2017-10-08 2624 瀏覽
同朋友係觀塘上workshop,完左打算繼續整埋佢同埋食嘢,朋友平時都唔點樣飲咖啡但黎過試呢間cafe啲mocha👍🏻,特別推我介黎試呢度嘅咖啡同嘢食。加上工廈呢邊地方較大,可以坐得舒服啲,食完嘢可以繼續完成我地workshop嘅作品!餐廳位於工廈3樓,大廈有貨𨋢不過比較慢所以我地行樓梯😂我地大約7點到餐廳,嗰時餐廳有好多位坐。餐廳非常大,有一半空間係日式店,有賣手工藝、衫、木製品、書等等:餐廳同店嘅裝修以木色為主,環境都幾空曠。唯一要特別提嘅係啲枱/地唔係好平所以張枱會有啲搖搖吓。我地揀左坐係餐廳中心位置,為左一陣有足夠嘅光完成我地嘅workshop作品😆嘢食方面我叫左個牛小排蘑菇沙律&cappuccino(本來想叫熱狗但廚房無晒熱狗包),朋友叫左三文魚義大利飯&mocha。starter有得揀湯或者沙律,今日例湯係南瓜湯,我地各叫一個,另外跟餐有得包嘢飲。朋友嘅義大利飯無相😂個飯煮到軟硬適中👍🏻,個汁夠晒creamy。個mocha未煮到似朋友一開始飲開個味道(可能因為唔同人沖嘅咖啡☕️)牛小排份量好足,有3塊咁多,超級soft & juicy👍🏻不過我一開始唔記得同佢講煮得熟啲所以牛

starter
pumpkin  soup
Salad
Cappucino
牛小排蘑菇沙律

朋友嘅義大利飯無相😂個飯煮到軟硬適中👍🏻,個汁夠晒creamy。個mocha未煮到似朋友一開始飲開個味道(可能因為唔同人沖嘅咖啡☕️)牛小排份量好足,有3塊咁多,超級soft & juicy👍🏻不過我一開始唔記得同佢講煮得熟啲所以牛小排比較多血😆因為飽所以食唔晒,最後服務員都有過黎問係咪啲嘢食唔啱食,好細心👍🏻👍🏻

因為讀開music,所以我都特別留意餐廳放嘅音樂🎵,今晚食完嘢時播放jazz同比較輕快嘅拉丁音樂,非常動聽☺️有幾首特別鍾意所以打算自己返屋企download,所以我就開個app(SoundHound)聽下係邊首歌,個app就可以幫手搵到出黎👍🏻

埋單$381,價錢都合理,環境都坐得舒服又有jazz音樂聽😁👍🏻
2017-10-07
2017-10-01 380 瀏覽
Have a nice tea here.In Kwung Tong, there has many choice of upstair cafe, but we choose as it very big and many photo taking point here😝We have order a Set meal and one more latte to shareset meal include salad main and a drinksfor the salad, it taste nice. We choose a beef curry and omelette rice for the main.its not too spicy with a little bit sweet taste.the beef is tender, and the omelette rice quite good. 👍🏻We have order a milk latte and matcha latteboth of them taste very nice👍🏻Its very n
Have a nice tea here.

for the salad, it taste nice.

Its very nice to spend a afternoon here with friends 😚
2017-09-24 393 瀏覽
They missed out my order of latte, and responded in a very rude attitude. Bad experience here. The servers here were impolite and not helpful at all. I chased for three times and not a single apology was given. All my friends had completed their meals and drinks..
2017-09-07 543 瀏覽
 呢間指明要BOOK 的餐廳, 其實去到都冇咩人食, 不過味道不錯! 店面幾靚, 以木為主。前菜沙律, 有蕃茄仔、沙律菜及洋蔥, 夠新鮮!餐湯: 磨菇忌廉湯, 其實味道不錯, 不過磨得唔夠蓉, 太多一粒粒, 影響口感!菠菜煙三文魚燴意大利飯 $118 將打碎左的菠菜燴意大利飯, 上面加了3片煙三文, 意大利飯口感適中, 煙三文比較偏咸, 不是我喜歡的煙三文。整體都OK!日式牛柳粒蛋包飯 $118: 牛柳粒好香軟, 油脂平均, 好好食, 蛋包飯的蛋比較干身, 如果再滑D 就好了! 醬料都唔錯!香辣蕃茄乾配大蝦炒扁意粉$118:  大蝦的雪藏味未去到, 所以唔好食, 蕃茄乾夠晒味, 好特別, 扁意粉口感適中, 而且份量很多!餐飲都OK, 我比較鐘意熱咖啡, 比較香濃!

