2022-09-09 93 瀏覽
今日放工之後同朋友去咗近牛頭角海濱附近食西餐。距離地鐵站🚇都有啲遠,但依架入秋🍂開始有啲風🌬都幾舒服☺️依間西餐係喺商場入面,商場都有唔同餐廳可以食,但依間Flames特別係有露天位可以坐⛱不過今次就坐番入面先😂芝士肉醬焗玉米片🌮 $98鍾意食nachos嘅一定會鍾意🤩超多芝士🧀同salsa🍅係面,個醬就有少少辣(應該係hot sauce啲friend?🧐) 但唔食辣嘅人都會接受到嘅程度👍🏻如果加埋個guacamole🥑一定會更正🤤不過佢冇🤣但如果佢加咗嘅話就會好飽😂因為佢份量都算大份🫡12安士美國安格斯西冷扒配忌廉薯蓉🥩 $298我哋本身叫咗4成但岀到嚟就比較偏向5成熟,都okay嘅但個西冷扒就比較多筋啲🥶所以有啲難切同嚼...但個薯蓉好好食🤩好綿同奶油味好重🤣所以食完都好飽🫣蟹肉巴馬臣芝士脆脆蕃茄忌廉汁長通粉🍝 $138相對其他個兩樣,依個就比較淡味啲,但都食得岀陣蟹味嘅,個長通粉都煮得啱啱好,煙韌嘅👍🏻個人都幾鍾意😆整體都唔錯,係好食嘅同埋份量都大份,所以食得好飽🫢不過就同平時個啲西餐晚市價位差唔多,偏貴嘅🤑佢有2人同4人套餐,不過今次經Openrice訂位就有單叫主菜(meat,

芝士肉醬焗玉米片🌮 $98

12安士美國安格斯西冷扒配忌廉薯蓉🥩 $298

蟹肉巴馬臣芝士脆脆蕃茄忌廉汁長通粉🍝 $138

整體都唔錯,係好食嘅同埋份量都大份,所以食得好飽🫢不過就同平時個啲西餐晚市價位差唔多,偏貴嘅🤑佢有2人同4人套餐,不過今次經Openrice訂位就有單叫主菜(meat,pasta,seafood)8折,咁我哋就散叫咗相對平啲啲🤏🏻
2022-09-08
  • 蟹肉巴馬臣芝士脆脆蕃茄忌廉汁通粉
2022-09-08 1465 瀏覽
這天晚上我約了朋友在觀塘吃晚飯,經過網友的介紹,我們便決定來到這間餐廳試一試,環境十分寛敞和清潔衛生,坐得十分舒服,餐廳會播放一些音樂和英文歌,令我感覺十分放鬆12安士紐西蘭安格斯肉眼扒配忌廉薯蓉($298)肉眼扒非常香稔軟嫩和濕潤可口,煎的時候鎖住肉汁,質素非常高,配上清新的燒汁,薯仔皮煎得十分脆口,薯仔用盬調味,味道恰到好處,不會太鹹,十分新鮮,西蘭花爽彈鮮美,椰菜花稔香軟彈,露筍爽口微彈,忌廉薯蓉清新黏口,種類十分豐富,有菜有肉,十分健康,十分抵食黑松露薯條($48)用香草灑面,將新鮮薯仔炸成的粗薯條,薯仔味十分重,加入黑松露清幽,這樣的配撘很完美,配上茄汁,份量非常多,非常抵食蟹肉巴馬臣芝士脆脆蕃茄忌廉汁意粉($138)蟹肉十分鮮甜,十分適合想吃蟹又不想自己拆肉的我,蕃茄味道的酸,加上芝士的鹹,忌廉汁黏口,這樣的配撘十分創新,令人十分開胃,意粉煮得夠淋菠蘿汁($38)用新鮮菠蘿製成的果汁十分鮮甜,十分健康整體來說,食物的質素非常高,食物的選擇十分多,食物的份量非常多,食物和飲品的用料非常新鮮,食物的賣相十分吸引,食物是即叫即製的,所以食物的温度保持得不錯,食物的定價可以接受,有

