招聘中
$19,000-$20,000
月薪
餐廳: Harlan's
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2023-07-22 134 瀏覽
🌹👭閨蜜七月約會吃午餐,揀了一間西餐廳,地點便利就在The ONE 19樓的《Harlan’s》。一直不知有這間食店存在,是無意中有個網友介紹。🌹進入餐廳有種豁然開朗的感覺,內裏高樓底,寬闊空間,全部採用落地玻璃,彩光到十足。當天天氣非常好,藍天白雲如在身邊一樣。翻看餐牌點餐,午餐多款選擇,全是英文😅食物簡評頭盤Smoked Japanese sweet corn soup口感清新Japanese Hamachi Ceviche with finger lime魚生感覺不新鮮,暖暖的,難吃主菜Sous-Vibe Spanish Port Rack肉質嫩Japanese Edamame Risotto 燉飯不膩甜點Salted Egg Yolk Bread & Butter Pudding with Macadamia Ice cream 咸蛋麵包惹味,配雪糕大滿足Summer Season Fruit Plate with Mint & Lime Sorbet水果新鮮款多整體用餐體驗不錯,有一道菜失手是缺陷。😂餐牌能中英對照的話,更貼心。取分是環境。

翻看餐牌點餐,午餐多款選擇,全是英文😅

食物簡評

頭盤

口感清新

魚生感覺不新鮮,暖暖的,難吃

主菜

Sous-Vibe Spanish Port Rack

肉質嫩

Japanese Edamame Risotto

燉飯不膩

甜點

咸蛋麵包惹味,配雪糕大滿足

水果新鮮款多

整體用餐體驗不錯,有一道菜失手是缺陷。
😂餐牌能中英對照的話,更貼心。
取分是環境。

餐前麵包
2023-07-12
已經encore過好多次既海景西餐!無論黎慶生, business lunch 甚至朋友wedding係道搞 食物質素都好穩定!個view就更加冇得彈 dinner早少少黎可以影到晒日夜景💕 Been to the ocean-view western restaurant for so many times! Whether it's for birthdays, business lunches or even friends' weddings, the food quality is always top-notch! And the view, it's simply unbeatable. Come a little early for dinner, and you can enjoy the breathtaking day and night views!Appetizer❇️ Gold Ostra Regal No.1 Oyster依款法國蠔入口清甜, 海水味唔會太鹹, 質感Creamy, 面頭仲有西瓜sorbet 同粒粒羊奶cheese 口感好豐富 擺盤仲好靚添~❇️

Appetizer

❇️ Parma ham, Melon
好特別既凍湯!入面仲有龍蝦肉 加左啲mint oil係面

❇️ Japanese Matsuba Crab
Custard, Uni, Shaved Sturgeon Caviar
底下係燉蛋, 中間有好多蟹肉!上面有層海膽打既泡沫~杯上面係芝士脆片 + 海膽刺身!mix埋一齊食好rich 😍😍

❇️ Iberico Pork Pluma
黑毛豬最嫩既後頸位😍 形狀同大細都好似羽毛咁 所以叫Pluma~仲要用低溫66度慢煮45分鐘 好嫩滑!仲配左蘋果大葉, 沖繩菠蘿 同話梅汁, 上面仲有啲lectuce解膩 好值得一試既dish!

❇️ A4 Wagyu Striploin
唔會太膩又夠油香既A4和牛, sauce係用shariz 紅酒汁整, 仲加左松露油 連埋啲菇食好香口!

Dessert
❇️ Brie Cheese Cake
上面係黑松露脆片連埋cheese cake食 大滿足 🥹🥹

💁🏻‍♀️約一餐慶祝 • 聚會 • 想浪漫 • 紀念日…既飯🍽️緊係要有靚景 • 有美食 • 服務好既餐廳😎可以既話…地區位置方便🚇就更加好啦嗱❣️好野就係要分享🤗記低啦📝📍𝐓𝐡𝐞 𝐎𝐧𝐞夠方便啦,仲望到維港🌊野食夠高質😋店員們勁𝐍𝐢𝐜𝐞會同客人交流🫶🏻食得滿足🤰🏻又唔會据你一頸血😌~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~• 🌙 Harlan’s Set Dinner • 4 Courses ($888/pp) 🌙(🍷+$288 Wine Pairing)▪️Homemade Bread Basket 🧺 有𝟒款,烘到熱辣辣,𝐌𝐮𝐥𝐭𝐢𝐠𝐫𝐚𝐢𝐧個款勁香🥖.▪Appetizers (每人可揀𝟐款)▫️Gold Ostra Regal No.1 Oyster🌹玫瑰乾花底墊住🦪蠔面加左自家製既西瓜𝐒𝐨𝐫𝐛𝐞🍉𝐭,中和番蠔肉海水味🌊 • 𝐅𝐞𝐭𝐚 𝐂𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞既鹹香🧀.▫️Parma ham, Melon碟內放左慢煮龍蝦肉🦞,店員係你面前先倒入蜜瓜凍湯🍈,再加埋自家種既有機薄荷油🌿龍蝦肉勁爽彈😚湯好甜 • 好清新𝐅𝐫𝐞𝐬𝐡𝐅𝐫𝐞𝐬𝐡💦.▫️Japanese Matsuba
緊係要有靚景 • 有美食 • 服務好既餐廳😎
可以既話…地區位置方便🚇就更加好啦
嗱❣️好野就係要分享🤗記低啦📝
📍𝐓𝐡𝐞 𝐎𝐧𝐞夠方便啦,仲望到維港🌊
野食夠高質😋店員們勁𝐍𝐢𝐜𝐞會同客人交流🫶🏻
食得滿足🤰🏻又唔會据你一頸血😌

