2020-02-26 81 瀏覽
想試呢間餐廳好耐,今日終於有機會試。餐廳位置唔算方便,牛頭角地鐵站都要行15分鐘,鄰近觀塘海旁,食完飯可以去散步。餐廳客人都幾多,好多都係樓上嘅打工仔放工你飲杯酒,食餐飯relax下。先叫咗一杯菠蘿汁醒醒神,唔係鮮榨,係盒裝果汁,冇咩特別。蘑菇湯飲得出用新鮮蘑菇打爛,唔係用生粉水溝出黎,所以有粒粒蘑菇嘅口感,十分香濃。前菜叫咗蟹肉nachos,焗到個碟勁熱,好多蟹肉忌廉汁喺上面,加上邪惡嘅芝士,好香脆好惹味,不過食完成晚都覺得有啲口渴主菜叫咗番茄蟹肉扁意粉,好多汁,唔會乾爭爭,蕃茄味十分香濃,加埋一絲絲嘅蟹肉,味道真係好夾芝士焗雞肉薯仔批唔係度度都有得食,一見到就即刻嗌,因為成個配搭一聽就知好好食。忌廉汁香濃,好多芝士鋪喺面,加埋煙肉蘑菇洋蔥,十分香口最後埋單每人唔使$300 ,不過今次係貪心左,所以兩個人食都覺得好膩,建議3人以上黎share

先叫咗一杯菠蘿汁醒醒神,唔係鮮榨,係盒裝果汁,冇咩特別。

2020-02-18
  • 蟹肉香草蕃茄汁扁意粉
2020-02-26 61 瀏覽
每次來我都會吃這間餐廳的薯條,cp值超級高,又新鮮好吃,價錢親民。今次來門口擺放了酒精搓手液,衛生很好又方便食客。黑松露薯條即叫即炸,夠熱又夠脆,沒有油益味,加了黑松露提升了味道,撒得很均勻,每條都吃得到黑松露,不點茄汁也夠味。燒大蝦香草蕃茄汁扁意粉意粉保留口感,不會太軟。蕃茄味很香濃,而且是新鮮蕃茄味,最欣賞是醬汁裡有一股蝦的香甜味,非常入味,少有餐廳可以煮的那麼好,大蝦有兩隻,肉質彈牙,蝦頭的膏很鮮甜。😂

