今日,家裡只剩下我和哥哥兩個吃晚飯。我們就走到觀塘的工業大廈試吓,諗住環境會比較清靜,而且想支持一下隱世的秘密美食。今次我們就來到位於鴻圖道90號5樓的餐廳,give me 5,主打是西式意大利菜。這裏環境很寬敞,很大,近窗的玻璃可以一覽觀塘的街景。這裡坐得舒適,有不少卡位,更有很多長枱可以供一行10多人用膳。我和哥哥分別點了兩個主菜,一個是牛扒,另一個點了意大利飯。我們把牛扒加了$80轉成套餐,包括了餐前麵包,餐湯,前菜和甜品。麵包這個是香脆的蒜蓉包。麵包脆身,蒜蓉味很香,蘸上餐湯也不錯。周打魚忌廉湯這個湯很濃稠,入口順滑,味道香濃,而且有些少蔬菜粒,感覺清爽。上面灑上些少香草,令個湯更加香濃,更creamy的感覺。蜜瓜西班牙火腿配黑醋汁沙律蜜瓜西班牙火腿是西餐之中經典的前菜。蜜瓜的香甜加上西班牙火腿的鹹香,味道很登對。火腿不會太鹹,蜜瓜爽甜,吃得出很新鮮。新鮮的沙律菜用了黑醋汁作調味,爽脆之中帶有酸酸甜甜的味道,很開胃。美國安格斯肉眼扒配野菌燒汁$288這個肉眼扒大約七成熟,外面煎得香,內裏仍然保持粉嫩的顏色。把它輕輕切開,能看到牛肉一絲絲清晰的紋路。牛扒帶有幼筋,有嚼勁。牛味香濃

