2016-05-11 181 瀏覽
母親節順遊港島尾站黎到西營盤唔黎都唔知原來第三街同高街都咁多野食韓國野 日本野 台灣野 西餐 應有盡有午餐食完中菜 晚餐來個西餐啦隨便入左間招牌幾靚嘅Granville Island喜歡佢嘅裝修⋯同媽媽坐吧枱位 比想像中坐得舒服一人先來一杯drink 蘋果汁+lemonade可能天氣太熱了 總覺得蘋果汁唔夠冰凍Lemonade酸酸甜甜 夠醒胃其實唔算好肚餓 所以只會了pizza n burgerSalami and Cheese Pizza 即叫即烤一上枱就傳來超香芝士味 熱辣辣芝士拉絲薄餅面塗了一層薄薄嘅茄醬salami嘅微咸 加埋又薄又脆嘅餅底 口感豐富 而且唔油膩👍🏼👍🏼食豪啲 㨂左個和牛漢堡😍😍和牛7成熟岩岩好 切落非常juicy 牛味香濃配上新鮮生菜洋蔥等配菜一齊食 正!遺憾漢堡上沒有芝士 否則應該會更滋味!值得一提 作為配菜嘅薯條亦做得好好食非常香脆 而且充滿薯蓉 帶上微微嘅咸👍🏼本來諗住叫埋甜品 可惜實在太飽了 只好放棄
母親節順遊港島尾站黎到西營盤
口感豐富 而且唔油膩👍🏼👍🏼
Salami  and  Cheese
食豪啲 㨂左個和牛漢堡😍😍
和牛7成熟岩岩好 切落非常juicy 牛味香濃
配上新鮮生菜洋蔥等配菜一齊食 正!
遺憾漢堡上沒有芝士 否則應該會更滋味!
值得一提 作為配菜嘅薯條亦做得好好食
非常香脆 而且充滿薯蓉 帶上微微嘅咸👍🏼
Waguu  Burger
本來諗住叫埋甜品 可惜實在太飽了 只好放棄
Salami  and  Cheese
Waguu  Burger
2016-05-03 1393 瀏覽
以前在英國讀大學,在伯明翰唐人街內有間吃滷水的小店叫做老地方,畢業回港之後常常想起。每個留學生都有這樣對食物的情意結吧!在西環高街的這間小店,竟然給我們遇着同樣從加拿大回流香港的店主,思鄉情重,決定把食店名稱改為他當年居住的小鎮名字:Granville小店主打北美菜式,我們點了這些菜:炸洋蔥圈、墨西哥薄餅、水牛城雞翼、烤焗走地雞、大大塊牛扒、啤酒紅白酒、Apple Crumble炸洋蔥圈即叫即炸,份量相當大,我們五人吃也很足夠!前菜墨西哥薄餅是我最喜歡的,完全令我想起前年去美國旅行時的滋味旅程。充滿芝士蔥花肉醬的墨西哥薄餅,加上一隻半生熟蛋,放入焗爐內烤得外邊香脆裏邊濃郁。點着蒜蓉包吃,份外惹味。水牛城雞翼的醬汁非常濃厚,酸酸甜甜的sour cream很是醒胃。女孩子會比較喜歡吧!而且炸得皮脆肉嫰, 配合醬汁不太熱氣,開胃飽肚。烤焗走地雞則更受歡迎,肉質非常Juicy,完全沒有肥肉,原汁原味,雞肉是西餐少有的嫰滑,每人徒手撕開吃,很有風味!伴着蔬菜吃也很健康。之後是我最喜歡的大大件牛扒,我最喜歡這炭燒的味道了!Medium Rare 是我最喜歡的成熟度,牛扒切開後是鮮粉紅色的嫰肉,牛肉
炸洋蔥圈即叫即炸,份量相當大,我們五人吃也很足夠!
之後是我最喜歡的大大件牛扒,我最喜歡這炭燒的味道了!Medium Rare 是我最喜歡的成熟度,牛扒切開後是鮮粉紅色的嫰肉,牛肉有𡁻口,非常煙韌,10安士的份量也很足磅,大家都非常滿意!
甜品的選擇不太多,幸好有我喜歡的 Apple Crumble,這個蘋果批焗得不錯,蘋果沒有過分的酸,焗得剛剛好熟很稔身,薄脆份量也恰到好處,沾著忌廉一起吃,很有homemade的味道!
餐後輕嚐淺酌一杯,點了我喜歡的白酒,朋友真很喜歡原唱的手工啤酒,還有接骨木花果酒,喜歡多喝幾杯的朋友們朵頤大開,談天一兩小時才離開,非常滿足!
難得來到西環~一定要試下d特健d ge餐廳啦!就呢間!坐下就當然要試下手工啤酒啦~呢款入口咁甜,唔濃烈~淡淡地好岩女仔!來了小食!先試試。。水牛城雞翼!好酸呢!連平日嗜酸的露比都頂唔順~不過據講咁先係正宗,已經改良左少少了~所以都係值得一試!之後有一度特別的。。Shakshouka!面頭的煙肉、雞肉、芝士~一起焗,好香!配上蒜蓉包。。酸酸地,又滋味,好飽肚!烤焗走地雞!一上檯就好香~烤雞好香 rosemary 味!沒有烤過火,好香滑~好 juicy!配上旁邊的雜菜,中和了油膩感!最後來甜品。。蘋果金寶!上檯好精美呢!蘋果煮得好淋,不會太甜,拌著 cream 一起食剛剛好~灑上玉桂粉食最好味!藍梅細細粒,好滋味~
難得來到西環~
一定要試下d特健d ge餐廳啦!
就呢間!

