餐廳: FINDS
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2019-11-15 491 瀏覽
到訪過FINDS幾次,也不清楚其名字的由來,是芬蘭、冰島、挪威、丹麥及瑞典的北歐五國而組成,有趣...再訪FINDS,是因為餐廳與Bruno攜手合作,推出北歐風情下午茶。話時話,次次來都係食晚餐,歎Tea真是首次。呢個下午茶的賣點,除了是Bruno外,還有來自芬蘭的姆明,相信能俘虜唔少女士的心。        筆者雖不是姆明既粉絲,但對北歐下午茶卻好有興趣,尤其是咸點。以Bruno電熱鍋加埋章魚燒盤子作盛器的美點,似乎幾有新意。由淡味的三文魚慕絲球、檸檬香草蝦球,以致味道濃郁的牛肝菌泡芙,一應俱全。當中的脆炸欖檻球釀豬肉正合既我心意,貪其夠香口。而講到最重口味的,正是法國軟芝士黑松露球,簡直有藍芝士的影子,濃得不是人人能接受,但我可以。大家可以自行動手製作班戟,有原味以及純素的燕麥朱古力兩款口味。重點是有超多的果醬選擇,當中不乏坊間罕見的雲莓果醬,醒胃可口。實不相瞞,芋莢伯爵茶果醬我是第一次見識,估唔到又幾夾,茶迷不妨一試。果醬之外,仲有些果肉如藍莓、紅嗓子、菠蘿等等供大家來配班戟。多來一些生果,感覺確是健康點。放棄了咖啡,因這下午茶還會包Or Tea的四款靚茶,而且是無限添飲。Oo

Ooops!竟然忘了影Or Tea的可愛茶包~
今週行程緊湊,但很開心百忙中也抽到時間與新認識的好朋友在 FINDS 喝茶聊天,而且這次吃的下午茶除了以 BRUNO 呈獻的精緻美味北歐風味鹹點,還有自行動手製作的「姆明一族」美味班戟,而且喜歡吃多少就多少!這個富北歐風的下午茶,每兩位定價為平日$488/假期及週末到訪,假期及週末$588,價錢已包 Or Tea?、Tea Forte、自選咖啡、棉花糖熱朱古力、汽水或果汁,而且每款飲品都可無限添飲,於訂座時提供優惠碼「FINDSxBRUNO」更可享85折優惠,個人認為相當抵食。 先看看芬蘭籍集團行政總廚 Jaakko Sorsa 為我們帶來甚麼鹹點吧!由 BRUNO 熱鍋呈上的包括 Crispy Smoked Salmon Mousse Ball、Fried Tomato Risotto Ball filled with Mozzarella Cheese、Fried Olive Ball filled with Pork Meat、Shrimp & Spinach Ball、Cherry Tomato & Spinach Ball、Porcini Mushroom Choux,全是極
先看看芬蘭籍集團行政總廚 Jaakko Sorsa 為我們帶來甚麼鹹點吧!由 BRUNO 熱鍋呈上的包括 Crispy Smoked Salmon Mousse Ball、Fried Tomato Risotto Ball filled with Mozzarella Cheese、Fried Olive Ball filled with Pork Meat、Shrimp & Spinach Ball、Cherry Tomato & Spinach Ball、Porcini Mushroom Choux,全是極富北歐風味的點心,味道不錯,最後還有香濃迷人的 Camembert Cheese & Black Truffle Choux。
但更令人興奮期待是這個 Pancake corner,除了士多啤梨、菠蘿、藍莓、紅莓、芒果等新鮮水果粒,場內也提供了超多款自家製果醬,其中包括少見的 Cloudberry 雲莓醬、Arctic Blueberry 北極莓醬、Lingonberry 越橘醬,以及組合新奇而美味的大黃 Earl Grey 醬。場內當然也有常見的焦糖醬、Nutella、蜜糖、朱古力醬,還有更多的調味/朱古力/閃閃裝置,根本就是 mix & match 迷的天堂!
配料雖好,更重要還是主角 pancake。BRUNO多功能電熱鍋真的很好用,早前曾學過用BRUNO製作小丸子/大阪燒,原來炮製 pancake 也是一流。場內已有兩款已經拌好的 pancake 粉漿,一款是北歐食譜的班戟漿,另一款則是純素 (Vegan) 版的燕麥奶朱古力班戟漿,這天甜魔媽媽與友人兩款都有試焗,其中朱古力味是想不到的香濃好味!
信不過自己雙手的話,也可以請餐廳幫忙製作心水的班戟,下圖就是專業的出品了!對了,為了配襯 pancake 及果醬,這天甜魔媽媽選了 Or Tea? 的 Queen Berry 味茶包,滿滿的果香十分討喜~
然後雖然自己製作的出品未必是最美,但勝在新鮮夠熱暖,配上大量雜果以及風味獨到的果醬,味道也超棒呢!就是這樣,兩個女人又聊又吃又整班戟,渡過愉快又充實的一個下午。下午茶供應至12月尾,如是姆明一族的粉絲,更加絕對不要錯過了!
2019-11-05
2019-11-08 451 瀏覽
中午偷的一小時閒,過來附近覓食。沒想到酒店樓上有這麼舒服的地方,空間大,人少食物質量高,環境又舒服😌叫了lunch set,有湯,有蔬菜🥬水果🥭雪糕🍦沙律🥗看上去不多,不過滿足感真的很高沙律很新鮮,清爽口感,蔬菜🥬超級新鮮,食材上等,酸酸甜甜的口感,值得回味

