2020-03-23 128 瀏覽
星期日街上面到處都是人,難得搵到一個恬靜角落,可以吃吃漢堡包,享受一下一個寧靜嘅黃昏!今日嚟到灣仔日月星街,這裏是灣仔半山,由於近住宅位置,人流不多,但街上面卻有不少型格餐廳,適合有品味人士!在日街這間漢堡包店位於街尾,路過的人不算多,但聽講呢間漢堡包店在亞洲最佳漢堡包店榜上有名,故特來試試!可能係星期日黃昏,暫時都沒有太多客人,我選了坐窗門的位置,外面嘅光線滲透入鋪內!看着外面嘅景色,真是十分寫意呀!侍應遞來餐牌,有9款漢堡包選擇,另外再配上伴碟及飲品,就是簡單的漢堡包餐呢!在咁多款漢堡包中,侍應當然推薦他們的主打漢堡包Honbo啦!由於我同朋友都是細食的人,我選了最Basic的Honbo ($88),而朋友就選擇了cheese Burger($88)芝士漢堡! 伴碟就選擇了sweet potato fries($38)番薯條 & pickles ($32)酸瓜片!漢堡包到了,嘩!淨係睇個賣相都非常吸引!「Honbo」裏面有兩塊漢堡,而且夾着芝士、洋蔥、酸瓜!雖然不算很大,但係對於女士黎講,都已經要張到最大個口先至能夠成個包咬落去呢!哈哈😄咬落去真係非常juicy! 兩層牛肉肉質非常

漢堡包到了,嘩!淨係睇個賣相都非常吸引!「Honbo」裏面有兩塊漢堡,而且夾着芝士、洋蔥、酸瓜!雖然不算很大,但係對於女士黎講,都已經要張到最大個口先至能夠成個包咬落去呢!哈哈😄咬落去真係非常juicy! 兩層牛肉肉質非常之鮮嫩好食,漢堡牛肉嘅香味加上溶了嘅芝士,滿口油香,惹味非常!
漢堡包除了睇漢堡牛肉嘅質素之外,第二樣就是睇佢個包嘅質素,個包真係與別不同,非常軟熟而且有微微嘅甜味,而且外面烘得非常鬆脆!這間漢堡包專門店果然名不虛傳!
Honbo+sweet  potato  fries  +  Mikes’  Lemonade

我朋友點的cheese Burger,亦都味道不錯!雖然無Honbo滿嘴油香嘅美味,但係佢加了大塊芝士,椰菜,洋蔥以及酸瓜,美味得來反而無咁油膩!但係當然越邪惡就越好味啦,所以我都係比較鍾意Honbo多d呢😝
Cheese  Burger+pickles +  Ginger  lime  lemonade
Cheese  burger

伴碟方面,因為經常食薯條,所以今次試吓食特別d嘅番薯條!番薯條非常厚切,甜甜的炸得恰到好處!我很喜歡!另外亦都叫了酸瓜片!可以夾在漢堡包裏面,減少油膩感,但係如果就咁食,就會比較酸。

至於飲品方面我哋叫咗Mike’s Lemonade($38) & Ginger Lime Lemonade($38)諗住消消滯! 問過侍應點解叫Mike’s Lemonade呢,原來佢話老闆就係叫做Mike,所以以佢命名!結果呢杯Mike’s lemonade 非常清新,香草嘅甜味最後才有檸檬嘅酸味帶出嚟,非常解渴消滯!而我朋友叫嘅Ginger Lime Lemonade,除咗有Mike’s lemonade嘅特點之外,仲加上左姜嘅味道,令個飲品更加有質感有層次感,非常之好味,我自己就比較鍾意呢個Ginger Lime Lemonade喇!