坐下就當然要試下手工啤酒啦~
呢款入口咁甜,
唔濃烈~
淡淡地好岩女仔!

來了小食!

先試試。。
水牛城雞翼!
好酸呢!
連平日嗜酸的露比都頂唔順~
不過據講咁先係正宗,
已經改良左少少了~
所以都係值得一試!

之後有一度特別的。。
Shakshouka!
面頭的煙肉、雞肉、芝士~
一起焗,好香!
配上蒜蓉包。。
酸酸地,又滋味,好飽肚!

烤焗走地雞!
一上檯就好香~
烤雞好香 rosemary 味!
沒有烤過火,好香滑~
好 juicy!
配上旁邊的雜菜,
中和了油膩感!

最後來甜品。。
蘋果金寶!
上檯好精美呢!
蘋果煮得好淋,
不會太甜,拌著 cream 一起食剛剛好~
灑上玉桂粉食最好味!
藍梅細細粒,好滋味~

自西營盤站正式啟用後,地鐵站附近開了不少食肆,Granville Island Hong Kong 是其中一間,主打多國西菜。餐廳裝潢帶點美式風格,感覺悠閒。店中掛有三幅頗搶眼的掛畫,詳細標示了豬牛雞三款動物不同部位的名稱,可邊吃邊學一點小知識。午膳時間有十數款午餐供應,價錢由 $88 至 $138 不等。我們二人同行點選了兩份午餐,另加兩款小吃。餐湯沙律二選一,因筆者選了一客沙律作主食,所以選了海蜆忌廉湯作頭盤。海蜆味道鮮甜,湯汁味道稍鹹帶辣,普通喇!小吃特大水牛城火辣雞翼,雞翼選材確實飽滿,外皮酥脆乾身,加上即叫即炸,食味不錯。因大家擔心醬汁過於火辣,所以特意要求雞翼與醬汁分開奉上,輕蘸淺嚐刺激度剛好。另一道頭盤卡真牛油煎嫩蝦,蝦香比較清淡,口感亦沒預期般爽嫩。反而伴上的蒜蓉多士香脆惹味,食感比嫩蝦更為吸引。以純沙律作午餐,實難會有滿足感。而在沙律當中加入燒雞扒,則整體感覺更為平衡,亦更有飽肚感。這道炭燒雞扒凱撤沙律,沙律菜爽鮮度不俗,用上的醬汁份量比一般少,芝士挺搶味,所以是較味濃的沙律菜式。在沙律上的燒雞扒,以食鹽及胡椒調味,味道不錯。另一主菜黑松露意粉,出品熱辣,菌香四溢,食
海蜆忌廉湯
特大水牛城火辣雞翼
卡真牛油煎嫩蝦
炭燒雞扒凱撤沙律
另一主菜黑松露意粉,出品熱辣,菌香四溢,食味也跟得上,甚為香口美味,而意粉本身甚有咬口,難怪是推介菜餚之一。
黑松露意粉
甜品蘋果金寶,雖然金寶本身稍稍實身,但整體上仍見脆。以青蘋果肉入饌,味道份外酸爽,亦能有效降低甜品的膩感。最後以一杯 Homemade Fresh Lemonade 作結,大家均帶著清新滿足的感覺離開!
蘋果金寶
Homemade Fresh Lemonade
[Homemade Fresh Lemonade]

[26/4/2016; Tue]