12安士紐西蘭安格斯肉眼扒配忌廉薯蓉($298)

黑松露薯條($48)

蟹肉巴馬臣芝士脆脆蕃茄忌廉汁意粉($138)

菠蘿汁($38)

用新鮮菠蘿製成的果汁十分鮮甜,十分健康

整體來說,食物的質素非常高,食物的選擇十分多,食物的份量非常多,食物和飲品的用料非常新鮮,食物的賣相十分吸引,食物是即叫即製的,所以食物的温度保持得不錯,食物的定價可以接受,有中英文餐牌迎合不同語言的客人,現時是疫情時期,客人都需要佩戴口罩,餐廳十分細心,會提供口罩紙袋給客人放口罩,而店員亦有良好的服務態度,所以我認為這間餐廳是值得再去惠顧
12安士紐西蘭安格斯肉眼扒配忌廉薯蓉
黑松露薯條
蟹肉巴馬臣芝士脆脆蕃茄忌廉汁意粉
2022-09-05
12安士紐西蘭安格斯肉眼扒配忌廉薯蓉
黑松露薯條
菠蘿汁
  • 12安士紐西蘭安格斯肉眼扒配忌廉薯蓉,黑松露薯條,蟹肉巴馬臣芝士脆脆蕃茄忌廉汁意粉
2022-09-02 229 瀏覽
難食到暈🤪 卡邦尼鹹到腎病🍝 冇心開餐廳建議唔好做落去🤢 我朋友生日點咗蠟燭叫佢影張相🎆 影到蠟燭熄都未影🕯搞咁多優惠不如做好啲質素先啦唔該!😅The taste is very bad especially the carbonara🍝 very salty! We went there to celebrate friend’s birthday🎂 We waited for ages to take a picture and the candle even went off! 🕯

2022-09-02
慶祝紀念
生日
2022-08-29 125 瀏覽
又到左星期五晚,同老婆放工去chill一chill,揀左依一間Flames係觀塘海濱匯,環境幽靜又方便泊車,最岩放工chill一下,今次叫左肉眼配大蝦仲有Fish&Chips,蝦肉彈牙爽甜🍤,肉汁滿滿嘅肉眼扒🥩都性價比極高,加上意外巨大嘅炸魚真係食到捧住個肚走,大滿足嘅一晚🥩🍟🍻#8月vlog #hkfoodie #本地遊#新手試食#西餐#KwunTong#Flames#Newbies#852

10 分鐘 (堂食)
  • 蟹肉巴馬臣芝士脆脆蕃茄忌廉汁通粉
  • 8安士紐西蘭肉眼扒燒大蝦配薯條
  • 炸魚薯條
2022-08-29 124 瀏覽
今日去咗牛頭角做野,做到咁上下就去附近覓食,見OpenRice 呢間喺海濱滙的餐廳評分好高,於是就行過去睇下!第一次去海濱滙呢個地方,原來呢棟建築物有好多大型國際公司,樓上是辦公室,樓下是細商場,除咗有不同的餐廳,仲有759等便利店喺呢度做野既人真係好有福!行到去flames 呢間餐廳,見到都幾受外國人歡迎👏, 待應都操流利的英文同廣東話(可能都識普通話,但我地無講無去試), 待應好有禮貌,我地等咗大概五分鐘就有位我同同事兩個人一個叫 truffle mushroom linguini $98 一個叫prawn linguini $108包含一杯野飲, 我叫咗coke 我朋友叫lime soda 兩個意粉都好好味!好多汁好creamy 見到好多人叫peri peri chicken! 我諗住下次去試下呀!

喺呢度做野既人真係好有福!