今日整個黃昏吃吃漢堡包休息一下,我覺得是人生一大快事,而且這間漢堡包店價錢與一般連鎖店價錢相若,但係質素遠遠拋離,我覺得非常值得再來!
Cheese  burger
2020-03-21 41 瀏覽
餐廳系金鐘同灣仔交界,放工,行去果邊食下野。餐廳簡單舒適,有消毒濕紙巾提供,十分好~而且都有不同的Burger可以選,我地選左HONBO 2.0($148) 同the Gold Standard($158),兩個Burger不同之處除左塊牛的SIZE不同之外,Gold Standard多左煙肉。上臺時, the Gold Standard真系好鬼厚,兩隻Burger的牛都好JUICY,好易入口,而且D汁都好多,食的時候都要小心D,但the Gold Standard的味更勝一籌,更香,味道更正,包同平時食的有少少不同,系較為煙UN少少。同時我們叫左個芝士薯條($58)芝士爆多,食到底D芝士鋪滿曬系D薯條度,而薯條炸得比較脆口。職員都好NICE~
餐廳系金鐘同灣仔交界,放工,
行去果邊食下野。
餐廳簡單舒適,
有消毒濕紙巾提供,十分好~
而且都有不同的Burger可以選,

兩個Burger不同之處除左塊牛的SIZE不同之外,
Gold Standard多左煙肉。

上臺時, the Gold Standard真系好鬼厚,
兩隻Burger的牛都好JUICY,好易入口,
而且D汁都好多,食的時候都要小心D,
包同平時食的有少少不同,
系較為煙UN少少。

同時我們叫左個芝士薯條($58)
芝士爆多,食到底D芝士鋪滿曬系D薯條度,
而薯條炸得比較脆口。

職員都好NICE~
2020-03-19
2020-03-19 128 瀏覽
最鍾意食漢堡包,Honbo不論係麵包、漢堡扒及醬汁都係自家製,好有誠意,所以久唔久都會撐長斜路上嚟食。原來Honbo喺舊年攞咗由國際旅遊網站Big 7 Travel公布嘅「亞洲50間最佳漢堡店」第13名喎!Grilled Chicken Burger ($108)烤雞有濃郁嘅燒烤味,雞肉非常juicy,完全唔會乾爭爭!麵包口感外脆內軟而且唔乾身,亦都唔會覺得好油膩The Gold Standard ($158)好誇張嘅漢堡包,根本冇可能一啖咬落去!漢堡扒口感唔係好實,不過係用好多種牛肉部位打成,有香港地牛腩肉及美國牛肩肉,牛味好突出;加埋煙肉,簡直係超級邪惡,但真係非常滿足Cheese Fries食漢堡包加薯條雞翼係最開心嘅,但可惜今日冇雞翼,好崩潰呀!!!!好在有沾滿芝士嘅薯條補返Green Lemon Iced Tea 店員話如果唔夠甜可以叫佢加糖,不過甜度啱啱好,完全唔需要糖喎!如果門口位有開放的話,坐嗰度然後由外面影入去係非常靚㗎!

