2021-06-10 3298 瀏覽
昨天到牛頭角朋友公司,居然給我發現一間靚景正美食餐廳 (Flames),餐廳分室內室外兩個格調,而且座位都算寬躺,尤其是戶外座位,加上太陽傘,既浪漫又型仔👍🏻,最啱我相機先食的人(打咭)。🤣🤣Cereusly $88Cereusly beer以往在美國才可喝到, 酒帶有濃郁果香、草香, 美式IPA 「Indian Pale Ale」, 麥芽的烘焙程度剛剛好, 迷人的金黃色, 最適宜慢慢品嚐一族. Hangry Donut $88味道有少許微酸、清新小麥啤和洛神花味, 酒色帶點小粉紅, 泡沫豐富綿密, 難怪我的女性朋友咁喜歡…! Chicken Margherita Pizza $78雞肉嫩滑有水份, 正好與脆餅底有強烈對比, 加上豐富醬料, 令胃口大增不少.😘😋 Crab Meat Nachos $128座酒不可缺少的脆片, 配料有火腿、蟹肉、鮮蕃茄粒、洋蔥、香草、茄粒和自家製沙律醬, 無得輸.🥰 Crab Meat Pasta $158蟹肉、香草、蕃茄粒意粉, 味道很有層次, 最先會感覺到芝士和鮮茄的香, 之後會食到一絲絲蟹肉帶出的海鮮口感. 1/2Kg Mussels $198白酒

Cereusly $88
Cereusly

Hangry Donut $88

Chicken Margherita Pizza $78

Crab Meat Nachos $128

Crab Meat Pasta $158

1/2Kg Mussels $198
白酒煮鮮青口, 牛油加上蒼惹味蒜蓉, 一試難忘.

吃飽飽後剛到日落時間,當然唔會放過這個迷人風景,日落、郵輪碼頭、音樂噴泉、海濱長廊…,肚子和腦子非常滿足。 😎

2021-06-09
Cereusly
2021-06-09 98 瀏覽
有時早少少落海濱跑步都會經過呢度,見到啲人喺戶外位 有燈光格調 喺度chill好鬼羨慕🤩 今次終於過咗嚟親身體驗🤤Periperi chicken burger 啲肉多到呢!影完相,我拎走咗一大塊先開始食,食完個burger再食多塊肉😅😂 一定係我個口唔夠大🤦🏻‍♂️再試埋牛頰肉扁意粉!個牛頰肉係 勁。軟。稔。!我諗係冇牙都食到咁滯🙈侍應見我地影相打緊燈 勁有心咁拎埋隔離嘅燈仔方便我地😂如果唔係揸咗車,一定會喺度摸摸杯底!🍷🍾

侍應見我地影相打緊燈 勁有心咁拎埋隔離嘅燈仔方便我地😂
如果唔係揸咗車,一定會喺度摸摸杯底!🍷🍾
  • 香草蕃茄汁燴牛面肉扁意粉
2021-06-09 139 瀏覽
去完觀塘海濱公園,就到海濱匯醫肚。星期日的海濱匯只得兩間食店有開,這間Flames 便是其一,環境開揚,設有室外及室內座位,有陽光照入餐廳,感覺舒服。食物餐牌選擇不多,主打澳洲菜。餐廳的燒雞尢其出名,可以點半隻,怕太多肉,亦可以點葡式燒雞漢堡配薯條($168), 份量十足,烘過的包金黃香脆,夾著兩塊厚厚的微辣燒雞,燒雞燒完仍然juicy 不乾身,生菜可中和油膩感,另外有粗身香脆的薯條配搭,邪惡又惹味。蟹肉香草忌廉蕃茄汁扁意粉($158), 每條扁意粉都沾滿忌廉蕃茄汁,很creamy, 酸酸咪咪很開胃,食到一絲絲的蟹肉,好味。$38 一個沙律菜,份量都頗多,很抵食。這裡的drink list 反而頗多選擇,點了一杯很美的mocktail- Strawberry lover 來配襯,很完美了。

