2022-08-14 51 瀏覽
今日用OpenRice 預約了一間在觀塘海濱匯的餐廳食晚飯,單點食物可享有八折,會抵食點。夏天比較遲日落,雖然要和陽光玩遊戲,但可以欣賞到日落,出面的景色綠悠悠,都幾舒服。燒雞配薯條,配有辣醬和茄汁,燒雞乾身香口,皮薄肉香,蘸一蘸辣醬,會令雞肉的味道更提升。而薯條熱辣辣,十分香軟。大蝦扁意粉有兩隻大蝦,很爽口,配有三文魚子,增加了口感,而意粉軟硬適中。牛油烤蔬菜有西蘭花、椰菜花、紅蘿蔔和薯仔,很爽口,有少少牛油香,可以中和一下,減少飽膩感。

2022-08-13 77 瀏覽
Happy Friday Lunch 想同同事開心一吓食好啲,揀左呢間西餐廳試吓,座位小小迫,4個人叫左4個set,4杯野飲。張枱只係岩岩好擺到,論盡少少嘅人可能會整啲餐具牛頭角黎講算係幾高質

牛頭角黎講算係幾高質
2022-08-09 62 瀏覽
行完海濱長廊😎見有啲肚餓🤪遠望見到高級寫字樓露台有間靚cafe坐低🤪就由老公👨🏻發板啦🤭Beef Cheek Mushroom 🍄 Linguine~係牛面珠燈、炆得好淋👍🏻汁再加入意粉🍝又滑,又入味😋先黎杯Passion Fruit 🍎 Tea~好香蜜桃🍑味,岩曬依家👍🏻夠晒解渴😋老公叫杯~Earl Grey(好似一杯茶咁、但係飲落去好香、好濃、茶葉味)Peri peri Chicken 🐓 & chips~皮脆肉滑🐓諗住雞胸會好鞋、但有驚喜喎😋好滑一啲都唔韌、打破咗我哋嘅想像中😘唔怪得知我哋坐低、望見周圍都有嗌呢個chicken、再配埋佢個薯條醬汁(芥辣味我超鍾意食)👏👏Dessert~ 係自家製㗎喎👏cheesecake 、Applepie (都幾大件下個喎😋擺設得好靚😍唔係好捨得食去黎,我相機📸都未整好🤣老公就已經食緊🤪唔係太甜、好滑、唔錯👍🏻呢間高級餐廳嚟㗎😋 全程落單都係要用英文溝通㗎🤭啲嘢食真係好好味😋行開海濱長廊👫🏻值得一試👍🏻
行完海濱長廊😎
見有啲肚餓🤪
遠望見到高級寫字樓
露台有間靚cafe
坐低🤪就由老公👨🏻發板啦🤭
先黎杯
Peri peri Chicken 🐓 & chips~

呢間高級餐廳嚟㗎😋 全程落單都係要用英文溝通㗎🤭
啲嘢食真係好好味😋行開海濱長廊👫🏻值得一試👍🏻
2022-08-07 73 瀏覽
睇咗幾星期傢私都仍然未買啱,今日再到觀塘繼續,行完之後行到去海濱附近食餐好補補腳骨力。黎到呢一間西餐廳食,之前去過佢既另一間分店都唔錯,今日同男朋友再試下。巴馬火腿凱撒沙律份量勁多,三四個人食都足夠,沙律菜好新鮮爽脆,巴馬火腿薄薄,冇乜渣,油潤甘香,整體正常發揮。香草蒜蓉包好香蒜蓉味,外層好鬆脆,麵包內軟硬適中,唔會食到成手油。避風塘雞翼雞翼炸得香脆,不油膩,灑滿了避風塘風味嘅脆脆,有啲豆豉,少少香辣,好惹味。雞翼內裏肉質好juicy。燒大蝦三文魚子龍蝦汁扁意粉濃厚既龍蝦汁加上芝士令人流晒口水,整份扁意粉軟硬適中而且好掛汁,三文魚子份量都幾多,增加口感,好喜歡咬破爆汁的一刻。燒大蝦都燒得幾香,又好大隻,給讚。總括而言,今餐價錢合理,最喜歡的是意粉,味道非常不錯。