麵包
蒜蓉包

這個是香脆的蒜蓉包。麵包脆身,蒜蓉味很香,蘸上餐湯也不錯。

蜜瓜西班牙火腿配黑醋汁沙律
蜜瓜西班牙火腿伴黑醋汁沙律

美國安格斯肉眼扒配野菌燒汁$288
美國安格斯肉眼扒配野菌燒汁

這個肉眼扒大約七成熟,外面煎得香,內裏仍然保持粉嫩的顏色。

把它輕輕切開,能看到牛肉一絲絲清晰的紋路。牛扒帶有幼筋,有嚼勁。牛味香濃,再配上野菌燒汁,使牛扒帶點香菇香氣。

配菜還有即炸薯角。薯角香脆,薯味香濃,沾上野菌燒汁,味道一流。

不夠飽的還可以吃旁邊的西蘭花和雜菜,配上牛扒,可以減低油膩感。

黑松露野菌意大利飯$88
黑松露野菌意大利飯

這個真的是我的推介!意大利飯很有口感,粒粒分明,有嚼勁。每一粒飯都吸收了黑松露野菌的滋味,入口層次豐富。

每一啖都有淡淡的黑松露香氣,加上爽口野菌,滋味無窮。

芝士餅配雪糕

這是套餐的甜品,賣相不錯。芝士餅有香濃的芝士香味,入口軟滑。那球雪糕很香滑,而且冰凍,有些少像雪葩的感覺。

最後我和哥哥$500埋單。吃得豐富之餘,更吃到我最愛的牛扒,至今仍然回味。
蒜蓉包
蜜瓜西班牙火腿伴黑醋汁沙律
美國安格斯肉眼扒配野菌燒汁
黑松露野菌意大利飯
2018-02-20 167 瀏覽
嗰日聽朋友介紹觀塘開咗間餐廳,可以兩小時無限量任食牛扒,又係牛魔王出動嘅時候喇。由地鐵站過去大約五分鐘就到,地點好方便。店內面積大樓底高,座位舒適,而且景觀開揚。店內仲提供飛鏢同桌球,一班朋友嚟嘅時候可以玩。每逢星期一、三、六晚,會提供120分鐘任飲任食牛扒夜,可以任食自助沙律吧,追加紅白餐酒任飲只需加$50,追加甜品正價減$20,仲可以單點其他美食。甜品櫃入邊嘅甜品都非常吸引。自助沙律吧選擇嘅款式好多,而且蔬菜新鮮翠綠,仲有多種醬汁可以選擇。當日主菜係法國燒春雞,燒春雞嘅火候十足,而且皮脆肉嫩。任食肉眼扒就係沙律吧旁邊,店員會比客人享用,仲會好細心問客人需要幾多成熟。六成熟牛排加上醬汁,醬汁有兩款可供選擇,牛扒肉質嫩滑肉味香濃,食到停唔到口。餐湯好特別紫薯忌廉湯,味道一流。飲品任飲,鍾意飲咖啡嘅一定要試下,咖啡味香濃。任食牛扒每人只需二百幾蚊,而且餐廳店員服務態度一流,離開時見到餐廳仲有到會服務。
由地鐵站過去大約五分鐘就到,地點好方便。
店內面積大樓底高,座位舒適,而且景觀開揚。
店內仲提供飛鏢同桌球,一班朋友嚟嘅時候可以玩。
甜品櫃入邊嘅甜品都非常吸引。
當日主菜係法國燒春雞,燒春雞嘅火候十足,而且皮脆肉嫩。
餐湯好特別紫薯忌廉湯,味道一流。
飲品任飲,鍾意飲咖啡嘅一定要試下,咖啡味香濃。
2018-02-20 158 瀏覽
今日朋友帶左我去觀塘食晚飯。☺餐廳係大厦度上5樓就到。唔難搵。餐廳都幾大,原來有半自助餐。但我地就散叫喇。環境唔錯,有兩個大螢幕播住mv音樂.我地安排左坐卡位,坐得好舒服。窗邊仲望到少少海景。見到佢有個4 main courses set dinner. 🍴好似幾抵💟 前菜 :蜜瓜西班牙火腿 配黑醋沙律自己DIY左個多士:咁樣食又幾好味。鹹鹹既火腿,配落多士。咁就食落無咁鹹。😋周打魚忌廉湯。 🥕好多唔同配料既瓜!幾 creamy! 主菜:美國安格斯肉眼扒 10oz. 🐮🐮叫左5成熟。煎得岩岩好。肉質夠嫩!唔錯!佢d配菜都幾好味,紅蘿蔔夠甜夠林最後仲叫左佢個人氣甜品。鮮雜果拿破崙 😍好靚呀!個甜品好大個!都幾抵食。食落亦都好夠脆。水果就略而唔係幾夠甜喇。但個奶油搭夠。算唔錯啦!除左食之外,仲可以掟飛標同打桌球。不錯的感覺!
今日朋友帶左我去觀塘食晚飯。☺
餐廳係大厦度上5樓就到。唔難搵。

餐廳都幾大,原來有半自助餐
但我地就散叫喇。
環境唔錯,有兩個大螢幕播住mv音樂.
我地安排左坐卡位,坐得好舒服。
窗邊仲望到少少海景。

好似幾抵💟
前菜 :蜜瓜西班牙火腿 配黑醋沙律

自己DIY左個多士:

咁樣食又幾好味。鹹鹹既火腿,配落多士。咁就食落無咁鹹。😋

周打魚忌廉湯。 🥕好多唔同配料既瓜!
幾 creamy!

主菜:美國安格斯肉眼扒 10oz. 🐮🐮
叫左5成熟。煎得岩岩好。肉質夠嫩!唔錯!
佢d配菜都幾好味,紅蘿蔔夠甜夠林

最後仲叫左佢個人氣甜品。鮮雜果拿破崙 😍
好靚呀!
甜品好大個!都幾抵食。
食落亦都好夠脆。
水果就略而唔係幾夠甜喇。但個奶油搭夠。算唔錯啦!
除左食之外,仲可以掟飛標同打桌球。