$38 一個沙律菜,份量都頗多,很抵食。

2021-06-08 121 瀏覽
星期五晚本身約咗去尖沙咀食,點知又逃不開ot ,搞到老公等咗我成個鐘頭,我又急肚餓,唯有去附近食, 上網搵了這一個評價相當不錯嘅西餐廳,而且位於海濱,夜上人流較少,因為不屬於觀塘市中心所以佢去碰下運氣,好開心真係仲有兩個位。餐廳有個好大嘅露台,outside area可以望到整個海濱公園,但一早已滿座,我們只得了靠門口位置。我哋兩個人叫咗一了一個前菜炸雞 ,一個雞肉漢堡,一個意粉,兩杯飲品。 嚟到之後每一份都好大份,超好食,食到飽到頂胃。香辣炸雞,數唔到有幾多塊, 鬆脆,唔會硬到介咀,好食過出面好多專賣炸雞的韓式店。葡式雞扒漢堡配炸薯條, 嚟到嚇親,好大份量。有兩大塊雞排,有Piri 醬,帶微辣,非常好味, 麵包鬆軟厚身, 淨係食呢個都已經飽曬。蟹肉香草蕃茄意粉, 厚厚的蟹肉,加上微酸蕃茄及creamy忌廉,開胃又美味,只可惜太飽了,所以只完成一半。另外飲品的水蜜桃茶同荔枝茶都係手搖的,一點都不馬虎。有靚景,又好味,食完又可以去行下海濱,感覺良好。

另外飲品的水蜜桃茶同荔枝茶都係手搖的,一點都不馬虎。

有靚景,又好味,食完又可以去行下海濱,感覺良好。

葡式雞扒漢堡配薯條
蟹肉 蕃茄 忌廉意粉
葡式雞扒漢堡配薯條
蟹肉 蕃茄 忌廉意粉
2021-06-08 63 瀏覽
.去開觀塘行街 喺海濱公園坐吓同朋友傾吓計之後覺得肚餓 就搵吓附近有咩好食啦之後就發現咗喺海濱匯呢一間Flames商場入邊其實冇乜嘢 得一兩間餐廳開唔知係疫情關係定點啦 因為都有啲靜😧.我就叫左個Chicken Burger 最鍾意食雞!佢嚟到我嚇一嚇 超大個啊 其實我食唔哂啊😜.佢個薯條都好好食啫🤤記得OpenRice 訂位啊 主菜同小食會有8折啊🤗嘻嘻 呢度環境都唔錯 好啱傾偈 值得推薦!.🥢Flames (海濱匯) (觀塘)📍觀塘海濱道77號海濱匯1樓2號舖
去開觀塘行街
喺海濱公園坐吓同朋友傾吓計
之後覺得肚餓 就搵吓附近有咩好食啦
之後就發現咗喺海濱匯呢一間Flames
商場入邊其實冇乜嘢 得一兩間餐廳開
唔知係疫情關係定點啦 因為都有啲靜😧
我就叫左個Chicken Burger 最鍾意食雞!
佢嚟到我嚇一嚇 超大個啊 其實我食唔哂啊😜
佢個薯條都好好食啫🤤
記得OpenRice 訂位啊 主菜同小食會有8折啊🤗
嘻嘻 呢度環境都唔錯 好啱傾偈 值得推薦!
🥢Flames (海濱匯) (觀塘)
📍觀塘海濱道77號海濱匯1樓2號舖
2021-06-07 131 瀏覽
難得到左星期日,工作辛苦左咁多日,其實只要舒服悠閒就已經好滿足呢日黎到觀塘海濱吹下海風,入夜開始肚餓,就係附近搵到呢間Flames見到佢半開放式既環境,加上開始日落,輕輕既自然風,微暗既環境,真係好放鬆好舒服首先叫左杯Spooky Shake,奶香味十足,細滑。而且入面有一粒粒棉花糖,更加增添左口感Rainbow Smoothie,見到真係好靚,粉紅色少女風好清甜,豐盈既士多啤梨味同果香,飲到唔想停!蟹肉香草忌廉蕃茄汁扁意粉,蕃茄味道突出,見到上面佈滿一梳梳既蟹肉,好足料整體夠creamy燒肉眼牛扒配大蝦薯條,薯條金黃色,每條都好粗身,熱辣辣大蝦新鮮,肉質彈牙牛扒叫左5成熟,一切開就見到顏色好靚!非常粉嫩,肉味豐富,而且肉質腍滑,完全唔韌,幾乎係入口即溶好高質