巴馬火腿凱撒沙律

香草蒜蓉包
好香蒜蓉味,外層好鬆脆,麵包內軟硬適中,唔會食到成手油。

燒大蝦三文魚子龍蝦汁扁意粉

總括而言,今餐價錢合理,最喜歡的是意粉,味道非常不錯。
2022-08-06 2380 瀏覽
牛頭角商廈西餐廳,餐廳環境寬敞, 景觀開揚有戶外座位,餐牌多選擇,侍應服務主動細心,綜合裝修食物質素和服務,性價比高。蟹肉巴馬臣芝士脆脆蕃茄忌廉汁通粉通粉份量適中,很多蟹肉,芝士和蕃茄忌廉汁均勻地附在每一條通粉上,味道香濃,巴馬臣芝士很香,通粉煮得剛剛好,口感彈牙,不會煮得過熟太淋,或未熟太生芝士蕃茄忌廉汁味道濃郁得來,亦不會蓋過了蟹肉的鮮味避風塘雞翼雞翼有5隻, 好大隻, 啖啖肉,炸到個皮脆卜卜,但係裏面啲雞肉仲係好嫩滑,均勻地鋪滿椒鹽炸蒜,好香口!好好食!質素比起街邊大排檔或中菜廳都更好1/2葡式香辣燒雞配薯條半隻燒雞都好大隻,好夠份量,好多薯條,好飽肚燒雞個皮好脆, 撕開裏面,仲係好有肉汁,雞肉好嫩滑好juicy薯條沾上了味粉, 好惹味,食到唔停得口,一條接一條總結: 餐廳環境開揚,座位舒適, 坐得舒服,食物質素同侍應招呼都非常唔錯,如果鍾意到戶外坐嘅話,仲有戶外座位,呢間餐廳性價比都幾高
牛頭角商廈西餐廳,

餐廳環境寬敞, 景觀開揚有戶外座位,

餐牌多選擇,侍應服務主動細心,

綜合裝修食物質素和服務,性價比高。

橙汁

蟹肉巴馬臣芝士脆脆蕃茄忌廉汁通粉

通粉份量適中,很多蟹肉,
芝士和蕃茄忌廉汁均勻地附在每一條通粉上,
味道香濃,巴馬臣芝士很香,
通粉煮得剛剛好,口感彈牙,
不會煮得過熟太淋,或未熟太生

芝士蕃茄忌廉汁味道濃郁得來,
亦不會蓋過了蟹肉的鮮味

雞翼有5隻, 好大隻, 啖啖肉,

炸到個皮脆卜卜,但係裏面啲雞肉仲係好嫩滑,
均勻地鋪滿椒鹽炸蒜,
好香口!好好食!
質素比起街邊大排檔或中菜廳都更好

1/2葡式香辣燒雞配薯條

半隻燒雞都好大隻,好夠份量,好多薯條,好飽肚

燒雞個皮好脆, 撕開裏面,仲係好有肉汁,
雞肉好嫩滑好juicy

薯條沾上了味粉, 好惹味,
食到唔停得口,一條接一條

總結: 餐廳環境開揚,座位舒適, 坐得舒服,
食物質素同侍應招呼都非常唔錯,
如果鍾意到戶外坐嘅話,仲有戶外座位,
呢間餐廳性價比都幾高
2022-07-18
$248.5 (晚餐)
橙汁
2022-08-05 50 瀏覽
呢到嘅蟹肉長通粉好有驚喜🥳比起意粉 個人更加鍾意食長通粉🍝口感好煙韌有咬口 而且每一條粉裏裏外外都沾滿晒酸酸甜甜嘅蕃茄忌廉汁🍅再加埋勁多鮮甜嘅蟹肉🦀配埋濃郁鹹香嘅芝士 非常之惹味開胃✨
2022-08-02 63 瀏覽
之前同同事食過,一般正常的西式餐廳,裝修還可以,平均lunch set一百多D,要加一。今日和同事想再去,純粹是因為不用等位,食物正常。但今日服務態度非常惡劣,似你求佢地咁。今日中午同事想去取位先,我開會遲了5分鐘下去。我到達時,是冇人理我同同事。原來同事到達時,佢地要求我地人齊入座,依個要求冇問題。但當時是有5-6枱空枱,并以非常惡劣嘅態度要求我同事去一個角落排隊,一個經理同佢哋全部侍應講話唔准理我同事。其實之後有幾組人未齊就入左,同事同佢哋理論呢件事,佢哋就話我同事無理取鬧,就差用粗口鬧我同事。其實佢地侍應間系講廣東話,但係一定要你用英文講嘢,你講廣東話佢哋扮聽唔明。可能我哋太黑佢地憎,去之前記得瞭解你係咪佢哋鍾意嘅客人,即時可以得到低人一等嘅感受。
2022-08-01 88 瀏覽
知道這間西餐廳有數間分店未試過太古坊的分店今日要去港島東辦點事午餐便到這間餐廳試一試。餐牌簡簡單單,但巳見有各種選擇,肉類、魚類、沙律、前菜一應俱全,以這區來說這間的價錢不算貴。蒜香蝦球($78)這個前菜十分吸引,蒜蓉和香草調較的味道很好👍🏻,伴以大大隻而又新鮮的蝦,好食到不得了。看似簡單的菜式。但卻做得令人有驚喜!👏👏🎉10 安士肉眼扒配薯條($168)試過這間餐廳其他的分店,扒類做得不錯。今天也叫了這個肉眼扒,是10 安士的。肉眼扒份量十足,上枱時見顏色潤澤,而且沾滿香草。我們叫了五成熟,廚師掌握火候了🉐️,做到牛扒嫩滑而能夠鎖住肉汁,可見廚師的真功夫!薯條也炸得香脆!👍🏻👍🏻🐟香煎魚柳香草檸檬🍋忌廉汁配蔬菜($148)香煎魚柳比平常西餐廳的魚柳大得多,而且肉質不錯,雖然厚但是肉質不會鬆散。這個檸檬忌廉汁很香,配以魚柳有畫龍點睛的效果。配菜的瓜類十分多,十分美味。雖然是配菜,但也很用心地做😍