(🍷+$288 Wine Pairing)

▪️Homemade Bread Basket 🧺
有𝟒款,烘到熱辣辣,𝐌𝐮𝐥𝐭𝐢𝐠𝐫𝐚𝐢𝐧個款勁香🥖
Bread  Basket

▪Appetizers (每人可揀𝟐款)
🌹玫瑰乾花底墊住🦪
Gold Ostra Regal No.1 Oyster

▫️Parma ham, Melon
龍蝦肉勁爽彈😚湯好甜 • 好清新𝐅𝐫𝐞𝐬𝐡𝐅𝐫𝐞𝐬𝐡💦

▫️Japanese Matsuba Crab
必揀❣️推介❣️𝐌𝐔𝐒𝐓❣️
杯入面有日本松葉蟹肉🦀 • 曉🥚日本蛋 • 海膽🧡…
面頭塊脆脆✨係用巴馬臣芝士 • 蟹肉整嫁🤩上面仲有大件海膽🧡 • 壓扁既魚子醬🖤
🥄食既時候,扑碎頂個塊脆脆💥一次過舀落底,黎個多重層次享受,鮮甜鹹香都有🥰

▪Mains Course
▫️Iberico Pork Pluma
依件”第一刀”,大廚👨🏻‍🍳以𝟔𝟔°𝐂慢煮𝟒𝟓𝐦𝐢𝐧𝐬🍲
食落勁嫩嫩 • 超淋💗
配𝟐種醬汁(一酸一甜)
沖繩菠蘿🍍 • 青蘋果🍏(加左𝐕𝐨𝐝𝐤𝐚🥃 • 焦糖🤎…)去煮

▫️A4 Wagyu Striploin
𝐀𝟒油份都好夠,牛味濃郁🥩
旁邊有𝐒𝐦𝐨𝐨𝐭𝐡𝐒𝐦𝐨𝐨𝐭𝐡既黑松露薯蓉🥔
連牛肝菌都索晒汁,好入味🤎

💖Harlan's Pre-Dessert💖
青檸沙冰 • 梳打整成既𝐌𝐨𝐜𝐤𝐭𝐚𝐢𝐥🍸
食左咁多好野,清清味蕾先再上正式既甜品😜
Harlan's Pre-Dessert

▪Dessert
▫️Brie Cheese Cake
🕺🏻有脆 • 有軟滑 • 有凍 • 有暖💃🏻
仲有鮮刨黑松露片🖤
真係多方面 • 多重享受既完美句號🥰

🔺以上價錢 💁🏻‍♀️需另加𝟏𝟎% 服務費
🔺户外露天座位望到維港海景🌊
🔺店員們都好熟悉每一道菜🍽️,會有詳細介紹 • 食法教學💁🏻‍♂️
Bread  Basket
  • Parma ham
  • Melon
  • bread basket
2023-07-19 75 瀏覽
位於The One高層19/F有間食物高質嘅餐廳,而且景觀更加係加分位!黃昏時分可遠眺日落景致🌇入夜時分仲可以遠望幻彩詠香江嘅燈光🌃氣氛浪漫💕絕對係慶祝生日或與伴侶約會拍拖嘅最佳選擇,我地就叫咗2個Dinner Menu 🥰🍽️4 Course Set Dinner Menu $888 per person1️⃣APPETIZER(Choice Two)Ostra Regal Oyster法國高級生蠔🦪擺盤放在滿滿嘅花蕾上🌺好吸引食慾啦👍🏻生蠔肥美飽滿,入口就感受到海水鮮味,混合菲達乳酪及馬山椒加上自家製西瓜雪葩,特別清新鮮甜!Or Parma Ham Melon soup🍈店員即席倒上蜜瓜凍湯,儀式感滿滿✨慢煮龍蝦肉🦞夠爽口,再落咗幾滴有機薄荷油,令每啖凍湯更有清甜涼快感。OrCrab Custard整碎上層嘅薄脆,拌好底層滿佈蛋香滑溜嘅燉蛋,混和份量很多的日本松葉蟹🦀再加上海膽及魚子醬令提升鮮味,口感豐富🤤2️⃣MAIN COURSEA4 Wagyu StriploinA4和牛7成熟剛剛好,肉質透紅剔透牛味亦很濃郁,咬下去牛脂滿溢充斥口腔,加上黑松露薯蓉,令人再三回味☺️Or Iberico
我地就叫咗2個Dinner Menu 🥰

1️⃣APPETIZER(Choice Two)
Ostra Regal Oyster

Parma Ham Melon soup🍈

Crab Custard

2️⃣MAIN COURSE

Iberico Pork Pluma
西班牙黑毛豬經過慢煮,口感特別軟滑肉嫩,旁邊還有廚師秘製嘅蘋果蓉,好Creamy!

