觀塘海濱 chill 值抵食澳洲西餐廳Weekend 同朋友去左觀塘海濱影相同放鬆一下差唔多夜晚行到去牛頭角果邊,就係附近搵問間餐廳食飯原來係海濱匯都有間好好味既澳洲西餐廳海濱匯分店以純白色為主調,餐廳空間感十足,環境寬闊而且仲有室外座位,可眺望遊輪碼頭,景觀不錯,岩曬係附近返工既朋友同事飲下酒傾下,Happy hour 一下餐廳主打澳洲菜,有多款小食、意粉、扒類、海鮮及薄餅,份量十足,性價比高食物方面:香煎半熟吞拿魚車厘茄沙律 : 吞拿魚非常厚身大大片,煎到半熟,肉質嫩滑,配上大量新鮮車厘茄及青檸青瓜薄荷汁,酸酸甜甜,健康又開胃既前菜沙律炸魚薯條配他他醬 : 炸魚非常大塊而且好厚身,薄薄既脆漿炸得酥脆,魚肉厚實嫩滑,蘸上少少他他醬更加鮮味,底層既薯條分量同樣非常之多,炸得金黃香脆,非常豐富意式辣肉腸薄餅 : 手工薄餅餅皮薄脆,口感煙韌,餡料用上濃郁既奧勒岡葉、聖馬札諾蕃茄及馬蘇里拉芝士,辣肉腸夠大塊有咬口,再配上係來自意大利既 Nduja 辣抹醬腸,味道偏辣,夠曬惹味
觀塘海濱 chill 值抵食澳洲西餐廳

Weekend 同朋友去左觀塘海濱影相同放鬆一下

差唔多夜晚行到去牛頭角果邊,就係附近搵問間餐廳食飯

原來係海濱匯都有間好好味既澳洲西餐廳

海濱匯分店以純白色為主調,餐廳空間感十足,環境寬闊

食物方面:

2024-01-04
2024-01-08 51 瀏覽
今日放假約左朋友去屋企附近Flames坐下飲酒🍻呢度brunch set有10幾款選擇☺️啤酒🍻紅白酒🍷cocktails 買一送一‼️黑松露卡邦尼扁意粉入口誘發黑松露濃郁香氣😊菇菌口感滑嫩😊 扁意粉軟硬適中😊每條扁意粉掛滿黑松露醬趁熱食唔錯☺️巴馬火腿火箭菜薄餅🍕厚批食落口感軟熟😊切開六件上面都有一片咸香十足Pama Ham 與火箭菜的苦味出奇地夾😊巴馬臣芝土🧀濃郁質感提升了整個pizza味道😊依家叫brunch set會free kid meal🥰帶埋小朋友去就啱哂😬另外成為餐廳會員🤩A la carte散叫會有8折優惠‼️
啤酒🍻紅白酒🍷cocktails 買一送一‼️

黑松露卡邦尼扁意粉

巴馬火腿火箭菜薄餅🍕

• 巴馬火腿火箭菜薄餅
2024-01-04 75 瀏覽
今日去咗觀塘海濱呢一頭行吓,行到餓餓地就想搵啲嘢食,入咗嚟呢一間喺海濱會叫做Flames嘅餐廳,環境都唔錯,職員嘅福利都好好,好啱同朋友係度食吓嘢傾吓偈🐓葡式香辣燒春雞配薯條 $248 呢間餐廳最出名嘅就係葡式燒春雞,燒春雞皮脆肉嫩,肉質嫩滑多汁,咬落去啲汁爆曬出嚟,而且能夠做到連雞胸肉都好嫩滑,配埋餐廳出名嘅醬汁,簡直係一流🍅慢煮雞胸車厘茄香草醬扁意粉 $128 呢間餐廳嘅香草醬扁意粉亦都好好食,佢嘅雞胸肉係慢煮嘅,所以好嫩滑,香草醬好清新,配埋車厘茄令到成碟意粉都好Fresh好Juicy🍗避風塘雞翼$78 新鮮熱辣辣焗起嘅雞翼,一共有6隻,同你食開平時嘅避風塘雞翼有些少分別佢係將雞翼焗香,再加上麵包糠,未食聞落去都已經香噴噴,食落去香脆可口,雞肉嫩滑多汁,新鮮熱辣辣少少辣味,所以好惹味📍觀塘海濱道77號海濱匯1樓2號舖 - Flames

