2023-12-19 99 瀏覽
今日喺尖沙咀扮完靚靚順便行下街, 經過格蘭中心見到一間韓式燒肉店, 全白裝修好乾淨好簡潔, 而且門口有啲花牌, 應該係新開冇耐, 好奇心驅使下又走入去試咗🤗特選牛肋骨肉(Best choice) 見佢廚師推介, 所以點咗🤗 估唔到出奇好食😍😍😍 牛肋骨完全起肉, 上面用刀開花, 切斷曬啲筋位, 咬落非常之淋👍 而且牛味好濃郁, 韓式醃料嘅醬汁非常入味, 果然好介紹👍👍👍大醬湯係韓式傳統嘅湯, 用豆做嘅醬, 加入好多蔬菜煮成, 店家還加入咗好多牛肉碎 一齊烹調, 使大醬湯味道更豐富😋😋紫蘇油半蕎麥麵賣相好靚, 擺盤有心思😍 店員會協助撈起蕎麥麵, 好少見韓式舖頭有撈蕎麥麵, 蕎麥麵幾煙韌, 紫蘇油第一次試, 感覺幾特別🤗辣炒豬肉好香口好惹味, 送飯一流,份量好多😋最特別之處係免費送嘅前菜居然有醃蟹😍😍😍 仲要好好味😋Galbitown令我對韓式燒肉改觀🤗🤗今次只係嗌得一款燒肉,有啲唔夠喉😆 下次一定要試埋其他燒肉😋

特選牛肋骨肉(Best choice)

紫蘇油半蕎麥麵
辣炒豬肉
好香口好惹味, 送飯一流,份量好多😋

最特別之處係免費送嘅前菜居然有醃蟹😍😍😍 仲要好好味😋

2023-12-19 95 瀏覽
又係lunch食好啲嘅時間喇🍽️大家都知喺尖沙咀想食韓國菜係去有韓國街之稱嘅金巴利街,不過而家去格蘭中心都幫襯到正宗韓國燒烤喇😋Galbi Town 大約8000呎,主打韓燒!餐廳裝潢以白色為主調,空間感大之餘,感覺仲好hi-end。除咗主打菜,仲有韓式湯同麵,而燒肉方面仲有由韓國直接入口,提供全國漢牛協會證書嘅韓牛添🥩食韓國菜,前菜好緊要,點完菜之後就馬上送上四款時令前菜,其中蓮藕係我第一次食,清清地,口感爽口😋難得有咁靚嘅韓牛供應,貴少少(其實又唔算)都試一次,我地就叫咗韓牛肉眼同韓牛刺身。點選韓牛係會送另外兩款前菜嘅,分別係辣醬凍蟹同冰泡菜,冰泡菜第一次食,爽口開胃。上菜喇,先到嘅係韓牛肉眼扒,睇落油花均勻,仲有QR code可以睇到韓牛嘅產地同屠宰日期,再由店員負責燒烤,唔洗怕自己整得唔好食。第一次食韓牛,一食就係1++,原來係肉味濃郁,又唔會太油,亦都易咬,配埋新鮮生菜或紫蘇葉,點少少竦醬,非常好味🤤之後就係韓牛刺身同和牛唔同,韓牛刺身係好少油花,入口有香濃嘅肉味,同埋都有嚼勁,唔係入口即溶,反反而可以細味韓牛嘅肉味,對我嚟講又係一大新嘗試。食完韓牛,到食豬喇,呢款係經過醃製嘅
又係lunch食好啲嘅時間喇🍽️

食完韓牛,到食豬喇,呢款係經過醃製嘅豬肋肉,店店員會細心先換鐵網再燒烤,醬汁不算太濃,但就好入味,嫩滑多汁又唔油膩。

另外我哋叫咗個大醬湯,有少少辣味,用料十足,用嚟拌飯一流,食到一半,店員仲過嚟教我哋將石鍋放喺籠上面暖住嚟食,keep住暖嚟食湯飯,特別暖心。

最尾順帶一提,餐廳採用電子化,用平板電腦落單,點餐後上菜超快,另外韓燒嘅爐頭亦採用電子按鈕,感覺比較安全,而且爐頭嘅抽風口強勁,完全無一般韓燒舖頭嘅燒烤味,大家就算去食lunch,食完都唔怕有一陣味咁返公司啦!