前菜沙律, 有蕃茄仔、沙律菜及洋蔥, 夠新鮮!

菠菜煙三文魚燴意大利飯 $118

餐飲都OK, 我比較鐘意熱咖啡, 比較香濃!

2017-09-06
今天終於記得book位了!How雖然空間寬倘,但桌子放的不多,營造一種很悠閒的感覺,和樓下factory造成強烈的對比(各有利弊!)朋友叫了pork chop份量很大,一直吃都吃不完😂食肉獸之選餐前的沙拉,醬汁好吃pesto pasta比較普通,pesto不夠,spinach也不夠。為什麼觀塘區叫意大利粉總有雷區,都是一大兜意粉好無誠意,真的和西版出前一丁無異。麵沒什麼味道阿。甜薯還好。沒有出彩的地方。咖啡OK感覺廚房這次不用心啊,上次叫什麼都很好吃,會不會是日食和西食的大廚不一樣?還是換了大廚了?有點小失望。

朋友叫了pork chop

份量很大,一直吃都吃不完😂食肉獸之選

餐前的沙拉,醬汁好吃

甜薯還好。沒有出彩的地方。

咖啡OK
有點小失望。
2017-08-24 314 瀏覽
午飯後諗住一個人黎坐下,有個輕鬆下午,可惜甜點欠奉,只有雪櫃的幾款蛋糕,有點失望。點了Affagato, 尚算不錯,雪糕硬硬的,正合我合味!坐著坐著,總覺得有點不自在,最後我發現原來是給這裏的食物味道焗住了,沒有一啖清新空氣,這實在破壞了這裡的調子呢!喝完了咖啡,急急轉場了!
點了Affagato, 尚算不錯,雪糕硬硬的,正合我合味!
喝完了咖啡,急急轉場了!
2017-08-20 337 瀏覽
有時候,想搵一個地方坐得舒舒服服,又可以同一班朋友傾耐啲計嘅話,工廈嘅餐廳係唔錯嘅選擇。HOW呢間餐廳地方十分闊落,裝修有格調,多大枱,適合一大班人gathering!Dinner Set包湯/沙律、一個主菜、飲品同甜品,多數都$148/set,幾經濟嘅選擇👍🏻沙律:我點左洋蔥檸檬汁配香煎三文魚意大利麵,三文魚不過不失,意大利麵就無咩味,勝在份量多。飲品有好多選擇,可睇餐牌左下角。甜品係抹茶雪糕加玉子,雖然雪糕幾冰,但幾重茶味,玉子好chewy,幾抵讚👍🏻

沙律:

洋蔥檸檬汁配香煎三文魚意大利麵

飲品有好多選擇,可睇餐牌左下角。

2017-08-19
2017-08-14 296 瀏覽
來過這裏2次,地點比較偏僻,地鐵站出去要走6-10分鐘,但觀塘的咖啡室都是走休閒路線,這間也是。餐廳很大,坐得很舒服呢也是工廈的好處這裡沒有下午茶,只有午餐,午餐配餐湯或沙律和一杯飲品,價錢雖然不算便宜,但環境搭夠。餐湯和沙律不過不失,可以點了巧古力,巧古力很濃郁,好喝義大麵很不錯,因為蘑菇是焗的,又大又多汁,很鮮甜,而且大菇上面還有一隻雞蛋,想不到吧有特色的菜式朋友說這款義大利麵一般這杯soda顏色配得很漂亮,紫色藍色今次除了吃午餐,還帶了電腦工作,非常舒適,環境寧靜