📍觀塘海濱道77號海濱匯1樓2號舖 - Flames
第一次嚟到觀塘海濱匯搵好嘢食,平日晚上去到都幾熱鬧,唔少年輕人响度食飯飲嘢🥂最正係有一個幾大的平台有戶外坐位感覺好Chill😍PARMA PIZZA $168 我最喜歡呢度既Parma Pizza 係厚批!薄餅的大小適合2至3人分享,上面鋪滿了香濃的芝士、鹹香的巴馬火腿和清新的火箭菜,顏色鮮艷,每一口都是一種享受😌GRILLED RIB EYE STEAK (10oz) $268食西餐梗係要鋸扒啦!呢塊肉眼扒唔只份量十足,煎得剛剛好,肉質鮮嫩多汁,牛味都十足,粉嫩又Juicy,配埋黑松露薯蓉,口感細滑跟肉眼扒係絕配😚😚Crème brûlée $78今晚既自家製甜品係Crème brûlée 淡淡的焦糖,濃濃的奶油加上滿滿的生果🍓舖面,為今餐畫上完美句號🩷🩷值得一提既係Flames 有得Join Member只要join左 ,A la carte散叫有8折‼️📍 Flames (海濱匯) (觀塘)觀塘海濱道77號海濱匯1樓2號舖
最正係有一個幾大的平台有戶外坐位感覺好Chill😍

PARMA PIZZA $168
我最喜歡呢度既Parma Pizza 係厚批!
薄餅的大小適合2至3人分享,

Crème brûlée $78
今晚既自家製甜品係Crème brûlée
淡淡的焦糖,濃濃的奶油加上滿滿的生果🍓舖面,
為今餐畫上完美句號🩷🩷

📍 Flames (海濱匯) (觀塘)
2024-01-02
  • 巴馬火腿火箭菜薄餅
  • 10安士肉眼扒配忌廉薯蓉
2024-01-03 57 瀏覽
同朋友放工之後搵間舒適嘅餐廳,可以一路食一路傾計。仲要搵間無限時可以坐耐少少嘅餐廳,就諗到呢間餐廳。⭐️蟹肉巴馬臣芝士蕃茄忌廉汁通粉滿滿蟹肉忌廉汁,而且芝士味好濃郁,每一啖都好滿足。⭐️巴馬火腿火箭菜薄餅薄餅配料有巴馬火腿、車厘茄、火箭菜、芝士。火腿帶來鹽味,火箭菜帶來清新苦味,配埋酥脆薄餅底,蕃茄醬汁&芝士,增加口感味道嘅層次,唔錯。⭐️黑松露薯條薯條炸至金黃酥脆,好香黑松露嘅香氣。⭐️HAZELNUT LATTE⭐️LEMON TEA前者好香濃榛果&咖啡味道。記得join member,散叫a la carte食物有8折

⭐️蟹肉巴馬臣芝士蕃茄忌廉汁通粉
滿滿蟹肉忌廉汁,而且芝士味好濃郁,每一啖都好滿足。

⭐️巴馬火腿火箭菜薄餅

⭐️黑松露薯條
薯條炸至金黃酥脆,好香黑松露嘅香氣。

⭐️HAZELNUT LATTE
⭐️LEMON TEA
前者好香濃榛果&咖啡味道。

2023-12-20 155 瀏覽
今日去左觀塘行街shopping ,行行下去左海旁邊,眼見天晚 就入左去海濱匯到新占場食飯。呢間餐廳係以英文為主,不過都好在餐廳有中文可以睇😆。新鮮黑松露磨菇扁意粉黑松露味唔會太重,扁意粉非常有口感,醬汁會太油膩,剛剛好。香草蒜蓉包估唔到佢地係用左生蒜蓉去制作,將新鮮嘅蒜蓉放上包上再焗,超級新鮮同好香蒜蓉味。夏威夷薄餅薄餅係自家制超級鬆脆,有勁厚既菠蘿,仲有好大塊既火腿!📍地址:Flames (海濱匯) (觀塘)觀塘海濱道77號海濱匯1樓2號舖#觀塘 #觀塘好食處 #牛頭角 #牛頭角好食處 #海濱匯 #海濱匯好食處

新鮮黑松露磨菇扁意粉

黑松露味唔會太重,扁意粉非常有口感,醬汁會太油膩,剛剛好。

香草蒜蓉包

夏威夷薄餅

薄餅係自家制超級鬆脆,有勁厚既菠蘿,仲有好大塊既火腿!

