2022-05-29 186 瀏覽
喺K11行咗一陣之後諗唔到食咩經過依間餐廳嘅時候見佢啲嘢都幾吸引就入咗去試不過無book嘅關係得返高枱坐得唔算特別舒服叫咗最受歡迎嘅明太子意大利粉同埋一Burger兩杯咖啡兩個人share分量唔算特別多不過絕對夠飽明太子意大利粉落既明太子都十分之大方Mix埋一齊嘅時候啖啖都食到明太子而且唔會過鹹味道拿捏得好好至於個burger漢堡扒既肉味都好濃郁不過略嫌上菜嘅時候已經唔係好熱如果唔係應該會更加好食至於啲薯角就正正常常不過可以再炸得脆小小會更加好然而伴碟嘅沙律菜可以解膩成個配搭都唔錯
喺K11行咗一陣之後諗唔到食咩

不過可以再炸得脆小小會更加好
然而伴碟嘅沙律菜可以解膩
成個配搭都唔錯

2022-05-29 265 瀏覽
上一次試過整體感覺已經麻麻地,今次再試,等咗成45分鐘先入座,已經有啲忟忟地,入到去,見到勁多吉檯,唉,嘥我啲時間!點咗個炸魚配牛油果醬牛角包,個賣相已經麻麻,食落仲大鑊,炸魚好鯹,牛油果醬仲配芒果,個味好怪,個牛角包竟然烘底,得個乾字。咖啡還可以。老實講,人均超過$200 食哩啲質素,出面真係有好多選擇! How to live well? 如果哩間餐廳想教人生活得好啲,佢deliver 出嚟嘅野仲差好遠,要努力改善食物質素,否則好快被淘汰!
📍How To Live Well @how_dept 🌯🥪上個post 就同大家share咗how to live well嘅飲品類~ 今次就同大家share埋食物吧!🥰🫶🏼地理位置上依間cafe係超方面嘅!位於K11 Art Mall (*不是musea喔!)~ 喺地鐵站一上就到♪( ´θ`)ノ🥔炸薯角配黑松露醬 $78炸薯角嘅份量對得住個價錢😚! 味道不過不失吧~ 🫕芝士忌廉焗雙色蘆荀 $98依個焗蘆筍好正同好足料!~ 有蘆筍同芝士 食落去好rich😚😚小食黎講都好好食♪( ´θ`)ノ!🍞太陽曉蛋吉列四元豚肉酸種包 $138依個main course幾好食~ 不過吉列豬扒有啲肥(。 ́︿ ̀。)味道方面夾埋一齊都好食hehe! 🌸🍝明太子忌廉汁煙肉意粉 $168依個意粉好juicy~ 唔會好似其他cafe咁食吓食吓唔夠lo黎食!(。・ω・。)有種大板燒嘅感覺 fusion日式mix 西式hehe! Highly recommended🥓🥰☕️Caramel Macchiato $48☕️Ginger Bread Latte $48哎呀兩個名掉轉咗添🤣🤣多啲啡色嗰杯係ginger brea

🥔炸薯角配黑松露醬 $78

炸薯角嘅份量對得住個價錢😚! 味道不過不失吧~

🫕芝士忌廉焗雙色蘆荀 $98

🍞太陽曉蛋吉列四元豚肉酸種包 $138

🍝明太子忌廉汁煙肉意粉 $168

☕️Caramel Macchiato $48
☕️Ginger Bread Latte $48

哎呀兩個名掉轉咗添🤣🤣多啲啡色嗰杯係ginger bread latte 白色個杯係caramel macchiato! Ginger bread latte 啲味好死甜😵‍💫🥶
味道方面caramel macchiato 好過ginger bread latte 但係佢啲咖啡類嘅嘢飲總括而言都偏甜(。 ́︿ ̀。)

🍵Hojicha Latte $48
呢杯係唯一OK嘅🤣🤣都係不過不失嘅抹茶Latte吧!