好清甜,豐盈既士多啤梨味同果香,飲到唔想停!
整體夠creamy

燒肉眼牛扒配大蝦薯條,薯條金黃色,每條都好粗身,熱辣辣
大蝦新鮮,肉質彈牙

好高質
  • 蟹肉香草忌廉蕃茄汁扁意粉
  • 燒肉眼牛扒配大蝦薯條
2021-06-04 122 瀏覽
自從觀塘海濱長廊出現噴泉😅後,附近的工廠區和食肆亦都受到注目。這間位於牛頭角海濱道的西餐廳是附近上班族休閒好地方,提供室內外選擇,即使是坐在室外,依然會有冷氣涼風,不會太熱。餐廳設計華麗時尚,以白色為主調,水吧以彩色光環點綴,十分吸睛 我們最後選擇到戶外,可以享受寬敞且寧靜的環境。餐廳提供多款主食和酒類優惠,我們分別點了Crab Meat Linguine (蟹肉意粉) Pan fried fish fillet & Vegetable (煎魚片配蔬菜) 作主食。蟹肉意粉份量比想像中多,上面鋪了些香草和蘿蔔蓉,建議意粉和蟹肉要先拌勻才食用,忌廉蕃茄味道清新,不會偏酸/油膩,一絲絲蟹肉拌著意粉煎魚片上面鋪了多種香草和黑松露忌廉汁,非常吸引,而烤焗過的青瓜/紅蘿蔔鮮甜索汁,是魚肉很好的配搭。最後才上是日甜品,是法式焦糖燉蛋配紅莓,酸甜交融,為這個晚餐畫上一個完美句號

我們最後選擇到戶外,可以享受寬敞且寧靜的環境。

2021-05-26
2021-05-31 104 瀏覽
來到牛頭角海邊,見到有間餐廳都幾出名就坐低咗。餐廳位於海濱匯內,都幾新,餐廳顧客很多,大部份都係一家人來食。友人說平時中午會排晒隊。餐廳採用開放式,可以見到廚師係廚房內煮食。顧客可以選擇坐喺室內定室外。在餐廳可遠眺mega box.炸魚薯條- 份量很充足,超多薯條。炸魚很大份,外脆內軟,有魚的鮮味,配上塔塔醬,更fresh。蟹肉香草蕃茄汁扁意粉 - 個意粉醬由蕃茄忌廉煮成,口感creamy , 但又不會太頂胃,而意粉口感煮到剛剛好,不會太淋同太硬。Strawberry love - 外表很精美,上面嘅士多啤梨畫龍點睛。

2021-05-28 84 瀏覽
難得今日早放工,就同男朋友周圍搵吓有咩靚景餐廳啦。今次係去近九龍灣嘅一間餐廳,由德福行過去其實都唔遠。係一棟好新嘅商業大廈入面,餐廳其實幾好feel同view,如果唔係因為天氣太熱我都想試吓坐室外chill一chill。.Surf n turf n fries三樣嘢食都好正,薯條超脆,即使上枱隔咗一陣食都好脆。牛扒我哋叫medium,好嫩滿又唔會overcooked。而兩隻蝦,唔會老再加上有男朋友剝殼,正!Pan fried fish fillet 幾欣賞佢嘅雜菜,連一向唔鍾意食菜嘅男朋友都讚不絕口,而魚嘅味道就normal,好滑。張枱都爭啲放唔晒我哋嘅嘢食,最後埋單四百幾五百蚊。
Surf n turf n fries
Surf  n  turf