不錯的感覺!
2018-02-19 3183 瀏覽
雖然豬豬也喜歡吃牛扒,但是還沒有達到牛魔王的程度。可是一聽到兩小時無限量任食牛扒,當堂口水猛流。 位於觀塘工業大廈內的 Give Me 5 ,每逢星期一至三及星期六晚,也會提供120分鐘無限任食任飲牛扒餐。選擇任食自助沙律吧和紅白餐酒任飲,就需要每位加收$50。 主菜有兩款,其中一款當然是主角澳洲穀飼肉眼扒。而另外一款主菜就每星期不同。 這裏地方寬躺,而且提供桌球及飛鏢遊戲。 不過醉翁之意不在酒,而在於任食牛扒。 除了本地居民外,還有慕名而來的外籍人士。即使是平日的晚上,也非常熱鬧。 加錢享用的餐湯及自助沙律吧,選擇其實也不少。 清甜的沙律,正好消去肉類的肥膩感覺,而且吃得更均勻健康。 店員首先送上蒜蓉法國包作前菜。 任食肉眼扒,就放在沙律吧旁邊,方便隨時切給客人享用。 這樣的半生熟肉眼扒,是豬豬的最愛。喜歡吃熟一點的朋友,可以要求要旁邊一點的肉。 鮮嫩的肉眼扒,配合黑椒汁最合口味。 當天另一款主菜是德國鹹豬手。豬手的鹹香味十足,而且焗得香脆,水準不錯。上碟前已經幫我們起肉去骨,讓我們吃得更方便。 如果覺得只吃主菜不夠,亦可以要求薯菜、意粉或飯作配菜。 因為

這裏地方寬躺,而且提供桌球及飛鏢遊戲。

不過醉翁之意不在酒,而在於任食牛扒。

加錢享用的餐湯及自助沙律吧,選擇其實也不少。

清甜的沙律,正好消去肉類的肥膩感覺,而且吃得更均勻健康。

店員首先送上蒜蓉法國包作前菜。

任食肉眼扒,就放在沙律吧旁邊,方便隨時切給客人享用。

鮮嫩的肉眼扒,配合黑椒汁最合口味。

如果覺得只吃主菜不夠,亦可以要求薯菜、意粉或飯作配菜。

因為我們並不屬於大食人士,結果只吃到以下的份量。算是有所交代了。哈哈.....

大家記得 Like Give Me 5 的 Facebook 或 Instagram, 會送檸檬碟豆花茶一杯。靚得來非常解渴,最緊要對身體亦非常有益。

2018-01-23
  • 兩小時無限量任食牛扒
2018-02-19 181 瀏覽
farewell lunch ,係公司隔離,終於可以離開觀塘工廠區,呢個位置偏遠,不過就環境十分開揚,同其他工廠大廈感覺差好遠地方十分廣闊適合人多聚會以半自助型式,salad bar 款式都多salad 都算新鮮面包任食~加左蒜容,而且仲烘過我自製既前菜,好正加每人可點一份main 原隻豬手,皮超脆,肉好多,少少咸,用薯茸做底,好底食,出面都差唔多$200lunch 食$98唔食對唔住自己個銀包同事點澳洲肉眼扒$128,仲要有2塊,唔算厚但好大塊7成熟仲有血色,好滑好軟,真係唔錯餐飲點左熱朱古力,略嫌朱古力味較淡,奶味比軟重甜品仲有4款任食,我覺得朱古力cake 係最好味,細細件食多幾件都唔怕~呢個價錢可以食到呢個質素,真係唔錯~
呢個位置偏遠,不過就環境十分開揚,同其他工廠大廈感覺差好遠

地方十分廣闊
適合人多聚會
以半自助型式,salad bar 款式都多
salad 都算新鮮
面包任食~
加左蒜容,而且仲烘過
我自製既前菜,好正
加每人可點一份main
原隻豬手,皮超脆,肉好多,少少咸,
用薯茸做底,好底食,出面都差唔多$200
lunch 食$98
唔食對唔住自己個銀包
同事點澳洲肉眼扒$128
,仲要有2塊,
唔算厚但好大塊
7成熟仲有血色,好滑好軟,真係唔錯
餐飲點左熱朱古力,略嫌朱古力味較淡,奶味比軟重

