牛魔王又出動, 今晚目標跟朋友嚟銅鑼灣的FireBird食日本宮崎霜降和牛, 睇人家嘅食評, 食物賣相很吸引。今晚餐廳嘅推介係日本宮崎霜降A4和牛及鰻魚食品餐廳好一副 Hangout 格局, 適合一班朋友飲酒作樂, 也適合兩~三個朋友慢食、慢飲、慢傾, 近排比較鍾意這些類型的餐廳, 放工後跟朋友飲杯啤酒食個靚飯, 身心得以舒暢。日本餐廳基本食物;日式小食、壽司、 刺身、 日式、 烏冬、燒物、炸物及飯都有,當然日本酒、酒類特飲及甜品少不了, 食物款式唔算多, 但日本食物總有一款啱我食。鰻魚餐牌都好似幾正Premium malts black ($68/regular)棉厚細緻的泡沫, 呢杯黑生啤入口清爽滑口,不苦澀, 仲夠凍夠冰凉。燒魔鬼魚翅 ($38)佐酒小食, 估唔到燒完嘅魔鬼魚魚翅完全唔硬, 燒得焦香卻帶點軟身, 煙韌的咬口, 點少少沙律醬要嚟送酒一流。日本宮崎霜降和牛A4西冷($332/166g)曾幾何時, 日本霜降和牛為日本最高級的和牛級别,全因脂肪較多,肉質口感最好,鬆化軟腍,以A1~A5分等级, A5為最頂級, 為除咗西冷, FireBird還有供應肉眼和牛柳, 價錢有所不

今晚餐廳嘅推介係日本宮崎霜降A4和牛及鰻魚食品

日本餐廳基本食物;日式小食、壽司刺身、 日式、 烏冬、燒物、炸物及飯都有,當然日本酒、酒類特飲及甜品少不了, 食物款式唔算多, 但日本食物總有一款啱我食。

鰻魚餐牌都好似幾正

水果茶 ($58)

燒魔鬼魚翅 ($38)
燒魔鬼魚翅 ($38)

日本宮崎霜降和牛A4西冷($332/166g)
曾幾何時, 日本霜降和牛為日本最高級的和牛級别,全因脂肪較多,肉質口感最好,鬆化軟腍,以A1~A5分等级, A5為最頂級, 為除咗西冷, FireBird還有供應肉眼和牛柳, 價錢有所不同, 我今晚食西冷,為免爭拗,餐廳會喺客人面磅重量才攞去燒。
日本宮崎霜降和牛A4西冷($332/166g)
油脂分佈比例非常好, 色澤光亮, 霜降油花極之誘惑

不經調味即燒即上枱, 皮脆肉嫩的表表者, 附海鹽、芥茉及酸蒜片伴上。

第一件當然係原汁原味入口, 肉質香軟juicy, 咬幾口已經融化曬直滑入喉嚨, 伴少許海鹽可增肉味,伴酸爽蒜片食, 酸酸甜甜減油膩感卻不減牛既肉香,個人很like的配搭。

酸蒜片加少許海鹽又是另一種味道, 反而配芥茉就好一般。

火山熔山鮭魚卷 ($98)
用紫菜包住三文魚飯卷再炸, 炸後淋上魚籽沙律芝士濃汁。
火山熔山鮭魚卷 ($98)

紫菜很脆口, 內裡的三文魚飯是軟而煙韌的, 一口一件 ,甜酸脆口,口感及味道很豐富。

大大條三文魚柳, 辣辣地, 連三文魚籽沙律醬食, 鹹、鮮、辣、酸及甜同存, YUMMY。

日本鷄肉辛辣烏冬 ($88)
日本鷄肉辛辣烏冬 ($88)