Pan fried fish fillet
Pan  fried  fish  fillet

張枱都爭啲放唔晒我哋嘅嘢食,最後埋單四百幾五百蚊。
Surf  n  turf
Pan  fried  fish  fillet
2021-05-28 118 瀏覽
次次經過都排長龍,今日提早一小時食lunch ,見到有位,立即想入去,怎料原來要人齊才可以入坐☹️,所以叫我朋友行快啲,否則我不可以坐喺我理想的坐位😅待人齊後,我立即要求坐在最近戶外的一張枱,方便打卡😆!侍應放下餐牌後提我們用膳時間只有45分鐘,所以我們加快速度看及落單😁!Chicken & Rice :我order 1/4 件雞,我覺得應該足夠,一上餐🤩,我當然是相機先食(難得戶外的view 好靚😄,然後慢慢切肉質嫩滑的雞俾肉,再配上炒飯,如果可以的話,我應該要求少飯😂同事order Chicken & salad🥗,他Order half chicken, 如果是女仔食,一定不可以KO ,半隻雞真的好飽!另外一個同事order Chicken Burger & 🍟,他說雞肉好滑,每一口也很滿足!

待人齊後,我立即要求坐在最近戶外的一張枱,方便打卡😆!

,如果可以的話,我應該要求少飯😂
Chicken  (1/4)&  rice

Chicken  (1/2)&  salad

Peri  Peri  Chicken  Burger
Chicken  (1/4)&  rice
Chicken  (1/2)&  salad
Peri  Peri  Chicken  Burger
難得係小寶學校假期,所以帶佢嚟到海濱長廊公園度玩,妹妹之前係牛頭角返工,醒起佢曾經提過牛頭角有間餐廳坐得好舒服嘅,所以就帶小寶過嚟食late lunch。嚟到嘅時候大約係下午2:30,現場座位仲有一半人。由於當日都比較曬,所以我哋坐喺室內,望住出邊陽光普照嘅天空,感覺好舒服!由於近排做緊生酮/低碳飲食,所以做咗食肉獸一向喜歡吃炸雞,睇到網上食評介紹炸雞,我當然唔會放過,唔好睇佢以為量唔多,有成十幾件,保證包你滿足。炸雞外脆內軟,伴有辣醬,辣醬味道很特別,十分開胃,拍得住韓國炸雞!小寶係芝士發燒友,佢一見到"芝士肉醬"四個字已經眼睛發亮,結果都係敵不過粟米片嘅澱粉質誘惑。上菜時,我哋兩個搶着食,芝士肉醬餡料甚多而且十分濃郁,完全掩蓋左粟米片,如果晚上加一杯啤酒簡直Perfect!點左兩個小食,主菜打算點牛扒,但係因為時間關,所以已經賣晒。職員介紹春雞。外邊的燒汁香草濃郁,小寶十分滿意,燒雞比較香脆乾身,伴點醬料一齊食十分野味!天氣咁熱,食咗咁多肉,當然唔少得點杯嘢飲,小寶點咗檸檬特飲。嚟到竟然係紅色,好靚呀!小寶形容為"超好飲",睇見都賞心悅目!而我點咗Iced Cappucino, 我

由於近排做緊生酮/低碳飲食,所以做咗食肉獸
FFC

而我點咗Iced Cappucino, 我堅持努力走糖,即使唔落糖都超級好味,奶和咖啡比例十分完美,簡直是夏日之Chill

下次再過嚟,我要同best friend過嚟,加埋杯cocktail please!