食物質量高,環境又舒服😌

2019-11-05 948 瀏覽
來自芬蘭姆明谷的姆明一族相信有不少粉絲吧!起碼車媽媽身邊已有多位捧場客了!如您亦是粉絲又喜歡嘆下午茶那必要看下去!因為姆明一族已經空降到The Luxe Manor內的FINDS喇! 步進酒店的大堂看見這幅立體掛畫,很富動感之餘三馬的樣子也很像真有神!! 往上行一層便到達由芬蘭名廚Jaakko Sorsa主理的Finds,內裡的美食靈感源自芬蘭、冰島、挪威、丹麥及瑞典北歐五國,所以店名亦以這5個地方的字頭而命名很有意思耶! FINDS破天荒與BRUNO攜手推出FINDS x BRUNO北歐秋日下午茶,讓我們可以品嚐一系列北歐下午茶美點,還可親手製作姆明一族班戟!收費為星期一至五$488/兩位配無限量添飲無酒精飲品、$558/兩位配兩杯氣泡酒,星期六、日及公眾假期$588/兩位配無限量添飲無酒精飲品 、$658/兩位配兩杯氣泡酒,由即日起至2019年12月31日期間,於訂座時提供優惠碼*FINDSxBRUNO*即可享八五折優惠,品嚐不一樣的下午茶。 在餐廳中間的BRUNO班戟檯上早已放置了多台限量版MOOMIN X BRUNO多功能電熱鍋,湖水藍色的機身上印有可愛的姆明

在餐廳中間的BRUNO班戟檯上早已放置了多台限量版MOOMIN X BRUNO多功能電熱鍋,湖水藍色的機身上印有可愛的姆明一族圖案。

我們可以經典班戟漿及輕怡純素的燕麥奶朱古力班戟漿,親手製作印有姆明一族成員的班戟,炮製獨一無二的自家出品!

餐廳更備有超級多款挑果醬、新鮮水果及其它美美的配料,而少糖果醬更是Chef Jaakko自家配方製作,令大家也吃得更加輕怡很懂女人心耶!

當中較少見的口味在這兒也有供應!如帶玉桂香氣的芋莢伯爵茶果醬,和酸酸甜甜的雲莓果醬。

第一款弄有點貪心班戟漿下多了!賣相慘不忍睹大家當發了一場夢吧!!