Grilled Chicken Burger ($108)
Grilled Chicken Burger

The Gold Standard ($158)
The Gold Standard

Cheese Fries

Green Lemon Iced Tea

如果門口位有開放的話,坐嗰度然後由外面影入去係非常靚㗎!
The Gold Standard
  • The gold standard
  • Grilled chicken burger
前排嚟過灣仔日月星街搵食,覺得呢個小區好正,有好多隱世小店。早幾日睇完大隻仔介紹Burger店後,就專登上嚟拜訪一下。我哋星期日夜晚六點鐘去到,已經有其他食客,無幾耐直頭爆場添;期間仲見到好多人買外賣🥡。店舖唔大,但得一個女店員負責哂樓面所有野,超級忙碌,不過佢仍然好好禮貌😊。店名叫Honbo,果然食哂字,係賣漢堡包。雖然呢樣絕對唔係我Favourite Dish,但偶然都想食下,特別睇完條片後🙈。依到嘅Burger主要都係Classic嘅牛肉漢堡包🐮,再劃分唔同份量、重量同材料配搭,另外仲有燒雞漢堡🐔同軟殼蟹漢堡🦀(但Menu上好似劃咗冇賣)。如果喜歡嘅話,可以俾錢加啱自己口味嘅配料。Side配菜方面,選擇亦都有唔少。價錢中等,屬普遍Burger店水平。Honbo 2.0🍔🍔($148),材料包括4 x 2oz Beef Patty, Triple Cheese, Pickles, Onion & House Sauce。嚟得試就梗係試盡佢,要2.0啦!我直頭數唔到漢堡扒同芝士有幾多層,無論賣相同味道都滿分💯,色香味俱全。🥩漢堡扒牛肉味道濃郁,而且相當Juicy,真係好好食。雖然朋友
Honbo  2.0
Honbo 2.0
Honbo 2.0🍔🍔($148),材料包括4 x 2oz Beef Patty, Triple Cheese, Pickles, Onion & House Sauce。嚟得試就梗係試盡佢,要2.0啦!我直頭數唔到漢堡扒同芝士有幾多層,無論賣相同味道都滿分💯,色香味俱全。🥩漢堡扒牛肉味道濃郁,而且相當Juicy,真係好好食。雖然朋友略嫌鹹咗少少,但我唔認同,只覺好夠味。如果我第一次食Burger係食呢一個,或者我會愛上Burger,至少印象應該大大改觀😋。
Grilled Chicken Burger
Grilled Chicken Burger🐔($98),材料包括Grilled Organic Chicken, Homemade Teriyaki, Lettuce & Kewpie。講賣相呢,呢個烤雞漢堡就比2.0失色,無好澎湃嘅感覺。不過食落都唔錯,雞扒大大塊,燒得好香口,肉質嫩,醬汁帶有和風口味🇯🇵。食依一個包反而食得出個麵包本身都幾好食,鬆軟得嚟有彈性,㩒扁咗佢都彈得返起。
Pickles
Pickles🥒($32),Side我本身想揀芝士薯條,但因為有啲飽,所以無Order到。點知錯有錯著,醃黃瓜好正,而且份量超多,個碗入面應該裝住超過100+塊Pickles,一次過食到夠。我平日食Burger都勁想餐廳落多幾塊Pickles,而家好滿足,但食咗咁多塊又開胃返🤤。
Coleslaw
Coleslaw($32),呢個Side我哋就一早都諗住叫嘅,但對比起其他食物,佢相對普通,無乜特別。
Apple Pie Iced Tea🍎($38),我唔算特別鍾意食蘋果,但對蘋果飲品同甜品就情有獨鍾,可能因為好多時都會加咗肉桂😍。呢杯蘋果批茶超正,好好飲,有啲似Mocktail,喺第到無飲過呢隻口味,推介👍!
Apple Pie Iced Tea
Ginger Lime Lemonade🍋($38),呢杯飲品同樣大大杯,但我略嫌檸檬味太出,蓋過咗薑味,有丁點失望。題外話,飲品係一早整好,一杯杯咁雪入雪櫃,店員送上飲品時仲溫馨提示話唔夠甜加以加糖😅,但其實本身已經夠哂,減少少都仲得。不過此乃店員細心之舉!
總括嚟講,大隻仔真係無介紹錯,呢間Honbo店雖然位於灣仔隱世位置(打卡熱點至真🤣),但人氣爆登係有原因嘅。食完Honbo 2.0有好滿足嘅感覺,配埋Pickles同Apple Tea就係Perfect Match。Honbo對於我來説暫時係我食過喺香港全正嘅Burger😝。
2020-03-08
Honbo  2.0
Honbo 2.0
Pickles
Apple Pie Iced Tea
男朋友今日接我放工,之後去左金鐘太古廣場附近的日街,佢話個頭有一間美式漢堡店,好有美國的style ,就連店員都係講英文,成個環境和氣氛,都好有旅行feel,因為呢家無得去外地,唯有去下呢啲餐廳去感受下啦。我地叫左個芝士牛堡、烤雞堡、薯條、apple pie iced tea同mike’s lemonade。坐左一陣,好快就有嘢飲了,我個mike’s lemonade就比較甜,而且有少少酸酸地,都幾重檸檬味,佢加左幾片青瓜係到,令到杯飲品有少少小清新的感覺。而男朋友叫的Apple pie iced tea就無加糖,全憑蘋果味,令飲品更上一層樓,而茶方面唔多似紅茶,有少少似伯爵茶的味。芝士牛堡方面,有一塊4安士的漢堡,食得出係自己整,唔係機啤,肉本身無咩醃味,只係用左鹽來調味,我估係因為漢堡本身多配料,有醬汁、酸瓜、洋蔥、芝士等,唔會太濃味的牛先比較容易食到牛的味。而男朋友的烤雞,加左BBQ汁,加上有生菜、洋蔥去中和返濃味的BBQ汁,食得出雞肉都好嫩滑。薯條每條的外層都好香脆,就算放左一段時間都唔會話太腍,而且一啲都唔覺得油膩,佢有一個芝士薯條,下次可以試過。
3K
2020-03-13 73 瀏覽
日,月,星街組合成為一個小社區。多年前從不起眼,自豪宅的擴大,令這小社區也熱鬧起來,不少酒吧,咖啡店,茶店也進駐了。今日與友人走入了這小社區,找到一間好特別的漢堡飽專門店。剛好坐在門前有兩個位置可望著過路的人拖著狗狗散步,好特別的感覺。 Honbo 1.5飽並不特別大,反而餡料豐富,另整體看起來好大份。餡料有漢堡扒,芝士,酸青瓜,洋蔥和自家製醬調。漢堡扒好有濕潤感,充滿肉汁。自家製醬汁惹味不感到甜膩,相當配合。Coleslaw另點了一碟捲心菜絲沙律,清爽的口味另味蕾清新。
今日與友人走入了這小社區,找到一間好特別的漢堡飽專門店。

