2021-05-23 71 瀏覽
今日同朋友行塘海濱花園行到肚餓就附近搵下野食,見到呢間好似唔錯就決定試下。餐廳有分室內室外,餐廳外面有露天座位,地下鋪滿草地,感覺休閒,偶爾有涼風吹過,十分舒服。🥄是日湯 $38我地都鐘意飲湯,所以叫左兩個是日湯,今日係蘑菇忌廉湯,蘑菇忌廉湯非常濃郁,陣陣香濃蘑菇味道,入口非常creamy。🍴燒肉眼牛扒配大蝦薯條 $258有點意外份量都幾大,大蝦烤得香口,肉質爽口彈牙。而肉眼牛扒雖然係燒但一D都唔乾,肉汁豐富。另外仲有炸到香脆又有薯味既薯條,好滿足。🍴葡式香辣燒雞 $168燒雞上碟時熱辣辣,雞皮香口,而且無肥肉,肉質唔會過柴,而且比想像中大隻,配埋特制既醬汁,香辣又惹味。我地6點入座都算早,但餐廳已經差唔多滿座,而且唔少人都舉酒談歡,可見都係一個休閒好去處。

🥄是日湯 $38

🍴燒肉眼牛扒配大蝦薯條 $258

🍴葡式香辣燒雞 $168

2021-05-20 116 瀏覽
之前就有食過呢間餐廳,佢唔單只環境靚,就連食物質素都好高🤩所以上司話請食lunch我二話不說即刻揀呢間!燒肉眼牛扒配大蝦薯條 $258牛扒無可挑剔,叫5成熟就真係啱啱好!肉質一啲都唔會韌~又夠哂厚真係好正!薯條熱辣辣,外脆內軟上面仲有調味粉,味道更豐富~特別一讚個茄汁,同普通嘅有啲唔同,多咗少少酒味!好鍾意💞燒大蝦配香草蕃茄汁扁意粉 $158大蝦size都算係大,肉質唔錯👍🏻 意粉醬令我好有驚喜,食得出有新鮮蕃茄嘅味道!成件事好fresh🤩Cappucino $32幾香~性價比唔錯Peach Tea $38正常發揮~唔會太甜幾好~
之前就有食過呢間餐廳,佢唔單只環境靚,就連食物質素都好高🤩
所以上司話請食lunch我二話不說即刻揀呢間!

燒肉眼牛扒配大蝦薯條 $258

燒大蝦配香草蕃茄汁扁意粉 $158

Cappucino $32
幾香~性價比唔錯

Peach Tea $38
正常發揮~唔會太甜幾好~
2021-05-19 84 瀏覽
公司附近高質飯堂今日開完會又黎飯堂開餐, 但因為已過lunch hour, 所以我地叫main manu.🌟燒肉眼扒配大蝦薯條$258平時lunch 冇食過牛扒, 今次就嗌下啦。牛扒份量十足, 亦唔會overcook, 好香牛味。 試得過!呢碟真係要share, 一個人食會好飽。🌟蟹肉香草忌廉蕃茄汁扁意粉 $158平時lunch 必點item, 食到底都重有蟹肉, 佢係真蟹肉, 因為你食食下係會食到蟹殼既😂😂🌟Rainbow Smoothie $78同甜品怪食飯既壞處, 就係會引你叫d 邪惡既野, 例如呢杯smoothie, 朋友一聽有movenpick 雪糕打出黎,就話要嗌畀我🤦🏻‍♀️係正既 又唔會勁甜, 為呢個late lunch 添上完美既ending.🥰同埋有時openrice 訂台會有折。 唔好蝕呀!
公司附近高質飯堂

🌟燒肉眼扒配大蝦薯條$258

🌟蟹肉香草忌廉蕃茄汁扁意粉 $158

🌟Rainbow Smoothie $78

同埋有時openrice 訂台會有折。 唔好蝕呀!