2021-05-21
FFC
2021-05-26 77 瀏覽
呢到同觀塘市中心有一段距離,但係海傍就比較寧靜,露天位置仲有唔少人喺度飲酒,啱晒放工來輕鬆一下!香辣炸雞呢度嘅炸雞出乎意料咁好食,好有驚喜,炸到外脆內軟之餘,仲啖啖肉充滿肉汁,配埋個辣醬更加惹味。蟹肉香草忌廉汁扁意粉香濃嘅忌廉汁加上蕃茄味道更清新,仲有鮮甜既蟹肉令層次更豐富,意粉仍然保持少少彈牙嘅口感唔會太軟,索晒d醬汁令人一口接一口食唔停。燒肉眼牛扒配大蝦薯條叫左medium煎得啱啱好,入面仲保持粉嫩亦唔會有血水,肉質都幾嫩滑,大蝦已經開左一半容易拎d肉出嚟食,肉質爽口鮮甜,跟餐嘅薯條亦都分量十足而且香脆可口。

蟹肉香草忌廉汁扁意粉

2021-05-26 325 瀏覽
今日由北角坐船去了海濱長廊行,由官塘碼頭行去盡頭不用半小時就到達九龍貨倉附近。因為太熱去了對面商廈找地方坐。到了Flame,名字有點熟,之前去過鰂魚涌同名,感覺不錯就入去食飯。先嘟完安心再量體溫,侍應帶位入坐。環境不錯,地方寬敞,外面有露天茶座,苦不是怕熱我會選擇露天坐。🥩燒肉眼牛扒配大蝦薯條:賣相不錯,見到咁大塊牛扒已很滿足,再配埋兩隻大蝦更加驚喜。肉眼扒要求5成熟,切開後肉汁滲出,咬下去肉質軟稔,容易入口,不會太硬,5成剛熟,沾上黑椒汁更美咪味。🍟薯條外脆內軟,香脆可口,超好味!🍤大蝦大大隻,爽口彈牙,一對大蝦鮮甜惹味。🍗1/2葡式香辣燒雞配香烤雜菜:燒雞肉質鮮嫩,雞皮燒脆可口,切開雞髀肉汁油滲出,感覺夠juicy。本身喜愛辣,沾上秘製辣醬,更惹味!可以選薯條,但之前主菜已選,所以烤雞選擇烤雜菜,用薯仔、紅蘿蔔、翠肉瓜作配菜,感覺健康一點點。🍹Strawberry lover:新鮮士多啤梨及🍋,甜度恰到好處,喝了好香士多啤梨及桃味,夠清涼飲料。
先嘟完安心再量體溫,侍應帶位入坐。
🥩燒肉眼牛扒配大蝦薯條:
🍟薯條外脆內軟,香脆可口,超好味!
🍤大蝦大大隻,爽口彈牙,一對大蝦鮮甜惹味。

1/2葡式香辣燒雞配香烤雜菜
本身喜愛辣,沾上秘製辣醬,更惹味!
Strawberry lover
1/2葡式香辣燒雞配香烤雜菜
Strawberry lover
2021-05-24 2233 瀏覽
之前和朋友來過觀塘海濱跑步,很喜歡這裡的環境,於是就找一下附近的餐廳,打算和朋友再次到觀塘海濱散步及來個晚飯。在網上找到這間餐廳,發現環境很Chill,食物也不錯,就來了。不過由於我非常怕熱,所以我選擇了坐室內位置,但同時亦想感受戶外氣氛,就坐了接近室外的座位。和朋友選好餐及飲品後,飲品好快上了,看著太陽慢慢落山,環境非常寫意,我們分別點了蘋果汁$38及凍檸茶$28,蘋果汁是我點的,我原本以為是類似飛機餐的蘋果汁,原來外觀很有Cocktail感覺,亦加了一片青蘋果做點綴,外形上絕不馬虎,蘋果味亦很濃。主菜來了,我和朋友是Share吃的燒大蝦配香草蕃茄汁扁意粉$158:-意粉充滿著濃濃的蕃茄蓉,中間亦有洋蔥粒和蒜粒,非常香口-意粉質感軟硬度適中,而我本身亦非常喜歡扁意粉-有兩隻大蝦,我和朋友就一人一隻-蝦頭有膏,經煎香過後非常滋味,蝦身肉身夠厚,亦爽口彈牙-煎過後的香氣提升到另一個層次1/2葡式香辣燒雞配薯條$168:-雞已經切好了兩件,我和朋友Share吃非常方便-雞皮烤得不止口感很脆,而且充滿香味,肉質嫰滑多汁,亦不油膩,值得一讚-薯條亦是新鮮炸起,厚切薯條啖啖薯味,再配上香草粉,吃