Honbo 1.5
飽並不特別大,反而餡料豐富,另整體看起來好大份。
餡料有漢堡扒,芝士,酸青瓜,洋蔥和自家製醬調。

Coleslaw
另點了一碟捲心菜絲沙律,清爽的口味另味蕾清新。

2020-03-12
2020-03-10 97 瀏覽
一直都好想嚟食HONBO, ‪今晚早收所以就嚟食啦‬! Honbo位於‪灣仔日街‬, 係日月星街其中一間好chill嘅店舖. 🥰
選擇主要以牛肉為主, 店員都係suggest Double cheese burger & Honbo 2.0~ 🤣🤣一嚟到真係WOW出聲, 好好好多肉!!
Honbon 2.0 ($148)👏🏻😎用左4件2oz嘅漢堡肉,加上triple cheese, pickles & onion!! 食落去好實在, 牛肉好juicy~ D bun都夠sofT~ 肉汁多真係好好,keep 住都好`濕潤的.
Double cheese burger ($138)🍺🍔一樣係咁多肉!!!不過多左D lettuce, 咬落口感豐富~
cheese fries ($58). 🍟呢個cheese fries係god level!! 食落不太油, 但好香花生味!! 再加上濃濃cheese sauce, 食落又肥又evil!!.
Mike’s lemonade ($38). 🍋酸酸甜甜, 幾refresh.
Apple pie juice ( $38).
Honbon 2.0 ($148)👏🏻😎

Double cheese burger ($138)🍺🍔
cheese fries ($58). 🍟

Apple pie juice ( $38). 🍎Super funny drink!!! 飲落去好似食apple pie咁, cinnamon味好足, very jeng!!

#hk #hkfoods #hkfoodie #hkfooddiary#hkfoodblogger#hkdessert#coffee#hkig#goodwest#hkfoodies#hkfoodporn#foodies#hkigers#hkfoodblogshare#好味道#好西#香港好西#香港美食
2020-03-09 69 瀏覽
約了朋友在他公司附近吃個quick lunch,但又想吃好的,最後選擇了這家Honbo!因為我不吃牛肉,所以選擇有限,叫了一個Impossible burger 和cheese fries。patty 是不錯,但是包就有點太乾。cheese fries 簡直是邪惡到令我停不下來,我覺得one more bite 是形容吃fries 的情景吧!
impossible  burger  with  cheese  fries
2020-03-07 143 瀏覽
灣仔美食林立,當中最為人熟悉嘅莫過於漢堡包,呢類西式快餐在灣仔算係幾受歡迎,今日又去試下一間新開嘅漢堡包店。個名好有意思,英文名Honbo,發音就是中文的漢堡了!顧名思義就是一間漢堡專門店啦😆漢堡包款式不少,最主打的是這裏的House sause 同埋非常juicy的牛肉patty!!所以大部份漢堡款式都配置了這2種招牌元素。我比較大食,所以就選擇了這個honbo2. 0,當中包括了4塊2 oz再加3塊芝士十,但係份量實在太大,我一個人實在吃不消,最後兩個人先搞得掂... 😅朋友點了個double cheese burger,其實同honbo好類似,我覺得分別就在於份量吧!Side dish的芝士薯條,味道冇得輸,係食飽滯咗啲!呢度仲有不少手調飲品,都值得去試一試。
Side dish的芝士薯條,味道冇得輸,係食飽滯咗啲!
呢度仲有不少手調飲品,都值得去試一試。
Honbo2. 0
芝士 薯條
Double cheese burger
2020-03-04
5 分鐘 (堂食)
Honbo2. 0
芝士 薯條
Double cheese burger
  • Honbo
2020-03-07 63 瀏覽
灣仔日月星街一帶不嬲多特色小店,呢日男朋友就帶咗我去間漢堡小店,試過發現幾有驚喜!餐廳以藍白色為主,裝修走文青路線。我地叫咗一人一個漢堡+配菜+飲品。✨Honbo 2.0 $148 + Cheese Fries $58好邪惡嘅三層流心芝士配四層牛肉🤤麵包烘得外脆內軟,牛肉肉味香濃,啖啖肉,好正。芝士薯條同樣係邪惡之選,新鮮滾熱辣嘅脆薯條配半溶芝士漿,令人想一食再食。✨The Gold Standard $158 + Coleslaw $32勁足料!煙肉大大塊,食落又脆又香口。除咗牛肉,芝士,入面仲有生菜,生菜食落帶點爽甜,仲可減輕肉滯感!✨Mike’s Lemonade $38好清新嘅lemonade,酸甜解膩,仲有明顯嘅青瓜香氣👍🏻✨Green Lemon Tea $38酸酸甜甜好唔錯!