2021-05-19 70 瀏覽
今日來到位於牛頭角的Flame, 估唔到一眾商業大廈入面竟然有一間咁chill的餐廳。可能太遲來的關係,室外已滿,今次唯有先試試食物質素如何,下次再來感受下,chill下。蟹肉香草忌廉蕃茄汁扁意粉呢個意粉真係好味到無得彈,忌廉蕃茄汁非常濃郁,蟹肉非常多,一點都不吝嗇,扁意粉的軟硬度適中,每啖意粉都能沾上蟹肉和忌廉汁,不用5分鐘已俾我地吃光,就知佢有幾好食啦!芝士雞肉燒忌廉薯仔批配沙律唔好睇佢外表普普通通,但原來味道都不錯,入面有滿滿的忌廉汁,雞肉嫩滑,最底有一層層的薯仔,加埋煙肉,口感非常豐富。黑松露薯條即叫即炸,外脆內軟,再加上黑松露,特別香口,而且份量好多,加上價錢合理,cp值很高呢!

蟹肉香草忌廉蕃茄汁扁意粉

芝士雞肉燒忌廉薯仔批配沙律

黑松露薯條
2021-05-18 1462 瀏覽
觀塘海濱長廊海濱匯,環境寧靜舒服,有好幾間特色餐廳,今次試了另一間名為Flames。餐廳餐飲設於入口圓形位置,裝修比較耀目。餐廳設有室內及室外坐位,白天時有陽光照射應該令人感到舒服。餐牌只有一頁,選擇不多但種類齊備。飲品選擇較多,酒精及非酒精類俱備。忌廉雜菌湯是日餐湯為忌廉雜菌湯,上枱時一大碟的,份量十足。味道方面,雜菌湯入口順滑,菇菌味道香濃。沙律菜沙律菜與餐湯一樣,同樣另加三十八元。沙律菜賣相不錯,最驚喜是有黑欖碎,味道芳香濃郁,帶有輕輕的鹹味。蟹肉香草忌廉番茄汁扁意粉 扁意粉內有不少蟹肉混入其中,鮮甜味美。扁意粉用香草忌廉番茄汁煮成,入口彈牙軟滑,味道香濃。葡式香辣燒雞配香烤雜菜葡式香辣燒雞有半隻之多,不屬春雞類型,件頭很大,一人難以消滅。燒雞辣味不高,皮薄香脆。烤雜菜有翠玉瓜、紅蘿蔔、薯仔,同樣件頭很大,食上兩三件已經很飽肚。蜜桃茶 蜜桃果茶微甜,冰冰凍凍的很適合夏天飲用。

忌廉雜菌湯

沙律菜

蟹肉香草忌廉番茄汁扁意粉

葡式香辣燒雞配香烤雜菜

蜜桃茶

蜜桃果茶微甜,冰冰凍凍的很適合夏天飲用。
2021-05-17
2021-05-17 48 瀏覽
位於觀塘海濱公園前面嘅商業大樓,大家行完海濱影完相可以去呢到嘆冷氣chill下😋😘 ⭐️1/2 葡式香辣燒雞配香烤雜菜 $168⭐味道:7/10👧🏿👦🏻:燒雞外皮烤到微脆有炭燒味,整體肉質以燒雞嚟講算滑嫩,雞髀雞翼位好juicy,只係雞胸會柴啲鞋啲,建議大家唔好一嚟就食髀,會愈食愈dry😉微辣嘅葡式辣醬係成碟嘅靈魂,隻雞除咗外皮都唔太夠味,一定要點醬先好食😋配菜可以簡香烤雜菜或者薯條,其實兩樣都好好食,但因為烤雞始終較dry, 香烤雜菜入面嘅瓜好多汁水潤,所以可以中和一下👍🏻️ ⭐燒肉眼牛扒配大蝦薯條 $258 ⭐味道:8/10👧🏿👦🏻:呢個燒烤味仲出啲,塊扒好大塊,兩隻蝦都好大隻,好多薯條,好足料👍🏻大蝦烤得好香口,唔會悔,應該幾新鮮。肉眼牛扒叫5成熟,生熟度剛剛好,肉質腍有肉汁,整體油脂分布平均,幾驚喜!薯條香脆微辣都幾正😍