2016-04-26
特大水牛城火辣雞翼
黑松露意粉
2016-04-25 753 瀏覽
十年前我住西半山, 差不多所有般含道, 堅道的食肆也去過了.  離開此區多年了, 西區多了地鐵, 面目全新多, 多了新樓, 多了外國人入住, 西式的餐廳和酒吧, 便隨之而誕生, 舊時的修理汽車店, 和小鋪子也搬走了.   今晚朋友提議到高街逛逛, 我們見到不同食店酒吧, 綜合大家意見, 決定去  Granville Island 吃晚餐.  入門是吧枱和有幾張散座, 客人方便先坐下來碰碰杯。 餐廳內佈置很西化, 正面牆壁畫有卡通豬, 雞, 牛, 使人感覺寫意, 無拘緊.  而另一面牆壁設有高高酒櫃, 陳列各式美酒, 使愛酒的客人可隨意方便選擇.而另外兩面牆, 其一是廚師美食推介板, 其二是大電視, 播放著音樂影片。真是目不暇給.  肚餓了, 望望檯上有新介紹, 所以未看餐牌便請侍應落單, 叫了一個 Shakshouka (HKD98) 這是一款芝士混合雜菜, 洋蔥, 蕃茄, 蘑菇, 紅綠椒, 雞蛋一齊炒, 侍應介紹加多煙肉粒在面上會更好味, 只 多付 HKD15, 此食品用鐵Pan煎, 上檯時香氣撲鼻, 令我們食指大動, 立即塗上配套的法式麵飽上, 一咬入口感覺又脆又滋味.  法包烤得
這是一款芝士混合雜菜, 洋蔥, 蕃茄, 蘑菇, 紅綠椒, 雞蛋一齊炒, 侍應介紹加多煙肉粒在面上會更好味, 只 多付 HKD15, 此食品用鐵Pan煎, 上檯時香氣撲鼻, 令我們食指大動, 立即塗上配套的法式麵飽上, 一咬入口感覺又脆又滋味.  法包烤得很脆, 而上面塗上的炒餡夠豐富惹味.  難得的一新嘗試
細看餐牌後,
 我們叫了小食拼盤, 包有薯條及蕃薯條 , 炸洋蔥圈, 炸魷魚圈, 雞翼.
炸得很鬆脆. 有口感.  加上芝土醬, 味道更好.  飲酒一流.
 我們只叫了紅酒和可樂, 因要揸車不可有酒精飲品
我們又叫了炭燒智利鱸魚配大蜆, 鱸魚扒啖啖肉, 燒得香滑嫩口, 肉質新鮮, 只是略為細片.
配上香草檸檬牛油汁, 頂好味. 大蜆只得 4 隻, 兩人平分各兩隻, 味鮮美而肉甜, 如果多兩隻更好!
配菜有露筍及車厘茄, 擺碟至靚又吸引.
這餐廳交通方便, 下次不揸車來,
可以選擇酒類飲品, 再碰杯 !!

• 炭燒智利鱸魚配大蜆
2016-04-18 424 瀏覽
剛去完温哥華也到過 Granville Island 遊覽及午餐, 朋友突然話請我去西環的 Granville Island 吃晚餐, 我當然立即接受, 因為想比較一下 ..... 也想回憶一下這個特式加国小島.  很巧合那天在温哥華下雨, 而今晚去Granville Island 吃晚餐也是下着毛毛細雨.  真巧合.第一眼入門見到很多外國客人, 我們好像仍在温哥華流連啊 !餐廳給我的感覺, 很有外國風情, 裝飾和佈置都很用心, 以木色為主, 櫥櫃內放滿各種手工啤酒,牆上用黑板寫上餐廳推介美食, 比傳統的餐牌实際, 天花掛著懷舊吊燈, 燈光柔和.餐廳面積不太大, 但裝飾環境很特別, 座位也舒適。有禮的店員, 送來冰水, 餐牌及酒牌. 由於朋友和我也不擅長飲酒, 所以各点了紅酒及 Root beer.晚餐主題我們点了 GI Family Platter 拼盤, 作為頭盤, 內容豐富:炸魷魚圈,  洋蔥圈, 薯條, 甜蕃薯條, 火辣雞翼, 甘筍和西芹條.炸魷魚圈熱烘烘, 魷魚鮮嫩, 炸得金黄, 外皮香脆,  炸洋蔥圈, 比較大件, 洋蔥味道甜美.辣雞翼,  帶點辣酸味道. 炸漿不太厚, 香
第一眼入門見到很多外國客人, 我們好像仍在温哥華流連啊 !
餐廳面積不太大, 但裝飾環境很特別, 座位也舒適。
有禮的店員, 送來冰水, 餐牌及酒牌.
炸魷魚圈熱烘烘, 魷魚鮮嫩, 炸得金黄, 外皮香脆,
炸洋蔥圈, 比較大件, 洋蔥味道甜美.
辣雞翼,  帶點辣酸味道. 炸漿不太厚, 香脆可口.
炸薯條, 及甜蕃薯條炸得夠乾身, 外脆內軟腍.
加点些藍芝士醬, 茄汁, 更開胃 !
炭燒智利鱸魚配大蜆, 賣相不錯, 鱸魚燒成有条紋, 而肉身仍保持香滑嫩口, 厨師火力控制得出色, 大蜆厚肉味鮮甜, 再加嫩綠露筍, 車厘茄和香草檸檬牛油汁, 入口佳.
朋友見枱上有個食物推介 Shakshouka @$98
便向店員取資料, 她很詳細介紹, 於是我們也試点一客, $15 加 topping, 我們選了加煙肉.
樣子像 Pizza, 用鐵鍋仔上枱, 內容豐富, 有 蘑菇, 洋蔥, 紅椒, 芝士, 蕃茄, 雞蛋, 合煎, 燒 煙肉放上面.
伴有法包。鐵鍋上枱時熱烘烘並帶來極濃芝士香味, 我們立即把煎品塗進脆脆法包上, 夾着一起吃.
滋味無比.
較 Pizza 好吃得多, 因為整個煎品体較 Juicy, 較香, 而法包比 Pizza 的底餅更鬆脆.
店員真無介紹錯.  因為煎品太多, 我們請店員多來法包, 可以繼續 enjoy!  無浪費.