@galbitown.hk 是一家主打烤肉的韓式餐廳韓國一向是小公主的快樂老家加上是韓國菜頭號fans ૮・ᴥ - ა上星期與朋朋們逛完K11 art mall便立刻要過來品嚐一下韓國直送的韓牛滋味了也實在是太掛念八月的韓國之旅了嗚嗚ɵ̷᷄⤙ɵ̷᷅𑁍 韓牛肉眼扒150g $340呀呀呀是1++ grade的韓牛呀韓牛肉質等級是按肉和脂肪分佈分為1++、1+、1、2和3級五個級別又以1++為最優質๑•́ ₃ •̀๑足足有150 g的肉眼扒果然巨型具有和牛一樣極佳的大理石花紋脂肪卻沒有和牛般多૮・ᴥ - ა由於脂肪含量稍為低所以牛肉風味較為濃郁但軟腍鬆化的韓牛肉質也能做到入口即溶罪疚感同時也馬上降低呢(˶╹ꇴ╹˶)𑁍韓牛刺身 $320相比燒烤韓牛刺身更為清淡媽媽說的冇咁熱氣冇咁容易上火生暗瘡哈哈也是採用1++新鮮直送韓牛🇰🇷🥩才能確保其鮮味的程度可以用來製作刺身!!!在韓國吃到的大部份生牛肉都是先用麻油調味然後加入白芝麻和生雞蛋拌勻開吃而這裏的生牛肉刺身為了確保能吃到原汁原味都是沒有添加任何調味料!但是為了避免客人覺得過分乏味還是會配上一小碗韓式蒜辣醬作沾醬之用不過若是重口味和喜歡油脂香的寶寶們就要慎
@galbitown.hk 是一家主打烤肉的韓式餐廳

具有和牛一樣極佳的大理石花紋
脂肪卻沒有和牛般多૮・ᴥ - ა
由於脂肪含量稍為低所以牛肉風味較為濃郁
但軟腍鬆化的韓牛肉質也能做到入口即溶
罪疚感同時也馬上降低呢(˶╹ꇴ╹˶)

𑁍韓牛刺身 $320
相比燒烤韓牛刺身更為清淡
媽媽說的冇咁熱氣冇咁容易上火生暗瘡哈哈
也是採用1++新鮮直送韓牛🇰🇷🥩
才能確保其鮮味的程度可以用來製作刺身!!!
在韓國吃到的大部份生牛肉都是先用麻油調味
然後加入白芝麻和生雞蛋拌勻開吃
而這裏的生牛肉刺身為了確保能吃到原汁原味
都是沒有添加任何調味料!
但是為了避免客人覺得過分乏味
還是會配上一小碗韓式蒜辣醬作沾醬之用
不過若是重口味和喜歡油脂香的寶寶們就要慎點了
清淡的韓牛刺身可能未必是你的菜呢૮₍ e̷͈ 𐃷 e̷͈ ₎ა

𑁍醬油蟹 $270
和紫菜白飯拌勻一口簡直香迷糊了
這裏的醬油蟹口味偏鹹ᖰ •̆•̥•̑ ᖳ
還是要配上多多白飯

𑁍水冷麵 $118
又是韓餐必點的물냉면!
小公主直接把旁邊附上的醋直接倒了五分四瓶進去 ⍢⃝ ⍤⃝ ⍨⃝
上面的牛腱和煎蛋捲沒有什麼調味
但是酸甜可口的水冷麵
是為一整餐豐盛油膩的大餐打開胃口之用~

𑁍嫩豆腐湯 $118
豆腐湯比起其他韓式餐廳的做法偏油膩̛̣̣꒶̯•̛̣̣
面上漂着一層紅油
不過幾乎沒有什麼辣度ʚ♡⃛ɞ
就算不吃辣的寶寶們也絕對能嘗試
內裏的料也給得很足!
如果沒有點醬油蟹也是拌飯之選!