主菜來了,我和朋友是Share吃的
燒大蝦配香草蕃茄汁扁意粉$158:

-意粉充滿著濃濃的蕃茄蓉,中間亦有洋蔥粒和蒜粒,非常香口
-意粉質感軟硬度適中,而我本身亦非常喜歡扁意粉
-有兩隻大蝦,我和朋友就一人一隻
-蝦頭有膏,經煎香過後非常滋味,蝦身肉身夠厚,亦爽口彈牙
-煎過後的香氣提升到另一個層次

1/2葡式香辣燒雞配薯條$168:

-雞已經切好了兩件,我和朋友Share吃非常方便
-薯條亦是新鮮炸起,厚切薯條啖啖薯味,再配上香草粉,吃得非常滋味

最後我們點了甜品
朱古力棉花糖夾心餅配雲尼拿雪糕$78:

-這個甜品在網上見很多人都點,所以就試一試
-外形非常漂亮,女孩子都會喜歡的
-值得一讚的絕對是經烤過的棉花糖,口感煙煙韌韌
-有烤過的香氣再配棉花糖的甜味,非常美味,這相信是我吃過最好吃的棉花糖
-雪糕配上旁邊的脆脆,豐富了口感
-棉花糖底下的夾心餅類似蛋糕質感,有濃濃的朱古力味。

完成整頓晚飯,再配上甜品,之後再到戶外位置觀賞了一會,覺得今晚很美滿。

2021-05-23
2021-05-24 62 瀏覽
當日喺觀塘APM搭15A巴士喺觀塘海濱花園站落車過馬路行過對面就係海濱匯如果喺牛頭角站行過去都要行9分鐘㗎星期五晚去食好彩前一日有打電話去訂位去到全場都滿座啊-雖然安排坐室內位置但隔離個門喺大大開住咗㗎夏熱天時都咪話唔熱啊不過坐低咗一陣之後都感受到冷氣所以成餐飯都唔會熱住食嘅放心😌-💠Fish & Chips $188Flames 嘅 Fish 好好食!推介比大家,魚肉厚身,質地軟滑,比想像中高質,但塊皮炸得有啲鹹,條魚我地都有食晒,但塊皮食到最後太鹹就冇食到嚕。粗切薯條🍟炸得脆食到有薯仔香👍🏻💠蟹肉香草忌廉蕃茄汁扁意粉 $158扁意粉硬度適中有咬口,配埋蕃茄汁好開胃,蟹肉份量都唔少㗎地點好近觀塘海濱公園食完飯可以去海濱公園散吓步先返屋企☺️📍Flames (海濱匯) (觀塘)🔎觀塘海濱道77號海濱匯1樓2號舖 #flameshk
當日喺觀塘APM搭15A巴士
所以成餐飯都唔會熱住食嘅放心😌
💠Fish & Chips $188
Fish  &  Chips

💠蟹肉香草忌廉蕃茄汁扁意粉 $158
扁意粉硬度適中有咬口,配埋蕃茄汁好開胃,蟹肉份量都唔少㗎
🦀Crab  meat  pasta

地點好近觀塘海濱公園
食完飯可以去海濱公園散吓步先返屋企☺️

📍Flames (海濱匯) (觀塘)
🔎觀塘海濱道77號海濱匯1樓2號舖

#flameshk