⭐️1/2 葡式香辣燒雞配香烤雜菜 $168⭐

味道:7/10

️ ⭐燒肉眼牛扒配大蝦薯條 $258 ⭐

味道:8/10

2021-05-17 67 瀏覽
喺觀塘返工嘅好處係食店多 好多唔同種類嘅菜式都有 基本上你想食乜都一定可以揾到 不過同時地 劣食都比較多🙈之前同同事嚟過一次Flames 覺得環境好好 坐得好舒服 而且食物質素都好高 價錢定位都好合理 性價比高☺️所以今次趁收早帶埋Oppa過嚟食過dinner◾1/2 Peri Peri Chicken上次食過燒雞漢堡覺得好正 所以今次直頭叫半隻雞🐔表皮燒到脆脆地 雞肉夠嫩而且一啲都唔乾 個醬汁都好重要 Peri Peri醬源自葡萄牙 主要用紅辣椒同蒜嚟調配 食落好惹味😋辣味都幾突出 另外可以選擇配蔬菜或者薯條 我哋揀咗蔬菜 分別有薯仔/紅蘿蔔/翠玉瓜◽Crab Meat Linguine呢個係我飛佛啊😍有大量嘅蟹肉 食得出鮮味 配嘅忌廉蕃茄汁調配得好適中 唔會太酸 成件事夾埋好好食啊☺️◾Truffle Fries呢個絕對係性價比極高嘅選擇 $48已經好大份😆但係一啲都唔求其 黑松露有好多 而且薯條都係脆卜卜 就得食得慢放得耐都唔會影響口感今次飽飽食唔落甜品lu 我就飲咗杯橙汁 oppa叫咗杯白酒 飲品選擇都多架 另外仲有cocktail/sangria…等疫情過嚟 一定約班朋友嚟坐ou

◾1/2 Peri Peri Chicken
◽Crab Meat Linguine
◾Truffle Fries

今次飽飽食唔落甜品lu 我就飲咗杯橙汁 oppa叫咗杯白酒 飲品選擇都多架 另外仲有cocktail/sangria…等疫情過嚟 一定約班朋友嚟坐outdoor位置飲返杯🥂
2021-05-07 99 瀏覽
同朋友一早bookmark咗依間餐廳,因為好想食炸雞同薯條!夜晚氣氛真係好適合同朋友飲酒放鬆下!是日湯 (蘑菇湯)見到好多人推薦,果然值得試質地稠度適中,每一啖都充滿蘑菇嘅味道食到一粒粒打碎嘅菇,真材實料又有咬口!香辣炸雞 $78炸雞即叫即炸,每一件都炸得好香脆,又保留到肉汁配搭 Peri Peri 醬,更加惹味,整體偏辣黑松露薯條 $48依個價錢,依個份量,性價比好高!望住店主加咗好多黑松露醬落薯條,好足料!每一條都炸得好平均,外脆內軟!1664 Blanc Draft Beer $78食咁多炸嘢點可以唔飲啤酒呢款啤酒雖然價錢比較貴,不過飲落好順口Sour Apple $68呢杯cocktail ,甜味比酸味重葡式燒雞漢堡配薯條 $168最後仲叫咗一個主食,想試埋依度嘅烤雞雖然冇炸雞咁嫩滑,但有陣類似炭燒嘅燒烤味一個burger夾住兩大件雞,仲有好多菜,好正~餐廳有室內同室外嘅坐位,夜晚好有情調啊

是日湯 (蘑菇湯)

見到好多人推薦,果然值得試
質地稠度適中,每一啖都充滿蘑菇嘅味道
食到一粒粒打碎嘅菇,真材實料又有咬口!

香辣炸雞 $78

炸雞即叫即炸,每一件都炸得好香脆,又保留到肉汁
配搭 Peri Peri 醬,更加惹味,整體偏辣

黑松露薯條 $48
Truffle  Fries

依個價錢,依個份量,性價比好高!
望住店主加咗好多黑松露醬落薯條,好足料!
每一條都炸得好平均,外脆內軟!