餐廳以藍白色為主,裝修走文青路線。

我地叫咗一人一個漢堡+配菜+飲品。
✨Mike’s Lemonade $38
好清新嘅lemonade,酸甜解膩,仲有明顯嘅青瓜香氣👍🏻
✨Green Lemon Tea $38
酸酸甜甜好唔錯!
【日街嘆手打漢堡小店 獨特蘋果批冰茶】Honbo |#灣仔近年香港有不少連鎖漢堡包店進駐,但我比較支持默默耕耘的小店!灣仔星日月街尋寶會發現唔少外國餐廳,無論早晚都咁有特色!食一個星期應該都試唔晒! 網上睇到好多人推介「Honbo」,評語好壞參半,今日試完覺得要為佢平反! 「Grilled Chicken Burger」$108烤雞漢堡配撘的醬汁係自家製他他沙律醬,帶微酸 加埋紅洋蔥!烤雞的皮帶微脆 可以算係微微炸香,雞肉輕輕調味 保留雞肉鮮味! 特別大讚漢堡的包兩面用牛油煎香 但不油不膩!包質超鬆軟,而且好香的麵粉,鬆軟之餘又有彈性!「Cheese Fries」食漢堡包 有點小得薯條呢,食得邪惡少少 加埋芝士! 由小窗口可以偷睇到,廚師即叫即煮溶車打芝士淋上面!薯條屬於幼身,搭配芝士剛好 每條都可以掛滿醬,基本不用點茄汁都夠味!另一細心為位係-食到一半發現底層都超多芝士醬,絕無欺場! 「Impossible Burger」Vegan 朋友對於「Impossible Pork-新豬肉」應該不陌生, 對於第一次食嘅我非常有驚喜!首先味道同肉質同牛肉漢堡 有 95%相似,食落有汁 又肉嘅質
【日街嘆手打漢堡小店 獨特蘋果批冰茶】
Honbo |#灣仔

「Grilled Chicken Burger」$108
「Cheese Fries」

「Impossible Burger」
Vegan 朋友對於「Impossible Pork-新豬肉」應該不陌生, 對於第一次食嘅我非常有驚喜!首先味道同肉質同牛肉漢堡 有 95%相似,食落有汁 又肉嘅質感 面層煎得脆脆 好香口!搭配嘅醬汁係千島醬同酸瓜!
impossible  burger  vegan
「椰菜絲沙律」
食漢堡有時少不免食到中途有啲膩,所以叫咗沙律中和下! 沙律醬帶微酸,椰菜夠新鮮,切得幼細 咬落爽脆 清爽!

「Apple Pie Ice Tea」
推介飲品 - 如果鍾意試新嘢嘅朋友要試,好香肉桂味,係液體版的蘋果批!