兩個人吃了差不多$1200的午餐
是有點點貴但是從港大下課直接過來
一下課便能吃得捧着肚子、十分滿足地離開
幸福感直接直線上升ᙏ̤̫ ᙏ̤̫͚

推介指數:7.5/10

📍Galbitown (尖沙咀)
Address: 尖沙咀堪富利士道8號格蘭中心1樓

#princess_韓國菜
#princess_尖沙咀

#一路食一路影 #instafood #foodshare #foodpics #food #foodie #foodgasm #foodlover #foodstagram #hkfood #hkfoodie #hkig #hkfoodig #hkfoodblogger #hkfoodporn #hkfoodblog #糖醋肉 #尖沙咀 #hkig #hkigfood #尖沙咀cafe #foodsharing #fooddiary #香港美食 #尖沙咀美食 #尖沙咀餐廳 #尖沙咀食乜好 #韓國菜 #水冷麺
裝修簡潔,以白色為主,好大好光猛好整齊乾淨;坐位闊落,抽煙系統好好,完全唔油煙,仲有機械人送餐👍🏻平板電腦自助落單,有韓文、中文同英文選擇👍🏻除咗6碟嘅精緻前菜,如果點燒肉,仲有多2碟特別嘅前菜:水泡菜同辣醬生蟹水泡菜泡菜少少酸,少少甜同辣,好開胃辣醬生蟹,用辣醬醃製,味道重但冇蓋到生蟹嘅鮮味💯醬油蟹 $270韓國花蟹鮮甜,個醬油好🉐,冇喺韓國或香港韓國餐廳咁鹹,可以更加食到蟹嘅鮮味,配埋三色椒好靚💯💯💯特選牛肋骨肉 $320櫻花蜂蜜醃製,肉質好腍好滑,牛味夠濃,唔油膩💯💯五花肉 $168五花肉肥瘦適中,肉質嫩亦厚實,豬肉味濃味;店員好細心由燒完牛嘅燒網換返烤板😋😋水冷麵 $98冷麵酸酸地好開胃,麵條好彈牙好煙韌,好味😋😋食飽飽後店員仲奉上餐後水果盤👍🏻👍🏻必食,推薦💯💯💯
平板電腦自助落單,有韓文、中文同英文選擇👍🏻
水泡菜
泡菜少少酸,少少甜同辣,好開胃

辣醬生蟹,用辣醬醃製,味道重但冇蓋到生蟹嘅鮮味💯
醬油蟹 $270
特選牛肋骨肉 $320
櫻花蜂蜜醃製,肉質好腍好滑,牛味夠濃,唔油膩💯💯
五花肉 $168
水冷麵 $98
冷麵酸酸地好開胃,麵條好彈牙好煙韌,好味😋😋
水冷麵
食飽飽後店員仲奉上餐後水果盤👍🏻👍🏻
必食,推薦💯💯💯
水冷麵
  • 醬油蟹,
  • 特選牛肋骨肉,
  • 五花肉,水冷麵
2023-12-16 132 瀏覽
今日就過咗嚟試吓。地方都唔難搵,電梯上一層就已經見到。成個地方好闊落,聽講有幾千呎,而且設計簡潔。前菜方面好豐富,除咗由平時食到嘅泡菜,呢度仲有蓮藕,同埋估佢唔到嘅辣蟹!有冇諗過喺香港食前菜食到蟹?呢度係自助落單,之後就會店員或者係送餐機械人送到過嚟。$320 特選牛肋骨肉Wang Galbi呢個份量都好多,肉質比較軟身,仲會連埋一舊骨上。已經本身醃好咗,所以食到好豐富嘅口感。$380 韓牛頸肉Hanwoo Chuck Flap Tail男朋友鍾意食呢個,佢覺得呢一個比較有口感,冇咁軟,大推。$270 醬油蟹 GanjangGe jang呢個係暫時喺香港食到最好食嘅醬油蟹。同平時食到嘅醬油蟹唔同,佢帶有一種甜味,但同醬油配埋一齊又係超夾。超多膏超多蟹肉,配埋飯真係一流。$118 嫩豆腐湯Sundubu Jiigae呢個又係好出色,冇諗過豆腐湯都可以咁好飲。配料非常充足,豆腐好嫩滑,味道好惹味,同平時食到嘅唔一樣。呢個湯本身配咗一碗飯,就可以攞嚟食醬油蟹。呢度每一樣嘢都好出色,價錢又唔貴,呢個價錢食到咁多嘢,真心覺得好抵,仲要超好食☺️👍🏻。