🥤Boozy $58
呢杯係朋友order嘅♪( ´θ`)ノ因為完全唔甜 所以好清新好健康嘅感覺🫶🏼🫶🏼行健康路線嘅朋友可以試吓

飲品就講晒啦 價錢方面偏貴 性價比唔太高🥲🥲

📍How To Live Well @how_dept
尖沙咀河內道18號K11購物藝術館2樓201-01號舖
  • 明太子忌廉汁煙肉意粉
2022-05-23 169 瀏覽
前排朝早同下晝都有活動,但中午唔知去邊好,就搵左呢間日本木系Café☕️ 我當日係weekend去,坐係門口等佢開門,開門前都見到唔少book左枱嘅客人,所以大家想weekend去的話,建議要book定位📆餐廳空間都好大,有大大玻璃窗,採光度一流,整體感覺坐落好舒服☀️☺️1. Dirty 咖啡就唔多介紹,各人有各人口味,有人鍾意nutty,亦有人鍾意fruity,所以大家都係自己去試啦🤣2. 廚師推介精選餐湯 - 蘆筍忌廉湯個湯唔會太咸,飲落都唔會有草青味🍵湯會跟埋個包,我有嘗試問店員究竟佢係咩包,店員話轉頭答,結果就無再返黎答我🤣🤣 不過估計佢係竹炭包👍🏻🤣3. 慢煮厚切日本四元豚肉•薯蓉•肉桂蘋果呢個豚肉扒係個人覺得最出色!🤤塊扒真係好厚肉,但係一d都唔鞋,食落好滑👍🏻 不過佢始終係肉,食多2啖會覺得膩,但係佢有酸酸甜甜嘅肉桂蘋果中和返,超正啊🥹🤤4. 蘋果反烤撻配雪糕蘋果撻係現烤,上菜時都係熱辣辣🔥個皮都仲好脆,不過蘋果有d酸🤣但整體都係滿意👍🏻☺️📍 @how_dept How To Live Well (尖沙咀)尖沙咀河內道18號K11購物藝術館2樓201-01號舖#littlep

1. Dirty

2. 廚師推介精選餐湯 - 蘆筍忌廉湯

3. 慢煮厚切日本四元豚肉•薯蓉•肉桂蘋果

4. 蘋果反烤撻配雪糕

尖沙咀河內道18號K11購物藝術館2樓201-01號舖

#littlepigtionary #食物 #美食 #食 #食食食 #食玩 #食生活 #食評 #香港食評 #香港美食#食好西 #相機食先 #hk #hkig #hkblogger #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodblog #hkfoodie #hkigfood #咖啡 #咖啡店 #香港咖啡店 #西餐 #cafe #尖沙咀美食 #尖沙咀cafe #k11artus #香港美食 #香港cafe
2022-05-22
2022-05-22 121 瀏覽
𝙃𝙤𝙬 𝙏𝙤 𝙇𝙞𝙫𝙚 𝙒𝙚𝙡𝙡 𝙃𝙤𝙬 𝙏𝙤 𝙇𝙞𝙫𝙚 𝙒𝙚𝙡𝙡 係K11 Art Mall 最入角落入面☺️ 好多朋友都同我介紹過呢間餐廳吾錯, 咁啱見到當日都吾算太多人🥳 所以就選擇左呢間食啦室內環境空間感好大🤩陽光亦都好充足☀️光猛舒服☺️設計都係以日系感覺為主😍傢俬分左好多唔同嘅文青擺設, 有沙發位置同木枱木凳位置🪑如果係一大班朋友或者想靜靜地傾吓計食下野, 𝙃𝙤𝙬 𝙏𝙤 𝙇𝙞𝙫𝙚 𝙒𝙚𝙡𝙡 的确係吾錯既選擇(不過佢有限時90分鐘, 所以都坐吾到太內)👧🏻 香蔥日式咖喱牛肋比薩💵 𝙃𝙆 $ 168呢個牛肋PIZZA 款式我地覺得好Special😙出邊既PIZZA較少有呢D款式🙆🏻‍♀️賣相好歐美感覺🤣 PIZZA 咖哩味好出😋 牛肋亦都好冧而餅底都係好軟熟, 唯一有小小失色既地方就係PIZZA既外圈皮, 有D硬🫣 如果係脆口D就更完美👧🏻 菠蘿乳酪忌廉戚風蛋糕💵 𝙃𝙆 $ 68上枱望到蛋糕🍰 既時候, 感覺好簡單🫢但係食落去有驚喜❗️奶油好creamy, 蛋糕層上係好鬆軟同好有蛋味🥚 配上酸酸甜甜嘅菠蘿🍍乾,清新好開胃‼️一D都吾膩‼️成個蛋糕口感係有層次, 既creamy 又有口感😋👧
𝙃𝙤𝙬 𝙏𝙤 𝙇𝙞𝙫𝙚 𝙒𝙚𝙡𝙡