我們吃罷晚餐已是晚上十点半, 須然餐廳客人仍多, 氣氛很高興, 但因為明天要返工, 不可再流連, 只有帶着依依不捨心情回家, 下次再來.

• Shakshouka @$98
2016-04-17 347 瀏覽
高街因著地鐵鐵落成後,變成時尚美食之地。發現多了很多餐廳,人流也不多,多數是外國客多。 環境清靜沒有喧譁之聲。Granville Island 餐廳門口以開放式的裝修,內裏環境燈光柔和, 音樂嘈吵了—些, 如果改播一些柔和的音樂氣氛會更好。看看餐牌有很多選擇,價錢也不算很貴,食物份量也較大份。Orange vingrte 醋汁夾雜清淡的橙味,味道清新😋Fresh clams 不算大蜆,但勝在新鮮味道鮮甜,香草蜆汁用來醮法包,味道—流👍水牛雞翼 雞翼被微辣的醬汁包裹着,非常之入味加上伴在碟内的西芹stick醮芝士醬吃, 非常滋味。Salmon paste 醬汁用三文魚打成茸再加入新鮮蕃茄,每條意粉入口充滿魚香蕃茄的清新酸味👍意粉烹調適中,入口彈牙。餐廳內有來自本地、加拿大,以至其他地區的手工精釀啤酒。適合返工一族,放工後輕輕鬆鬆嘆一杯😀
高街因著地鐵鐵落成後,變成時尚美食之地。
看看餐牌有很多選擇,價錢也不算很貴,食物份量也較大份。
Orange vingrte  😋
Fresh clams👍
Hot wing
Salmon paste😋
餐廳內有來自本地、加拿大,以至其他地區的手工精釀啤酒。
適合返工一族,放工後輕輕鬆鬆嘆一杯😀
2016-03-30
Orange vingrte  😋
Fresh clams👍
Salmon paste😋
  • Salmon paste
「那動人時光 不用常回看」每次聽到這首歌,就會令我回想起大學時期,跟朋友一起搬到西環一帶的住的那段時光。只有短短的兩年,但那是一段最青春、最無悔的日子,讓我還是對西環有種情意結,總是久不久會回到這裡。自西港島開通後,這裡的轉變真的很大。這晚逛到高街,有很多裝修很精緻的酒吧餐廳,是我以前從來沒有留意到。被Granville Island的發光的招牌吸引了,看到BAR枱後面放著很多不同牌子的Craft Beer樽,便決定跟寶寶在這裡來一個輕鬆的晚餐。Granville Island以黃燈做出昏暗的環境,而且座位都很舒服,讓食客很能放鬆。店員安排我們坐到角落的位置,而且還很熱情的為我們介紹餐牌,讓我未食之前已經對這餐廳有了好感。這裡不止食物的選擇很多,如Main Dish﹑Pizza﹑Pasta﹑Salad等都有,另外Craft Beer的選擇更是讓人看到花多眼亂。不過單是看名字根本就不會知道各種Craft Beer的風味,於是便請教店員為我們推介一下。店員很細心的問我們喜歡甜一點還是濃一點﹑果味還是麥味等。Lost Coast Tangerine ($75)比較重果酸味,先是有點啤酒的甘苦
「那動人時光 不用常回看」
店員很細心的問我們喜歡甜一點還是濃一點﹑果味還是麥味等。
Lost Coast Tangerine ($75)
比較重果酸味,先是有點啤酒的甘苦味,然後慢慢有點果香,都算是易入口的。
Hopwired IPA ($78)
比起Lost Coast Tangerine味道為甘,比較重麥香。
Hopwired IPA
Family Platter ($188)
Family Platter
由於想試一下各種小食,所以先點了一個小食拼盤以滿足貪心的我。
要讚的是這裡的炸物實在做得超水準。
薯條除了一般食得到的薯仔以外,還有用蕃薯做的薯條。2種都是新鮮炸起的,食落十分香脆,但薯條內還是Muddy得很,吃得出薯仔和蕃薯的味道,而且不會食到喉嚨很乾。
另外還有洋蔥圈及魷魚圈,外層的炸粉比起一般食得到的為硬身,但一點也不難咬因為炸得很酥脆。我猜想是不是餐廳把啤酒加進炸粉內,所以能做到硬身/厚身但同時香酥。而且其實炸粉本身味道已經很好,因為帶有一點甜味。
除了外層之外,裡面的洋蔥及魷魚都很足料,最值得一讚的是魷魚一丁點都不韌,很柔軟,易於咬開。
雞翼選擇了Buffalo Wing,醬汁沾滿在雞皮上,酸味及辣味都很平均,十分開胃。已經不單止雞皮,就連雞肉都醃得很入味。
加上一旁點綴的西芹和沙律,十分清新,Refresh一下食得太多炸物的熱氣。