呢個價錢可以食到呢個質素,真係唔錯~
2018-02-19 241 瀏覽
之前同事推薦過呢間餐廳, 所以滿有期待~~之但係, 好失望呀/...\我地食左120分鐘牛扒任食夜, 寫左有25種沙律, 但SHOW出黎係5種only,佢話會refill, 但由於放出黎嘅沙律唔吸引, 所以無咩人食, 更唔好講refill或換第2款...最好食, 大概係個蒜蓉包...好啦, 講下主食, 今晚係肉眼同羊脾,無最好食嘅豬手, 而上面兩種肉肉亦好一般,仲要切到得手指尾咁多, 一口都食晒啦好韌...簡直咬唔開, 而且個waitress根本唔係熟手, 是是旦旦切, 無順住d肉紋, 而且d態度都好差lor佢: 小姐d肉要幾多成熟?我: 呢d係羊黎? 咁7成啦佢: 我搵同事幫你''同事: 小姐, 羊無得揀幾多成熟架我心諗: d_u 咁你講俾我聽咪得囉, 駛鬼叫你同事解釋俾我知, 同埋你又問我要幾多成熟?!無論質素定態度, 我都唔會再黎呢度食$218/位, 食都唔食知到有冇5塊肉, 浪費金錢
之前同事推薦過呢間餐廳,
所以滿有期待~~
之但係, 好失望呀/...\
我地食左120分鐘牛扒任食夜,
寫左有25種沙律,
但SHOW出黎係5種only,
佢話會refill,
但由於放出黎嘅沙律唔吸引,
所以無咩人食, 更唔好講refill或換第2款...
最好食, 大概係個蒜蓉包...

好啦, 講下主食, 今晚係肉眼同羊脾,
無最好食嘅豬手, 而上面兩種肉肉亦好一般,
仲要切到得手指尾咁多, 一口都食晒啦

是是旦旦切, 無順住d肉紋, 而且d態度都好差lor
佢: 小姐d肉要幾多成熟?
我: 呢d係羊黎? 咁7成啦
佢: 我搵同事幫你''
同事: 小姐, 羊無得揀幾多成熟架
我心諗: d_u 咁你講俾我聽咪得囉,
駛鬼叫你同事解釋俾我知, 同埋你又問我要幾多成熟?!

無論質素定態度, 我都唔會再黎呢度食
$218/位, 食都唔食知到有冇5塊肉, 浪費金錢
2018-02-10
慶祝紀念
生日
2018-02-17 5399 瀏覽
今日約左舊同學喺觀塘食飯因為之前食過晚飯覺得好食今次就食’Give me 5’既半自助餐 入到去環境好大又有桌球又有飛鏢機勁正因lunch hour裡面面差不多full哂好彩我地早去如果唔係就要等位講返野食我地點左日式照燒雞漢堡包同紐西蘭羊架配燒汁襯未上菜時就去沙律吧行一趟沙律吧有蒜蓉包、忌廉湯、沙律配料同甜品拎最特別係除左呢d之外竟然有紅白酒,重點係任飲!!!!!原本個餐連沙律吧價錢都算係咁連埋紅白酒更覺物超值!!! (雖然我都飲唔到多)先講沙律,沙律都有幾款選擇,配料唔算多,但勝在醬料多,如千島、黑醋、芝士醬等,可配撘唔同的口味之後忌廉湯配蒜蓉包,蒜蓉包剛焗起暖暖的,蒜蓉味香,包外圍脆脆的,好味主菜方面羊架好香香草味配撘埋燒汁一齊食味道更佳羊架重有配薯角,熱辣辣好味之後日式照燒雞漢堡包漢堡包同平時既唔同似係大餐包但食落唔甜餐廳重張包烘過,好味而雞扒俾我想象中多,竟然有2塊要抽起一塊先可以連包食雞扒都係熱熱的,咬落有汁,煮得剛好包又有配薯條,又是即炸既口感為淋薯條我最鐘意食食家主菜點都要黎返round甜品甜品款式都多,無哂有時更會換款等我可以試多d唔同野我最鐘意食佢張芝士蛋糕同tir
今日約左舊同學喺觀塘食飯