所以就選擇左呢間食啦

室內環境空間感好大🤩陽光亦都好充足☀️光猛舒服☺️
設計都係以日系感覺為主😍
傢俬分左好多唔同嘅文青擺設, 有沙發位置同木枱木凳位置🪑
(不過佢有限時90分鐘, 所以都坐吾到太內)

👧🏻 香蔥日式咖喱牛肋比薩
💵 𝙃𝙆 $ 168
呢個牛肋PIZZA 款式我地覺得好Special😙
出邊既PIZZA較少有呢D款式🙆🏻‍♀️
賣相好歐美感覺🤣
PIZZA 咖哩味好出😋 牛肋亦都好冧

👧🏻 菠蘿乳酪忌廉戚風蛋糕
💵 𝙃𝙆 $ 68
上枱望到蛋糕🍰 既時候, 感覺好簡單🫢
但係食落去有驚喜❗️
成個蛋糕口感係有層次, 既creamy 又有口感😋

👧🏻 培茶Latte
💵 𝙃𝙆 $ 98
培茶Latte 個拉花勁得意😍
係狗仔🐶 黎架, sooo cute cute💕
有好重既焙茶味🫠愛🫶
而且奶既口感係好滑而吾會好甜😚
encore 🙌🏻encore 🙌🏻
2022-05-20 238 瀏覽
久仰大名 終於有幸一嘗懷著滿心歡喜的心情一去到要先登記拎位果位女接待員上下打量我與同行既友人毫不修飾完美展現什麼是白鴿眼感覺好似好阻礙他們食物味道偏咸(意粉偏硬身)份量還可以 四人坐位亦都算闊落食物價錢唔算貴一位男店員我地要求左一次加水佢覆我地轉頭先,不了了知轉頭轉到埋單果刻都無加可笑既係,埋單速度極為快速總結:餐廳位於尖沙咀K11內,以地段黎講,唔算太貴,屬中等價錢。環境亦都舒服。食物質素:相對黎講比較咸,亦較易口渴。份量亦算尚可,一個正常男子都足夠。改善之處:店員態度有待改善。
久仰大名 終於有幸一嘗
懷著滿心歡喜的心情

一去到要先登記拎位
果位女接待員上下打量我與同行既友人
毫不修飾完美展現什麼是白鴿眼
感覺好似好阻礙他們

食物味道偏咸(意粉偏硬身)
份量還可以
四人坐位亦都算闊落
食物價錢唔算貴

一位男店員
我地要求左一次加水
佢覆我地轉頭先,不了了知
轉頭轉到埋單果刻都無加

可笑既係,埋單速度極為快速

總結:

食物質素:

改善之處:
店員態度有待改善。
2022-05-19
1 分鐘 (堂食)
2022-05-18 155 瀏覽
誠意推薦K11 mall入面呢間木系cafe🌿環境靚、嘢食質素高之餘,staff都好nice好幽默😂氣氛好適合嚟chill/慶祝🌟重點推介:香烤澳洲羊肩肉🐑🌿($188)羊肉一啲都唔騷,肉質軟腍😍配上香草煙肉薯粒同鮮蘆筍,味道更加豐富😇旁邊嘅薄荷醬就較清新,唔錯☺️💕明太子忌廉汁煙肉意粉🍝($168)醬汁濃郁又惹味😋日式櫻花蝦芝士玉子燒🍳 ($98)❤️‍🔥大推❤️‍🔥唔止面頭有櫻花蝦🦐連玉子燒入面都包住蝦,口感十足,味道亦相當唔錯😮‍💨💕我哋食完再叫多咗一份🤣朱古力心太軟配雪糕🍫🍦($88)好好味!!!朱古力唔太甜,配上雪糕🍦又冷又熱真係好正😂