蒜香蝦球($78)

🎉10 安士肉眼扒配薯條($168)

🐟香煎魚柳香草檸檬🍋忌廉汁配蔬菜($148)
2022-07-30 91 瀏覽
再一次嚟到呢間好chill嘅餐廳,今次一收工大約6:30就嚟到,見到好多人都係放工過嚟happy hour。佢哋嘅環境的確令人覺得好relax,飲杯酒同朋友食吓嘢,的確係一個唔錯嘅選擇。首先嗌咗個避風塘雞翼同黑松露薯條,一路同朋友吹水一路食下小食。避風塘雞翼炸得香脆,面頭仲有D麵包糠,豆豉同炸蒜粒,配搭更惹味。黑松露薯條亦都係新鮮炸起,不過我就覺得可以多番少少黑松露味。食到咁上下仲嗌咗個巴馬火腿凱撒沙律同燒大蝦三文魚子龍蝦汁扁意粉。沙律份量都幾多,食極都仲有,沙律菜都好新鮮,醬汁方面佢亦都唔會落得太多,啱啱好。燒大蝦三文魚籽龍蝦汁扁意粉有2大隻燒大蝦,肉質都幾爽甜,蝦殼仲有微微嘅燒焦香。扁意粉亦都煮得啱啱好而且好掛汁,龍蝦汁亦都好creamy。唯一美中不足就係真係唔係好覺佢有三文魚籽。

自從腸胃炎之後其實都唔係好夠膽出去亂咁食嘢,只係前排朋友話不如出去chill下,發掘香港唔同嘅地方好嘢食😉 所以就跟朋友去咗牛頭角嘅一間餐廳,嗰邊勁多外國人,去到嗰邊你完全覺得自己好似去咗第二個世界,佢哋做嘢係慢好多,好多藍天白雲⛅🌤️☀️,青草地🌱🌿🌾嘅地方👍💫🔸12oz Striploin Steak+fries $298佢嘅牛扒係好大塊,大過一隻手掌🤚,叫咗7成熟,不過切開有部分位置應該係得五成熟,肉質方面都ok, 分量搭夠,反之,薯條好好食,佢本身已經係落咗少少辣粉,都幾惹味㗎🌶️,唔使點茄汁都ok✨✨🔸Beef Cheek Mushroom Linguine $128牛面頰闊條麵呢個係勁好食🍝,唔好睇佢個樣好似好普通通咁,牛面頰好淋好滑👍✨而且佢個汁係好入味,意粉全部索曬個汁,好食到想encore多一碗🤭🤭🔸Flames Lemonada $68哩杯飲品係絕對令我可以有刮目相看,好少飲到氣泡水係咁好飲🥰,平時我好唔鍾意飲氣泡水,最主要係覺得佢冇乜味,但係又有啲氣泡好奇怪🤭味道有少少似雜果賓治汽泡水,個人係勁鍾意飲雜果賓治,所以覺得佢好好飲😉😗📍Flames (海濱匯)觀塘海濱道77

🔸Flames Lemonada $68

📍Flames (海濱匯)
觀塘海濱道77號海濱匯1樓2號舖
2022-07-26 221 瀏覽
老公話想食西餐,所以喺eatigo book咗五折嘅Flames,滿心期待咁去到餐廳。大概六點,成間餐廳都西斜,勁曬,但餐廳又無窗簾😵‍💫仲要叫我坐喺間士多房出面,最後揀咗個比較無咁曬嘅位🙄曬唔到隻眼,但都都曬到張枱。點餐方面,五折嘅佢話不可以點side, dessert and drinks,咁我就點個燒粟米巴馬火腿沙律,佢話out of stock,但我之後見到隔離兩枱都有喎!點解會係out of stock?😤你半價唔想俾人點你就一早講啦,點解要呃人?🔸巴馬火腿凱撒沙律(原價💰118)(7/10)菜算新鮮,不過太多醬,有點酸🔸 12安士美國安格斯西冷扒配忌廉薯蓉(原價💰298)(3/10)簡直不合格!如果我用正價食,我諗我會拍枱!呢個質素實在係差!我要medium,佢俾個全熟我,仲要勁韌,勁硬,無牛味,勁大舊根!同埋佢唔似係煎架喎,好似係烚熟咗,再燒一燒個表面咁。真係有無搞錯!?超級不滿意!雖然係五折,但都無理由係咁架嘛!又曬,又唔老實,又唔好食!唔會再嚟!Overall 評分: 4/10👎🏻