「Green Lemon IceTea」
中意Lemonade 嘅朋友都會中意,入口有檸檬的酸甜,相對Lemonade 較清淡!
洋蔥丶生菜丶酸瓜及自家醬
chicken  burger  and  impossible  burger
店舖仲有提供70% 的消毒濕紙巾好貼心!!
2020-03-05
impossible  burger  vegan
  • Impossible Burger
2020-03-03 483 瀏覽
灣仔滿佈小店相信好多人都知,但要揾到佢地都需要付出一定既腳力,今次黎到呢間位於日街,坐立係灣仔與金鐘之間,需要爬上條小樓梯叫honbo既美式cheese burger店.店外採用藍白色簡單配搭,而且用上直立玻璃窗口,空間感十足.HONBO係店內既signature當然要試下,除左普通HONBO之外仲有1.5同2.0揀.當中既分別左於你係咩級數既食肉獸同芝士控.今次我就揀左HONBO1.5試試,一上枱見到份burger充滿牛肉同半溶芝士已經充滿食慾.牛肉望落好juicy,一咬肉汁慢慢流出黎.牛肉漢堡入口唔會過油膩之餘牛香味夠濃,再配上double濃厚芝士口感更濃郁.內裏配菜有酸瓜洋蔥平衡返比更重味同膩既牛同芝士.HONBO1.5對我黎講啱啱好,可以滿足我對肉既渴求之餘又唔太heavy.Grilled chicken burger用左有機雞肉配上自家製日式燒汁醬烤帶點微酸甜十分開胃而且雞肉烤得唔會過乾,內裏仲帶有肉汁.最後係雞肉同烘得鬆軟既漢堡包之間加上蛋黃醬令味道更香濃幼滑.薯條用上幼身薯條,新鮮炸起十分脆身而且隔左一陣仲保持到脆身口感.Lemon green tea檸檬味夠強,食左咁多

HONBO1.5

Lemon green tea檸檬味夠強,食左咁多重味既野食飲返一啖可以解到口腔裏既油膩感之餘檸檬酸夠強令到成個人醒晒.
HONBO1.5
  • HONBO  1.5
2020-01-20 600 瀏覽
上星期六本身約左一班朋友去中環一間cafe傾計,但太多人等,就嚟試試呢間漢堡飽店!我一嚟就好貪心咁叫左一個好邪惡既漢堡。呢間舖頭會用自己店名推出唔同重量既漢堡。呢個Honbo 2.0 就用左4塊2安士牛肉、3層芝士、洋蔥🧅、腌菜加埋自家製醬汁。坦白講😂,個包厚過big mac,所以食左好奈。先講個包,本身係軟,煎過麵包變到好香,牛肉餅相對比較鬆散,我覺得佢煎到有dd. overcook 咁,雖然變到脆口,但好似變到碳咁😅。4層牛肉,真係好juicy,所以佢深色既肉汁流到個包出面。自己製醬汁食落少少甜,同牛肉都幾夾,但洋蔥同腌菜相對少,所以個飽比較油膩D!薯仔就麻麻地!嚟左一陣都好快變稔,個醬食落都唔錯,有少少酸酸甜甜咁,有D似sour cream。我會話個漢堡飽好邪惡,但味道一般,唔太大驚喜!薯條就麻麻!最後我覺得唔太抵。雖然個水準一般,但價錢都算係貴!

HONBO2.0
HONBO2.0
2020-01-13 485 瀏覽
“Hon-bo” means hamburger in Cantonese and Honbo is all about perfecting the classic burger with quality ingredients 💯The signature “honbo” had two 2-oz patties made from imported beef, cheese, pickles and onion, but most importantly the secret house sauce and super soft potato milk bun made this burger immediately stand out 🍔We ordered coleslaw as our side dish and lemonade for drinks, which was really refreshing and not too sour 🍋 but just wish that they had milkshakes for the ultimate cheat me
Honbo

We ordered coleslaw as our side dish and lemonade for drinks, which was really refreshing and not too sour 🍋 but just wish that they had milkshakes for the ultimate cheat meal 😝 #nevergrowingup
2019-06-07
10 分鐘 (堂食)
Honbo
2019-11-11 657 瀏覽
Never let down by this burger bar. Great selection of burgers and very eco minded and happy to customize my order. Taste juicy. Only complaint are the burgers are small. Have to buy the biggest one to really relish the experience. One issue is with the drinks, sugar is added to them before they open the store. None are sugar free so can't ever try them.