慢煮日本雞肉軟熟有肉汁,唔鞋口, 鷄味也算濃, 烏冬屬於煙韌型, 爽口彈牙的口感, 配埋日式辛辣粉醬油清湯底, 簡單美味,也飽肚。

多謝靚女服務員提醒及耐性
2019-07-27 981 瀏覽
喺銅鑼灣行完街經過呢間firebird門口,見到裝修好靚,好似一間酒吧咁,但行埋去望真d, 原來係食日本菜架😂咁不嬲鍾意食日本野既我,當然入去食啦,室內個環境樓底好高空氣感十足,真係唔似日本餐廳咁🙈Black Suntory - $68見到有日本suntory黑生啤當然要叫番杯歎下佢濃濃既麥味啦厚燒玉子 - $38熱辣辣咁上,飄來陣陣蛋香味,4件份量剛剛好比我地2人食,甜甜地幾惹味厚切牛舌串燒(2串) - $68牛舌厚身得黎,肉質又唔會鞋,裡面非常juicy, 燒到牛舌外表微脆,好香口架FireBird 雞肉串燒盛盒 - $138有4款唔同既雞肉串燒比你,雞軟骨同雞肉都好正,值得一提既係呢個免治雞肉串,沾上左酸酸甜甜既日式豬扒汁,加埋點一點個蛋漿,口感香滑而不膩,回味無窮日本產霜降A4和牛肉眼 - $200呢款A4和牛極香口,肉脂比例近乎完美,而且唔會燒到過熟,保持到肉質嫩滑感覺,用網燒更能令個溫度平均d👍食完一舊又一舊呀真係日本產雞肉辛辣烏冬 - $88呢款就比較健康同飽肚,睇到湯底係用左鰹魚湯,食串燒燒肉後食返碗,既可以去除油膩感,又可以填飽肚,而且烏冬非常煙韌彈牙,口感一流日本有
black suntory

日本產雞肉辛辣烏冬
日本產雞肉辛辣烏冬 - $88

日本有機蕃薯雪糕
日本有機蕃薯雪糕 - $68

食完dinner, 點可以冇甜品架,呢一款係firebird 自家製既雪糕黎架,食落去口感似雪凍左既蕃薯蓉,非常足料唔馬虎👍💪
black suntory
日本產雞肉辛辣烏冬
日本有機蕃薯雪糕
  • A4宮崎牛肉眼
2019-07-25 173 瀏覽
想食刺身、壽司,但一睇餐牌先發現選擇寥寥可數,左睇右睇就勉強叫咗個壽司併盤。壽司只有幾款仲要係睇落唔太吸引嘅賣相,只係每件加長咗啫。不過好貴:咁都要$298。鰻魚似乎係此店嘅賣點,但除咗覺得「梅」口之外,唔覺有幾好食。不過心諗經過呢度咁多次都無食過,好醜都試吓。食完完全無果腹感,醬油比較多味精,所以叫咗個可樂解渴。埋單加埋$363!下次要食去希慎廣場、利舞台廣場,嗰邊啲餐廳高檔又好食,都唔駛呢個價錢。仲咁多人食真係匪夷所思!唔會再幫襯!
想食刺身壽司,但一睇餐牌先發現選擇寥寥可數,左睇右睇就勉強叫咗個壽司併盤。壽司只有幾款仲要係睇落唔太吸引嘅賣相,只係每件加長咗啫。

不過心諗經過呢度咁多次都無食過,好醜都試吓。

唔會再幫襯!
壽司併盤
2019-07-13
2019-07-22 61 瀏覽
鐘意食牛既朋友黎到Firebird一定好開心因為佢有頂級既和牛今日叫個即燒日本霜降A4和牛燒要左西冷 5 成熟前菜要左豆腐牛舌煮b加鰻魚盛合鮭魚茶漬飯先來豆腐牛舌煮估唔到豆腐同牛舌咁夾牛舌有咬口豆腐香軟 好有對比到即燒和牛職員會將原塊牛拎到你面前用秤係面前確認幾多gram非常專業同貼心好快就即燒到你面前好香好嫩牛肉燒得岩岩好微紅入口即溶本身肉汁已好juicy再夾埋玫瑰鹽食 更惹味鰻魚盛合岩哂咩都想試既性格有玉子燒 鰻魚片 鰻魚壽司鰻魚好厚好肥美必食整體黎講成餐都極滿足性價比好高一定要再黎試埋其他菜式
鐘意食牛既朋友