回到木桌上享用我的醜醜班戟,樣是有點.......可幸有充滿藝術細胞的Jannis為它美化一番,總算見得光吧!!

有了失敗的經驗後的班戟真的靚仔得多了!所以話呢貪字得個貧大家咪試啊!!

而鹹點亦以別具特色的BRUNO多功能電熱鍋,配合章魚燒烤盤盛載鹹點,Chef Jaakko製作出七款以球狀設計的茶點,盡顯可愛又具特色的北歐秋日下午茶。

特色美點包括有香脆煙燻挪威三文魚慕絲球、脆炸番茄意大利飯水牛芝士球、 脆炸橄欖球釀豬肉、法國軟芝士及黑松露球、菠菜球配檸檬香草蝦、車厘茄伴菠菜球、 牛肝菌泡芙等精緻球點,另配上自家製蘸醬如番茄醬、牛油果醬及松露酸忌廉,一口一粒的吃很過癮的。

而當中最令我心動的必數這粒法國軟芝士及黑松露球,如威化般鬆脆的Choux上加上Camembert Cheese,配襯香氣撲鼻的黑松露,口感豐富味道香濃很可口。

最後下午茶更有無限添飲無酒精的Or Tea、Tea Forte靚茶,另更可選擇咖啡、熱朱古力和汽水等飲品,這個下午茶十分適合姊妹淘、親子樂,甚至情侶來Sweet Sweet,記得用優惠碼訂座啊抵吃好多架!
2019-11-02
下午茶
最近見社交平台有post介紹呢間餐廳新出左姆明一族afternoon tea set, 因為朋友係big fan, 所以假日到此一試~打個卡~由細到大都以為姆明一族係來自日本 (因為睇卡通片片尾係出日文字),原來係來自芬蘭架!  所以餐廳tea set都係用北歐食物配搭。Afternoon Tea set (二人份)包括咸點, 無限refill一杯飲品, 同埋任整任食姆明pancake!咸點用Bruno章魚小丸子烤盤載住, 部機係少女心既粉藍色, 上面仲有隻姆明添架! 雖然得一盤, 睇落好似唔係好多, 但食兩個女仔食食下其實有D飽~咸點部分包括:· 香脆煙燻挪威三文魚慕絲球· 脆炸番茄意大利飯水牛芝士球· 脆炸橄欖伴豬肉球· 法國軟芝士及黑松露球· 菠菜球配檸檬香草蝦· 車厘茄伴菠菜球· 牛肝菌泡芙· 配自家製蘸醬:番茄醬、牛油果醬及松露酸忌廉個人覺得三文魚慕絲球、菠菜球配檸檬香草蝦 都幾好食!法國軟芝士及黑松露球味道比較濃郁, 可以放到最後先食~之後就到我地最期待既甜品部分! 可以自製姆明一族pancake!圖案可以印姆明、阿美、史力奇~ 不過要考少少功力先整得靚!如果怕fail可
原來係來自芬蘭架!
所以餐廳tea set都係用北歐食物配搭。

Afternoon Tea set (二人份)

· 香脆煙燻挪威三文魚慕絲球
· 脆炸番茄意大利飯水牛芝士球
· 脆炸橄欖伴豬肉球
· 法國軟芝士及黑松露球
· 菠菜球配檸檬香草蝦
· 車厘茄伴菠菜球
· 牛肝菌泡芙
· 配自家製蘸醬:番茄醬、牛油果醬及松露酸忌廉

個人覺得三文魚慕絲球、菠菜球配檸檬香草蝦 都幾好食!

法國軟芝士及黑松露球味道比較濃郁, 可以放到最後先食~

圖案可以印姆明、阿美、史力奇~ 不過要考少少功力先整得靚!
如果怕fail可以要求餐廳職員幫手整!