好彩我地早去如果唔係就要等位

講返野食
我地點左日式照燒雞漢堡包同紐西蘭羊架配燒汁
襯未上菜時就去沙律吧行一趟

沙律吧有蒜蓉包、忌廉湯、沙律配料同甜品
最特別係除左呢d之外竟然有紅白酒,重點係任飲!!!!!
原本個餐連沙律吧價錢都算係咁
連埋紅白酒更覺物超值!!! (雖然我都飲唔到多)

先講沙律,沙律都有幾款選擇,

配料唔算多,但勝在醬料多,
如千島、黑醋、芝士醬等,
可配撘唔同的口味

之後忌廉湯配蒜蓉包,
蒜蓉包剛焗起暖暖的,
蒜蓉味香,包外圍脆脆的,好味

主菜方面

羊架好香香草味
配撘埋燒汁一齊食味道更佳
羊架重有配薯角,熱辣辣好味

之後日式照燒雞漢堡包

漢堡包同平時既唔同
似係大餐包但食落唔甜
餐廳重張包烘過,好味
而雞扒俾我想象中多,
竟然有2塊
要抽起一塊先可以連包食
雞扒都係熱熱的,咬落有汁,煮得剛好
包又有配薯條,又是即炸既
口感為淋薯條我最鐘意食

食家主菜點都要黎返round甜品
甜品款式都多,無哂有時更會換款
等我可以試多d唔同野
我最鐘意食佢張芝士蛋糕同tiramisu

因為太飽關係只好一件起兩件止

總括,百幾蚊有咁多野食又有酒飲同連餐飲真係抵抵抵
不過如果去的話最好早小小,因一到lunch hour就好多人
2018-02-15 119 瀏覽
工廈西餐廳向來都幾多選擇,今次黎到give me 5, 個名幾有親切感,環境寬敞蕃茄雜菜沙律Selection of crispy garden greens $78前菜點少得沙律,大大個蕃茄多汁清甜,點d黑醋相當開胃茄汁肉丸意大利粉Baked meatballs spaghetti with tomato sauce $98茄汁味道濃,意粉啖啖蕃茄蓉,非常入味,肉丸都唔錯,惹味彈牙香蒜辣椒白酒煮蜆配意大利粉Spaghetti with French clams, chili and garlic in white wine broth $108白酒香唔算太濃,但蒜味十足,蜆肉夠新鮮頗有嚼口Green tea and chocolate fondant 抹茶朱古力心太軟 $68蛋糕熱辣辣得黎又鬆軟,流心澎湃,如果抹茶香濃d就更正Fresh fruit mille-feuille 鮮果拿破崙 $88拿破崙相當鬆脆,加d香甜既生果係上面點綴,賣相加分Follow店既ig有免費檸檬碟豆花茶送,顏色非常吸精,聽講可以瘦身