📍地址:

Flames (海濱匯) (觀塘)

2023-12-18 92 瀏覽
呢間餐廳裝修好靚,樓底好高!我最鍾意就係食佢嘅Pizza,佢嘅Pizza全部都係手工制,今次食咗海鮮香草茄醬薄餅,好足料,大蝦仲好鮮甜彈牙,仲有配埋魷魚同埋煙三文魚,口味好豐富,越食越開胃
2023-12-17 141 瀏覽
觀塘工商區的西餐廳Pizza、肉類有水準的西餐廳,環境舒適,放工休息的好地方!《10安士肉眼扒配忌廉薯蓉》$268煮食方面有肉類,來自牛胸肋附近嘅牛肉,油脂比例多,口感軟嫩又帶嚼勁,入口充滿肉汁,粉嫩的顏色,多麼吸引!而忌廉薯蓉的口感順滑,是多層次的風味!《新鮮黑松露蘑菇薄餅》$198有蘑菇、新鮮黑松露片、意大利奶酪芝士、忌廉和馬蘇里拉芝士組成的Pizza,吃素的朋友必叫之一,喜歡黑松露的香味必叫,新鮮一片片的黑松露鋪在Pizza上, Pizza充滿着豐富的芝士,好吃!
觀塘工商區的西餐廳

《10安士肉眼扒配忌廉薯蓉》$268

《新鮮黑松露蘑菇薄餅》$198

2023-12-17 97 瀏覽
下班時段的觀塘,將人流換成車流,依舊繁忙。和好朋友相約晚飯,最好可以摸下酒杯底,放鬆一下心情。帶子沙律一份四粒大大帶子,配上新鮮沙律蔬菜,連同醬汁擺盤精美。最特別的地方是沙律加了紅莓,口感非常清新獨特,但會比較酸。墨西哥脆片配蕃茄醬非常大份的前菜小食,芝士和蕃茄醬完全覆蓋墨西哥脆片,但因為是新鮮加上表面,不會影響口感,脆片本身帶點辣味。大蝦龍蝦汁寬意粉大蝦經稍微燒烤過,帶着陣陣炭火香味,龍蝦汁佈滿每條意粉,建議趁熱食用,稍冷後會有點油膩。
下班時段的觀塘,將人流換成車流,依舊繁忙。

和好朋友相約晚飯,最好可以摸下酒杯底,放鬆一下心情。

帶子沙律

墨西哥脆片配蕃茄醬

大蝦龍蝦汁寬意粉

• 燒大蝦三文魚籽龍蝦汁扁意粉
  • 芝士肉醬焗玉米片
2023-12-17 2933 瀏覽
🍴放工約左朋友食飯,大家都唔想去咁遠既情況下,最後揀左觀塘海濱🤭,朋友係一個Pizza控,所以揀左同佢去Flame,之前食過覺得佢會鍾意,所以就同佢試下😋🔸Parma Pizza🍕Pizza即叫即整,仲要係手搓,成個pizza顔色好豐富,最緊要係好足料😍Parma Ham加埋火箭菜,味道好平衡,唔會覺得好咸,仲要好多芝士🧀做到拉絲既效果,批邊熱熱食既時候好脆,而且有少少煙韌,就算凍左食都唔會又乾又硬🔸Crab Meat Penne長通粉亦都係好多芝士🫣個汁好creamy,加左蕃茄,所以食落相對無咁膩,長通粉軟硬適中,🦀蟹肉既份量都好多,每條長通粉都沾滿蟹肉同醬汁,每一啖都食到蟹肉,好有滿足感🔸Truffle Fries🍟好鍾意食松露既我,加埋薯條真係抗拒唔到,松露薯條上到枱已經聞到好香好香🤤薯粉炸到金黃色,外脆內軟,外層沾滿黑松露,好香口🔸Coconut Dream飲品有驚喜,開頭睇個名以為係🥥椰奶之類,黎到好有夏日感覺,味道就有少少似楊枝甘露,唔會太甜

🔸Parma Pizza

🔸Crab Meat Penne

🔸Truffle Fries

🔸Coconut Dream
2023-12-15 132 瀏覽
週末一家人要出去搵下好嘢食! 今次黎到新落成嘅觀塘海濱匯🥳weekend 唔多鋪頭有開, 不過就有間西餐人頭湧湧咁🔈..『香草紅酒汁燴牛面肉配黃薑蕃茄飯』HK$118牛面肉炆到淋得黎又入哂味, 配落個蕃茄飯真係無敵! 食左好多飯, 好肥lol加配是日餐湯HK$15, 個湯就好creamy, 磨菇味好重🍄..『1/2 葡式香辣燒雞配薯條』HK$128先要講左個汁先, 久違了嘅Nando's periperi sauce, 香港冇得食嘅Nando's, 估唔到觀塘有一間個periperi 一樣咁正! 個汁係個重點,應該落左好多唔同香料, 有微微辣味🌶️燒雞就皮香肉汁多🍗加配沙律HK$15, 沙律好fresh, 成餐肉食啲蔬菜剛剛好🥗..『milk tea mousse cake』HK$35食飽整返個甜品咁先係架嘛!..原來係度叫brunch set會free一份kid meal👀好抵食喎!!! 另外餐廳有會員系統, 只要join左做會員, A la carte散叫會有8折! ..去完海濱匯之後可以到附近嘅海濱長廊散下步, 俾小朋友放電🫂❤️..°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°