前菜

呢度係自助落單,之後就會店員或者係送餐機械人送到過嚟。

$320 特選牛肋骨肉Wang Galbi
特選牛肋骨肉Wang Galbi

男朋友鍾意食呢個,佢覺得呢一個比較有口感,冇咁軟,大推。

$270 醬油蟹 GanjangGe jang

$118 嫩豆腐湯Sundubu Jiigae
嫩豆腐湯Sundubu Jiigae

慶祝紀念
紀念日
嫩豆腐湯Sundubu Jiigae
2023-12-13 117 瀏覽
啱啱去完韓國返嚟,好掛住當地嘅韓牛🥰於是返香港都要嚟尖沙咀呢間新開嘅韓牛燒肉專門店Galbitown回味一下😆餐廳走純白簡約雅緻嘅路線,比起平時嘅韓燒餐廳更高格調、更企理舒服。可以係餐枱部pad點餐,有唔同部位嘅1++韓牛🥩係韓國當地算係最高級別。另外仲有豬肉、經典嘅韓式飯麵,甚至醬油蟹都有🦀呢度嘅特色係有專人幫你燒,只需要飯來張口mode就可以品嚐到韓國阿珠媽燒到外焦內嫩、啱啱好嘅燒肉😎😎只要點燒肉就附送醬蟹以及超豐富嘅小菜,仲有飯後果,以人均約$500嘅價錢我覺得都值得一試👍🏻👍🏻韓牛肉眼扒韓牛好食之處就係肉味濃,有咬口但咬落富肉汁💦呢款肉眼排油脂分佈好靚,食到好香好純粹嘅肉味,毋須任何調味都夠滿足😋😋特選牛肋骨肉燒第二款肉會換上另一塊鐵板🔥牛肋骨非常巨型👏🏻肉質好軟腍,咬落滲出肉汁同少少甜剛剛好嘅醃肉汁,夾住洋蔥食更清爽😙😙豬肋肉豬肋肉比起韓牛亦毫不輸蝕😛😛彈滑嘅豬肉經店員燒至外層呈焦糖狀,外焦內軟😍生韓牛拌飯拌飯、冷麵等要百幾蚊,本以為有點貴,但原來用上金屬砵盛載,份量十足,都幾抵食🤑🤑店員同樣會幫你將飯同配料拌勻🫶🏻軟滑嘅生牛肉加上洋蔥絲、蘿蔔絲等食材,好豐富。小菜、水果小菜

豬肋肉

生韓牛拌飯

小菜、水果
小菜有好多碟,唔少都係平時少見款式,如清新無醃過嘅泡菜、爽脆芝麻醬蓮藕、魚仔、蔬菜蛋卷,仲有生醃醬蟹,好揼本😻😻醬蟹都啜到啲肉架,呈啫喱狀嘅肉加上辣醬好惹味。最後估唔到仲有水果盤,即刻膩感全消☺️

人均消費:$550
推介指數(10分為滿分):8分

2023-12-12
2023-12-13 166 瀏覽
老婆前排跟同事去食過一間新開韓式燒肉店“Galbitown”,覺得好正,佢話我鍾意食正宗韓牛,於是今日帶我去見識下(其實係佢想食多次🤣)。店舖面積好大,空間感十足,坐得非常舒適🥰。每張枱都有部點菜機 🖥,有韓中英日種語言設定,非常國際化🌐, 自行下單流程十分容易和方便🥰。入坐後不久,已有機械人餐車送上多款前菜😍。除咗常有的辣泡菜、大白泡菜、蒜心蝦乾及卷蛋,仲有幾有創意的蓮藕片混沙律醬及辣醬醃生蟹🦀,蟹肉新鮮味道偏辣🌶。大醬湯 $118大醬湯份量多,可2️⃣人食用,另跟1️⃣碗飯。湯料足有豆腐、櫛瓜、香菇和洋蔥等,醬味濃郁微辣🌶,餸飯一流😍。韓牛肉眼扒 $340店員會提議肉類進食嘅先後次序,又會幫忙把肉燒好😍,服務非常貼心❤️。講返件肉眼扒🥩,油花均勻色澤非常靚,牛味香濃油脂味重,用生菜、蒜粒和辣泡菜,包住一齊食,真係好食到停唔到口🥰。五花肉 $168🐖油脂及瘦肉層層分明,燒香後🔥,油脂邊位帶有焦香味,配上蒜粒🧄、辣泡菜及醋汁生洋蔥🧅,用味道獨特的芝麻葉包住一齊食,又係另一風味😋。調味牛肋骨肉 $280用櫻花蜂蜜🍯醃過的牛肋肉🐂,除咗牛味之外,仲有陣陣香甜味,口感軟淋嫩滑😍。總括而言,原來