Chili Prawn Linguine ($168)
Chili Prawn Linguine
賣相很平凡,但味道卻是非一般好味。醬汁很濃,有點像龍蝦汁的味道不過帶點微辣。而質地煮得很稠,能滿滿地掛在麵條上。
麵條是扁身的那種,帶有點咬口,不過如果能煮得更煙韌的話會更加分。
不過最加分的是大蝦,十分大一隻,而且每隻都勁爽口鮮甜。雖然口感有點像急凍大蝦,但依然帶有蝦味。
12” Salami Milano and Cheese Pizza ($148)
十分足料的Pizza,整個Pizza都是Salami。雖然芝士味道不算濃,但加上Pizza醬,口感很Creamy。
Apple Crumble ($78)
Apple Crumble
最後少不了來一個甜品,店員大力推介他們的Homemade的Apple Crumble。
吃第一口已經有很香濃的玉桂味湧出,跟蘋果總是很合拍的味道。蘋果煮到變軟身,加上淡忌廉,和大小不一的香脆Crumb,十分好吃。
舒服的環境﹑高水準的食物﹑友善的店員,讓這餐晚飯變做另一個動人時光,亦令這家餐廳打進我的Echo List內。有機會想推介朋友一起試一下Granville Island的另外分店。
Family Platter
Chili Prawn Linguine
2016-04-13 492 瀏覽
有地鐵,確不同。自從地鐵堅尼地城線通車後,西營盤一帶多了很多新食肆,上至高街,一樣送舊迎新,舊舖走,新店來,韓潮西風都在。今晚就在高街嚐嚐西風美食,走進Granville Island吃個晚餐。Granville Island在高街64號,走點酒吧路線,隨有西式晚餐外,餐廳亦有各款手工啤酒供應。餐廳雲集中外顧客,氣氛柔和,環境舒適,很有蘭桂坊 feel。小弟不是好酒人仕,坐下就點美食。簡簡單單就叫了原隻脆皮豬手 ($258)、炭燒智利鱸魚配大蜆 ($228)和Kopparberg Pear Cider ($68)。原隻脆皮鹹豬手,外皮焗到金黃鬆脆,賣相吸引。外皮、脂肪和嫩肉層次分明。入口外皮鬆脆 ,脂肪和嫩肉味道融為一體,肉香四溢,再配上酸菜和醬汁,真是水準之作。炭燒智利鱸魚配大蜆,鱸魚燒得香滑嫩口,大蜆味鮮肉甜,再加嫩綠露筍,色香味配搭一流。再來4.5%酒精的Kopparberg Pear Cider,冰涼味甘,真是享受。
炭燒智利鱸魚配大蜆
Kopparberg Pear Cider ($68)
2016-04-12 368 瀏覽
踏入高街,令我又驚又期待小時候聽得太多古怪的傳聞,我覺得對高街這地方又熟識又陌生Blue Monday來到高街,反而令我變得精神,要打醒十二分精神都是朋友說要來Granville的總店喝一杯,才把我也拉來入夜時份,本來一片寂靜,附近都是住宅,唯獨這短短的街道,開了數間酒吧式餐室,門口也比較多人我們坐進裡面,感覺反而比較靜點了一杯淡味的啤酒,加一片檸檬,小小酸,中和苦澀味道,更易入口,又夠清新朋友點食物期間,我看到台上有個有趣的食物推介 Shakshouka (Bacon) (HKD98) ,初時還以為是Pizza,後來才知道是一款芝士加雞蛋加煙肉加雜菜放在一個鐵Pan上。上台時非常熱辣辣,加上一些蒜蓉法包。挖一大塊放在法包上吃,又脆又滋味可口,後來聽說是中東菜式,人家中東那邊是用來做早餐的,真的! 名字也很難唸,但味道很好特大水牛城火辣雞翼 (HKD 98) 想不到朋友們有點Buffalo Wings,也幸好有點,我才見識到真正Buffalo Wings的味道! 吃完是難以忘懷… 因為一咬下去是超級的酸,然後是一陣辣意! 味道超級刺激,與之前吃的有好大的差別,以前吃的味道其實跟茄汁雞翼