Pancake漿有原味同燕麥奶朱古力兩種味道

Toppings方面都有好多選擇!  水果、果醬、班戟配料、裝飾糖珠、肉桂糖粉等等...

聽職員介紹, 自製果Jam都係採用北歐食材! 非常特別!
仲有製作時大大減少落糖製作, 唔怕個甜品到漏~
雲莓果醬D雲莓話係北歐先搵到! 藍莓係北極採摘既~ 芋莢伯爵茶果醬既芋莢其實係菜來,
第一次食用菜整既果醬但係毫無違和感~ 記得必試佢地自製既果醬!

Pancake食落原味有少少雲呢拿香味! 配埋佢地既自家果醬、雲呢拿Cream 都唔錯!
而朱古力味可能因為冇落蛋同牛奶, 質地結實D, 但可可味好香濃, 有少少似食緊低糖版既Brownie!

飲品方面, 我地兩個都揀左茶~ 係包裝好得意既Or Tea! 佢每種茶都有自己既故事~ (有興趣可以上佢地官網睇下)
Queen Berry 味道酸酸地, 配合Pancake 甜品非常夾!

另一款揀左港式鴛鴦, 茶底係好香既咖啡味, 聞落好香! 可以唔加奶就咁飲, 一D都唔苦, 平時唔飲咖啡既我都覺得幾好飲!
加左奶就係另一種感覺, 好得意! 推介呢個鴛鴦茶包!
2019-10-24 430 瀏覽
在香港可以食到的北歐餐廳不多,早已聞說這間北歐餐廳,菜式正宗道地,而且10分美味,難得朋友在此設宴款待,可以盡情開懷大吃一餐,省卻了幾千元的機票,在香港也可以好好享受北歐的美食。如果可以看到北極光,就算是為這一餐晚宴畫下一個完美的句號。三文魚六重奏,是這裏最出名的菜式,由於北歐地理環境因素是出名盛產三文魚的,當地的三文魚又精靈又肥美,滿滿的一層脂肪,香味撲鼻,簡直是人間美食,所以當地人都懂得用不同的方法去烹調三文魚。這一碟三文魚就包含了冷燻、輕煎、慕𢇁、紅菜頭漬及煙魚子。香燒青蘆筍,也是很美味,配一點紅酒。充滿浪漫氣氛的一餐。

香燒青蘆筍,也是很美味,配一點紅酒。充滿浪漫氣氛的一餐。

2019-10-05
2019-10-16 577 瀏覽
女仔星期六gathering 就最鐘意食下午茶㗎啦,今次我地三個人就去金巴利道酒店內嘅Finds 餐廳食,佢哋而家做緊一個「北歐下午茶」,$456/兩個人,星期六唔多人,侍應都唔多,食品個setting 都幾靚,全部食品放起藍色花花碟同盒度,好有北歐味道。至於食物,其實真係好普通,連味道都係麻麻地,以呢個價錢,食呢啲下午茶,係唔值嘅,總括來說,這個afternoon tea set,只有外觀,而沒有內涵,但係如果話未試過北歐style 下午茶,也可以一試。
2019-10-13
2019-10-03 589 瀏覽
FINDS (尖沙咀).大堂已非常富麗繁華,上到去環境優靜,服務態度非常好!.White Asparagus & celeriac risotto .白蘆筍Risotto食落味道清香,飯粒較大同偏硬嘅.Catch of the day.係煎得魚皮香脆嘅魚塊,呢個好食!.甜品揀左ice cream,原來仲配上水果(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)有士多啤梨,藍莓等! .📍FINDS (尖沙咀)尖沙咀金巴利道39號帝樂文娜公館1樓.—————————————————————-
FINDS (尖沙咀)
大堂已非常富麗繁華,上到去環境優靜,服務態度非常好!