入坐後不久,已有機械人餐車送上多款前菜😍。

大醬湯 $118

韓牛肉眼扒 $340

五花肉 $168

調味牛肋骨肉 $280

總括而言,原來呢度嘅韓牛係由韓國直送冷藏,而且係有韓牛協會認證嘅高質韓牛,食物質素有保證,加上地方非常之大,服務電子現代化,仲有店員幫手燒韓牛,服務真係無得頂。
2023-12-04
  • 韓牛肉眼扒
2023-12-12 74 瀏覽
因為友人生日, 佢最鐘意就係食韓國野, 有次係尖咀經過開左間新既韓國餐廳, 好似幾正宗咁, 所以就去試下+慶生上到去既環境好大, 簡潔得黎韓國味又重, 我地都覺得好適合去傾計落單係用平版去落的, 夠晒方便落左單無耐, 就有一堆前菜黎到, 有辣同唔辣既泡菜, 辣章魚, 叫燒肉原來仲送埋辣既生蟹,D個好有驚喜, 生蟹既味道鮮甜, 非常唔錯同開胃 特選牛肋骨肉-320D間講到明係食韓牛的, 鮮嫩多汁, 肉質細軟, 口感豐富, 脂肪分布均勻, 而且剪得好好, 幾易熟調味牛肋骨肉-$280D個比特選平$40/份, 肉質食得出係有分別的, 但如果冇食特選去比較, D個已經係一個超級唔錯的牛肉了包肉蔬菜-$40D個蔬菜係想像唔到咁靚同新鮮, 包肉食係一流的, 我地邊食邊諗, 點解可以搵到D咁靚同新鮮的菜既韓式炒粉絲-$188D個又係必點的, 因為我真係好耐未試過咁好味既炒粉絲, 粉絲爽滑, 配料豐富, 配料既味道索晒落粉絲度, 口感層次豐富水冷麵-$118麵條Q彈有嚼勁, 湯底清爽鮮美, 配料豐富多樣, 冷食解渴又開胃, 就算接近12月, 香港仲未凍既時候真係好岩食總結, D個韓國餐廳真心好有誠意,
因為友人生日, 佢最鐘意就係食韓國野,

落單係用平版去落的, 夠晒方便

D個好有驚喜, 生蟹既味道鮮甜, 非常唔錯同開胃

特選牛肋骨肉-320

調味牛肋骨肉-$280

包肉蔬菜-$40

韓式炒粉絲-$188

水冷麵-$118

總結, D個韓國餐廳真心好有誠意, 食物又好味又正宗, 我地都不約而同想下次再黎試其他野
2023-11-27
慶祝紀念
生日
  • 特選牛肋骨肉
《Galbi Town - 尖沙咀》尖沙咀一向都多韓國嘢食,好多韓國人都會喺近住尖東嗰一頭開不同種類嘅韓國餐廳,今次就去咗一間啱啱新開冇耐嘅韓國燒肉店食韓牛🤭坦白講,我淨係喺韓國試過食正宗韓牛,我知道香港其實係比較難搵得到有證書嘅高級韓牛,本身韓國出口韓牛就唔算好多,所以知道有韓國餐廳有埋高配置嘅A++韓牛又真係好想試吓嘅🤭餐廳整體裝修都好簡潔,主要以白色為主,令人感覺好乾淨,同埋餐廳嘅抽風系統做得好好,基本上食完嘢之後都唔會覺得自己成身燒肉味👍🏻價錢上每道菜式都唔算平,不過份量都算多,而且前菜都絕對冇馬虎,兩個人食基本上會比一盤四小碟嘅前菜,有玉子燒、蓮藕、泡菜同埋醃魷魚乾,另外仲有出面賣得好貴嘅韓式辣醬蟹同埋十分解膩嘅醃漬洋蔥,所以個人覺得兩個人叫三款菜式夠啦,今次又叫多咗😂💁🏻‍♀️特選牛肋肉 $320大大個字寫住餐廳推介,而我係俾佢嗰條骨頭吸引到🤭牛肋肉經過醃製,本身已經好夠味道,燒香咗之後肉質嫩滑冇渣,味道偏甜食得出果汁嘅味道,可能經過醃製之後,牛肋肉變得好Juicy同埋好軟嫩,燒一兩分鐘左右就食得👍🏻每人平均都食到四舊㗎,原條燒成個畫面都幾壯觀💁🏻‍♀️韓牛肉眼扒 $340肉眼
《Galbi Town - 尖沙咀》