踏入高街,令我又驚又期待

小時候聽得太多古怪的傳聞,我覺得對高街這地方又熟識又陌生

都是朋友說要來Granville的總店喝一杯,才把我也拉來

我們坐進裡面,感覺反而比較靜
特大水牛城火辣雞翼 (HKD 98)
想不到朋友們有點Buffalo Wings,也幸好有點,我才見識到真正Buffalo Wings的味道! 吃完是難以忘懷… 因為一咬下去是超級的酸,然後是一陣辣意! 味道超級刺激,與之前吃的有好大的差別,以前吃的味道其實跟茄汁雞翼沒什麼大分別。
烤焗走地雞 (HKD 168)
要了半隻走地雞

烤出來香噴噴,容易切,最驚喜是不但皮脆肉滑,即使雞胸也非常嫩口。

再來是非常入味,不會只有雞皮或是表層有味,當中的雞肉也十分夠味!
意外之選 (最怕白切雞的感覺)
最後主食點了白汁黑松露意粉 (HKD 158)
這個主食超香黑松露及洋蔥的香氣,加上double cream,又滑又creamy,每一口都吃到醬汁的味道,令平凡變得不平凡

今次來到高街,果然又刺激又美味。

• Shakshouka (Bacon)
  • 特大水牛城火辣雞翼
  • 白汁黑松露意粉
2016-04-10 477 瀏覽
餐廳名好特別, Google下, 原來係溫哥華湖邊清優的一個地方,跟老闆閒談, 原來係有心思的, 喜愛那處風土人情, 美食, 所以帶來香港, 很有意思, 感受到老闆將他溫哥華的情懷也進駐到西營盤, 給我地多一份異國風情,下午來到, 感覺好捨意, 外面陽光引入餐廳, 裝潢甚有外國特色, 似到了外國般的心情。看見餐牌, Brunch Menu 好超值, $88-158已有一份, 又多選擇, 叫了一份「炭燒澳洲頂級牛柳」($158),先上餐湯, 足料周打蜆肉湯, 再上主菜牛柳, 賣相不得了, 剛熟的牛柳, 通紅但沒有血水浸出,牛味香濃 grill得剛好, 肉質好稔身, 超水準的味道, 配菜也很高尚係火箭菜, 還有烤過的薯片, 好香薯仔味, 這個質素, 連夜晚set dinner也未必食到, 好味, 還叫了呢度成個櫃都係既手工啤, 我點了這個Koppaberg - Pears, 好甜有啤梨味, 啱晒我, 叫了啤酒,當然要叫小食, Cajun Shrimp ($148)及Mixed wings ($98) 係Buffalo wings + Honey mustard wings, 大蝦去殼, 外
周打蜆肉湯
周打蜆肉湯
Koppaberg - Pears
叫了啤酒,當然要叫小食, Cajun Shrimp ($148)及Mixed wings ($98) 係Buffalo wings + Honey mustard wings, 大蝦去殼, 外皮脆口的, 肉質好爽, 新鮮, 牛油香草味浸入了蝦中, 還有香脆的蒜蓉包。
Cajun Shrimp
另一至愛雞翼, Buffalo wings + Honey mustard wings, 我不太食得辣, 所以較鐘意honey mustard wings, 厚厚的醬汁, 好豐富的口感, 還有旁邊的西芹及紅蘿蔔, 點了沙律醬可清一清舌頭的濃味,
另一啤酒送口小食, 叫了烤焗雞 ($248),還加了$20轉左蕃薯薯條。雞肉相當嫩滑, 而且完全沒有肥膏, 烤焗好薄的脆雞皮,超好味!而蕃薯條係第一次品嚐, 原來係咁特別, 甜甜地, 加上外脆內稔, 好厚身, 不可不試呀!
叫了多款小食, 所以再叫了手工啤Jasmine IPA($75), 呢款較重酒精濃度, 較苦, 但也蓋不住那JASMINE花香味, 特別,
Jasmine IPA
三個人還未飽, 再叫了Black Truffle Pasta($158), 好香黑松露味, 扁意粉, 配合一粒粒大菇, 好味, 意粉不會太硬, 爽口,
Black Truffle Pasta
最後叫了甜品, Apple Crumble($78),這個好味絶倫, 真係超好味, 好特別, 不同往日的口感, 面層充滿肉桂香,青蘋果一大舊, 好爽, 帶清甜及微酸味, 還有側邊的餅乾碎,脆卜卜, 大愛!
Apple Crumble