『香草紅酒汁燴牛面肉配黃薑蕃茄飯』HK$118
『香草紅酒汁燴牛面肉配黃薑蕃茄飯』

『1/2 葡式香辣燒雞配薯條』HK$128

『milk tea mousse cake』HK$35
食飽整返個甜品咁先係架嘛!
『milk tea mousse cake』

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
Flames @flames_hk
📍觀塘海濱道77號海濱匯1樓2號舖

#MrsLong #hk #hkmami #hkbloggermama #Longs #influencer #hkmom #mamablogger #香港美食 #餐廳推介 #hkfoodie #親子好去處 #假日好去處 #香港探店 #foodieshk #hkigfood #tasteofhk #hkfoodlovers #觀塘海濱匯 #海濱匯 #觀塘美食 #觀塘好去處 #kowloonbay
『香草紅酒汁燴牛面肉配黃薑蕃茄飯』
『1/2 葡式香辣燒雞配薯條』
『milk tea mousse cake』
假日都中意行下海濱公園,尤其宜家涼涼地。 行完去海濱匯晚餐,呢間餐廳有埋outdoor area,睇下海濱長廊夠哂chill ! Fish & Chips 薄薄既炸漿,一切落去sharp一聲好清脆入口薄脆,魚肉厚身,白滑實淨,出哂煙熱辣辣。薯條粗身香口點杯Chardonnay 配Fish & Chips 真係prefect match ! Truffle Mushroom Linguine好多一片片既松露,松露香氣,加上雜菌、芝士味,層次豐富。扁麵條軟硬剛好,條條掛上忌廉汁。Carbonara Pizza🍕中意呢度既pizza,餅底薄身,餅邊軟軟糯糯有韌性。將Carbonara 既特質融入pizza上面Base 用左ricotta,parmesan,mozzarella 3款芝士,又唔會覺得好膩,反而食完一件想再食!每一件都有一隻鵪鶉蛋,加埋煙肉,食起上黎更香又滑,賣相勁吸引 🍕
假日都中意行下海濱公園,尤其宜家涼涼地。

Fish & Chips
薄薄既炸漿,一切落去sharp一聲好清脆
入口薄脆,魚肉厚身,白滑實淨,出哂煙熱辣辣。
薯條粗身香口

Truffle Mushroom Linguine

Carbonara Pizza🍕
中意呢度既pizza,餅底薄身,餅邊軟軟糯糯有韌性。
將Carbonara 既特質融入pizza上面
又唔會覺得好膩,反而食完一件想再食!
===每人$255來說算抵食===六款選擇,包括: 招牌忌廉、HOEGAARDEN、 蕃茄、白酒、喇沙、地中海風味如雪糕放題,即時有很多口味選擇也可以無限量追加,每享用完一款口味便可再次點選心水,青口放題在嚐過三回後一般也飽到上心口青口吃得出是雪藏貨,因為也比較依賴調味來挽回劣勢今次沒有點啤酒/地中海風味,在剩下三個口味中,個人比較喜歡有著新鮮蕃茄作湯的青口,沒有溂沙味般鹹,也不像招牌忌廉般油膩,配上烘烤麵包蘸汁享用剛剛好**薯條也可任添**
===每人$255來說算抵食===
青口吃得出是雪藏貨,因為也比較依賴調味來挽回劣勢

**薯條也可任添**
2023-03-27
2023-12-12 91 瀏覽

🔸Parma Pizza

🔸Crab Meat Penne

🔸Truffle Fries

🔸Coconut Dream

觀塘海濱道77號海濱匯1樓2號舖今晚得闲约佐朋友一起去觀塘滨海大道散步,夜晚吹着海风,沿途系避风港口,好多帆船游艇船舶,安静放飞心情,风景靓丽怡人,顺路一起去佐呢間人氣高質澳洲西餐廳,餐廳環境溫馨好舒適,仲有露天阳台用餐区,喺度环境用餐倍感舒适好愜意!//呢間設有戶外露天平台,坐喺度同朋友嘆返杯香濃咖啡都幾好!微風徐徐,愜意悠然!約上好友到Flames(海濱匯),好一趟多感官澳洲西餐美食品嘗之旅!
觀塘海濱道77號海濱匯1樓2號舖

微風徐徐,愜意悠然!