!很欣賞餐飲可以選擇洋甘菊茶☕ 不怕發胖麻~

羅勒醬燒三文魚柳

羅勒醬燒三文魚柳 $108
煎得剛剛好,魚肉嫩滑,魚皮夠香口!味道也夠!

紐西蘭牛柳

紐西蘭牛柳$118(但當天轉了肉眼扒)

很欣賞餐飲可以選擇洋甘菊茶☕ 不怕發胖麻~
2019-04-17
羅勒醬燒三文魚柳
2019-04-18 82 瀏覽
中午來到ikitchen食lunch set,雖然不算便宜但覺得CP值很高啊!羅勒醬三文魚柳大推這個三文魚柳!首先肉質鮮嫩一點都不老,肉嫩多汁,而且魚油非常香口。皮也煎得剛剛好,很香脆。加上醬汁味道更有層次。紐西蘭牛柳點了三成熟的牛柳煎得剛剛好,沒有過熟,已經十分抵讚!肉質一點不韌,而且咬每口都非常有牛的香味!愛爾蘭燴羊肉羊肉都同樣出色!沒有過老過生,也是燴的很腍很入味。總括來說是CP值很高的lunch set,真心推介!

羅勒醬三文魚柳

愛爾蘭燴羊肉
羊肉都同樣出色!沒有過老過生,也是燴的很腍很入味。

總括來說是CP值很高的lunch set,真心推介!

2019-04-16 127 瀏覽
今日係同男朋友既紀念日慶祝,諗下食咩好,又唔想太貴,就諗起呢間餐廳。記得上一次同朋友黎食,佢幫我慶祝生日,一直都好想再黎多一次。因為佢既野食,特別係鵝肝,係我最回味,令我再想食多次既原因!加上呢度環境、氣氛唔錯,又唔多人知道呢間隱世美食,情調一流!食物又對得起價錢,質素首先先黎一個小食拼盤,冇話特別好食,普通脆炸食物,但用心既係醬汁,有他他醬、辣醬同黑松露醬,配番合適既野食,唔會好似其他餐廳咁比茄汁你就算鬼數主菜煎帶子黑松露飯,超好食,熱辣辣,仲要飯裏面咬落去都有一粒粒帶子,口感十足!星期四特惠菜式,原價既一半,超抵食!豬肉一d都唔硬,肉質鮮嫩鬆軟,配上蘋果酸醬,唔算油膩,用心之作!呢件套餐加$68既鵝肝就係我番食呢間餐廳既原因,我好鍾意菠蘿同鵝肝呢個配搭,首先鵝肝厚而不膩,入口即溶,配上菠蘿汁,真係有時高級餐廳都食唔到!仲要咁大舊,又唔貴,係必食菜式呀!

小食拼盤
豬鞍
鵝肝
  • 烤帶子黑松露意大利飯
2019-04-15 119 瀏覽
老婆知道我準備捐血,想我吃多些牛補一補作準備,還訂了這間餐廳二人世界燭光晚餐,超窩心。今晚來到這裡有一個很深的體會(純粹個人感覺),租金較低的食肆,食材質素相對較高。店員服務也很好,入坐後即向我們細說當晚有什麼餐湯及特色飲品等等。今晚我點了個很豐富的晚餐,餐湯/前菜/主菜/甜品/飲品,樣樣齊全,吃得非常滿足。黑松露露筍巴馬火腿溫泉蛋:冷盤來的,第一次吃凍露筍,想不到又爽又清甜,配上滑滑溫泉蛋同巴火腿,感覺很清新很特別。大蒜薯仔蜆湯:湯底啖啖薯蓉香又很濃郁,帶海鮮味,仲有我愛吃的餅乾條。烤阿拉斯加虎蝦伴美國安格斯牛柳:賣相有如法國餐主菜般”美觀”; 牛柳口感嫩滑無筋,牛味重,可以大啖大啖吃,超爽呀!;虎蝦都很大隻,啖啖肉又彈牙。整體味道,不論環境及食物我都很喜歡,我決定復活節帶老婆再來吃餐勁。

2019-04-03
2019-04-15 82 瀏覽
幸好朋友本身同我都是住在九龍東,觀塘也是其中一個方便朋友聚會的好地方~朋友介紹哩間在工廠入面的西式餐廳,上到去I-KITCHEN,都比較少人一點,我們叫左三樣食物,有凱撒沙律,燒黑毛豬同埋卡幫尼意粉凱撒沙律蔬菜新鮮,凱撒汁的味道唔會太重味,另外燒黑毛豬,一舊的燒黑毛豬上到,切開食,好有JUICY的感覺,同埋外層燒得好脆口,卡幫尼意粉的旦黃,MIX埋意粉一齊食,真的好CREAMY,同埋唔會給芝士同煙肉搶左味道,真的好開胃,整體來說,他們的食物我都覺得水準不錯,加上可以同朋友談天好耐,所以都會再來的。
幸好朋友本身同我都是住在九龍東,
觀塘也是其中一個方便朋友聚會的好地方~
朋友介紹哩間在工廠入面的西式餐廳,
上到去I-KITCHEN,都比較少人一點,
我們叫左三樣食物,有凱撒沙律,燒黑毛豬同埋卡幫尼意粉
凱撒沙律蔬菜新鮮,凱撒汁的味道唔會太重味,
同埋外層燒得好脆口,
真的好開胃,整體來說,他們的食物我都覺得水準不錯,
加上可以同朋友談天好耐,所以都會再來的。
2019-04-04
  • 卡幫尼意粉
2019-04-15 115 瀏覽
曾幾何時我都好鍾意過黎食野,都介紹過俾唔少朋友。因爲我覺得呢度又平又好食。咁情人節諗住返黎食實穩陣啦雖然係情人節 ,但我估工廈地方人均$400都唔會差得去邊啦,食得落就算。。。咁就大錯特錯!龍蝦兩個人share 得半邊,無咸無味牛扒(兩人一塊)好un 又無味。格硬點d 大粒海鹽又太咸。唯一好少少係個帶子意大利飯,但食到果刻已經無晒食慾想快d走*之後俾多左次機會佢,黎食個lunch. 但水準差得好離譜。sorry 堅無下次
咁情人節諗住返黎食實穩陣啦
咁就大錯特錯!
龍蝦兩個人share 得半邊,無咸無味
牛扒(兩人一塊)好un 又無味。格硬點d 大粒海鹽又太咸。
唯一好少少係個帶子意大利飯,但食到果刻已經無晒食慾想快d走
2019-02-14
慶祝紀念