朋友也叫了杯CAPPACCINO, 好完滿的一餐, 回味呀!
CAPPACINNO
這裡的環境, 食物及服務都超好!不得不讚, 一定要再來呀!指數爆燈。
題外話/補充資料: 這裡的環境, 食物及服務超好!
2016-03-25
Koppaberg - Pears
Black Truffle Pasta
CAPPACINNO
  • 烤焗雞
2016-04-06 365 瀏覽
復活節假期一早約齊朋友返去以前讀書附近的地方行下影下相,自從堅尼地城站通車後,周圍都變得熱鬧左,餐廳食肆越開越多,今次我地要試新野食好西。 午飯時間呢度特別多人,好多年輕父母都會帶埋BB 黎食飯,所以眼見Granville Island都有3-4張小朋友座椅提供比客人使用。好在我地有訂枱,唔係都幾難walk in 攞位。 見到餐牌,今日假期都有Brunch menu,百幾蚊有主食又有餐飲,好抵,但我地三個女仔又被散叫的餐牌吸引住。所以我地只係叫左一個brunch set 其餘決定全部散叫。 首先上枱的係Cajun Shrimp $148,大蝦用牛油煎香,肉質新鮮彈牙,一客6隻,伴碟的garlic bread 夠晒香口,沙律菜調味剛剛好,酸酸地好開胃,係頭盤的好選擇。 第二樣就係炭燒澳洲頂級牛柳$158,係brunch menu 內的其中一款,澳洲牛的賣點就係口感幼嫩細滑,入口無渣,而且脂肪含量低,個人認為味道比美國牛好。經炭燒的牛柳,外脆內軟,伴碟的香煎薯塊同火箭菜亦好新鮮,啱我口味。鍾意食牛的,一定要叫黎試。 雞亦又係必食之選,心多多的我地叫左個mixed wings $98,分別係
炭燒澳洲頂級牛柳
雞亦又係必食之選,心多多的我地叫左個mixed wings $98,分別係 Buffalo wings + Honey mustard wings,每款各兩隻,唔駛爭。兩款雞亦都好大隻,咬落去啖啖肉,鮮嫩多汁,調味剛剛好,唔會一味死辣。
烤焗走地雞全隻
烤焗走地雞全隻$248,聽老闆推介我地加左$20 轉甜薯條,老闆果然無老點我地,甜薯香甜鬆脆,我地三個搶住黎食;食得炸薯條多,試下炸甜薯感覺份外不同。烤雞皮脆肉嫩,平時唔食雞皮的我都忍唔住食左幾口 ,雞肉只係簡單的調味,但已經非常可口。推介。
白汁黑松露意粉
白汁黑松露意粉$158,老闆推介美食之一,汁料連意粉同煮至收汁,每條麵條都充份吸收了白汁和黑松露的味道,啖啖都係精華。
Granville Island 除左食物好味烹調用心外,手工啤亦好出名,種類之多包有一款啱你心水。今日我地叫左3枝些牙黎飲。 Sorry,酒量麻麻,我只係試左幾啖Kopp Pear (即左一$68),甜甜地有果香,酒味唔濃易入口啱晒女仔飲。
最後食到餐廳預備晚市佈置我地先走,坐左三個鐘都無比人趕走,仲面帶笑容幫我地添水,very nice。下次一定再黎幫襯。
2016-03-25
烤焗走地雞全隻
白汁黑松露意粉
2016-04-04 300 瀏覽
今日同家姐,侄女本來想去嘆吓咖啡,點知搵咗兩間都話3點收爐,最終就嚟咗呢間,但入到嚟睇個格局同drink list 似乎啱飲啤酒多過咖啡,所以都係叫homemade fresh lemonade穩陣一D。 呢度有brunch menu,不過唔太想食佢menu內嘅set,所以都係散叫。見枱面上嘅shakshouka圖片幾吸引,問吓店員係咩,佢好仔細咁講解比我哋知係中東菜,會有蕃茄,蘑菇,紅椒,洋蔥,面頭會放半熟蛋同芝士,配有麵包。到上枱時,一陣香味飄過嚟,慣例手機食先,跟住我哋就馬上開動啦!好多蕃茄,所以好juicy,帶有好少好少嘅辣味,而上面嘅芝士唔多,所以唔會搶走本身蕃茄同香草嘅味道,伴碟嘅法包非常香脆,用叉一篤就四分五裂!脆脆法包配埋半熟蛋同蕃茄,話咁快就消滅晒成碟shakshouka! 跟住心癢癢想叫多樣嘢食,就按照侄女喜好揀fish & chips吧,魚嘅炸漿唔會太厚重,切落已感到炸漿鬆脆,雖然炸醬香脆,但可惜魚肉就太過乾身,魚肉唔夠厚身亦無咩味道,一定要點他他醬食,薯條就不過不失咁啦。 另外呢
Homemade  fresh  lemonade  $45