白蘆筍Risotto食落味道清香,飯粒較大同偏硬嘅

Catch of the day
係煎得魚皮香脆嘅魚塊,呢個好食!
📍FINDS (尖沙咀)
尖沙咀金巴利道39號帝樂文娜公館1樓
—————————————————————-
2019-09-28 471 瀏覽
同朋友閒日來食Afternoon Tea set, 成間餐廳一個人都無。職員安排左個兩人的窗口位比我地,好舒服好寧靜,加上餐廳設計獨特,我同朋友對個環境好滿意。食到傍晚差不多天黑先走,好chill最適合談心。服務態度又好,真係難得。個tea set 睇落去好豐富,又用靚靚北歐餐具,但只得個鱈魚酥同朱古力蛋糕真係叫好食,其餘只係麻麻地,部份個人覺得是難食。杯朱古力都係淡如水。同埋無冇free water。個天好公平,咁好既環境,咁合埋既價錢,食物相對就真係普普通通,唔好有抱食好西的心態來,會失望。但如果兩個女仔,對食要求唔高,淨係想每人二百幾蚊,過個好靚好舒服,最重要係好靜既下午,咁就係首選。

• tea set
2019-09-24 438 瀏覽
Nordic Afternoon Tea Set $356 for two-Nordic food is not a common choice in Hong Kong but there you go!!🙌🏻 The Nordic afternoon set include one savoury and one sweet from each Nordic country so that you can try all nordic cuisine in one afternoon tea set!😽-🇫🇮 Finland• Venison pastrami with black garlic sauce - Tender venison with smoky taste• Lingonberry & yogurt mousse - Lingonberry was not too sour and the mousse was quite creamy-🇮🇸 Iceland• Smoked codfish pastry - Codfish taste was not strong
🇫🇮 Finland
🇮🇸 Iceland
• Smoked codfish pastry - Codfish taste was not strong enough and the texture of the pastry was not flaky
• Skúffukaka - This traditional Icelandic chocolate cake was so yum! liked the choco glaze on top!🍫
🇳🇴 Norway
• Salmon pastrami with dill sauce - Very much like a typical smoked salmon cuz the dill sauce wasn’t that strong
• Brunost - Shaved caramel cheese on dark choco crisp. Caramel would never go wrong with choco🤘🏿
🇩🇰 Denmark
• Pork and mushroom paste on Fennel toast - I like the paste yet the portion is a bit tiny😹 Larger bite of that is preferred!!😋
• Danish pastry with vanilla pastries creme and berries - Typical danish tho the texture was not as flaky as i expected, better alternatives are available in the city
🇸🇪 Sweden
• Skagen Röra - Arctic shrimp salad in a not-so-crispy cup. The shrimp salad was quite nice tho.🦐
• Heart-shaped waffle with strawberry jam and penna cotta - First time trying waffle with panna cotta, prefer a strong milk taste in it🙈
The tea set served with free flow of flora tea or dark hot chocolate - the hot choco was so creamy and it’s a must-try!!😻
  • Afternoon Tea Set
2019-09-06 577 瀏覽
前排同好姊妹聚舊,有人建議黎呢間FINDS試北歐菜,聽落好特別,我地二話不說就贊成!落左單大概等左15-20分鐘,終於上頭盤啦~Appetizer有house-smoked shrimp salad,用料幾新鮮,隻蝦都好大隻,肉質爽口彈牙Main Course就叫左Super Salad with hot-smoked salmon,雖然呢個擺設好靚,不過份量好少,但口感黎講都幾特別,因為加左唔少cous cous,都值得一試