黑松露薯條

燒大蝦香草蕃茄汁扁意粉
2020-02-25 346 瀏覽
星期日的晚上,又是時候輕鬆一下。約了男朋友今晚出去行吓,又不想去人多的地方,所以就打算去附近的觀塘海濱散散步。到傍晚時分,我們就打算在海濱附近看看有什麼餐廳。可能是近排疫情的問題,附近的餐廳大多都早已關門,我們只好在OpenRice 找一找,發現原來附近有一個「海濱匯」商場,就正正在觀塘海濱的正盡頭,非常方便。到了海濱匯後上一層,看到有間西餐廳正在營業,叫做「Flames」。看了一看,餐廳都是主打西餐,而價錢亦比較抵食,我就和男朋友直接入去了。很快我們就選好食什麼,兩個人order 了兩個main、兩個湯和一個「小食」。⇝ 1. 1/2葡式香辣燒雞(配薯條)男朋友首先就點了一份燒雞。起初我們都被其名字嚇一嚇,因為真的怕香辣燒雞會非常之辣。好在食的時候其燒雞並不算是辣,反而我會覺得是只有一點點的辣味,完全不用擔心。份量方面則非常充足,有兩件大雞件,薯條亦是多得瀉出來,兩個人單吃這個可能已經足夠。⇝ 2. 蟹肉香草蕃茄汁伴意粉吃了燒雞薯條後,當然我就要點一個清淡一點的意粉中和一下。意粉的份量亦是非常大碟,而且味道亦不算非常淡,其蕃茄味其實是相當的濃味,加上豐富的蟹肉,非常好味。⇝ 3. 是
⇝ 1. 1/2葡式香辣燒雞(配薯條)
1/2葡式香辣燒雞(配薯條)
⇝ 2. 蟹肉香草蕃茄汁伴意粉
蟹肉香草蕃茄汁伴意粉
⇝ 3. 是日湯
我們詢問了店員的是日湯之後,知道是黑松露蘑菇湯之後就決左一人一份。黑松露蘑菇湯非常足料,餐廳煮得很稠,即是一口湯能夠飲得出黑松露和蘑菇的味道。作為前菜絕對一流。
是日湯
⇝ 4. 香草黃姜蕃茄飯
之所以剛才說點了一份「小食」,但其實嚴格來說亦不算是小食。$28 一個飯,這麼抵食當然要試一下。來到時我們都大吃一驚,因為這份「小食」是非常之大碟,就像一份炒飯一樣。而且味道亦不錯,炒飯中帶點黃姜和蕃茄的味道,感該都算是補身吧。
香草黃姜蕃茄飯
這間位於海濱匯的餐廳,我會用又抵食又好味來形容。相信平日返工的日子一定會逼爆。
2020-02-08
1/2葡式香辣燒雞(配薯條)
蟹肉香草蕃茄汁伴意粉
是日湯
香草黃姜蕃茄飯
2020-02-20 81 瀏覽
朋友啱啱轉左新工係觀塘返工,趁今日happy Friday就約咗佢喺附近嘅Flames食晚飯。我地無專登去book位,朋友就早少少walk-in去拎位,不過去到都已經有人等緊位,好彩我地只係等咗十至十五分鐘啫。餐廳嘅設計都好浪漫,尤其係柔和嘅燈光,仲有露天可以坐,不過星期五都係想有冷氣舒服d,話晒返工返得咁辛苦。。。。首先我地叫咗個燒肉眼扒配大蝦薯條,d薯條新鮮炸起,熱辣辣好正呀!肉眼大概六七成熟,肉質很淋,而且肉味濃;以這個價錢,有這個厚度的肉眼都不錯,重點是好食的!勁juicy!另外隻蝦隻蝦燒得好香,食落口一d都唔腥,味道恰到好處,講真隻蝦真係好有鮮味。個餐仲配搭埋個薯條真係天衣無縫,值得推介比大家!跟住我地又叫咗個蟹肉香草茄汁扁意粉,喜歡食番茄汁既我見到個D茄汁佈滿係D扁意粉,我真係好唔怕失禮咁食咗成四份三,我其實都好唔好意思,因為實在太好食喇,令我越食越想食嘅原因係意粉裡面仲有好多蟹肉係到,今餐真係真係超滿足呀!
2020-02-14 62 瀏覽
太太是在牛頭角返工,附近最近多了好多新的寫字樓,我地今晚去海濱滙看下,可能棟大廈較新,人流唔多。我們上了一層,有幾間餐廳,其中一間西餐,裝修得幾靚,門口有個大酒吧,好吸引,而且咁早,已經好多人飲野。入坐後,看到有個戶外嘅地方,環境好好,好大又寬倘,非常舒服,唔怪得唔多人係到飲啦。放工同三五知己飲下啤酒吹下水,又有個好地方啦。我地就散叫,叫左個香辣炸雞,燒牛扒配大蝦薯條。個炸雞炸得好好,外脆內軟,又多肉汁。牛扒要了五成熟,煮得剛剛好,配的薯條是粗條,熱辣辣,面夠哂脆,加埋醬汁食,味道特別好。