重點推介:

香烤澳洲羊肩肉🐑🌿($188)

明太子忌廉汁煙肉意粉🍝($168)
醬汁濃郁又惹味😋

日式櫻花蝦芝士玉子燒🍳 ($98)

朱古力心太軟配雪糕🍫🍦($88)
好好味!!!朱古力唔太甜,配上雪糕🍦又冷又熱真係好正😂
2022-05-17 312 瀏覽
今日去K11 Art買生日禮物,就順便食埋晚餐。經過How to Love Well, 朋友話呢間既咖啡唔錯,之前等左好耐先有位食。今日冇咩人,所以就決定食呢間。~和風雞胸白菌嫩菠菜沙律雞肉嫩叫滑,配上和風醬,微微嘅酸甜,非常開胃,但係沙律入面既蘑菇,完全冇菇美,口感同平時食嘅蘑菇唔一樣。但整體嚟講,係唔錯。~香烤澳洲羊肩肉羊肉我哋叫咗5成熟,但係嚟到應該已經overcook, 超過七成,好彩肉質都鬆軟,羊騷味唔會太勁,配上薄荷芥末蛋黃醬,味道就會比較清爽。~香煎北海道帶子,胡椒魚肚,意式長通粉我同朋友對於長通粉冇乜好感,但係佢嘅配搭,令到我哋好想試一試。長通粉偏硬,但係個魚肚爽口,令到成個意粉配搭非常特別。帶子外脆內軟,非常鮮甜。~Ginger Bread Latte朋友話冇乜薑味,有少少失望。~Dirty反而Dirty有驚喜,第一啖因為個咖啡仲係熱嘅,飲到咖啡豆嘅酸味,之後咖啡凍咗,就冇咗咖啡豆嘅酸味,令到成個配搭變得順滑融洽。~自家供焙蛋榚問咗店員,今日嘅自家烘焙蛋糕係伯爵茶戚風蛋糕,蛋糕體非常之軟熟,好濃郁嘅伯爵茶味,今晚嘅之最!整體來講,可以因為個蛋糕而回頭,平時行街行得攰,

~和風雞胸白菌嫩菠菜沙律

~香烤澳洲羊肩肉

~香煎北海道帶子,胡椒魚肚,意式長通粉

~Ginger Bread Latte
朋友話冇乜薑味,有少少失望。

~Dirty

~自家供焙蛋榚

整體來講,可以因為個蛋糕而回頭,平時行街行得攰,可以嚟飲咖啡同食蛋糕。
和風雞胸白菌嫩菠菜沙律
香煎北海道帶子,胡椒魚肚,意式長通粉
Dirty
自家供焙蛋榚-伯爵茶戚風蛋糕
2022-05-14 152 瀏覽
這間餐廳🍴星期五晚上好多人等位,好彩有book枱,限時90分鐘,服務態度麻麻,落order時本身打算甜品方面再睇下先,之後先叫,但個職員話依家叫埋啦,限時90分鐘,可以後上,俾客嘅感覺有啲趕咁,期間打算叫人俾個叉,但啲人好似唔想理咁,扮睇唔到咁..食物方面,覺得個慢煮厚切日本四元豚肉味道幾不錯之外,個芝士玉子燒同個冬陰功大蝦天使幼麵好一般,個玉子燒無芝士味,好淡味,而個天使麵也唔係幾食得出冬陰公味,但個豚肉配果個玉桂蘋果係好夾,幾好味,整體來講,各方面也比較一般.#k11#西餐#西式#dinner#晚餐#豚肉#慢煮#尖沙咀
  • 慢煮厚切日本四元豚肉
2022-05-14 114 瀏覽
HOW to live well 之前喺觀塘,既係 cafe 亦賣傢俬,而家就嚟到尖沙咀,地方靚咗,高級咗,不過傢俱擺設就好似少咗。Lunch set 加 15 蚊配餐湯同蕎麥茶,餐湯係周打海鮮湯,呢個真係冇得頂,勁香濃勁 creamy,湯入面仲有唔少薯仔粒蜆肉青口同魚肉,鮮味之餘又有咬口,好正😍。主菜我揀咗香煎北海道帶子茶樹菇露筍意大利飯,呢個又係超級正,份量出奇地多,飯粒好飽滿又 creamy,帶子雖然得兩粒,但係煎得剛好,好鮮味,如果蘆筍同茶樹菇切得再細粒啲就 perfect 啦。一邊食,一邊望住對面樓阿伯倚住窗邊食煙,樓下兩個印度人喺度跳舞,感覺好夢幻。