3️⃣DESSERT
品嘗主菜後先來個青檸雪葩配梳打水清清味蕾,準備上甜品🍧

Truffle Cheese Cake
好香既黑松露味道,配上爆谷🍿及自家製朱古力片,再加了暖熱嘅雲呢拿,令朱古力味道再提升!
今日係紀念日同另一半揀左呢間⭐️位於尖沙咀The One 既西餐廳食慶祝 餐廳環境好浪漫有情調 座位空間非常寬敞 而且重有戶外區域 可以飽覽維港夜景 有feel !餐廳主打 Premium Tasting Menu, 菜色會根據唔同季節會有轉變, 可以選擇四道菜或者六道菜 今次我哋揀咗四道菜🫶麵包頭盤前菜Gold Ostra Regal No.1 Oyster Yu黎自法國既高級生蠔 味道濃郁 加上廚師 配搭既 西瓜雪芭 成個感覺好清新😎帕馬火腿蜜瓜龍蝦湯非常新奇特別既龍蝦湯 蜜瓜加上parmaham既味道衝擊味蕾 非常突出 鮮甜開胃 龍蝦肉好彈牙🤤松葉蟹海膽燉蛋呢個前菜不得了 淨係講層次都已經可以睇到廚師放左幾多心機落去 首先最底係蟹肉燉蛋 燉蛋上面有蟹肉同海膽打成既mousse 然後杯上塊餅係海膽同蟹肉炸出嚟 再係餅上面加上新鮮海膽 食既時候將餅整碎混合燉蛋一齊食 口感豐富特別🤩A4 Wagyu Striploin日本A4和牛 口感好細嫩 肉質滑到極致 油花分布好平均 令人非常回味😍連配菜都好高貴!黑松露薯蓉 好重黑松露味 真材實料🥰青檸雪葩 for 清楚之前既重口味味蕾甜品 松露芝
今日係紀念日同另一半揀左呢間⭐️
位於尖沙咀The One 既西餐廳食慶祝
餐廳環境好浪漫有情調 座位空間非常寬敞
而且重有戶外區域 可以飽覽維港夜景 有feel !

麵包頭盤

黑松露薯蓉 好重黑松露味 真材實料🥰

青檸雪葩 for 清楚之前既重口味味蕾

甜品 松露芝士餅 仲有埋爆谷&朱古力餅😋

2023-07-17 54 瀏覽
維港景fine dine完夢了!Harlan’s 是一間我bookmark了好久的餐廳✨一直想找機會來試試看!來到The One 19樓從天氣不錯,維港景色盡收眼簾!麵包盤中規中矩,沒有驚喜位!頭盤🍴先有法國Ostra Regal No.1 生蠔海水味咸香,肉質肥美,配上西瓜sorbet和Feta Cheese!入口滿滿幸福的感覺。松葉蟹燉蛋,配上parmesan cheese和蟹肉製成的薄脆,咸鮮的味道令人一試難忘!蜜瓜凍湯裏頭的慢煮龍蝦,加上自家栽種的薄荷油點綴好清爽!入口順滑,是夏天的湯品無誤!主菜🍴A4 Wagyu & Iberico Pork Pluma,我覺得豬不比牛肉差!原來是經過慢煮,好嫩滑好易切開,再配上沖繩菠蘿和蘋果蓉甜甜地!至於A4和牛就梗係唔講得少,入口即溶富有油脂香🐃配上黑松露薯蓉,對得住價錢✨pre-dessert 有青檸雪芭梳打清一清味蕾。甜品Brie Cheese Cake 黑松露芝士蛋糕,沒有太搶鏡!食完飯行出outdoor看看夜景🫰🏻每個Friday Night 以這樣的方式作結多美好☺️📍 Harlan's (尖沙咀) @harlans_the_on

麵包盤中規中矩,沒有驚喜位!