餐廳很大,坐得很舒服呢
也是工廈的好處

餐湯和沙律不過不失,可以
芝士玉子焗大菇配義大利麵
點了巧古力,巧古力很濃郁,好喝

有特色的菜式
黑松露炒雜菌義大利麵
朋友說這款義大利麵一般
strawberry  &  blueberry  soda
這杯soda顏色配得很漂亮,紫色藍色

今次除了吃午餐,還帶了電腦工作,非常舒適,環境寧靜

2017-08-14
芝士玉子焗大菇配義大利麵
2017-07-27 414 瀏覽
兩個朋友都係觀塘番工,所以就佢地方便,加上觀塘工廈有好多隱世café,值得發掘發掘!今次選左巧明街99號的HOW,同其他café不同之處,就係呢度佔地非常大,除左餐飲之外有不同日本精品傢具和自家品牌衣服賣,座位闊落,感覺好舒服!總結黎講呢度野食偏貴,主食就一般般,但小食和飲品就值得一推:日式芝麻雞翼 (68hkd)非常香口,沾上好多蜜糖,香香甜甜,飯前食一流!跟餐沙律/湯日式燴牛柳蛋包飯(148hkd)呢個冇咩特別,咖哩好似超級市場現成一包包咁普通,但個蛋就好香好細滑洋蔥檸檬汁配香煎三文魚意大利面(148hkd)份量夠大,三文魚色澤不太好,但勝在檸檬汁好配合三文魚,好岩胃口跟餐甜品呢個係驚喜,冇諗過綠茶雪榚咁好味,綠茶味非常濃跟餐自選餐飲Green tea latte ,Double Chocolate雖然主食冇咩驚喜,但呢度地方環境好大好靚,放工後約三五知己係度聚頭非常正!加上仲有好多小食未試,希望下次有時間再黎!

日式芝麻雞翼 (68hkd)
非常香口,沾上好多蜜糖,香香甜甜,飯前食一流!
日式芝麻雞翼

跟餐沙律/湯

日式燴牛柳蛋包飯(148hkd)
日式燴牛柳蛋包飯

洋蔥檸檬汁配香煎三文魚意大利面(148hkd)
洋蔥檸檬汁配香煎三文魚意大利面

跟餐甜品
呢個係驚喜,冇諗過綠茶雪榚咁好味,綠茶味非常濃
綠茶雪糕小丸子

跟餐自選餐飲

2017-07-24
日式芝麻雞翼
洋蔥檸檬汁配香煎三文魚意大利面
綠茶雪糕小丸子
2017-07-21 692 瀏覽
由於係舊式樓宇.. 所以要食好西.. 要先行下樓梯我個人好鍾意呢個位,啲花同擺設配合得好靚之前夜晚嚟食過一次,今次lunch帶同事黎,日光下嘅HOW有另一番風味,講真食物唔算太出色,但成層都係屬於佢地,間開左接近三份二地方都係擺放傢俬、日系衣服首飾等既休閒cafe,唔只係放假,lunch time嚟叉個電都不錯今次接近下午茶時段,少左好多人,配合柔和舒服既音樂,令人感覺好舒服同同事分別叫左黑松露雜菌意大利粉同日式照燒汁烤雞扒配流心蛋飯餐湯黑松露雜菌意大利粉,夠晒份量黑松露味濃呢杯mocha..就過份甜啦朋友既日式照燒汁烤雞扒配流心蛋飯照燒醬汁幾好味,但佢分左一半蛋俾我,係好淡好淡食飽有時間睇下傢私首飾之餘,出面其實仲有個露台位, 影相一流望返出去就係高樓大廈,而我地置身係舊樓既露台,感覺幾得意
由於係舊式樓宇.. 所以要食好西.. 要先行下樓梯
我個人好鍾意呢個位,啲花同擺設配合得好靚
之前夜晚嚟食過一次,今次lunch帶同事黎,
日光下嘅HOW有另一番風味,
講真食物唔算太出色,但成層都係屬於佢地,
間開左接近三份二地方都係擺放傢俬、
日系衣服首飾等既休閒cafe,
唔只係放假,lunch time嚟叉個電都不錯

