2018-03-16
好難得放平日可以同屋企人好好享受下午茶出開嚟銅鑼灣行街,屋企人話好耐冇食過越南嘢喇,咁就搵下越南餐廳食啦。上網搵到呢間地點就腳,喺銅鑼灣站附近嘅樓上越南餐廳。一入到餐廳,地方好闊落,可能下午茶嘅關係,人流唔算好多,可以隨便揀位坐餐廳環境好光猛,座位好寬闊,而且仲一路播住音樂... 好有悠閒舒適嘅感覺,可以好好享受下難得的平日下午餐牌主要分兩個,一個係set menu,另一個係主餐牌。好多種類嘅嘢食呀!樣樣嘢都好想食,睇落非常之吸引湯粉分好多唔同嘅size,大中小全部都有,適合任何食量嘅朋友,一定唔怕唔夠食同食唔晒啦 餐牌介紹咗好多唔同嘅葉,睇得出店家好用心,會根據唔同既食物用唔同嘅葉炮製食品餐枱上面放曬唔同嘅醬料,客人可以隨意選擇適合自己嘅醬料調味 飲品方便面叫咗大大椰青,椰青好大個!!入面好多汁,好清甜!食埋啲椰子肉好滿足呀!!主食方面我哋叫咗大嘅特別牛湯河粉。碗粉超級大碗,一個人食唔曬,happy share就最好喇叫得特別牛湯粉,好明顯包含咗好多唔同部分嘅牛。例如生安格斯牛肉,牛坑腩片,牛筋片,手打牛丸,牛腩邊同牛柏葉。安格斯生牛肉超正,又甘香又淋仲有好多片,好似食極都食唔完咁,
餐枱上面放曬唔同嘅醬料,客人可以隨意選擇適合自己嘅醬料調味
主食方面我哋叫咗大嘅特別牛湯河粉。
安格斯生牛肉超正,又甘香又淋仲有好多片,好似食極都食唔完咁,超正! 手打牛丸好彈牙,牛筋牛栢葉牛坑腩亦都夠淋,質素非常好
另外叫咗個香茅豬扒撈檬。撈檬賣相好精緻,好有傳統嘅越南風味。香茅豬扒有好香嘅香茅味,豬扒外脆內軟,肉質非常幼嫩,同平時食嘅乾爭爭豬扒差好遠! 撈檬嘅甜酸汁亦都調校得非常好,唔會過甜同過酸,非常美味!
小食就叫咗個小食拼盤。有炸牛油雞翼,炸蝦餅 同埋炸春卷。全部都即叫即炸,一入口熱辣辣 脆卜卜牛油雞翼充滿蒜蓉同埋牛油香,雞肉亦都好嫩滑!春卷外皮非常鬆脆!平時好少食炸野既屋企人都話好好味
蝦餅值得一讚除咗外皮炸得好脆之外,一入口就食到原隻蝦仁,蝦仁爽滑彈牙!!一定必食呀!!
下次再想食越南嘢既話,我都會去返呢間越南餐廳,試埋佢其他嘅食品