2020-03-23 94 瀏覽
星期日街上面到處都是人,難得搵到一個恬靜角落,可以吃吃漢堡包,享受一下一個寧靜嘅黃昏!今日嚟到灣仔日月星街,這裏是灣仔半山,由於近住宅位置,人流不多,但街上面卻有不少型格餐廳,適合有品味人士!在日街這間漢堡包店位於街尾,路過的人不算多,但聽講呢間漢堡包店在亞洲最佳漢堡包店榜上有名,故特來試試!可能係星期日黃昏,暫時都沒有太多客人,我選了坐窗門的位置,外面嘅光線滲透入鋪內!看着外面嘅景色,真是十分寫意呀!侍應遞來餐牌,有9款漢堡包選擇,另外再配上伴碟及飲品,就是簡單的漢堡包餐呢!在咁多款漢堡包中,侍應當然推薦他們的主打漢堡包Honbo啦!由於我同朋友都是細食的人,我選了最Basic的Honbo ($88),而朋友就選擇了cheese Burger($88)芝士漢堡! 伴碟就選擇了sweet potato fries($38)番薯條 & pickles ($32)酸瓜片!漢堡包到了,嘩!淨係睇個賣相都非常吸引!「Honbo」裏面有兩塊漢堡,而且夾着芝士、洋蔥、酸瓜!雖然不算很大,但係對於女士黎講,都已經要張到最大個口先至能夠成個包咬落去呢!哈哈😄咬落去真係非常juicy! 兩層牛肉肉質非常

漢堡包到了,嘩!淨係睇個賣相都非常吸引!「Honbo」裏面有兩塊漢堡,而且夾着芝士、洋蔥、酸瓜!雖然不算很大,但係對於女士黎講,都已經要張到最大個口先至能夠成個包咬落去呢!哈哈😄咬落去真係非常juicy! 兩層牛肉肉質非常之鮮嫩好食,漢堡牛肉嘅香味加上溶了嘅芝士,滿口油香,惹味非常!
漢堡包除了睇漢堡牛肉嘅質素之外,第二樣就是睇佢個包嘅質素,個包真係與別不同,非常軟熟而且有微微嘅甜味,而且外面烘得非常鬆脆!這間漢堡包專門店果然名不虛傳!
Honbo+sweet  potato  fries  +  Mikes’  Lemonade

我朋友點的cheese Burger,亦都味道不錯!雖然無Honbo滿嘴油香嘅美味,但係佢加了大塊芝士,椰菜,洋蔥以及酸瓜,美味得來反而無咁油膩!但係當然越邪惡就越好味啦,所以我都係比較鍾意Honbo多d呢😝
Cheese  Burger+pickles +  Ginger  lime  lemonade
Cheese  burger

伴碟方面,因為經常食薯條,所以今次試吓食特別d嘅番薯條!番薯條非常厚切,甜甜的炸得恰到好處!我很喜歡!另外亦都叫了酸瓜片!可以夾在漢堡包裏面,減少油膩感,但係如果就咁食,就會比較酸。

至於飲品方面我哋叫咗Mike’s Lemonade($38) & Ginger Lime Lemonade($38)諗住消消滯! 問過侍應點解叫Mike’s Lemonade呢,原來佢話老闆就係叫做Mike,所以以佢命名!結果呢杯Mike’s lemonade 非常清新,香草嘅甜味最後才有檸檬嘅酸味帶出嚟,非常解渴消滯!而我朋友叫嘅Ginger Lime Lemonade,除咗有Mike’s lemonade嘅特點之外,仲加上左姜嘅味道,令個飲品更加有質感有層次感,非常之好味,我自己就比較鍾意呢個Ginger Lime Lemonade喇!

今日整個黃昏吃吃漢堡包休息一下,我覺得是人生一大快事,而且這間漢堡包店價錢與一般連鎖店價錢相若,但係質素遠遠拋離,我覺得非常值得再來!
Cheese  burger