頭盤🍴

主菜🍴

pre-dessert 有青檸雪芭梳打清一清味蕾。
每個Friday Night 以這樣的方式作結多美好☺️

📍 Harlan's (尖沙咀) @harlans_the_one
尖沙咀彌敦道100號The ONE 19樓
2023-07-16 849 瀏覽
Harlan's 位於The One 19樓 樓層雖然吾算好高 但已經望到成個維港景 我地7點鐘去到 仲有機會睇埋日落 一大享受🥰餐廳有個觀景露台 好方便影相同欣賞迷人海景 吾洗隔著塊玻璃 100%零距離👏🏼睇完靚景入返黎 店員就過黎同我地講解下menu 例如當日有咩菜色 用咩食材 點樣烹調 感覺好有心 另外每張枱既距離都好足夠 方便傾談 座位又舒適 用餐體驗非常好💯我地簡左Four-course set dinner $888頭盤系3選2 主菜2選1 加埋甜品 兩個人黎食岩岩好每樣都試到🤪🦪Gold Ostra Regal No.1 Oyster生蠔賣相顏色鮮艷 底層鋪滿玫瑰花🌹而生蠔表面就加左適心調配既有馬生椒source 所以少少嗆口 做到好似平時既Tabasco 同時間又帶點鮮甜 主要因為mix左西瓜雪葩 感覺特別 清新 生蠔來自法國 好大隻肥美 甘甜得黎有些少海水味🫕Parma ham, Melon呢道凍湯個base系將Parma ham打成醬 再加上蜜瓜汁 所以飲落甘香清甜上菜時仲會即場加啲由自家種既薄荷葉整成既薄荷油提升味道層次湯入面有兩舊龍蝦肉 一個系用Parma ha

🦪Gold Ostra Regal No.1 Oyster
生蠔來自法國 好大隻肥美 甘甜得黎有些少海水味

Gold Ostra Regal No.1 Oyster

🫕Parma ham, Melon
上菜時仲會即場加啲由自家種既薄荷葉整成既薄荷油提升味道層次
湯入面有兩舊龍蝦肉 一個系用Parma ham 醬醃製 另一個系將Parma ham鹽灑系面到 好特別👍🏻
至於龍蝦肉本身好爽口彈牙 火喉控制得好好 好好食😊

🦀Japanese Matsuba Crab
用左日本蛋燉成 蛋味幾濃 質地好cream 直頭同海膽一樣咁濟 好出色
上面有啲海膽醬 之後放左蟹餅 雖然細細個 但壓得好扎實 一羹仔都已經超多蟹肉 又鮮味
頂層脆餅用左芝士同蟹肉焗成脆片 再加新鮮海膽 冇得輸❤

🐷Iberico Pork Pluma
用上極為珍貴的第一刀部位整成 每隻豬得一舊舊仔 以慢煮66度煮45分鐘方式而成 所以啲肉仲系好粉紅色
肉質好林得黎又吾油膩 配埋秘製醬或蘋果醬一流 仲有塊沖繩燒菠蘿 成道菜balance得好好

🐮A4 Wagyu Striploin
A4和牛其實系最好食 因為吾會太漏
表面燒焦過後好香 入面粉紅色 好林 一切落去就feel到

🍹Pre dessert drink
系lime juice 加soda 清清口腔

🍰Brie Cheese Cake
hand made黑松露芝士蛋糕 上面有黑松露片同朱古力pop corn脆片

💭
餐廳景觀一流 睇曬成個維港 好正 服務又好 店員上菜時會簡單介紹 知道廚師既用心 菜色非常特別 好高質 絕對值得一試😍

• BrieCheeseCake
  • IbericoPorkPluma
  • A4WagyuStriploin
  • Melon
  • Parmaham
  • JapaneseMatsubaCrab
  • GoldOstraRegalNo.1Oyster
尖沙咀· 璀璨維港微醺醉人夜.Harlan's📍尖沙咀彌敦道100號The ONE 19樓 ➰好歌推介「仲夏晚空星星把心房照亮,脆弱你的偏執跟那些沉重的理想,信念也許散落在雲海 忘了方向,始終有螢鳥導向。」.#記得  #林家謙 ➰最近很多朋友生日,所以找了不少美食與美景並重的餐廳。.今日到訪的餐廳位於尖沙咀The One高層,餐廳其中一樣特點就是可以飽覽維港美景,到訪當日用餐時間便是從日落黃昏直到晚上, 璀璨維港夜景令人目不暇給,更是將用餐體驗提昇不少。.➰Harlan’s Set Dinner (4 Courses) 💲888/1-Wine Pairing  +💲288.➿Appetier(3選2,我和朋友各挑選不同的,3款都有品嚐)✥Gold Ostra Regal No.1 Oyster ⭐️4.1/5⭐️餐廳直接與供應商入口稀有法國生蠔,配上西瓜雪葩,芝士及有馬縣山椒粒作搭配,入口先是雪葩清爽甜香,中段便是蠔肉的新鮮爽嫩,後段令人驚喜的是山椒粒的麻香感令鮮味更為昇華,層次感非常豐富,再配上一杯香檳令清爽程度更是更上一層樓。.✥Parma Ham, Melon ⭐️4/5⭐️接住一道便是
尖沙咀· 璀璨維港微醺醉人夜
Harlan's
📍尖沙咀彌敦道100號The ONE 19樓

➰好歌推介
「仲夏晚空星星把心房照亮,脆弱你的偏執跟那些沉重的理想,
信念也許散落在雲海 忘了方向,始終有螢鳥導向。」
#記得  #林家謙

最近很多朋友生日,所以找了不少美食與美景並重的餐廳。

-Wine Pairing  +💲288

✥Parma Ham, Melon ⭐️4/5⭐️
接住一道便是龍蝦蜜瓜凍湯,侍應除了每道菜式都有詳細解釋,還會席前將凍湯倒入碗內,波士頓龍蝦經由慢煮處理,還加上特製的Parma,鮮爽嫩滑令人驚喜,而蜜瓜凍湯十分清甜消暑,正適合近日天氣,配上甜身重果味日本山田錦大米吟釀令菜式更為輕盈清新。
Parma Ham, Melon