2022-05-13 314 瀏覽
How to live well文青•哲理•放鬆位於河內道K11 藝術中心二樓,地方比較難搵,因為要穿過文創區小店先入到去,俾人感覺柳暗花明又一村,內裡係一個寬闊嘅木系空間。澳洲草飼牛眼肉(300g)•炸薯角•烤蕃茄 HKD 248要咗七成熟,外層焦香嘅棕紅脆肉與內層香軟嘅粉紅嫩肉,兩種不同嘅口感係口中不斷轉換,融合到最後只有淡淡嘅肉汁香。呢到炸薯角都十分出色,薯仔炸到外脆內軟,外面有一層薄薄嘅(類似)七味粉嘅調味料。Thai Krapow Pizza HKD 158十分泰式,九層塔嘅味道濃郁,感覺似係食緊生菜包味Pizza,辣辣哋,係一個幾新鮮嘅口味。薄餅厚度適中,唔厚,邊位香脆,芝士都幾多,仲會拉絲添。明太子忌廉汁煙肉意粉 HKD 168煙肉味道唔明顯,反而紫菜木魚味好明顯。忌廉汁嘅奶香加明太子嘅鹹香做亮點,掛汁做得唔錯,成個意粉食落唔會好膩。日式甜泡菜炸雞配日式芥末醫 HKD 88雖然話係日式甜泡菜,但點食都覺得係韓式泡菜。炸雞塊唔係炸得好乾身,但都啖啖肉。芥末醫嘅芥末味唔會好重,沙律醫嘅甜味比較多。整體黎講,成個環境及用餐過程感受都唔錯,食物質素都可以,同朋友、三五知己黎聚
How to live well

明太子忌廉汁煙肉意粉 HKD 168
明太子忌廉汁煙肉意粉

日式甜泡菜炸雞配日式芥末醫 HKD 88
日式甜泡菜炸雞配日式芥末醫

整體黎講,成個環境及用餐過程感受都唔錯,食物質素都可以,同朋友、三五知己黎聚腳都唔錯。
2022-05-04
5 分鐘 (堂食)
澳洲草飼牛眼肉•炸薯角•烤蕃茄
明太子忌廉汁煙肉意粉
2022-05-10 85 瀏覽
很大的咖啡店/餐廳在K11 內,環境舒服,要了蛋卷和意粉,份量充足,味道也不錯。咖啡出色!蘋果tart配雪糕,有少少太甜,不過總括來說也很不錯,是性價比高的餐廳!
2022-05-05 146 瀏覽
本來已經好留意依間studio佢地有做好多靚interior design見到有餐廳當然要去試唔知點解安排入座等勁耐成排人塞係門口打蛇餅可能門口reception唔熟手入到去環境係舒服嘅 好光猛特別鍾意佢分區去design尤其係木地台個位 都幾靚💖好啱開係natural zone嗰個位個memu嘢食都幾吸引諗咗好耐決定叫個羊肩肉以為好似羊架咁原來賣相係似牛小排我真係少食羊 大開眼界😂然後食落少少似牛舌冇乜羊味😂 但味道ok嘅想講側邊個青芥末醬(應該係)係好好食 好食到我要嗌佢比多啲😂其實本身想試special menu點知嗰啲冇得加set 有啲貴如果有得加set就好😩
本來已經好留意依間studio