行到去flames 呢間餐廳,見到都幾受外國人歡迎👏
, 待應都操流利的英文同廣東話(可能都識普通話,但我地無講
無去試), 待應好有禮貌,我地等咗大概五分鐘就有位

包含一杯野飲, 我叫咗coke 我朋友叫lime soda

兩個意粉都好好味!好多汁好creamy

2022-08-28 111 瀏覽
週末想找一個地方舒舒服服坐一下享受美食,朋友介紹到這間餐廳,室內裝修雅緻,而且有大玻璃望向綠油油的室外,又可嘆美食🥰雞肉凱撒沙律($118)做沙律最重要的是蔬菜新鮮,這個菜式做得到🎉羅馬生菜新鮮到不得了,加以脆卜卜麵包碎和非常嫩滑的雞肉,頓成一道開胃的前菜!燒大蝦三文魚子龍蝦汁扁意粉($158)這個菜式十分特別,不但大蝦新鮮甜美,🔥得香口,最有驚喜的是醬汁,龍蝦汁香味四溢,配以大量的三文魚子,非常滑溜,亦增添意粉的味道,令普普通通的扁意粉頓成一道美食💯葡式香辣燒雞配薯條($188)雖然是半隻的份量但也非常大,燒得皮脆肉嫩,而辣汁是分開,客人可隨喜好醮多少,薯條亦炸🉐️十分香脆🥰Peach tea and black coffee ,炎炎夏日嘆一杯冰涼的李茶和黑咖啡,盡情消暑,實在是賞心樂事😍😍

雞肉凱撒沙律($118)

燒大蝦三文魚子龍蝦汁扁意粉($158)

葡式香辣燒雞配薯條($188)

Peach tea and black coffee ,

2022-08-28 145 瀏覽
在忙碌生活中,找個舒適的地方享受一頓美食,對自己好一點也不為過。❣️ 12安士美國安格斯西冷扒配薯條美國安格斯西冷扒面積大,肉質幼嫩,味道較一般牛扒香濃,脂肪部分甘香不油膩。薯條香脆可口。❣️ 燒大蝦三文魚籽龍蝦汁扁意粉大蝦燒得非常香口,爽口彈牙。濃郁鮮甜的龍蝦汁,加上三文魚籽,掛上口感煙韌的扁意粉,口感豐富,很好的配搭。🍹 Iced Mocha 義式濃縮咖啡加入鮮奶油和朱古力糖醬,嚐到咖啡的豆香,又滲入適中的朱古力糖醬甜味,口感順滑。縱使天氣酷熱,在這裡聽着店內播放的輕鬆樂曲,嚐嚐美食,真是一件賞心樂事。
❣️ 12安士美國安格斯西冷扒配薯條
12安士美國安格斯西冷扒配薯條
薯條香脆可口。

❣️ 燒大蝦三文魚籽龍蝦汁扁意粉
燒大蝦三文魚籽龍蝦汁扁意粉
大蝦燒得非常香口,爽口彈牙。
🍹 Iced Mocha
Iced Mocha
2022-08-23
午餐
12安士美國安格斯西冷扒配薯條
燒大蝦三文魚籽龍蝦汁扁意粉
Iced Mocha
2022-08-26 218 瀏覽
今日過來海濱走走,吹吹海風,又可以睇睇風景幾舒服,慢慢行到海濱匯原來呢度有幾間餐廳,搵到一間西餐廳坐低食飯。餐廳環境優雅,坐位舒服,有戶外和室內座位。蟹肉巴馬臣芝士脆脆蕃茄忌廉汁通粉,有蟹肉碎,巴馬臣芝士香濃配上脆脆幾香口,每條通粉都沾上蕃茄忌廉汁又有芝士和蟹肉碎一起食更加美味可口。避風塘雞翼大大隻,肉質嫩滑咬落口又有肉汁,雞翼味道又夠入味,配上避風塘脆脆粒一起食更加香口。炸魚薯條配他他醬,炸魚柳大大塊,又炸到金黃色,魚肉肥美沾上他他醬更加美味可口。菠蘿汁淡淡清甜。Mango Tea 有淡淡清香,又可以解油膩。
餐廳環境優雅,坐位舒服,有戶外和室內座位。
菠蘿汁
菠蘿汁淡淡清甜。
芒果茶
Mango Tea 有淡淡清香,又可以解油膩。
2022-08-21
芒果茶
2022-08-25 85 瀏覽
夜晚去好有情調,周圍都有啲熱鬧,但望出去就覺得個城市好靈靜。原本想點seared tuna salad,因為唔喺好多餐廳有,但點知啱啱賣哂,所以就點咗另一個沙律Grilled King Prawn Salad, 點知非常之驚喜,啲蝦係堅大隻同埋勁爽口,出乎意料嘅好食,仲要個mixed salad個汁調得好好,份量仲要好大,如果嚟呢間餐廳一定要試!個mussels係來自New Zealand和Australia, 好新鮮!叫左1kg,份量實在太多,因為原來係跟埋個黑松露薯條,而個薯條都係多嘅,同埋熱辣辣!個mussels有兩款:橙色同白色,後來聽餐廳職員介紹,先知原來橙色係雌,白色係雄,咁我地就覺得個白色青口喺滑啲,好食啲!個loaded nachos有好多配料,但因為之前啲菜式份量實在太大,我地食得太飽,所以最後食唔到好多!