✥Japanese Matsuba Carb  ⭐️4.3/5⭐️
今晚前菜部分最令人的驚喜便是這道海膽魚子醬薄脆松葉蟹肉茶碗蒸。單是用料已經盡顯奢華,上層先是北海道馬糞海膽配搭魚子醬薄脆,中間是份量十足的拆殼的松葉蟹肉,底層的是蟹肉燉蛋。食法是由上至下將材料敲碎再拌勻,啖啖都是蟹肉鮮味,加上海膽和燉蛋的融,整體由視覺,味道都非常滿足,最後搭配一杯清爽果香解味的白酒,非常推薦。

➿Main Course
❀Iberico Pork Pluma ⭐️4.2/5⭐️
來到主菜環節,先介紹的是西班牙伊比利亞黑毛豬,選用第一刀最嫩滑的部位再以慢煮處理將肉汁鎖住,伴碟用上沖繩菠蘿以及蘋果大葉調製的酸汁,入口果然嫩滑無比,再配上沖繩波蘿和蘋果酸汁中和解膩,非常滋味,選酒則用上較淡身的紅酒,令客人可以更感受到黑毛豬的肉味。

❀A4 Wagyu Striploin ⭐️4.2/5⭐️
五成熟的和牛西冷粉嫩奪目,入口油脂爆發充斥口腔,非常濃郁滿足,配搭紅酒汁黑松露薯蓉,令整道菜式味道更為濃厚,一口和牛肉配一啖紅酒,美味盡在不言中,喜歡和牛的朋友不容錯過。

➿Halan’s Pre-Dessert
𖥕Lime Sorbet⭐️4/5⭐️
間場會提供每人一杯青檸雪葩清解油膩感。

➿Dessert
𖥕Brie Cheese Cake ⭐️4.2/5⭐️
Cheese Cake用上新鮮黑松露伴碟之餘還加上爆谷和雲呢拿醬,配上高濃度甜酒,非常濃郁為今次美饌劃上完滿句號。

➰總結
餐廳坐擁維港景色,用餐環境一流,而且侍應亦非常熱情好客,加上每道菜式都有驚喜配搭,想與親朋好友共聚慶祝的話,這間餐廳必定可以滿足大家需要。

➿➿➿
#Harlan's
#尖沙咀美食 #hkfood #hkfoodie #foodiehk #hkfoodblogger #hkfoodlover #hkfoodstagram #hkfoodporn #852eats #hkiger
#JapaneseMatsubaCarb
#berico Pork Pluma
#A4WagyuStriploin
#BrieCheeseCake
1K
2023-07-14 60 瀏覽
想要靚景好食嘅Fine Dinning, 唔一定要喺港島區。坐落喺The One 高樓層嘅Harlan’s 一定能夠滿足以上條件!餐廳L字型落地玻璃,景觀非常開揚,黃昏有火燒山夕陽靚景,夜間有更可眺望尖沙嘴嘅維港灣夜景。Set Dinner 仲可以加配Wine Pairing, 而且餐廳Wine嘅選擇非常有誠意!Appetizer Gold Ostra Regal No.1 OysterPair with Barons Rothschild Brut Champagne 嚟至法國海岸嘅生蠔, 由於香港入口有限,所以屬於極少見罕有品種。海水礦物味較輕,肉質口感爽脆清新。Toping 配上西瓜雪笆,Feta Cheese 同埋日本嘅有馬山椒,味道由清新漸變到中後嘅輕微麻辣,層次感豐富。由兩大酒莊武當拉菲聯合釀製嘅香檳,性價比極高。酒色澄金黃色,帶有梨,果仁同白花嘅味道,而且帶有濃烈嘅酵母味道。酸度高低甜,口層乾身精爽。配生蠔一齊進食會帶有微微嘅密瓜香氣。Japanese Matsuba Crab pair with Auntsfield Single Vineyard Sauvignon

Appetizer
Gold Ostra Regal No.1 Oyster

Japanese Matsuba Crab pair with Auntsfield Single Vineyard Sauvignon Blanc 2022
前菜嚟講味道同層次感係最豐富。

頂層以片醬魚子醬搭配香濃嘅馬糞海膽,中層係以手工製嘅Parmesan Cheese脆脆,底層係松菜蟹肉同海膽燉蛋。Creamy 嘅口感帶有芝士嘅鹹香味,芝士脆脆嘅口感令呢道菜錦上添花。

菜式比較以Creamy 味為主,配以嘅餐酒主打清新果香重。嚟自NZ Auntsfield 嘅 Sauvignon Blanc 濃烈嘅石榴香氣非常有驚喜,酒體輕柔清新,後段帶有少少花香,解膩感一流。