整體黎講成餐都極滿足
性價比好高
一定要再黎試埋其他菜式
2019-07-22 52 瀏覽
去完利園附近訂蛋糕 在附近覓食遇上呢間和風新派餐廳 有種熱鬧日式食台的感覺🥢 $388有For 2 的Special drink and seafood set 有酒有mocktail 我和好友就要了梅酒 套餐中包了豆腐牛舌煮 燉煮後好軟稔 平日食的都是薄片 一粒粒的牛舌味道更濃 和風風味特別 豆腐都很入味 產入面還有海膽和北海道珍貝帆立貝刺身 帆立貝鮮甜、肉厚、爽滑 味道甘甜的海膽 質感細膩 把刺身包在紫菜中 海鮮味爆發 正!😋今晚的亮點當然是A4和牛 日本產霜降肉眼$200 100g 這個價錢真的不貴 筋肉間帶有呈網狀的細小脂肪 均衡分佈的脂肪 入口即溶 油感甘香 肉質腍身牛味超級濃郁 試過配黃金蒜片 wasabi 和海鹽 不同的味道變化 最喜歡蒜片 大家不妨試試 🥩另外又點了燒鳥盛合 全雞宴 有軟骨 雞胸 秋葵等 最好食的是免治雞肉捧 撈入生蛋黃汁 配合入面的香料 好好食 🍗日式雞肉烏冬 烏冬煙韌 咬勁十足像日式稻庭風烏冬 濃雞湯味道很好配料惹味🍜

2019-07-14 882 瀏覽
今晚去了銅鑼灣揾食,之前常常經過這間餐廳想試,今晚終於品嚐一下了,餐廳裝潢設計像日本居酒屋,滿滿的日本燒酒裝飾,壽司吧枱,環境氣氛舒服。前菜 - 灸燒枝豆 , 灸燒都是第一次吃。鰻魚盛盒 4 點壽司系列有鰻魚玉子,燒鰻魚,鰻魚壽司,等。。。。鰻魚肥美厚肉,外皮香脆。鰻魚壽司的鰻魚汁,味道啱啱好,整體來說不錯。日本產霜降A4和牛期待的日本產霜降A4和牛沒有令我們失望,肉質非常香口,裡面軟綿軟綿的,牛味濃郁,入口即溶;加上醃製過的蒜片, 令和牛味道更突出燒製的程度可算是剛剛好。雞肉串燒盛合(5 串), 免治雞肉棒燒至香口配上日本雞蛋黃獨特味道!雞軟骨口感爽爽的。厚燒牛舌串燒 厚燒火喉得好恰當,肉質軟腍,也是推介之選。Strawberry Yakult Cocktail 士多啤梨味道濃郁,加上士多啤梨肉吃酸酸甜甜好開胃。

前菜 - 灸燒枝豆 , 灸燒都是第一次吃。

鰻魚盛盒 4 點

日本產霜降A4和牛

厚燒牛舌串燒
厚燒火喉得好恰當,肉質軟腍,也是推介之選。
Strawberry Yakult Cocktail
士多啤梨味道濃郁,加上士多啤梨肉吃酸酸甜甜好開胃。
2019-07-14 187 瀏覽
這間是第一次來,但吃完這次便是最後一次。 這裡存在食品的衞生問題,我跟同行的另一位, 食後數小時都同樣出現了肚子攪痛; 拉肚子的情況…應該是那廚房的衞生,處理用料上不適當。慢煮日本雞肉伴牛油果,上來是微暖的, 而切片雞肉冇雞味, 整體味道悶悶的。fb火熖海鮮焼盛合,有帶子切半在扇貝殼上伴豉油, 大蝦開半邊蓋上蒜蓉,一隻蠔坐在蠔殼裏, 盤碟上,來到面前服務員會淋些酒精在碟邊點火。 伴隨煮帶子的豉油很咸, 各以上食料是品不出原來的鮮味。雞肉串燒盛合,每款焼了的雞件同樣是冇雞味, 乾枯的口感, 另有七味粉自己調。鰻魚盛合4点, 那旦卷,魚片,壽司,的鰻魚們是腥腥的亦是沒有鰻魚的鮮香。
這間是第一次來,
但吃完這次便是最後一次。
這裡存在食品的衞生問題,
應該是那廚房的衞生,處理用料上不適當。
慢煮日本雞肉伴牛油果,
上來是微暖的, 而切片雞肉冇雞味, 整體味道悶悶的。
fb火熖海鮮焼盛合,
雞肉串燒盛合,
鰻魚盛合4点,
那旦卷,魚片,壽司,的鰻魚們是腥腥的亦是沒有鰻魚的鮮香。
2019-07-12 93 瀏覽
生日朋友請食飯,知道我喜歡食日本串燒尤其是和牛,上網查資料哪兒有好評地點介紹,左選右揀最後決定了去FireBird.FireBird地點在銅鑼灣邊寧頓街僻靜地區。一打開拉門環境一目了然地方不算大但算寬敞,估計可容納30人左右。裝修設計風格如同日式居酒屋,好適合一班朋友飲酒談天,不怕燒烤味可以坐在開放式吧枱前可看到師傅燒串燒。第一時間叫了霜降和牛冇得頂,油脂均勻吃到好重牛肉味肉質軟腍入口即溶一塊牛肉一片香蒜頭更能突出牛鮮甜,如點柚子鹽就好惹味。係極品必點。自家製雞肉棒店員說用新鮮雞髀肉製作,加入日本雞蛋王效果更佳,是否我們味覺同出現問題完全感覺味道怪異十分差,4款口味雞肉冇一樣可以下嚥,燒得太乾太硬厚切牛舌好入味燒得剛剛好最近推介燒鰻魚鰻魚囗感鲜甜肥厚,燒汁不咸不甜剛剛好,5款做法各有特色,我較偏好鰻魚玉子豆腐。銅鑼灣地區來說價錢算不上貴,高級的料理新鮮嘅食材牛肉、牛舌、鰻魚冇得頂;敗筆在於雞,店不是說選用日本新鮮雞嗎?完全冇雞味,雞足夠令我感到失望。