Grilled King Prawn Salad

Fresh Mussels
Truffle Fries
loaded nachos
2022-08-25 55 瀏覽
呢個海濱匯係新既海濱商廈,之前睇住佢起樓原來入邊都有好多餐廳,之前只係去過759買零食,然後近年轉左去牛頭角返工,同同事試裏面啲餐廳,平日我哋都會嚟食下嘅,呢間就係環境好,食物okay!🔸 ¼葡式香辣燒雞配薯條,同同事一齊都係嗌咗呢一個同事其實本身想食 1/2, 不過又覺得有啲多,呢個燒雞係最好食,係因為佢雖然係燒雞,但係唔會好乾,入邊啲肉呢仲係好Juicy, 薯條都OK, 仲有一個Peri Peri汁,其實覺得好好味,有專登問過waiter 其實呢一個係咩汁,因為都想自己買番支番屋企,佢話呢支係pepper, 但我最後都唔知係咩牌子總之就好味啦

總之就好味啦

10 分鐘 (堂食)
午餐
2022-08-24 75 瀏覽
周末到觀塘海濱走走,發現The Quayside 內有幾家餐廳。今天揀的Flames提供西式餐飲,而且有戶外用餐空間。炎炎夏日必點涼浸浸凍飲,朋友說Flames Lemonada的水果味好清新。我點了Topical Punch,是餐廳招牌Mocktail,甜度突出,有淡淡菠蘿味。Beef Cheek Linguine 帶微辛,意粉軟硬度適中,牛面頰牛煮得柔軟濃郁,並加入了草菇。值得一讚的是意粉醬汁充沛,食到最後也不會乾巴巴。Chicken Caesar Salad 分量十足,建議2-4人sharing。羅馬生菜爽脆可口,雞胸肉腍身,並灑上大量巴馬臣芝士、煙肉和烤麪包粒,口感豐富。

2022-08-22 58 瀏覽
難得今日男朋友早收工,所以就搵咗佢去食夜晚。正當我哋煩緊食咩嘅時候,就俾我哋上網搵到呢一間餐廳,又咁啱喺我哋附近,就走咗去食啦。😋😋------------------------------我哋去到嗰陣,太陽未落晒山,而咁啱我哋又坐喺窗邊,所以就有啲曬。但個景幾靚,所以坐窗邊有好有唔好。------------------------------芝士肉醬焗粟米片冇被肉醬覆蓋住嘅粟米片非常脆,再配埋肉醬,有豐富嘅口感,而且份量亦都好多,兩個人都夠食。脆皮乳豬西蘭花苗配黃薑蕃茄飯呢一個飯製作需時,但值得等待。外皮非常酥脆,但肉質依然嫩滑,唔會柴。呢啲飯粒粒分明,而且顏色均勻,每粒飯都有蕃茄味。人品方面我哋嗌咗latte同埋菠蘿汁。個人認為呢一度嘅咖啡幾好飲,但菠蘿汁就一般,我覺得咖啡值得一嗌。------------------------------呢一度嘅氛圍幾chill,如果想放鬆嘅人,我覺得可以嚟下呢一度食飯,嘢食高質之餘,環境亦都令人舒服。😙😙
芝士肉醬焗粟米片
脆皮乳豬西蘭花苗配黃薑蕃茄飯