蕃茄雜菜沙律
前菜點少得沙律,大大個蕃茄多汁清甜,點d黑醋相當開胃

茄汁肉丸意大利粉
茄汁味道濃,意粉啖啖蕃茄蓉,非常入味,肉丸都唔錯,惹味彈牙

香蒜辣椒白酒煮蜆配意大利粉
白酒香唔算太濃,但蒜味十足,蜆肉夠新鮮頗有嚼口

蛋糕熱辣辣得黎又鬆軟,流心澎湃,如果抹茶香濃d就更正

拿破崙相當鬆脆,加d香甜既生果係上面點綴,賣相加分

2018-02-13 109 瀏覽
因為想食牛扒 男友帶左去間牛扒任食既地方因爲上網睇係係工廠大廈入面 所以有小小難搵上到去係一間大西餐廳 勁大空間 仲有buffet area二話不說叫左兩個牛扒任食 咁岩呢晚係加羊扒任食 男友就開心 中意食羊 我呢啲唔中意羊既 小左一款揀 不過原來個個星期唔同 咁岩今星期係羊沙律自助前菜 自己排隊拎 揀菜 調味都可以自己揀 佢既菜係靚既 蕃茄都好甜 加埋勁多沙律醬 岩哂我之後就係排隊拎牛扒 唔會太熟 仲見到有小小紅 食落口唔會un 口感岩岩好 加埋黑椒汁 同 芥末醬 好香好好味好夾 前後食左5塊牛扒試左一口羊扒 應該岩中意「蘇」味既人食 男友話唔算好「蘇」但我都係覺得好「蘇」 ,睇佢食左三塊羊買塊牛 應該都唔錯既 薯菜就要同店員落單 不過套餐包埋既 應該係即炸 上菜時個薯角真係好香 仲係脆皮 點埋佢既蕃茄醬係堅好食 佢既蕃茄醬係特別甜 Encore左兩碟至於甜品都係任拎 有4款 我比較中意食呢款 牛奶布甸同檸檬蛋糕 食落唔太甜都唔太酸 岩我呢啲中意淡淡地既甜品既人食到一半中場休息 去左中場休息 玩左幾鋪飛標同桌球 玩完再返去食多份甜品同薯菜 成餐好滿足埋單500有找靜係計扒都唔錯
因為想食牛扒 男友帶左去間牛扒任食既地方
因爲上網睇係係工廠大廈入面 所以有小小難搵

上到去係一間大西餐廳 勁大空間 仲有buffet area

岩哂我

Encore左兩碟

埋單500有找
靜係計扒都唔錯
2018-02-12 209 瀏覽
紅白酒任飲  brunch  @觀塘呢度近觀塘碼頭,後面嘅 window seat 有海景㗎~ 仲有得玩掟鏢!個 set 星期一至六都有,時間勁長,我就係星期六嚟嘆㗎喇 ☺️ 最貴都係 $128 就有得据扒加 semi buffet,勁抵!👍🏻沙律吧嘅沙律係任食,但質素好高,樣樣都勁新鮮!紅白餐酒都任飲!飲兩杯都回本啦,哈哈!沙律全部嘢都好新鮮,特別推介紅椒、黃椒同蕃茄,好甜~ 紅酒味道唔錯。餐湯都係任飲,係好足料嘅羅宋湯~沙律高質到我係咁 refill 呀 😆main dish 點咗澳洲肉眼扒,配菜有薯角同蔬菜粒。薯角係即炸,好脆口。肉眼扒肉汁豐富,都唔錯。另一個 main dish 就點咗紐西蘭羊架,無羊羶味,好好食~甜品唔算好多選擇,但四款都好食!😋最鍾意芒果布甸同朱古力!
紅白酒任飲  brunch  @觀塘

沙律吧

沙律吧嘅沙律係任食,但質素好高,樣樣都勁新鮮!

紅白餐酒任飲

紅白餐酒都任飲!飲兩杯都回本啦,哈哈!

餐湯都係任飲,係好足料嘅羅宋湯~

沙律高質到我係咁 refill 呀 😆

肉眼扒肉汁豐富,都唔錯。

甜品唔算好多選擇,但四款都好食!😋

最鍾意芒果布甸同朱古力!
沙律吧
紅白餐酒任飲
2018-02-11 96 瀏覽
My colleague suggested to have lunch at Kwun Tong and we can go to Give Me 5 restaurant. He told me that one thing good about that place is that their lunch set was very afforable and have free flow salad bar, soup, desserts and wine. Give Me 5 was located at Hung To Road, about 10 minutes walk from Kwun Tong MTR.Their lunch set was priced from $65 to $128. The most surprising part was that the price was inclusive of free flow wine, which was absolutely a steal. Besides that, it came with coffee

Their lunch set was priced from $65 to $128. The most surprising part was that the price was inclusive of free flow wine, which was absolutely a steal. Besides that, it came with coffee or tea as well.