我地就散叫,叫左個香辣炸雞,燒牛扒配大蝦薯條。
炸雞炸得好好,外脆內軟,又多肉汁。

2020-02-04
2020-02-10 91 瀏覽
有疫症都要食飯嘅,今日同老婆去佢公司附近嘅餐廳撐枱腳,呢度個商場係新開所以專登嚟呢邊試一試。商場有提供消毒酒精搓手液,咁我都放心啲。可能佢係新開張同埋呢排唔多人返工所以餐廳都唔使點等位就可以入去。我哋叫咗一個雞肉凱撒沙律、蟹肉意粉同埋葡式香辣燒雞。整體佢哋食身賣相都非常之好,而且份量都好大碟,搞到我哋兩個人爭啲食唔晒。我愛人就話個凱撒沙律好好,啲雞肉唔會好柴。芝士、醬同菜嘅比例亦都恰到好處,唔會得返啲菜淡茂茂咁。蟹肉意粉亦都好多蟹肉,啖啖肉,唔錯唔錯!最鐘意係燒雞,燒到好脆皮,個辣醬又惹味,配菜中和番,唔會食到好滯。呢度招呼都幾好,waiter 好熱情,仲要面帶笑容,呢個時世,真係難得。 餐廳感覺都幾chill,好似soho區d餐廳

餐廳感覺都幾chill,好似soho區d餐廳
2020-02-10 81 瀏覽
👉🏻1/2 peri peri chicken🐔 with mixed salad🥗(2 on your choice)💲128亂咁行去搵嘢食 侍應見到我地對個menu好有選擇困難症所以就主動同我哋講呢度出名食雞🐔聽完佢咁講即刻叫咗半隻雞🤘🏻仲可以揀兩款沙律🥗講隻雞先 我覺得佢係焗得幾好嘅唔會overcook到好乾 但覺得雞胸肉都係鞋咗啲🤭個雞皮比一般嘅薄 同埋我覺得可以落重少少peri powder 我覺得如果雞肉唔juicy嘅話調味要重啲 仲有佢配個汁點雞 似係千島醬 覺得唔夾 應該配啲稀啲嘅汁(諗起英國nados啲汁haha)沙律幾好食 中意個beetroot pumpkin walnut salad但覺得walnut可以切大粒少少 太碎根本食唔到〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️👉🏻prawn and lobster sauce linguine🦐🦞🍝💲108個pasta唔好食😑見到大大隻蝦好吸引但食落有怪味 似係冰鮮蝦但未溶雪嘅味 好難食💩雖然個龍蝦汁幾好食 但意粉質感偏硬而唔係al dente🤡失望〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️不過侍應主動recommend dish個下加咗分嘅 但嘢食麻麻 但應該唔

〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️
不過侍應主動recommend dish個下加咗分嘅 但嘢食麻麻 但應該唔會再回顧

〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️
Flames (觀塘)
📍觀塘海濱道77號海濱匯1樓2號舖
放新年假其間,剛巧遇著疫情持續,唯有同honey 漫步觀塘海濱長廊,經過附近77號有座建設宏偉的海濱匯商廈最近新落成。當中還有不少食肆經營,其中一間西餐廳Flames 是開放式的,裝潢時尚幽雅格調,也有幾張吧枱面對一片綠悠悠草地,有如置身在戶外亨受美食的感覺。Menu 上有主菜和小食各十數款選擇。主菜燒肉眼牛扒配大蝦薯條,六成熟牛扒粉紅細嫩肉質,大蝦肉鮮甜爽彈,外皮鬆脆又熱辣辣的黑松露薯條令我倆吃不停口😋。香煎魚柳配燒蔬菜,淋上稀稠適中且香氣四溢的黑松露蘑菇忌廉汁,配搭天衣無縫!魚柳入口鮮美,連配菜燒紅蘿蔔也富口感又香甜。這噸晚餐卻是令我倆吃罷感到無比滿足!

Menu 上有主菜和小食各十數款選擇。

這噸晚餐卻是令我倆吃罷感到無比滿足

• 燒肉眼牛扒配大蝦薯條  香煎魚柳配燒蔬菜
2020-02-05 118 瀏覽
This is probably a good place to go during the recent times. Its located in a brand new office tower, The Quayside, which is seldomly visited during the weekends, so expect a quiet dinner!There's a nice patio outside the restaurant with a good open view. Perfect for a glass of wine! The restaurant is very nicely decorated as well.We had the crab meat nacho. My god the nachos were delicious!! The dish was oven baked so the nachos were nice and warm. The sauce was superbly appetizing and crab meat

We had the crab meat nacho. My god the nachos were delicious!! The dish was oven baked so the nachos were nice and warm. The sauce was superbly appetizing and crab meat was generous. A perfect dish of nachos! Would probably come back solely due to this!