🔸巴馬火腿凱撒沙律(原價💰118)(7/10)
巴馬火腿凱撒沙律
菜算新鮮,不過太多醬,有點酸

12安士美國安格斯西冷牛扒配忌廉薯蓉

Overall 評分: 4/10👎🏻

12安士美國安格斯西冷牛扒配忌廉薯蓉
2022-07-26 56 瀏覽
餐廳位於牛頭角,鄰近地鐵站,由地鐵站過去路程約八分鐘左右,還算可以接受,這間餐廳主打的當然就是西式美食,對西餐有太大研究的我,這天和朋友一同挑選了一份西班牙乳豬,店員十分細心早已說明需要等待大約30分鐘左右,對此我們也十分期待,期待著成品到底是怎麼樣。等待的時間很快過去,新鮮熱辣的送到枱上,輕輕用叉子已經可以感受得到香脆的外皮,加上餐廳的分量絕對適合二人使用,兩個人吃剛剛好,但令我最驚喜的就是肥瘦比例,絕對適中,不太油膩,正在減磅的我也沒有懼怕。
2022-07-21 138 瀏覽
朋友仔發現呢間觀塘海濱餐廳網上訂位有折😎 就約咗我去吹吹海風🌊之後嚟light dinner一下~ 餐廳環境都幾開揚,仲有戶外座位睇日落🌄 都唔錯。6:30到達已經八成滿人!📍避風塘雞翼🐣避風塘風味配雞翼幾驚喜,雞翼炸得香口而保留住肉汁,上枱新鮮熱辣辣😍 避風塘炸蒜同埋豆豉嘅味道辣辣地🧯咁,好惹味📍8安士紐西蘭肉眼扒燒大蝦配薯條燒大蝦大大隻🦐 上枱時蝦味四溢,非常誘人!肉眼扒鮮嫩肉質軟腍,可惜筋位比較多要自己先切走喇🤫 哩個組合仲有薯條特別脆身,忍唔住食左好多📍Tropical Punch 🍹📍Flames lemonad 🍸我地一人叫左一杯mocktail 降降溫~兩杯飲品都很清新~ ☺️我嘅Tropical Punch充滿熱帶果汁甜味,深得我心呀

📍避風塘雞翼🐣

8安士紐西蘭肉眼扒燒大蝦配薯條
  • 避風塘雞翼
1K
2022-07-20 65 瀏覽
上次食過對面餐廳見到都幾吸引,今日去開九頭角專程過嚟食晚餐😍平台訂位有折扣,最少都有七五折😍🐓葡式香辣燒雞配薯條 🍟$188即叫即烤😍😍,端上嘅時候香烤味四溢。火候剛剛好,唔會燒到乾晒😍,雞肉仲保持嫩滑Juicy🥰,配上特製嘅香辣🌶汁,都幾正。🥔薯條外脆內軟,份量都唔少,K.O.冇難度😎🍝紅酒燴牛面肉配草菇扁意粉 $148有四大件牛面肉,煮得軟腍又入味,仲有少少筋黐住,口感更正,扁意粉掛汁亦有口感,但就略嫌個汁唔夠rich🧐🍺Peroni $88夠冰凍有易入口,女仔都啱飲。🍷Strawberry lover $68士多啤梨味道清甜清新,冇藥水味,好解渴
平台訂位有折扣,最少都有七五折😍
🐓葡式香辣燒雞配薯條 🍟$188

🍝紅酒燴牛面肉配草菇扁意粉 $148

🍺Peroni $88
夠冰凍有易入口,女仔都啱飲。

🍷Strawberry lover $68
士多啤梨味道清甜清新,冇藥水味,好解渴

2022-07-20 40 瀏覽
The environment is cozy with outdoor seats available. Though the location might not be the most convenient, it is like a food oasis.N. Z. 10oz Rib Eye Steak with fries❣:The steak quality is so good that minimal salt was added. The flavour of the beef is outstanding and gets further enhanced by the parsley and rosemary seasoning. Thelike doneness is also just right. The meat is so tender and easy to cut. Absolutely love it.

• N.Z.10ozRibEyeSteakwithfries