霜降A4和牛燒(肉眼
雞肉串燒盛合

厚切牛排舌

厚切牛舌好入味燒得剛剛好

鰻魚拼盤

最近推介燒鰻魚

5 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
霜降A4和牛燒(肉眼
厚切牛排舌
鰻魚拼盤
  • 厚切牛舌串燒
2019-07-11 680 瀏覽
一家望落去看似係韓式嘅餐廳,實際係食呢個日本菜。雖然佢係食日本菜,但係裏面嘅裝修一啲都唔日本,比較似嘅事西餐廳多啲,加一啲韓式嘅風格。睇下個Menu淨係飲品都有好多款,而且都幾靚我就揀咗一杯雜果冰茶$58 ,裏面好多新鮮生果,茶裏面亦都充滿着生果嘅香味。我朋友就揀左Lychee Frozen 都係$58,顏色好靚,上面係深藍色嘅糖水,下面係白色嘅檸檬汁,但係個味道就唔會話好甜可能因為我哋叫咗少甜嘅關係。首先頭盤叫咗一個軟殼蟹嘅沙律,裏面好多材料,有雞蛋,蕃茄,羊奶芝士,蜜桃,蟹子,蘋果,仲有梗係唔少得嘅主角軟殼蟹囉,佢上面加咗支好似千島醬嘅嘢同個沙律非常之夾,整個沙律都好新鮮好好食材料亦都好配搭之後就叫左呢個火山熔岩歸於卷$98,佢係揸咗嘅紫菜小卷,上面加咗啲沙律醬同埋自製嘅醬汁,在上面鋪左一啲炸過嘅好似羅伯斯嘅物體,味道唔錯,口感亦都好得意, 一個幾創新嘅菜。之後就叫咗一碟牛舌$68有兩吋,牛舌牛味都好濃郁,而且都幾林下。之後就叫左呢個FB燒雞成盒$128。你可以試到雞軟骨,雞肉,京蔥雞肉,勉之雞肉串。免治雞肉串最好食,唔會好散,雞肉都好結實,而且裏面有少少軟骨咁幾有拗口,加埋隻生雞

睇下個Menu淨係飲品都有好多款,而且都幾靚

之後就叫左呢個FB燒雞成盒$128。你可以試到雞軟骨,雞肉,京蔥雞肉,勉之雞肉串。免治雞肉串最好食,唔會好散,雞肉都好結實,而且裏面有少少軟骨咁幾有拗口,加埋隻生雞蛋一齊食就一流