落左單大概等左15-20分鐘,終於上頭盤啦~
House-smoked  shrimp  salad

Super  salad  with  hot-smoked salmon

2019-08-30
House-smoked  shrimp  salad
2019-08-31 515 瀏覽
今日午餐一於去FINDS帝樂文娜公館麵包外皮脆內層鬆軟,要多菜多菜一定要食菜👍👍 所以點了House-Smoked Shrimp Salad 哈哈🤣 輪到是日主菜啦登登登⋯⋯北歐小米(Couscous)沙律,蘊含豐富的膳食纖維及維他命B6和葉酸,超級適合我呢段時間食😂😂最後當然少不了甜品啦⋯⋯Home-made seasonal sorbet 是日sorbet口味係青檸配有berries,下層仲有crust添!原來食清D都可以食得好好嘅😊😊
今日午餐一於去FINDS帝樂文娜公館
最後當然少不了甜品啦⋯⋯
原來食清D都可以食得好好嘅😊😊
2019-08-28 499 瀏覽
尖沙咀隱世北歐風餐廳 🍴- FINDS .餐包好夠濕潤,上面超脆!.Salmon six ways 細細份,食得出誠意!幾特別😄.Chicken penn 💁🏻‍♀️ 小小酸辣,幾開胃的!.Catch of the day🐟🐟 魚肉好滑,下面risotto 牛油味十足~.Vanilla ice cream 唔錯,幾滑又濃香草🐙🐙#FINDShongkong #hk #hkfoods #hkfoodie #hkfooddiary#hkfoodblogger#hkdessert#coffee#hkig#goodwest#hkfoodies#hkfoodporn#foodies#hkigers#hkfoodblogshare#好味道#好西#香港好西#香港美食
尖沙咀隱世北歐風餐廳 🍴- FINDS

餐包好夠濕潤,上面超脆!

Chicken penn 💁🏻‍♀️ 小小酸辣,幾開胃的!

Vanilla ice cream 唔錯,幾滑又濃香草🐙🐙

2019-08-05 1154 瀏覽
1. 已烘好的餐前麵包 好脆邊👍🏻 4-4.5/5 2. Salmon in Six Ways +$38 4/5有六款既三文魚食法, 次序由上而下,左至右,有成6款 都幾特別3. Catch of the day $188 4.5-5/5是日既catch 係perch, 係鱸魚既一種煎得脆邊,好好味。有兩塊魚柳,伴菜有輕輕煎過既Seasonal vegetables(4/5),baby spinach risotto(3/5),配好好味 由lemon & Thyme 製成的cream sauce (5/5)4. Home-made seasonal sorbet 4/5是日sorbet口味係青檸,配有berries,下層有crust Catch of the day已令我有回頭既意思😋👍🏻半酒店既餐廳來講, 價格合理👍🏻#FINDShongkong
1. 已烘好的餐前麵包
好脆邊👍🏻 4-4.5/5
已烘好的餐前麵包

Salmon in Six Ways

是日既catch 係perch, 係鱸魚既一種
煎得脆邊,好好味。
Thyme 製成的cream sauce (5/5)
Catch  of  the  Day

Catch of the day已令我有回頭既意思😋👍🏻
半酒店既餐廳來講, 價格合理👍🏻

#FINDShongkong
2019-08-05
已烘好的餐前麵包
Salmon in Six Ways
Catch  of  the  Day
  • 餐前麵包
2019-07-28 610 瀏覽
多得朋友請食生日飯,先至有幸嘗試到北歐菜。餐廳環境唔錯,好啱靜靜哋食飯傾吓計。侍應們嘅招呼尚有改進空間,因為差唔多每次上菜都將朋友同我要嘅菜式調轉咗放!😅食物方面,較為欣賞嘅係三文魚六重奏同埋個忌廉蔬菜湯。味道好夠,亦食到鮮味。至於羊肉亦都好味,份量方面若然可以多番少少,有番多少少飽肚感會好啲!甜品亦相當美味,雪糕帶酒香,亦帶出清新感,唔會覺得食咗成餐飯太heavy!最欣賞佢嘅上菜速度,食哂一道菜後先再慢慢上下一道菜,咁就唔洗食到好趕咁!
多得朋友請食生日飯,先至有幸嘗試到北歐菜。

餐廳環境唔錯,好啱靜靜哋食飯傾吓計。

2019-07-26
慶祝紀念