2022-08-28
平時我都好鍾意去堅尼地城,覺得呢邊個氣氛特別chill,尤其係海旁一帶,無論係食飯定散步,個vibe都係好正❤️最近就同一班朋友去左海旁一間主打香港品牌啤酒”鬼佬啤“🍺既餐廳到Happy Friday😙餐廳係有Gweilo 鬼佬啤酒同Woolly Pig兩位老闆一齊創辦,係香港少有既手工啤嚷酒廠餐廳😝𝐅𝐨𝐨𝐝 🍕 ◦ Fish & Chips ($180) 咁多款食物入面呢份炸魚薯條係最好食既!炸得香脆而且肉質夠滑,薯條都好香脆❤️◦ Pizza N' duja / Pizza Carbonara ($140/$150) 前者係用左辣肉腸、茄子🍆同埋兩款芝士(stracchion & ricotta),朋友表示好辣🙈後者就係用左風乾豬面頰肉再加兩款芝士(mozzarella & pecorino),感覺普普通通~◦ Baby Back Ribs ($220) 呢份rib都係普普通通,肉質唔夠軟熟~◦ Steak & Chips ($340) 每日既牛扒都唔一樣,今次就係和牛;我地雖然選擇左medium-rare,但有部分牛扒都係煮得太熟了所以口感偏實;即使中間係粉紅色既肉質仍然有d硬~𝐁𝐞
𝐅𝐨𝐨𝐝 🍕
◦ Fish & Chips ($180)
◦ Baby Back Ribs ($220)
呢份rib都係普普通通,肉質唔夠軟熟~
◦ Steak & Chips ($340)
𝐁𝐞𝐞𝐫🍻
◦ 500ml Gweilo Lager ($70)
◦ 500ml Gweilo Session IPA ($70)
◦ 400ml Gweilo Rainbow Sherbet Sour ($75)
◦ 400ml Gweilo Citra Pilsner ($75)
◦ Pineapple Mojito ($75)
頭4杯都係Gweilo手工啤,我覺得Citra Pilsner呢杯唔錯,甜甜地麥味唔重,幾易入口適合女仔飲;Rainbow Sherbet Sour呢杯就一般,可能因為用左raspberry puree,所以有浸藥水味😖
餐廳好大但客人唔算多,供應既食物唔算多,以酒類同輕食為主~我覺得餐廳比較適合過黎飲杯酒chill下,如果係想過黎食好野或者食飯為主就唔係咁適合~
📍Grain |
西環堅尼地城新海旁3-5號五福大廈地下1號舖