Fish  and  chips  $148

另外呢間店標明用omega 9 oils,不含反式脂肪,對心臟比較好,感覺上即使食炸嘢都無咁罪惡,哈哈!
2016-04-04
3K
2016-03-31 357 瀏覽
西營盤有好多我童年回憶、第一街、第二街…至般含道、每條街道都留有我的足印。今天專程去懷念一下。大變天了、豪宅多了、餐廳食肆多了、往惜的繁雜街市也變了一條美丽的斜路、還有自動扶手電梯。既然來到、順到食個晚飯再回家吧!選擇實在太多、點指兵兵下、决定了一間小型的酒吧。裝潢一貫酒吧感覺、坐得輕鬆自在、略兼音響太大、難以聊天。Fresh Clams ($168)蜆隻身型細小、但勝在夠鮮、烹煮時間恰到好處、肉質不會過老。伴以鬆脆的法飽、醮些少蜆汁更顯美味。Orange Vingrte ($98)不酸不甜、清淡的醋汁另蔬菜的清甜發揮得淋漓盡致。Hot Wings ($98)雞翼炸得外脆內軟、外層的水牛芝士味非常出眾、內層肉質嫩滑多汁、讚!Salmon Pasta ($158)醬汁非常特別、用了新鮮蕃茄加入三文魚打茸、入口充滿魚香、還有酸酸咪咪的感覺、非常醒胃。意粉硬度適中、煙煙靱靱有嚼口、值得一試!吃過美味晚餐、係時候回家了。下次再早點過來深度懷勉。

今天專程去懷念一下。

裝潢一貫酒吧感覺、坐得輕鬆自在、略兼音響太大、難以聊天。
Fresh Clams ($168)

蜆隻身型細小、但勝在夠鮮、烹煮時間恰到好處、肉質不會過老。
伴以鬆脆的法飽、醮些少蜆汁更顯美味。
Fresh Clams
Orange Vingrte ($98)

不酸不甜、清淡的醋汁另蔬菜的清甜發揮得淋漓盡致。
Orange Vingrte
Hot Wings ($98)

Hot Wings
Salmon Pasta ($158)

Salmon Pasta
吃過美味晚餐、係時候回家了。下次再早點過來深度懷勉。
2016-03-30
Fresh Clams
Hot Wings
Salmon Pasta
2016-03-30 467 瀏覽
Granville Island is a peninsula in Vancouver, Canada popular for a short vacation. It has a lot of markets featuring day vendors, fresh foods and artists along its coast. It has inspired the concept of Granville Island Hong Kong chain with strong and hearty North American dining culture featuring good meat and good beers, though they have vegetarian options as well for brunches or a la carte.High Street needs a few minutes of hike up from Sai Ying Pun MTR, you can certainly rely on that elevator
High Street needs a few minutes of hike up from Sai Ying Pun MTR, you can certainly rely on that elevator. From there you can see the harbour afar.

When I first visited it at High Street, I was very impressed by its long beer list. They have over 60 beers available, some are on display by the walls, it's like a mini beer museum. They change their beer list as often as 2 weeks so beer and mega-meat lovers would certainly enjoy Granville at this mini Soho street similar as Soho in Central.
First came the beer ---- a Vancouver lager suitable for poisson (fish, as stated in the description on the bottle). It's slightly bubbly and nice.
I ordered a Shashouka (98HKD), something similar as tomato cheese spaghetti but with the noodles being replaced as eggs and toasted bauguettes. The sauce is quite sour but once used as a bauguette dipping it's fine.
Inside the metal pot, there are plentiful clams executed with butter and parsley (168HKD). Creamy on the nose, the clams are also quite tangy due lemon juices but refreshing. A big bowl of clam soup is left behind ---- perfetto!
The half free range chicken (168HKD) is juicy and its meat very smooth. The texture is completely different from normal chickens which are dry and coarse.
It was unusual for a bar and restaurant showing local news on TV but that's what I like.
I noticed people licking their lips for Buffalo wings and Aussie tenderloin. They looked enormous and super yummy, especially the tenderloin at just 158HKD for just a lunch set! Its meat is dinner standard without tenderizer! Will give it a try next time!

下午茶
  • Beer