2016-04-25 753 瀏覽
十年前我住西半山, 差不多所有般含道, 堅道的食肆也去過了.  離開此區多年了, 西區多了地鐵, 面目全新多, 多了新樓, 多了外國人入住, 西式的餐廳和酒吧, 便隨之而誕生, 舊時的修理汽車店, 和小鋪子也搬走了.   今晚朋友提議到高街逛逛, 我們見到不同食店酒吧, 綜合大家意見, 決定去  Granville Island 吃晚餐.  入門是吧枱和有幾張散座, 客人方便先坐下來碰碰杯。 餐廳內佈置很西化, 正面牆壁畫有卡通豬, 雞, 牛, 使人感覺寫意, 無拘緊.  而另一面牆壁設有高高酒櫃, 陳列各式美酒, 使愛酒的客人可隨意方便選擇.而另外兩面牆, 其一是廚師美食推介板, 其二是大電視, 播放著音樂影片。真是目不暇給.  肚餓了, 望望檯上有新介紹, 所以未看餐牌便請侍應落單, 叫了一個 Shakshouka (HKD98) 這是一款芝士混合雜菜, 洋蔥, 蕃茄, 蘑菇, 紅綠椒, 雞蛋一齊炒, 侍應介紹加多煙肉粒在面上會更好味, 只 多付 HKD15, 此食品用鐵Pan煎, 上檯時香氣撲鼻, 令我們食指大動, 立即塗上配套的法式麵飽上, 一咬入口感覺又脆又滋味.  法包烤得
這是一款芝士混合雜菜, 洋蔥, 蕃茄, 蘑菇, 紅綠椒, 雞蛋一齊炒, 侍應介紹加多煙肉粒在面上會更好味, 只 多付 HKD15, 此食品用鐵Pan煎, 上檯時香氣撲鼻, 令我們食指大動, 立即塗上配套的法式麵飽上, 一咬入口感覺又脆又滋味.  法包烤得很脆, 而上面塗上的炒餡夠豐富惹味.  難得的一新嘗試
細看餐牌後,
 我們叫了小食拼盤, 包有薯條及蕃薯條 , 炸洋蔥圈, 炸魷魚圈, 雞翼.
炸得很鬆脆. 有口感.  加上芝土醬, 味道更好.  飲酒一流.
 我們只叫了紅酒和可樂, 因要揸車不可有酒精飲品
我們又叫了炭燒智利鱸魚配大蜆, 鱸魚扒啖啖肉, 燒得香滑嫩口, 肉質新鮮, 只是略為細片.
配上香草檸檬牛油汁, 頂好味. 大蜆只得 4 隻, 兩人平分各兩隻, 味鮮美而肉甜, 如果多兩隻更好!
配菜有露筍及車厘茄, 擺碟至靚又吸引.
這餐廳交通方便, 下次不揸車來,
可以選擇酒類飲品, 再碰杯 !!