💁🏻‍♀️特選牛肋肉 $320

💁🏻‍♀️韓牛肉眼扒 $340

肉眼扒就當然唔使講係正正子啦,佢唔係入口即溶嗰一種感覺,反而係肉味比較濃郁厚實,不過質地都屬於軟熟嗰一種,點岩鹽食就剛剛好啦,我知道韓國人係好鍾意用泡菜送牛肉,不過我覺得泡菜嘅酸味反而會蓋過咗牛肉本身嘅味道,所以我只推介點岩鹽又或者夾住洋蔥食就最好啦😉食得靚肉,我個人覺得就唔好去點醬料啦🫡

💁🏻‍♀️豬頸肉 $168

豬頸肉一向都係我其中最鍾意食嘅肉之一,爽口彈牙,用生菜點埋麵豉醬包住食就最好啦☺️雖然價錢唔算平,但係佢都算幾大碟,而且件件都厚切,燒到燶邊就最正啦😋

💁🏻‍♀️辣炒豬肉 $188

其實呢一個辣炒豬肉適合配飯食,但係當刻唔記得咗韓國菜本來就好多配菜跟埋,仲驚住兩個人唔夠食叫埋呢個辣炒豬肉😂不過佢嘅味道唔錯,味道偏甜少少帶辣,十分惹味,食完真係好想扒飯🥹可惜我哋燒肉叫得太多🤣只好慢慢咁清晒佢
2023-12-06
2023-12-11 90 瀏覽
這間韓國菜館位於尖沙咀格蘭中心, 地方相當闊落, 環境清潔舒適。每張枱均設有多種語言嘅點餐系統, 還有送餐機械人, 店員友善又有禮, 協助食客燒烤燒肉。韓牛肉眼扒肉質嫩滑, 牛味濃郁, 脂肪紋理分佈均匀, 口感豐富。特選牛肋骨肉 牛肋肉連骨邊肉味份外濃郁, 肉質相對更加腍滑, 入口即溶, 唔會感覺油膩。韓式炒粉絲配菜很有色彩, 甜椒清甜爽脆, 粉絲煙韌有彈性, 炒牛肉嫩滑。部隊鍋惹味湯底, 加上大量香腸和午餐肉, 年糕夠滑有嚼口。配菜四小碟, 蓮藕片爽脆, 韓式泡菜夠惹味, 還有醬油蟹, 鮮甜可口, 餐後還有水果盤, 招呼很窩心。