Parma Ham, Melon Pair with 梵 Gold 純米大吟釀
原以為係風乾火腿同密瓜嘅組合,點知原來係一款有驚喜嘅凍湯。
凍湯以蜜瓜汁打成,再加配自家種植提煉嘅薄荷油,清甜感十足。慢煮龍蝦肉嘅鮮味能中和咗蜜瓜甜。
配以嘅日式清酒係梵嘅Gold line, 酵母味重甜度同果香較高,能夠配合凍湯嘅清甜味。

Main Course
A4 Wagyu Strip-loin Pair with J.L Chave Man Coeur Cote de Rhône 2020

和牛油份肉質比例油花真係超班,剛剛好一半嘅比例,Medium Rare 嘅生熟度就剛剛好。油份嘅香味喺口中停留,每啖都入口即溶。

配搭嘅餐酒係南法Cote de Rhône , Syrah提子釀製嘅紅酒,味道層次較為豐厚,帶有重身嘅香料味後勁。

Dessert
Brie Cheese Cake pair with DOWs 20 years Tawny Port

無Tart底嘅芝士蛋糕,一啲都不帶甜,黑松露嘅味道反而令蛋糕有點點鹹香味。爆谷壓制嘅朱古力片加上自製嘅焦糖爆谷令整體味道鹹中帶甜。全份甜品都係自家製,誠意十足!

配上嘅砵酒甜度高而且酒精重,小酌一杯已有微醺感覺。酒體感較為厚身,夾埋蛋糕嘅鹹香味配搭出平衡嘅感覺。
2023-07-13 83 瀏覽
🍽️Harlan's Set Dinner🍽️K11嘅Harlan喺精緻細心別出心裁嘅新fine dining,主廚設計咗新菜單,配合巧手擺盤,美食當前值得細味品嘗😌值得一提係呢到仲有outdoor area,想chill d 可以坐出面,仲有自家種植嘅香葉🪴🪴🪴不論放入美饌佳餚,或者放入飲品當中都生色不少,其中一杯signature drink仲可以自己親手撕碎香草🌿放入飲品🍸中,味道香氣更突出要讚埋Manager好細心,講解每一道菜式,了解到主廚每一個idea,又學到嘢👍🏻👍🏻- Appetizer -🦪Gold Ostra Regal No. 1 Oyster來自愛爾蘭嘅生蠔,好有創意咁加上Homemade Watermelon Sorbet,味道再清新啲,同平時酸汁啫喱唔同口感,呢到再特別啲加埋Feta Cheese同有馬山椒調味,味道更有層次🉐🧡Parma ham, Melon平時見嘅Parma ham with Melon都係原件上,呢到主廚真係好有心思,呈現不一樣嘅presentation,用蜜瓜打成Chilled Soup,staff即席倒入有Slow Cooked Lob
🍽️Harlan's Set Dinner🍽️

- Appetizer -

🧡Parma ham, Melon
平時見嘅Parma ham with Melon都係原件上,呢到主廚真係好有心思,呈現不一樣嘅presentation,用蜜瓜打成Chilled Soup,staff即席倒入有Slow Cooked Lobster嘅碟上,仲有細粒蜜瓜伴食,蜜瓜湯超甜美😍再加入精粹Home Grown Organic Mint Oil,味道層次更提升,好好味🉐🉐

🦀Japanese Matsuba Crab
賣相極吸引🤩底層係有Custard蟹肉蒸蛋,再加一層Korean uni泡沫🫧,杯上嘅係baked cheese cracker,超脆又超有芝士香,加埋大大件Korean Uni、Shaved Sturgeon Caviar,我會俾1000分,好食到不得了🉐🉐

- Main Course -
🐷Iberico Pork Pluma
Chef's Secret Recipe Oba Purée
「第一刀」較軟腍嘅部位,經慢煮66度製成,整體軟身

🐮A4 Wagyu Striploin
因A5較肥,因為西餐煮法嘅關係,特意用上A4,無咁肥之餘仲保持到牛香,加埋Black Truffle Mashed Potato,都好軟滑

- Harlan's Pre-Dessert -
🍰Brie Cheese Cake
芝士蛋糕配上新鮮又脆嘅爆谷,淋上熱Vanilla sauce,帶出黑松露味道,一樣係多種口感層次,外面仲有幾塊朱古力,有脆嘅有鹹嘅有暖嘅感覺,好特別,Puree仲係secret recipe㖭呀🤫