今次接近下午茶時段,少左好多人,
配合柔和舒服既音樂,令人感覺好舒服
同同事分別叫左黑松露雜菌意大利粉
同日式照燒汁烤雞扒配流心蛋飯
餐湯

黑松露雜菌意大利粉,夠晒份量
黑松露味濃

呢杯mocha..就過份甜啦

朋友既日式照燒汁烤雞扒配流心蛋飯
照燒醬汁幾好味,但佢分左一半蛋俾我,
係好淡好淡

食飽有時間睇下傢私首飾之餘,
出面其實仲有個露台位, 影相一流

望返出去就係高樓大廈,
而我地置身係舊樓既露台,感覺幾得意
2017-07-17 723 瀏覽
呢間cafe一直都好想食,今日終於有機會啦!太好笑地我地互相以為對方有book,點知無book,原先真係full哂,等左一陣就有,太好運了(有興趣嘅一定要book,呢啲運仔唔係時時有)佢一邊係賣木制傢私,完全唔似係觀塘。坐底即叫嘢食,三個人三個餐加一份薯條,好誇張,係我地心情太好。我係香芒螺絲粉,份量係夠嘅,味道係特別左啲,偏淡,汁可以再結身小小會好啲。另外兩個餐係大蝦扁意粉同埋大菇意粉,值得一讚嘅係嗰個菇,整得好好味,都夠味,而且飛水飛得好好!薯角配黑松露醬ok,本人喜歡薯條多啲。整體食物味道偏淡,環境就淨啲,同樓下一樣,陣油煙味過勁,返到公司整左好耐。。。
呢間cafe一直都好想食,今日終於有機會啦!

2017-07-12 798 瀏覽
信唔到工廈內都有cafe咁多窗光猛木系裝潢與擺設加上柔和的自然光,感覺離開了煩悶的香港Menu簡而清沙律雖然細細碗,dressing配搭剛剛好,美中不足是菜唔夠凍令到不夠爽口黑松露忌廉汁野菌意大利麵@清清淡淡的一店意粉,因為黑松露的清香,炒太耐會無,亦很容易被濃味的東西蓋過。很好吃!!不過提提大家此麵比較偏甜,不像大家食開的carbonaraStrawberry & blueberry soda@色水唔錯味道就一般
信唔到工廈內都有cafe咁多窗光猛
木系裝潢與擺設加上柔和的自然光,感覺離開了煩悶的香港

Menu簡而清

不過提提大家此麵比較偏甜,不像大家食開的carbonara

味道就一般
2017-05-14
慶祝紀念
母親節
2017-07-02 558 瀏覽
週五天清氣晴朗,未能到出走海灘,以享大自然之美,惜命凡財薄欠運,花甲之年未能休,只能埋首於工作,於午膳尋小確幸,同事建議到HOW。踏入HOW的地方,空間既空曠闊落,木質予汝清閑感,清水泥地顯素樸,傢俱華實美兼具,自然光窗外窺探,店內之燈飾柔和,現店主美學修養,未曾用膳已感足。食客衣著富品味,似文化藝術業者,多宛約可人之女,清新且不落俗套,吾自知衣衫襤褸,與此境實是錯配。問同事有何推薦,同事薦吾擇豬類,小弟本不欲吃豬,見食饕同事力薦,決一試以知龍鳳。未幾先有西式湯,賣相怡人無花巧,西式湯色濃味厚,足見料足而無欺。主菜伴肉香來桌,賣相簡樸且整齊,見豬脾肉厚味香,蒸氣於空中舞動,雖吾怕肉質粗糙,此豬卻外脆內軟,肉質鮮嫩沒肉渣,配蘋果蓉頗清新,瓜蕃茄不過不失,薯蓉味可但量小,整菜餚色味俱全,熱咖啡屬中上品,盛器之質感素拙。 外有寬闊露台區,寬廓而且能吸煙,但天熱時甚難受。膳後於四周閒逛,助消化之小運動,優美午膳及佳境,是週五美好註腳。
週五天清氣晴朗,