最後就叫咗一個珍寶海老天婦羅成盒$158。裏面有矮瓜,羽衣甘藍,番薯,仲有成隻手板應該話長過手板咁大嘅天婦羅蝦。番薯好鮮甜,羽衣甘藍脆脆地好少食到,以下方面都算新鮮,而且都有幾多蝦膏,食完真係覺得好飽
  • 火山熔岩鮭魚卷
2019-07-10 87 瀏覽
下班後與同事到邊寧頓街的FireBird晚餐,這裡裝修混合了工業風和居酒屋的風格。侍應是非常有禮又細心的,加分!即燒日本A4霜降和牛燒(肉眼)$200/100g 上桌時侍應為我們把牛扒切粒,和牛燒牛肉味濃郁,油脂比較豐富,沒有筋。價錢略貴但值得一試。自家製免治雞肉棒$38 兩條雞棒各配一隻生雞蛋,雞棒軟稔有雞肉香,蘸這蛋香濃厚的蛋槳,別有一番風味。鰻魚釜飯$158鰻魚香稔,鰻魚味濃,米飯吸收了鰻魚醬汁,很惹味。牛油果加洲卷$88枝豆$38 可以說是吃過最好味的枝豆。Strawberry Yakult Cocktail $78以新鮮的士多碑梨,士多啤梨糖漿,益力多和清酒調製。水果茶$58 茶𥚃有鮮橙丶菠蘿丶藍梅丶西柚等的新鮮水果,清新怡人。這悶熱天時喝杯水果茶,立時降溫,心情更舒𣈱!
侍應是非常有禮又細心的,加分!
即燒日本A4霜降和牛燒(肉眼)$200/100g
自家製免治雞肉棒$38

鰻魚釜飯$158
鰻魚香稔,鰻魚味濃,米飯吸收了鰻魚醬汁,很惹味。
牛油果加洲卷$88
枝豆$38
可以說是吃過最好味的枝豆。
以新鮮的士多碑梨,士多啤梨糖漿,益力多和清酒調製。
水果茶$58
  • 明太子自家製免治雞肉棒
  • 枝豆
2019-07-09 267 瀏覽
友人考車牌,用 A4 和牛打賭, 我不相信可以1次過 pass 啦 殊不知真的搞定, 她肯定是遇到好教官了,走運 願賭服輸,心服口服 選了朋友公司附近的日式居酒屋,為她慶祝一番 先來2杯 Jumbo Suntory Beer 慶賀下 有純啤,黑啤,或一半一半的,好大杯, 爽爽 一直覺得黑啤很苦澀,其實頗甘甜的,因為烘焙味重,所以口感較濃郁 比一般啤酒更富層次感的!日本產霜降A4和牛燒,選了"牛柳"位置,是最軟的部位,约 100g $300 大元,價格合理未燒前先給你驗驗貨,嘩 睇見都流哂口水。。。顔色鮮明,脂肪分怖平均,要求5成熟配以漬蒜及岩盐作調味,令牛柳本身的甜味更突出,肉質軟腍,入口即溶 完全令我這牛魔王降服了!串燒: 雞中翼 (有埋雞翼尖的,我最鐘意咬骨)和 厚切牛舌 燒得剛剛好,前者鎖住了肉汁,仍嫩嫩的! 後者夠厚又夠味,伴酒至佳!明太子芝士椰菜燒餅 ~ 有驚喜 除了賣相得,2款不同醬料搭上清香椰菜, 與衆不同!蟹味噌甲羅燒,配有3粒紫菜壽司 ~ 很趣緻, OL 必定喜歡 小口小口吃,味道很贊!脆炸日本產超甜有機蕃薯粒 ~ 果然夠脆,日本蕃薯確比本地的甜,好吃啊 友人是"
殊不知真的搞定, 她肯定是遇到好教官了,走運

願賭服輸,心服口服
選了朋友公司附近的日式居酒屋,為她慶祝一番

先來2杯 Jumbo Suntory Beer 慶賀下
有純啤,黑啤,或一半一半的,好大杯, 爽爽

比一般啤酒更富層次感的!

日本產霜降A4和牛燒

未燒前先給你驗驗貨,嘩
睇見都流哂口水。。。顔色鮮明,脂肪分怖平均,要求5成熟

日本產霜降A4和牛燒

完全令我這牛魔王降服了!