原來賣相係似牛小排
我真係少食羊 大開眼界😂
然後食落少少似牛舌
冇乜羊味😂 但味道ok嘅

想講側邊個青芥末醬(應該係)
係好好食 好食到我要嗌佢比多啲😂

其實本身想試special menu
點知嗰啲冇得加set 有啲貴
如果有得加set就好😩
2022-05-05 123 瀏覽
尖沙咀K11 Art Mall嘅呢間How to Live Well係一間集合左生活概念嘅Cafe, 裝修以日系嘅木調為主,透光嘅玻璃窗同四周嘅綠色植物令人係繁忙嘅都市入面都可以有一個放鬆嘅空間。✨Classic Pizza ($158)佢地嘅Classic Pizza加左煙肉、洋蔥同白菌等相對常見嘅配料,Pizza即叫即焗,餅底較薄,食落口感鬆脆。✨明太子忌廉汁煙肉意粉($128)令人非常期待嘅明太子意粉,但味道就相對唔算出眾,鍾意明太子嘅朋友都可以叫黎試下嘅。✨Homemade Cake ($68)最令人驚喜嘅係佢地嘅士多啤梨忌廉蛋糕🍰蛋糕用左日本制嘅忌廉,食落充滿奶香❤️口感鬆軟。叫之前記得問清楚當日嘅homemade cake係咩,每日嘅口味都唔同架🤤除左食物外,佢地嘅咖啡都相當唔錯。我未必會想再食佢地嘅主食,但甜品同咖啡都係可以encore😆🍰

✨Classic Pizza ($158)

✨明太子忌廉汁煙肉意粉($128)

✨Homemade Cake ($68)

2022-05-05 84 瀏覽
🥧𝙶𝚛𝚊𝚗𝚍𝚖𝚊’𝚜 𝚂𝚌𝚘𝚗𝚎$𝟽𝟾/𝟸據聞呢間𝚜𝚌𝚘𝚗𝚎好出名,就喊左𝚋𝚊𝚒𝚕𝚎𝚢𝚜同埋原味😉 整體都香脆唔鬆散,上到嚟熱熱地,幾有牛油香✨不過唔太建議叫𝚋𝚊𝚒𝚕𝚎𝚢𝚜食落好似冇咩味,啲味重淡過原味😂☕️𝙳𝚒𝚛𝚝𝚢$𝟺𝟺上到嚟個漸層幾分明幾靚💗咖啡味道濃郁,適合鍾意飲濃味咖啡嘅大家👍🏻不過飲落略為有少少澀同酸冇咁𝚜𝚖𝚘𝚘𝚝𝚑🍎蘋果反烤撻配雪糕$𝟾𝟾上到嚟蘋果撻又係熱熱地,配埋凍凍地嘅雪糕啱啱好👍🏻食落淡淡新鮮果肉🥰不過我覺得落多啲糖會好啲蘋果肉比較酸☕️𝙻𝚊𝚝𝚝𝚎$𝟺𝟾拉花好靚💗岩曬打卡,飲落果香味重,咖啡味濃厚👍🏻🍩總結店舖環境好闊落,空間感十足✨啱晒平時約埋朋友過嚟食個𝚝𝚎𝚊傾吓計🥰𝚌𝚊𝚏𝚎係有做室內設計同埋售賣靚靚日本餐具家俬既店舖,成間鋪頭既設計燈光都好日系我哋平日下晝去到都算多人🙈建議大家去之前可以𝚋𝚘𝚘𝚔位先
🥧𝙶𝚛𝚊𝚗𝚍𝚖𝚊’𝚜 𝚂𝚌𝚘𝚗𝚎$𝟽𝟾/𝟸

☕️𝙳𝚒𝚛𝚝𝚢$𝟺𝟺

🍎蘋果反烤撻配雪糕$𝟾𝟾

☕️𝙻𝚊𝚝𝚝𝚎$𝟺𝟾
拉花好靚💗岩曬打卡,飲落果香味重,咖啡味濃厚👍🏻

🍩總結
我哋平日下晝去到都算多人🙈建議大家去之前可以𝚋𝚘𝚘𝚔位先