未能到出走海灘,
以享大自然之美,
惜命凡財薄欠運,
花甲之年未能休,
只能埋首於工作,
於午膳尋小確幸,
同事建議到HOW。
踏入HOW的地方,
空間既空曠闊落,
木質予汝清閑感,
清水泥地顯素樸,
傢俱華實美兼具,
自然光窗外窺探,
店內之燈飾柔和,
現店主美學修養,
未曾用膳已感足。
食客衣著富品味,
似文化藝術業者,
多宛約可人之女,
清新且不落俗套,
吾自知衣衫襤褸,
與此境實是錯配。
問同事有何推薦,
同事薦吾擇豬類,
小弟本不欲吃豬,
見食饕同事力薦,
決一試以知龍鳳。
未幾先有西式湯,
賣相怡人無花巧,
西式湯色濃味厚,
足見料足而無欺。
主菜伴肉香來桌,
瓜蕃茄不過不失,
薯蓉味可但量小,
整菜餚色味俱全,
熱咖啡屬中上品,
盛器之質感素拙。
外有寬闊露台區,
寬廓而且能吸煙,
但天熱時甚難受。
膳後於四周閒逛,
助消化之小運動,
優美午膳及佳境,
是週五美好註腳。

2017-06-02
3 分鐘 (堂食)
2017-06-10 760 瀏覽
一分錢 一分貨,$138 包coffee(drink meun 任選)水準keep得住, lunch 最住選擇食後感絕不後悔!觀塘首選之最, 環境舒適,有空間感唔信你上5/F或落1/F 唔知食咗D乜
一分錢 一分貨,
$138 包coffee(drink meun 任選)
水準keep得住, lunch 最住選擇
食後感絕不後悔!
觀塘首選之最, 環境舒適,有空間感
唔信你上5/F或落1/F 唔知食咗D乜
西班牙黑毛豬扒
Affogato
西班牙黑毛豬扒
Affogato
2017-06-06 372 瀏覽
觀塘工廈好多cafe,今次帶大家睇一間位於巧明工廠大廈嘅文青cafe!呢間係巧明工廠中心三樓全層,一出lift 就見到有乾花擺設,都幾有文青feel咖!一入到去有家具擺設,呢間店有得賣家具、飾品、時裝、書同食物。地方寬敞,都幾有復古嘅感覺咖!轉個彎有書、服飾同飾物可以睇,呢啲產品都好文青咖,有得睇又有得食!我地坐低咗就拿拿臨嗌野食!佢嘅價錢同其他cafe 都差唔多!今次係下午去,嗌野食仲包埋沙律/蕃茄湯同飲品!沙律細細份,用芝麻醬黎做沙律汁,味道正常!野飲嗌咗lemon soda 同elderflower soda,lemon soda味道普通,而elderflower soda嘅elderflower 味唔重,有少少似唧唧沙味,味道麻麻。呢碟係西班牙黑毛豬扒配薯蓉加蘋果醬,豬扒夠厚,而且唔韌,都有肉汁!配合埋蘋果醬又冇甘膩,幾清新!呢個菜式都幾出色!我地仲嗌咗第二個菜式,香草忌廉汁配香煎鱸魚意大利麵,忌廉汁唔多但味道足夠,鱸魚煎得好香好淋,呢個菜式都算唔錯!最後我地嗌埋呢個薯角配黑松露醬,佢一上枱係新鮮熱辣,而且個黑松露醬出色,好香好濃又唔膩,唔錯咖!整體來說,呢間cafe 有格調,

沙律細細份,用芝麻醬黎做沙律汁,味道正常!

整體來說,呢間cafe 有格調,食物質素都可以,大家都可以試下!
2017-06-05
  • 西班形黑毛豬扒配薯蓉加蘋果醬