串燒: 雞中翼 (有埋雞翼尖的,我最鐘意咬骨)和 厚切牛舌
雞中翼

厚切牛舌

明太子芝士椰菜燒餅 ~ 有驚喜
除了賣相得,2款不同醬料搭上清香椰菜, 與衆不同!
明太子芝士椰菜燒餅

蟹味噌甲羅燒,配有3粒紫菜壽司
~ 很趣緻, OL 必定喜歡
小口小口吃,味道很贊!

脆炸日本產超甜有機蕃薯粒

友人是"蕃薯控",話要叫埋"自家製日本有機蕃薯雪糕"先肯走 (咪去到甘盡,好彩月頭夠錢俾啫)。。。雪糕很 creamy, 內裏又多蕃薯粒,超滿足
食得高興, 下次再來過啦

自家製日本有機蕃薯雪糕

雞中翼
厚切牛舌
明太子芝士椰菜燒餅
脆炸日本產超甜有機蕃薯粒
自家製日本有機蕃薯雪糕
Yakatori Place. Busy. That’s why we come at 6pm on a Sunday and sat at the bar. Only 2 other tables present. We started with a light order of HKD 500 worth of food after a long summer’s day to start the night. No water service even when asked. Isn’t Yakitori places all about hospitality? No tap/ hot water? No. You must buy water. Even 5 star restaurants to McDonalds don’t refuse water service now when asked. Im so very turned off. Not ordering more and never coming back here again. It’s also now 30 minutes since we sat down and we haven’t even gotten our first dish yet.
2019-07-01 1935 瀏覽
之前聽友人講過這間店,終於有機會食晚餐 ^_^店的地方不算大,但都頗寬敞。第一時間吸引我的,就是和牛喇!我們選了日本A4 和牛燒 (肉眼) 100g日本A4 和牛燒 (肉眼) 燒前給我們看看......油脂均勻!好期待呢  燒好了的日本A4 和牛燒 (肉眼),肉質軟腍,牛味濃郁,入口即溶;蘸上柚子鹽,更加惹味 我們再點了「FireBird三代目軟殼蟹沙律」、「蟹味噌甲羅燒」、「火山熔岩鮭魚卷」及「鮭魚茶漬飯」。FireBird三代目軟殼蟹沙律,蔬菜新鮮、軟殼蟹炸得香脆美味!蟹味噌甲羅燒,蟹膏很濃郁、而且頗多,三顆壽司飯不夠點晒蟹膏呢!火山熔岩鮭魚卷,這個造型很特別,很有驚喜!口感豐富,有少許辣!值得推介!其實我頗喜歡吃茶漬飯,所以就點了鮭魚茶漬飯。令這餐很滿足 ^_^Mix Fruit Tea,水果很多,不太甜,好味
之前聽友人講過這間店,終於有機會食晚餐 ^_^

店的地方不算大,但都頗寬敞。

第一時間吸引我的,就是和牛喇!
我們選了日本A4 和牛燒 (肉眼) 100g

日本A4 和牛燒 (肉眼)

燒前給我們看看......
油脂均勻!好期待呢

燒好了的日本A4 和牛燒 (肉眼),
肉質軟腍,牛味濃郁,入口即溶;
蘸上柚子鹽,更加惹味

「火山熔岩鮭魚卷」及「鮭魚茶漬飯」。

FireBird三代目軟殼蟹沙律

FireBird三代目軟殼蟹沙律

FireBird三代目軟殼蟹沙律,
蔬菜新鮮、軟殼蟹炸得香脆美味!

火山熔岩鮭魚卷
火山熔岩鮭魚卷,這個造型很特別,很有驚喜!
口感豐富,有少許辣!值得推介!