2022-08-19 55 瀏覽
行完海旁有啲餓於是就諗住附近chill住食dinner🤩。🥩8安士紐西蘭肉眼扒燒大蝦配薯條($288)🍟三成熟肉眼扒肉質軟腍,啖啖肉🤤🤤🤤。蝦肉爽口彈牙😵。脆卜卜嘅薯條點茄汁同蛋黃醬好好食👍。🦐燒大蝦三文魚子龍蝦汁扁意粉($148)🍝燒大蝦大大隻,龍蝦汁加埋三文魚子,令到味度更加有層次🤩。意粉軟硬適中。🥣是日餐湯($48)🥣creamy蕃茄忌廉湯,酸味味好開胃,仲有小小蕃茄粒🍅。🍸Flames lagoon ($88)🍸💙夢幻冰藍Cocktail好靚靚😍香甜荔枝味好易入口。好睇又好飲📸🏠環境Chill。有室外座位啱哂happy hour飲下酒🍻。不過今日落雨同熱辣辣,所以坐入面就perfect。💯

行完海旁有啲餓於是就諗住附近chill住食dinner🤩。

🥩8安士紐西蘭肉眼扒燒大蝦配薯條($288)🍟

🦐燒大蝦三文魚子龍蝦汁扁意粉($148)🍝

🥣是日餐湯($48)🥣
creamy蕃茄忌廉湯,酸味味好開胃,仲有小小蕃茄粒🍅。

🍸Flames lagoon ($88)🍸

🏠環境
2022-08-18 43 瀏覽
和朋友在觀塘海濱走走,一邊享受海風,一邊談著往事,不知不覺又到晚飯時間,走到海濱匯, 裡面有不少吃的餐廳,我們挑選一間比較有氣氛的Flames。Fish & Chips Fries $148這個絕對推薦,條魚超長超大超厚切,炸得金黃香脆,魚肉鮮美不帶腥,沾上沙拉醬更滋味。薯條也是超多的,超級香脆可口,超邪惡的一道菜。Truffle Mushroom Linguine $148每條意粉都掛著滿滿的忌廉松露醬,面層還鋪了幾塊松露片,松露味香氣撲面,野菌本來味道不濃,所以一清一濃的,帶有松露味的野菌更突出,兩者根本就是絕配。FFC $78一大碟炸雞,也不比韓國的炸雞店差啊,雞肉多汁, 炸粉薄薄的,沾上醬汁更滋味,炸雞和醬汁看上去辣辣的,但基本上不怎麼帶辣的,喜歡吃雞的人不能錯過。Shelter Chicken Wings $88西式的避風塘雞翼也特別,雞翼炸得金金黃黃,夠脆口,連炸蒜一拼吃,口感和味道層次都增加小少。

Fish & Chips Fries $148

FFC $78

Shelter Chicken Wings $88
2022-08-14 53 瀏覽
今日同朋友去咗觀塘行海濱公園,沿路見到海濱會有唔少嘢食。就過咗去食晚餐,正當黃昏太陽落山之時,客廳嘅位置正正就係可以對住海邊,望住日落嘅畫面去食晚餐真係好開心。座位可以揀室內或者坐戶外。小食我哋叫咗個黑松露薯條,薯條炸得好香脆,粗身薯條灑上黑松露粉及紫菜粉,再沾上茄汁,好滋味。燒大蝦蔬菜沙律,四隻新鮮又大隻嘅蝦,蝦殼好易剝,肉質既鮮甜又彈牙。用上黑醋伴沙律,令人開胃味道又清新。照燒汁金絲魚柳配芝麻油燒粟米照燒汁味道濃郁,魚柳都好有鹹香味,肉質滑嫩,外皮煎得微微香脆,有魚油香,仲有薯菜,都好夠飽肚。整體餐廳氣氛都好唔錯,好適合約會或者同朋友聚會對住咁靚嘅環境傾偈食飯。

照燒汁金絲魚柳配芝麻油燒粟米