Salad bar offered alot of ingredients, vegetable and salad dressing for us to mix and match. Salad was fresh and crunchy, and those meat was fresh too.

Cream soup was slightly thick in texture and was creamy and sweet. Garlic bread was toasted till very crispy, going well with the cream soup.

Pan fried chicken chop in cream mushroom and truffle sauce - The serving was considered huge and the chicken chop was fried till juicy and smooth, but slightly oily though. French fries was fried till crispy.

Iced chocolate - It was sweet and milky, with strong chocolate taste. I need to top up additional $10 for it.
2018-02-10 110 瀏覽
朋友和我都是大食一族,每次吃西餐都深怕填不飽肚子,既然如此,那就去Give Me 5 吃半自助午餐。午市套餐價錢一點也不貴,幾十至百幾元不等。沙律,餐湯及甜品都是自助,保證吃得飽。香煎紐西蘭羊架配香草燒汁羊架7成熟,煎得剛剛好,一點也不韌。薯角熱辣辣很香脆。香煎挪威刺身三文魚扒配黑松露忌廉汁三文魚外皮香脆,內裡軟滑,有入口即溶的口感。調味適中,魚香味突出。熱latte 和熱咖啡咖啡味濃郁,latte 更有拉花,很精緻。

香煎紐西蘭羊架配香草燒汁
羊架7成熟,煎得剛剛好,一點也不韌。薯角熱辣辣很香脆。

香煎挪威刺身三文魚扒配黑松露忌廉汁

熱latte 和熱咖啡
咖啡味濃郁,latte 更有拉花,很精緻。
午餐
2018-02-10 79 瀏覽
到底如何經營飲食業?對我來說是一個謎!每日四周工作的我,要到處跑心理已經有點不平衡,所以都要吃得好來慰藉自己。又來觀塘公幹,路經鴻圖道,看到樓下的餐牌,着實已嚇一跳,晚市居然任食牛扒及沙律吧,還有生蠔一打;午市也有紅白酒及沙律甜品任飲任食,實在要見識一下:lunch最貴的也是$128,有任飲紅白酒、沙律餐湯及甜品,合乎情理。這個則令我大惑不解,到底這盤生意如何賺錢?對甜品難以抗拒的我,一踏進餐廳內,已經立即視察情況,目測有鮮奶布甸、芒果布甸、朱古力及tiramisu沙律吧簡簡單單,蔬菜類較多真。的。有。酒。呀~放眼四周,不少公司的人在這裏跟同事賀壽,嗯~的確是好點子,有蛋糕有酒,還差那些呢?雖然午餐時段太趕,但晚上則可以打桌球、掟飛鏢,有得食有得玩,不俗~來一個開胃前菜,蕃茄忌廉湯帶點酸味,不是麵粉糊湯,還有熱烘烘的蒜蓉飽,很是清新!我點了脆皮豬手,當然這個價錢我不會期望它的份量大,我覺得這個size對我枚說亦是恰到好處。味道方面,皮層夠脆身,肉質有嚼頭,鹹度適中,比我上次去的德國餐廳來得更好!同行朋友則點了羊架,並說味道不俗,尤其他吩咐了不要太熟,亦做到了效果,肉質亦頗帶酥香,對嗜羊
到底如何經營飲食業?對我來說是一個謎!

這個則令我大惑不解,到底這盤生意如何賺錢?

沙律吧簡簡單單,蔬菜類較多

同行朋友則點了羊架,並說味道不俗,尤其他吩咐了不要太熟,亦做到了效果,肉質亦頗帶酥香,對嗜羊者來說,是滿足的!