The surf and turf also looked amazing, generous portion of steak, nicely caramelized~

The grilled chicken reminds me of nandos. The peri peri sauce brings back nostalgic memories. Very lovely indeed.
2020-01-18
2020-02-02 635 瀏覽
放工走到牛頭角,與友人一訪新商場的空中花園和新餐廳,欣賞牛頭角的晚上。餐廳內都是穿着筆挺醒目行政套裝的上班族,下班後來到這裏,摸着酒杯聊天。這裏有半露天位置,加添悠閒感。簡單地點了兩款主菜,享受下班時間寧靜商業區中的熱鬧一角。桌上放着微微閃爍的小蠟燭,在微暗的環境下更讓人放鬆心情。入口處還有吧枱,除了享用西餐,也可只與同事友人小酌兩杯。蟹肉香草茄汁扁意粉($138),香草灑在意粉面上,攪拌一會,讓意粉沾上點草香。蟹肉與茄汁充分混和,每一口都同時吃到這兩款食物的味道。意粉充分掛汁,所以每一口都嚐到鮮鹹的蟹肉味和微酸的茄汁,而且非常柔滑。吃了一口,急不及待再吃下一口,幸意粉量多,不會多吃幾口就吃清。Surf n turf 燒肉眼牛扒配大蝦薯條($238),一大碟牛扒與薯條,很適合兩人分享。熱燙而鬆軟的厚身薯條,炸得金黃,帶着濃郁香軟的薯條味,配上茄汁,惹味非常。一大片厚肉眼牛扒,切開是半熟的粉紅,沒有滲出血水,兩人分享也會飽肚。清簡的香草調味,更能品嚐真正的牛扒肉味。大蝦厚肉爽而彈牙,外層燒得香脆,內層鮮爽,兩隻大蝦剛好一人一隻。吃過晚餐,說英文的外籍店員主動給我們兩杯冰水。正值晚市繁忙時

Surf n turf 燒肉眼牛扒配大蝦薯條

吃過晚餐,說英文的外籍店員主動給我們兩杯冰水。正值晚市繁忙時間,附近的位置滿座,但他能同時顧及其它食客,服務態度友善。
題外話/補充資料: 加一服務費
2020-01-14
2020-01-31 88 瀏覽
觀塘海濱旁,新落成開業的海濱匯,有不少新開的餐廳。來到Flames的門口,門口位置就是廚房,看似要明目張膽地展現如何炮製美食。我們選擇了靠近露天空間的座位,感覺開揚,心情也豁然開朗。近來盛行喝手工生啤,這裡也有好幾款提供,就點了love craft及hero來,入口清爽醒神,充滿果香。生啤跟香炸食物是絕配,就點了黑松露薯條及香辣炸雞來佐酒。薯條炸得外脆内軟,配上黑松露就更香口惹味。炸雞大大件,炸得皮酥肉嫩。燒大蝦配香草蕃茄汁意粉香草蕃茄汁香濃,意粉掛汁度高,每條都能沾上蕃茄醬,大蝦肉嫩軟彈。

2019-12-11
2020-01-24 125 瀏覽
和朋友在觀塘海濱散步走到牛頭角附近的新商廈 餐廳有些座位採取半露天的開陽設計放工跟同事來happy hour可以喝一兩杯 享受日落的氣氛首先來了一沙律蔬果材料本身已很新鮮而且粟米都是新鮮扒下來不需要什麼沙律醬只是下了一些簡單的調味就已經很棒=FFC=雞肉烤得好香而且肉嫩好juicy因為那個醬香辣實惹味 有點無法形容所以便問了店裏的員工原來是自家調製的葡萄牙醬再加入Mayonnaise=芝士雞肉燒忌廉薯仔批=最初以為他真的是有批底的 原來沒有的哈哈感覺有點像美式的奶油烤薯仔主要材料都是薯仔雞肉煙肉芝士香濃的奶油汁加芝士焗真的是超邪惡薯仔淋到適中很入味 煙肉的油香整個層次感更什=Hendrick’s Appletini=$88青蘋果口味 Gin White Wine Base所以不會很甜 一有清新的感覺=Frozen Margarita=$98 Margarita 中tequila的苦是整杯飲品中的關鍵要用青檸汁的酸中和這苦感覺還不錯吧
和朋友在觀塘海濱散步