1664 Blanc Draft Beer $78

食咁多炸嘢點可以唔飲啤酒
呢款啤酒雖然價錢比較貴,不過飲落好順口

Sour Apple $68
Sour  Apple

呢杯cocktail ,甜味比酸味重

葡式燒雞漢堡配薯條 $168

最後仲叫咗一個主食,想試埋依度嘅烤雞
雖然冇炸雞咁嫩滑,但有陣類似炭燒嘅燒烤味
一個burger夾住兩大件雞,仲有好多菜,好正~

餐廳有室內同室外嘅坐位,夜晚好有情調啊
Truffle  Fries
Sour  Apple
2021-05-02 106 瀏覽
今日想食西餐chill一chill,所以特登揸車去觀塘海濱上邊有間西餐廳,嗰間餐廳氣氛十分之好,仲有露天位,我哋三個人就嗌左兩個main course,一個沙律,沙律就揀咗凱撒雞沙律,芝士粉勁多, 而且凱撒汁滿滿咁包住啲菜,加埋煙肉同埋少少麵包糠,食落口感覺十分滿足。跟住我哋share左個蟹肉忌廉扁意粉,蟹肉十分之多,而且忌廉汁亦都唔會好膩,加埋少少蕃茄酸酸甜甜咁,好容易入口。另外我哋又食咗個雞肉burger,呢個雞肉有香辣粉加落去,而且係個包皮焗到非常鬆脆香口,一啖咬落去真係不得了。
2021-05-02 118 瀏覽
平日很爆滿的餐廳,幸好我哋6:30來到,有戶外,簡直就係城市中嘅花園。先叫drink, Mocktail relax 下Tropical punch and Strawberry Lover🍓, 個名好吸引,飲落甜而不濃,解渴解苦,伴杯的生果食埋,新鮮Menu 食物不多,勝在貴精不貴多。是日餐湯:蘑菇忌廉湯,不錯!雞肉凱撒沙律,清爽蟹肉香草忌廉蕃茄扁意粉,蟹肉打碎撈落蕃茄汁好似個醬咁,蟹肉鮮甜,與忌廉番茄汁很配。食完仲可以行觀塘海濱長廊,浪漫又溫馨。

先叫drink, Mocktail relax 下

Menu 食物不多,勝在貴精不貴多。
是日餐湯:蘑菇忌廉湯,不錯!

雞肉凱撒沙律,清爽

食完仲可以行觀塘海濱長廊,浪漫又溫馨。
2021-05-01 107 瀏覽
首先,有個講英文嘅waitress幫手安排入座。所以我哋一路都用英文交談。由於政府新安排,要喺張表度填上坐邊一個區域。個經理走來話:write your zone ! 。咁我話:how do I know what zone I’m going to sit ? 佢話:u can google. 我話:今日係第一日實施,我唔清楚,呢個係政府嘅安排定係你哋嘅安排?佢用廣東話話:「你講開英文就講英文啦」。
佢用廣東話話:「你講開英文就講英文啦」。

2021-05-01
5 分鐘 (堂食)
下午茶
有次行觀塘海濱長廊,行到尾近九龍灣,望過對面有座海濱匯。原來裡面都有幾間餐廳。其中發現有間FLAMES在1樓。環境唔錯,仲有露天坐位。適逢好朋友生日,就約了在這間餐廳為她慶生。雖然坐位比較窄, 但環境好, 所以都冇問題. 我6:30到了餐廳已經好多人了。好彩我之前已經預先BOOK位。所以一到就可以入座。大蝦配香草蕃茄汁扁意粉$158有大蝦2隻, ;大蝦跟蕃茄醬融合在一起. 令到大蝦有香濃的蕃茄醬.  而且保留了蝦的鮮味. 蕃茄醬又調教得非常好. 不會太傑及不會太酸. 蕃茄肉又多. 而且扁意粉又烚到口感適中. 簡直回味無窮. 燒肉眼牛扒配大蝦薯條$258有大蝦2隻, 燒得好香, 亦保留了蝦的鮮味, 肉眼牛扒4成熟. 當我們切的時候, 心諗為什麼會這麼難切, 好似好韌. 但食落非常有牛味, 又不會韌. 原來是中間有一條白雪雪的牛根. 所以比較難切. 如果避開了這條根. 就冇問題的. 再配埋香脆薯條. 勁正!雞肉凱撒沙律$118好多好多新鮮沙律菜, 是雞胸肉. 但唔鞋. 撈埋沙律汁. 好味呀! 食落爽脆.