韓牛肉眼扒
肉質嫩滑, 牛味濃郁, 脂肪紋理分佈均匀, 口感豐富。

韓式炒粉絲

部隊鍋

惹味湯底, 加上大量香腸和午餐肉, 年糕夠滑有嚼口。

呢間韓牛燒肉專門店,地方非常寬躺,通風系統也做得不錯,唔駛驚食完會俾全世界知道!🤣🤣食物就採用機械人送餐,又有店員幫忙燒食物唔驚自己燒得唔好!淨係伴菜呢度也很豐富,其中水泡菜同醬蟹,我也是第一次見!🐮特選牛肋骨肉Wang Galbi ($328)呢個係店舖其中一款signature dish,一條骨黐住一大塊肉 ,店家醃製得很入味,但不會太咸,味道適中!🐮韓牛里脊Hanwoo Chuck Flap Tail ($380)韓牛比普通牛肉肉味更濃,充滿油脂香味,口感嫩滑。🦀醬油蟹GaniangGe jang ($270)不是店員提醒也不知原來盤入面仲有紫菜飯,真是大鄉里!😜😜 蟹頗大好鮮甜,送飯一流!👍👍鍾意食韓牛燒肉就要嚟試吓喇!
淨係伴菜呢度也很豐富,其中水泡菜同醬蟹,我也是第一次見!
🐮特選牛肋骨肉Wang Galbi ($328)
韓牛比普通牛肉肉味更濃,充滿油脂香味,口感嫩滑。
🦀醬油蟹GaniangGe jang ($270)
鍾意食韓牛燒肉就要嚟試吓喇!
2023-12-05
  • 特選牛肋骨肉
  • 前菜
  • 韓牛里脊
  • 醬油蟹
2023-12-05 324 瀏覽
餐廳內部裝修設計非常現代化,營造出一種時尚且舒適既用餐環境,直接用平板電腦下單非常方便,仲有機械人送上前菜。全部韓牛都係韓國直送冷藏,全國韓牛協會認證 1++8-9 Grade 最高待級。店員會幫忙燒韓牛,服務一流。前菜辣醬蟹非常特別,生蟹肉滑嘟嘟,搭配辣醬既香辣味道,為味蕾帶來享受。醬油蟹用醬油醃製韓國新鮮花蟹,使蟹肉更加鮮美,每一口都能夠品嚐到蟹肉既鮮甜和醬油既香氣,將蟹膏mix埋飯同紫菜一齊食一樣正。調味牛肋骨肉以櫻花蜂蜜為調料醃製,只用昌原特產的櫻花蜂蜜調味,不含一滴白糖或糖稀等,為牛肉帶來了淡淡既甜味。牛肋骨肉質地細膩,帶有微微嚼勁,牛肉味濃郁。韓牛肉眼扒有埋 QR Code,掃一掃就見到牛肉履歷信息,肉眼扒屬 1++等級,口感極為嫩滑,質感輕柔彈牙,帶有濃郁既肉汁。大醬湯餡料有金菇、洋蔥、冬菇、豆腐和牛肉等等,材料豐富,湯底濃郁微辣,牛肉非常鮮美,亦非常下飯。

2023-12-05 94 瀏覽
上次係格蘭中心食飯見到一樓全層都係韓國餐廳而且仲標明係韓國直送新鮮韓牛即刻約好fd 一定要黎試下樓底好高,坐位好寬敞入面仲有房添,私隱度夠高眼見有好多台都係韓國人幫襯就知一定係正宗韓菜!依度採取自己用pad 點餐跟住會有機械人運送店員會幫手擺上台同埋燒肉~所以一定唔駛驚甘靚既韓牛毀於係自己手韓式伴菜都有好多款泡菜一啲都唔酸,偏甜辣添,好好食每台一支樽裝水,仲係濟洲既礦泉水真係飲既食既都係黎自韓國🔸調味牛肋骨肉🔸包肉蔬菜店員燒得岩岩好一啖咬落去好淋身軟糯,仲好Juicy調味係甜甜地,牛味夠濃包生菜或者就甘食都好好味!!辣醬蟹其實都係生蟹用辣醬醃製味道會較重,岩哂重口味🔸醬油蟹好大隻蟹!!香港食到既醬油蟹係甘大size面頭仲有三色椒配搭好蟹好鮮味,醬汁都係偏甜撈埋d 紫菜飯一齊食真係一流!!!成兜白飯都清左🔸嫩豆腐湯依個湯仲配埋飯架上台個陣熱辣辣味道辣辣地夠暖身而且好多配料,豆腐,金菇,翠肉瓜,洋蔥,生雞蛋加埋d 飯整成湯飯都好好味🔸韓式炒粉絲估唔到炒粉絲份量都甘足好多牛肉配料粉絲醬汁甜甜地,好夾而且唔會太油膩
上次係格蘭中心食飯
見到一樓全層都係韓國餐廳
而且仲標明係韓國直送新鮮韓牛
即刻約好fd 一定要黎試下

樓底好高,坐位好寬敞
入面仲有房添,私隱度夠高
眼見有好多台都係韓國人幫襯
就知一定係正宗韓菜!