鮭魚茶漬飯
其實我頗喜歡吃茶漬飯,所以就點了鮭魚茶漬飯。
令這餐很滿足 ^_^

Mix Fruit Tea
Mix Fruit Tea,水果很多,不太甜,好味

火山熔岩鮭魚卷
Mix Fruit Tea
2019-06-27 151 瀏覽
今日喺銅鑼灣收工,天氣咁熱,真係好想食返啲日本野。朋友介紹我FireBird試下,於是二話不說就同男朋友去咗試下。雖然係平日夜晚,但都差唔多坐爆晒!我同男朋友都係軟殼蟹嘅fans,咁就嗌左個軟殼蟹沙律。個沙律色彩好繽紛,生菜、黃椒、車厘茄、芝士、牛油果、雞蛋,完全都係我好鐘意食嘅沙律組合。除咗啲菜好新鮮之外,個軟殻蟹真心推介。啲炸粉一啲都唔厚而且好脆口,而且軟殼蟹嘅size夠大亦都好多肉,啲肉一啲都唔梅。仲有waiter親自幫你夾好分好,好爽!牛油果蟹子加洲卷嘅牛油果同蟹子都好重份量,真材實料!食材都好新鮮,又好多件,食到哩度已經有半成飽!之後就叫左個特上手握壽司盛盒,食材新鮮就唔再講,壽司飯就最能睇到師傅既工架,啲飯醋既酸味剛剛好,而且用筷子夾落去完全唔散。特別推介係海膽同鰻魚,真係好鮮甜!!!另外我地再叫左哩度最出名既日本產霜降A4和牛燒,我地就揀左西冷,另外仲有牛柳同肉眼揀。果然名不虛傳,入口即融,牛味充滿晒成個口腔,久久未散!

2019-06-26 113 瀏覽
係一個悶熱又落雨嘅星期一,心情確實有點不是味兒,放工後幾大都要食餐好,實行要用味覺Cheer Up..............約朋友去居酒屋飲下野夾開餐,店內播住經典外語歌,柔和燈光,氣氛令人輕鬆餐牌上有多種類食物選擇,價錢合理先黎個Firebird 三代目軟殼蟹沙律 ($128),軟殼蟹擺成塔型,被大量沙律菜圍住,又有車厘茄嘅紅色點綴下,顏色吸引軟殼蟹炸至香脆,食落唔會一口油; 而除左爽脆沙律菜外,仲有少量鷄肉,蛋粒,芝士,青瓜粒及蘋果粒,口感及味道層次相當多,淋埋惹味醬汁,清新中又帶點刺激!去得居酒屋,點會唔叫野飲呀?!  呢度都有多款酒類選擇,但今晚唔"酒",轉特色飲品,好似呢兩杯Mix Fruit Tea ($58)同Lychee Frozen ($68),賣相已經夠吸引,前者滿滿生果如西柚,藍莓,青檸,橙等,味道中等生果茶味,若然加幾粒冰,飲落梗加可口舒暢; 而後者顏色配搭已經係"Frozen色",入口夠晒冰凍,充滿香甜荔枝味!見到開放式燒爐,係咁出串燒,香味引到我都唔能夠唔叫串燒,就點我喜歡嘅厚切牛舌串燒 ($68/2串)真係即叫即燒,上枱時感受到佢嘅溫度,有點厚度嘅牛舌,

餐牌上有多種類食物選擇,價錢合理

真係即叫即燒,上枱時感受到佢嘅溫度,有點厚度嘅牛舌,以鹽及黑椒調味,再唧少少檸檬汁,質感軟中有少少嚼口,肉汁豐富,唔係燒到乾爭爭架,相當好味,一定要食!

A4宮崎霜降牛肉眼,每克$2,呢度係100克,師傅燒得靚靚仔仔,切成粒份,一啖一口夠方便

先單食,入口鬆化,再咬肉汁及脂肪咇出黎,肉味幾香,和牛果然無令人失望呀!

碟上仲有日本蒜片/鹽/芥未伴食,就試下日本蒜片,味道帶點甜味唔辛辣,配牛肉一齊食又令一番味道!

日本產雞肉辛辣烏冬 ($88),一片片雪白健康鷄肉,舖在烏冬上,再灑上辛辣調味料

鷄肉入口嫩滑,以慢煮方式黎煮鷄肉,加埋辛辣味道,令淡口嘅都變得好易入口,而且烏冬口感煙韌,一碗有雙重口感!

見到有期間限定餐牌,夏季係鰻魚做主角,有幾款以鰻魚入饌

點左呢客鰻魚釜飯 ($158),原盎上,打開木蓋就見到鰻魚飯

一客足夠2人分享,鰻魚燒至軟腍,有別於蒲燒,魚身上無多餘醬汁,食起黎無咁易膩; 而飯粒口感有點口感,似無湯汁版嘅意大利飯,配埋鰻魚食都幾夾!

輕輕鬆鬆呢一餐,食完好味嘢,心情果然靚返D!