肉好嫩呢~

最後是甜品了,鮮奶布甸很嫩滑香甜,吃了兩杯才收手,其他兩款芒果布甸及tiramisu也是合格之作;我想我要認真地設定晚餐路線圖,回來試試那超值任食套餐了!
2018-02-09 92 瀏覽
雖然個名系怪怪地,但系食物既質素又幾好,一啲都唔兒戲。呢排dinner搞緊semi-buffet,二百蚊多啲一位,仲有任食牛扒,難怪人頭湧湧。同同事黎食飯,都系簡簡單啤嗌set dinner算,廢事走黎走去又唔方便傾計。加上四道菜晚餐又系二百蚊左右,乜都有齊曬,仲方便。Parma Ham沙律: 普通一塊巴馬火腿加少少黑醋配簡單沙律。周打魚湯: 以忌廉做base,再加海鮮同蔬菜後煮,所以香甜得黎又有少少fresh既感覺,但又唔會膩。系鮮度爭少少。炸軟殼蟹煙肉卡邦尼意粉 ($188/套餐): 軟殼蟹炸得幾香酥惹味,啖啖肉又真系幾正。至於卡邦尼汁都算煮得creamy,該有既味道都有,算系唔錯。但可以多少少double cream同芝士。安格斯牛小排伴虎蝦伴香辣燒烤汁 ($268): 牛小排有少少肉鑊仔牛柳既感覺,稍薄,軟腍有肉味,但唔夠prime。至於虎蝦就好大隻,成隻手掌甘大,好厚肉而又爽口彈牙,隻蝦真系世界級。芝士餅配雪糕: 芝士餅系New York Cheesecake,質感偏結實有質感 (我較鍾意甘樣rather than太鬆軟),食落芝士味都夠濃,唔錯。雪糕就只系一般雲呢拿雪糕。咖

咖啡都唔錯,專登叫佢沖濃少少唔加甘多水,雖然唔系好top,但都夠香。
2018-02-07
2018-02-09 4999 瀏覽
之前同同事黎過食甜品,印象唔錯。餐廳面積好大,有D卡位仲可望到海景,仲有得玩飛鏢同桌球添。Change SET Dinner +$80🥓蜜瓜西班牙火腿配黑醋汁沙律西班牙火腿鹹香十足,哈蜜瓜切粒粒伴沙律菜尚算新鮮。🥄周打魚忌廉湯蒜蓉包香脆可口,味道唔錯,忌廉湯則有點普通。🍝炸軟殼蟹煙肉卡邦尼意大利意粉 $108軟殼蟹鬆脆,味道一般。但煙肉卡邦尼個汁調味唔錯,雖然邪惡但無法抗拒,好快清光。🥩🦐安格斯牛小排伴虎蝦配香辣燒烤汁 $188虎蝦煎得好香,食落彈牙。牛小扒五成熟,外皮略嫌過熟,但內裡尚算肉嫩,沾上香辣燒烤汁會更惹味。🍰芝士餅配雪糕雪糕細滑,芝士餅係綠茶味,賣相雖然普通,但味道唔錯,綠茶同芝士味都出到。🍰鮮果拿破崙 $88今晚最期待既甜品,之前食過覺得好好味。手臂甘大份,頂部雜果新鮮,酥皮香脆,重點係内層既吉士醬幼滑濃厚超好味,真係必食甜品。走既時候我先見到原來有10蚊生蠔,好抵食!怪自己眼細睇唔到,雖然下次再黎過啦。

Change SET Dinner +$80
🥓蜜瓜西班牙火腿配黑醋汁沙律[set]
西班牙火腿鹹香十足,哈蜜瓜切粒粒伴沙律菜尚算新鮮。

🥄周打魚忌廉湯[set]
蒜蓉包香脆可口,味道唔錯,忌廉湯則有點普通。

🍝炸軟殼蟹煙肉卡邦尼意大利意粉 $108

🥩🦐安格斯牛小排伴虎蝦配香辣燒烤汁 $188