依度採取自己用pad 點餐
跟住會有機械人運送

店員會幫手擺上台同埋燒肉~
所以一定唔駛驚甘靚既韓牛毀於係自己手

韓式伴菜都有好多款
泡菜一啲都唔酸,偏甜辣添,好好食
每台一支樽裝水,仲係濟洲既礦泉水
真係飲既食既都係黎自韓國

🔸調味牛肋骨肉
🔸包肉蔬菜

店員燒得岩岩好
一啖咬落去好淋身軟糯,仲好Juicy
調味係甜甜地,牛味夠濃
包生菜或者就甘食都好好味!!

辣醬蟹其實都係生蟹用辣醬醃製
味道會較重,岩哂重口味

🔸醬油蟹
好大隻蟹!!
香港食到既醬油蟹係甘大size
面頭仲有三色椒配搭好
蟹好鮮味,醬汁都係偏甜

撈埋d 紫菜飯一齊食真係一流!!!
成兜白飯都清左

🔸嫩豆腐湯
依個湯仲配埋飯架
上台個陣熱辣辣
味道辣辣地夠暖身
而且好多配料,豆腐,金菇,翠肉瓜,洋蔥,生雞蛋
加埋d 飯整成湯飯都好好味

🔸韓式炒粉絲
估唔到炒粉絲份量都甘足
好多牛肉配料
粉絲醬汁甜甜地,好夾
而且唔會太油膩
2023-12-04
2023-12-04 95 瀏覽
新店速遞!尖沙咀新韓國菜Galbitown環境乾淨簡潔,空間感十足最鍾意係抽風好好,食完唔會有味不過最抵讚係店員,服務一級棒!餐廳小菜係超級多,而且一啲都唔馬虎,朋友話食完前菜都飽左一半🤣➰特選牛肋骨肉($320)每次食韓國烤肉都會點牛肋骨!呢間嘅牛肋骨長過手臂,焦到外層焦香裡面仲有肉汁,肉味亦好濃郁,唔需要調味已經好好食➰韓牛肉眼扒($340)好講究嘅韓燒,店員話肉眼要換另一個烤盤,燒出黎嘅肉眼先最靚韓牛肉眼好大塊,韓牛肉味濃是一大特式,肉眼肉質好軟腍,配些許鹽調味就岩岩好➰嫩豆腐湯($118)凍凍地最岩飲碗嫩豆腐湯,入面配料超多,飲完即時暖笠笠,好鍾意佢辣度調配得幾好,係飲完會好舒服但又辣辣地,超級大推➰醬油蟹($270)雖然唔係醬蟹季節,但依然爆哂膏,輕輕一推殼肉分離,蟹肉好柔軟,蟹膏甘香,而蟹蓋用黎拌飯剛好,單吃蟹蓋會覺得咸味重手少少
新店速遞!尖沙咀新韓國菜
Galbitown
環境乾淨簡潔,空間感十足
最鍾意係抽風好好,食完唔會有味
不過最抵讚係店員,服務一級棒!

➰特選牛肋骨肉($320)
每次食韓國烤肉都會點牛肋骨!

➰韓牛肉眼扒($340)
好講究嘅韓燒,店員話肉眼要換另一個烤盤,燒出黎嘅肉眼先最靚

➰嫩豆腐湯($118)

➰醬油蟹($270)

2023-12-03 91 瀏覽
呢餐幾好味,值得寫一寫。首先講個醬油蟹,$270鮮甜多膏,立刻要encore另一隻。之後點左牛肋骨大骨同小骨各一碟,牛肉好淋好有牛味,反而唔見所謂既什麼證書,不過好食已經唔care, 配上芝麻葉同生菜,加埋燒酒真係絕配!豬肋骨都好味,但係大家都覺得牛好食d。之後炒粉絲,略爲甜左少少但係都炒得幾好。牛肋骨湯,係用清湯去炆燉牛肋骨,肉香四射,千祈唔好以為要用韓式醬炆先好食,咁樣清湯炆燉,原汁原味好正喎。然後再叫左肉眼扒就正常,然後再叫五花肉作結,食韓燒五花必叫啦,呢兩樣就不過不失啦。前菜小食醬汁任點,除咗個甜辣蟹只可以加一次。剛開業個多月,服務有可以改善既地方例如要換碟加水。整體來講係好正可以encore, 飯後去洗手間見到全部都係韓國女仕,本地韓國人都食,唔會差吧!