💰4 Courses $888 pp + $288 Wine Pairing
(2 Appetisers At Your choice)
💰6 Courses $1288 pp + $488 Wine Pairing
(includes All Appetisers)
🚩Harlan's (尖沙咀) @harlans_the_one
📍尖沙咀彌敦道100號The ONE 19樓
2023-07-04
10 分鐘 (堂食)
2023-07-12 49 瀏覽
❤️Anniversary 👩‍❤️‍👨hubby帶咗我黎呢間環境好浪漫嘅餐廳💕餐廳樓底好高👍而且出面有一個好大嘅露台💯望住維多利亞港嘅日落景色🌄未食都已經迷醉嚕😍💕我哋今次每人揀咗個SetDinner🍴菜式唔至賣相靚靚📷每道菜式都充滿住故事👍對於我都好鍾意煮嘢食嘅人黎講絕對係非常之享受呢🥳✨Harlan's Set Dinner 🍴4 Courses $888 Per Person✨🍴Appetizer🦪Gold Ostra Regal No.1 Oyster Yu🌈呢隻黎至法國嘅生蠔係非常之矜貴😍每月會會有1200隻運嚟香港🇭🇰呢間餐廳大家約🈶️300隻💯所以真係好難得呢🥳廚師喺生蠔上面放左西瓜雪葩加埋餐廳自己係咪露亞台灣稚嘅薄荷葉🍀味道層次感豐富👍🍈Parma ham, Melon🌈呢個係用蜜瓜做嘅龍蝦湯夠晒特別💯而我且味道仲好鮮甜添👍湯上面嘅鹽係用嚟Parma Ham嘅火腿做😍所以味道特別濃郁🥳🦀松葉蟹燉蛋🌈呢個松葉蟹燉蛋真係超級心機菜💯首先底嗰層係用嚟松葉蟹去做左個頭燉蛋🥚跟住燉蛋上邊鋪滿廚師親手拆嘅松葉蟹腳肉🦀再係上面嗰層就放埋海膽✅上面嗰塊脆脆嘅餅係用蝦同埋海膽炸出嚟👍食嘅時候

🍴Appetizer

🍈Parma ham, Melon

🦀松葉蟹燉蛋

🌈呢個松葉蟹燉蛋真係超級心機菜💯首先底嗰層係用嚟松葉蟹去做左個頭燉蛋🥚跟住燉蛋上邊鋪滿廚師親手拆嘅松葉蟹腳肉🦀再係上面嗰層就放埋海膽✅上面嗰塊脆脆嘅餅係用蝦同埋海膽炸出嚟👍食嘅時候😋首先將個蝦餅「篤」埋落去個燉蛋度一齊食🤗呢個又鮮甜、淡淡蟹肉、超滑嘅燉蛋🥚真係令人回味無窮🥳

🐷Iberico Pork Pluma

🌈呢個係另外一個好矜貴嘅菜式🍴佢係用咗黑毛豬嘅「第一刀」嘅部份✅再用慢煮66度嘅煮佢40分鐘⏰口感非常之軟嫰💯而且我仲好有咬口👍再配埋用沖繩菠蘿同埋大葉、話梅做個醬汁😋perfect💯

🐂A4 Wagyu Striploin

🌈呢個日本A4和牛我哋就揀咗medium🔥牛嘅肉質鮮美滑嫩💯而且油花分布均勻👍再配埋用黑松露做嘅薯蓉同埋紅酒汁😋真係大🈵️足呢🥳

🍮Desserts

Brie Cheese

🌈食完咁豐富嘅主菜之後餐廳會安排一個青檸雪葩俾我哋清一清個味蕾😋之後就再食佢嘅松露芝士餅甜品嚕🍮松露嘅計時俾我都係第一次食😋佢嘅味道係充🈵️住鹹鹹地松露嘅香味💯上面仲放左爆谷同埋朱古力餅🥳勁正呀🥳

2023-07-12 46 瀏覽
臨近拍拖紀念日要食下fine dining 慶祝吓 🎉Harlan’s 位於The One 19樓可以飲住飲住嘢欣賞維港嘅景色晚飯時間前仲可以影哂日光同夜晚望住咁靚嘅景色飲杯嘢人生一大享受室內環境仲要係我鐘意嘅royal blue 💙🥐 熱辣辣嘅麵包將牛油溶化麵包質感軟熟 索完牛油好香 🧈🦪  OystersGillardeau 蠔肉肥美彈性 口感爽脆鮮甜叫四隻生蠔仲送一杯白酒 🥂🥩 和牛薄切伴芝士及黑松露和牛切得非常薄 入口即溶芝士同黑松露味道香濃仲有好多我好鐘意嘅火箭菜😋🥩 280克炭燒美國頂級肉眼扒及紅酒汁肉眼扒好厚 肉質軟淋 牛味香濃配紅酒汁令肉眼扒味道更突出Side dishes🍄炒蘑菇 少少調味已經食到菇嘅鮮甜🌿烤蘆筍配荷蘭醬 味道鮮甜 口感爽脆🦞 北海道帶子淡水小龍蝦闊條麵帶子好大粒 輕輕煎過食到帶子嘅鮮甜小龍蝦味道濃郁 醬汁好香好creamy闊條麵掛滿醬汁 口感彈牙有咬口全部都好好食 好滿意❤️
臨近拍拖紀念日

全部都好好食 好滿意❤️
  • 和牛薄切伴芝士及黑松露
  • 炭燒美國頂級肉眼扒及紅酒汁
  • 北海道帶子淡水小龍蝦闊條麵
🍷Tasting Menu ($888 /4 courses)🥣Parma ham, Melon龍蝦在不同的烹調方法下可以展現出獨有的鮮味和口感。其中慢煮是一種非常受歡迎的方式,可以令龍蝦緩慢地釋放出其鮮美的味道,配搭凍湯,令人回味無窮。Japanese Matsuba Crab🍳日本松業蟹蒸蛋配海膽魚子是一道精心製作的Fusion菜,將日本蟹肉、蛋液和海膽魚子結合在一起,融合出豐富的口感和層次感。蟹肉的鮮味和魚子的濃郁口感相得益彰,讓人一試難忘。A4 Wagyu Striploin🥩我叫咗五成熟嘅牛,A4和牛,入口柔軟,肉汁豐富,令人感到非常滿足和享受,非常棒。