大蝦配香草蕃茄汁扁意粉$158

燒肉眼牛扒配大蝦薯條$258

雞肉凱撒沙律$118

慶祝紀念
生日
近觀塘海濱有間環境好chill 嘅餐廳😌 之前已經好想嚟😋餐廳有戶外座位,仲有陽光嘅時間,喺戶外飲杯嘢,望住綠油油一片,都好輕鬆寫意😌 同朋友嚟傾吓偈,飲酒食飯好啱呀😃蟹肉🦀他他焗玉米片🌮($128)先嚟個小食~玉米片烤得香脆,上面加左好多芝士,蟹肉配上他他醬,酸酸甜甜,同cocktail 好夾燒肉眼牛扒🥩配大蝦🍤薯條($258)肉眼扒真係5成熟,肉色粉紅又嫩滑。大蝦烤得剛好,唔會太乾,蝦肉彈牙鮮甜朱古力🍫綿花糖夾心餅配雲尼拿雪糕🍦($78)朱古力布朗尼蛋糕,有濃郁朱郁古力香,比較軟身,唔太甜,好好食😋 配上綿花糖、雪糕、雜莓及杏仁,食得特別開心😁Mojito🌿 ($88)咁靚嘅景🌳好適合配上呢杯清新嘅雞尾酒🍹

近觀塘海濱有間環境好chill 嘅餐廳😌 之前已經好想嚟😋

蟹肉🦀他他焗玉米片🌮($128)

燒肉眼牛扒🥩配大蝦🍤薯條($258)

朱古力🍫綿花糖夾心餅配雲尼拿雪糕🍦($78)

Mojito🌿 ($88)
咁靚嘅景🌳好適合配上呢杯清新嘅雞尾酒🍹
  • 燒肉眼牛扒配大蝦薯條
  • 蟹肉他他焗玉米片
2021-04-27 137 瀏覽
今次黎到海濱公園附近既一間餐廳,佢有户外户內坐位,我地揀左坐户外,涼涼地唔會好熱,户外空間好開揚好舒服,係唔錯既選擇🔸燒肉眼牛扒配大蝦薯條肉眼牛扒又厚又大塊,食落多汁有肉味,兩隻大蝦有一隻煮得過熟了,薯條分量非常多,而且炸到好香脆🔸蟹肉香草忌廉蕃茄汁扁意粉非常濃郁既意粉,蟹肉分量好多,醬汁係比較傑身唔係流質果隻,但反而令每條意粉都吸到足夠嘅汁🔸香草蒜蓉包睇落個樣好似好脆好硬身,但食落口係香脆得來有少少鬆軟,上面有好多蒜蓉同香草,食落非常香🔸Flames Lemonade🔸Tropical PunchLemonade有幾款水果可以揀,今次揀左檸檬,係清新嘅檸檬味,Tropical Punch幾特別,係用black tea做底,加上幾款夏日生果,值得一試

🔸燒肉眼牛扒配大蝦薯條

🔸蟹肉香草忌廉蕃茄汁扁意粉

🔸香草蒜蓉包

🔸Flames Lemonade
🔸Tropical Punch

2021-04-26 104 瀏覽
周日黃昏,來到觀塘海濱長廊音樂噴泉打卡,漫妙和耳熟的古典樂曲配襯下,池水跟著節拍跳動…樂止水停,我牽著愛人的手不期然地順著長廊向牛頭角方向走,看到一座優雅的建築海濱匯佇立眼前,對了!今晚就在這兒用餐。香辣炸雞炸雞賣相好份量多,外皮脆卜卜肉酥香。無油膩感,雞肉煙韌又不至炸得乾硬,口感不錯。另配有芝士加上芥末的醬汁拌著來吃,別有風味。避風塘雞翼西式的避風糖做法無太多油,但蒜香仍在,而且一碟有6隻,這個小食真不錯,兩個人肯定夠食不用爭。燒肉眼牛扒配大蝦薯條選用的澳洲肉眼厚度有6CM至8CM,咬下去啖啖肉香少少酥肉味濃。我落柯打時要求七成熟,肉質剛剛好,軟熟有口感,牛味十足,點醬汁亦不錯。大蝦開邊成半月狀挑了腸,啖啖肉夠彈牙。薯條粗身美式風格大大條,感覺很新鮮,外脆內軟,加上灑在上面的香草調味粉,香辣得來又好惹味。Flames Lemonada這款無酒精特飲是招牌之選,有士多啤梨、柠檬、橙、蘋果、薄荷葉、青瓜……梳打水,可能是酒吧餐廳,特調的確有水準,解油解膩至好。

香辣炸雞

避風塘雞翼