主要材料都是薯仔雞肉煙肉芝士
香濃的奶油汁加芝士焗真的是超邪惡
薯仔淋到適中很入味 煙肉的油香
整個層次感更什

Frozen Margarita /Hendrick’s Appletini
=Hendrick’s Appletini=$88

2020-01-10
FFC
芝士雞肉燒忌廉薯仔批
2020-01-24 83 瀏覽
今日來到觀塘的海濱公園散下步,夜晚便在附近找餐廳食個晚餐。在Openrice 找到這家新開的西餐廳 Flames, 正在做主菜買一送一的優惠,於是決定選這家。餐廳環境裝修新穎,有格調,簡約高雅,門口有一個半圓形的酒吧。今晚客人都很多,建議先訂位。我和朋友選了兩個主菜,還有小食和甜品等可選擇。燒肉眼牛扒配大蝦薯條份量很大碟,熱騰騰,肉眼牛扒燒得外脆內軟,切開後肉汁緩緩流出,嫩滑鮮甜,牛肉味濃郁。大蝦蝦肉彈牙爽甜,美味可口。薯條香脆惹味,夠粗身,入口爽脆香甜。香草蕃茄汁燴牛肉面扁意粉香草蕃茄汁香濃而入味,鮮甜美味,扁意粉炒得剛好熟,彈牙滑溜。牛肉面燴得十分軟稔,肉質彈牙煙韌,香甜而不油膩。

我和朋友選了兩個主菜,還有小食和甜品等可選擇。

燒肉眼牛扒配大蝦薯條

香草蕃茄汁燴牛肉面扁意粉
2020-01-22 71 瀏覽
最近聽聞一間面對觀塘海濱長廊一座新落成的商廈內,開了一間頗高質素的西餐廳,今日黃昏約了友人,先在海濱長廊行了一會,便來到餐廳《Flames》。餐廳白色為主,開放式的設計,一張大型吧檯,座位擺設尚算濶落。晚上不設套餐,我們兩人點了多款食物一同分享。蘑菇忌廉湯 - 香濃幼滑,湯的份量頗多,祗售$28,非常超值。蟹肉番茄香草扁意粉 - 蟹肉鮮甜,番茄香草醬汁調校適宜,扁意粉有咬口,相當滋味。芝士雞肉燒忌廉薯仔批配沙律-傳統英式菜餚,以前居住在英國,對此菜式,情有獨鍾,今次吃到的沒有另外失望。

晚上不設套餐,我們兩人點了多款食物一同分享。

芝士雞肉燒忌廉薯仔批配沙律
2020-01-19 83 瀏覽
牛頭角附近有很多新的商業大廈,但是很少機會去這裏附近的食肆一試,今日剛剛見完客就有機會了,左選右選還是情歸這店,因餐廳是開放式的給人輕鬆的感覺。 當日有一點點寒冷就選是日餐湯暖身,真的非常熱辣辣,蘑菇湯味道濃郁,菇味四散,還有一點點的蘑菇碎增添口感。蟹肉香草蕃茄汁扁意粉,蟹肉極多,醬汁香濃美味,扁意粉烹煮得軟硬適中,最重要是份量充足。1/2葡式香辣椒雞配香烤雜菜,當這主菜上枱,使我感覺非常震撼,因雞的分量真的很大,這個做法通常會比較鞋口,但這個做得不錯,另外香烤雜菜也不能放過,因經烤的烹煮手法後,蔬菜的糖份也焦糖化,感覺更加香口,大家必要試一下白椰菜花及西蘭花。味道: 必試環境: 開放舒適衛生: 整潔服務: 殷勤抵食: 超值因份量充足
左選右選還是情歸這店,
因餐廳是開放式的給人輕鬆的感覺。

味道: 必試
環境: 開放舒適