🥣Parma ham, Melon

Japanese Matsuba Crab🍳

A4 Wagyu Striploin🥩
2023-07-10 40 瀏覽
A fabulous dinning experience 環境高貴浪漫, 拍拖一流麵包籃有四款唔同嘅麵包,全部都熱辣辣外脆內軟,啱曬我呢一個麵包控頭盤: Toro takaki French Bouillabaisse 龍蝦鱈魚青口大蜆湯非常濃郁鮮味。 Linguine Capesanta All Aglio Alio Peperoncino 北海道帶子天使麵 辣辣的非常惹味 帶子軟棉鮮甜 A4 Wagyu Striploin100 分和牛 入口即化 牛味濃厚餐廳仲設有戶外位置,可以一覽香港夜景,景色怡人,談心打卡好地方
A fabulous dinning experience

環境高貴浪漫, 拍拖一流

頭盤:
Toro takaki

French Bouillabaisse
龍蝦鱈魚青口大蜆湯

非常濃郁鮮味。

北海道帶子天使麵 辣辣的非常惹味
帶子軟棉鮮甜

100 分和牛 入口即化 牛味濃厚

位於尖沙咀The One 商場嘅Harlan's 係高質 Fine Dining,主打歐陸菜同埋多國菜色,餐廳擁有270度落地玻璃,可以飽覽維多利亞港多角度海景,美景盡收眼簾,氣氛同埋風景浪漫醉人。當日喺傍晚時段到達,可以欣賞到維港黃昏同埋晚上嘅景色,餐廳亦設戶外雅座,景色一流。今次我哋點咗5 Courses $1,088 Per Person /Set Dinner ,餐廳搜羅多國時令食材,加上主廚創意嘅烹飪技巧,絕對令人有驚喜,美景配上美食佳餚,係情侶慶生及約會嘅好地方。值得一讚嘅係待應好用心詳細介紹每一道菜,服務良好。Gold Ostra Regal No. 1 Oyster生蠔嚟自法國產地,賣相精緻,底部放滿左保鮮花襯托住生蠔,生蠔肉質肥美,味道甘甜,而且保留住清新嘅海水味道。主廚用上最新嘅烹飪手法,加入自家製嘅西瓜雪葩、希臘菲達芝士、日本馬山椒,豐富咗生蠔嘅味道層次,刺激味蕾。Lamb Tenderloin Terrine開胃前菜法式羊柳配薄荷果凍,羊柳肉味濃郁,口感軟腍,加入薄荷果凍,質感豐潤,清新嘅薄荷令人食指大動,另外加入青瓜醬同埋蘋果蓉,能夠平衡羊羶嘅味道。Parma

Gold Ostra Regal No. 1 Oyster

Lamb Tenderloin Terrine

Parma ham,Melon
炎炎夏日,呢個凍湯好適合夏天飲,主廚用上低溫慢煮龍蝦肉,龍蝦肉質彈牙,配合巴馬火腿同埋意大利蜜瓜製成清新口味嘅凍湯,最特別嘅係加上幾滴喺餐廳室外種植嘅有機薄荷油,帶出咗龍蝦肉嘅鮮味。

Japanese Matsuba Crab
主廚用心之作,賣相精緻,脆脆表層放上咗馬糞海膽,海膽色澤橙黃,味道濃郁甘甜。底部用上蒸蛋,配以日本松業蟹蒸蛋同埋魚子,蒸蛋好滑嫩順口,帶有布甸嘅口感,敲碎脆脆後將海膽撈埋蟹肉同埋蒸蛋一齊食,鮮甜十足。

Iberico Pork Pluma
用上西班牙黑毛豬,Pluma 係黑毛豬嘅自肩部同埋脊部中間嘅肉,係豬中最稀有同最嫩嘅部位,擁有大理石紋嘅脂肪,味道可以媲美頂級牛肉,口感Juicy軟滑,肉味香濃,再加上主廚師秘製蔬菜泥同埋醬汁,好開胃惹味,旁邊仲有烤菠蘿,味道焦香。

Pre-Dessert
待應送上甜品之前會送上一杯青檸雪葩冰,雪葩釋放青檬嘅香氣,口味清新,可以清一清味蕾,並且將油膩感覺帶走。

Brie Cheese Cake
芝士蛋糕係餐廳自家製,芝士味道濃郁,主廚刨上咗黑松露片,加埋朱古力薄脆片、香脆嘅爆谷同埋熱雲呢拿汁,令到味道更多元化,口感更豐富。
  • Brie Cheese Cake
  • Iberico Pork Pluma
  • Japanese Matsuba Crab
  • Lamb Tenderloin Terrine
  • Gold Ostra Regal No. 1 Oyster